Náhrada za Racetiger SC?

14.02.2016 18:03:32 #1 

Gabriel

Ahoj kamarádi,

Potřeboval bych poradit s výběrem nových lyží. Po šesti sezónách na Völkl Racetiger SC model 08/09, 163 cm (R 13,8m) jsem ty lyže popravil (zřejmě prošlápnutím).

Mám 193 cm, cca 75 kg a troufám si tvrdit, že „tvrdé práce“ na lyžích se nebojím (byl jsem veden k jízdě po hranách i na kdysi velmi tvrdých zcela rovných obřačkách). Nejraději mám tvrdou (leč ne zcela zledovatělou) pistu, na které mě po každém úseku krásně pálí svaly na stehnech skrze výdej energie. Můj lyžařský styl je asi takovýto (video se mnou): https://drive.google.com/open?…

Tyhle Racetigery mi mimořádně vyhovovaly širokou paletou poloměrů, které zvládaly projet hezky čistě po hranách na různě prudkých svazích (držely i ve vyšších rychlostech a obloucích o větším poloměru – možná díky titaniové výztuze, nevím). Nejlépe jsem se na nich cítil na červených svazích, kde jsem ještě dobře kontroloval rychlost bez přílišného zavírání oblouků do svahu nebo nedejbože hranění / smýkání, kterému se nevyhnu na černých.

Svůj výběr jsem zúžil na dva modely, ale nechám si případně doporučit i něco jiného:

1. Racetiger SC speedwall UVO 14/15 nejspíš v 165 cm / R14 m.
  2. Elan Amphibio SLX Fusion 15/16, nejspíš v 170 cm / R13 m.

Tenhle pán ve své recenzi tvrdí, že aktuální Racetigery už nejsou svou tvrdostí a náročností, co bývaly v době, ze které pocházely ty mé dosavadní: https://www.youtube.com/watch?…

Tedy na konto téhle zmínky shora mírně inklinuju k těm Elanům. Láká mě kombinace větší délky lyže (navíc s dvojitými výztuhami) a zároveň kratšího oblouku, než jsem měl dosud. Představuju si, že díky tomu budou řádně v oblouku zatížené lyže točivější, než jsem měl dosud, a zároveň by mohly být (skrze tu délku) ještě stabilnější v delších než nominálních obloucích, než ty dosavadní. Třeba je ta představa mimo – nechám si poradit.

Pokud jste to přelouskali až sem, děkuju Vám a prosím o radu obecně na jak „vrcholné modely“ slalomek bych se při těch informacích shora měl zaměřit a zda případně pokud SLX je to pravé zvážit ještě něco podobného – třeba Racetigery SL speedwall UVO, které jsou tak dobře hodnocené v testech (byť o nejméně 3K dražší než ty Elany SLX).

Děkuju moc za pomoc!

Gabriel

14.02.2016 18:13:43 #2 

Gabriel

Ještě dodám, že jsem zvažoval si oboje lyže půjčit a porovnat proti sobě, ale v pražském Radotíně mají (aspoň teď) jen 160 cm délku a to mi pro mou postavu a pro to, co hledám, nepřijde úplně odpovídající. Takže proto do toho po konzultaci s Vámi asi bouchnu a něco rovnou koupím.

14.02.2016 18:54:11 #3 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Gabriel, 14. 02. 2016 18:03:32

Pokud jste to přelouskali až sem, děkuju Vám a prosím o radu obecně na jak „vrcholné modely“ slalomek bych se při těch informacích shora měl zaměřit

Pokud je na videu Tvá typická jízda, neměl by ses v první řadě vůbec zaměřovat na jakékoliv slalomky.

Zůstanu-li u značky, tak jak Völkl Racetiger RC UVO Red, tak i Völkl Racetiger Speedwall GS UVO Ti v předvedeném udělají daleko lepší službu s větším požitkem. Možná vyzkoušej i Völkl RTM 81, se širším středem se dá carvovat i v dost rozměklé a rozorané sjezdovce.
Když se k tomu ještě odnaučíš najíždět oblouky po přisedlé vnitřní a dostaneš se předozadně alespoň nad vázání, tak to bude úplná bomba.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

14.02.2016 19:13:47 #4 

Gabriel

EDIT: Ta jízda na videu je typická délkou oblouků. Krátké slalomové oblouky jsem nikdy neměl moc rád. Těm na videu bych čistě za sebe řekl „střední“ a přesně tenhle na videu zachycený poloměr mi co do radosti z lyžování vyhovuje nejvíc.

Děkuju za reakci, Krabe! Racetigery SC (07/08) s R cca 17m jsem měl jako druhé lyže asi dvě nebo tři sezóny (někdy mezi 2010 a 2012). Nevím jak by svou náročností vycházely v porovnání s těmi aktuálními RC – předpokládám, že ty tehdejší toho ode mě chtěly víc.

Měl jsem s nimi jednu zásadní potíž: Nedokázal jsem vyjíždět oblouky čistě po hranách, aniž bych i na středně prudkých svazích nabíral rychlost, která už pro mě nebyla komfortní. Tam vzniknul ten přesun na SC. Tehdy jsem ale měl 66 kg, tak to k tomu možná přispělo.

Kdybych se tedy přidržel toho doporučení: Měl bych ty Racetigery RC podle Tebe pořídit právě s tím R 17,5 a 175 cm? Dokázal bys mi třeba říct, zda Racetiger RC s obdobným R jako tehdy (07/08) bude svým charakterem univerzálnější, aby se (samozřejmě i skrze chyby, které dělám) neopakovalo to, co popisuju výše?

Jinak je samozřejmé, že můj styl má rezervy. Na to přisedávání se podívám a pokud by ta zmínka o předozadní pozici měla směřovat k tomu, že se zakláním, je to pro mě trochu překvapení, protože jinak mívám už tak po dvou dnech ze svých lyžáků úplně rozbombené holeně. Používám Nordica Enforcer Supercharger (myslím flex cca 110) a to jen skrze to, že tehdy jako jediné dokázaly pořádně sevřít mojí hubenou nohu.

14.02.2016 19:31:51 #5 

˘Ö˘Krab muž

>> #4, Gabriel, 14. 02. 2016 19:13:47

Posoudit rozdíl mezi současnými a letitými RC a popř. SC nedokážu, ty současné jsou ale velmi příjemné a komunikativní lyže na kratší až střední oblouky. Takže Tvůj SG by daly s přehledem, přesto se na nich dá jezdit i oblouky téměř slalomovými – zkoušeli jsme to. Na R se moc nedívej, je to jen číslo a stejně jsi celou dobu jízdy na ekvivalentním R>25m, když budu shovívavý. Jsi lehká váha, RC 175 cm budou pro Tebe pocitově jako slalomky, ale s přesahem k lepším vlastnostem ve vyšší rychlosti.

Jsi typickým jezdcem „šedé zóny“ carvingových lyží (odkaz1, odkaz2). Pokud budeš mít v obloucích dlouhé časové úseky neaktivity, pojedeš je celé výrazně nad R lyží, hlavně pokud se dostaneš k tlaku do lyží až na spádnici, tak Ti lyže budou pořád zrychlovat.

Ještě vyloupnu pár obrázků ke Tvým holením. Uvědom si svou výšku, délku končetin a to, jakou pákou na boty působíš už jen pouhým pokrčením kolen – ať máš zadek jakkoliv daleko nad patkami.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

14.02.2016 19:54:19 #6 

TNS muž

" Krátké slalomové oblouky jsem nikdy neměl moc rád. Těm na videu bych čistě za sebe řekl „střední“ a přesně tenhle na videu zachycený poloměr mi co do radosti z lyžování vyhovuje nejvíc."

•Ak nemáš rád slalomové oblúky,tak slalomky asi nebudú pre Teba vhodné lyže.

•Tým oblúkom na videu by som ja čiste za seba povedal dlhé a to by som bol mierny.

„Měl jsem s nimi jednu zásadní potíž(Racetiger (07/08) s R cca 17m): Nedokázal jsem vyjíždět oblouky čistě po hranách, aniž bych i na středně prudkých svazích nabíral rychlost, která už pro mě nebyla komfortní. Tam vzniknul ten přesun na SC. Tehdy jsem ale měl 66 kg, tak to k tomu možná přispělo.“

•Ak si slalomky používal len ako cheating (barličku ku svojej lyžiarskej technike),tak Ťa asi sklamem.Vôbec Ti to nepomohlo,skôr naopak.

…viac asi Krab.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

14.02.2016 19:56:24 #7 

˘Ö˘Krab muž

Na prvním a posledním obrázku je zachyceno, jak nejméně dozadu se během oblouku dostaneš.
Na 3 a 4 je ukázka nájezdu po vnitřní.
Obrázky 2–5 indikují postižení chronickou kročejózou.
Na 4 a 5 se podívej, z čeho máš tak zrasované holeně.

EDIT: Jezdíš dlouhé oblouky na lyžích určených pro krátký oblouk a rychle. Musíš zákonitě stát vzadu, kdybys v té rychlosti zatlačil na špičky naklopených SL lyží a ony se náhodou rozhodly opravdu zatáčet podle svého naturelu, tak by pod Tebou buď ujely, nebo by Tě katapultovaly několik metrů do vzduchu.

Ve skutečnosti Ti SL lyže v předvedených obloucích lyžování znemožňují, protože Ti nedovolují použití standardní/op­timální lyžařské techniky. Pouze hřešíš na jejich šedou zónu, lyže nasazují oblouk za Tebe a v celém oblouku jedeš s brzdivým smykem podle hran.

EDIT 2: odkaz

Fotky

14.02.2016 20:03:11 #8 

HonzA_ muž

>> #4, Gabriel, 14. 02. 2016 19:13:47

Na tvém místě bych se pověnoval technice. Zjistíš že potom napřeš to své velké úsilí, kvůli kterému lyžuješ, do oblastí kde ti to pomůže i v náročnějších podmínkách udržet lyže v oblouku na hranách.

Teď tě stehna IMO pálí hlavně proto, že musí silou držet zadek posazený daleko vzadu aby ti ho odstředivá síla nepřimáčkla na patky lyží. Odřené holeně s tím nemají nic společného.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

14.02.2016 20:15:16 #9 

johnycek muž

>> #8, HonzA_, 14. 02. 2016 20:03:11

Až zlepší techniku, tak už ho stehna pálit nebudou?

14.02.2016 20:21:37 #10 

HonzA_ muž

>> #9, johnycek, 14. 02. 2016 20:15:16

To fakt nevím. Ale předpokládám že ho budou pálit v úplně jiných situacích na jiných kopcích.

14.02.2016 20:23:26 #11 

˘Ö˘Krab muž

>> #10, HonzA_, 14. 02. 2016 20:21:37

Se 193cm nebude mít, při 75kg živé kostry, svaly téměř žádné. Takže ta trocha existujících ho bude pálit tak jako tak.

14.02.2016 20:28:37 #12 

HonzA_ muž

>> #11, ˘Ö˘Krab, 14. 02. 2016 20:23:26

Tys to napsal. Já jsem si to nechal pro sebe…

Holt seš vostrej Krab!

EDIT – oprava odkazu:

https://www.youtube.com/watch?…

14.02.2016 20:51:12 #13 

˘Ö˘Krab muž

>> #12, HonzA_, 14. 02. 2016 20:28:37

Naštěstí se mi odkaz neotevře, určitě je tam něco hnusného.
EDIT: Je to hnusné.

Uzavřel bych debatu konstatováním, že pro takovouto jízdu hledat náhradu za výborné slalomky je ztráta času, chce to zase jen výborné slalomky, jsou prostě nenahraditelné.

14.02.2016 21:35:14 #14 

Gabriel

Krabe, přišlo mi, že si dáváš tu práci ukázat mi, v čem dělám chyby a v čem se můžu zlepšit, a tedy úplně nerozumím té kousavé bottom-line, že na mou jízdu nemá smysl pořizovat jiné lyže než opět slalomky.

Za ty odkazy děkuju a projdu si je.

Pokud bych se měl pokusit přidržet té konstruktivní linie: Měl by tu prosím někdo nějaké doporučení, u koho se můžu celkem kdekoliv v českých horách hlásit o víkendu 27,28 únor, abych na tom zapracoval? EDIT(pro jistotu): Komerčně – samozřejmě.

14.02.2016 21:45:33 #15 

˘Ö˘Krab muž

>> #14, Gabriel, 14. 02. 2016 21:35:14

Kousavá a řezavá poznámka měla v úmyslu Tě navést k investici nejprv do sebevzdělání, pak až do lyží.
Napiš, kde se hodláš na horách nacházet, popř. odkud jsi, oni se už ozvou.

14.02.2016 22:02:11 #16 

HonzA_ muž

>> #13, ˘Ö˘Krab, 14. 02. 2016 20:51:12

„Naštěstí se mi odkaz neotevře, určitě je tam něco hnusného.“

V původním příspěvku jsem dal jiný odkaz, měl by teď fungovat…

14.02.2016 22:03:05 #17 

Gabriel

>> #15, ˘Ö˘Krab, 14. 02. 2016 21:45:33

Kousavá a řezavá poznámka měla v úmyslu Tě navést k investici nejprv do sebevzdělání, pak až do lyží.

Až příliš často se v českých diskuzních forech úplně blbě aplikuje to pořekadlo s napovídáním a trkáním, řekl bych …

Ty dvě věci (koupě lyží, sebevzdělání) se dle mého vzájemně nevylučují. Krom toho na něčem potřebuju jezdit už příští víkend, takže i kdyby to mělo být půjčené, může TO být třeba v souladu s Tvým doporučením výše a já se můžu už příští víkend sám pokusit odstranit to, co dělám blbě.

Tedy tímto skládám poněkud rozpačité díky Tvému lyžařskému geniu (a to říkám bez špetky ironie). Poptávku po instruktorovi si dám do patřičného vlákna.

14.02.2016 22:06:08 #18 

˘Ö˘Krab muž

>> #17, Gabriel, 14. 02. 2016 22:03:05

V běžných půjčovnách budeš mít lehce problém, to spíš testcentra a některé velké kamenné prodejny.

14.02.2016 23:06:14 #19 

lapaj

Popri „rc uvo red“ by mozno stali za vyskusanie aj „superior pro“ od fischera.

15.02.2016 00:34:45 #20 

Navvy

>> #7, ˘Ö˘Krab, 14. 02. 2016 19:56:24

Píšeš: „…lyže nasazují oblouk za Tebe a v celém oblouku jedeš s brzdivým smykem podle hran.“

To je totiž podstata obliby slalomek. Sem tam někdo si aspoň na pár metrech (max desítkách metrů) pár špatně provedených slalomových oblouků zkusí. Když si půjčím komerční GS, tak při návratu na slalomky dvojnásob cítím, jak to neumím.

Na tom videu Gabriela se mnozí bohužel dost poznáváme.

15.02.2016 00:37:13 #21 

tonyczech

Podle videa a vagonu chyb, co na něm jsou vidět, nejsou pro tebe další čisté slalomky nejrozumnější cestou. Jelikož se prodírám podobným směrem, mě velmi oslovily
Lusti PCT v délce 175cm (já 180). Na červené v Říčkách, parádní svezení ve středním oblouku s obrovským potenciálem pro jeho zkrácení.
Jinak žádného vrcholu u slalomek se není třeba vůbec obávat, spíše naopak, miř co nejvýš! V přiměřené délce ku tvé výšce/váze bude ze slalomky univerzálka se skvělými vlastnostmi pro krátký a střední oblouk.

15.02.2016 07:37:55 #22 

˘Ö˘Krab muž

V přiměřené délce ku tvé výšce/váze bude ze slalomky univerzálka se skvělými vlastnostmi pro krátký a střední oblouk.

Opravdu?
Slalomka nebo slalomcarver? Univerzálka s vosím pasem? Unmöglich.

15.02.2016 07:57:31 #23 

TNS muž

>> #22, ˘Ö˘Krab, 15. 02. 2016 07:37:55

Presne takým spôsobom používal slalomky dodnes.Ak by sa rozhodol pokračovať,tak fabrická po Hirscherovi a jemnej úprave hrán by jeho spôsobu zatáčania ublížila len trochu.Časom by sa naučil,ako v nej potlačiť slalomový charakter.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

15.02.2016 11:25:46 #24 

tonyczech

>> #22, ˘Ö˘Krab, 15. 02. 2016 07:37:55

Univerzální myšleno co délek oblouku a rychlosti jízdy. K jeho postavě budou asi všechny jím navržené slalomky krátké…
Sám se s tím v nynějších sněhových podmínkách potýkám, s úzkou lyží je to v rozbředlém za trest. Měl jsem možnost zkoušet Lusti, zaujaly mě PCT a SCTw.

15.02.2016 12:13:38 #25 

˘Ö˘Krab muž

>> #24, tonyczech, 15. 02. 2016 11:25:46

Znovu, jen pro ujasnění. Dospělé dámské SL = 155cm, pánské = 165cm (drobné odchylky povoleny), ještě je „juniorská“ mezivelikost 160cm. Slalomky se nevybírají k výšce postavy, i dvoumetroví stokiloví habáni si musejí vystačit s normální délkou.

Slalomcarvery, tj. odladěná/polidštěná verze slalomek počítá nikoliv se slalomovým obloukem, ale se slalomkováním a RSO, popř. SSSSS. Dělá se běžně až po 175 cm, PCT jde ještě dál.

Ani slalomky, ani slalomcarvery nejsou a nebudou nikdy univerzální lyže. Za ty by se daly, s jistou dávkou kompromisu na úplném ledu a v rychlosti, považovat třeba SCTw – vybrané ve správné nepodměrečné délce.

Největším aspirantem na opravdu univerzální sjezdovkové lyže jsou podle mě některé AM s chováním racecarveru, ale ty mají už větší R a je potřeba na nich umět alespoň trochu lyžovat.

15.02.2016 12:33:24 #26 

008Dond

Dobrý den, myslím, že by bylo záhodno se věnovati zadání otázky a ne opět jako zde spousta štamgastů si tady hrát na „odborníky“. Jestli jste několik sezón byl spokojen s Völkl RT SC, dovolím si tvrdit, že radu zde nepotřebujete. Ale za sebe vám mohu potvrdit, že ta lyže je skvělá, naopak, Elan je hrozný, má je kamarád, ty lyže nejedou, mají měkké hrany, nedrží v torzi. Nový model Völklu je taky perfektní, a asi jako jediná může konkurovat Stöckli Laser SL v tom, čemu jste byl rád u svých starých lyží. Ještě bych vám za sebe poradil, ať si nenecháte radit od určitých lidí, kteří mají na videu své jízdy a vypadají na nich jako těžcí amatéři, ne-li přímo žensky. Přeji dobrý výběr a hodně sněhu. Skol!

15.02.2016 13:03:46 #27 

valerius

>> #26, 008Dond, 15. 02. 2016 12:33:24

Kdyz se nekdo pta a ma prilis uzky „rozhled“, proc mu ho nerozsirit? Navic kdyz je videt, ze otazka neodpovida skutecnosti (video)

Musis to zasadit do kontextu. Kdyz se nekdo zepta, jestli si na „praci“ v lese/terenu ma poridit Fabii, ci Golfa, tak proc mu nepripomenout, ze je uplne jina, vhodnejsi, sorta aut.

Zde se zamer na 3. odstavec od konce: >> #49, valerius, 28. 01. 2016 18:15:44 podobny postreh zde ziskalo mnoho lyzaru, predevsim tech radicich.

15.02.2016 14:40:33 #28 

008Dond

>> #27, valerius, 15. 02. 2016 13:03:46

Ale jo jasně, já jsem se na kontext vy… Spíš jsem panu zakladateli naznačil, že si asi pro sebe před lety vybral dobře, a že dnes je takových lyží pomálu. Jinak jsou dobré šlehy i o těch pálících stehnech. Pokud sjede normální lyžař sjezdovku najednou a dává si to poctivě, je normální, že ho pálí stehna. Při závodech v obřím slalomu je jedno kolo srovnáváno k závodu na 800m v běhu. A v cíli jsou všichni vyplivnutí, i když denně trénují. A sjezdaře po sjezdu pálí stehna jako čert, a váží i 120kg, takže svalů mají habakuk…

15.02.2016 19:46:41 #29 

˘Ö˘Krab muž

Uchýlil jsem se zpytovat svědomí do hlubin fóra.
Odkaz a tamtéž post #89.

15.02.2016 20:22:03 #30 

PetrOstap muž

Že ty máš taky slalomky a nevejdeš se do bran GS stejně jako já a jiní co si tím prošli nebo procházejí :)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy

Vázání,deska

Rossignol Forza 60 vs 70

2

Vysoušeč lyžáků Nordica

Santa Caterina 7.-14.12.2024

0

Je technika správná?

Slalomka pro 14.l puberťáka

2

Alpine Ski World cup 24/25

Sölden: [Středisko]