18.04.2020 21:17:01 #2043
>> #2034, ˘Ö˘Krab, 18. 04. 2020 18:38:44
Máš v podstatě pravdu. Lidi dodržují většinou předpisy jen kvůli strachu z represe. Jejich hlava není schopná posoudit riziko, kvůli němuž je ten předpis omezuje. A ohleduplnost už je naprosto úplně mimo jejich potenciál…
18.04.2020 23:20:48 #2044
>> #2040, jonys, 18. 04. 2020 20:46:57
Jonysi, ty jsi vůbec nepochopil o čen naše debata je. Jako správného hráče tě vede touha v té debatě zvítězit a to je chyba. Tahle debata vůbec není o systému, předpisech, zákonech, politicích. je o tobě. Jak tě systém, předpisy, zákony, politici dostali tak, kde tě chtějí mít. Co se mě týče, mě je celkem jedno kdo tady vládne a jaké zákony tvoří, stejně jako je mi jedno co se děje u sousedů, Já jsem dávno pochopil svou naprostou bezvýznamnost. Z hlediska systému jsem úplná nula a tak jsem to přijal a chovám se podle toho. Místo abych se snažil změnit systém, změnil jsem sebe a zařídil se naprosto po svém. Samozřejmě leccos z tzv. společenské dohody musím respektovat ale přesto jsem stanovil hranice, za které systém nepustím. A dokážu je ubránit.
19.04.2020 00:13:34 #2045
>> #2044, Martin47, 18. 04. 2020 23:20:48
Tak hlavně je ta debata těžká s někým, kdo se vyptává, ale sám na jedinou otázku neodpoví. Kromě toho je mezi námi ještě jeden veliký rozdíl, který formuje naše myšlení. A fakt to nejsou politici ani systém. Ale to už řešit nebudu, musel bych Ti položit dotaz, a to je zbytečná práce. Měj se hezky.
19.04.2020 08:41:40 #2046
>> #2045, jonys, 19. 04. 2020 00:13:34
Debatu jsi zakončil klasickým argumentačním faulem. Tady je analýza včerejších otázek a odpovědí:
Jonys položil 6 otázek, z toho jedna byla řečnická, Martin47 odpověděl 4×
Martin47 položil 3 otázky, Jonys odpověděl 2×
Jejich přehled:
1J: Strach z viru? Jak jsi prisel na to,ze ho mam neprimereny?
1M: Způsob, jakým obhajuješ všechna, i nesmyslná nařízení, včetně tvého popisu co vyvádíš na kole mě zavedl k tomu že se bojíš. Samozřejmě se ale mohu plést. Navíc z toho co píšeš je tak nějak vidět, že jsi obecně vystrašenější než je obvyklé, tak jsi s tím sžitý a považuješ to za normu. To je taky normální. každý má hranice jinde a to vede k různým úhlům pohledu na věc.
2J: Martine,kolik by bylo dopravnich nehod,kdyby vsichni dodrzovali dopravni predpisy?
2M: To samozřejmě nevím
3J: Vis,v cem je zakopany pejsek? Jak poznas,kdy pouzivas zdravy rozum? Mas snad na rozum patent? Neni prave nejlepsi znamkou pouzivani rozumu pri jizde to,ze jedes podle predpisu?
3M: Bez odpovědi
4J: Není pro debila lepší jasný, konkrétní „rozkaz“, než mu říkat, ať se chová rozumně?
4M: Debila předpis vůbec nezajímá.
5J: Martine, řekni mi, prosím, co bys navrhoval. Když debila předpis nezajímá, pak tedy podle této logiky nedělejme žádné opatření? Nemějme zákony? Protože rozumní lidé je nepotřebují a pro debily jsou zbytečné? Nebo jak Ti mám rozumět?
5M: Tahle debata vůbec není o systému, předpisech, zákonech, politicích. je o tobě. Jak tě systém, předpisy, zákony, politici dostali tak, kde tě chtějí mít.
6J: Víš, proč mají vedle šaríju?
6M: Vzhledem k tomu, že sis obsáhle odpověděl sám, považoval jsem otázku za řečnickou.
1M: Přesto někde strach nad myslí vítězí a někde ne. Proč?
1J: Ptas se na neco,co neni pravda.
2M: A co komunistické a nacistické předpisy?
2J: Bez odpovědi
3M: BTV právo Šaría je taky předpis. OK ve tvém vnímání světa?
3J: Šaríju ne, to fakt ne. Zůstal bych v našich zeměpisnch šířkách.
Dlužím odpověď na otázku 3, tady je. Na rozum patent nemám ale na silnicích přesto bezpečně rozeznám rozumného řidiče od nerozumného. Nerozumný se projevuje tím, že jeho jízda ohrožuje ostatní řidiče. Nejlepší známkou používání rozumu není to, že dodržuji předpisy ale to, že jedu bezpečně a ohleduplně k ostatním. Jelikož jezdím 37 let a nikdy jsem nezavinil žádnou nehodu ani jsem nikdy nehavaroval, domnívám se, že vím o čem mluvím. A to jsem uplynulých patnáct let jezdil celé zimy každý den v extrémně těžkých podmínkách. Když o tom tak přemýšlím, možná mám patent na zdravý rozum za volantem.
19.04.2020 08:43:42 #2047
>> #2043, jonys, 18. 04. 2020 21:17:01
Súhlasím, to je ten rozdiel medzi našimi končinami a napríklad severskými krajinami. Tam ľudia reagujú aj na odporúčania, nielen zákazy a príkazy.
19.04.2020 08:46:06 #2048
>> #2047, jurol, 19. 04. 2020 08:43:42
Vlastní zkušenost nebo zprostředkovaná?
19.04.2020 09:48:21 #2049
>> #2044, Martin47, 18. 04. 2020 23:20:48
Tak ono je v podstatě dobře že systém tvoří ti kdo ho tvoří, díky
čemuž je nastaven ne úplně nepropustně a nadaný jedinec pak má o to
větší šanci vytvořit si vlastní sytém přímo uprostřed tohoto. I mě
je v podstatě úplně jedno kdo tu vládne.
PS: skoro to vypadá že máš vlastní systém hotovej a začal ses
nudit…:-D
19.04.2020 09:48:55 #2050
Da sa verit cloveku v cervenom rusku s bielymi puntikmi?
To co tam mate za lidi?
Boha, to je narod. Spekulantsky odjakziva. A urcite to zacalo Svejkom.
Berte si priklad od nas. My ideme predpisovo. Jak slepice. Tak snad nam nasypu vymyslenych prachov viac ako kverulantom.
caute Harry
19.04.2020 10:11:11 #2051
>> #2049, MPS, 19. 04. 2020 09:48:21
Jsi bystrý chlapec ale to není novinka. Člověče, na posledním kroku pracuji rok a půl a těsně před koncem mi ho přibrzdil nouzový stav. Naštěstí jde jen o oddálení, které je vykompenzované jinými benefity, které naopak nouzový stav zařídil. Tak teď trpělivě čekám a mám čas na občasný pokec. Nuda ale nehrozí. Mám hodně příjemných aktivit, které mi dokáží vyplnit celý den v pohodě. Spíš se mi zastesklo po týpcích jako jsi ty.
>> #2050, Harry, 19. 04. 2020 09:48:55
Švejk a Ferda mravenec jsou naše národní morální ikony.
19.04.2020 10:33:59 #2052
>> #2051,
Martin47, 19. 04. 2020 10:11:11
Švejk a Ferda mravenec jsou naše národní morální ikony.
To spíš Chrobák Vrecúško. A zapomněl jsi na Járu Cimrmana.
19.04.2020 11:22:04 #2053
>> #2045, jonys, 19. 04. 2020 00:13:34
>> #2046, Martin47, 19. 04. 2020 08:41:40
Hoši, zbytočne sa šponujete Trochu sa neviete/nechcete navzájom pochopiť, čo je škoda, obaja
ste rozumní, aj keď asi sa rozchádzate v názoroch – rozumiem
vám obom.
19.04.2020 11:31:59 #2054
>> #2049, MPS, 19. 04. 2020 09:48:21
>> #2051, Martin47, 19. 04. 2020 10:11:11
Vlastný systém/nesystém, len bacha, na západ od nás už považujú za normálne znárodňovať, diktovať napr. ceny nájmov a to už pred časom korona zámienky, pardon krízy. Jednotlivec nemá šancu proti všetkým možným okolnostiam – a niektoré sa ľahko môžu vyskytnúť, za burácania a potlesku davov.
Aj také sebestačné poľnohospodárstvo, pripomeniem len snahy Monsanta – keď všetky plodiny budú mať ich kód a tie terajšie nemodifikované neprežijú/budú vytlačené (ne)prirodzeným výberom…a druhá vec, Harry má pravdu s tou hotovosťou(aj keď jeho spôsob prezentácie nie je úplne podľa môjho gusta), je jasná tendencia jej likvidácie(a zákaz zlata tu už bol viac krát – Martin asi z histórie vie).
Netreba mať obavy, že v čase kríz budú elity brať ohľad na práva jednotlivcov – nebude to síce ako nejaká diktatúra v minulosti alebo feudáli – naopak, všetko v súlade so zákonom a demokraticky odsúhlasené väčšinou. Máte niekto ilúzie o „masách“ keď vidíte už len túto korona magorinu?
19.04.2020 11:36:43 #2055
>> #2052, ˘Ö˘Krab, 19. 04. 2020 10:33:59
Toho Járu si ma Krab predbehol! Ale aj Ferdo je dobrý, červený šáteček je asi sympatický
veľkej časti populácie – voľby 1946, „Andy bez srandy“ apod.
Ok, srandičky. Ale keď sa pozrieme na iné „bratské národy“, tak môžme byť radi, že sú tie naše národy také aké sú a tí naši banditi, pardon otcovia vlasti, v 92´ sa dohodli radšej na kradnutí v tichosti každý na svojom piesočku bez rinčania zbraní ako bivša jugo a sovietskí druzja.
19.04.2020 11:58:47 #2056
>> #2053, IIIvan, 19. 04. 2020 11:22:04
Už podruhé se mě v diskuzi snažíš vychovávat, tak bych tě chtěl poprosit aby sis to odpustil.
>> #2054, IIIvan, 19. 04. 2020 11:31:59
Aby byl systém funkční, musí být co nejvíc nezávislý. A hlavně se nesmíš nadřít. To by byl systém na … však víš na co. Funkční systém musí přinést pohodu, klid a radost. Jinak je to mrhání energií.
19.04.2020 12:32:33 #2057
>> #2056, Martin47, 19. 04. 2020 11:58:47
Vychovávať? Hm, nezdá sa mi, len som vyjadril svoj názor, že sa s Jonysom ani moc nechcete pochopiť jeden druhého a skôr som sa snažil otupiť ostrie – ale ak máš taký dojem tak sorry…
Ad systém – to nepopieram čo píšeš. Ja len že poznám viacero ľudí čo majú nejaký systém na relatívnu nezávislosť od štátu a iných okolností diktujúcich čo smie/chce/môže. Napríklad postupne skupujú byty na prenájom, alebo si postavili vlastné domy so solármi a takmer sebestační aj s potravinami.
A majú to všetci veľmi dobre vymyslené – len to má drobnú chybu, ich systém je stavaný na status quo. A nie je vymyslený/otestovaný na nejaké väčšie politické zásahy(ako to znárodňovanie) alebo nebodaj kolaps právneho štátu(myslím úplný, nie naše „demokracie karpatského typu“ – napr. v US New Orleans po Katrine). Alebo napr. ak sa zhorší potravinová/klimatická kríza v Afrike a nepríde ich 1 miilón ale 500 a prídu sa ku niekomu na tú sebestačnú chalupu najesť.
Samozrejme, to sme hodne odbočili a týmto nič nehovorím o nejakom Tvojom pláne konkrétne, už len preto že ho nepoznám. Len všeobecne o tom, že súčasný stav západnej spoločnosti nemusí byť konečný(nakoniec, aj to tu už zaznelo že ľudia majú tendencie predikovať budúce okolnosti podľa tých súčasných). Aj keď, kto sa lepšie pripraví aj na menej očakávané okolnosti, tak je štatisticky úspešnejší.
19.04.2020 12:39:50 #2058
>> #2046, Martin47, 19. 04. 2020 08:41:40
Nene Martine. Ty jsi fauloval. „Jak tě systém, předpisy, zákony, politici dostali tak, kde tě chtějí mít.“ Tak fajn. Ty píšeš, že „držíš vzornou životosprávu“. Jelikož nejsi lékař (to bys nepsal, že děláš ve velmi specifickém oboru a měl bys lepší znalosti o coronaviru než prezentuješ), a i kdybys byl, musel bys ovládat asi 15 oborů, je zřejmé, že informaci co je vzorná životospráva jsi musel nějak získat. Převzít za svoji. Zároveň si myslíš, že víš, co je „špatná životospráva“ (lidé, co drží hroznou životosprávu…" píšeš). Vlastní zkušenost to být nemůže. Život nedává moc prostoru na spousty experimentů. V podstatě tedy neděláš nic jiného než já. Přebíráš to, co Ti někdo řekne, že je správně. Věříš, že to vymyslel na základě studií, zkušeností, výpočtů atd. Netvrdím, že bezmyšlenkovitě. Píšeš: „ti lidi co mají hroznou životosprávu, až dopadnou zle, tak si myslí, že je někdo zachrání“. Takže Ty víš, jak dopadají lidé, co žijí jinak než Ty. A jak to víš? No, čteš o tom a možná někde občas vidíš kolem sebe, viď? To je naprosto normální totiž. S tím nemá žádný systém ani politici co dělat. A přesně takto uvažuje Jonys ve věci bezpečnostních předpisů. Jonys totiž není vystrašen politikama. Jonys to mraky let vídá, jak dopadli ti, co nedodrželi. Za každým z těch mrtvých, zmrzačených nebo těch, co rozsekali jiný, nějaký porušení předpisů bylo, Martine. A víš, co je spojuje? Každý z nich (za ty mrtvé, pravda, mluvit nemohu, tam to už nezjistím) si ještě vteřinu před průserem myslel, že používá zdravý rozum, víš? A další společný znak je věta „já jsem vůůůl…“ tedy uznání, že s tím rozumem se přecenili. Moje ponaučení? Když své schopnosti neodhadli oni, nemohlo by se to stát i mně? Proto se snažím raději přemýšlet, jak předpis dodržovat, než hledat důvody, proč je to kravina. Pokorně si připouštím, že ti, co je tvořili, byli možná v té problematice kovanější, měli více vstupních dat, víc času na analýzy, studie…než já, který se někde ocitnu a mám provést posouzení ve vteřině jen a pouze svojí hlavou. Pozor! To neznamená, že nepochybuju! Ale raděj splním a pak pochybuju, než naopak… Napadlo někdy Tebe, že svůj zdravý rozum přeceňuješ??? Já mám pocit, že ne. A proto o tom debatovat nehodlám. Bylo by to marné. Definitivně jsi mě o tom přesvědčil větou „Bezpečně rozeznám rozumného řidiče od nerozumného“. Takhle přesně uvažovali ti, o nichž píšu: bezpečně poznám…, nejsem blbej…, to nespadne…, zbytečnost ten kryt tady… Jsi též člověk výrazně přeceňující svoje schopnosti. Museli bychom udělat „vyšetřovací pokus“ při kterém bych Tě vyvedl z omylu – spousta z těch „rozumných“ řidičů by se po drobném vyprovokování typu zmatkující blondýna okamžitě změnila v magory schopné Tě vyndat ze silnice. Ale raději ten čas strávím jinak. Měj se hezky.
19.04.2020 13:19:38 #2059
K téme korona víru si priebežne niečo pozriem a po preverení zdroja si poznačím nejaký záver. Moc sa mi rýpať v tom nechce, lebo zjavne politicko-mediálne tlaky ovpyvňujú kade-čo. Po skončení sa to vykryštalizuje jasnejšie(snáď).
Nejaké ďalšie výskumy(napr. tu: https://www.medrxiv.org/…4.20062463v1) ukázali, že protilátky(neviem či sa používajú všade tie isté testy svete) malo 50–80× viac ľudí ako boli v danom mieste „registrovaní nakazení“. A teda smrtnosť je výrazne menej ako 1%.
Iný zdroj: v ITA aj v kategórii nad 70 rokov mali zdraví ľudia(hlavne bez toho vysokého tlaku apod.) len 1% šancu že zomrú ak sa nakazili. Ak si dobre pamätám staršie rešerše, tak problematický nie je ani tak samotný tlak ako lieky na jeho udržiavanie.
Keďže hlavný problém je „nalepenie“ sa víru na pľúcne komôrky(čomu bežne bráni normálna funkcia imunitného systému), tak lieky na tlak „otvárajú“ rovnaké receptory, cez ktoré(bežne „uzavreté“) sa dostane vírus do pľúc(prítomní biológovia mi snáď odpustia takého polopatistické vyjadrovanie, odbornejšie to asi nemá význam).
Severné Taliansko má okrem už známeho top EU znečistenia vzduchu(výrazný faktor na „lepenie víru na pľúca“) aj výrazne najvyššiu mieru rezistencie na antibiotiká(napodiv, spolu s ESP). Tj. asi tam celé roky predpisovali ATB omnoho častejšie ako inde.
Moja osobná skúsenosť to potvrdzuje, ľudia z ITA brali automaticky pri bežných nachladnutiach ATB tak často ako u nás v podobných prípadoch(že chodíš tak do práce) berú ľudia paralen/ibuprofen. A mal som dojem, že to je bežná prax v ITA keď sa čudovali, že sa nad tým pozastavujem, aby niekto za 2 mesiace bral 3× atb len tak.
Prečo tu motám ATB keď je to vírus? No jednoducho, primárna príčina úmrtí je obojstranný zápal pľúc, 80% úmrtí v ITA bolo preto liečených ATB. Z fyziologického pohľadu by som ešte doplnil ten vysoký tlak apod. Pozeral som viaceré štúdie kde boli aj CT skeny pľúc s vývojom u konkrétnyhc poacientov v čase – hnusné pohľady aj pre laikov, pekne vidno ako sa to plní vodou a rôznymi slizmi(„sklo“).
No a k úmrtiu často dôjde práve u tých so srdcovocievnymi problémami preto, že sa zvýši lokálny tlak na myokard napríklad(hmota pľúc sa aj zdvojnásobí a mení svoju štruktúru) a okrem iného to srdce proste sa tam „nezmestí“ a tlačí proti strašne veľkému odporu. Ale tých mechanizmov je tom viacero, každý z nich „žiadna výhra“ pre pacienta.
Z toho (nielen mne) vyplýva, že treba chrániť primárne tých rizikových pacientov, nie ako som včera čítal. Objavili posledné dni u nás vo viacerých domovoch rozšírenie nákazy na pacientov aj personál, panika, úmrtia apod. A reakcia zriaďovateľa(tuším kraj) v štýle: už nám konečne majú zajtra z ministerstva poslať rúška, obleky a rukavice pre personál aj pre obyvateľov(doteraz boli kurva kde??), že doteraz mal personál len svojpomocne doma ušité rúška(čo je nedostatočné – jedná sa o rizikové prostredie pre tých starých/chorých).
A v druhom prípad tiež bonus – personál chodil s obyvateľmi domova v prípade potreby bežne do nemocnice a normálne boli v ambulanciách len s rúškami čo im dobrovoľníci darovali atď. No a teraz sa niekto čuduje, že JEDEN zo všetkých je nenakazený…
Koľko prípadov v ITA ide na margo toho, že im ušlo domov na východ desiatky percent kvalifikovaných sestier a ich prácu na JIS suplovali stovky dôchodcov lekárov s profesiami psychiater, ortopéd a podobne(a ktorí potom figurujú v médiach ako obete po čase)? A samozrejme, celkový chaos takého typu ako v tom SK domove(v ITA na začiatku to muselo byť ešte horšie…
19.04.2020 16:12:44 #2060
>> #2058, jonys, 19. 04. 2020 12:39:50
No já si teda o tvůrcích předpisů nedělám žádný iluze a druhá věc je že pokud se spolehneš více na předpisy než svojí hlavu začneš fofrem degenerovat a třetí že rozeznat dobrou životosprávu od špatný není podle mě ni závratně složitýho?
PS: ale neber mě úplně vážně páč sem arogantní blb.
19.04.2020 16:18:41 #2061
Hm to vypadá že se nacházíme na podobném vývojovém stupni s tím rozdílem že mě poslední krok Korona naopak urychlil. Nějakou tu koronu sem už druhým rokem netrpělivě vyhlížel a ze současné situace se snažím vytěžit maximum tudíž na rozdíl od tebe na pokec moc času nemám…:-D
19.04.2020 16:24:44 #2062
>> #2054, IIIvan, 19. 04. 2020 11:31:59
Hele vzhledem k tomu že sem socka se znárodnění nebojím.....Jo a ty lyže v avataru sou samozřejmě pučený – už dávno sem přišel na to že je lepší si věci na focení pučovat než je kupovat…:-D
19.04.2020 16:25:54 #2063
>> #2060, MPS, 19. 04. 2020 16:12:44
S Jonysem je to tak, že chce prostě lidem jen pomáhat a chránit. Nebo se to tak přinejmenším jeví.
>> #2061, MPS, 19. 04. 2020 16:18:41
Tak těž, přeji ti to z celého srdce. Na pokec se určitě čas najde.
19.04.2020 16:30:14 #2064
>> #2057, IIIvan, 19. 04. 2020 12:32:33
Máš jednostranný, celkem pochopitelný pohled, že systém musí být založen na nějakém vydělávání peněz nebo hromadění resp. budování něčeho. Je ale i jiná cesta a tu ti krize naboří o hodně složitěji, a když už, je to v situaci, že věci zašly tak daleko, že je to stejně jedno.
19.04.2020 16:31:14 #2065
19.04.2020 16:59:39 #2066
>> #2048, Martin47, 19. 04. 2020 08:46:06
Rodinný príslušník žijúci v tejto krajine a styk s ním ako aj jeho okolím. Samozrejme ani tam nieje všetko ideálne, od študentky sociológie, rodeného Švéda, ktorá nevie že štáty strednej Európy (vrátane Rakúska) sú členmi EU (ale presvedčený že členom EU je Nórsko) po prisťahovalcov nie vždy rešpektujúcich miestne hodnoty.
19.04.2020 17:28:14 #2067
>> #2064, Martin47, 19. 04. 2020 16:30:14
Máš jednostranný, celkem pochopitelný pohled, že systém musí být založen na nějakém vydělávání peněz nebo hromadění resp. budování něčeho
Martin, ale ja som nič také nespomínal, že „systém musí byť založený…“, vôbec som sa nerýpal do porovnávania nejakých spoločenských systémov(bližše filozofovania na podobné témy som už dávno nechal na iných). Len som na príklade uviedol, že „nikto nič negarantuje“ a na väčšie otrasy nie je stavaný žiadny systém a hlavne nie jedinec(akokoľvek chytrý a pripravený).
Napr. pri väčších prúseroch je aj zdravotná starostlivosť v prdeli a niekto môže byť zdatný, otužilý a čojaviemčo, ale keď ho chytí nejaká choroba, tak je to problém.
19.04.2020 17:55:30 #2068
>> #2067, IIIvan, 19. 04. 2020 17:28:14
Ivane, my se těžko můžeme někdy dobrat stejného pohledu na věc, protože jsme hodně odlišní. Ty, podle toho, co o sobě tady píšeš jsi se systémem hodně kompatibilní, protože jsi poměrně ambiciózní, chodíš každý den do kanceláře, kde musíš jednat s těma pakama dělníkama ze stavby, v zimě lyžuješ, v létě jezdíš k moři, máš málo času, protože jsi hodně pracovně i vlastní aktivitou vytížen, nadáváš na poměry i politiky protože tě štvou a nic z uvedeného není špatně. Já jsem se systémem hodně nekompatibilní, protože jsem úplně bez ambicí, nechodím do práce, jsem hodně líný, už ani nelyžuju, protože jsem to v mém životě shledal jako naprosto neefektivní záležitost, než bych jel na masovou dovolenou bych se raději střelil do nohy, mám mrtě času protože mě nikdo neúkoluje, skoro nevím co jsou to termíny, nenadávám na poměry ani na politiky, protože mě nezajímají. Asi to taky není špatně. Jen je to hodně odlišné. Chápeš, co tím chci říct?
19.04.2020 18:37:05 #2069
>> #2068, Martin47, 19. 04. 2020 17:55:30
Bingo, to líný mě obvzlášť rozesmálo… já teda momentálně moc
líný nejsem, ale jen proto abych mohl svoji lenost do budoucna ještě
znásobit…:-D
19.04.2020 19:58:50 #2070
>> #2067, IIIvan, 19. 04. 2020 17:28:14
na väčšie otrasy nie je stavaný žiadny systém a hlavne nie jedinec (akokoľvek chytrý a pripravený).
A co když je to přesně naopak. Jakmile jde opravdu do tuhého,
společnost se fragmentuje (protože jsou anulovány výhody a účinky dohod a
nařízení, které ji držely pohromadě). Následně se z prvočinitelů
zpravidla opět začnou postupně skládat nové hierarchické struktury.
Takže přesně naopak, skutečně velké otřesy přežijí nejlépe jedinci,
rodiny, klany, malé skupiny (zpravidla mimo velká města; z pochopitelných
alimentárních důvodů).
Záleží jen na udržení sil, které jsou ještě schopny vynucovat
solidaritu. Jakmile se totiž začne stát kvůli otřesům rozkládat, tak
naopak nejcitlivější je z principu terciární sféra a spolu s ní
všechny struktury vyšších řádů, jak je známe ze zastupitelské
demokracie.
Výhodou velkých systémů je solidarita, schopnost redistribuce rezerv,
vnitřní diverzita a vlastní setrvačnost. Vše se (pozitivně) ukázalo
i teď, v koronakrizi.
19.04.2020 20:26:58 #2071
>> #2068, Martin47, 19. 04. 2020 17:55:30
Zaujímavo si to pospájal. Ambiciózny? Hm, pracovne kedysi áno, teraz len nevyhnutné minimum, uprednostňujem byť doma každý deň, nemať služobný telefón a za nič de iure nezodpovedať ako predtým a nemať žiadny stres(že som sa pozastavil nad magorom čo mi chrchal do ksichtu predsa nie je typický pracovný stres, nie?). Takže v tých mojich „ambíciach“ si dosť mimo, detaily nebudem rozpisovať.
„Nemáš čas“ si vyhodnotil nesprávne – písal som to v zmienke o debate s K., že nemám čas rozoberať v tejto dobe tlaky na ski apod. lebo svoj čas teraz venujem iným prioritám. Tj. času mám dosť, ale na to, čo sám chcem a čo ma baví(rodina, cvičenie, štúdium) a nechcem ním plytvať. Samozrejme, keby bolo času ešte viac a hlavne viacej energie, tak by bolo lepšie. Práca je samozrejme určitá nevyhnutnosť, ale práve preto som ju pred 3 rokmi zmenil a vysral sa na „ambície“.
„Nadávaš na poměry a na politiky“ – konštatovanie faktov ešte neznamená „sťažovanie sa“, to ma zle vnímaš. Keď bude niečo pozítívne, tak to pochválim aj Babiša s Ficom dokopy(ja viem, to je oxymoron).
To že už nelyžuješ je Tvoja vec ak Ťa to už nebaví, mňa to možno tiež dakedy prestane. Masová dovolenka – neviem kde som písal, že na takú chodím? HR ani iná krajina nie sú len cestovky, kempy a hotely. .
19.04.2020 20:29:54 #2072
>> #2070, ˘Ö˘Krab, 19. 04. 2020 19:58:50
Neberme to čiernobielo že buď sme všetci jeden národ jeden hlas a na druhej strane je vlk samotár, takto som to neprezentoval/nemyslel. Správne píšeš o malých skupinách – rodiny, klany, občiny – to súhlasím. Ale jedinec sám osebe je zraniteľnejší(ak nežije dakde ukrytý) a ak ochorie, tak je na tom horšie ako teraz.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.