05.05.2020 23:41:04 #1
Jako první ledovec po epidemii oznámil znovuotevření svých lanovek a
vleků pro lyžaře rakouský Kitzsteinhorn.
Odkaz
na článek
06.05.2020 22:38:54 #2
29. květen už je termín pro náročnější sjížděče dost nanic. Časy, kdy si člověk mohl na červen-začátek července naplánovat obvykle ještě parádní lyžování/trénink, jsou už nějaké roky pryč. A ještě dál jsou doby, kdy se v omezených výškách rakouských ledovců slušně lyžovalo i v létě.
Samozřejmě se může udělat studený červen, ale trend poslední doby tomu nenahrává. Lyžařsky ztracené měsíce duben a květen jsou bohužel nenahraditelné.
Jinak mě zaujala zmínka o malých střediscích na severu Skandinávie. Přesně jsem celou dobu tušil ba skoro předpokládal, že tam do toho někde na severu NOR a SWE repre buší. (Navíc jsem zaregistroval informaci, že oficiálně lyžařská sezona ve Švédsku skončila až Velikonocemi.) A něco podobného by mě nepřekvapilo někde na Aljašce. Nemluvě o tom, kdo se kde dost možná vozil, ačkoliv by to nepřiznal ani na mučidlech.
A ještě k Rakousku: ÖSV oznámil nově jmenované mančafty i s trenérskými změnami. A to, že už nyní v květnu začnou v přísném režimu týmová 8denní soustředění na Tuxu a v Söldenu. Neboli honem na sníh, žádný 29. květen.
Pro Zell, Kaprun a Kitzsteinhorn byly ale poslední roky stejně možná nejzajímavější bohatí Arabové, kteří se tam jezdili ochlazovat, utrácet a vyblbnout s tou divnou bílou hmotou.
07.05.2020 08:54:23 #3
>> #2, ivan, 06. 05. 2020 22:38:54
„… vyblbnout s tou divnou bílou hmotou“ – možná na vyblbnutí s tou divnou bílou hmotou budeme jezdit my k nim do pouště až zrezivěj lanovky a ta divná hmota zmizí z Alp nadobro…
Jinak co se týká té přípravy rak. repre, tak skůtry – žádné lanovkové lyžování, ale kázeň! Ani si asi neumíme představit jakou, když třeba běžne už dlouho mají režim jak řemen (všichni časově přesně stejně pitný režim včetně nápoje ve 03 hod., individuelně dávkovaná strava, xkrát denně laktáty a další testy, poobědový spánek a ve 20h na kutě…). Nechtě bych být rak repre…
07.05.2020 12:07:18 #4
>> #2, ivan, 06. 05. 2020 22:38:54
Je to samozřejmě spíš zpráva na povzbuzení, že se lyžování probírá z covidového spánku.
Trénovat se možná někde v Rakousku dalo od konce dubna, alespoň se to šuškalo. Napovídalo by tomu i přechodné odstranění webkamer z některých míst.
07.05.2020 12:57:49 #5
>> #3, oblouk, 07. 05. 2020 08:54:23
Bílá hmota: Bez obav. Až taková situace nastane, Vy (= my), dědečku, už tady nebudete.
Jasně, že skútry. AUT repre vždycky měla výjimku. Minulou dekádu se skútry na ledovcích tak rozmohly, že je v Tyrolsku hromadně zakázali. Pamatuju, a ty nejspíš taky, jak se postupně ráno na Kaunertalu rozeřvalo a rozesmrdělo až 15 mašin. A nejenom to, když nebylo pořádně tvrdo, rozjezdily sjezdovku po krajích, kde lyžař na obřačce potřeboval točit. A pak jich najednou zůstalo jen pár.
„Všichni časově stejně přesně pitný režim“ – no to snad ne. To jako že totéž má 50kilová holka a metrákový chlap?
Hele, ta historie „jednotného“ versus „individuálního“ přístupu a tréninku je stará a bez jednotného řešení. Snesl bych spoustu dokladů o tom, jak se původní týmové trénování – nutné kdysi dávno, kdy bylo třeba ušlapat kopec, natahat tyče, což ještě my dva trochu známe, a kdy byla (polo)amatérská sjezdařina ráda za vůbec nějakého trenéra či „trenéra“ – střetávalo se zjištěním, že „lidi jsou různé“ a s důsledky.
Pracnou cestu k tomu si vyšlapali i Rakušané. Dezertér Girardelli nasyslil 5 globů, zatímco oni po nich od Schranze 1970 do Maiera 1998 jenom slintali. Maier pro ně byl další ťafkou, ale taky třeba Eberharter či Reiter. K tomu přidej kluky, co jim zamlada utekli k profíkům – Knausse, Arnolda a spoustu dalších. Holky, co to zbytečně brzy zabalily v čele s Petrou Kronberger.
Nemluvě o všech „sólistech“ v jiných zemích: Stenmark, Mahreové, Tomba, ale i Aamodt a Parson s tatíky, pozdní Compagnoni, Kostelicové, to jen pár nejzvučnějších jmen.
Takže Hirscherovi už dopřáli samostatnost včetně tatíka, o jaké se jeho předchůdcům ani nesnilo. A před pár lety „rozbili“ nároďáky na malé tréninkové skupiny, takže Marcel a loni třeba i Veith tvořili samostatný tým.
Jinak řečeno, došlo na to, co formuloval – ne prvý – už někdy před 35 lety Theo Nadig poté, co přivedl Johnsona ke sjezdovému zlatu v Sarajevu: „Kolektivní tréninková kázeň ve velkých národních týmech je pro výjimečné šampiony spíše škodlivá“.
„Nechtěl bych být rak repre“: a já si myslím, že chtěl (představ
si, že bys sem teď psal jako emigrant, který to v Rakousku dotáhl do WC
, takový lepší Martin
Fiala třeba) a udělal bys pro to moc.
Já taky.
Stejně jako po tom touží AUT mlaďásci. Průzkumy už dost dávno ukázaly, že pro úspěch v lukrativním profisportu by nemálo dotázaných obětovalo mnohé – přičemž zdravotní rizika po dopingu jsou tím nejmenším.
Neboť s tím se pojí nejenom společenská prestiž a sociální kapitál, ale např. v Rakousku i příznivé daňové předpisy.
Neboť AUT Nationalteam je něco. Ne jako v CZE, kde se ve WC sklouznou i lidi, kteří na to evidentně nemají, kde je áčkařem i Forejtek závodící akorát za školu v USA. Ne jako v „nelyžařské“ zemi.
Takže před pár dny tuto exkluzivitu uznali jen 7 chlapům a z NT vyrazili i Fellera a Franze, u holek už v NT nejsou Brem, Gallhuber, Haaser, Puchner, Scheyer, Tippler – všechno holky, které by u nás byly spolu s Ester za svěťákové hvězdy.
Že by taky už nechtěli/y být „rak repre“?
Samozřejmě rozumím, že zdůrazňuješ povinnosti a režim těchto profisportovců. Ale nějak se mi nechce věřit, že ve společnosti r. 2020 po všech těch zkušenostech, zčásti vylíčených výše, nasadili nějaký extra kasárenský režim. Není to CSKA Moskva pod Tarasovem.
07.05.2020 14:53:45 #6
07.05.2020 15:45:26 #7
>> #5, ivan, 07. 05. 2020 12:57:49
„„Všichni časově stejně přesně pitný režim“ – no to snad
ne. To jako že totéž má 50kilová holka a metrákový chlap?“ – je
tam významné „časově stejný“… – a pak taky že tahle informace má
svůj význam ve spojitosti s údajem o nápoji v 03,30 hod., tedy pití
v dobu kdy je ještě nedospáno … Jo, jasně chtěl, ale vždycky jsem byl měkota (dnes jsme si to
s Hamplem potvrdili) a tudíž bych to nedokázal vydržet… (ty možná jo,
protože jsi zdvíhal co já jsem ani neviděl a lezls do vody, ve který jsem
se bál chladit nápoje…). – jo, a opravdu, podle info „z uvnitř“ je
to jen o málo přísnější než u soudruhů T. i T.
…
08.05.2020 20:39:28 #8
Trenink Rakušanů běží naplno od středy na Kaunosi – prej pro začátek měko na novém sněhu, další parta začíná na Soldenu. Italové jsou po ránu vidět nad Cervinii, Švýcaři pod Matterhornem a SaasFee… Všichni se skútry a v nařízených rozestupech – na kamerách je všechno pod dohledem… No a my jen plánujeme – Kaunos koncem května, Stelvio někdy snad v září…
08.05.2020 20:49:36 #9
Trenink Rakušanů běží naplno od středy na Kaunosi – prej pro začátek měko na novém sněhu, další parta začíná na Soldenu. Italové jsou po ránu vidět nad Cervinii, Švýcaři pod Matterhornem a SaasFee… Všichni se skútry a v nařízených rozestupech – na kamerách je všechno pod dohledem… – a nebo jsou kamery radeji presmerovany. No a my jen plánujeme – Kaunos koncem května, Stelvio někdy snad v září… Holt nemáme toho Schroecknadela…
13.05.2020 19:06:10 #11
>> #10, kyssling, 12. 05. 2020 14:47:44
Aktuálně jsou to Fonna Glacier (Norsko) a Riksgränsen (Švédsko), viz také sněhové zpravodajství podle zemí:
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.