Přenést váhu - na kterou lyži? - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy Přenést váhu - na kterou lyži?

Přenést váhu - na kterou lyži?

02.01.2010 23:36:15 #1 

Mizera

První informace o carvingovém oblouku, které se ke mně kdy dostaly, zněly: „Na rozdíl od smýkaného oblouku se váha přenáší na vnitřní lyži oblouku.“ Jak jsem sem psal dříve, zkoušel jsem to, ale carvingovým obloukem se mi nepodařilo zatočit ani jednou.

Poté mi několik zdejších lyžařů poradilo, že to není pravda a abych přenášel váhu „normálně“ na vnější lyži. V souvislosti s tím bych se chtěl na něco zeptat: Pokud zatlačím do vnější lyže, pak by se vnější lyže měla prohnout více než lyže vnitřní. To je ovšem v rozporu s geometrií soustředných kružnic – přece oblouk vnitřní lyže musí mít menší poloměr než oblouk vnější lyže. Nehrozí tedy tím pádem, že když zatlačím více do vnější lyže, že zatočí více ta vnější, zatímco vnitřní pojede pořád víceméně rovně, a že se proto lyže zkříží?

Omlouvám se, že se tak ptám, ale zítra se to chystám vyzkoušet a proto potřebuji nejdřív dobře rozumět teorii. Díky.

03.01.2010 00:48:44 #2 

Mirek muž

To neřeš, snaž se mít zatížení lyží 50/50, stejně v oblouku budeš mít víc váhy na vnější, je to jedno, jen vnitřní by neměla být zcela odlehčená. Ze zkřížení lyží mít strach nemusíš, pojedou hezky vedle sebe, ty kružnice a poloměry jsou jen přibližné, není se čeho bát :-)

03.01.2010 00:59:01 #3 

Mrkev

Tohle je taky krasne tema, ktere me zajima :-) Pry ma byt vaha hlavne na spodni(v zavodnim lyzovani), ale taky mi to neni uplne jasny…

03.01.2010 01:20:01 #4 

CzechSkier

Ahoj,

více váhy je skutěčně na vnější lyži. To, co zmiňuje Mizera je skutečně pravda, proto taky nemůže existovat 100% čistý oblouk po hraně. Ony navác ty kružnice nebudou nikdy mít úplně stejný střed. Rozložení váhy se liší podle sklonu svahu a rozestavení bran a ani v průběhu oblouku není stejné. Na mírnějším sklonu a u otevřených oblouků se zatížení obou lyží srovnává, zatímco na prudkém svahu je podstaná část váhy na vnější lyži. V rámci průběhu jednoho oblouku je zpočátku více váhy na vnější a v závěru oblouku roste úloha vnitřní lyže. I.

www.juniorsports.cz

03.01.2010 02:23:58 #5 

ivan

Šedá je teorie a zelený strom života. Z této teorie měli kdysi výrobci takový strach, že první slavné komerční obřačky Atomic Beta Race 9.28 udělali s různým krojením obou hran – oficiálně 30 a 28 metrů, a legendární funcarver Beta Carv 9.11 s 11 a 10 metry. Ukázalo se ale, že to pro praxi není nutné a nevýhody (např. to, že nelze obě lyže přehazovat) nevyvážily tuto (potenciální teoretickou) výhodu. Lyžař ostatně nerýsuje ani čisté, ani kružnice, nýbrž jen jejich části.

04.01.2010 00:25:07 #6 

Marcius

Z me vlastni zkusenosti, teorie pise o pridani vahy na vnitrni lyzi, ale ja kdyz lyzuji tak ten tlak je tak 50:50 jen kdyz uz vytlacuji ten oblouk tak prijde vice vahy na vnitrni lyzi, protoze jde mirne vice dopredu a ten carvingovy oblouk je potom razantnejsi, dulezity je i postoj tela a naklon v oblouku… Ono je nejlepsi podivat se na video jak jezdit carving a zkouset ruzna cviceni na procviceni oblouku, pote se nechat natocit a sam uvidis v cem delas chybu a co zlepsit…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy