Pomoc s výběrem Atomic (strana: 2) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Pomoc s výběrem Atomic (strana: 2)

08.01.2010 00:53:49 #31 

ivan

>> #28, johny_r, 07. 01. 2010 19:27:35

Souhlas, bral bych tu delší.

08.01.2010 09:23:39 #32 

Jenos

>> #30, ivan, 08. 01. 2010 00:53:05

Opět super komentář k tomu materiálu…

A s těmi oblouky to možná trošku přehnané je, ale dal jsem to sem záměrně, protože mnozí možná neví jak by měl takový Carving short turn vypadat. A ti dva to rozhodně na žádnejch samotočkách nejedu. Pokud si dobře vzpomínám tak Richard všechno jezdil na lyžích 185cm..Pokud se lyžař naučí pořádně zahranit a vytvořit tlak ve vedení oblouku není to na takové lyži problém. Osobně mi kratší a více krojené lyže naprosto nesedí a i ten krátký oblouk mi na nich přijde lepší. Navíc delší lyže je stabilnější a univerzálnější a dá se na ní jezdit celý den…Moje zkušenost rovněž je, že každý „lepší průměr“ lyžař pokud zkusí delší lyži už nikdy kratší nechce a jezdí se mu na ní lépe.. Je mi ale jasné, že tobě to opravdu vysvětlovat nemusím a myslím že si rozumíme…

08.01.2010 12:10:51 #33 

TomáS muž

>> #32, Jenos, 08. 01. 2010 09:23:39

Jenom poznámku k delší lyži. Zcela souhlasím, že nejhezčí je oblouk na obřačce ale i na slalomce R14 mě to pářád baví, dokonce i na R11. Jediným rozdílem je, že jsem se posunul ve vnímání rozkoše. Jet na upraveným svahu kalbu na slalomce obloukama přes celou sjezdovku mě skutečně moc nebaví, ale dříve jsem se v tom vyžíval. Dnes na tom nic nevidím, nicméně jet pomaleji úměrně rádiusu lyže, kontrolovat rychlost a přitom se snažit být stále na hraně mě baví pořád strašně. T

08.01.2010 13:38:25 #34 

Mirek muž

>> #32, Jenos, 08. 01. 2010 09:23:39

Jen pro pořádek, to druhé video rozhodně není carving, ikdyž je to zajeté hezky :-)

08.01.2010 14:28:28 #35 

Martin47 muž

>> #34, Mirek, 08. 01. 2010 13:38:25

…alébrž snožný smyk, kterej jde šmrdlat na jakýkoliv obřačce zcela bez problémů.

08.01.2010 21:23:00 #36 

Jenos

>> #35, Martin47, 08. 01. 2010 14:28:28

>> #34, Mirek, 08. 01. 2010 13:38:25

Pánové nevím jestli se tomu mám smát nebo brečet. Každopádně si myslím, že byste to sem do Rakouska měli přijet všem ukázat jaký jste borci.Jestli tohle nazýváte šmrdláním a snožným smykem, tak bych chtěl vaše lyžařské umění. Myslím, že by vám tady dali toho Staatlicha nebo trenéra i bez zkoušek. Nepleťte si pojmy s dojmy. Každý alespoň trošku vzdělaný lyžař ví rozdíl mezi carvingovým obloukem a smýkaným. Lyže jsou brutálně zahraněné v tak krátkém čase, že doslova vystřelují z hrany na hranu, bez vertikálního pohybu, využívající pouze tlak z hranění a přehranění s podjetím lyže (Tiefentlastung)a zanechávají za sebou jen ostré stopy. Nevidíte jak je lyže v oblouku extrémně prohnutá? Jestli to byla ale provokace, tak se vám to povedlo…

>> #33, TomáS, 08. 01. 2010 12:10:51

Jo vystihl si to dobře. Samozřejmě, že záleží na rychlosti jakou lyžař preferuje a taky kde mám možnost lyžovat. Na českých kopcích je možná i ta slalomka výhoda, protože ti jaksi prodlouží kopec a užiješ si s ní i mírnější sklon svahu. Na dlouhé a prudké alpské svahy je ale obřačka fakt fantastická…

08.01.2010 21:36:00 #37 

Martin47 muž

>> #36, Jenos, 08. 01. 2010 21:23:00

Staatlich nestaatlich, prostě je to oblouk z přeskočením z odlehčených patek, který je po odsmýknutí zaseknutej do hran. Tak se jezdilo běžně před 25 lety na normoš lyžích o délkách do 205cm. Žádná věda. Jinak chlapče z daleké ciziny věz, že i v kotlině máme A) kvalifikované a vzdělané trenéry B) prudké kopce.

08.01.2010 21:43:59 #38 

Jenos

>> #37, Martin47, 08. 01. 2010 21:36:00

Neměj obavy, i více jak před 25lety jsem jezdil v kotlině taky, ale na nějaké prudké kopce si tedy nepamatuji. Kde jsou? Na Mísečkách? Ve Špindlu? Klínovec? Jinak o trenérech a kvalifikovaných lyžařích nepochybuji, ale bohužel s takovým „kvalifikovaným“ rozborem se k nim neřadíš…

08.01.2010 22:44:51 #39 

Mirek muž

>> #36, Jenos, 08. 01. 2010 21:23:00

Jsem docela rád, že jsem se učil carvovat sám, opravdu bych nechtěl toto považovat za carving. Podobně jsem se snažil jezdit do roku 2000. Za carving to nepovažuje ani autor videa viz nadpis: „Classic Short Radius Turns“. Pokud se sem podívá někdo z carv.cz tak se asi umlátí smíchy :-) Hodně zahraněná lyže ještě neznamená carving. Při carvingu se musí lyže pohybovat skoro výhradně ve směru hrany a přitom ještě zatáčet.

08.01.2010 23:20:56 #40 

Jenos

>> #39, Mirek, 08. 01. 2010 22:44:51

S tou druhou polovinou s tebou v podstatě souhlasím. Taky se podívej jakou stopu za sebou zanechává. Ono taky je rozdíl carving, racecarving resp. funcarving. U carvingu jde o krátké avšak silné zahranění v důsledku čeho jsou lyže silně prohnuty, vzniká silný tlak v oblouku a při uvolnění tlaku jsou vzniklými odstředivými silami doslova vystřeleny do nového oblouku. To je přesně tento případ. U racecarvingu lyže po celou dobu jede po hraně a v podstatě více méně podle krojení lyže. K tomu musíš samozřejmě mít odpovídající slalom carvery. Mohl bych to i vyhrabat ve skriptech, ale nechce se mi to hledat… Jinak ti opravdu upřímě přeji, že ses naučil sám lyžovat dobrou technikou. Jsi talent. No a jestli se někdo umlátí smíchy z carv.cz mě je opravdu jednou, protože podobně jsem se mlátil smíchy já u jejich videí…

09.01.2010 00:16:14 #41 

Mirek muž

>> #40, Jenos, 08. 01. 2010 23:20:56

Co je to za oblouk ti přesně popsal Martin47 v příspěvku č.26.

Carvingové vyhazování z oblouku do oblouku vypadá úplně jinak. Základem je, že lyže projedou po hraně celý oblouk bez smyku a v závěru oblouku tě vyhodí do vzduchu, v letu přehodíš lyže na druhou stranu a dopadneš na druhé hrany. Při dopadu se musí lyže pohybovat přibližně ve směru hrany aby nedošlo ke smyku. Jako každý carvingový oblouk, ani tento příliš nebrzdí, na rozdíl od toho na videu, kde lyžař jede hezky pomalu a brzdí v každém oblouku.

09.01.2010 15:00:57 #42 

Jenos

>> #41, Mirek, 09. 01. 2010 00:16:14

Děkuji ti za objasnění. Hned si to i vytisknu, přeložím a rozdám to tady všem. Aspoň se ti Rakušáci už konečně naučej lyžovat…Jinak si myslím, že je škoda, že se tím neživíš. Takového odborníka by všude brali všemi deseti. A ještě bys vydělal hromadu peněz…

09.01.2010 15:31:05 #43 

Mirek muž

>> #42, Jenos, 09. 01. 2010 15:00:57

Pokud nerozezná bežný lyžař smýkaný a carvingový oblouk, není to taková katastrofa, ale pokud to nepozná lyžařský instruktor, je to blbý.

Raději jim ukaž to video a zeptej se jich, zda se jedná o carving :-)

09.01.2010 16:08:54 #44 

Jenos

>> #43, Mirek, 09. 01. 2010 15:31:05

No raději budu vše příště konzultovat s tebou. Tady nás totiž učej hrozný blbosti…

09.01.2010 16:21:43 #45 

Kiri

>> #44, Jenos, 09. 01. 2010 16:08:54 Ja tedy nejsem renomovany lyzarsky instruktor/za­vodnik/superzna­lec ale o tomhle se snad ani nemuzete bavit. Presne tenhle styl jizdy ma muj 65 lety otec kdyz jezdi na svych blizzardech WC delky 203cm z roku pred narozenim krista. jak ty nadherne kolena tak ty vylamujici se lokty. O carvingu ale neslysel ani z dalky.

09.01.2010 16:53:47 #46 

Jenos

>> #45, Kiri, 09. 01. 2010 16:21:43

Pročti si pozorně co jsem psal ve všech příspěvcích. Toto se alespoň dle rakouského Lehrplanu nazývá Carven kurz/Carving short turn. Carving proto, že využívá maximálně krojení carvingové lyže, která je v důsledku krátkého avšak silného zahranění prohnuta a vzniklým tlakem v oblouku a následným odlehčením tlaku, podjetím nohou bez vertikálního pohybu (Tiefentlastung) vystřelena do nového oblouku. Pochopitelně je tam i minimální podíl driftu, ale lyže jede více méně po hraně, převážně v poslední části oblouku. Koukni se na to video, jaké krátké dvě stopy od hran lyže zanechávají. Při smýkaném oblouku, je hranění zdaleka ne tak intesivní, lyže v oblouku smýkají a nevytváří se dostatečný tlak v oblouku potřebný k přehranění. Toto je nahrazováno výrazným vertikálním pohybem (Hochentlastung) a lyže za sebou rovněž zanechávají smýkanou stopu. No a u racecarvingu jede lyže celou dobu po hraně a více méně podle bočního krojení (radiusu). K tomu samozřejmě je zapotřebí patřičná lyže slalom,GS,SG,…

09.01.2010 16:57:47 #47 

Jenos

>> #45, Kiri, 09. 01. 2010 16:21:43

No a dotřetice jsem zapoměl na funcarving, kde se jezdí bez hůlek a je dovoleno vše :))

09.01.2010 17:03:54 #48 

Kiri

>> #46, Jenos, 09. 01. 2010 16:53:47 Proc tedy samotny autor videa popisuje tento styl jako clasic short turn?? Na Videu je videt ze lyze drzi v prvni casti oblouku stopu na hrane a zarezava se, v druhe casti je ale krasne ustrelena presne dle zvyku sjezdaru minule generace.

09.01.2010 17:10:42 #49 

ivan

Pánové, rád bych upozornil na pár věcí. Diskuse oddriftovala jak starý tyrolský Schilehrer od Atomiků jinam, a tak k té nové při.

1. Richard Berger: prvních asi 40 vteřin videa, zjevně na méně prudkém svahu, lze IMO carvingem nazvat, jakkoli má nezvykle úzkou stopu a nelpí na čisté brázdě. Je to zřejmě něco z materiálu natočeného pro Japonsko (Japonci, pro Japonce?). Neznáme záměr – vzpomeňte na diskusi o kolo toho Japončíka, jehož jízda se ukázala být nějakým technical contestem, v rámci něhož bylo třeba předváděné hodnotit. Nezapomeňte, že Japonci jsou lyžařsky Japonci a že právě takové oblouky v úzké stopě – svým způsobem dědictví tam tak obdivovaných Rakušanů, Seelose a milovaného Sailera, mohou být pro ně ideálem, jejž právě proto Berger v určité modernizované podobě předvádí. A jestli to jede na něčem dost dlouhém (moc široké ty špičky lyží rozhodně nejsou), z takových lyží v rychlých obloucích asi víc než tohle nevymáčkl ani Tomba, pravděpodobně vrchol techniky těsně předcarvingových slalomek (ještě dál IMO mohl být Sykora, kdyby se tehdy nezranil).

On totiž Berger umí podobně hezky naskládané oblouky ve stopě a la Svěťák – prostě Herr Etalon, který zajede cokoliv (akorát, Jenosi, jsem ho nikdy neviděl jet jiný oblouk než krátký…)

2. Nezapomeňte, že Rakušané jsou co do definice „carvingu“ atypičtí. Mirek snad dokonce byl účasten diskuse na skiplusu asi před 4–5 lety (karvosmyk…). Tu jsem tehdy vyprovokoval po shlédnutí videa k Wallnerovu Carven, kde se ukázalo, že carvingem nazývají i oblouky čistě po hraně nezajeté. Když si někdo dá práci, celou obsáhlou diskusi v hloubi skiplusu najde.

Bez znalosti této základní premisy se pak můžete do alelujá hádat, jestli „jede carving“ nebo ne a vesele si nactiutrhat jak Zdarsky s Bilgerim. A Rakušák (včetně jejich metodikou odkojeného cizince) bude „po rakousku“ tvrdit, že ano, nerakušák tam kvůli tomu driftu carving neshledá, kdybyste ho krájeli na kousky.

09.01.2010 17:10:49 #50 

Martin430

Ahoj pánové. Vlákno se nám opět zvrtlo v off-topic. Na začátku chtěl poradit někdo, kdo si vybral z jakéhokoli důvodu značku Atomic. To si může, mezi námi, dovolit ivan (poradit). Všechny další příspěvky v tomto vláknu jsou bezpředmětné. Včetně tohoto mého. Jenosi, vážím si lidí, kteří o lyžování hodně ví a jsou ochotni to ostatní učit. Nelíbí se mi ale Tvůj způsob vyjadřování, promiň. Flek v Rakousku není svatej grál a nikomu nedává právo bohorovně mentorovat a ironizovat ostatní účastníky fóra. A šířit jedině správné a svaté pravdy. Nechci se Tě dotknout, ale na mě to tak působí. Sleduji tuto diskuzi prakticky denně a Tebe od momentu, co jsi se tu objevil. Být skutečným odborníkem sebou automaticky, bohužel, nenese i umění jednat s lidmi. A opravdu nevím, jestli bych si najal učitele, který by byl jako ty. Dokonce si ani nejsem jistý, jestli bych s Tebou chtěl pokecat u piva. Ale o to bys beztak asi nestál, takže …

Pro některé jiné : Já se o podobnou jízdu jako Richie snažím 30 let a pokud se ji někdy alespoň zdálky (a potmě) přiblížím, umřu šťastnej. Neznám vaši jízdu, pánové, ale ironické poznámky jsou v jeho případě trošku mimo mísu. (Kiri – to je jako psát o nádherně visících hadrových panácích na nitích a rozpaženýma rukama a nohama na šířku dvou až tří pánví…)

Tak smířlivě na závěr : pojďme si udělat vlákno s titulkem akademická debata, kde si můžem měnit názory na cokoli, když budeme mít chuť. A nesviňme vlákno někomu, kdo chtěl poradit o lyži z Atomicovýho katalogu. Zvlášť když to k ničemu není, pouze to vede k vzájemnému ironizování, shazování a kdovíkam by to až zašlo… Hodně radosti na sněhu.

09.01.2010 17:12:01 #51 

Kiri

>> #47, Jenos, 09. 01. 2010 16:57:47 A rict o funcarvingu ze je dovoleno vse se mi zda taky trosku nemistne. Co ja vim a to jsem se tak dva roky na funcarvingu trosku ujizdel, jde o velmi ciste vyjety carvingovy oblouk s co nejmensim radiusem a co nejvetsim naklonem. Pouze co nejjednodussi po­pis…

09.01.2010 17:16:38 #52 

Martin47 muž

>> #50, Martin430, 09. 01. 2010 17:10:49

Potmě nejezdi, to je o hubu :)

09.01.2010 17:16:42 #53 

Martin430

>> #49, ivan, 09. 01. 2010 17:10:42

Já už sem psát nebudu. Vždycky než to sesmolím a po sobě alespoň částečně zkoriguju, napíše si sem pan Sosna.To samý, co jsem chtěl říct. A to daleko líp, kurnikšopa. Seru na to. :o)

09.01.2010 17:24:06 #54 

Martin430

>> #52, Martin47, 09. 01. 2010 17:16:38 Musím (potmě), kdyby mě zahlídl někdo jinej než HOnza, byl bych ve strašným průseru. Místní mistři by uviděli, jak si jedu smýkanej oblouk, kdy se mi to hodí, úzkou stopu, kdykoliv se mi zachce, jak si rád zajedu do boulí a bylo by vymalováno. A už bych si tu neškrtnul, páč by tu se mnou zametli, jak s Verlem na carvu :o) (Sorry, HOnyo, že si Tě tak beru do huby). A musel bych si najít jinej server, o LEGU nebo MERKURU. Tam bych snad chvilku vydržel, než by se provalilo, že tam jsem hlavně proto, že mě to „JENO(s)M“ baví :o))))

P.S.: s Tebou zrovna bych teda na to pivo rád zašel – i zasvětla.

09.01.2010 17:33:08 #55 

Martin47 muž

>> #49, Martin430, 09. 01. 2010 17:10:42

Trochu překvapil, normálně píše pisálek jeden v sezóně až po půlnoci. To víš, s novinářským se měřit nemůžem. Troufám si říct, že pivo někdy dopadne. Budu se těšit.

Ještě jednou si dovolím prasit tohle vlákno. Ve videu Classic Short Radius Turns není vůbec žádný drift. Je tam smyk a to je zásadní rozdíl. Už jsem to tu jednou psal v jiném vláknu. Drift a smyk jsou zcela odlišné záležitosti. Smyk je popuštění a zašlápnutí patek lyží a otáčení celé lyže kolem špičky, které vede ke zpomalení. Při driftu jedou odlehčené lyže zároveň dopředu a bokem bez ztráty kytičky. Lyže nijak nerotují.

09.01.2010 21:31:53 #56 

Jenos

>> #49, ivan, 09. 01. 2010 17:10:42 >> #50, Martin430, 09. 01. 2010 17:10:49

Pánové, zcela srdečně a upřímně vám děkuji za rozlousknutí této zábavné možná i poněkud smutné diskuze. Vlastně ani nevím proč se pouštím do těchto bojů s větrnými mlýny jako Don Quijote de la Mancha, ale i přes to, že jsem 4 měsíce v roce každý den na lyžích mě diskuze o lyžování moc baví. je to možná trošku i deformace z povolání. A to že bych si snad myslel, že jsem něco víc je obrovský nesmysl i když kolegů z ČR tady v širokém okolí bych asi spočítal na prstech jedné ruky. Ačkoli jsem tu Čecha v lyžařské škole ještě nezažil a ani nikdo jiný z mých kolegů jezdí jich jsem spousta. Většinou jsou to již vyježdění lyžaři se zažitým vlastním stylem. Mrzí mě ale, že ve srovnání s nimi takový Holandan nebo Brit po několika týdnech(dovolených) v lyžařské škole lyžuje podstatně lépe než vyježděný neškolený Čech. Pokud tady ukážu na některé nedostatky v českých názorech na lyžování je hned problém. Specialně pokud se zde napíše české zaklínadlo CARVING. Možná takové přístupy můžou někteří praktikovat někde na Mísečkách nebo na Klínovci a vystačí si s tím. Ale v alpských terénech jsou takoví s jejich funcarvingem nebo dogmatickou za každou cenou ryzí řezanou brázdou ztracení. A právě proto jsou Rakušáci tak dobrými lyžaři, protože trénují všechno a všude. Každý z výborných závodníků jezdí rád a často trénuje jízdu ve volném terénu, boulích a nikdo nemluví jen a pouze o čistém carvingu. To dobře vědí i tvůrci místního Lehrplanu a tak vše hezky navazuje na sebe od jednodušího po složitější a je naprosto jednoduše a systematicky vysvětlené. K tomu Carving short turn/Carven kurz: Je to tak jak jsem již napsal. Carven je to právě proto, že oblouk je více či méně jetý po hraně, zejména v poslední části oblouku. Tím se buduje tlak, který po jeho uvolnění (Tiefentlastung) pomáhá k rychlému přehranění a nasměrování lyže do nového oblouku. Toto je možné jen již s velmi dobrou technikou a pochopitelně využití carvingové lyže. Smýkaný oblouk naproti tomu mohu jet na rovných fošnách s dostatečně výrazným vertikálním pohybem a Hochentlastung. Brázda za lyží zůstane smýkaná a ne jako u uvedených videí dvě relativně ostré hrany od lyží…Jinak Ivan vystihl celý problém opět velmi dobře. Naprosto souhlasím. A k tomu Bergerovi a dlouhé oblouky: Měl jsem ho na kurzu Landes2 a pochopitelně jsme s ním trénovali vše včetně racecarvingu v brankách. No a při závěrečných zkouškách v obřím slalomu byl mimo dalších lektorů z jeho jízdy vypočítáván průměr, který jsme museli jen s jistou malou ztrátou dosáhnout. A byl rychlý jak raketa… Martine430, těší mě že dokážeš rozeznat, že někdo umí a nechci se nikoho dotknout, ale rád bych viděl ty všechny kritiky jak jsou lepší. Samozřejmě je to tvrdá práce se k tomu dopracovat a mnoho času strávených na lyžích. Na všechno se dá ale s odbornou pomocí nasměrovat a alespoň přiblížit. Já osobně bych si s tebou o tom klidně třeba i u toho piva popovídal a věřím, že bychom si rozuměli…

10.01.2010 00:33:54 #57 

Mirek muž

>> #56, Jenos, 09. 01. 2010 21:31:53

Když oblouk vznikne usmýknutím patek lyží, je to pro mě smýkaný oblouk. Smyk není nic hanlivého, nebo něco, co k lyžování nepatří. Smykem lze jednoduše regulovat rychlost jízdy, což je u carvingu problém, ale nevidím jediný důvod, proč smýkaný oblouk nazývat carvingovým. Nevím, proč ty oblouky nazývat carvingovými, když i autor videa je nazývá klasickým krátkým obloukem, což podle mě odpovídá skutečnosti.

10.01.2010 09:46:30 #58 

Martin47 muž

>> #57, Mirek, 10. 01. 2010 00:33:54

Zejména když to sám Berger na YT sám rozlišil na Klasický krátký oblouk (o kterém byla řeč) http://www.youtube.com/watch?… a Carvingový krátký oblouk http://www.youtube.com/watch?… (kde skáče resp. je vystřelován z oblouku do oblouku přesně tak, jak jsi popsal nahoře). Že rozdíl nevidí instruktor z Rakouska je podivné.

10.01.2010 16:42:55 #59 

Jenos

>> #58, Martin47, 10. 01. 2010 09:46:30

Buď neumíš číst nebo už nevím jak ti to vysvětlit. Myslím, že jsem to popisoval už několikrát. Takže ještě jednou: vystřelován je z oblouku z toho důvodu, protože lyže je krátce avšak velmi silně zahraněna a v důsledku toho silně prohnuta a vzniklý dynamický tlak (Steuerdruck) vystřeluje lyži do nového oblouku. Není to tedy žádné lyžařem vynucené skákání a smyk a je to reakce carvingové lyže na silné zahranění a prohnutí, zejména v poslední fázi oblouku. K tomu zcela minimálnímu driftu dochází částečně pouze v první fázi oblouku, na konci je již lyže silně zaříznuta na hraně a následně přehraněna, jak jsem již popsal. Takže je to právě přesně opačně než popisujete. Mimochodem mezi těmi dvěmi videi není až takový rozdíl, víceméně pouze v šířce postoje a tom že ten Japonec jede zřejmě na mírnějším svahu, takže si může dovolit jet s menším podílem driftu.

10.01.2010 21:05:11 #60 

HonzA_ muž

>> #59, Jenos, 10. 01. 2010 16:42:55

Jenosi, na těch 2 videích v příspěvku Martina47 je jasně vidět rozdíl v principu zatáčení. Jedno jsou oblouky zahajované na odlehčených a to druhé na zatížených lyžích. Zatáčení na odlehčených lyžích v úzké stopě a s protirotací se jmenuje snožný oblouk – a na tom videu je ve vynikajícím provedení s výborným využitím moderních lyží. Zatímco právě oblouku zahajovanému na zatížených lyžích a jetému v široké stopě s říká carvingový.

Jedna poznámka – opravdu si myslíš že rozdíl mezi úzkou a širokou stopou je pro lyžování nevýznamný?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy