Domů Diskuze neviditelné (ke všem modulům) [Diskuze k článku]: NELYŽUJTE, ALE ZLEPŠUJTE SE!

[Diskuze k článku]: NELYŽUJTE, ALE ZLEPŠUJTE SE!

04.01.2007 22:14:24 #1 

administrator

Nesmysl. Cvičení dělá mistra, podstatou zlepšování je trénink, kdo maká, bude dobrý, kdo se fláká, nikam to nedotáhne. Cožpak lze tyto svaté postuláty lidského konání a tedy i sportovního tréninku zpochybnit? Ano i ne. Samozřejmě se ještě žádný pivní teoretik sledováním fotbalu nestal fotbalistou a bez toho, aby se příslušné pohybové činnosti člověk věnoval, se jí nenaučí. Tajemná vizualizace V procesu osvojování správné struktury pohybu hraje kromě návodu, nápodoby a fixace opakováním velikou a dříve opomíjenou – neboť neprozkoumanou – roli i představa pohybu, jeho vnitřního „vidění“ čili vizualizace.

Odkaz na článek

10.01.2007 17:11:58 #2 

administrator

(Lyžník, ) Čau lidi, povím vám jak jsem se učil lyžovat já. Do svých 34 let jsem pořádně na lyžích nestál. Můj kámoš mě vyprávěl jak je to „boží“ jezdit na těch carvingových lyžích. Opakoval mě to tak často že jsem si řekl že asi na tom něco bude. První co jsem si koupil byla videokazeta o lyžování a stáhl jsem si nějaké to video z internetu. Kámoši v hospodě se mě smáli, když jsem jim řekl že se učím lyžovat tak že sleduju doma videokazetu. Pak jsem si to začal představovat a zkoušet jen tak v představě. Snažil jsem si domyslet jak to funguje s odstředivou silou v oblouku, s rovnováhou a podobně. Přečetl jsem si na internetu nějaké ty návody a „trénoval“ jsem to v mysli. Asi tak za dva měsíce jsem si koupil carvingové lyže a vyrazil na svah. Byl jsem opravdu překvapený. Jezdil jsem jak ďas. Šlo mě to překvapivě dobře hned od začátku. Kámoši z hospody se přestali smát. Říkali, že jsem tu videokazetu snad sežral, že mě to tak dobře jde. A dělám to tak doteď. Když se chci naučit něco nového tak se snažím si to představit a zažít ten „pocit“ v mysli. Je to super motivace. Ale jednu věc to nedokáže! Bohužel představy samy o sobě nevytrénují sílu a svaly. To byla taky jediná odchylka od mých představ. Ve svých představách jsem to všecko zvládal ale nepočítal jsem s tím že svaly nebudou stíhat. Takže teď se snažím posilovat i svaly fyzicky.

18.01.2007 00:31:59 #3 

administrator

(Pietrus, ) Ahoj lyžaři! Po deseti letech prkně teď jezdím na lyžích třetím rokem a nejsem tak precizní jako kolega, ale taky si sem tam představvuju lyžování i doma na suchu, hlavně se vždy soustředím na nějaké věci, které bych rád zlepšil. :-) teď se například soustředím na větší vklánění pánve do oblouku, tak že doma sem tam kroutím a snažím se zaujmout správnou pozici. Celkem to myslím funguje, i když letos jsem měl šanci to otestovat jen jednou. Podobně třeba průběžně makám na pozici rukou, které mi zpravidla vlajou někdě různě kolem. :) Prostě je to zábava a lyžování je skvělé, takže poslední dobou beru na svah lyže trochu častěj něž snowboard, ale to je asi tím, že to objevování je zábavné. Jinak snowboarding je samozřejmě taky super :-) hlavně, když je snow pod nohama… snad brzo!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy