INTERSKI KONGRES ST.ANTON 2011

23.01.2011 18:00:25 #1 

hansi

INTERSKI INTERNATIONAL ST.ANTON 2011

Milí kolegové, chtěl bych se Vámi podělit o dojmy z právě zakončeného kongresu Interski v St. Antonu. Úvodem je potřeba říct, že se podle názoru zúčastněných jednalo pravděpodobně o nejlepší mezinárodní kongres učitelů lyžování jaký se kdy v historii konal a to nejen velkou účastí jednotlivých zemí (37 zemí …přes 2500 učitelů lyžování) ale zejména vysokou kvalitou a profesionalitou jednotlivých účastníků. Já sám jsem byl nesmírně rád a, že jsem se ho mohl zúčastnit jako člen Demoteamu Rakouska. Co se na kongresu dělo a jak to vlastně vypadalo? Jako první je potřeba zdůraznit, že pořadatelé v St. Antonu připravili fantastické podmínky pro všechny zúčastněné a celý kongres byl výborně zorganizován, za což je potřeba organizátorům sklonit velkou poklonu. Malou vadou na celém kongresu bylo teplé počasí zejména v první polovině kongresu, které trochu ovlivnilo, „naše“ ;) rakouské freeride workshops, jelikož podmínky neumožňovaly maximálně využít všechny fantastické terény na Albergu. Nicméně počasí se poručit nedá. V Demo jízdách se na večerních show perfektně prezentovaly jednotlivé země a ukázaly, že lyžování většiny zúčastněných zemí je na velmi vysoké úrovni. Podle zúčastněných patřily k technicky k nejlepším domácí Rakušané (při pondělní show) a Švýcaři (při čtvrteční show), skvěle se rovněž prezentovali Francouzi, Dánové, Australané, Nový Zéland, Holanďané, …tradičně dobří byli Japonci, Chorvati, Finové, Korea. Solidní představení předvedli i Italové, USA, Kanada a Němci. Velmi kreativní, nicméně technicky už méně zdatní byli Maďaři a Slovinci. Za technicky nejslabší byli pak považovány jízdy Španělů, Černé Hory, Andory a překvapivě i Norů. Český tým reprezentovaný v alpine APULem předvedl velmi solidní jízdy a dokázal, že na profesionální úrovni drží ze světem krok. Byl doplněn rovněž členy NO HANDICAP týmu a Telemarku a ukázali solidní jízdy. Bylo dobré od českého vedení, že po prvním tréninku rozhodli, že druhý Demoteam (tvořený z členů ČSLŠ,Spolkových a jiných AZ ) nechá prezentovat pouze profesionály z prvního Demoteamu jelikož výkonnost toho druhého ze rovnala výkonnosti těch nejslabších týmu, které na kongresu vystupovali a to si české lyžování nezaslouží. Bylo to velmi dobré a moudré rozhodnutí a pro českou výpravu určitě jeden z významných bodů k zamyšlení! Celkový pohled na prezentaci českého učitelského lyžování na Demo tak vyzněl velmi solidně. Úterní freestylový večer měl být jeden vrcholů celého kongresu, ale i přes skvělé výkony jednotlivců, popř. týmů jako Švýcarů působil spíše jako rozcvička před následující „maďarskou after party“ :))) mimochodem ta byla skutečně vrcholem;) V rámci kongresu probíhaly rovněž workshopy jednotlivých zemí. Já osobně jsem několik z nich navštívil a na spoustu ostatních se informoval od mých kolegů z Rakouského Demoteamu, kdy jsme se rozdělovali do skupinek a večer se pak vzájemně informovali jak to kde probíhalo. „Naše“ workshopy jsme dělali v úterý a byla to Dětská školka, freeride , freestyle. Na freeride se nám dostalo několik druhů ohodnocení, od úplně nejlepších pocitů z něho až např. že některé skupinky jenom jezdily a moc toho nenapovídali, což bylo pro nás dobré zamyšlení na to kde se zlepšit. Celkový dojem z freeride byl asi takový, že Rakousko má skvělé jezdce, skvělý a detailně propracovaný program, ale někteří lektoři, zejména ti mladí z nich to stále neumí podat dál. Dětská školka byla přijata velmi dobře a ze všech workshopů věnovaných dětem a mládeži (další dělali Češi, Němci, Švédi) byla přijata asi jako nejlépe propracovaná a vybavená. Z diskusí mezi kolegy vyplynulo, že velmi dobré workshopy o technice lyžování měli Italové, Holanďané, Dánové, Švýcaři, Kanaďani, Novozelanďané i Australani, ukázalo se že technika lyžování se v jednotlivých krajinách až tak moc neliší a učitelé jednotlivých krajin najdou na kopci společnou řeč. Mírné „experimenty“ v principu zatáčení předváděli např. Japonci ale při diskusích pak většinou docházeli ke stejným závěrům a výstupům jako ostatní země. Švédové byli ve výuce a technice velmi kreativní a prakticky vše je u nich považováno za správné, Norové a Kanaďané měli velmi solidní workshopy o telemarku, na které byly velmi pozitivní ohlasy. Nicméně nerad bych na nějakou zemi zapomněl a taky jsem všechny nemohl vidět a ani nemám o všech informace tak bych se jím tímto chtěl omluvit pokud jsem je nezmínil;). Měl jsem taky možnost navštívit jeden český workshop, původně jsem se chystal na workshop o technice carvingu v českém pojetí vedený Šimonem Mastným, nicméně ten byl zrušen ( údajně pro nedostatečnou připravenost??????). Je to škoda kongresy Interski slouží právě na výměnu informací o jednotlivých výukových systémech a každá země na to má 4!!!!! roky aby se pořádně připravila. V tomto případě je to ostuda, že ruší workshopy na místě. Nicméně byl jsem pak na workshopu o dětské výuce, která prezentovala pro mně osobně velmi zajímavou a pro naše podmínky výbornou myšlenku „HŘIŠTĚ V PYTLI“ . Princip této myšlenky spočívá v tom, že instruktor si veze kamkoliv do střediska malou dětskou školku zabalenou v pytli (tzn. hračky, pomůcky atd. má všechno s sebou) , na místě ji pak vybalí, postaví a začne z dětmi výuku na sněhu. Podle mně perfektní myšlenka pro všechny kdo nemají možnost mít pevnou dětskou školku, tak jako to máme např. my v Rakousku v každém středisku. Škoda na tomhle workshopu byla, že v praxi to velmi špatně ukázali a myšlenka vůbec nevynikla. Účastníci workshopu už byli zavedeni přímo k vystavěnému hřišti, což pak samo o sobě už vypadalo jako špatně vybavené pevné dětské hřiště a to byla škoda. Spousta z účastníků workshopu totiž nebylo ráno na úvodní prezentaci, takže pro ně hlavní myšlenka vůbec nevyzněla. Samotná prezentace už potom probíhal ve střídavém tempu, celkově však pro mně vyzněla velmi ustrašeně a málo profesionálně. Potom co naučili a dostali děti na svah tak jsme diskutovali jakou techniku a co potom děti učí na svahu a nastala mezi samými demonstrátory diskuze jestli teda učí hlavně přes funcarvingovou techniku (plného naklánění přes vnitřní lyži..což bylo hlavně prezentováno) nebo přes techniku s angulací trupu. Jedni z nich řikali že učí hlavně funcarving a druzí zase že i s angulací, což rovněž vyznělo rozporuplně. Výstupem bylo, že teda učí všechno. Nicméně myšlenka a téma, kterou zvolili je podle mně výborná a potřebovala jenom lépe prezentovat. Škoda rovněž byla, že délka každého workshopu byla od 10.30 do 14.00 a Češi už ve 12.00 balili a utíkali na oběd a to potom vypadá jako by nám už neměli co říct...... Český workshop o snowboardingu jsem nestihl absolvovat a mám o něj jenom zprostředkované info. Nicméně údajně teoretická část workshopu byla hodně zmatená a navíc sám přednášející se musel nechat překládat, což samo o sobě je podle mně ostuda…nechápu jak může někdo dělat workshop na mezinárodní úrovni a chvili před tím si shánět překladatelku, která nemá ani ponětí o čem to bude. Nicméně tohle jsou zprostředkované informace, možná se k nim vyjádří někdo konkrétněji.

Co napsat na závěr…snad to co na začátku byl to skvělý kongres a jsem moc rád, že jsem se ho zúčastnil, potkal jsem na něj spoustu skvělých lidí a měl možnost vyměnit si spoustu informací, výborně si zalyžovat a večer samozřejmě taky trochu posedět v St. Antonu, který byl plný zábavy.

Honza Brzezina

23.01.2011 18:55:19 #2 

oblouk muž

>> #1, hansi, 23. 01. 2011 18:00:25

Chystal jsem se tam na náhled – chřipka mě tastavila v rozletu a tak jsem rád za každou zprávu. Díky, Hansi, za poměrně obsáhlou (na to, jaký je zde k dispozici prostor) informaci. Věřím, že na tebe naváží hoši co tam za Česko byli – Ondra, Radek a možná především Šimon. Třeba dojde i na smysluplnou diskusi…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

24.01.2011 14:56:24 #3 

pavelkrnac

>> #1, hansi, 23. 01. 2011 18:00:25 Ahoj Hansi, ahoj všichni. Také vstřebávám dojmy z Antonu, bylo to skvělé, plně sdílím tvé hodnocení ohledně organizace a průběhu kongresu. Moc mě taky těší, že jsem se osobně poznal jak s tebou, tak s dalšími super lidmi a super lyžaři z české výpravy i z dalších týmů z celého světa. Doufám, že můj pocit, že mezi námi zavládly vzájemné sympatie není jednostranný. Proto mě docela mrzí, že jsi se tak pustil do hodnocení českého týmu. Bez diskuse – demotým Apulu byl profi a předvedl super vystoupení. To ale neznamená, že všichni ostatní Češi jsou břídilové, co nesjedou kopec. Rozhodnutí zredukovat vystoupení demotýmu mimo Apul pouze na dvě jízdy, nebylo rozhodnutím vedení výpravy, ale samotných členů demotýmu. Určitě je to k zamyšlení, každý člen demotýmu si musí sám vyhodnotit svůj přístup k přípravě. Takže nakonec jsme jeli jen dvě zmíněné jízdy a myslím, že jsme ostudu neudělali a naopak pobavili diváky. Co se týká workshopů, nebudu hodnotit ostatní a jen zase okomentuji to, co se mě týká, tedy zrušený carvingový workshop svazu lyžařů (ostatně, nebyli jsme sami). O jeho zrušení jsem rozhodl já osobně. Důvodů, i objektivních – třeba časových, bylo více. Ale bez výmluv – domnívám se, že náš workshop byl diskutabilní a rozporuplný a ani v rámci našeho svazového týmu jsme se na obsahu názorově neshodli. To že jsme to řešili až na místě, je samozřejmě chyba. Ale pořád je to lepší, než se handrkovat na kopci. Takže celkově – myslím, že nakonec všichni překonali své osobní ambice i konfrontační snahy a udělali v Antonu podle svých momentálních možností a nejlepšího svědomí vše pro důstojnou reprezentaci ČR. Určitě to byla skvělá zkušenost a snad to přístě bude ještě lepší. A doufám, že u toho zase budu. Ahoj, úspěšnou sezonu a doufám, že se potkáme dřív, než za 4 roky v Argentině. Pavel Krnáč

24.01.2011 17:11:28 #4 

hansi

>> #3, pavelkrnac, 24. 01. 2011 14:56:24

Ahoj Pavle,

koukám, že už jste se vratili za hranice a všichni se už zase svorně plácáte po zádech což;))).

• Já s Tebou naprosto souhlasím, že v Demo jízdách předvedl Apul solidní výkon a nic jiného jsem ani nenapsal! …kdyžtak si to přečti ještě jednou. ;). Taky jsem nenapsal, že ostatní češi jsou břídilové a nesjedou kopec…to jsi si z toho vydedukoval Ty a jestli je tomu tak je to jenom zamyšlení pro ty kdo na tom kopci stáli. (jenom bych z toho chtěl vyjmout Radka Drahoňovského, kterému jsem už před kongresem řikal, ať to nejede s někým kdo tam bude mít problém zatočit.) Já jsem vždycky ve všech diskusích říkal, že lyžování se dělá na svahu a né u počítače, a myslím, že na tomhle kongresu se naprosto přesně ukázalo na jaké úrovni jsou jednotlivé naše AZ v rámci českého lyžování. A Pavle nic ve zlém, jestli se dobře pamatuji tak jsme se o tom spolu bavili i v St. Antonu…a promiň nečekej ode mně, že budu chválit jako lyžaře ty co jakž takž a nějak sjedou kopec v St. Antonu a zároveň se považují za demonstrátory a lektory České školy lyžování. Já si na rozdíl od Tebe nemyslím, že by někteří měli zvážit svůj přístup k přípravě, ale spíš se zamyslet kam se světové lyžování posunulo a jestli mu ještě vůbec stačí! V tomhle jsem asi trochu na jiné úrovni než ty!
  • A k workshopu, který jste zrušili.....všichni kdo jsme tam byli tak víme proč jste ho zrušili;)…a moc objektivních důvodů tam teda nezaznělo. A prosim Tě za 4 roky je kongres v Argentině tak ať zase třeba z časových důvodů nemusíte rušit;-)…víc Ti k tomu workshopu nemůžu říct protože se bohužel nekonal.

Pavle jestli Tě mrzí, že jsem na některé věci kritický, tak s tím se musíš poprat sám, i v Antonu jsem Vám řikal věci tak jak jsem je viděl a nemám důvod je měnit. Taky jsem rád, že jsme se potkali a přeji hezkou sezónu. Honza

24.01.2011 19:53:19 #5 

Martin430

>> #4, hansi, 24. 01. 2011 17:11:28

Ahoj,

mohl bys napsat, co máš na mysli tímto ?

•A k workshopu, který jste zrušili.....všichni kdo jsme tam byli tak víme proč jste ho zrušili;)…a moc objektivních důvodů tam teda nezaznělo.

Když už jste tu vytvořili na St.Anton další vlákno, a poměrně obsáhle se k tomu vyjadřujete, tak na co ty narážky a jinotaje ?

Všichni, co jste tam byli … Tak to buď řekni všem, nebo se narážkama, kterým rozumíte jen „vy, co jste tam byli“, popichujte mezi sebou. Díky.

Padají slova o úrovni demotýmů. Jistě existují videa. PUVODNI vlákno bylo na to zřízeno. Tak se kluci nestyďte a dejte sem odkazy na svoje demojízdy, ať nám můžou úžasem padnout brady.......

Aby si pak veřejnost nakonec nepomyslela, že špatně dopadla neexistující ČŠL na zbytečném Interski International a museli to zahránit APUL, co jim jejich Češi nerozumí ......

24.01.2011 20:40:21 #7 

garfield muž

>> Martin430, 24. 01. 2011 19:53:19 Skol, myslím,že řečeno ,bylo vše, co ještě k tomu dodávat ?, čšl neexistuje… :-) ,čslš a ostatní ,mimo APUL , není schopno sjet kopec- v druhém demo teamu a předváděcí jízdu sami vzdali :-) …,a workschop carvingu šimona mastnýho- radši zrušili-odpískali…,asi ,si tu ostudu na svahu a neschopnost konečně připustili – ve srovnání se světem jsou některá-/většina / naše tzv .AZ… s výukou sjzd lyž. skutečně ostudou ---ostudou metodickou,schop­nostmi předvést a obhájit své teorie v praxi – na svahu ,a hlavně je obhájit v alespoň jednom světovém jazyce :-) ,nedej bože ve dvou jazycích :-) …dyť je to doma-ta samá ostuda- na kopcích denně vidět,slyšet, -ty…4roky zpět,co měli na přípravu? ,… co k tomu dodat, snad jen přání …,aby nekvalita neměla do budoucna možnost učit lyžovat,a hlavně vzdělávat instruktory … a táhla do historie,tam,kam pat­ří…

24.01.2011 20:51:30 #8 

garfield muž

>> #2, HOnza, 23. 01. 2011 18:55:19

:-):-):-):-):-) žes neřek,letěli jsme tam bizzjetem silesia.. na otočku,pro jednoho chřipkaře,co tomu „rozumí“ by se na WC oddělené místo našlo.. :-)

ale chtěli jsme přistát na padácích na twintipech a dát dvojitou grabovanou helikoptéru před přistáním na slalomáku,ale nevyšlo počasí… :-) zas na druhou stranu dobře ,protože ten následující tahák po sdělení účasti VL na Interski,to by byla bomba … , i když workshop o VL a zlepšování techniky na WC obřačkách -by svět pobavilo,asi ,jako to tu baví nás :-(

24.01.2011 21:59:39 #9 

hansi

>> #5, Martin430, 24. 01. 2011 19:53:19

Ahoj Martine,

nějaké videa najdeš na fbk …interski austria, popř. na youtube …zadáš interski kongres St.Anton, nebo na fbk skischule-serfaus…je jedna z jizd demoteamu austria.

>> #8, garfield, 24. 01. 2011 20:51:30

Ahoj Garfielde, jenom k tomu zrušenému workshopu. Ikdyby se jednalo o sebevětší blbost, kterou by tam chtěli prezentovat, nikdo by to nebral ani jim nedal najevo, že se jedná o ostudu. Přímo na workshopech Interski si člen !!!žádné!!! jiné země nedovolí veřejně hodnotit výstupy té druhé země. O to víc mně mrzí, že daný workshop neproběhl, určitě by se na něm diskutovalo a možná to byl hlavní důvod, proč se asi zrušili.....;)

to all

Konges byl skutečně velmi kvalitní a ukázal, jak na tom jednotlivé země jsou …je to možná klišé …ale na svahu se stejně vždy ukáže jak na tom kdo je!!!

24.01.2011 22:36:53 #10 

ZB.. muž

Ahoj,

můžu se zeptat, kde najdu původní vlákno?

Rád bych napsal o naprostém úžasu, který způsobil český workshop o snowboardingu.

Zbyněk Pavelčík, člen výpravy APUL

24.01.2011 22:39:46 #11 

25.01.2011 08:47:15 #12 

pavelkrnac

>> #4, hansi, 24. 01. 2011 17:11:28 Ahoj všichni, tak se nám ta diskuse zase pěkně rozjela. Chtěl jsem jen říct, že věci nejsou jen černý nebo bílý a že česká účast v Antonu proběhla celkem OK. Honza má recht, lyžování se dělá na kopci a ne u počítače. Tak co kdybychom si někde dali rande na kopci? Fakt bych z toho neměl strach. A můžeme to probírat třeba ve 3 jazycích. Jo a o český škole lyžování už fakt mluvíte jen vy. To, že je součástí (respektive se na ni odbolává) ministerská směrnice z roku 94 (jestli se nepletu) je něco jiného. Pavel

25.01.2011 09:55:57 #13 

Martin430

>> #9, hansi, 24. 01. 2011 21:59:39

Ahoj hansi,

děkuju a jdu na to mrknout. Pořád ještě mě ale ukrutně zajímá, proč byl zrušený ten workshop, viz tvoje citace výše.

Trochu OT ti musím říct, že jsem moc rád, že sem máš někdy chuť napsat. Za sebe si toho vážím. Díky.

25.01.2011 12:52:32 #14 

ZB.. muž

>> #11, Martin430, 24. 01. 2011 22:39:46

Ahoj, asi zůstanu zde páč tady se mi to zdá živější. Jak už jsem napsal výše tak český workhshop o snowboardingu způsobil u všech zúčastněných doslova Šok. Sám jsem se workshopu ani ranní prezentace nezúčastnil, tak jenom popíšu do jaké situace jsem se v souvislosti s ním dostal. Zprostředkovaně jsem se dověděl, že po ranní prezentaci L.Bintera(která proběhla v češtině)stáli kluci z americké AASI před přednáškovým sálem, kroutili hlavami se slovy „No more czech snowboarding.“ Po ukončení workshopů jsem potkal partu 3 kanaďanů a 1 amíka, kteří se vraceli z CZ SB worksopu. Podle vlajky na rukávu mě hned identifikovali a ptali se jestli učíme u nás způsobem, který právě viděli. A podle výrazu v jejich obličejích byli opravdu šokovaní. Říkali, že sice Lukáš předem oznámil, že prezentuje pouze jeden ze směrů, který u nás máme. Ale i tak v souvislosti s tím padaly z jejich úst výrazy jako: „Renegade“ nebo „maybe 20 years ago“. Podobný rozhovor jsem zažil ještě večer na závěrečné party s členy slovinského demo teamu.

Abych pravdu řekl cítil jsem se zahambeně! Díky za skvělou reklamu českým SB instruktorům před celým světem. Časem přidám feedback od kanaďanů a slíbili mě také video, protože si celý workshop natáčeli.

Ještě že den po této blamáži se Šárka Pančochová stala vícemistryní světa ve slopestylu a ukázala světu, že držíme se světem krok. Díky

Zbynek Pavelcik

25.01.2011 17:07:22 #15 

iHonza muž

>> pavelkrnac, 25. 01. 2011 08:47:15 Dobrý den, rád bych se Vás zeptal jak jste myslel větu : „Jo a o český škole lyžování už fakt mluvíte jen vy. To, že je součástí (respektive se na ni odbolává) ministerská směrnice z roku 94 (jestli se nepletu) je něco jiného“ Já jsem to pochopil tak že se česká delegace a zástupci Interski ČR na Interski k ČŠL nehlásí a nepřijela na kongres ji představovat. To by pak znamenalo to co je v jiném vláknu rovíjeno více. Je tomu opravdu tak? Velice děkuji za vysvětlení.

25.01.2011 18:13:57 #16 

hansi

>> #12, pavelkrnac, 25. 01. 2011 08:47:15

Ahoj Pavle,

jsem rád , že to taky chápeš jak to celé vlastně je. Já k tomu můžu dodat snad jediné, pokud se u nás budete stále odvolávat na ČŠL v té podobě jaké je současně prezentována na webu (viz. např. web česká škola lyžování) a ve většině AZ a na VŠ ......tak to půjde s námi zpátky! Bohužel se na ni oficiálně stále odvolávate…je třeba ji od začátku přepracovat…ve vší úctě k Příbramskému je naše ČŠL něco tak nemoderního a navíc i technicky špatného…že .......já myslím, že to sami vidíte na kopci.;)

Já jenom doufám, že se z toho už konečně všichni poučí a nastanou u nás nějaké změny.

Honza

25.01.2011 20:46:43 #17 

JáraP

Souhlas, o ČŠL lyžování se mluví (zvlášť negativně) pouze zde. V IS ČR je jasno co je základem ČŠL, jaké jsou základní moduly i jejich obsah (ostatně na základě ČŠL máme všichni akreditaci), není tedy o čem mluvit a přehledně vše shrnuje portál www.ceskaskolalyzovani.cz jak správně píše Hansi.

:-D Základ ČŠL byl dobudován v rámci IS ČR a kodifikován zásadami MŠMT v roce 2004 a následnou úpravou a digitalizací nosných textů v roce 2005. Doškolovací cyklus je minimálně 5–8let a tak dalších 5–10 let je doba, po kterou je nutno na tomto společném základě

1. specifikovat individuální nosné výukové postupy v jednotlivých oblastech v rámci sdružených AZ
  2. přenést ČŠL z republikové úrovně doškoleními k „dělníkům svahu“ = k cca 5000 českých snow-instructors různých úrovní
  3. průběžně pracovat na bodu 1) vzájemně se o postupu informovat a hledat nové společné body, kde se potkáváme

:-D Kongres v St.Antonu nás zastihl v polovině tohoto cyklu a 3 velká („nejbohatší“) AZ na něm v praxi prezentovala své aktuální přístupy k tématu kongresu v St.Antonu. Osobně jsem mluvil s dvěma účastníky z členů vedení IS a moje informace je taková, že

• jak 3 společné demojízdy, tak workshopy k „hřišti v pytli“ a „no handicap“ byly úspěšné
  • naše celkové vystoupení z venkovního pohledu také a to je důležité.

:-D Nepochybně jsme v období, kdy se pár „diktátorů“ nechce smířit s bodem 1)

• individualizací výuky na principu „žák-podmínky-učitel“

a při zmínce např. o variantním využití paralelního překlápění lyží k výuce ZPO se jim ježí chlupy po těle, takže uvnitř týmu může pravda vznikat napětí. Bývá dobrým zvykem řešit to uvnitř týmu a není obvyklé a slušné vynášet to ven. Natož, aby cosi takového dělal člen týmu jiné země.

:-P Je to jako se sklenkou a hladinou dobrého vínka v půlce. Pro znalce je mírně nad optimem, pro jiného poloprázdná.

Pošli to dál :-D..čas,pomoc,přátelství.. (osobní urážky cíleněně IGnoruji)

25.01.2011 21:46:41 #18 

HonzA_ muž

>> #15, iHonza, 25. 01. 2011 17:07:22

Honzo, myslím že jasnou odpověď najdeš v tomto dokumentu Metodické komise základního lyžování Svazu lyžařů ČR. Jde o stručnou zprávu o činnosti za rok 2009–10.

Cituji např.: „Všechny principy kontinuity tradice a současné České školy jsou zapracovány v přednáškách a MD.“

Pro mně to znamená, že SLČR staví a chce nadále stavět svou metodiku na principech České školy lyžování.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

25.01.2011 22:40:04 #20 

hansi

>> #17, JáraP, 25. 01. 2011 20:46:43

Járo ......to tvoje ctrlC a ctrlV myslim je fakt už nudné a směšné jako vždy!!!

Tebe kongres Interski zastihl tak akorat možná někde v kanceláři nebo na pivu v Praze. Drtivá většina členu výpravy Interski ČR o Tobě mluvilo jako o šaškovi , kterého nikdo nebere vážně .....Járo měj se krásně, ale už do toho nemluv...Tobě už nejenom ujel vlak moderního lyžování , ale i lidi co si myslíš, že Tě podporujou Tě dávno hodili přes palubu. V Té Tvojí díře ve které sedíš se totiž lyžování dělat nedá!!!

To all:

Byl jsem požádán aby jsem zhodnotil průběh Interski jako člen rakouského demotýmu. Napsal jsem co jsem videl a co jsme z kolegy z různých zemí postřehl. S šaškem Pluskalem se nemíním handrkovat je to pod mojí úroveň. Pokud je česká výprava spokojená s tím co předvedla jsem dvakrát tak šťastnější, že jsem se kongresu účastnil v barvách „rot weiss rot“.

Honza

25.01.2011 23:16:40 #21 

Jiří Nohejl muž

Ahoj,

jsem rád, že zde Honza vytvořil toto vlákno a velmi podrobně popsal své dojmy z právě proběhlého kongresu Interski 2011. Velmi si cením jeho nezaujatého pohledu na celkovou prezentaci české výpravy.

Rád bych se vyjádřil k několika zde uvedeným komentářům k Honzově shrnutí:

1. Honza podle mě naprosto nezaujatě z pohledu externího pozorovatele zhodnotil úroveň demo-teamů jednotlivých zemí a rovněž úroveň prezentace českého demo-teamu (na nedělním slavnostním zahájení 1×, čtvrteční show 3× a pátečním slavnostním ukončení 1×) spolu s úrovní předvedenou členy jednotlivých AZ, kteří byli členy demo-teamu v průběhu tréninků.
  2. Nemohl bys prosím vysvětlit, co jsi myslel větou: „Aby si pak veřejnost nakonec nepomyslela, že špatně dopadla neexistující ČŠL na zbytečném Interski International a museli to zachránit APUL, co jim jejich Češi nerozumí ......“?

>> #17, JáraP, 25. 01. 2011 20:46:43

To myslíš Járo opravdu vážně, že máme nějaký cyklus, který trvá 5–10 let a Interski 2011 v St. Antonu nás zastihlo uprostřed tohoto cyklu?

Problémem je, že místo toho, aby sis dobře přečetl Honzův či Zbyňkův popis situace v St. Antonu, tak věci příliš generalizuješ.

Co se týká demojízd, tak jich český tým jel celkem 5 z čehož pouze 2 byly společné a celkové vyznění těchto společných jízd nebylo dle externích pozorovatelů, se kterými jsem mluvil, úplně, jak ty říkáš, úspěšné.

Stejně tak vyznění českých workshoů nebylo tak dokonale „úspěšné“. Stačí si přečíst Zbyňkův popis zahraničních reakci na SNB či se zamyslet nad tím, proč byl na poslední chvíli zrušen workshop „Carving“. V neposlední řadě jsem zaznamenal i několik reakcí na neuspokojivou kvalitu jazykové vybavenosti některých českých prezentátorů.

Přečti si znovu to, co Honza a Zbyněk napsali a zamysli se nad tvrzením: „naše celkové vystoupení z venkovního pohledu [bylo] také [úspěšné] a to je důležité.“

Nevím, kdo se nechce smířit s: „individualizací výuky na principu žák-podmínky-učitel“? To s čím se někdo nechce smířit je Honzovými slovy: „naše ČŠL je něco tak nemoderního a navíc i technicky špatného, že ....... já myslím, že to sami vidíte na kopci. ;)“

K tvrzení: „Natož, aby cosi takového dělal člen týmu jiné země.“, mám jen jednu poznámku. Je dobře, že víme, co si o nás myslí členové týmů jiných zemí, protože vzájemné usvědčování se v tom, jak jsme dobří nás nikam neposune. Pokud máme v očích členů týmů jiných zemí (zvláště pokud jde o země jako je mekka lyžování Rakousko) nedostatky, měli bychom s tím něco dělat!!!

Můj osobní pohled na věc je takový, že za daných podmínek a při vědomí toho, jak věci vypadaly při tréninku Interski ČR v Malé Úpě, tak vyznění české účasti bylo celkem uspokojivé.

Nicméně si neodpustím poznámku o tom, že někteří členové výpravy jedou jednou za 4 roky na kongres a zbytek času sedí doma a utvrzují se v tom, jak jsme my a ČŠL dobří. Z mého pohledu je však problém to, že já mnoho lidí, kteří na kongresu zastupovali jiné země osobně znám a v mnoha případech jsou někteří z nich i moji minulí, současní či budoucí zaměstnavatelé. Z toho plyne, že všechno, co česká výprava během kongresu pustí do světa (ať již jde o úroveň lyžování na demo či úroveň jednotlivých workshopů) ovlivní přístup zahraničních kolegů vůči nám profesionálům, kteří se lyžováním živíme. Na druhou stranu i případná nekvalitní prezentace ČR má malý či dokonce nulový vliv na ty ostatní členy výpravy, kteří profesionálové nejsou, lyžování je neživí a v zahraničí nepůsobí.

Jiří Nohejl

"Don't push against the snow! Align yourself well on your skis and let the snow act upon you."

25.01.2011 23:38:57 #22 

DarkLord

>> #9, hansi, 24. 01. 2011 21:59:39

Ahoj Hansi, diky za info ze St. Antonu. Pri (zatim neuspesem) hledani videii z jizd ceskeho demo teamu jsem narazil na video rakouskeho tymu – pises ze jsi v nem byl. To musi byt skvely pocit dostat se do uzke skupinky tech nejlepsich v takove lyzarske zemi jako je rakousko? Kde na tom videu jedes? Diky.

Vsem: davejte sem odkazy na zajimava videa, na ktera narazite – hlavne cokoliv okolo ceske vypravy!

25.01.2011 23:43:54 #23 

Martin430

>> #21, Jiří Nohejl, 25. 01. 2011 23:16:40

Ahoj Jirko

Já nijak nepochybuji o kvalitě názoru Honzy B. – ač jsem s ním neměl dosud tu čest polyžovat a osobně ho neznám, vážím si ho a jeho názor respektuji. A dokonce s ním v tomto vlákně ani nijak nepolemizuji. Čili moc nechápu, pro jsi mi věnoval odstavec ve svém příspěvku.

Pouze bych chtěl vědět, co tu Honza jen tajemně naznačil, konkrétní důvod (obava z blamáže, hlasování, příkaz odněkud …????) PROČ byl workshop Carving zrušen. Kdo ho zrušil a proč.

Jak jsem myslel větu o neexistenci ČŠL etc. ? No to si přeci přebere každý sám a po svém, souhlasíš ?

Díky za příspěvek, je to zajímavé čtení.

Skol M430

26.01.2011 01:21:06 #24 

JáraP

:-P Když dojdou argumenty, jsou dvě cesty.. uznat fakta, nebo začít s osobními urážkami a napadáním.. Ale zpět k faktům:

:-) Pokud to správně chápu je ukázka rakouského týmu dokonalou ukázkou moderní lyžařské techniky. Biomechanické řešení ! 24 ! skutečně famózních lyžařů v krásném valčíkovém tempu se však od perfektně oddemonstrované klasické rakouské techniky minulého století liší pouze vedením lyží v základní šíři stopy…

• jestli tohle je ten vlak moderního lyžování, tak mi opravdu odjel už hodně dávno
  • když němci přišli s modernějšími oblouky s přestoupením
  • ale respektuji to jako legitimní národní cestu (v ČŠL červená linie) a demonstrace jeden jak druhý (jak přes kopírák), fakt berou dech..

8-) Prostě národní technika a národní učební plán = k ZPO důsledně jen přes pluh. Osobně s tím nemám žádný problém, na téhle škole jsem vyrostl a demojízda má švih i atmosféru. Jen to dneska už umíme i jinak, ale fakt. Krásná klasická hudba a klasická rakouská technika – Klobouk dolů a potlesk – opravdu.

26.01.2011 13:01:17 #25 

ivan

K závažnému a zajímavému tématu Kongres Interski 2011 přidám něco i já coby outsider, neboť nepocházím z učitelského lyžování a nejsem v něm činný. Orientovaným diskutérům tohoto webu bude ale zřejmé, proč mě toto téma přiměřeně zajímá.

Zaprvé. Velmi oceňuju Hansiho zprávu. Ačkoliv není ani Apul, ani SLČR a profesně funguje v rámci Rakouska, tedy mohl by se na Česko klidně vykašlat, dal si práci poreferovat ve zdejší diskusi, na níž, afaik, nemá žádný profesní ani ekonomický zájem. Dost jsem se toho dozvěděl a zaregistroval, že se Hansi se svou kritikou držel u věci a při zemi. Protože ale z dřívějších diskusí na skiplusu a z pár našich soukromých mailů trochu vím, jaký v lyžování odborně je, nepřekvapilo mě to.

Zadruhé. Na „zážitek“ jsem si tak musel počkat. Ovšem dostavil se záhy v podobě dalšího příspěvku Pavla Krnáče. Pokud bych býval nevěřil předchozí (nejenom) Hansiho kritice českého učitelstva, mohl jsem nyní prozřít. Post 3 je pro mě perlou.

Dozvěděl jsem se, jak vše možné bylo „super“: lidi, lyžaři, vystoupení. Budiž, ne každý umí formulovat, pro jiné je zase všechno „hustý“ a/nebo „brutální“. Ale to je nepodstatné. Zaujaly mě okolnosti dvou nepříliš vydařených demoakcí. A vážně jsem čuměl.

Členové demotýmu se rozhodli zredukovat vystoupení na „pouze dvě jízdy“. Já bloud si doteď myslel, že na tuto vrcholnou prestižní akci učitelů lyžování dlouhodobě nacvičují vybraní jezdci, před IS už jenom ladí detaily a při samotné akci jsou připravení jak závodník na MS coby vrcholu sezony. Tady zjišťuju, že se zřejmě na místě na kopci nějak nedokázali sladit a vystoupení raději omezí. (Jestli to bylo jinak, sorry, ale takhle to z podání Pavla Krnáče pro mě vyznělo.)

Vrchol ovšem teprve přichází. Dočítám se, že jakýsi workshop, dokonce „carvingový“, byl „diskutabilní a rozporuplný a ani v rámci našeho svazového týmu jsme se na obsahu názorově neshodli.“ Ano, já bloud, viz výše. VyVolení se sjeli do St. Antonu a teprve tam si vyříkávali, co vlastně by mělo předvádět? TO SNAD NE, PROBOHA?! ALE ZŘEJMĚ ASI ANO, OMG!!!

Asi ano: „To že jsme to řešili až na místě, je samozřejmě chyba. Ale pořád je to lepší, než se handrkovat na kopci.“

Takže to, že se při této olympiádě či „světové výstavě“ učitelů lyžování naši borci „nehandrkovali na kopci“, je chvályhodným aktem? OMG, „handrkovat“ se měli někdy v letech 2008 a 2009, ale nejpozději od jara 2010 už měli mít jasno, co předvedou, a měli na tom tvrdě pracovat, aby na vrcholové akci coby zástupci Česka předvedli svoje maximum.

Je-li demoakce a workshop vizitkou, lze je přirovnat k uměleckému výkonu. Dohadují se snad herci na představení, že Tonda blbě deklamuje? To se má, pokud to režisér (dirigent apod.) připustí, řešit na zkouškách. Na představení (kongres Interski) už musí všechno klapat, i kdyby si potom v zákulisí měli protagonisté vynadat a dát do zubů.

„Takže celkově – myslím, že nakonec všichni překonali své osobní ambice i konfrontační snahy a udělali v Antonu podle svých momentálních možností a nejlepšího svědomí vše pro důstojnou reprezentaci ČR.“

„Udělali vše“? „Vše“ by byli udělali, kdyby si věci vyjasnili a vyřešili včas, viz výše, a na vlastní výkon se maximálně připravili. Jestliže si ještě na místě vyjasňovali, co ano a ne, a dělali na poslední chvíli změny, neudělali žádné „vše“, nýbrž spíš Česku ostudu – byť to možná na místě nějak okecali „objektivními důvody“ a nikdo jim to tam kolegiálně do xichtu neřekl. Ale prezentovat TOHLE jako „udělali vše“ – to je pro mě nanejvýš výmluvné a bídu, o níž „zaujatě“ hovoří někteří apuláci, dokumentuje velice výmluvně.

Ne, report Pavla Krnáče (promiň) mi trochu připomíná alibistické kecy starých kádrováků. V ČSSR to taky bylo „super“ (jen výrazivo bylo jiné), problémy sice existovaly, ale soudruzi je za pochodu (vy)řešili… A jako soudruzi sobě i občanstvu nalhávali, že všechno je v pořádku a socialismus úspěšně budujeme, tak se i původci takových vystoupení na IS nakonec poplácají, že to vlastně bylo dobré?

Možná to všechno na Interski nevyznělo tak zle, ale dojem, který jsem z Krnáčova příspěvku získal, mi jenom potvrzuje kritiku, kterou už z dřívějších dob znám. I kdybych si doteď myslel, že APUL(áci) jdou ČŠL a jejím protagonistům po krku (byť nevím, proč by tak činil třeba právě Honza Brzezina mimo české lyžování a s jeho postavením v Rakousku), po tomto „přiznání“ nemůžu než té kritice věřit, i kdybych jako osobně nezainteresovaný stokrát nechtěl.

Aby bylo jasno, opakuju, že jsem ÚAD, ne ZL, pro nikoho z ÚZL nepracuju, nikomu nefandím, netuším, kdo Pavel Krnáč je, a reaguju jenom na příslušný příspěvek úplně stejně, jako kdyby ho psal XY, anonym, nebo počítačový program.

26.01.2011 13:44:22 #26 

˘Ö˘Krab muž

Podle http://www.interski.cz/cs/dokumenty-17 bylo vše předem naplánováno (Zápis č. 16 ze schůze VV IS ČR, konané 26. 10. 2010 ):

1. Demo tým – souhrnný plán secviků
  • Odpovědný za Demo tým je P. Krnáč. Nácvik Demo týmu bude probíhat ve skupinách pod vedením J. Hrůši, O. Nováka a Š. Mastného (M. Turka jun.)

a. Nákresy jízd Demo týmu a požadavky na vybavení budou zpracovány do 30. září – odpovídají vedoucí jednotlivých skupin Demo týmu

b. Schůzka vedoucích skupin bude do 15. října – odpovídá P.Krnáč

c. Jednotlivé skupiny Demo týmu budou cvičit samostatně podle sněhových podmínek

d. Začátkem ledna bude svolán secvik celého Demo týmu –Za závěrečný (lednový dvoudenní secvik) odpovídá O. Novák (P. Krnáč)- zajistil O. Novák

O následujících jednáních a vlastním účinkování na svahu web zatím mlčí.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

26.01.2011 13:49:55 #27 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #24, JáraP, 26. 01. 2011 01:21:06

Járo, jdi k očaři. Nic jiného ti už asi nepomůže, když po zhlédnutí videa dokážeš zaměnit oblouky po hraně s tvojí červenou snožnou linií.

Navíc, když to umíme i jinak, tak proč to tam někdo neukázal? Třeba ty?

26.01.2011 15:08:54 #28 

hansi

>> #24, JáraP, 26. 01. 2011 01:21:06

Jaro ty jseš fakt šašek zase si nezklaml:-D.....až budeš mít čas tak si najdi zbylé demo jízdy Rakouského týmu. Valčík, který jsme jeli byl otvírací a uzavírací jízda na kongresu a byla technicky velmi dobrá a naprosto korespondující ze všemi moderními prkvy současného lyžování. (Zajímavé je že se na tom shodly všechny delegace…jenom jakýsi Jára Pluskal to má za techniku z minulého století …kdo to vlastně je ?????? Volejbalista, úředník, …netuším Až se dostaneš k jízdam DEMA Serfaus a i zbylých dvou rakouských týmu tak pak prosim Tě něco hodnoť. …Járo a nemyslíš, že v Tvém pokročilém věku už by jsi toho raději měl nechat? Jseš trapný!!!

Járo polovina z tohoto demo týmu vzdělává na staatlichu …a vzdělává i takové lyžaře jako je E.Goergl, R. Herbst, M.Hirscher …pokud jejich a tím i moji techniku považuješ za techniku z minulého století tak jseš fakt uplnej chudák a skutečně nemá smysl se s tebou vůbec bavit …

To ALL:

Ivan to správně poznamenal, mně může být celé české lyžování ukradené.....má­lokdo dosáhl toho co jsem dosáhl já, jsem za to nesmírně vděčný všem lidem, kteří mně k tomu pomohli. Rád bych nasbírané vědomosti předal dál u nás, ale sezabedněnýma, senilnima idiotama typu Pluskal spolupracovat nikdy nebudu. Ve světě si mojí práce váží, u nás na ni plivou Ti co vzděláním daleko zaostávají, je to takové to typické čecháčství. Nicméně J.P. je naštěstí už jenom jeden z posledních, kteří si myslí že jde ČŠL správnou cestou. Z ostatními se už naštěstí dá celkem rozumně mluvit.

Honza

26.01.2011 16:30:45 #29 

JáraP

>> #28, hansi, 26. 01. 2011 15:08:54

Hansi, dík za ukázku kvalifikované odpověďi čecha-profesionála, pyšnícího se svojí prací v zahraničí, když mu dojdou odborné argumenty.

8-) Předmětná jízda byla nepochybně technicky velmi dobrá, v tom se shodneme, ale já jsem šel jsem o hodně dál a svůj obdiv k dokonalé demonstraci jsem jasně vyjádřil..

• biomechanicky jde evidentně o klasickou rakouskou školu cca 80tých let,
  • demonstrovanou v základní šíři stopy a na kratších víc vykrojených lyžích (což základní biomechanický princip neovlivní).

Moderní technika již využívá jiné principy, ale tohle rakouské-demo jsem zatím nenašel ( dáš link ?). „Valčík“ je naproto legitimní super zajetá rakouská klasická národní technika a nevím co Tě na tom čílí.

26.01.2011 16:43:19 #30 

Noshaq

>> #29, JáraP, 26. 01. 2011 16:30:45

Járo, můžeš sem prosím tě dát nějaké video jízdy, která využívá ty „jiné principy“? Hrozně mě to totiž zajímá.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy