Pomoc s výběrem Atomic

02.01.2010 20:39:12 #1 

johny_r

Zdravím, rozhodl jsem se pro nákup nových lyží a vzhledem k dobré zkušenosti se značkou a častým úspěchům Atomicu v různých testech bych rád opět vybral lyže od Atomicu. Rád bych poměrně univerzální lyži (jezdím spíše střední oblouky, ale ani krátkým se nechci vyhnout), která snese vyšší rychlost a bude stabilní. Myslím, že jsem celkem dobrý lyžař (lepší průměr) a jezdím pouze na upravených sjezdovkách. Rád si také nechám poradit ohledně délky. Měrím 192cm (bez přezkáčů :)) a vážím něco přes 100kg. Trochu se obávám, že u mne bude důležité taky vázání. Mám boty s délkou podrážky 369mm, což se tuším do každého nevejde. Líbí se mi lyže s D2 konstrukcí, četl jsem na ně poměrně chválu, ale rád si nechám poradit. S cenou bych se rád vešel do 15 000 s vázáním. Dosud jsem jezdil na slalomkách Atomic ARC18, ale poté, co jsem zlomil vázání jsem vyzkoušel i carving.

Moc díky za rady.

02.01.2010 21:05:43 #2 

TomáS muž

>> johny_r, 02. 01. 2009 20:39:12

Ahoj Johny. Délku lyží ber tu nejdelší (na střední a delší oblouky), která se vyrábí (asi to bude něco mezi 182–186cm R15–18). Rozhodně neber kratší. Jestli chceš oblouky krátké tak 165–170cm R12–14. Atomic ber pouze letošní modely a nenech se ukecat slevou na loňské (jsou konstrukčně výrazně horší a ze svou váhou bys mohl loňské nebo předloňské modely za půl sezóny ojezdit). Něco přes 100kg třeba 105kg je už taky na limitu vázání, které se na sety dává a které většinou končí DIN12. Pouze na to upozorňuji. Rozhodně by pro tebe bylo lepší DIN14. No a v neposlední řadě si také kup nové boty. Řekl bych, že je máš tak o dvě čísla větší. 45 odpovídá skeletu 322–330. Pochybuju, že máš nohu č. 49 tj. 14ku:-)))(možný to ale je, tak jestli jo, tak promiň). Poslední větu můžeš klidně rozvinout, rádi se pobavíme:-)))) """Dosud jsem jezdil na slalomkách Atomic ARC18, ale poté, co jsem zlomil vázání jsem vyzkoušel i carving""" Testům a marketingu nevěř, testy jsou zaplacené a závodnící jezdí na konstrukčně úplně jiných lyžích, než koupíš v krámě a to u Atomicu platilo dvojnásobně. Jestli po nich toužíš, tak ti nic vymlouvat nebudu, protože jsem letošní sendvičové modely nezkoušel. Produkci posledních 4let bych ti ale nedoporučil.

02.01.2010 21:31:36 #3 

johny_r

Díky za odpověď. S těmi botami se bohužel pleteš. Skutečně mám nohu 49 (plus mínus nějaké to číslo v závislosti na výrobci – třeba Adidasky mám 50). Věř, že shánění bot (nejen těch lyžařských) není jednoduché :-)).

Co se týče značky, díky za upozornění na starší modely. Nicméně kdyžtak si nechám poradit. Jaká jiná značka je doporučeníhodná?

Díky moc.

02.01.2010 21:52:07 #4 

Jenos

Naprosto souhlasím s TomáSem ohledně délky a rádiusu…Jen bych tak nedramatizoval tu mnohými zpochybnovanou Atomic „kvalitu“. Mám loňské GS12 a je na nich super poježdění. Pokud bys chtěl nějakou jinou renomovanou značku, tak mnoho mých kolegů jezdí Fischer a nedají na ně dopustit. Takže pokud jsi slušný lyžař jdi do těch GS D2 v nejdelší délce (myslím 184) a není určitě co řešit. Jen se obávám, že přinejmenším v ČR se do těch 15000Kč nevejdeš…

02.01.2010 22:03:39 #15 

johny_r

Díky. GS D2 je přece jenom asi zbytečný luxus. Je to moc peněz a nejsem si jist, jestli jsem zas tak dobrý lyžař, abych to ocenil a využil. Přemýšlel jsem o těchto (dají se sehnat za cca 13,5k): " Atomic DRIVE D2 VF 82 SPORT + NEOX TL12":http://atomic.cz/…rt-neox-tl12

V délce 182cm mají radius 17,5m.

Co vy na to? Díky

02.01.2010 22:23:32 #16 

TomáS muž

>> johny_r, 02. 01. 2009 22:03:39

No tak s botou se ti omlouvám. Většina majitelů takových skeletů tam vozí ještě svačinu. Dobrá zpráva pro tebe je, že odpadá problém s vázáním DIN12. S takovou podrážkou budeš mít nastavení směšně malé, takže ti rozsah do 12ti bude stačit. Zvolená lyže moc neodpovídá tvému popisu. Tahle má šířku 82mm, což už je tak 70% terén 30% sjezdovka nebo max. 50%na50% a tys psal, že jezdíš pouze na upravených sjezdovkách, takže bys měl být někde 68–72mm. Velmi levě bys koupil racecarvery třeba tak 4 roky staré. Délky cca 185 nejsou příliš chtěné a určitě najdeš na netu výprodeje, kde budeš pod 10k za lyži, co stála 20k. To že je starší nemá skoro žádný vliv, za poslední léta se nic převratného nestalo. Hledej a dej další úlovej k posouzení, ale tenhle první já osobně neschvaluju. T

>> Jenos, 02. 01. 2009 21:52:07

Nikterak to nedramatizuju. Letošní bych klidně zkusil. S těma staršíma jsem měl osobní špatné zkušenosti. Psal jsem o tom mockrát.

02.01.2010 22:43:33 #17 

Jenos

>> TomáS, 02. 01. 2009 22:23:32

Myslím, že jsem už dokonce od tebe o nich něco četl. Možná že nevydrží tolik jako nové se sendvičovou konstrukcí, ale co se týče držení na hraně a reboundu jsou super. Je pravda ale že na unavenou lyži si lyžař postupně zvyká, takže to nechci nijak posuzovat. Osobně si myslím, že problém je vždy více v nohou než v lyžích i když ty moje už pravda na tvrdém nejlepší nejsou. Mají ale už taky za sebou hodně přes 100dní lyžování od sjezdovky po volný terén…

02.01.2010 23:31:41 #18 

johny_r

OK, díky. Tak jsem zase o něco chytřejší, co se týče těch šířek. Tak co třeba to samé s šířkou 72 (180cm R16,5)? Atomic DRIVE D2 VF 72 SPORT + NEOX TL12

Co jsem ale nepochopil je ta souvislost mezi délkou podrážky a rozsahem DIN vázání. Můžeš mi to nějak vysvětlit?

A ještě jeden dotaz. Teď jsem koukal na stránky Atomicu a vypadá to, že vázání NEOX TL 12 má rozsah jen do 360mm. To by teda asi znamenalo, že se mi tam ta bota nevejde. Znamená to, že mám prostě smůlu? Nebo se to musí koupit nějak samostatně a sehnat vázání, které je dost velké? A dá se vůbec použít jiné než setové vázání?

Díky

03.01.2010 02:10:41 #19 

ivan

Jestliže lyžař „lepší průměr“ chce D2 univerzálku na sjezdovku do 15 000, je jasným kandidátem D2 VF 75 coby nejuniverzálnější model letošní kolekce.

Zapomeň na D2 GS v nejdelší délce 184 cm: jednak se nevejdeš do ceny (oficiální 23 190,–), jednak je to pro běžného lyžaře dost „ostrá“ lyže – my máme problém přesvědčit i velké chlapy do 179 cm. Jestliže jako „lepší průměr“ chceš oblouk střední a nechceš naopak přijít ani o krátký, nepůjdeš logicky do délek 182–186 cm. Taková cca 18m lyže je opravdu na střední oblouk, ale ne pro tebe, nýbrž pro lyžaře lepšího a zvyklého na obřačky. (Jmenovče Ivane, měls pravdu, rady přes web jsou opravdu ošidné…)

Vázání s DIN 12 je pro tebe dostačující, nastavení ti vychází 8 (délka podešve boty je jedním k faktorů, protože bota ve vázání působí jako páka, takže čím delší, tím nižší vypínací momenty nastavuješ). S délkou to bude na hraně – některá loňská vázání Atomic byla až do 375 mm. Tipl bych si, že právě 369 mm s mikroposunem paty na šneku ještě do letošního Neoxu 12 TL dostaneš. Zkusím to poměřit kinexem a večer napíšu, jak se to jeví.

VF 82 bych ti moc neradil. Je to taková trochu nelogická lyže: šířku má jako allmountain, ale charakterem a tuhostí je to vlastně lyže sjezdovková, resp. ideální, když na pistu něco napadne, vespod zůstane tvrdo a jezdí se rozvoranými hromádkami a podobným sajrajtem. Tohle projede parádně, ale na pistě pevné je těch 82 mm zbytečných. VF 72 by pro tebe byla vděčnější.

Existuje jediné optimální řešení výběru: přijet k nám do Špindlu na Hromovku do testcentra Atomic a tohle všechno si sám vyzkoušet (kromě VF 82, kterou nám loni jeden šmejd ukradl). Některé ty lyže by jistě byly k půjčení i jinde, ale tady je to pohromadě včetně kvalifikovaného poradenství.

03.01.2010 15:58:14 #20 

johny_r

Moc díky za fundovanou odpověď. Trochu nechápu, proč delší podešev znamená nižší vypínací sílu. Spíš bych to viděl opačně (větší páka → větší síla). Ale to je jedno. Podstatné je, že NEOX TL12 stačí (pokud se tam vejde bota).

Rád bych se ale zeptal na ty D2 VF 75. Předpokládám, že by se mě týkaly v nejdelší délce (175cm R14). Není to málo? Přijde mi to spíš jako slalomka. Jsou ty lyže dost stabilní i ve větším oblouku nebo když pojedu vyloženě „šusem“? Jak se chovají oproti VF 72, kdyby se měly porovnat?

Jo, a ještě, jaký je rozdíl mezi VF75 SPORT a VF75 SELECT kromě ceny a designu?

Díky moc

03.01.2010 18:25:44 #21 

Janek muž

>> johny_r, 03. 01. 2009 15:58:14

S tou vypínací silou bych to viděl takhle: Moment, který ti kroutí nohou v koleni, musí být bez ohledu na vnější podmínky konstantní (koleno vydrží pořád stejně). Když tedy vezmeš delší botu, máš delší rameno síly, která ten moment vyvolává. M=F*r (moment=síla*ra­meno). Pokud je tedy rameno síly delší a moment konstantní, síla je menší. A zde je síla pochopitelně vypínací síla vázání.

03.01.2010 22:10:44 #22 

Jenos

>> ivan, 03. 01. 2009 02:10:41

Ahoj Ivane, je ta nová GS D2 opravdu taková šílená bestie? Měl jsem několik posledních GSek a vždycky to byla super univerzální a příjemná lyže. Mimo to platilo vzdy pravidlo, že výrobce ví co vyrábí a při váze okolo 100kg a výšce nad 190cm je jasná volba pro dobrého lyžaře ta nejdelší top lyže. Vím, že u spousty lidí je móda nasmyslně krátké lyže, na kterých si vůbec pořádně nezalyžují a jen vzhledem k tomu že se někde dočtou, že je ta lyže „lepe ovladatelná“ koupí nesmyslně krátkou lyži vhodnou tak na nějaké fucarvingové cviky. POkud má být lyže trošku univerzální rozhodně bych při této váze a výšce nešel pod 180cm a krojení pod 16m. Při větší rychlosti, kterou tazatel preferuje a při rozbité sjezdovce event. hlubokém sněhu je kratší a více krojená lopata utrpení a naprosto k ničemu. Další otázkou je co znamená krátký oblouk. Krátký dynamický carvingový oblouk se právě super zajede na delší méně krojené lyži(pravda s patřičnou technikou) a zároven je možný střední i delší oblouk ve větší rychlosti. s krátkou a hodně krojenou lyží to naopak vůbec nejde…

04.01.2010 10:28:39 #23 

johny_r

Janek: Díky, už to chápu. Nějak jsem si obrátil to, že nepůsobím já na vázání, ale vázání na mne :-).

Budu rád za další komentáře ohledně výběru lyží. Zatím se tedy zdá, že se výběr zužuje na VF 72 nebo VF 75. A kdyby někdo věděl, jestli se vejdu do toho vázání, byl bych taky moc rád :-)). Díky

05.01.2010 01:34:21 #24 

ivan

>> Jenos, 03. 01. 2009 22:10:44

Samozřejmě není žádná komerční lyže A. „šílená bestie“. Proč by něco takového dělali a kdo by si to koupil?

Myslím, že důvodem rozdílných doporučení je rozdílná interpretace lyžařské zdatnosti resp. osobnosti tazatelovy. „Lepší průměr“, který chce univerzální lyži se s chopností krátkého oblouku, si zařazuju jako lyžaře, kterému nebudu vnucovat hodně sportovní a nejméně vykrojený topmodel kolekce (když ještě navíc zdaleka nesplňuje zadání cenové).

Také z jeho „která snese vyšší rychlost“ nevyvozuju, že vyšší rychlosti přímo „preferuje“.

Tohle je ale ta past internetových diskusí a doporučení. Máme akorát vágní charakteristiku s nejednoznačnými pojmy, které si lze vykládat rozdílně. V osobním kontaktu bychom se ptali dál a udělali si obrázek přesnější, v reálu na sněhu by to bylo samozřejmě nejlepší.

Ano, všechny (D2) Race GS jsou „superuniverzální příjemné lyže“, ale jak pro koho. Podle mě pro toho „lepšího průměra“ už ne, ten má s délkou 179 a 184 cm dost práce a určitě si je nebude užívat v tom krátkém oblouku. Když jsme je zkoušeli loni v lednu jako novinku, sjeli jsme se náhodou dole s Olgou Charvátovou a spontánně se shodli, že to je velmi sportovní lyže už trochu připomínající vedení lyže závodní (já měl 179 cm). Ale s 18,5 m je to samozřejmě pohodovka oproti 27 metrům obřačky skutečné, na níž na rozdíl od těch komerčních modelů jezdím.

Byl bych tím posledním, kdo by horoval pro zbytečně krátké lyže. Znalci tuzemského webového diskusního prostoru si budou pamatovat, jak se „nepohodlných“ doporučovatelů jiných než funových šmrdlátek zbavili na carvu.cz, přičemž já jsem na rozdíl od jiných ještě dopadl poměrně „slušně“. Z lyžařů poměřujících si lyže se svým krkem a bradou a odmítajících rozumnou délku občas šílím.

„Krátký dynamický carvingový oblouk se právě super zajede na delší méně krojené lyži“ – ??? Co myslíš tím „delší“ a „méně krojené“?

05.01.2010 01:36:33 #25 

ivan

>> #23, johny_r, 04. 01. 2010 10:28:39

Budeš si muset svou botu s tím vázáním vyzkoušet. Dal jsem vázání do nejkrajnější polohy a snažil se to poměřit, ale je to tak na hraně, že stejně nevím, jak by to vyšlo s předpětím.

07.01.2010 19:26:59 #27 

Jenos

>> #24, ivan, 05. 01. 2010 01:34:21

Je pravda, že pod pojmem „lepší průměr“ si každý může představovat jinou vyspělost lyžaře. Shodou okolností s tou D2 GS ve 184cm přišel včera kolega na trénink a vychvaloval tu lyži až do nebes. pravda, tvrdil také, že je tvdší než předchozí top GS modely a že chováním připomíná rennski..Na druhou stranu, ale pro lyžaře s takovou výškou a váhou, ktarý preferuje větší rychlost bych osobně radši doporučil něco tvrdšího a delší délky. Minulý rok jsem dohodil známému s podobnými proporcemi GS12 180cm a jezdí na nich oblouky jak někdo na funcarvech. Hodně si lidi ale chválí ty GS Ti bez toho tlumení. Myslím, že by tomu zadání rovněž vyhovovali…

S tím dynamickým obloukem na delší, méně krojené lyži jsem myslel to. Že např. taková A. GS r19m, ±180cm při patřičné technice a dostatečném zahranění jede krátký oblouk výborně a vystřeluje z oblouku do oblouku jak raketa. Navíc je ta lyže příjemně univerzální a vede krásně v oblouku i v rozbité sjezdovce, boulích, prašanu atd. a zároven snese i vyšší rychlosti. Na to může lyžař s krátkou hodně krojenou lyží zapomenout…Jen tak pro ukázku jak se dá zajet krátký dynamický oblouk na delší lyži:

http://www.youtube.com/watch?…
nebo Richie http://www.youtube.com/watch?…

07.01.2010 19:27:35 #28 

johny_r

Měl bych ještě dotaz ohledně délky. Asi se nakonec rozhodnu pro D2 VF 72, ale chtěl bych se zeptat na délku. Můžu ty lyže mít za slušnou cenu, ale jen v délce 172cm. Radius se od 180 liší jen o půl metru (16×16,5), ale vzhledem k mé výšce (192cm) jsou mi sympatičtější 180ky. Co si o tom myslíte?

Díky

07.01.2010 23:28:57 #29 

Paco muž

Ahoj! Osobně nic proti Atomic nemám, ale proč nekoupit stejně dobrou lyži (možná ještě o kousek lepší) za stejný ne-li lepší peníz? Co třeba Blizzard G-Force Supersonic? Nebo Head iSupershape Magnum? Nebo jednu z řady Contact od Dynastaru?

08.01.2010 00:53:05 #30 

ivan

>> #27, Jenos, 07. 01. 2010 19:26:59

D2 jsou trochu jiné v tom, že kombinují dost tuhý střed s poměrně měkkou špičkou, takže jdou snadno do oblouku a přitom je ten bytelný střed při vedení oblouku značně cítit. To je značně sugestivní vlastnost a pocit, zejména na tužší obřačce, jakou mám i já.

GS TI (nedoubledeckerový) je pěkná lyže, klasický sendvič, dost široká lyže (72 mm), ale krojená tak, že už to „GS“ je epiteton ornans neboli ozdobný přívlastek, ne charakteristi­ka lyže.

A ano, takové lyže mohou lítat z hrany na hranu a z oblouku do oblouku – ale určitě ne na nohách „lepšího průměru“. Argumentovat tím Japončíkem nebo Bergerem je ale jako vykládat turistům otírajícím pot při výstupu na Sněžku, že borci lezou na osmitisícovky.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy