Co nosíte pod bundou?
27.02.2018 21:30:01 #1
Ahoj,
konečně jsem se po letech dokopal koupit echt lyžařskou bundu (Salomon, 20000/20000) a řeším, co pod ní, abych se nepotil, ale i nemrzl (jsem docela zimozřivý). Mám nějaké staré outdoor hadry, ale chtělo by to výměnu.
Asi by to chtělo spodní triko s dlouhým rukávem, pak něco tenčího na to, a jako zálohu do báglu, co bude na sjezdovce, ještě něco pro případ zimy.
Teď v Pá jedu do Itálie a hlásí docela mráz.
Předem díky za Vaše rady.
27.02.2018 21:37:06 #2
>> #1, Odjinud, 27. 02. 2018 21:30:01
Uvezu to, pane Lorenc? Ne! A teď? Teď už jo.
Pod bundou mám nějakou různě tlustou mikinu nebo flísku, případně ještě jedno mezitriko, tenké spodní triko s rolákem, termonátělník, ale teprve pod ním nosím to naprosto nejdůležitější, nejdražší, nejcennější a stěžejní do zimy: pořádnou vrstvu funkčního sádla! Vřele doporučuji, při lyžování, jako když najdeš.
Ale teď vážně: do velkých mrazů hlavně mast proti omrznutí na exponovanou kůži (pokud nejezdíš v kukle), dobře izolovat hlavu, KRK a ruce. Krkem se dá odevzdat do okolí >15% celkových ztrát tepla. Na mrazy pod –15…-17°C mám (skoro nepoužívanou) kompletní druhou sadu velmi zatepleného svrchního oblečení (kalhoty, bunda, rukavice). Přilba i páteřák také izolují vydatně.
27.02.2018 21:46:56 #3
>> #2, ˘Ö˘Krab, 27. 02. 2018 21:37:06
Krabe a tu helmu nosíš pod nebo až na páteřák?
27.02.2018 21:49:09 #4
>> #3, Vvladimir, 27. 02. 2018 21:46:56
Podle roční doby. A jestli chceš rýpat, tak si hleď pořídit suspenzor.
27.02.2018 21:52:39 #6
>> #5, Vvladimir, 27. 02. 2018 21:50:17
To nevím, jak moc hřeje, nějak určitě, ale rýpalům snad alespoň částečně zmírní bolestivé následky po zásahu špičkou přezkáčů do choulostivých partií.
À propos, synové na SNB mají kraťasy s polstrováním na místech, na která se padá (kostrč, boky, pozadí), bezvadný vynález.
27.02.2018 23:31:13 #8
Asi by bylo dobré napsat, jestli ta bunda je zateplená popř. jak moc. I tak to bude velmi individuální. Osobně právě testuju v těchto mrazech svoji výstroj. Merino triko 160 g s dlouhým rukávem, na něj páteřák, přes páteřák merino triko s krátkým rukávem, stejná gramáž. Pak už jen zateplená lyžařská bunda s integrovanou kuklou, helma, brýle. Dole teplé funkční boxerky, merino 3/4 spodky, merino tenké lyž. podkolenky a zateplené lyž. kalhoty. Dnes jsem se na zádech i trošku zpotil. Kritická jsou chodidla v nových těsných přezkáčích a ruce. Bez palčáků bych si dnešních –25 neuměl představit. Stačí, když občas potřebuju rukavici sundat (focení, tel.,…). Největší problém byl sundat boty po lyžování.
P.S. Ještě jsem zapomněl na SNOW multifunkční šátek použitý jako nákrčník!
28.02.2018 07:19:18 #9
Pod zateplenou Trimm bundou noname flesovku,triko s krátkym/dlouhým rukávem,letitého windstopera od craft.Přes obličej buff šátek.Spodky mám od ježíška nové nějaké oboustrané Craft,jedna strana by měla být teplejší,ale zatím jsem nepřišel na to která.Aby nebyla zima je třeba se hýbat!.Vybrat do mrazivých dní lyže,které netočí samy.Já poslední dobou nejčasteji volím fošny ROSSI 186/27 a ty se do oblouku opravdu nedostanou sami.
28.02.2018 08:29:05 #10
- triko s dlouhym rukavem Craft Warm Intensity 265g (na trhu jedna z nejvyssich gramazi).
- triko s kratkym rukavem Sensor Double Face (pri nizkych teplotach davam jeste tuto slabou vrstu, ale uz bych si ho nekoupil a misto nej sel do neceho jineho)
- technicka bunda O'Style s EVODown izolaci bez membrany (limit prodysnosti se neuvadi, protoze tam ten ,,blokujici,, zater proste neni)
Prvni vrstva mi vyhovuje ze strecoveho materialu, ktery musi byt vysoce prilnavy a mel by byt kombinaci polyamidu / polyesteru / elastanu.
Urcite zalezi jak moc se pohybujes, jake je pocasi, jaka je lanovka. Pocet
vrstev si uz kazdy na zaklade zkusenosti vychyta sam. Fleecovy nakrcnik je dobra
vecicka → bez nej ani nevylezu
28.02.2018 08:57:15 #11
A rychlostni vaťák se davá na bundu nebo pod ni?
Jinak ja nosim Na nohach
- lyzarske podkolenky od SHERPAXu
- funkci spodky – mam dvoje – jedny jsou oboustrany do teplot lehce nad
nulu nebo druhou stranou tak do –7°. Druhy jsou tlustsi, tedy do vetsich
mrazu, nebo kdyz fouka
- zatepleny lyzarsky kalhoty CARA – nejaka znacka co dodava do SPORTISIMA,
maj velikosti ktery me sedi a nestoji to ranec penez.
Na tele, podle pocasi se jedna/dve/tri vrstvy vynechavaji
- funkci natelnik
- funkcni triko s rolakem a dlouhym rukavem
- druhy funkci triko s dlouhym rukavem
- funkci mikina
- letos jsem si tu ze snow poridil tu vestu s „paterakem“, tak zkousim tu – osvedcila se a je fajn, jen bych potrebovalno XXL
- zateplena bunda ALTISPORT
Na hlave a krku
- bud „nohavice“ od Alpinpro nebo kukla od Klimatexu – opet podle
pocasi
- helma Scott Baricade
Na rukach
- softshellovy rukavice
- zatepleny rukavice
- na prkno zatepleny rukavice s delsimi „rukavy“.
Ja mam problem ze se strasne potim a muzu mit na sobe co chci. I kdyz je zima a mam malo vrstev, tak se pri lyzovani spotim a jeste jsem neodhalil tu nejspravnejsi kombinaci obleceni…
28.02.2018 09:45:52 #12
Ahoj,
já asi nejsem úplně měřítko, ale mám podobných parametrů oblečení
Dainese, lehce zateplené, 20/20, a cca do –5/-10 mám pod kalhotami pouze
sportovní trenky, takové lehce kompresní, jako třeba na běhání, pod
bundou tenké merino triko z dlouhým, případně na večerní nebo když
fouká, pod to vezmu ještě jedno tenké merino s krátkým rukávem. Ty trika
jsou nicméně hodně tenká, skoro průhledná, ale nejsou úplně na tělo,
což izoluje lépe, jelikož je tam pořád vrstva vzduchu a hlavně mně nikde
nic netlačí a prakticky se cítím úplně jako „nahý“ – rozuměj
úplně volný
Jinak až když je pořádná zima, –10 a méně (ale záleží, pokud je
to přes den, svítí slunce a bez větru, nic víc i tak neobleču) pak teprve
beru tenké spodky, opět lehce kompresní, a na krátký rukáv nedávám
merino s dlouhým, ale teplejší typickou 2. vrstvu. Zimou moc netrpím,
obecně při sportu vydávám dost tepla do okolí, takže je mi spíš teplo,
než zima
28.02.2018 14:07:45 #13
Cituji castou chybu pri vyberu prvni vrstvy.
- Termoprádlo máte příliš volné a nepřiléhá vám k tělu. Pro správnou funkčnost termoprádla je důležité, aby vám přiléhalo k tělu. Proč? Tam, kde prádlo nepřiléhá k pokožce, nemůže správně odvádět pot a vlhkost.
- Hlavní zásadou je, aby přiléhalo k tělu. Odvede tělesnou vlhkost a vy tak ani při běhání nepocítíte mokrá a studená záda.
28.02.2018 14:14:51 #14
>> #13, Marek Bednář, 28. 02. 2018 14:07:45
Nesmíš to tak žrát, Marku. A pak u merina je to jinak.
28.02.2018 14:25:58 #15
>> #14, fischerbl, 28. 02. 2018 14:14:51
Vymenil jsem Sensor Double Face s dl. rukavem za vysoce prilnavy Craft, takze potvrzuji castou chybu, ktery jsem se i ja dopustil. Co se tyce kvality vcetne strihu, tak ty dva vyrobci maji k sobe asi jako si jit koupit lyze do Sportisima nebo mit WC specialy. Sensor uz neni to co byval pred 15ti lety. Merino bych si jako prvni vrstu nedal, protoze tam ani nema co delat, teda pokud neni dotycny alergicky na umela vlakna.
28.02.2018 15:21:21 #16
Diky za rady. Bunda zateplena je, na lyzarskou docela solidne. Hlavu mam resenou kuklou, helmou a lyz.brylema, takze tam mi zima nebyva. Kalhoty, resp.spodek by chtel taky poladit, ale to uz nestiham. Jezdim uz leta v nejakych zateplenych khaki kapsacich z Lidlu s hydrofobni upravou:-) staly asi kilo v jednom mega vyprodeji.
Jinak k tem vrstvam – uz mi jde z toho hlava lehce kolem. No, pujdu mrknout ted do Sportisima i jinam a uvidime. Zatim chci aspon ted sehnat to technicky triko s dlouhym rukavem, coz jsem pochopil, ze bud merino vlnu nebo nejakou hi-tech syntetiku.
Btw, mam tu kousek shop, ke maji moiru (ten na Florenci), je ta moira jeste srovantelna. Pred 20ti lety jsem jj nosil, ale doba pokrocila…
28.02.2018 16:11:22 #17
>> #14, fischerbl, 28. 02. 2018 14:14:51
S tím merinem máš pravdu,můžeš ale zvolit kombinaci merina se syntetikou,a tady už je opět lepší bezešvé přilnavé prádlo.Je to kombinace dobrého odvodu vlhkosti díky syntetice a zároveň hřejivosti merina.V nabídce jsou třeba u značek Ortovox,Brubeck,Lasting.Tato kombinace je potom vhodná i jako první vrstva do chladnějších podmínek.Při normálních podmínkách samozřejmě kvalitní kombinace syntetiky odvádí pot líp.
28.02.2018 18:10:39 #18
Já na to chodím hodně ekonomicky. Mám snad 10 let staré spodní triko
Sensor, spodky z Lidlu, „funkční“ mikinu též z Lidlu – to vše
X-krát prané s aviváží – tzn. už nefunkční Gatě nevím značku –
výprodej z rušeného sportovního obchůdku. Bundu LOAP z výprodeje
Sportisima – za 12 stovek jsem jí tam nemohl nechat
Blbé je, že ve stejné na
našich horách vždy někoho potkám
Zima mi byla dva dny, než se
mne manželka zeptala, proč mám rozepnuté zipy pod pažemi… Kdybych jel do
tuhých mrazů, přibalil bych historický silný bavlněný rolák. Pokud bych
chtěl nakupovat, dokoupil bych nějakou merino mikinu. Jsem lyžař –
takový odsud poučený BFU jezdící jen po sjezdovkách. Na freeride bych asi
nakupoval něco jiného.
28.02.2018 18:28:50 #19
>> #16, Odjinud, 28. 02. 2018 15:21:21
Ještě k moiře, dlouhý léta si vystačím se zatepleným trikem s dlouhým a rolákem, přes něj letní běhací s krátkým, běhací mikina no name a trochu lepší bunda Nordface,obyčejně do –5 vystačí, při nižší přidávám reklamní fleecovou vestu. Kalhoty Maier bez ničeho, při větru přidávám spodečky AČR. Základ je, jak předesílali kolegové se zbytečně neutemovat a nepotit. Záleží hodně na jezdeckém stylu
28.02.2018 18:34:47 #20
>> #19, Dustin, 28. 02. 2018 18:28:50
Do –5°C jezdím třeba jen v nátělníku, tenkém triku a nezateplené
softshellce. Spodky pod kalhoty (oboje mám relativně tenké bez
termoizolační vrstvy) si beru až pod trvalých cca –12°C (a to mám
ještě jedny oteplováky, ve kterých jsem lyžoval se spodkami i pod
teploměrových –22°C).
Myslím, že vlákno je uvedeno „hlásí docela mráz“, což já
beru –15°C a méně. Tam se, zvlášť při rychlejší jízdě ve větru,
dostane pocitová teplota snadno někam k –25°C a vrstvení běžného
oblečení nemusí stačit.
28.02.2018 19:39:00 #21
Kolem 0 C lehká softshellka a termotricko ( polypropylen, elastan, nylon) a klasické lyžařské kalhoty zateplené dutým vláknem. S klesají teplotou přidávám zateplenou bundu a termospodky se stejného materiálu jako tričko. V tomhle vydržím tak do –20 a buď se potím víc, nebo míň, nebo vubec. Pokud teplota jde ještě níž, přidám svetr. Mám vyzkoušené, že mráz kolem těch –20, vyžene naprostou většinu rekreantů ze svahu. A když je to v kombinaci se sluníčkem a max. slabým větrem – ideální počasí. Největší kosu na svahu jsem zažil koncem ledna 2011 (nebo 2012) v Karlově. V 7:00 bylo v údolí –30, pak se to vyšplhalo na snesitelných –26.
28.02.2018 20:05:34 #22
>> #21, Tomrob, 28. 02. 2018 19:39:00
mráz kolem těch –20, vyžene naprostou většinu rekreantů ze svahu
Stejná čerstvá zkušenost. Velký mráz, podmínky luxusní, téměř prázdný kopec. S dobrou výstrojí naprosto ideální kombinace.
28.02.2018 20:11:54 #23
Nebývá mi zima ani při současných méně než –15C a větru cca 30km/h. Nemám žádné specielní lyžařské oblečení = dámské černé-zimní punčocháče s ustřiženými chodidly+kompresní tenké podkolenky+obyč.zateplené gatě z Lidlu, teplejší neznačk.rolák na zip+na rubu lehce vlasová softshelka+zateplená vesta z pracovních potřeb = vše řádně zapnuté u krku! Když lyžuju – pohybuju se, nepostávám… Pokud je jen lehce pod nulou, beru tenkej rolák a podle potřeby rozepínám u krku a pod pažema. Neumím odstranit zimu na ruce a nohy (trochu pomáhá horkej čaj) a to i když silou krčím prsty a točím rukama – holt starej krevní oběh.
28.02.2018 20:37:45 #24
>> #22, fischerbl, 28. 02. 2018 20:05:34
Také si teď užívám prázdné kopce .
28.02.2018 20:39:51 #25
Pod bundu nosím termotriko X-Bionic nebo teplejší Craft a nyní nejteplejší Salewa, přes to softshell vestu. Na ledovcové lyžování ještě beru pro jistotu do báglu jako druhou vrstvu lehkou péřovku Campagnolo kterou si pak vezmu místo vesty ,to až tak při –15°C až –20°C když fičí.
28.02.2018 21:45:05 #26
>> #24, m3, 28. 02. 2018 20:37:45
„Také si teď užívám prázdné kopce.“
Aj u nás. Najlepší týždeň sezóny. Konečne som schopný dať celý kopec v pretekovom tempe bez strachu o cudzie životy.
Len musím počkať do 12:00. Vtedy majú pauzu,alebo končia lyžiarske výcviky. Veľké decká totiž hrozne moc láka, že to ujovi pretekárovi natrú v priamom skikrossovom súboji.
Ale teraz to nevadí. Kopec drží celý deň bez zmeny.
28.02.2018 21:55:14 #27
>> #26, TNS, 28. 02. 2018 21:45:05
Kopec drží celý deň bez zmeny
Úplně perfektně. Je v podstatě jedno kdy člověk dorazí.Těch pár smýkačů tak perfektně tvrdou pistu nerozebere.
28.02.2018 22:07:52 #28
Pod bundou nosím oblečenie podľa práve použitej bundy. Striedam asi 4 rôzne. A ďalej podľa vonkajšej teploty a predpokladanej námahy, ktorú chcem vykonať.
Čiže nič zaujímavé, ale ukážem Vám čo nosím pod kombinézou na pretekoch. Pretože inokedy kombošku neznesiem.
Staručký merino Devold. V mojom prípade to neni klasická poverčivosť,
ale skôr prehnaná nostalgia.
28.02.2018 22:13:10 #29
Tak jsem nakonec jako první vrstvu koupil čistou syntetiku (ne merino) Craft, co byl v akci v jednom nejmenovaném řetězci sport. obchodů.
V Hudáči měli ještě lepší La Sportivu, ale nas*ali mě v létě s pohorkama (rozpadly se), tak jsem ji nevzal. No taky byla trochu malá (taková dost kompresní).
Zvažuju ještě jít zkusmo do nějakého toho merina, když jsou teď ty slevy, všici to chválí jako zázrak.
Přemejším, jestli ještě teď jít do nové druhé vrstvy, mám těch za dnešek nákupů po krk.
28.02.2018 22:17:14 #30
>> #27, m3, 28. 02. 2018 21:55:14
Nie, ako minulý týždeň. Pred večerkom jazdia rolby(teraz nemusia) a kým to stuhne už to rozbíjame. Minule som na tréningu decku vyčítal, že sa nepostaví poriadne na vonkajšiu v oblúku a išiel som mu to predviesť v jedinom doľava. Po dojazde som neveril, čo sa mi podarilo vytvoriť. Brázdu hlbokú na celú lyžu. Som netušil,že sa to vôbec dá.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.