Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Nastavení vázání v servisu ???

Nastavení vázání v servisu ???

01.01.2026 21:28:09 #1 

mbaud

Potrebuji poradit. Nechal jsem si v servisu nastavit vázání na botu 314 mm, ale na špišce a patě jsou jiné hodnoty. Jak to má být správně,tohle se mi nějak nezdá. Děkuji.

Fotky

02.01.2026 12:00:30 #2 

PetrAT muž

Zkontroluj si jak sedí montážní bod na lyži a na botě
A podle toho to pak srovnej

23.02.2026 06:52:58 #3 

Univezalnik muž

Jde o to, o kolik se liší hodnota. Pokud o jedno číslo, pak je možné, že tah špičky a patky se liší z výroby, ačkoliv to by být nemělo. Čísla DIN na vázání jsou normovaná Němci a všeobecně přijímaná (DIN= Deutsches Institut für Normung), někdy se také nazývají Z. Tedy „všechna vázání světa“ by teoreticky po správném nastavení na jednu osobu měla ukazovat stejné číslo a to vpředu i vzadu. Čísla na vázání udávají zhruba ⅒ váhy lyžaře, pokud tedy máte vázání s DIN 3–12, pak je určeno pro lyžaře od 30 do 120 kilo, ovšem s tím, že vaše hodnota by měla být optimálně uprostřed škály. Na netu najdete tabulky, kde si lze hodnotu DINu vypočítat a pro kontrolu porovnat s nastavením ze servisu. Ve vašem případě je buď problém ve výrobě, který byl korigován servisem, anebo došlo v chybě u servisu. Osobně bych do servisu opět zašel a zeptal se. Pokud to máte daleko a DIN vpředu a vzadu se liší o 1 hodnotu, pak bych sám stáhnul vyšší číslo o ½ dolů. Tedy na příklad, pokud máte na špičce 6 a na patě 7, dal bych patku na 6,5. Osobně po seřízení v servisu vždy stahuji sílu vypínání o ½ čísla dolů. Mám zkušenost, že pro běžného lyžaře je vázání obvykle nastaveno na horní hranici, někdy tak-tak. Nohu si nezlomíte, ale vazy v koleni si můžete natáhnout. Zde záleží na věku, technice, fyzické kondici, razanci jízdy atd.

Neexistují špatné lyže, jenom špatný výběr

23.02.2026 07:03:03 #4 

Univezalnik muž

Jde o to, o kolik se liší hodnota. Pokud o jedno číslo, pak je možné, že tah špičky a patky se liší z výroby, ačkoliv to by být nemělo. Čísla DIN na vázání jsou normovaná Němci a všeobecně přijímaná (DIN= Deutsches Institut für Normung), někdy se také nazývají Z. Tedy „všechna vázání světa“ by teoreticky po správném nastavení na jednu osobu měla ukazovat stejné číslo a to vpředu i vzadu. Čísla na vázání udávají zhruba ⅒ váhy lyžaře, pokud tedy máte vázání s DIN 3–12, pak je určeno pro lyžaře od 30 do 120 kilo, ovšem s tím, že vaše hodnota by měla být optimálně uprostřed škály. Na netu najdete tabulky, kde si lze hodnotu DINu vypočítat a pro kontrolu porovnat s nastavením ze servisu. Ve vašem případě je buď problém ve výrobě, který byl korigován servisem, anebo došlo v chybě u servisu. Osobně bych do servisu opět zašel a zeptal se. Pokud to máte daleko a DIN vpředu a vzadu se liší o 1 hodnotu, pak bych sám stáhnul vyšší číslo o ½ dolů. Tedy na příklad, pokud máte na špičce 6 a na patě 7, dal bych patku na 6,5. Osobně po seřízení v servisu vždy stahuji sílu vypínání o ½ čísla dolů. Mám zkušenost, že pro běžného lyžaře je vázání obvykle nastaveno na horní hranici, někdy tak-tak. Nohu si nezlomíte, ale vazy v koleni si můžete natáhnout. Zde záleží na věku, technice, fyzické kondici, razanci jízdy atd.>> #2, PetrAT, 02. 01. 2026 12:00:30

Teď vidí a omlouvám se… čísla se týkala délky podrážky a nikoliv síly vypínání. Tady bych to za možné považoval, škála na kolejnici nemusí odpovídat reálné délce podrážky. Zkuste si tam dát botu, měla by zapadnou do patky, anebo být 1–2 mm před ní. Tady pár milimetrů nehraje roli. Dále lze porovnat, zda-li sedí montážní body lyží a bot, jak navrhuje před-diskutér, anebo brnknout do servisu.

23.02.2026 07:33:07 #6 

bont muž

Skelet 314 , stupnice 309 a 315. To je +1 a –4 nebo +1 a +1 … –3 nebo +2 proti 0 … takže zanedbatelné. Udělá to buď větší nebo menší předpětí (to by se melo ukazovat na patě) a s tím měřil/nastavoval vypínací síly … takže bych do toho nezasahoval z pohledu nastavení mohlo by to změnit vypínací síly ( max si to celé můžete posunout do předu pro změnu chování lyže, jestli bude patrně)

23.02.2026 07:46:10 #7 

Univezalnik muž

Dělám zmatky, jsem tu nový a ještě to neovládám…pardon… Přehlédl jsem obrázky a teď vidím, že problém není v DINu, ale v nastavení rozteče. Vložte botu do špičky vázání a koukněte, jestli její pata sedne volně na jazýček patky vázání. Měla by být přímo v úhlu jazýčku a těla vázání, anebo 1–2 mm před ním. Dle mého je bota sice deklarovaná jako 314 mm, ale ve skutečnosti byla vyrobena o kousek kratší, tak v servisu stáhli předek na 309 mm. Možný je i opak: není přesná milimetrová škála na vázání a její odečet neodpovídá skutečné nastavené délce. Rozhodně by pata boty neměla sednou na tělo patky vázání, to je pak špatně. Jinak bych si s tím hlavu nelámal, podle mého to seřídili dobře.

23.02.2026 08:05:16 #8 

bont muž

Co se týče vypínacích síl, tak ty se nastavují dle DIN. Norma je zpracovaná na to, aby pokryla většinovou populaci. Nabízí určitý rozsah v závislosti na fyzické a technické zdatnosti uživatele a na to se ptají pri přijmutí na seřízení. Pro nastavení se zadává i velikost skeletu boty. Jestliže je správně nadefinovaný uživatel, potom snižování vypínací sily není zapotřebí.

23.02.2026 08:58:06 #9 

Univezalnik muž

>> #8, bont, 23. 02. 2026 08:05:16

Uživatele nemůžete nikdy správně nadefinovat, neboť hodnoty vychází z průměrného člověka. V servisu vychází z 5 základních hodnot (věk, výška, váha, styl jízdy a délka podrážky), přičemž ke správnému nadefinování byste potřeboval hodnot násobně více (například komplexní ortopedické vyšetření laboratorní i klinické, se stanovením denzity kostí a vazů, anamnézou sportovní a předchozích úrazů, pohyblivostí kloubů a stavem chrupavek atd. atd.). Nehledě na to, že okolo 40. věku prodělává člověk prvý molekulární Shift, pro kterém přestáváte být průměrným člověkem, ačkoli jste třeba do té doby takovým byl. Nemám nic proti tomu, když se na vázání po seřízení nesahá, ale má zkušenost mi říká, že stáhnutí o ½ čísla výrazně sníží možnost lehkého úrazu (vazy atd.).

23.02.2026 09:26:51 #10 

bont muž

Můj úraz kolene byl, že mi nastavené vázání na 10,5 při váze 75 vyhodilo, nespadl jsem a v pokračující jízdě při brzdění, jsem si šlápl na svah, noha se mi kousla a já si trhnul meniskus. Ty hodnoty platí i v dané kategorii pro „slabší kusy“ tak neni důvod do toho zasahovat směrem dolu. Chyba bude při ohodnocení uživatele. Hlavně ať se tu nyní nevytasí nějakej jouda :-D (myšleno vesele s respektem k tomu, ze umi a takové vázání potřebuje) co má rozsah vázání do 16 ne-li více. I když vlastně co je nad 12 už je červená stupnice a tam si to už oficiálně nastavuje (většinou postupně lehce přitahuje) každý sám.

23.02.2026 10:30:39 #11 

Mára Bednářů muž

Na jedné testovačce jsem nejspíš zažil vadné vázaní, které nesmyslně vypínalo i když se dotáhlo. Na druhou stranu to byl bakeliťák a ne vázání, které stojí přes 6,5 tis.

23.02.2026 11:27:52 #12 

Univezalnik muž

>> #10, bont, 23. 02. 2026 09:26:51

Bont: tak já to měl u sebe a v rodině naopak. Vázání nastavené u servisu vyplo tak-tak a slabší kusy (já a dítě) si natáhly postranní kolenní vázy (týden lehkého kulhání a v pohodě). Kdysi, odhadem na přelomu 70.a 80. let, se DIN nastavoval podle šířky kolene a i na tom něco bylo. Ale více dat dává lepší vyhodnocení, takže se přešlo na věkové a základní tělesné parametry (5× více dat, nežli 1 koleno). Co jsem viděl a mluvil s lyžaři za mojí kariéru, tak 90% nadsazuje svoje schopnosti z konkurenčních důvodů. Odpovídajícně tomu také jezdí lyže o třídu lepší, než dokáží zvládnout, či využít jejich vlastností. Jezdí fantasticky, mají racecarver, ale pak mi pošlou video, kde jezdí smykem. 69%-80% lyžařů na svahu jsou slabé kusy, ale myslí si, že jsou mistři. A o těch mluvím, neboť už i já jsem slabý kus.

23.02.2026 11:36:14 #13 

Univezalnik muž

Bont: hlavně neberte mé příspěvky jako nesouhlas, nýbrž doplnění. V zásadě s vámi souhlasím, ale po 64 sezónách na lyžích už jsem nasbíral určité zkušenosti, které mne nutí brát problematiku v širším záběru. Do určitého věku jste na tom s psychikou a schopnostmi vyrovnaně, od té zhruba 40 se začnete přeceňovat vcelku zákonitě. Přiznat se, že se z vás stává slabý kus, není jednoduché, hlavně u mužů. A také vím, že většina lyžařů v mladém věku se tak nějak přeceňovat musí, nechtějí před ostatními vypadat jako blbci. Odhadnutí schopností (nelhat v servisu o svých schopnostech) + odpovídající lyže je základ úspěchu. Někdo mi tvrdí, že má lyžařské IQ 130 a pak jede jako pokročilý a když mu to řeknete, hrubě se urazí.

23.02.2026 12:54:15 #14 

slowthinker

>> #12, Univezalnik, 23. 02. 2026 11:27:52

Kdysi, odhadem na přelomu 70.a 80. let, se DIN nastavoval podle šířky kolene a i na tom něco bylo.

Říkalo se tomu „tibie“, a mně to tak nastavovali při mém prvním a posledním nastavování vázání v servisu, bylo to v první polovině 90. let.

Do určitého věku jste na tom s psychikou a schopnostmi vyrovnaně, od té zhruba 40 se začnete přeceňovat vcelku zákonitě. Přiznat se, že se z vás stává slabý kus, není jednoduché, hlavně u mužů.

Já na lyžích raději ani moc nejezdím a přeceňovat se chodím sem do diskuzí. Je to maximálně bezpečná metoda.

23.02.2026 13:56:08 #15 

Univezalnik muž

>> #14, slowthinker, 23. 02. 2026 12:54:15

To chválím a zároveň doufám, že máte dobře seřízený otoman (výšku, náklon, polštáře). To je důležité kvůli úrazu při zaléhání 8-)

23.02.2026 16:30:56 #16 

slowthinker

>> #15, Univezalnik, 23. 02. 2026 13:56:08

Do diskuzí nepíšu z otomanu, ale z křesla vymontovaného z automobilu a opatřeného bezpečnostními pásy. V monitoru mám zabudovaný airbag.

Tady si všichni tykají. Lyžuješ – tak jsi náš člověk.
A internetové rvačky jsou tu na denním pořádku, taková zábava by se s vykáním rozjížděla pomalu.

23.02.2026 16:42:54 #17 

IIIvan muž

>> #10, bont, 23. 02. 2026 09:26:51

Chyba bude při ohodnocení uživatele

>> #12, Univezalnik, 23. 02. 2026 11:27:52

Co jsem viděl a mluvil s lyžaři za mojí kariéru, tak 90% nadsazuje svoje schopnosti

No, ktorý chlap pod 50 rokov, jazdiaci rýchlo(nejakým spôsobom) o sebe povie, že je de facto začiatočník? :-)

24.02.2026 15:50:56 #18 

jede

Diskusi zde dávám jedničku s velkou hvězdičkou ( čísla a znaky na klávesnici mi dělají problém ).

dnes 08:02:23 #19 

orim muž

>> #1, mbaud, 01. 01. 2026 21:28:09

Čau chlape.

No prečítal si si veľa informácií o nastavení viazania. Chlapci to napísali super, tiež / ako Jede/ chválim toto vlákno. :-D

Pozrel som si Tvoje foto viazania. Lyže máš dlhé 160 cm , tj. ako sa hovorí "samotočky!, starší model. To nastavenie špičky a päty je OK, aj keď tam nemáš na mierke rovnaké hodnoty. Ideálny stav je vtedy, keď máš lyžiarku upnutú na stred lyže. Zvyčajne na lyžiarke býva v jej strede taká zvislá čiarka a taktiež na lyži býva v jej strede tiež čiarka. Tie čiarky by mali byť v zhode. Niektoré modely lyží a lyžiarok to však nemajú.

Ak máš na stupniciach trochu iné hodnoty, ktoré sú však vedľa seba / 309,316/ nie je to žiadny problém, ako píšu chlapi lyžiarky sa líšia aj v dĺžkach podľa výrobcu (hlavne aby vo viazaní pekne sedeli). K tomu posunu hodnôt na špičke a päte: niektorí lyžiari viazanie zámerne posunú, ak máš lyžiarku viacej vpredu dosiahneš lepšiu točivosť lyže a opačne. No pri dĺžke lyží 160 cm to nie je v Tvojom prípade relevantné.

PZ: Pán Univerzalík, ďakujem za obohatenie fóra Tvojimi príspevkami. Evidentne si do diskusie priniesol kvalitu. Taká poznámočka, v prípade mojich príspevkoch môžem Tvoje meno skrátiť na „Uni“, vieš dnes sa všetko skracuje, hoci u lyží to neplatí. :-D

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy