Mezi ušima #13: Touha po zlepšení [článek] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Články Mezi ušima #13: Touha po zlepšení [článek]

Mezi ušima #13: Touha po zlepšení [článek]

19.06.2020 19:39:24 #1 

Tom Řepík

Z jakéhokoliv popudu lyžují – pro radost, zdraví, kvůli rodině či přátelům – většina lyžařů bývá zklamána, pokud se po týdnu na svahu jejich ježdění zřetelně nelepší. Jejich ambice lyžovat rychleji, technicky líp a s větší mírou kontroly na náročnějších svazích je přirozená stejně, jako bývá obvyklá.
Odkaz na článek

21.06.2020 13:17:11 #2 

slowthinker

Což neznamená, že pokud mysl vzkáže tělu, že dokáže expertně lyžovat, pak takový vzkaz lyžařovi dovednost umožní.

Lidské počítače lze naprogramovat formou pozitivních nebo negativních myšlenkových konceptů, ale žádný z nich nezmění vlastní kapacity podvědomého já. Pokud si lyžař začátečník vsugeruje, že umí lyžovat, na jeho umu to nic nezmění a nejspíš jej to jen vystaví rozličným nebezpečím.

S tím bych úplně nesouhlasil. Přenecháním nějaké činnosti podvědomí (což předpokládá přesvědčení sama sebe, že podvědomí tu činnost zvládne), lze dosáhnout pronikavého zlepšení. Když jsem jednou v životě zkusil někomu vjet do slalomových branek, krutě jsem nestíhal. Příští jízdu jsem si to před slalomem trochu nadjel, abych měl od počátku vyšší rychlost. A najednou to bylo velmi lehké. Nestihl jsem jízdu vědomě řídit, přenechal jsem téměř všechny činnosti podvědomí, a kontroloval/vnímal jsem jenom „šláp levou – šláp pravou“. Asi jako když člověk sprintuje, uvědomuje si jenom jednotlivé kroky, ale nestíhá vnímat detaily.

Výše uvedený princip pro mne funguje při lyžování často, možná proto, že jsem někde mezi svátečním lyžařem a hobíkem, a intuice tak hraje velkou roli. Často totiž stačí překonat strach, a najednou se na kopci, který jsem měl problém vůbec sjet, cítím jako Pán hor (viz https://youtu.be/4GJKbolmXPg?t=28) .

A nejde jenom o lyžování. Zkuste si někdy v metru běžet dolů po eskalátorech a brát to po dvou. Jaké to je? Pokud se soustředím, mám potíže. Ale jakmile přenechám běh podvědomí, jde to samo.

Počítač nelze naprogramovat k řešení složité matematiky pouhou lichotkou, že je skvělý počtář.

No to už v době neuronových sítí taky neplatí. Řekneš síti „nauč se to, to zvládneš“, a ona to za chvíli umí líp než nejlepší lidští experti.

21.06.2020 19:57:57 #3 

Martin47 muž

>> #2, slowthinker, 21. 06. 2020 13:17:11

Když jsem jednou v životě zkusil někomu vjet do slalomových branek, krutě jsem nestíhal. Příští jízdu jsem si to před slalomem trochu nadjel, abych měl od počátku vyšší rychlost. A najednou to bylo velmi lehké. Nestihl jsem jízdu vědomě řídit, přenechal jsem téměř všechny činnosti podvědomí, a kontroloval/vnímal jsem jenom „šláp levou – šláp pravou“.

Jestli oni ti top slalomáři nejezdí v hypnóze. Chlapče, nerad to říkám ale to co jsi napsal je jedna z největších hovadin, kterou jsem tu kdy četl.

21.06.2020 21:27:53 #4 

slowthinker

>> #3, Martin47, 21. 06. 2020 19:57:57

:-) Dědo, hovadiny píšou často takoví, co generalizují své osobní zkušenosti na celý svět a nedovedou si představit, že u někoho můžou věci fungovat jinak.

21.06.2020 21:45:43 #5 

Martin47 muž

>> #4, slowthinker, 21. 06. 2020 21:27:53

Omlouvám se, problém bude asi v mé konzervativní představě průjezdu slalomem, která mě pochopitelně naskočí jako první a z ní pak chybně vycházím. Způsobů průjezdu slalomem může být samozřejmě mnoho a fungovat to může v mnoha modifikacích. Stačí si vybrat. Nechceš se někdy utkat? Já bych zastupoval ryze konzervativní přístup, ty předvedeš jak věci fungují jinak. Mohli bychom se o něco vsadit aby byla větší legrace. A pozor, děda ti dá náskok, řekněme 25% celkového času. Bereš, oprášil bych ski.

22.06.2020 09:42:53 #6 

slowthinker

Beru, zajímá mě jak jezdí ve slalomu člověk co přesně ví kdy zatížit špičku a kdy patku a na kterou stranu oblouku se vyklonit. :-)

Ta soutěž ovšem nemá příliš společného s tématem našeho hovoru a s tím, co je a co není hovadina. Nevím, zda dokážu zopakovat to, co jsem dělal jednou v životě a za specifických podmínek.

Popíšu více do detailu, co jsem tenkrát dělal, možná ještě někdo napíše, že je to hovadina a přidá se do našeho utkání: Ve slalomu jezdil jeden maník, který to zřejmě dělal správně podle knížek, pod kopcem (Pařezovka? na Klínovci) byl trenér který to kontroloval. On jezdil maximálně po spádnici, já jsem jezdil mnohem širší stopu, a starat se o to, kde přesně je tyč, na to jsem neměl nárok. Na druhou stranu jsem jel pořád rovně bez smyku, jenom jsem střídal nohy, šlápnul/skočil jsem na levou lyži – na pravou – a tak dokola. Nic víc jsem vědomě nedělal, všechno ostatní se dělalo nějak samo. Oblouky se zřejmě děly ve vzduchu. Sníh, původně tvrdý, začínal měknout, a to mi asi pomohlo. Jednak na tvrdém neumím, jednak si nejsem úplně jistý, nakolik by tato „technika“ mohla fungovat i na ledu.

(Dědu jsi ze sebe udělal sám, já si jenom říkal, to je zřejmě člověk co všude byl všechno ví všechno zná, a ví tedy i jaký je náš věkový rozdíl. Já si netroufnu odhadovat, kdo z nás dvou je starší. (Prostě ne vždycky všechno funguje podle pravidel. Někdy může někdo jet slalom v hypnóze, někdy může i důchodce psát do fór dětinským stylem. Chci říct, i z důchodce může sršet mladistvý elán.))

22.06.2020 12:13:15 #7 

Martin47 muž

>> #6, slowthinker, 22. 06. 2020 09:42:53

OK, Jsem rád, že jsi přijal. Aby mně to stálo za to, nabízím sázku o 50 tis. korun. dvě kola slalomu, každé min. 35 branek na svahu, který určím. Máš náskok 25% času. Sázka bude z obou stran předem složena do rukou někoho neutrálního, doufám, že nám někdo z fóra pomůže.

22.06.2020 14:33:03 #8 

M.art.in muž

>> #7, Martin47, 22. 06. 2020 12:13:15

Hlásím se jako pomocník. Zastanu různé práce, tyče natahám a pomůžu stavět. Jako bonus nabízím pořízení fotografií a záznamu. A odměnou mi bude akce samotná. Není zač :)

Rock 'n' Roll Forever...

22.06.2020 17:59:30 #9 

slowthinker

>> #7, Martin47, 22. 06. 2020 12:13:15

OK, Jsem rád, že jsi přijal. Aby mně to stálo za to, nabízím sázku o 50 tis. korun. dvě kola slalomu, každé min. 35 branek na svahu, který určím. Máš náskok 25% času. Sázka bude z obou stran předem složena do rukou někoho neutrálního, doufám, že nám někdo z fóra pomůže.

To je vážně zajímavé :-)
Jsi pro mne úplně neznámý děda z fóra, a přesto bys mi stál za to sejít se s tebou na svahu a svést s tebou souboj o čest.
Tobě stojí za to utkat se s mou nicotnou osobou jedině za předpokladu, že ti to vynese 50 litrů (předpokládám, že věříš ve svou výhru).

No dobře, popojeďme dál. Co je to 25% náskok? Když já zajedu kopec za 100s, ty jej musíš zajet za 75s aby časy byly pokládány za shodné?

22.06.2020 18:13:05 #10 

Martin47 muž

>> #9, slowthinker, 22. 06. 2020 17:59:30

Myslím to zcela vážně ale než dohodneme všechny přesné podmínky, musím bezpodmínečně vědět s kým jednám. To znamená, pokud máš vážný zájem, pošleš mně via SZ své jméno a příjmení, bydliště, věk, lyže a boty na jakých jezdíš. Asi chápeš, že chci záruku, že se utkám s tebou a ne někým, koho na mě najmeš. Já jsem tady na fóru pro hromadu lidí neanonymní osoba a tak z mé strany nehrozí nepoctivé jednání. Pokud tady někoho etablovaného osobně znáš a on se za tebe zaručí, budu jen rád. Jak jsi asi zaznamenal, již máme rozhodčího, takže vše je hned jednodušší. A mám ještě jednu podmínku. Tvoje jízda bude splňovat tebou popsaná kritéria. Jakmile se bude podobat normální jízdě ve slalomu, mám právo od sázky odstoupit.

22.06.2020 18:32:13 #11 

slowthinker

Neboj, seženu ti důvěryhodné lidi, spojené s tímto fórem, kteří vědí, kdo je slowthinker a zaručí se za mne. Já ten nick používám už dost dlouho a nejenom na tomto fóru.
Tvoje metoda by moc nefungovala, mohl bych ti poslat adresu a jméno osoby, kterou bych už teď nastrčil.

Tak jak je to s těmi 25%?

22.06.2020 20:20:11 #12 

Thomas muž

Hoši, kolik jste vypili piv? V podstatě by to mohlo jít z velkého výnosů klik reklam diskuse a zasponzorpvat Snow. Aby to bylo atraktivní, chtělo by to ultimátní alpský terén 25 procent mezi Sl a OŘ,25 procent SG a 50 % volný terén. Něco jako … Ultimátní zápasy:-):-) I diváci by se našl…:-)

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

23.06.2020 09:32:30 #13 

snowboarder

Vlákno by som premenoval na: Mezi ušima #13: Touha po penězích :-)

23.06.2020 15:21:36 #14 

HonzA_ muž

>> #2, slowthinker, 21. 06. 2020 13:17:11

„…No to už v době neuronových sítí taky neplatí. Řekneš síti „nauč se to, to zvládneš“, a ona to za chvíli umí líp než nejlepší lidští experti.“

Koukám, že jsi expert hned ve dvou oborech.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

23.06.2020 16:04:10 #15 

Martin47 muž

>> #11, slowthinker, 22. 06. 2020 18:32:13

Pokud dosáhneš času, který bude do 1,25 násobku mého času, jsi vítěz, násobek 1,25+0,01s a více je pro tebe prohra.

>> #12, Thomas, 22. 06. 2020 20:20:11

Nehledej v tom nic složitého.

>> #13, snowboarder, 23. 06. 2020 09:32:30

Proč?

23.06.2020 22:20:42 #16 

Mirek muž

>> #6, slowthinker, 22. 06. 2020 09:42:53

Ahoj, jsi si jistý, že to co jsi jel byl slalom? Projet lehce postavený obřák zvládne většina hobíků, ale slalom? Čistě po hraně? Slalom bez rozrážení tyčí rozumně projet nelze.

Ahoj Martine. Omlouvám se, že se do toho pletu, plánuješ stavět SL nebo GS?

Mirek

24.06.2020 08:45:14 #17 

Martin47 muž

>> #16, Mirek, 23. 06. 2020 22:20:42

Ahoj Mirku, kdyby k něčemu došlo, postavím samosebou slalom, protože o něm je řeč. První tyč bych dal 15m od startu, abych dodržel možnost zmíněného rozjezdu. Bohužel si myslím, že k ničemu nedojde, protože Slowthinker je prostě internetový mluvka. Sázku jsem nabídl, abych si to ověřil. Každý, jen trochu seriózní člověk by ji okamžitě odmítnul, protože je naprosto jasné, že tím co popisuje nikdy nemůže uspět proti normální slalomářské technice. Takové nesmysly jako srovnávat slalomovou techniku se sprintem na 100 metrů jsou už jen třešničkou na dortu, protože na rozdíl od běhu rovně je sl technika hodně jiný level na naučení a zažití. Asi jako zašít díru v tričku a operovat žaludek. Uvedeným samozřejmě z nabídky nijak neutíkám a jsem plně k dispozici.

24.06.2020 12:31:47 #18 

Harry žena

>> #17, Martin47, 24. 06. 2020 08:45:14

Tfuj.

Dhsie som nevystrcil hlavu z papriky a nestiham sa divit co sa tu deje. Mam tusim resty aj v inom vlakne.

Ale moja obcianska sudruzska povahova crta mi hovori, ze musim siowthinkerovi helfnut a pomoct.

Mozem mu usetrit desat litrov, z tych petdesiat si 40 zoberem a 10 mu necham . Vyhovorim mu to.

Ak by to nevyslo, tiez sa zucastnim, otvorim si pri trati na dve hodiny bufet, myslim ze hosti na takuto akciu by sme dotiahli…

Dedo, start by bol zvrchu ako pri obraku? Na Vasom kopci?

caute Harry

P.S. TO slowthinker. Annunaki…?

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

24.06.2020 14:08:02 #19 

slowthinker

>> #16, Mirek, 23. 06. 2020 22:20:42

Obří slalom jsem jezdil asi 4× v životě, a je to tak jak říkáš, jakž takž jsem se do něj vešel. A měl jsem oproti tomu slalomu spoustu času. Tohle na té Pařezovce (?, při pohledu zdola to byl svah vlevo od vleku) byl určitě slalom.
Proč se diviš? Na mé „technice“ cik-cak přece není nic zvlášť obtížného, odmysli si tyče a je to bez problému. Je to ale po delší dráze, než když se jede slalom regulérně, takže tam bude asi poměrně velká časová ztráta, na druhé straně malý časový zisk z toho, že se nedostanu do smyku.
Nevím, čemu se říká „čistě“, ale pociťově jsem jel „rovně“.

Off-topic: Letos jsem byl v Itálii na Alpe Luisia a měli tam pro veřejnost napíchané něco, u čeho jsem si nebyl jistý, jestli je to slalom nebo GS. Je možné, že pro veřejnost se staví něco „mezi“?

>> #18, Harry, 24. 06. 2020 12:31:47

Děkuju za starost, ale jsem plně při smyslech. :)

P.S. Annunaki: nevím. Ale měl jsem kdysi silné vazby na chetitskou říši.

24.06.2020 14:24:57 #20 

snowboarder

>> #19, slowthinker, 24. 06. 2020 14:08:02

Regulérny FIS slalom s točnými bránami 9–11 metrov + verikálne kombinácie nemá ani najmenšiu šancu dať hobby lyžiar „čisto“ po hrane. Zošúchať sa to dá, ale s veľkou stratou …na tú stávku sa vykašli .

24.06.2020 14:43:30 #21 

slowthinker

@Martin47

Tvůj původní návrh vypadal takto
A ) „dvě kola slalomu, každé min. 35 branek na svahu, který určím. Máš náskok 25% času.“
B ) „o 50 tis. korun“

pak jsem popsal detaily své jízdy a ty jsi přidal třetí podmínku:
C ) „Tvoje jízda bude splňovat tebou popsaná kritéria. Jakmile se bude podobat normální jízdě ve slalomu, mám právo od sázky odstoupit.“

Možnost, že bych splnil C) v situaci, kdy platí A) je v podstatě nulová:
Já jsem napsal že jsem to dělal „jednou v životě a za specifických podmínek“, a že to bylo na měkkém a že na tvrdém neumím. Poté co sis to přečetl, vyhradil sis právo určit veškeré okolnosti jízdy včetně stavby trati.
A pro jistotu sis všechno pojistil ještě tím, že můžeš od sázky v podstatě kdykoli odstoupit („podobat se“ je velmi neurčitý termín). Já bych samozřejmě žádnou možnost odstoupení neměl.

Připomínám, že trváš na tom, že to bude o 50 tisíc. Už chápeš, proč snowboarder napsal „Touha po penězích“?.

>> #17, Martin47, 24. 06. 2020 08:45:14

Bohužel si myslím, že k ničemu nedojde, protože Slowthinker je prostě internetový mluvka.

Kde jsem napsal že zvládnu neomezený počet branek (35+)? (Tenkrát to bylo cca 20 branek, byl jsem o 20 let mladší a měl jsem toho plné kecky.)
Kde jsem napsal, že to, co jsem zvládl na Pařezovce, dokážu zopakovat za jakýchkoli podmínek na jakékoli trati, kterou ty určíš?

Kdyby ti nešlo o prachy, ale chtěl bys pouze ukázat, že to, co jsem napsal je „hovadina“, nechal bys mě zvolit stejné podmínky slalomu jako byly na Pařezovce a nesázel by ses o 50 litrů.

24.06.2020 15:21:37 #22 

johnycek muž

>> #21, slowthinker, 24. 06. 2020 14:43:30

Jen taková technická otázka. Před 20 lety tzn. kolem roku 2000 jsi jezdil řezaný oblouky a ještě v branách? Hmm… A nebo jsem to špatně pochopil :-)

24.06.2020 15:53:16 #23 

Petr Havelka - SNOW muž

Zdravím chlapce, dědy i všechny další bytosti jiného věku či pohlaví z tohoto fóra.

Rád uvedu, že milého Slowthinkera zná více členů redakce ještě z dob před vznikem této diskuze, jest to tedy osoba reálná! :-)

Dále se bojím, že vytvářením a podporováním sázek se zde v diskuzi dostáváme do prostředí hazardu, který z principu na SNOW.cz nepodporujeme (kupříkladu systematicky dlouhodobě odmítáme všechny placené články podporující online hazard) a proto si za sebe myslím (a tím vás i trochu žádám), že by bylo fajn přenést i tuhle diskuzi zpět k samotnému lyžování a oprostit ji od sázek, konfrontací. Chce-li se někdo v rámci možností regulérně srovnávat, může jezdit masters závody, Dark SNOW Monínec…

24.06.2020 16:04:16 #24 

Martin47 muž

>> #21, slowthinker, 24. 06. 2020 14:43:30

Vše má své důvody. Výběr kopce je daný tím, že ne všude můžeš postavit trať a potřebuješ materiál (tyče, vrtačka, klíč, časomíra). Pochybuji, že by bylo v tvých silách tohle zařídit, v mých ano ale samozřejmě ne na libovolném kopci. Co se týče mé možnosti odstoupení, je to pojistka. Já jsem tady na fóru zcela transparentní osoba. ty jsi anonym, který se odmítl identifikovat. Poměrně dobře jsi ale popsal tvou použitou techniku a moje pojistka vylučuje nasazení někoho, kdo umí jezdit slalom. To co píšeš je tak strašně běžné sl technice vzdálené, že je to, myslím, docela férová pojistka. Co ti mohu zaručit. Kopec nebude nijak extrémně prudký ani tvrdý, start bude na plochém úseku a dokonce rozšiřuji nabídku, že když někdo z nás spadne, může jízdu zopakovat. Budou se počítat jen dvě kola sjetá bez pádu. Předem ale uvádím, že se jedná o výhodu pro nás oba a tuhle nabídku můžeš zahodit. Pokud chceš zmenšit počet branek, je to taky jedno, protože to nehraje žádnou roli.

>> #18, Harry, 24. 06. 2020 12:31:47

To bych neudělal, považoval bych to ze nefér jednání a to do sportu nepatří.

24.06.2020 16:12:38 #25 

Martin47 muž

>> #23, Petr Havelka – SNOW, 24. 06. 2020 15:53:16

Ahoj, předchozí příspěvek jsem psal aniž bych četl tvůj ale dovolím si nesouhlasit. Hazard a sázka o regulérní změření sil, kdy s podmínkami souhlasí obě strany jsou dvě odlišné věci. Pokud s tím ale nesouhlasíte, nemám problém toho nechat, přestože si myslím, že je to škoda. Rád bych na tohle téma poznal názory ostatních. Navíc, vzhledem k tomu, že se se Slowthinkerem znáte zřejmě velmi dobře, působí to bohužel tak, že se ho snažíte touhle cestou zachránit. Nebylo by lepší to nechat na něm?

24.06.2020 17:01:12 #26 

Petr Havelka - SNOW muž

>> #25, Martin47, 24. 06. 2020 16:12:38

O Slowthinkera nejde, vstoupil do tématu i do sázky sám a dobrovolně a je to již dlouhá léta dospělý kluk, proto si to sám jistě i vyřeší. Spíš jsem komentoval tón a formu sázky, tahat do toho peníze, to mi zde připadá nemístné. Bez nich by mi to přišlo jako zajímavá diskuze, která by mohla vyústit i v „akci na kopci“ pro některé z diskutujících, což by poskytlo možnost se setkat, srovnat dovednosti (a získat nějakou symbolickou výhru), probrat lyžování zprava zleva, přístupy, názory. Takto mi to připadá jako vypjaté dokazování si něčeho. A myslím si, že to nikdo ze zainteresovaných nemá zapotřebí.

Nechám další vedení vlákna na vás, byl to jen můj osobní názor, který minimálně v tuto chvíli nereprezentuje celkový postoj redakce :-)

24.06.2020 17:25:16 #27 

Martin47 muž

>> #26, Petr Havelka – SNOW, 24. 06. 2020 17:01:12

Fajn, dík. Když se tady celou zimu probíraly tipy na kurzové sázky, a to poměrně hodně a dopodrobna, včetně práce s kurzy, tak to nikoho nevzrušovalo, tak si myslím, že i tohle si zaslouží volný průběh. Je to koneckonců pouze záležitost dvou zjevně dlouho plnoletých, svéprávných jedinců, takže žádné drama se nekoná. A když to řeknu zcela otevřeně, Slowthinker tady o lyžování podle mě píše vyložené nesmysly, tak dostal možnost dokázat, že si za svým stojí. A pokud tě to uklidní, pokud k sázce dojde, v případě mé výhry poputuje celá do domova pro mentálně postižené v místě mého bydliště. Takže vlastně máte možnost podpořit dobrou věc.

23.03.2021 17:54:06 #29 

slowthinker

Omlouvám se, zvlášť Martinovi47, že jsem tak nějak vypadl z rytmu :) Pár dní jsem pak lyžoval a neměl čas na psaní, a po lyžování už jsem nebyl v psací ráži.

>> #27, Martin47, 24. 06. 2020 17:25:16 napsal:

A když to řeknu zcela otevřeně, Slowthinker tady o lyžování podle mě píše vyložené nesmysly, tak dostal možnost dokázat, že si za svým stojí.

Za jakými nesmysly si stojím? Můžeš prosím citovat, kde jsem napsal, že to zvládnu zopakovat na jakémkoli kopci a sněhu v trati, kterou postaví můj oponent (kterému v tom lítá 50 tisíc, a má tedy zájem, abych to nedal), a která bude mít minimálně 35 branek?
Připomínám, že jsem psal něco zcela jiného: že jsem to tím způsobem jezdil jednou v životě a za specifických podmínek, když byl měknoucí sníh, že to bylo cca 20 branek a měl jsem toho plné kecky.

>> #22, johnycek, 24. 06. 2020 15:21:37

Podíval jsem se do historie, bylo to pravděpodobně 2007. Lyžařskou teminologii moc neovládám, nevím úplně přesně co je to řezaný oblouk, ale určitě to nebyly „smýkané oblouky“.

>> #23, Petr Havelka – SNOW, 24. 06. 2020 15:53:16

Rád tě zase vidím, i když na jenom papíře :)

23.03.2021 21:37:24 #30 

IIIvan muž

>> #29, slowthinker, 23. 03. 2021 17:54:06

Ak som to dobre pochopil, tak téma bola „slalom s obchádzaním brán, bez zrážania tyčí. No, "iba“ 25% podľa mojich skromných skúseností v SL tyčiach takým štýlom nehrozí ani náhodou…ale to je jedno, hlavne sa nepobite! :-D

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy