Domů Diskuze Lyžařské boty Fischer Vacuum

Fischer Vacuum

11.10.2011 16:07:57 #1 

PetrN muž

Na konci loňské sezony někteří (ivan, TNS) v tomto vlákně avizovali pořízení bot Fischer Vacuum Pro. Položím pár dotazů (možná předčasně):

• Máte již nějaké zkušenosti (kdokoliv),
  • Budou rozdíly mezi Vacuum 130 a Vacuum RC4 130 PRO výrazné (z pohledu nezávodníka),
  • Kde koupit – u nás nebo radši jinde (Leitner?, jak psal ivan).

Jinak v ČR mají být dvě místa, kde budou boty tvarovat – České Budějovice a Pec pod Sněžkou.

Pár odkazů: Produktová stránka, Ceny, Technologie,

27.10.2011 16:36:27 #2 

PetrN muž

Zatím žádná reakce, tak alespoň přidám zkušenosti pana Bredleyho.

31.10.2011 22:38:30 #3 

vašek2

>> #2, PetrN, 27. 10. 2011 16:36:27

Dočkej času – ivan jistě již brzy podá report. Nejdřív je ale pár dní potřebuje projet.

12.11.2011 01:33:17 #4 

ivan

V botách Fischer Soma Pro 130 mám za sebou vytvarování u Leitnera a týden na pistě s obřačkami. Jak kluci, se kterými jsem pojezdil o posledním říjnovém víkendu, potvrdí, jsem opravdu velmi spokojený, i když menší (odstranitelné) výhrady se najdou. Víc toho tady psát nebudu, protože bude článek v prosincovém čísle (a návazně snad i další) a nemůžu tady kanibalizovat papírové vydání. Zdá se, že vakuový proces funguje a že skelet se noze opravdu přizpůsobí. Problém by mohl být okolo těsnění vepředu nad prsty, které se nemění, kdežto okolní materiál ano.

V botách Vacuum Pro 130 (to je plug či skoroplug 95 mm) jsem si oproti nepříliš dobré volbě Atomic RT TI 130 jednoznačně pomohl. Fischerky jsou jak známo tvrdší než většina ostatních se stejně značeným flexindexem a vypadá to, že tato tvrdost pro mě při většině teplot bude dobrá. Zejména pokud se prokáže slibovaná vyšší tepelná stabilita boty, tedy menší ovlivnění okolní teplotou.

Nedokážu posoudit, nakolik je ve výsledku tvarování u Leitnera jiné než v oficiálních servisech. On „nucené“ tvarování dělal pro závodníky už dřív, před Vacuplastem či v jeho neoficiálních verzích. Trochu jiné asi bude tvarování plugů Pro oproti neplugům, takže těžko zobecňovat.

Oproti RT TI se zadním klínkem na botičce mají tyto boty náklon komínu o něco menší, mně to v kombinaci s vázáním Atomic Race s lifterem 2 mm pod patou vázání vyhovovalo. Po letní pauze jsem v nich už nějakou druhou-třetí jízdu švihl na své poměry docela slušně. Žádné běžné nejistoty ze začátku, ani můj obvyklý druhý den. Buďto jsem tak dobrej (sotva), nebo jsou tak dobré ony (svým způsobem určitě), nebo přispěly krásné počasí, příjemný sníh a Kaunertal, kde znám každý metr a zatáčky tam „umím“.

Soma-offset bývá považován za „buď-anebo“ – někomu sedí, jinému ne. Soudě podle sebe, problém to pro mě není, ale žádnou výraznou výkonnostní změnu (oblouk jako nikdy předtím) taky kvůli tomuto prvku neregistruju. Bota samotná je reaktivnější, má rychlejší a přesnější odezvu. Ale i zde platí, že každý je originál, takže transfer je zase k ničemu.

Když si vzpomenu na podíl (nelevného, 150 euro) frézování RT TI, které druhý rok života bot stejně nedokázalo zabránit problémům, vidím jako vydařené jednorázové tvarování zatepla s možností následných korekcí jako dobrou alternativu. Maličko jsem preventivně nechal fréznout u 1. metatarsu vpravo a budu muset trošku frézovat nebo naopak po nahřátí povytáhnout špičku pravé nohy nad prsty. Jinak sedí perfektně. Botička vypadá dobře, ve špičce je teplejší než extrémní atomiková.

Rozhodně jsem si pomohl. Jízdně by asi člověk dokázal být podobně spokojený i v jiných, ale po velkém frézování a s nejistotou o tvrdosti: některé 150 by mi už v mrazu vadily, resp. by se musely změkčovat, běžné 130 jsou v teplejších dnech příliš měkké, kombinaci 150/130 asi zařídit neumím. Tady jsem se asi trefil. Pokud by časem přece jenom vyměkly, prošroubuje se vzadu po stranách spodek skeletu s komínem.

Bezvadný je pocit, že místo, které by úplně nesedělo, třeba tím, že noha častým lyžováním někde naběhne apod., lze nahřát a zmodifikovat.

Ještě se samozřejmě ukáže, co s botami udělá víc lyžování a jak budou vypadat po sezoně.

Leitnerovi jsem věřil, že bota bude dobrá, a potvrdilo se. I když, paradoxně, právě der grosse Schuhmachermeister s tím tvarováním u mě dostal fest zabrat a ukázalo se, že nikdo není dokonalý – nejenom u Krampola… Ale když si vezmu, že s Lindseyinými botami si manžílek loni hrál snad celou zimu s mizerným výsledkem, tak si musím trochu času na doladění přiznat i já.

V okamžiku, kdy se bude tvarovat měkčí bota než tento plug, míň natěsno s nižším tlakem, třeba dámská Trinity, o které uvažuju pro jednu hezkou dámu :-)), bude vše zřejmě jednodušší.

Co jsem koukal v Německu i Americe na první ohlasy v diskusích, jsou co do pohodlí a přesněného sedění vesměs velmi pochvalné až nadšené. Ze sněhu tam zatím zpráv je minimum, tato je jednou z prvních.

Obšírný report bude v prosincovém SNOW, dneska jsme naflákali plno fotek, něco z nich bude v časopisu, zbytek asi na webu.

12.11.2011 10:57:17 #5 

PetrN muž

>> #4, ivan, 12. 11. 2011 01:33:17 ivane, díky za reakci. Prosincové číslo má podle harmonogramu vyjít 1.12., tak ještě 3 týdny vydržím. Co se týká velikosti, odpovídá velikost skeletu předchozím Atomic – 314 mm?

18.11.2011 10:48:49 #6 

valerius

Ja byl ted pro nove botky u Auera. Jel jsem tam s tim, ze chci stejnou botu jako nyni(garmont g.1 150), ci bych vyzkousel ony vacuum fischery. Obsluhoval me ten mladsi spolupracovnik(jme­no si nepamatuji, ale byl tam uz pred 5 lety, kdy jsem u nej byl prvne a uz tenkrat vypadal, ze „umi“).

Bavili jsem se o vacu- a rikal, ze je zavodnici moc nemaji. Ze je vsichni radi zkuseji(WC zavodnici), ale pak si radeji vezmou ne-vacuum a jen jim tam daji „vacuum“ nalepku. Ve svetaku to pry nema (skoro?) nikdo. Ten plast tim zahratim pry ztrati nejake sve vlastnosti, ma prijit o tuhost/pruz­nost(tim si nejsem jisty, kazdopadne uz to pak neni „ono“). Jinak, znacku fischer prodava, ukazoval mi zrovna nejake zavodacky z RD, ktere pro nekoho sehnal a ktere uz „oficialne“ nemaji.

Pro ucitele lyzovani a sportovni lyzare jsou pry super, ale pro zavodniky nic moc.

A on ty vacuum fischery ani nema. Pry by tam pak na nej byly nejake tlaky, at to prodava/doporucuje a to nechce.

18.11.2011 11:35:02 #7 

TomáS muž

>> #6, valerius, 18. 11. 2011 10:48:49

Logiku to má. Dobrý závodník z WC dostane od firmy několik párů bot a boty jsou udělané dle svého kopyta. Tj. nepotřebuje žádné tvarování, protože už tak mu dodají boty 100% perfektní.

Pro normálního smrtelníka to přínos bude, neboť je to jednoduchá úprava, která zabere málo času. Pro toho, kdo si chce hrát a udělat si boty sám, to zase takový přínos není, protože za jedny fisherky mám zatím troje plugy:-)

21.11.2011 09:46:26 #8 

HonzA_ muž

>> #6, valerius, 18. 11. 2011 10:48:49

Netuším jak borci ze svěťáku, ale když jsem teď potkal Ivana Sosnu na Kaunoši, bavili jsme se o nich (jezdil je tam) a opravdu náramně si je pochvaloval.

Ad. ztráta pevnosti/pružnosti – rezervovaný přístup svěťákových borců k novince chápu, pro všechny je chování nové boty velká neznámá a nechce se jim to riziko podstupovat. Spoustě z nich trvalo roky než zjistili jak vypadá pro ně optimální bota, někteří ji stále ještě hledají. A navíc jejich možnosti úprav na standardním plugu jsou ohromné, stejně jako několik párů bot, kterými disponují a mohou je postupně dolaďovat – zatímco běžný hobík koupí jedny a snadný (a zřejmě i levný) bootfitting s možným znovunatvarováním je pro něho téměř zázrakem. A botu kupuje většinou na více sezón.

Jak nad tím tak přemýšlím, tak si myslím že svěťák není v případě Fischer Vacuum ten správný indikátor vhodnosti pro „hobíky“. Raději bych si počkal na jejich hodnocení a zkušenosti.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

21.11.2011 10:07:54 #9 

valerius

>> #8, HonzA_, 21. 11. 2011 09:46:26

Tak on spis ty svetakove borce vypichnul jako priklad/duvod, proc vacuum neni vhodne pro zavodniky. A ty duvody maji byt ve ztrate vlastnosti toho plastu a ne z mnozstvi uprav.

A jak jsem jiz psal, rikal, ze pro ucitele lyzovani a sportovni lyzare to je dobra bota.

Ale tady uplne bezni hobici take nejsou(bude tu par lidi, co jezdi s botama s FI 130 ci 150…), tak jsem to zde zminil. (To Ivanovo pochvalne zhodnoceni me trosku zmatlo)

21.11.2011 11:51:18 #10 

HonzA_ muž

>> #9, valerius, 21. 11. 2011 10:07:54

Nijak jsem nekritizoval to, co „ten mladší“ říkal o přijetí Vacuum bot svěťákovými jezdci. Jen chci zdůraznit že si dokážu představit to, že jsou silně konzervativní, pokud jde o boty, a že ty výhody, které Vacuum přináší, pro ně zase tak velký přínos mít nemusí. O plastu použitém v těchto botách nic nevím a netuším jak na něj může (opakované) nahřívání působit. Toť vše. A jestli Vacuum mají nějakou skvělou budoucnost před sebou musí ukázat čas. IMHO je to od Fischeru výborný tah pro cílovou skupinu náročných sportovních lyžařů. A pokud bota bude mít dobrou životnost a přijatelně vyrovnané vlastnosti v různých podmínkách, je to skvělý produkt.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

21.11.2011 12:14:18 #11 

TomáS muž

Pročítal jsem si diskuze na epicski. Jeden týpek tam tvrdí, že verze 130 je tvrdší než jeho Dobie150. Vážil poměrně hodně, tuším přes 90kg. To mi korespenduje s tím, co závodních Fisherech psal TNS a s mojí zkoužkou na sucho 120 Fisherek, které byly tvrdší než moje Langáče 150.

23.11.2011 10:15:41 #12 

ivan

Klidně věřím, že schopnosti nechat se opakovaně tvarovat vacu-plast něco obětuje. Už na první pohled pro každého to, že se musí dávat pozor na teploty, jimž jsou boty Vacuum vystaveny, zatímco běžné plasty (lepších) bot snesou teoplo větší. Může to být třeba odolnost vůči oděru, tlaku (kovová část přezky se mi do plastu už po pár dnech otiskla na můj vkus dost, ale uvidím, jestli to něco protifunkčního udělá), taky na patě boty se mi zdají místa přitlačovaná patou vázání nezvykle patrná, nebo co já vím (= zatím po dvou lyžováních nevím). V životě běžně platívá “něco za něco”.

Nikdo z nás si ale nemyslí, že by měl mít boty přesně jako dobrý WC-man? Nemyslí si, že nějakými netovými či povrchními známostními kanály sežene lyže z várky pro Ligetyho.

TomáS už to hezky zmínil, fabrika má kopyto borcovy nohy a z konkrétní směsi (ne nutně stejné jako je ta, z níž jsou boty naše) pro něj vytlačí skelet. Pak si s ním můžou filigránsky hrát a na několika skeletech (kolik jich může dostat Kostelic? Kolik si řekne? Deset? Dvacet? Čistý slalomář Herbst teď odletěl do USA s pěti páry) porovnávat a ladit. Tam by jednotná vacuum-metoda byla možná až kontraproduktivní, neboť právě z kombinace individuálně vylisované boty a detailního frézování, úhlování atd. vzniká optimum, i pro jednotlivé discipliny. Pro běžného smrtelníka, a to i slušného závodníka, je ale problém zajistit si detailní vylaďování včetně testů na sněhu, s časomírou, analýzou videa. Řekl bych, že se v reálu možná nedopracuje k výsledku lepšímu, než jaký mu poskytne vakuování. A cvoků, kteří si doma po večerech frézujou několikery Lange, mezi nimi moc není (jsou to mladí ogaři, potřebujou honit holky a brousit je, ne umělou hmotu).

Kromě toho, podle mých zkušeností, se lze dofrézovat ke slušnému výsledku v tvrdé botě = s tlustým plastem, kde je co ubírat, aniž by tím bota zásadněji trpěla. Pro kolik lidí – nezávodníků, ale i juniorů – je ale bota v oblasti indexů 150–160+ opravdu optimální a v mrazech (ve Skandinávii, USA a Kanadě v nich asi odjezdí závodů i tréninků dost) už nevhodná? Takový lyžař taky potřebuje hodně cvičit techniku, tedy jezdit i pomaleji, kdy je hodně tvrdá bota už lehce problematická.

Při přijatelné ceně to bude bomba hlavně pro “turisty”, tedy ty náročnější nebo s problémy.

Konkrétně bota, co mám, je pro mě cenná ještě v tom, že je citelně tvrdší než předchozí 130 a jistě i podobné, a přitom ne tak kamenná jako kategorie 150+. Mám je navíc na univerzální použití včetně cvičení a drilování, a tak mi připadá, že toto je přibližně ono. A zatím to fungovalo i v rychlosti, ba i v pár bránách SG, jimiž jsem si minulý týden utvrzoval, co všechno uspokojivě nezvládám.

V článku, který vyjde zanedlouho v prosincovém čísle, taky píšu, že bych nejspíš dokázal být podobně spokojený v jiných odpovídajících, upravených nevakuově. Lange byly na jaře a v létě výborné, Atomic první sezonu v mrazech (až na “maličkost” v podobě bezprecedentně zábnoucích prstů a neutěsnění) taky dobré. Johann (a jemu podobní) by s dostatkem času za nemalý peníz vhodnou botu taky dokázali udělat výtečně, možná dokonce ještě přesněji: frézka ve zkušených rukách je citlivější nástroj než brutální podtlak. Když bude někdo po desetinách milimetru “tesat” vnitřek podle nohy a průběžně podle testů vylaďovat, dospěje nakonec asi k přesnějšímu výsledku než vakuizace. Ale to už bych se opakoval včetně slov klasikových: kdo z vás to má, pánové?

Neradím WC-erům, aby se vrhli na vakuizaci, nýbrž sděluju svou zkušenost, vesměs lidem, které by mohla a měla zajímat.

23.11.2011 15:24:46 #13 

Jirka83 muž

Myslím že hodně lidí tohle osloví, pokud to bude mít jakous takous životnost. Předpokládám, že každá bota se časem „vyglemcá“, více či méně. Píšou možnost přetvarování až 5×, otázkou je, jak po vícenásobném tvarování bude materiál odolný…

189cm, ~110kg, Dynastar Course 67 178cm, Vacuum 130, začátečník

23.11.2011 15:58:30 #14 

ivan

>> #13, Jirka83, 23. 11. 2011 15:24:46

Botička trochu povolí určitě, tak úplně minimalistická není, aby se za celou sezonu nehnula. Taky noha se častým pobytem v lyžáku „semkne“, takže třeba budu na jaře potřebovat přetvarování. Pak by se vidělo, jak funguje oficiální proces a co to s botou udělá.

Zatím si lebedím. Uvidíme, co boží mlýny…

06.12.2011 10:19:20 #15 

PetrN muž

Ivane, díky i za článek v tištěném Snow. Zkusím ČR zastoupení v ČB. Akorát mě to bude stát den dovolené – mají otevřeno jen přes týden.

25.12.2011 08:59:31 #16 

TomáS muž

Tak mi Ježíšek přinesl Hot Gear Bag. A na tašce byl leták, který říká:

HEATED ski gear bags are ONLY COMPATIBLE with the new Fisher Vacuum Boots on LOW!

If a Higher Settings is used the Advanced Vacu-Plast Plastic becomes too Soft and is unusable unless it cools for 24 hours.

Dle návodu je LOW asi 50°C.

25.12.2011 15:14:48 #17 

TNS muž

>> #16, TomáS, 25. 12. 2011 08:59:31

To sa dalo čakať,len sa istia proti prípadným žalobám.Sú Američania:)

Ale čítal si aj tú druhú časť zdelenia o tom,že si môžeš u výrobcu(HGB) objednať „The Shrink insert“ a s ním vkladať do bagu Vacuum boty na všetkých teplotných stupňoch?To je celkom zaujímavé,ale asi by sme museli napísať výrobcovi mail,nakoľko shrink insert na stránke nenájdeš:)

..inak Ježíško ti naježil pekný darček:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

25.12.2011 16:22:17 #18 

TomáS muž

Jo letos se Ježíšek překvapivě vytáhnul:-)

25.12.2011 18:36:34 #19 

ivan

Ta opatrnost člověka napadne i bez varování. Tím spíš, že upozorňujou i na tvarovací vložky. Já si do HGB dělám dvě dřevěné latě, jimiž podešve izoluju od přímého kontaktu odspodu. A chce to hlídat dobu provozu a možná i trochu větrat. Teploměr do 50 stupňů taky nemusí být k zahození.

Nikde na netu nic jako Shrink Insert není.

Zato je v německé verzi manuálu (nikoliv v anglikém originálu) toto upozornění:

„Verwenden Sie die Hot Gear Bag NICHT im weißen oder hellen Stiefel. Light farbigen oder weißen Schuhe, wenn die Nutzung der Hot Gear Bag leicht verfärben. Hot Gear LLC oder Vertriebe in der Hot Gear Bag sind nicht verantwortlich ist für die Verfärbung der Skischuhe.“ Hroznou němčinou sdělují, že se HGB nemá používat u bílých nebo světlých bot, neboť se v HGB původní barva „lehce“ mění. A hned se vyviňují, že za to nepřebírají odpovědnost.

Proč je tato jinak naprosto neznámá informace k mání ausgerechnet a jen německy, nechápu.

Zbývá opravdu jen explicitní varování, aby se v HGB nesušili psi a kočky (nejlépe pro sichr s výčtem všech zvířat, která by se tam mohla vejít, asi jako na příbalových letácích léků bývají všechny myslitelné potíže). Nebo to tam někde je?

25.12.2011 19:30:03 #20 

TomáS muž

>> #19, ivan, 25. 12. 2011 18:36:34

Zkusil jsem do doma vohulit na max. Přezky jsou jak žhavý uhlí, ale uvnitř to není nic strašnýho. Myslím, že na vložku teplo nedojde. Možná budu ale přes noc na max žhavit jen skelety. Uvidíme…learning by doing… jako všechno…

27.12.2011 14:16:41 #21 

PetrN muž

>> #16, TomáS, 25. 12. 2011 08:59:31 Tak na mém dárku je pro změnu tato informace „Do not store boots at temperatures above 55 C“.

Jinak jsem uposlechl (s obavami) rad z vedlejšího vlákna a na 283 mm jsem vybral velikost 26,5. Bez botičky místo za patou změřit nedokážu – malý předozadní pohyb je možný. S botičkami (i botami) zatím TomáSe a ivana u TV proklínám a taky přemýšlím, proč mi na display na „Vacuum Fit Station“ (stolice na která se boty chladí a vacuují) svítilo 340. (jednotky tlaku si nepamatuji), ale ve vedlejší legendě bylo 100 – comfort, 200 – sport, 300 – race.

Po dvou dnech u TV jisté zlepšení cítit je, prsty ale cítím zatím pořád. Zkouším vyměnit stélky za formhotics (zelené – golf) – přezky jdou zapnout minimálně o zub více, v prstech se ale trochu shrnuje, asi bude třeba zastřihnout na menší velikost.

27.12.2011 14:48:49 #22 

ivan

Včera jsem si trochu hrál. Možná jsem dokonce poodhalil záhadu tajemného Shrink Insertu.

V podstatě jde o to, aby se skelet nedostal do přímého kontaktu se značně teplými až horkými vyhřívacími panely na bočních stěnách. Tomu u dospělých bot kvůli velikosti jejich a tašky zabránit nelze. Ledaže – se mezi botu a panel dá něco, co od přílišného tepla přiměřeně odizoluje. Zkouším obyčejný papundekl (kartón), filc, kus koberce. Použitelné všechny, ale filc by neměl být příliš tlustý, koberec logicky taky ne.

Pokud by se z akorát tlustého filcu ušila vložka přiměřených rozměrů, mohl bych ji nazvat Shrink (možná spíš Antishrink) Felt Insert a prodávat za 20 USD. Já zatím asi zůstanu u kartonu (extreme leightweight, discardable, replaceable & recyclable) a budu zkoumat dál.

>> #21, PetrN, 27. 12. 2011 14:16:41

S 26,5 jsi o číslo níž než já, tedy 307 mm, řekl bych. Já měl s chodidly 285/290 (nepodepřené stélkami) svoje 27,5/317 tak, že nevakuové boty bych jako příliš velké nebral. Měl by ses tedy vejít, přinejhorším by se dalo maličko fréznout. Nezapomeň taky, že při lyžování do bot tlačíš jinak než při pasivním sedění u TV a kompu.

Stélka z nějakých nelyžařských bot bude moc široká.

02.01.2012 11:20:24 #23 

PetrN muž

Tak první zkušenosti na sněhu.

Těšil jsem se jaká změna nastane s pořádnými botami a …

…zatím nenastala. Velikost už celkem OK, ale už při sledování TV mi přišel poměrně velký náklek boty (sklon komínu) a na lyžích to je znát výrazně. Nevím o kolik je změna, zatím jsem se starými neporovnával.

Teď jsem se koukal do článku ve Snow, kde ivan uvádí 14% náklek (opravdu % nebo chyba tisku a mají být stupně?). Při vacuizaci mi nabízeli myslím 14 a 17 s tím, že všichni si nechali dělat 17 – já dostatečně nepřipraven jsme uvolil jít s davem, což byla (jako obvykle) asi chyba.

Takže mě asi čeká druhý vacuizační pokus (z pěti možných). Chtěl bych ho spojit i s novými stélkami – dělá někdo Superfeet Kork v Praze ? (nenašel jsem) nebo to zkusit u pana Purdy s Comfortable?

Díky za případné reakce.

02.01.2012 13:11:43 #24 

ivan

>> #23, PetrN, 02. 01. 2012 11:20:24

OMG, jasně, že má být 14 stupňů. Bohužel to mám v rukopisu a prošlo to všemi korekturami. Mea maxima culpa. Krabe, bij mě po hlavě, po Jarolímkovi Oldřichu místo Karla je tu druhý lapsus. Po třetím utratit…

Díky, uděláme errata.

Petře, jak jsi to měl dřív? Stejné lyže a vázání?

Jak jsi na tom s celkovými úhly? Nemyslím, že by se úhel v botě nějak zásadně lišil a byl velký. Kalkuluj s úhlem, který ti dává deska + vázání. Případně staré i nové boty porovnej zapnuté v lyžích.

03.01.2012 11:12:47 #25 

PetrN muž

>> #24, ivan, 02. 01. 2012 13:11:43

Díky, zatím jsem neměl porovnat v lyžích, to udělám, ale asi až o víkendu.

Zatím jenom vím, že když jsem se přesunul do starých (Atomic Hawx 100) byl pocit nákleku naprosto odlišný – Lyže a vázání byly stále stejné. Zkusil jsem zatím přeměřit alespoň vzdálenost zadní strany komínu od svislé osy (stěny) – rozdíl je cca 1,6 cm což při výšce boty 32 cm (počítáno bez podešve) mi vychází rozdíl cca 2,6 stupně. Sklon přední části skeletu jsem nebyl schopen změřit.

Zkusím s nohama v botách – jsem zvědavý o kolik bude koleno více vpředu (odhaduji min. 3–4 cm).

03.01.2012 14:34:31 #26 

TNS muž

>> #25, PetrN, 03. 01. 2012 11:12:47

Ahoj,

Peter chápem správne,že si si nechal urobiť náklon 17°?

To by bolo fakt dosť strmé.Je lepšie si to nechať nanovo prerobiť,ak je to možné.Ono totiž opravovať sklon komínu pomocou lifterov na bote,alebo lifterov pod viazaním je len ústupok a kompromis.Požíva sa to skôr na jemné doladenia celku ako takého.

Ivan má pravdu,mal by si to počítať aj s uhlom na viazaní(Delta),ale aj keby si mal na viazaní špičku vyššie než pätu moc by si si nepomôhol.Práve preto,že je to iný uhol.Možno by si dostal náklon holene do ± správnych čísel voči stehennej kosti,ale sklon komínu voči chodidlu ostane rovnaký a to môže byť problém.Tie stupne od 14° do 17° ti môžu neskôr chýbať.Nakoľko zdravý človek má umožnený maximálny rozsah dorsiflexie tuším +25°,ale z tohto rozsahu je len zhruba 15°rozsah s najvačšou využiteľnou silou.

..ak som niečo poplietol,opravte ma prosím.

Staré Fischer Soma(v.26,5) majú sklon 14°(vrch kopyta-flex skrutky),a cca 12° na úrovni flex skrutiek,čo je zhruba stred výšky manžety.V prednej časti komína rovnako 12°.

Hádam som Ti trochu pomôhol,čau.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

03.01.2012 16:25:54 #27 

ivan

>> #25, PetrN, 03. 01. 2012 11:12:47

Jak píše kolega. Neměl jsem na mysli kompenzovat přílišný konstrukční náklek boty zvedáním špičky, o rozdílech se už vícekrát psalo. Jen jsem chtěl upozornit na to, že pocit velkého nákleku může ještě zhoršovat deska + vázání.

Před pár lety jsem ty věci pojednal v článku Pomáhají vám boty, nebo ne?, snad je to dohledatelné ke čtení.

08.01.2012 18:13:30 #28 

PetrN muž

Tak jsem zkusil rozdíl na sucho. Vzal jsem lyže s rentalovým vázáním pro lepší posouvání bot vůči sobě. S kalhotami moc vidět nebylo tak se omlouvám za případné pohoršování. Při změření je koleno ve Fisherce o cca 5 cm před druhým

Další postup bude asi následující – nejdříve přijdou na řadu stélky pak převakuizace.

Ke stélkám – Superfeety Kork dělá pan Borský pouze ve Zlíně (2390 Kč – včetně úprav) jako alternativu nabízí černé Superfeety (1090 Kč – ty i v Praze). Nicméně tour po České republice kvůli botám asi absolvovat nebudu (zatím bylo Praha – ČB, bylo by Praha – Zlín, Praha – ČB (případně Pec)). Tj. stélky budou Comforable – vzhledem k tomu, že obouvání boty s botičkou je nemožné, neměla by mi vadit nevýhoda uváděná HonzOU_ – (tj. že nekloužou).

Pak bych mohl začít vybírat frézku – aktuálně mají i v Tchibu – k ní pak ohebnou prodlužovací hřídel.....

08.01.2012 19:34:44 #29 

Másin muž

>> #28, PetrN, 08. 01. 2012 18:13:30

Pěknej stromeček. :-)

Neklouzání stélek Comforable považuju spíš za výhodu, pokud lezeš do bot s botičkou, nevadí to vůbec ničemu. Nohu pěkně usadíš v botičce a stélka při nazouvání do skeletu neshrnuje ponožku. Aspoň taková je moje zkušenost.

Dík za tip na frézku.

09.01.2012 14:02:33 #30 

ivan

>> #28, PetrN, 08. 01. 2012 18:13:30

Od toho Milana Borského by mohly být dobré, protože na rozdíl od nově zaučených hochů z různých servisů je to starý zlínský (vlastně ještě gottwaldovský) Ing. přes boty, takže by měl mít víc než čerstvě natlačené know-how. Žádnou informaci o jím dělaných vložkách ale nemám.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy