Bezpečnost pohybu na sjezdovce. - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost Bezpečnost pohybu na sjezdovce.

Bezpečnost pohybu na sjezdovce.

29.12.2016 19:42:22 #1 

jjilek

Napadlo mne tohle téma zrovna dnes. Sjezdovka „upravená“ jako ledové kluziště vypreparované na šikmé ploše. Na sjezdovce se ale nejede žádný závod, kdy je na ní podle pravidel vytyčená trať a kromě brankových rozhodčích a závodníků je na sjezdovce volno. Naopak se zde rojí pohybu chtiví lidičkové ve věku od 4 do 80. Všichni se chtějí svézt, je sluníčko a sněhu mimo sjezdovku většinou pramálo. Ale ouha. Ne všichni vládnou závodním stylem jízdy a každá snaha o rychlé zastavení nebo zatočení je rozprostřena do velké prostorové i časové rozlohy. Je to vůbec bezpečná sjezdovka pro takovéto účely? Její úprava mi připomíná dřevné doby sjezdového lyžování, jenže tehdy jsme si museli sníh ušlapat a poté jsme si zajezdili. Tady si ale na ledě musíme nejprve nafrézovat (naškrábat) vrstvičku „prašanu“, abychom nejezdili po modrém ledu, jaký zůstal za rolbou, jejíž činnost lze hodnotit coby pěchovací stroj na zbytky z předchozího dne změklého sněhu. Vzpomínám na zážitky od jižních sousedů, kdy ihned po uzavření sjezdovky nastoupí úprava sjezdovek, která se protáhne často až do pozdních nočních hodin. Když jsme už u bezpečnosti rekreačního pohybu, pokládám si tyhle otázky:

• Kdo zajistí bezpečnost pohybu lidského mraveniště na takovémhle klouzališti, když při rychlostech 0 – 80km/h není o kritické situace (ale bohužel i úrazy) nouze?
  • Kdo za tenhle téměř chaotický pohyb zodpovídá, nebo kdo je schopen zhodnotit bezpečnost tohoto podnikání?
  • Obávám se, že nikdo. Provozovatel lanovky zajistí bezpečnost provozu lanovky (na to je zákon o drahách), obalí matraceni sloupy a podobné nepřírodní překážky kolem sjezdovky, odstraní největší nerovnosti sjezdovky v souladu s pečlivostí nebo zkušeností či dobrou vůlí řidičů rolby a co dál?

Rád bych si přečetl názory jiných.

29.12.2016 20:06:11 #2 

HonzA_ muž

>> #1, jjilek, 29. 12. 2016 19:42:22

Lyžování je sport, který se provozuje na vodě v (převážně) pevném skupenství a mnoha různých podobách od lehoučkého prašanu až po čistý led.

Provozovatel podle mého názoru zodpovídá za to, aby všechna nebezpečná místa (křížení s jinou sjezdovkou, vytátá místa, díry, …) a nebezpečné objekty (sloupy lanovek a vleků, hrany pevných předmětů, …) byly označeny a nebo zabezpečeny tak, aby při nárazu do nich bylo sníženo riziko těžkého úrazu.

Pokud jde o povrch sjezdovky, očekávám že bude buď upravený, případně neupravený s čerstvě napadaným a nebo rozježděným sněhem. V žádném případě by neměl být např. nestandardně „rozoraný“ pásy od rolby bez další úpravy.

Led mi nevadí. Lyžař se s ním musí srovnat, patří k proměnlivosti podmínek terénu. Pokud jízdu na ledu nezvládne a někoho srazí a zraní, je to jeho odpovědnost a případné zaviněnní a nebo jeho míru posoudí soud.

Asi bude těžko dávána odpovědnost za něčí zranění dávána lyžaři, který spadne na prudkém ledovém svahu, jehož sklon neumožní po pádu zastavit a dojde ke srážce.

Abych pravdu řekl, nemám potřebu aby byl „někdo“ (podle tebe skiareál?) zodpovědný za to, zda lyžaři zvládají nebo ne jízdu po sjezdovce. To by vedlo k jedinému – areály by uzavírali preventivně i „lyžovatelné“ sjezdovky. A budeš se divit, ale jsou lidé, kteří si např. jízdu po ledu a nebo v boulích opravdu užívají. Tímto by o tento zážitek přišli.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

29.12.2016 20:14:24 #3 

jjilek

Nemám nejmenší důvod s Tebou nesouhlasit. Ale dole u pokladny se pochopitelně najdou i rodiče s dětmi a nikdo jim nedá informaci o vhodnosti či nevhodnosti nebo náročnosti prostředí, do kterého směřují. A nemusí jít ani o strmou sjezdovku.

29.12.2016 20:27:33 #4 

HonzA_ muž

>> #3, jjilek, 29. 12. 2016 20:14:24

Zřejmě mluvíš o nějaké konkrétní situaci a sjezdovce – můžeš být konkrétnější?

Já to dělám tak, že sleduji počasí.

Ale dokážu si představit, že by na pokladnách a u vleků/lanovek bylo v takovém případě varování před obtížnými podmínkami. Ale rozhodně jsem proti tomu, aby odpovědnost za „hemžení“ a případné úrazy měl areál. Stalo by se jediné – areály by se pojistily a ceny pojistek by byly promítnuté do permic. A opět by zvítězila idiocie nad osobní odpovědností, rozumem a posouzením rizika.

29.12.2016 20:43:13 #5 

PetrAT muž

>> #1, jjilek, 29. 12. 2016 19:42:22

Zkus se doptat před cestou do areálu
Třeba Bílá v Beskydech dá informace o stavu (dá se využít facebook)

29.12.2016 21:31:36 #6 

adam 1

>> #4, HonzA_, 29. 12. 2016 20:27:33

jjilek zřejmě podle reportu myslí Ski Karlov .Já se tam byl dneska „naštěstí“ jen projít cca v 13h a už z dálky bylo jasné (vidět i slyšet ) že to je „beton“ a sjezdovky ve už ve stínu – Myšák ,Kazmarka a zřejmě i Klobouk a lidí moc,moc ale fakt moc!Kopřivna ještě víc jak moc. Asi by stačilo se řídit „selským rozumem“ a během svátků a za takových podmínek se raději projít /projed na kole – prostě lyžovačku vynechat bo sy tam stejně nikdo nezalyžoval a smrdělo to akorád úrazem a pocuchanžmi nervy. carvu zdar a

29.12.2016 21:32:05 #7 

m3 muž

>> #2, HonzA_, 29. 12. 2016 20:06:11

To by vedlo k jedinému – areály by uzavírali preventivně i „lyžovatelné“ sjezdovky.

Nestraš ! ;-)

>> #4, HonzA_, 29. 12. 2016 20:27:33

Ale rozhodně jsem proti tomu, aby odpovědnost za „hemžení“ a případné úrazy měl areál

Sociálního inženýrství si myslím zvlášť poslední dobou užíváme víc než je zdrávo. Lepší bude takový věci si maximálně jen myslet a to ještě jen pod peřinou. To by nám ještě tak scházelo.Nařídit povinně helmy ,které stejně většina přijala za své,měřit rychlost čipem ve skipasu a podobný hovadiny.

29.12.2016 22:40:43 #8 

HonzA_ muž

>> #6, adam 1, 29. 12. 2016 21:31:36

Nevím jak to bylo s teplotami na východě, ale pokud přes noc dojde ke změně z vlhka a výrazně plusových teplot na mráz a relativně sucho, je tvrdý a ledovatý povrch v podstatě zaručený. To se ani v kase ptát nemusím.

29.12.2016 22:44:19 #9 

HonzA_ muž

>> #7, m3, 29. 12. 2016 21:32:05

Já nestraším, to mně jen volání jjilek po tom, aby byl někdo jasně odpovědný za (dosaďte si podle libosti) vyděsilo. Přesně tohle jsou ty „dobré úmysly“, které dláždí cesty do pekel.

Za chvíli někdo začne volat po tom, aby existoval nějaký úřad, který bude v zimě posuzovat jestli led na rybnících a jezerech je dost silný na to, aby se tam dalo bruslit, nebo jestli bychom pro jistotu neměli ven vycházet bez šály a čepice…

29.12.2016 23:00:14 #10 

m3 muž

>> #9, HonzA_, 29. 12. 2016 22:44:19

Za chvíli někdo začne volat po tom, aby existoval nějaký úřad

To je přesně to co mě děsí.Nařízení,re­gulace všeho možného a pak úřady co to budou kontrolovat,mnohdy jen „na oko“.

31.12.2016 11:10:12 #11 

svena

Náhodou jsem se dnes podíval na webkamery v Červené vodě,na webu psáno otevřená sjezdovka Mlýnice, druhá sjezdovka Heroltická je uzavřena,je tam plot a přitom tam lyžaři jezdí!!! Na uzavřenou sjezdovku!!! Nevím jestli by si to dovolili v Alpách…To je větší hazard než na plotnách…A případný úraz???Kdo pro ně pojede???Kdo to zaplatí??

31.12.2016 13:57:50 #12 

Boryš

>> #11, svena, 31. 12. 2016 11:10:12

Kdo pro ně pojede? Domnívám se že ten kdo má v daném regionu a na daném svahu záchrannou službu. A kdo to zaplatí? Prostřednictvím pojišťoven všichni kdo do systému přispívají.

Jojo, máme tu onů demokracii. Přece nemůžeme po někom chtít aby dal na nějaké příkazy a zákazy…

31.12.2016 14:06:17 #13 

Boryš

Poznámka k tomu co že sledovat:

Ono je hezké sledovat stránky středisek. Ty ale většinou uvádí super podmínky se super vrstvou super sněhu.

Reporty jsou jen na pár středisek z mnoha. A ani ty nemusí být vypovídající. Každý neumí na všem jako někteří, co je pro někoho dobrý až vynikající povrch pro druhého může být noční můra. Viz to, že někteří zvládají led bez problémů.

A když člověk nakonec přijede do střediska, od pokladny ani nevidí co je na svahu. Po první jízdě, kdy zjistí, co a jak je, tak má smůlu…

31.12.2016 17:28:43 #14 

svena

>> #13, Boryš, 31. 12. 2016 14:06:17

Ahoj,nebylo to myšleno tak,že když se něco stane tak maji smůlu… Jen se může prostě stát na zavřené sjezdovce že někdo vjede do lesa,nikdo si toho nemusí proste všimnout a je zadelany na pruser v lepším případě… Pro mě je směrodatný to co vidím na webkach,ne když všichni píšou ze jsou top podmínky… a realita je jinde,ale když už seš na cestě a podmínky se změní, tak se už musíš hold přizpůsobit. Jen me prijde zbytečný riskovat na nezajištěné sjezdovce…

31.12.2016 18:05:47 #15 

Mára Bednářů muž

>> #11, svena, 31. 12. 2016 11:10:12

Nevim jak dnes, ale vcera byla Herolticka castecne otevrena do mista, ktere se napojuje zpet lesem na Mlynickou. U prejezdu lesem byla sjezdovka zajistena plotem a v danem miste nejsou zadne kamery, tudiz neni mozne videt zda vubec nekdo porusil zakaz ;-)

31.12.2016 19:11:54 #16 

svena

>> #15, Marek Bednář, 31. 12. 2016 18:05:47

Ahoj,Já jsem měl ten pocit,že byl plot natáhlej už od vrchu…Přišlo mě to tak.. Záměr byl jen ten,což se týká bezpecnosti,že se najdou i lyžaři, kteří nerespektují určité zákazy a pravidla FIS,proto bývá někdy na sjezdovkách opravdu nebezpečně…(pos­távání uprostřed sjezdovky,za hranou, ohrožení lyžaře před sebou)…Pak jsou úplně zbytečný úrazy,kterým se dá předejít.. Původni téma je nebezpečná sjezdovka,led…plot­ny…,to už musí ovšem každý posoudit co je pro něj bezpečné,jestli daný terén zvládne nebo ne,a eventuálně zamíří na pro něj bezpečnější trať. Ale takových věcí co udělat ,nebo ne aby bylo ježdění bezpečnější je fakt hodně…A je na nás jak se s tím každý vypořádá.

31.12.2016 20:15:18 #17 

Mára Bednářů muž

>> #16, svena, 31. 12. 2016 19:11:54

Cusa. Dnes nevim, ale vcera ve vrchni casti plot nebyl. Sjezdovka do useku k prejezdu pekne upravena a instruktori meli dostatek mista pro uceni deti.

Pro me je pocitove nebezpeci v momente, kdy je sjezdovka preplnena. Tam snad nejvic dochazi ke stretum lyzar VS lyzar nebo snowboardak. To je opravdu lepsi jit do Audi baru a nebo jet rovnou domu, nez neustale vyhodnocovat kolizni situace na svahu v kratkych intervalech. Na preplnene sjezdovce ani tak nejde o lyzovani, to je spis boj o holy zivot :-D Tomu se snad zadne plotny, ledy atp. nevyrovnaji.

31.12.2016 21:22:05 #18 

svena

>> #17, Marek Bednář, 31. 12. 2016 20:15:18

To je pravda…Přelidněná sjezdovka=asi největší riziko úrazu…,tam jde opravdu o to se nějak dostat ve zdraví dolů:-)

31.12.2016 23:19:17 #19 

Boryš

>> #14, svena, 31. 12. 2016 17:28:43

To nebylo nic proti tomu co jsi napsal, právě naopak. Já bych byl pro aby platilo, že kdo prokazatelně nedodrží nějaká pravidla, příkazy, zákazy, měl by si být vědom všech rizik, která při nedodržení hrozí a nést následky. Ale to některým vůbec nehrozí, hra na demokracii a svobodu (pro ty co v tom umí chodit) je v naší společnosti velice zakořeněna.

To o smůle jsi si asi spojil s dalším, kde jsem psal, že má smůlu ten, co až po koupi permanentky zjistí, že pro něj je dané středisko nelyžovatelné. Viz např.ledovatá Bí­lá

01.01.2017 09:31:45 #20 

svena

>> #19, Boryš, 31. 12. 2016 23:19:17

Jasné, každý by si mel být vědom rizika,kterym se vystavuje tím,že nerespektuje dana pravidla… Mě pokaždé děsí, když vidím některé jak svou jízdou ohrožují ostatní, osobně mám zkušeností z černé hory v Janských lázních, kdy me zezadu sundal jeden,který me přejel patky lyží, a já se skutalel skoro celou protěží,naštěstí jen lehce potlučenej…sa­mozřejmě ujel…??a přitom bylo poloprazdno… Led je kapitola sama o sobě…, ale da se poznat už podle zvuku když ses u kasy,nebo se informovat…Nesetkal jsem se s tím ze by areál napsal,dnes těžké podmínky jen pro zkušené… Mas naprostou pravdu kdo nerespektuje pravidla musí si byt vědom rizika a nést zodpovědnost za své jednání… A přitom stačí tak malo a sjezdovky budou bezpečnější…

01.01.2017 20:15:22 #21 

Boryš

>> #20, svena, 01. 01. 2017 09:31:45

To je právě velký problém, že ti svobodomyslní, co žijí v přesvědčení, že vše umí a domnívají se, že vše zvládnou, že jim se přece nemůže nic stát, do problému často dostanou někoho co k tomu přijde jako slepý k houslím.

01.01.2017 21:01:13 #22 

svena

>> #21, Boryš, 01. 01. 2017 20:15:22

A to je bohužel kámen úrazu…Že to většinou odnesou ostatní…

04.01.2017 17:25:50 #23 

Petromila11

Myslím si že na to určitě musí mít majitel sjezdovky pojištění, vím totiž, že třeba koupaliště jsou pojištěné, tudíž se něco podobného musí vztahovat i na sjezdovky, pokud by se někdo zranil v důsledku nebezpečné úpravy svahu tak to určitě má na triku ten provozovatel

04.01.2017 17:56:51 #24 

pool-Pája muž

>> #23, Petromila11, 04. 01. 2017 17:25:50

Tohle je „trochu“ složitější téma. Samozřejmě že je provozovatel pojištěný. A jedno z pojistného krytí je právě proti tomu, když si u něj někdo zlomí nohu protože přecenil své schopnosti a terén (PČR na cestách používá: nepřizpůsobení rychlosti povaze a stavu vozovky) a chce to hodit na provozovatele.

06.01.2017 11:07:02 #25 

Navvy

Ze zákona je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného. To platí jak pro provozovatele sjezdovky, tak i pro její uživatele. Domnívám se, že pokud provozovatel sjezdovky neinformuje pravdivě své zákazníky o stavu sjezdovky, měl by jim vrátit peníze za svoje služby. Když už někdo vyjede lanovkou nahoru a pustí se po zledovatělé sjezdovce dolů, je to pro změnu jeho riziko. Leč soudy mohou být jiného názoru, protože každý kdo si zaplatí cestu lanovkou na sjezdovku, stává se spotřebitelem a ze zákona má spotřebitelem postavení slabší strany a je tedy více chráněn. Má to svoji (pro provozovatele sjezdovek nepříjemnou)logiku. Inspirací by mohlo být vyvěšování vlajek na na plážích. Zelená vlajka – optimální podmínky, atd., až po černou vlajku. Byla by to služba zákazníkům, nikoli nějaká povinnost. Když uklouznete na mokré podlaze v supermarketu, také Vám ten supermerket nahradí škodu, pokud tam nebyla výstraha že podlaha je mokrá. Toto pravidlo už platí mnoho desítek let i u nás.

20.01.2017 20:27:50 #26 

Kubas147

27.01.2017 16:52:50 #27 

jjilek

Po přečtení různých názorů mi ale chybí názory na tuhle část příspěvku:

Tady si ale na ledě musíme nejprve nafrézovat (naškrábat) vrstvičku „prašanu“, abychom nejezdili po modrém ledu, jaký zůstal za rolbou, jejíž činnost lze hodnotit coby pěchovací stroj na zbytky z předchozího dne změklého sněhu. Vzpomínám na zážitky od jižních sousedů, kdy ihned po uzavření sjezdovky nastoupí úprava sjezdovek, která se protáhne často až do pozdních nočních hodin.

Rolby jsou vybaveny jakýmsi frézovacím zařízením, které při úpravě rozruší horní vrstvu zledovatělého povrchu a teprve ji poté uhladí. Takto upravený povrch z alpských středisek známý jako manžestr je nás s výjimkou úpravy čerstvého sněhu ojedinělý. Tím se zajistí, že se odstraní ze sjezdovky ten méně bezpečný ledový povrch.

27.01.2017 17:43:53 #28 

HonzA_ muž

>> #27, jjilek, 27. 01. 2017 16:52:50

„Takto upravený povrch z alpských středisek známý jako manžestr je nás s výjimkou úpravy čerstvého sněhu ojedinělý.“

Chybí ti názor? Mně to přijde jako blbost.

Tvrdíš že na sjezdovkách v ČR není manšestr? V kolik hodin chodíš na sjezdovku?

Víš, já nepatřím zrovna mezi ty, kteří areály v ČR za úpravu chválí, ale takhle kritický k nim tedy nejsem.

27.01.2017 21:32:42 #29 

m3 muž

Rolby jsou vybaveny jakýmsi frézovacím zařízením

Nejsem rolbař,ale pokud vím tak rolby mají frézu(trny nebo řetízky) ,které „rozemelou“ hroudy od pásů a lišta to potom užehlí do manžestru.Pokud je kopec čistý led tak s tím žádný rolbař neudělá vůbec nic.Nějaký ten kopec jsem již ojezdil a ledovou horu jsem potkal v Itálii,stejně jako v Rakousích nebo u nás.Pravdou je,že na Italy v úpravě pisty zatím nikdo nemá,ale ani u nás nejsou vysloveně blbě upravované sjezdovky (vyjímky potvrzují pravidlo).Ovšem jak píše HonzA : V kolik hodin chodíš na sjezdovku?

Já chodím lyžovat ráno na manžestr ,když se to rozryje,balím a jdu na kafe.

28.01.2017 00:16:02 #30 

oblouk

Jílku, jílku – nevím kam chodíš v Česku lyžovat (zdali vůbec někam…), že píšeš tak divné věci (a nebo nepoznáš co je led – nebyl bys první kdo si skvělé (manžestrové) tvrdo plete s ledem :-). Byl jsem sice dva roky „mimo provoz“, ale teď už druhým rokem zase sjíždím… – letos cca 20 dnů.

Jenom první den letošního provozu jsem se na sjezdovce setkal s „bramborama“ (není divu, při prvním lyžování po rozhrnutí technického sněhu). Led jsem na sjezdovce – a to nejen v posledních dvou letech, ale v posledních cca 10 letech nikde v Česku nezažil. Manžestr – více či méně dokonalý každé ráno. Areály Harrachov, Špindl, Pec, Rokytnice, Vysoké, Paseky, Jabloneček, Tanv.Špičák, Herlíkovice, Zásada, Ještěd, Javorník Obří sud… Je pravda, že většinou kolem 10.h končím, ale úprava rolbou je všude velmi dobrá (v Harrachově a Tanv.Špičáku totálně dokonalá (nepozná se napojování, led naprosto vyloučen…).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy