Co je to plnohodnotne lyzovani - jak se ho naucit, jake lyze? (strana: 2)
15.01.2017 17:02:43 #31
>> #6, Kubas147, 15. 01. 2017 10:01:17
Nic proti, ale jak dlouho takto vydržíš jezdit?
Btw. lyžující většina se delších lyží bojí. Dnes jsem jezdil na racecarverech 180 a za celý den jsem si v lanovkách nevšiml delších lyží. A co teprve až si vezmu GS 191? V půjčovně měli nejdelší GS 180…
15.01.2017 17:23:09 #32
>> #31, fischerbl, 15. 01. 2017 17:02:43
Co kdyz nemaji o dlouhe lyze vubec zajem? Co kdyz chteji delat, to co je aktualne bavi viz. video Te holcine jsou GSka nebo SLka tak nejak ukradeny.
15.01.2017 17:26:00 #33
>> #1, Pron, 15. 01. 2017 00:15:05
Jestli ono to není částečně v nepochopení. Ve vedlejším vlákně Juniorské lyže padlo „…naučit se plnohodnotně lyžovat…“.
To ale neznamená, že by existovalo nějaké „plnohodnotné lyžování“ a nebo „neplnohodnotné lyžování“. Pojem „plnohodnotné lyžování“ mi přijde jako blbost.
Zato existuje komplexní lyžování. To, které je základem pro různé podmínky a disciplíny. Takové „univerzální lyžování“. A to se nejlépe naučíš na univerzálních lyžích. A to jsou v podstatě obřačky. Pro ty se závodními a nebo hodně sportovními ambicemi závodní obřačky a pro ty ostatní obřačky komerční, případně allmountainy.
Ano. Můžeš se rozhodnout jít cestou používání výhradně slalomek a potom máš v podstatě 2 možnosti:
- jezdit na nich rádoby univerzálně (=slalomkování, jízda bez větších nároků na techniku, sílu a obratnost) a nikdy se lyžovat nenaučíš
- jezdit na nich jen to, na co jsou určené a zůstat omezený 2h lyžování na tvrdé sjezdovce
A aby to nebylo jednoduché – za určitých okolností mohou slalomky fungovat jako lyže s víceméně univerzálním charakterem. Ty potom ale nejsou až tak moc vhodné na slalom. Ale to bych teď vynechal, abychom situaci příliš nekomplikovali.
15.01.2017 17:27:52 #34
>> #27, ****, 15. 01. 2017 15:15:33
Z tvých příspěvků jsem pochopil, že jsi hodně zkušená a pravděpodobně i velmi dobrá lyžařka. Krab ti v #28 velmi stručně a při tom přesně odpověděl. Pokusím se ještě jeho odpověď doplnit – upřesnit:
Za axiom budem považovat skutečnost:
- že lyžař přiměje lyže k zatočení tím, že je postaví na hrany
- a že se výuka koná na mírném svahu kde se to nerozjede nad 40km/h
A nyní co nejstručněji k vhodnosti slalomek/obřaček k výuce zatáčení:
Slalomky mají malý radius (do 13m pro dospělé) a používají se v délce zpravidla o 10 i více cm kratší než je výška postavy. Témeř každý nešika je dokáže dát „nějak“ alespoň trošku na hrany a když se to do něj „vtluče“, dokáže si chvilku počkat až udělají oblouk. V podstatě nic jiného k tomu nepotřebuje, ony ho ty „blbuvzdorné samotočky“ do té zatáčky odvezou samy a v podstatě nic víc umět už k vožení nepotřebuje. Jezdí pak na slalomkách nad rádius „od lesa k lesu“ a když se to naučí hodně „položit“, dokáže je i prohnout a tím oblouk zkrátit i pod radius a je „carvovacém mistrem“.
Obřačky mají větší rádius (zpravidla nad 20m) a používají se ve výšce postavy až +20cm. Na obřačkách, když je lyžař dokáže dát „nějak“ (dokonce i poněkud víc) na hrany, tak ihned zjistí, že „samyodsebe“ do alespoň trochu zavřeného oblouku nejdou a nejdou. Takže se MUSÍ začít UČIT OPRAVDU LYŽOVAT – tedy osvojit si hromadu dovedností, které z něj teprve udělají lyžaře (pluh, smýkaný oblouk, pivoting lyží do oblouku, vnímání a využívání tlaku z lyží při jejich naklápění a vzpříčení proti směru jízdy atd…). Na rovnějších lyžích se mu mnohem snadněji smýká a k vedení lyží do carvingového oblouku musí zapojit i další svalové skupiny a získat další dovednosti, které potom na slalomkách z něj oproti žáku se zlalomek „udělají mistra“.
Ten ze slalomek se stane tím, kdo je lyžemi vožen a dělí se dále do dvou skupin:
- na opatrného smýkače na tupých slalomkách (na ostrých je smýkání obtížné)
- na milovníka „carvingu“, který bude mít s pohybem v jiných než optimálních podmínkách problémy (hluboký sníh, led, boule, prudký svah, jiné lyže…) – tím neříkám, že se k lyžování nepropracuje, bude mu to ale docela dlouho trvat (zažité špatné návyky).
Ten z obřaček se může velmi brzy stát lyžařem který se bude umět dobře vyrovnávat s různými podmínkami (svah, terén…) a s různým materiálem (slalomky, obřačky). Kvalita jeho carvingového vedení lyží je mnohem vyšší, protože se naučil používat řadu dalších dovedností.
Všechno co zde píšu platí nejen pro „základní výcvik“ na slalomkách-obřačkách, ale v plné míře nebo spíš ještě víc to platí pro vylepšování. No a pro ty, kdo poznali a umějí využívat obřačky je ježdění na obřačkách radost z jejich ovládání – jízda na nich dává daleko intenzivnější pocit volnosti, prožitku z odstředivé síly atp atp… než jízda na slalomkách. Slalomky ale třeba já miluju taky – pro jejich hravost, jako výzvu obratnosti a síly – a velmi intenzivně si uvědomuju, že ten požitek ze slalomek mám díky lyžování na obřačkách!!!
15.01.2017 17:29:39 #35
>> #32, Marek Bednář, 15. 01. 2017 17:23:09
Holčina jezdí na lyžích odvozených z univerzálek (málo krojené a relativně dlouhé). Na slalomkách by se zabila…
15.01.2017 17:41:38 #36
>> #35, HonzA_, 15. 01. 2017 17:29:39
Stejne tak by se roznejtovala na vsech lyzich, ktere maji ostre hrany a ona nedopadla spravne. V prvni rade musi byt upravene hrany, teda pokud neskaces do vody, protoze tam to je tak nejak jedno.
15.01.2017 17:47:30 #37
>> #36, Marek Bednář, 15. 01. 2017 17:41:38
Hmm. Takže když ztupí hrany a vynechá switch, může v poho jezdit na slalomkách?
15.01.2017 18:06:39 #38
>> #37, HonzA_, 15. 01. 2017 17:47:30
Kazda lyze je k necemu urcena GS, SL, freestyle atp. Chci delat freestyle, poridim freestyle, chci delat SL, poridim SL. Jakekoliv pouzivani jinych lyzi je spis nouzove reseni.
P.s. nevedel jsem, ze jsi i odbornik prez freestyle
15.01.2017 18:40:20 #39
>> #34, oblouk, 15. 01. 2017 17:27:52
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Je možné, že jsem k lásce ke kratším obloukům dospěla cestou, kterou jsi teď popsal, jen jste mi možná svými odpověďmi otevřely oči. To co píšete je logické, ale nevím zda bych tuto posloupnost volila i v případě, že by v letech mých lyžařských začátků byly k dispozici carvingové lyže. Jezdím opravdu hodně, na lyžích trávím 6–7 týdnů v roce. Nejpohodlnější lyží je pro mě dnes už univerzálka, když se dobře vyspím, beru na pár hodin slalomky. Občas mě známí nebo známí známých osloví a chtěji pár rad, popřípadě s nimi vyjedu na kopec a snažím se o to, aby ho pár hodinách se mnou sjeli. Když chtějí poradit s nákupem lyží, moc se do toho nehrnu, snažím se je odkázat na půjčovnu a na vyzkoušení 2–3 párů. Samozřejmě většinou vyhrajou lyže měkčí, kratší a krojenější. Říkám si i s ohleďem na tuto diskuzi zda je to špatně nebo dobře. Většinou se jedná o lidi, kterří v dětství párkrát sjeli kopec, absolvovali školní lyžařský kurz a teď vlastně začínají. Je jim 30–45. Upřímně, má cenu jim, s ohledem na tyto výše uvedené skutečnost radit postup, který zmiňujete vy? Já si říkám, zda takovéto ( při frekvenci se kterou se dostanou na lyže) ,, trápení" se na obřačkách nepovede spíše k tomu, že je od lyžování odradí. Možná, že zvolení kratších točivějších lyží je stejné jako plavání s ploutvemi, ale je to špatně?
15.01.2017 18:41:12 #40
>> #38, Marek Bednář, 15. 01. 2017 18:06:39
Naprosto s tebou souhlasím – používat SL pro něco jiného než je SL je spíš nouzové řešení. A kdo na sjezdovce jezdí něco jako SL? V podstatě nikdo.
A ještě jsi zapomněl jsi napsat „chci univerzální lyži, pořídím si GS“ a to podle lyžařových ambicí buď racecarver, komerční GS a nebo závodní GS…
No a potom je nutné také říci: „učím se jen na SL, potom budu umět jen SL a to ještě docela bídně. Abych SL, jako speciální disciplínu, jezdil opravdu dobře, potřebuji vybudovat všeobecné základy. A od toho je univerzálka – tedy GS lyže.“
Přes freestyle odborník nejsem, ale uznej sám – k freestylové lyži má mnohem blíž GS než SL. Taková stará, vypráskaná obřačka s tupýma hranama – to je vlastně taková „ghetto freestylovka“. Nebo ne?
A já bych tímto zakončil moje zapojení v tomto vlákně, co jsem chtěl jsem napsal a, upřímně řečeno, způsob diskuze mi moc nevyhovuje.
15.01.2017 18:44:50 #41
>> #39, ****, 15. 01. 2017 18:40:20
„Možná že zvolení kratších točivějších lyží je stejné jako plavání s ploutvemi, ale je to špatně?“
Vždy záleží na tom, co je u každého cílem. Pokud pohodově a bez větší námahy příjemně strávit čas na horách, je co nejvíce točivá lyže tou nejlepší volbou.
Pokud má dotyčný alespoň mírně sportovní ambice a chce na sobě pracovat, stojí za úvahu cesta druhá, přes vybudování základů komplexního lyžování. Na univerzálce.
15.01.2017 19:02:09 #42
>> #33, HonzA_, 15. 01. 2017 17:26:00
„To ale neznamená, že by existovalo nějaké „plnohodnotné lyžování“ a nebo „neplnohodnotné lyžování“. Pojem „plnohodnotné lyžování“ mi přijde jako blbost. Zato existuje komplexní lyžování. To, které je základem pro různé podmínky a disciplíny.“
Máš pravdu. Myslel som to isté, ale vyjadril som sa blbo. Som motaj. Určite si nabudúce v potravinách vypýtam namiesto plnotučného mlieka komplexné.
15.01.2017 19:06:22 #43
>> #36, Marek Bednář, 15. 01. 2017 17:41:38
„Stejne tak by se roznejtovala na vsech lyzich, ktere maji ostre hrany a ona nedopadla spravne.“
Neviem nič o tom,že by sa na freestyle lyžiach neostrili hrany. Už som ich pár servisoval. To bude nejaká novinka.
15.01.2017 19:36:11 #44
>> #43, TNS, 15. 01. 2017 19:06:22
Doporucuji zkusit na nejake mulde 180 s ostrou lyzi pro klasicke lyzovani a pak to same porovnat s tupou hranou s vetsim odklonem od skluznice. Akorat nevim, zda by to nemelo byt opacne, aby to neodradilo od dalsich pokusu.
EDIT: Na sjezdovce se pohybuji lyzari na freestyle lyzich, kteri je pouzivaji primarne na svah a ne do parku, byl to ten pripad?
15.01.2017 20:06:16 #45
>> #44, Marek Bednář, 15. 01. 2017 19:36:11
Nie,všetci boli jazdci z parku.
15.01.2017 20:32:41 #46
>> #45, TNS, 15. 01. 2017 20:06:16
Tohle smrdi zranenim. Ostre hrany na raily nepatri.
15.01.2017 20:42:43 #47
„Já si říkám, zda takovéto ( při frekvenci se kterou se dostanou na lyže) ,, trápení“ se na obřačkách nepovede spíše k tomu, že je od lyžování odradí. Možná, že zvolení kratších točivějších lyží je stejné jako plavání s ploutvemi, ale je to špatně?"
Samozřejmě je to vždycky případ od případu. Když za mnou např. přijde rodič s dítětem (8–12let), který závodí a třeba je i v deseti v ČR, tak po prvních cca 500 metrech vidím jak na tom je a začneme vždycky od začátku (na obřačkách). Podobně třeba i „stařec“ nad 60 jezdící Masters… Ale když je to kdokoli, kdo si chce užít jen tenhleten víkend-tejden a pak chce třeba ještě na jaře do Alp, tak mu strčím univerzálky cca ve výši postavy a nebo třeba i slalomky… – ale nepustím ho na červenou, Proberem si smýkání po plochách a zároveň co nejvíc zavírat oblouky (hodně na hrany, odklon a volant aby aktivně točil už co nejdřív před spádnicí).
Jo a ploutve plavat, podle mne, neulehčují, naopak, je k nim potřeba moc a moc síly.
Mimochodem – máš k lyžování velmi podobnej přístup jako já – včetně těch univerzálek, který teď už používám skoro výhradně. Půjdem si spolu zalyžovat?
15.01.2017 20:48:06 #48
>> #1, Pron, 15. 01. 2017 00:15:05
Nadpis a prvni 2 tucne vyznace body jsou velmi zavadejici a nesmyslne, ale dotaz je rozumny a k veci. Spousta uz zde zaznelo, tak to ber jako dalsi hlas z mnoha.
Pro svuj elaborat pouziju terminy SL (slalomka) a GS (obracka), ale myslim tim spise kratsi/delsi lyze a mensi/vetsi radius.
Kubas147 ukazuje, jak by mu stacilo lyzovat, jenze to se musis nejak naucit A to je to, oc tu bezi. Na SL se to tezko takto naucis. Na GS ano, protoze oblouk (v zasade) je jen jeden (neuvazuju FUN, ktery mne osobne prijde spise nudny, ale kdyz nekoho bavi, proc ne).
Kruťas se o to otrel ve vedlejsim vlaknu:
- Na GS mas na vse vic casu
- SL lyze toci za tebe. Tam je jedno, jakou mas “techniku”. Takze te nenuti delat veci spravne a take se hure poznava, co je spravne.
- Na GS lyzi musis delat spoustu veci “relativne” presne danym zpusobem. Terminy “spoustu” a “relativne” davam do tucnych uvozovek. Jde i o to, jake mas ambice.
- Nektere pohyby probihaji velmi rychle, muze jit o drobnosti, na ktere na SL v te rychlosti tezko prijdes. Kdyz se to vsak na GS naucis, na SL zvladnes take. Je velmi narocne, na podminky, neco objevit, mene narocne to zopakovat a jeste mene narocne aplikovat jiz naucene.
Druhe dva body vlastne jen opisuji prvni dva body, ale co uz…
A neni pravda, ze na GS lyzich musis jezdit nejak moc rychle. Ano, na delsich lyzich obvykle jezdis rychleji, ale nemusi to byt tak rychle, jak si spousta odpurcu GS predstavuje. Kdyz jsem kdysi “ladil” techniku, tak jsem ji ladil na modrych sjezdovkach na lyzich 190/R27+.
A proc je dobre umet dobre zatacet? Hele, mezi nohama mas asi pindika, tak to risknu a dam prirovnani k autum – pokud se netrefim, osedlej svou predstavivost – Pokud si chces uzit jizdu v aute, uzijes si to nekde v prirode na rovine, rychlosti, treba 83 km/h? Nebo si to uzijes nekde v zatackach, kde to mastis – a to mastis nemusi bejt ani rychlosti svetla, ale v klidne i pod zminovanych 83km/h. S lyzovanim to je podobne, uzivas si “rezani zatacek”, dostredivou silu…
- Ti, co si kupuji lyze s obrazkem, muzou jezdi akorat tak trabantem, s volnym rizenim, nemluve o podvozku a vsem dalsim, po parkovisti. Ne moc rychle a ne moc zatacet. Proc ne, nekoho to bavi. (bez ironie. Lyze nejsou jen o lyzovani – pro mne teda takrka vyhradne ano, protoze zazitek z dobre zariznuteho GS oblouku na GS lyzi prebije jakoukoliv scenerii, jidlo i bananove daiquiri ve vyrivce. Ale ja nejsem zadny etalon)
- Ti, co se poradne nenauci zatacet, a ponechme stranou termin “poradne”, si muzou koupit jakekoliv lyze, ale poradne riznout zatacku neumi a i kdyz sedi ve F1, tak krouzi stejne jako ti s trabantem…jen sedi ve F1.
- Ti, co umi, tak si uzivaji rezani zatacek v cestovnich vozech (GS) i motokarach (SL).
- Ti, co tu fnukaji, ze se uz nechteji ucit – myslis ze by te nebavilo ucit se ridit s cestovnim vozem nekde na draze? To te muze bavit, at jsi zacatecni, ci mistr.
Nejak mi ty metafory prestavaji sedet (autum vlastne nerozumim, snad jsem nenapachal vice skody nez uzitku), tak se odpoutam.
A kdyz uz se na tech GS ucis lyzovat, tak treba zacnes zjistovat, ze to tvuj salek kavy je. Delsi lyze ti da o poznani vyssi pozitek z jizdy na hrane. Placnu priklad, oblouk o R=18 zajety na lyzi s R=23 je mnohem lepsi zazitek, nez tentyz zajety na lyzi s R=13. To je jako s tim autem, kde v prvnim pripade rezes zatacku, uzivas si prujezd, sily na tebe pusobi a v druhem…proste v klidu projizdis zatacku, mohl bys pritom sjet lajnu koksu z palubovky a o nic bys neprisel, vse by se dostalo na sliznici, kam ten koks dostat chces. Proc by sis ho jinak kupoval?
Abych nedaval jen pozitiva, tak zminim i negativa. GS je narocnejsi na podminky – pistu a zalidnenost. Ale rozhodne to neni tak tristni, jakoze na 90% sjezdovek to nejde. Take velmi zalezi na narocnosti lyzare a konkretnich parametrech lyze.
Mistni fandove lyzi typu GS vetsinou vyzkouseli mnoho desitek typu lyzi od nejkratsich po nejdelsi a obvykle vlastni vice paru lyzi, jak SL, tak GS a treba i SG a DH. Ti, co radi kratke lyze, obvykle jine ani nevyzkouseli, event. jim dali max. par jizd a pak je zahodili… Me to pripomina, muj oblibeny, "Dunning-Kruger efekt ":http://www.growjob.com/…objektivita/
15.01.2017 21:04:08 #49
>> #29, Marek Bednář, 15. 01. 2017 16:38:50
„Slalomka vyzaduje disciplinu a neustalou pozornost lyzere. Provest vse v kratkem case neni jen tak a takovy GSkar nelyzujici SLka asi bude zaskocen, jak rychle mu na SLkach musi slapat nohy.“
Ak myslíš voľné jazdy, tak takého lyžiara som teda ešte nikdy nevidel.
15.01.2017 21:15:27 #50
>> #46, Marek Bednář, 15. 01. 2017 20:32:41
„Tohle smrdi zranenim. Ostre hrany na raily nepatri.“
Celý trik je odklon. A samozrejme schopnosti jazdca. Nič viac.
To isté snowboard, je veľa jazdcov jazdiacich park, aj mimo neho. Mnohokrát by sa do parku na tupých hranách ani nedostali.
15.01.2017 21:21:29 #51
>> #47, oblouk, 15. 01. 2017 20:42:43
Trošičku budu oponovat, zkus dát tomu, kdo právě zvládnul kraula, do ruky destičku a na nohy ploutve ( narostou mu křídla), ale ano sílu ploutve vyžadují, ale jsou i takové malé ploutvičky, které jenom zvětší plochu nohy a sílu nevyžadují o moc větší než je běžný kraulový kop. Plavání je pak opravdu mnohem snazší a pocit z něj dokonalejší. Lyžovat si klidně můžem společně zkusit, ráda se poučím a zdokonalím, ale obřačky kvůli tomu obouvat nebudu :) . Akorát nevím, jestli to tuto sezónu možné, teď musím chvíli pracovat a koncem ledna odjíždím na 10 dnů do Francie. V březnu Rakousko. Na Českých horách se moc nevyskytuji, maximálně, když testuji lyže.
15.01.2017 21:34:00 #53
Možná, že zvolení kratších točivějších lyží je stejné jako plavání s ploutvemi, ale je to špatně?
Ne,není to špatně.
Zvolení krátkých točivých lyží je jako plavání s kruhem. Ploutve s tím nemají co dělat.
15.01.2017 21:38:15 #54
>> #53, m3, 15. 01. 2017 21:34:00
No já se na to dívám tak, že kruh můžeš nasadit i tomu, kdo nikdy neplaval. Ten, kdo nikdy nelyžoval, pravděpodobně při pluhu na mírném kopci velký rozdíl v lyžích nepozná. Ale bylo to jen hloupé přirovnání, neber to vážně.
15.01.2017 21:52:56 #55
>> #50, TNS, 15. 01. 2017 21:15:27
Petra Jurečková – SK freestyler
Kočky, verte si a ono to pôjde. Správna rýchlosť, tupé hrany, trošku odvahy a dokážete veci … ajajáááj! :)
15.01.2017 22:07:53 #56
>> #54, ****, 15. 01. 2017 21:38:15
kruh můžeš nasadit i tomu, kdo nikdy neplaval
Samotočky také můžeš nasadit tomu kdo na tom stojí poprvé.
Ten, kdo nikdy nelyžoval, pravděpodobně při pluhu na mírném kopci velký rozdíl v lyžích nepozná.
To je svatá pravda. Rozumím tomu, proč půjčovny,obchody atd. nabízejí v podstatě jen krátké „blbuvzdorné“ lyže.Většina lidí jede na hory lyžovat párkrát za zimu a chce si užít „zábavu“ s co nejmenší námahou.Řekl bych ,že je to taková instantní zábava v prášku.Vzletně to popsal Valerius
bylo to jen hloupé přirovnání, neber to vážně
Hloupé přirovnání to vůbec nebylo,spíš nepřesné.Jako se nikdo nenaučí pořádně LYŽOVAT na samotočkách tak se nenaučí pořádně PLAVAT s kruhem.
15.01.2017 22:22:21 #57
>> #55, Marek Bednář, 15. 01. 2017 21:52:56
Vyber si čo Ti viac vyhovuje. V tom je sloboda výberu. Niekto uprednostní väčší odklon, iní tupenie hrán gumou.
Tí druhí k nám do servisu nechodia.
15.01.2017 22:39:38 #58
>> #26, ˘Ö˘Krab, 15. 01. 2017 15:05:26
chápu Krabe jak to myslis: dame zacatecnikovi dlouhe spatne tocive lyze a
když to zvladne (nic jiného mu nezbyva) tak pak udela smykany oblouk i na
točivých lyzich. Trochu me to pripada jako bych dal zacatecnikovi bezky
o 30cm delší se slovy: sice ti to bude podkluzovat, ale aspoň si pocvicis
cit pro odraz. V uceni se bezne postupuje od jednoduchého ke složitému.
Neplavci se také bezne nehazi do vody na hloubku . Proc teda strkat běžnému
zacatecnikovi nebo rekreačnímu lyzari GS lyze?
Dik Pron
15.01.2017 22:40:46 #59
>> #26, ˘Ö˘Krab, 15. 01. 2017 15:05:26
Jízda z carvingových GS je na SL přenositelná, opačně nedoporučuji zkoušet.
Hm s tím bych uplně nesouhlasil pokud je to myšleno paušálně:-?
15.01.2017 23:01:56 #60
>> #34, oblouk, 15. 01. 2017 17:27:52
To co píšeš má ale svá ale třeba :
kdo poznali a umějí využívat obřačky
Kolik znáš lidí co na rekreační úrovni umí opravdu využívat GS cca 24plus ? Já teda skoro žádný a kolik jich je mezi těmi co na nich jezdí a co je doporučují ?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.