Domů Diskuze Technika jízdy Instruktor lyzovani

Instruktor lyzovani (strana: 2)

01.03.2012 22:27:28 #31 

Alda71 muž

>> #30, volk, 01. 03. 2012 19:32:53

Můžu se jen zeptat, kde ti učitelé z pajdáku v Olomouci vyučují lyžování? Předem díky, A.

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

01.03.2012 23:28:57 #32 

mski muž

>> #17, jan_ziak, 29. 02. 2012 21:19:37

Prave z toho dovodu existuje system lyziarskeho vzdelania. Jeho hlavnym cielom nie je len naucit absolventa vyborne lyzovat, ale najma naucit sa ako ucit lyzovat.

DOVOLIM SI UPRESNIT.. CILEM LYZARSKYCH SKOL JE VYDELAT PENIZE. JEDNOTLIVI UCITELE PAK JEN PLNI FUNKCI DELAT JAKO ZE UCI, TVARIT SE PRITOM PROFESIONALNE A I TAK TO Z NICH MALOKDO UMI.

VCELKU ALE BUD SKORO NIC NENAUCI, SPIS NAOPAK, ABY SE OVECKY VRACELI PRO DALSI ZASTRIH VLNY V PENEZENCE!

PODOBNE JAKO ZDRAVOTNI PECE..

samozrejme ze jednotlivi akteri v tom jsou z vetsiny nevinne, vzdyt mluve za panskou cast instruktoru, hlavnim motem lyzarskeho instruktora je mit uniformu, byt na cerstvem vzduchu a ulovit nejakou tu rostenku.., ze?

edit: vim o cem mluvim, par let jsem si jako instruktor taky odkroutil!!:-)

jen mrtva ryba plave s proudem...

01.03.2012 23:50:36 #33 

Harry žena

Dovolim si zareagovat.

Preco mam neodbytny pocit,ze 800 eciek za den/teda neviem ci si spravne Milanov cennik pametam/ by boli pre mna dobre investovane prachy,a 15 eciek za hodinu v skole lyzovania by som za take nepovazoval?

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

02.03.2012 08:00:59 #34 

volk muž

>> #31, Alda71, 01. 03. 2012 22:27:28

Skol Aldo71 psal se rok L.P.1975 kdy parta mladych lidi zakoncila vzdelani na jiz zminovane skole(neni to patent na to ze vse umis a jsi mistr sveta.To ti da sam zivot,praxe zlomene lyze ci zebra:) ),je to ale let :),a vydala se hledat stesti do hor.Nekdo se uchytil u H.Sluzby,a nekdo zacal v Liberci(Dukla) jako m.t.ci v Martine to tam byla v te dobe Dukla(hazene) :). Tak ze Aldo71 tyto lidi jiz nejsou aktivni sportovci :). Delaji vyuku toho ski zakladu a to je ski zaklad :) pro rados z toho ,ze se mohou jeste samotni hybat na prknech a mohou bezplatne jeste nekoho naucit tak trochu pluzit ze svahu :).Jsou vsude,a kdyz potkas na svahu dedu ci babulu kteri se usmivaji a klidnym hlase objasnuji detem ci dospelemu techniku lyzovani i kdyz podle toho co zde ctu asi jiz hodne zastaralou a nefunkcni(plu­zeni,smykani,hra­neni a umeni se vyhnout a zastavit se v kazde situaci na svahu a atd.) tak to jso oni. SKOL.

02.03.2012 08:54:47 #35 

Alda71 muž

>> #34, volk, 02. 03. 2012 08:00:59

Skol volk, tak to jsem špatně pochopil, myslel jsem, že mluvíš o těch současných studentech. Na Olomoucku se pohybuju a u toho co vídám a mám s tím zkušenost v rodině výsledky bohužel velmi přesně korelují s tím, co psal mski o pár příspěvků dříve zde. Zda je za tím snaha dostat klienta zpět na další výuku a tím peníze, nebo neochota, neschopnost konkrétních lidí můžu jenom spekulovat. Dík, SKOL.

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

02.03.2012 19:13:23 #36 

j0hn muž

>> #17, jan_ziak, 29. 02. 2012 21:19:37

Ja ako amater, zaujimajuci sa o urcitu cinnost ako o moje hobby, prechovavam uctu a respekt voci tym, ktori to robia ako profesionali. Tak je to aj v lyzovani. Zvlast, ak sa jedna o uroven, ktoru popisali Wartus a Brunisimo.

Kamarád co má potíže ze zádama řiká: „Doktorům nevěřim. Když vim, jaký "kapacity“ dostaly inženýrskej titul. Musí mě přesvědčit, že neplácá blbosti."

Důvěra je pěkná věc, ale lepší než slepě věřit je pokusit se porozumět. Bez ohledu na to, jestli plánuju s projektantem barák nebo se učim lyžovat.

A to, že někdo pěkně mluví neznamená vůbec nic. Nebo snad věříš, že politici sou čistý jak lílie?

Nejdůležitějším bodem každý akce je naplánovat další.

03.03.2012 00:25:50 #37 

Brunisimo

Zdravim. Puvodne jsem chtel napsat pouze ten svuj jeden prispevek, jelikoz mi vadilo „plivani“ na instruktory. Cekal jsem, ze se nejake komentare objevi, s tim ze se do diskuze uz zapojovat nebudu a jen si tech par prectu. Situace se vyvinula tak, ze citim ze bych mel nektere veci upresnit a na nektere odpovedet. Zase v tom ma prsty Ivan, ktery se mi tak zda, rozebere zde kazdeho na atomy(ky) :-) ale stale si zachova svoji uroven a profesionalitu. Takze se mi jeho lehce kriticky prispevek prave pro svoji odbornost a pravdive argumenty velice libi. Nektere komentare jsou vice na telo, ale to se dalo take cekat. Pratele, to ze mate spatne zkusenosti z ceskou lyzarskou skolou, je tak nejak pochopitelne. Tam prevlada ta nekvalita nad kvalitou, ikdyz(dlouho jsem tam zimu nezazil, ale znam od lidi z branze) jsou svetle kvalitni vyjimky. Napriklad lektorsky zbor APUL si myslim ze ma kvalitni zakladnu a instruktory/lek­tory. To je zaroven odpoved pro damu, ktera psala vyse – co je lyzarske vzdelani? To je vlastne „skola“ lyzare. Jak spravne, bezpecne lyzovat a ucit lyzovat. Takze ceske lyzarske vzdelani je diky APUL na solidni urovni. Komercni lyzovani, jak jsem psal je to „normalni“ dovolenkove/vi­kendove lyzovani lidi, kteri maji jine zamestnani a je to jejich sport a zabava at uz cislo jedna nebo deset. Trosku jsem nebyl fer ve svem prispevku vuci hobby jezdcum, kteri opravdu tu kvalitni uroven maji. To se omlouvam. Jen mi zde prislo, ze tady psal naky Wartus a i pres to, ze to asi nebude mit v hlave ulpne v poradku, podle nekterych „vylevu“, tak jeho lyzarske! komentare byly myslim dosti trefne a pravdive, tak jak to muj lyzarsky mozek videl take. Skoda ho. Nebo zde i pred tim psali nejaci zahranicni instruktori, a to jsem zjistil az posleze, ze to je ten od ktereho se mi temer vzdy prispevky libily. Nevim, mozna je to moje instruktorska zaujatost a asi stejna vlna na ktere jedeme, ikdyz se nezname a jsme zrejme jina generace. Me uceni lyzovani a lyzovani samotne stale velmi bavi a prave se jeste nechci hazet do stareho zeleza a proto se s mladymi vlcaky snazim drzet krok, ikdyz uz vsecko nejde… Chodim s nimi na nepovinne treninky instruktoru temer kazde rano a ja stary zkuseny pes se od tech mladsich tricatniku ucim lyzovat… Jeste k tomu videu, ktere se tu stale omila. Nevim co to je za video, ale z vedlejsiho vlakna si pamatuji, ze se tam nekdo ptal, jak ma vypadat kratky oblouk a Wartus tam soupl tohle. Coz je spravne zajety kratky oblouk na vysoke urovni. Nic vic, nic min. Nikdo nepsal, ze je to nejaky soucasny vrchol sjizdeni z kopce dolu, ba ani „neco misto carvingu“. Nekdo tu dokonce napsal, ze co je vic? „Poradnej po hrane oblouk nebo ten z toho videa“. To je prave dalsi dukaz te nevedomosti. Te lyzarske. Neni nic vic, jsou si rovnoceni! Stejne jako dalsi plejada oblouku a lyzarskych dovednosti. Jakozto lyzar bych mel zajet i to i to. A prave nazor zdejsi „komercni vetve“ se mi zda ponekud nedostatecne odborny, jelikoz takto zajet kratky oblouk neni vubec snadne. Stejne tak rezany nebo „racecarvingovy“ – chcete-li, neni vubec jednoduche zajet a malokdo to spravne umi. To je to co se snazim sdelit. Ze i prave lyzari, kteri uz se povazuji za vyborne lyzare jimi zdaleka nejsou a dopusteji se rady zakladnich lyzarskych chyb. Ano lyzovani je sport velice narocny na techniku a kazdy ma svuj styl, ale jsou veci ktere jsou videt na prvni pohled z lanovky a to prave vidi jen ten odbornik, ktery se v tomhle pohybuje. Tech, kteri jezdi tak ze tomu neni co vytknout je opravdu velmi malo. Ale to je na lyzovani to krasne, ze pokud me to bavi a znam sve chyby a znam soucasne trendy a metody, tak me vlastne bavi se sam sebe ucit a zlepsovat. I v mem veku. Rada opravdoveho odbornika je k nezaplaceni – ma vlastni zkusenost rok stara. Ucim se znovu lyzovat a jde to sakra pomalu. Ale o tom to je – neusnout na vavrinech. Proto jestli vam ten kratky oblouk prijde v necem spatny, tak sice kazdy ma pravo na nazor, ale ten oblouk je z pohledu ucitelu lyzovani naopak velice dobry. Je to zakladni lyzarska technika v pokrocilem provedeni, kterou by mel kazdy lyzar mit zvladnutou. Jak jinak jet preplnenou ledovou sjezdovku? Rovne? Obrakovym obloukem? Slalomovym? Vzdyt to je vse strasne nebezpecne! Jezdi jezdci rally v provozu jak v zavodu? Asi ne. Takze pokud jsem lyzar a chci ten preplneny ledovy kopec sjet na urovni a pod kontrolu, mel bych asi volit kratky oblouk, ktery muzu nejlepe kontrolovat. Pokud se vam nekterym tento oblouk nelibi, tak to klidne jedte jinak bezpecne. Ale ja uz takhle od klavesnice vim jak to bude vypadat… To je ten rozdil mezi LYZAREM a clovekem, ktery si jezdi zalyzovat – jestli mi rozumite. A zaverem, verte, ze casto jsou klienti i velmi pokrocili lyzari nebo zavodnici, ale ten instruktor(coz byva ten nejlepsi v dane skole) jde do vyuky z usmevem, protoze vi, ze ho nemuze „nic“ prekvapit a ze to zase s tou pokrocilosti a zavodenim tak horke nebude… Skol lyznici

03.03.2012 05:15:59 #38 

ivan

>> #37, Brunisimo, 03. 03. 2012 00:25:50

Bruno, já se k pořádným komentům tvého příspěvku vůbec nedostal, vybral jsem jen pár. Když už si je ale tak vstřícně přijal, přidám další. Předesílám, že nekomentuju to, vůči čemu nemám námitky, resp. co neposoudím, neboť nejsem z tábora učitelského, nýbrž AD.

„jak vy jakozto amateri z malych ceskych hor, kteri obcas jezdi do Alp, muzete neco namitat temto lidem?“

Nad tímhle jsem nadskočil nejvíc. Jak si vůbec soudruzi dovolujete zpochybňovat učení velkého Marxe, Engelse, Lenina, Stalina?

To je tzv. demokracie. Kdo leze do veřejného prostoru, musí s tím počítat. I když je třeba kritik blbec a jeho názory bláboly typu „Země je deska nesená na hřbetu slona“ nebo „co není fun po vnitřní, je smýkání“. Mně kdysi naopak zvedalo mandle to, že se ty „správné“ kritizovat nesmělo – dneska to není ideální, ale mnohem lepší.

„99% lyzovani je lyzovani komercni a tim padem prave tito instruktori a lyzarsti experti by meli byt vzorem. Ne zavodnici, kteri jsou zamereni na uplne neco jineho“

Co takhle nechat na každém, aby si svůj vzor vybral sám? Proč právě učitel? Proč ne třeba závodník AD? Skicrossař? Boulař? Freerider? Extrémní jezdec? Ti telemarkeři, jejich video jsme tady tak obdivovali? Freestylista? Když mě bude brát rampa a park, kolik asi staatlichů a podobných nejvzdělanějších špiček mi může být vzorem?

Snažím se vzpomenout, kolik takových superkomplexních topučitelů podle tvého vylíčení jsem vůbec naživo viděl. Když odečtu pár těch špičkových závodníků se staatlichem jako Maiera, Eberhartera, Lisi, nebo Vreni Schneider, která byla rok po konci kariéry v demotýmu, tak mě napadá možná někdo z kluků Italů z testů lyží Sciare. Jenže to byli exracers, ti asi ten terén skoro jako profi-freeriders nedávali… Kolik takových asi potkali další tady z fóra? Pak se těžko divit, viz též zdejší zkušenosti, že v našich končinách není učitel lyžování oblíbeným ideálem.

„podle nejnovejsich trendu“, „za par let uz to lyzovnai zase bude dal“

To, že se v komerční výukové praxi razí nějaké trendy, ještě neznamená, že je „dobrý lyžař“ musí následovat. Musím snad jezdit na rockerových lyžích, protože je výroba a obchod cíleně cpou do všeho? Musím jezdit rampu, když bude absolutně trendy? Když bude trendy něco jako hybrid skiing nebo taekwondo skiing, nebo až Schonskilauf, musím se tomu podřídit? Podřídit se ovšem musí učitel lyžování, protože jeho prací je učit to, co po něm vyžaduje zaměstnavatel.

„Byt vama, tak se podivam jak lyzujou Korejci, Japonci a Rakusani“

dobrý podnět, ale zase: to už se tady docela obšírně probíralo, gumoví Japončíci, ba i Berger dost dopodrobna.

Ale to je na lyzovani to krasne, ze pokud me to bavi a znam sve chyby a znam soucasne trendy a metody, tak me vlastne bavi se sam sebe ucit a zlepsovat. I v mem veku.

No vidíš. Pokud bys znal fenomén tzv. Vylepšovacího lyžování a celou historii okolo něj (lze se také podívat na příslušnou website), tak bys asi těžko pro zdejší (pomýlené) amatéry formuloval zmíněné „zlepšování“ jako cosi objevného.

Rada opravdoveho odbornika je k nezaplaceni – ma vlastni zkusenost rok stara.

Bruno, chlape nešťastná. Jistě upřímně se snažíš osvítit zdejší Skivolk v temnotách, ale nad tímto tvým rok starým „objevem“ se lze jenom usmívat (a současně ti tu zkušenost jenom přát). Proč myslíš, že tady existuje „fenomén mski“ neboli zde často zesměšňované vzhlížení ke guruovi? Protože tvou citovanou zkušenost udělali mnozí už dávno před tebou. A zase to souvisí s Vylepšovacím lyžováním, ale nejenom s ním.

ten oblouk je z pohledu ucitelu lyzovani naopak velice dobry. Je to zakladni lyzarska technika v pokrocilem provedeni, kterou by mel kazdy lyzar mit zvladnutou.

Hmm. Zase problém. Podle Wartuse „v CR jsou mozna 3 lidi kteri to tak zajedou“ a podle tebe „by mel kazdy lyzar mit zvladnutou“. Z takového rozporu přece musí být každý poučovanec zmatený. Čemu věřit při takových rozporech?

Mám ještě pár dalších bodů, ale do takového hnidopišení už se dostat nechci.

Nesnažím se tě chytat za slovo, ani nechci být za každou cenu v opozici. Jenom vidím, že ze svých občasných náhledů sem sis neudělal dostatečně objektivní obrázek o tom, co se tady všechno probírá.

Výuka lyžování v Česku měla historická specifika, kvůli nimž má dodnes jiný status než v západních zemích s desítkami let komerční praxe. Kdyby si býval kdysi Míla Sochor, Bohouš Zeman a pár nejlepších holek mohlo hned po kariéře otevřít svoje LŠ a využít plynule svou závodní slávu ve prospěch výuky lyžování, a kdyby tento sektor podobně jako na Západě stahoval špičkové lyžaře obdařené kvalitním vzděláním a vycepované působením v cizině, byla by situace jiná.

Měnit tento náhled není lehké a dá(vá) to práci.

03.03.2012 07:45:51 #39 

HonzA_ muž

>> #37, Brunisimo, 03. 03. 2012 00:25:50

Jen krátce něco k zamyšlení. Píšeš:

„Takze ceske lyzarske vzdelani je diky APUL na solidni urovni.“

Někdo tady psal konkrétní příklad JPK z Klínovce. Jaképak asi vzdělání mají instruktoři v JPK? Zkus se na to podívat. Jaképak asi vzdělání mají instruktoři v naprosté většině hlavních areálů v ČR? Už několik let slyším stesky lidí okolo APULu na téma jak je těžké každý rok sehnat těch několik stovek nových lidí, které LŠ potřebují pro 80–90% jejich výuky. A jaká je jejich úroveň.

A v neposlední řadě tady v poslední době padla sebekritická slova Ondry Nováka.

Nesnažím se tím tvrdit že APUL je špatný. To ani náhodou, vím že se snaží. Ale byl bych rád abychom nebyli odtržení od reality.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

03.03.2012 09:54:58 #40 

hansi

Zdravím všechny diskutující a zarputilce diskusních fór ;). Jelikož pro mně sezóna díky zranění letos již skončila tak mám trochu času mrknout se na to co se tady u Vás děje. A moc se toho nezměnilo. ;) Chtěl jsem bych jenom napsat pár postřehů k tomu co tady psal MSKi k práci a funkci lyžařských škol.

>> #32, mski, 01. 03. 2012 23:28:57

Příspěvkem z 1.3. jsi podle mého názoru naprosto dehonestoval funkci učitele lyžování v lyžařské škole a lyžařskou školu jako takovou. Osobně Tě neznám a ptal jsem se na Tebe moji kamarádky že školy Ivy Holečkové, kterou jsi chvilku trénoval. Nevím co Tě vede k názoru, který jsi ve svém příspěvku popsal o cílech lyžařské školy a práci učitele v ní. Z toho co jsem od Ivy pochopil a tady přečetl, tak mi tvé příspěvky začínají připomínat příspěvky vyhořelých průměrných trenérů a instruktorů, kteří už nemají lyžování co dát… Já bych tímto chtěl jenom upřesnit, respektive napravit pokřivený obraz, který tady prezentoval mski. Jak mnozí víte tak pracuji v jedné z nejlepších škol v Rakousku v Serfaus, jsem několik let členem jejího vedení, takže si myslím a mám plné právo na to obhajovat naši práci!!! Začněme tedy od začátku. Lyžařská škola je firma je firma jako každá jiná a má svoje zaměstnance a ty musí z něčeho platit, tudíž musí vydělat peníze.

Nicméně hlavním cílem naši práce je naučit klienty správně lyžovat, těm co už lyžovat umí zlepšit jejich techniku, zdokonalit jejich úroveň, být jim bezpečným průvodcem v terénech do kterých by si sami netroufli a seznamovali je s novinkami, které je možné provádět během zimní dovolené!!! Učitel, který se tímto cílem neřídí nemá v kvalitní lyžařské škole co dělat a taky ji většinou velmi rychle opustí. Tvrzení, že učitelé ve školách učí jenom jako anebo se tak jenom tváří, popř. ani to neumí je naprostá kravina.

Neustálé nářky a jízlivé poznámky diskutujících „expertů“ , kteří na lyžích ale absolutně nic nedokázali, směřující na kvalitu učitelů, mně už dlouho nechávají chladným. Každá lyžařská škola má totiž velmi různorodou skladbu a netvoří ji pouze staatlichové (ve světě snad pouze s vyjímkou Bundessportheimů v St. Christoph a Kaprun), kteří své umění dokáží kdykoliv a kdekoliv na světě a hlavně na svahu a ne jenom na papíře. Každá lyžařská škola je tvořená učiteli se všemi úrovněmi lyžařského vzdělání. A je to naprosto přirozené a dané množstvím lyžařských škol a množstvím učitelů a zájemců o tuto práci. Je i naprosto přirozené, že kvalita a roveň céčkaře není stejná jako kvalita staatlicha a opticky je i velmi viditelná, nicméně pro potřeby výuky naprosto vystačující!!! V tom množství učitelů (např. v tirolsku je aktuálně cca 7 tisíc aktivních) snad ani není možné, že všichni budou jezdit a učit jako z knihy. Nicméně všichni se snaží maximálně uspokojit potřeby našich klientů a to si myslím, že se nám celkem daří. Ne nadarmo např. učíme v Serfaus průměrně okolo tisíce klientů každý den. Není rovněž pravda, že se klienti zpravidla nic nenaučí a učitelé učí tak aby se do škol vraceli. To je se vší úctou úplná blbost a svědčí o tvé neznalosti situace. Každý kdo rozumí práci instruktora a trenéra ví, že jen málokdo je schopný udělat velké a viditelné pokroky v lyžování, za tak krátkou dobu, kterou je v lyžařské škole. Nicméně každý ví, že mírný posun vpřed prakticky vždy nastane…lyžování je z velké části o zkušeností a reakcí na nové věci, a ty nastávají z každým novým dnem na lyžích!!! Pokud se chce někdo kontinuálně zlepšovat tak se samozřejmě musí lyžování věnovat naplno, v rámci sportovních klubů ap.

A k poslední věci co tady mski napsal o mottu lyžařského instruktora, který tady budu citovat :" hlavnim motem lyzarskeho instruktora je mit uniformu, byt na cerstvem vzduchu a ulovit nejakou tu rostenku.., ze?" Milane…nevím kde jsi na to přišel, ale tohle určitě není hlavní motto. Nebudu zpochybňovat, že práce v dobré lyžařské škole je prestižní záležitost, ale na to abych zbalil roštěnku, nepotřebuju mít na sobě oblek instruktora. Asi s tím máš bohaté zkušenosti .....a roštěnku si jinak nesbalil;). Lidi jako ty, přesně těmito tvrzeními naprosto znevažují naši práci a promiň tady se musím (byť samozřejmě existují výjimky) od toho tvrzení distancovat!!! Někde jsi Milane psal, že za den s tebou si má někdo zaplatí 800 eček a ty jsi s ním zalyžuješ....­..Milane nevím, jestli by jsi si neměl zase někdy zaplatit privát v nějaké kvalitní škole ty …Iva nebo i Já si z tebou určitě u nás v Serfaus rádi zalyžujeme a naučíme Tě nové věci.;)

Na samý závěr bych chtěl podotknout, že vím že úroveň lyžařských škol v Čechách určitě není na tak kvalitní úrovni jako v Rakousku, nicméně chtěl bych se tímto článkem zastat mých kolegů v Čechách, kteří se snaží o pozvednutí kvality výuky na našich horách. Nenechte se odradit kritikou lidí, kteří jenom koukají co děláte z povzdálí kritizují Vaši práci, ale sami toho moc zatím nedokázali…a někteří již asi ani nedokážou.

Mějte se

Jan Brzezina

03.03.2012 10:07:44 #41 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #39, HonzA_, 03. 03. 2012 07:45:51

Která sebekritická slova máš přesně na mysli?

03.03.2012 15:36:24 #42 

mski muž

>> #40, hansi, 03. 03. 2012 09:54:58

Mily Hansi,

Osobne te take neznam a ani jsem o tome nikdy nic neslysel. Pouze zde na foru nekdy v minulosti odkaz na tvoje meno..

Ovsem pises, vyjadrujes se a celkovy pocit ktery z tebe mam je pozitivni.. I kdyz nad urcitymi pasazemi jsem se usmival pod fousy..

Co te cinni za sebe a za Ivu Holeckovou tak skalopevne jistym ze bych se od vas a ne vy ode me mohli naucit novych veci? Tedy abych to jesyte zuzil a upresnil.. Jak jsem rikal o tobe vim totalni 0.. Ivu jsem znal a naposledy videl lyzovat pred vice jak 10 lety.. Tedy vcelku hypoteticky a LOGICKY , ano nemuzu s tebou nesouhlasit v tve jistote tvrzeni ze bych se od vas neco noveho priucit nemohl.. Treba jo, treba ne.. Fakt nevim..

A nevim to o nic mene nebo o nic vice nez to ty nebo Iva muzete vedet ve vztahu ke me..

Ale jinak se ti priznam.. Ano, jsem si vedom ze svymi vyroky poskozuju image, zde mezi diskutujicim, kteri casto prispivaji svymi komentari, podobneho vyznamu a implikace jako jsou ty moje, ze tak poskozujeme image cele branze instruktoru lyzovani .. Tak je nas tady najednou v tomto ocernovani vice!

Ale ja se zde nechci schovavat v davu, vim ze moje slovo ma zde na diskuzi Snow jiste vetsiho vyznamu nez Ferdy Vokurky, ktery se sem jednou nebo parkrat prihlasi a vyplivne sem sva moudra casto smichana se zlym hlenem..

Moje kritika je samozrejme neferova vuci vsem.. Zvelicuji, jsem vulgarni, zametam vsechny do jednoho pytle..

Je to natruc! Vyprovokovane z rad predchozich tvych kolegu ale i jinych.. Soucasne ovsem od sveho srdce nechovam priliz ucty a uznani vetsine lyzarskych skol a jedinci v nich s kterymi jsem za svuj zivot mel sanci potkat, videt, zazit!

Tak jen tak .. par zamysleni na tvuj vzkaz.. Mej se, M.

03.03.2012 19:04:58 #43 

hansi

Milý Milane,

je mi vcelku jedno jaký máš ze mně pocit a při čem se usmíváš pod vousy. Za kritiku kterou jak sám říkáš píšeš a zveličuješ, jseš vulgární a zametáš všechny do jednoho pytle jsi si ani jinou odpověď nezasloužíl. A, že ještě vědomě poškozuješ image naši práce jenom svědčí o tom, že máš asi nějaký vnitřní problém. Pro mně nemá tvůj názor větší hodnotu než náz toho Ferdy Vokurky jak zmiňuješ! Nemám ani zájem Tě přesvědčovat o svém lyžařském umění a znalostí nebo o znalostí Ivy…na to máme Milane dost kontroly a možnosti srovnání na nejvyšší úrovni tady v Rakousku. Narozdíl od Ferdy Vokurky jemu podobných a ty jsi se Milane k tomu zařadil nesdílejí v Rakousku trenéři reprezentací napříč všemi kategoriemi tak negativní názor na význam a činnost lyžařských škol. Naopak velmi si jich váží a využívají i na té absolutní nejvyšší úrovni. Právě výměna informací a nových poznatků z lyžování mezi závodním a komerčním lyžováním vždy měla a má úspěch. Proto vždy budu hájit své názory proti přehnaným a promiň, že Ti to taky řeknu narovinu hloupým názorům, které jsi tady napsal. Komerční lyžování určitě není na tak vysoké úrovni jako je tomu v Rakousku, ale jejich práce si rozhodně nezaslouží takové opovrhování jako tady předvedl Milan Trnka!!!

Měj se

Honza

03.03.2012 22:46:24 #44 

mski muž

>> #43, hansi, 03. 03. 2012 19:04:58

Mily Hansi, Dekuju ti za tve nazory, nevim presne duvod tve motivace sem na diskuzi vstoupit ale domnivam se ze jsi byl povolan smeckou tvych bitych psu z branze na pomoc a hajit pravdu a cest vas vsech.

Proc mas tu potrebu? nemusite se prece citit nikterak ohrozeni vy tam na vrcholu lyzovani.. je to tady jen takova ferdovokurkovska debaticka jinak jizlivych a nic neumejicich malych cechacku, tak proc?

jinak soude podle tvych prispevku sem nechodis, podelit se shury top instruktorskeho sveta bez naroku na remuneraci s amaterskymi diskutery tohoto fora o nejake konstruktivni poznatky.

Asi nemas cas a vazis si sveho know how pod zastitou hesla: „zadarmo ani kure nehrabe“, nebo je to jinak?

A co kdyz vymenujes spolu se svymi top kolegy nazory a know how na nejvyssi urovni v Rakousku, jak pises s trenery reprezentaci napric vsech kategorii…, delas / delate tak zdarma? Nebo je tam nejaka nepsana forma vymeny, (bartr), kdy se navzajem obohacujete??

Opravdu jsi zde precetl dost mych vstupu na to, aby jsi si mohl utvorit nazor a zde tvrdit ze me nazory jsou hloupe?

Nebo jen tak srtilis od boku v zameru udelat svuj point v mem stejnem a odsuzovanem prehanecim, zveliciovanym sty­lu?

A jeste jednou se vyjadrim.. opravdu jsem „zatim“ s vyjimkou nekolika malo jedincu, kteri jsou jiz dnes stari a v lyzarske branzi casto neaktivni a nebo uz neziji, nesetkal s instruktory nikde na svete, kteri by me presvedcili o opaku meho duvodu pro jejich opovrhovani..

Ale jiste vyjimky urcite existuji i nadale, jen jsem je nepotkal.

Trba ty osobne.., ale to by jsme za to museli zrejme nejak jinak se tohoto poznani dobrat, ne zde na PC, a ne v antagonistickem vztahu v kterem zde nyni vystupujeme.

Tak at ti to Hansi jezdi!

Milan Trnka Stevens alias Ferda Vokurka

03.03.2012 23:57:32 #45 

hansi

Milý Milane,

Abychom jsi to ujasnili, **na fórum jsem vždy vstupoval sám a nikdo mně nemusí popohánět;). ** Jenom jsem se zastal své práce a práce svých kolegů. Mám takový pocit, že začínáš být mimo realitu Milane, ale s tím se musíš vypořádat sám.

• Správně jsi napsal, že se nemíním dělit o své know-how názory na veřejném fóru, protože je to know – how, které si každý váží a chrání jinak, a většinou Ti co už nemají v oboru co nabídnout se předhánějí ve svých argumentech aby na sebe upozornili. Na všech fórech jsem vždy vystupoval a sděloval jen to, co jsem sám uznal za vhodné veřejně sdělovat a tak to budu dělat i dál. V tom jsem vyrostl jako profesionál a tak i zůstanu. Co se týče kritizování tvých hloupých názorů, tak ty se týkaly toho, co jsi napsal o lyžařských školách, instruktorech a náplni jejich práce a to je profesně rovina velmi obecná, ke které se velmi rád vyjádřím. A beru to dokonce jako svou povinnost. Nevím jak často a jestli vůbec se ještě dostaneš na kopec, ale vřele bych ti doporučil, aby jsi tak udělal. Začni Milane znova od začátku a pak to možná půjde. Z argumentem, že jsi na svahu nepotkal kromě cit. ******“ nekolika malo jedincu, kteri jsou jiz dnes stari a v lyzarske branzi casto neaktivni a nebo uz neziji, nesetkal s instruktory nikde na svete, kteri by me presvedcili o opaku meho duvodu pro jejich opovrhovani..“** konec citace, jsi se totiž sám pasoval do pozice, kdy jseš buď mega hvězda, na kterou nikdo nemá ……což ale evidentně nejseš ………anebo někdo, kdo je trochu mimo realitu, ale chtěl by být hvězdou….a tomu bych se spíš přikláněl. Ve vší úctě Milane tady už to trochu smrdí….
  • Nemám zájem proti tobě vystupovat nějak antagonisticky,zno­vu opakuji bráním jenom svůj job. Koneckonců at si to v Čechách brání každý jak chce, já působím prakticky celý profesní život v zahraničí a moje práce a mých kolegů je respektována. Nepotřebuju jako Ferda Vokurka alias mski znevažovat práci trenérů, …sám jsem několik let trénoval, takže taky vím co to je a v Rakousku se návzájem respektujeme a spolupracujeme. Nevím Milane, kde Ti to lyžování stouplo tak moc do hlavy …já v Austrálii taky tři roky působil a vím že se skromností to na tomto kontinentu nikam nedosáhneš, ale ty začínáš zapadat přesně do té kategorie, co pořád jenom kritizuje a poučuje a pak na svahu nic moc….ale jak jsem již zmiňoval v předchozím příspěvku asi máš nějaký vnitřní problém.

Já Ti přeju tak moc úspěchů na svahu …ať Ti to ještě taky lyžuje, pokud budeš občas na svahu

Měj se

H.

04.03.2012 14:56:53 #46 

HonzA_ muž

>> #41, Ondřej Novák – SNOW, 03. 03. 2012 10:07:44

„Která sebekritická slova máš přesně na mysli?“

Nedávno jsi napsal příspěvek s poměrně realistickým pohledem na rozptyl úrovně instruktorů v APULu. Takže to mám na mysli (sebekritická z pohledu APUL), teď se mi ho nějak nedaří najít.

04.03.2012 16:10:27 #47 

HonzA_ muž

Koukám že už nám to tu opět trochu jiskří, a tak přidám pro odlehčení otřepaný vtip o instruktorech:

Jste na párty. Jak zjistíte kdo z přítomných je instruktor? Jednoduše. Počkáte a do 5 minut vám to řeknou sami.

A přiznejme si všichni, že je na tom kus pravdy ;-).

04.03.2012 16:19:01 #48 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #46, HonzA_, 04. 03. 2012 14:56:53

Jj, to máš pravdu, zrovna včera jsem na něj narazil.

No spíš se jedná o obecný rozptyl úrovně instruktorů, řekl bych, že Apul tím možná trpí nejméně oproti jiným akreditačním zařízením. Ale rozptyl úrovně tam je, je logický a je úplně normální.

Záleží pak jen na lyžařské škole, zda tento rozptyl respektuje a na jednotlivých úrovních svých klientů používá i odpovídající úrovně instruktorů a nebo se nechá ovlivnit typickým porevolučním přístupem " prachy teď jsou důležitější, než to, zda se můj host vrátí, nebo o mě bude šířit pravdu a přijdu tak o pověst i mnoho dalších hostů.."

04.03.2012 17:06:10 #49 

HonzA_ muž

>> #48, Ondřej Novák – SNOW, 04. 03. 2012 16:19:01

Souhlasím a toho tvého realistického pohledu na věc si cením.

06.03.2012 13:10:40 #50 

MirekP

>to Hanzi

• Ad1/ Obhajoba jobu. Naprosto to chapu, ze se snazis hajit svuj team/barvy. To zni logicky, jakoliv proste nekteri mistni (z fora) nemaji pocit, ze na ty profesionaly nejak “pres prilis – jestli vubec” na nasich horach narazi a tak mi prijde fer chapat i je, ze za svuj obnos ztratili casto jen cas (mozna kdyby vedeli kdo a za kolik je v mistnich podminkach ta jistota kvality a posune je vpred tak by si radi priplatili) . Ze se to mozna zlepsi ci argument logicnosti te soucasne situace u nas je mozna jen slaba utecha pro ty kdo uz tu sumu neefektivne utratili (osobne jsem s tou situaci vyrovnan, jen se snazim trochu analyzovat tvuj prispevek).
  • Ad2/ Know-How, promin vzdy me diskuze na toto tema trochu “nadzvedava”:-D a tak mam potrebu se k tomuto vyjadrit ze sveho pohledu

cituji tve “Správně jsi napsal, že se nemíním dělit o své know-how názory na veřejném fóru, protože je to know – how, které si každý váží a chrání jinak, a většinou Ti co už nemají v oboru co nabídnout se předhánějí ve svých argumentech aby na sebe upozornili. Na všech fórech jsem vždy vystupoval a sděloval jen to, co jsem sám uznal za vhodné veřejně sdělovat a tak to budu dělat i dál. V tom jsem vyrostl jako profesionál a tak i zůstanu”

No nemyslim, ze to je zcela pravda (a je “relativne jedno jakym kanalem informace vypoustim”, proste je vypoustim a ty putuji ven, samozrejme to vypousteni ma sva pravidla i nuance, o kerych to casto je). Uvedu jen 2 jmena jako dukaz sveho tvrzeni (neni treba to prehanet) = STOJAN, S., BRABENEC, J

To jsou totiz v ramci metodiky a treninku (tenisu) profesionalove takoveho kalibru, ze (a to mi promin) se s nimi nikdo z tohoto fora (a troufam si smele tvrdit I rad profesionalnich ucitelu lyzovani) nemuze snad ani chtit rovnat natoz rovnat (toto tvrzeni si opravdu mohu dovolit, aniz bych jakoliv snizil uroven fora, lidi zde, ci onech ucitelu lyzovani). Presto a prave proto, ze maji co sdelit a umi to (tudiz je to tedy I logicky napln jejich prace) publikuji, skolili, vedli metodicky svazy nekolika zemi, ci aktivne trenovali ci se podileli na priprave nekterych svetovych tenistu. Presto se radi s tebou rozdeli o informaci ci radu (I zdarma a pripadne asi i na foru), o to vic si jich vazim, neb prave tito lide nemaji co ztratit (tak vysoka kvalita si vzdy sve uplatneni najde).

Jinak, ale samozrejme preferuji cestu sireni pomici metodickych ci podobnych vyukovych (ci vyukove popularnich) materialu a tak nejak podobne.

Osobne myslim, ze to know-how proste jen tak snadno stejne nepredas i kdyz pak nekdy cilene chces (ma to sve logicke duvody).

Navic asi jedna vec je know-how samotne (cokoliv tento pojem znamena:-D, myslim, ze to neni nic magical, nic co by nebylo v danem oboru + ci – zname, ok nekdo je lepsi, moudrejsi, lepe funguje v praxi jiny jako teoretik, nekdo je v oboru proste jako pozustatek sve kariery vrcholoveho sportovce a jen prida nejakou licence aby to “zlegalizoval” atd) a zbytek zavisi na danych jedincich (sverencich jak to zvladnou v ramci sveho nadani, pracovitosti, psychickych vlastnosti, zazemi….)

Proste ta osveta je casto efektivni a je fajn kdyz nekdo to “know how “ proste jen tak trousi (nemajice strach) a tim posunuje lidi vpred (muze to znamenat obecne neco jako „pokrok“, jakoliv je to relativni jestli je lepsi pokrok moderni doby ci zivot na Aljasce:-D)

• Ad3/A v (ne)posledni rade jsou ty lyzarske skoly business se svym cilem, pravidly, ruznymi motivacemi ruznych lidi ( ⇒ i duvody proc tam ti lide jsou). Techto cilu se snazi dosahnout procesy, ktere si k tomu nastavili, reklamou atd. A tento aspekt situaci take nemalo ovlivni, tedy neni nemozne dostat dobrou, pripadne lepsi radu tady na foru nez v nejake kvalitni lyzarske skole (ale i obracene).

Ale jinak chapu,ze mas pravo psat co uznas za vhodne a nemam s tim problem. Myslim, ze i chapu co se snazis sdelit, snad chapes take ty me (a co jsem jsem tim chtel rict)

Za sebe jsem vyjadril co jsem chtel, Mej se Mirek

07.03.2012 12:52:15 #51 

hansi

>> #50, MirekP, 06. 03. 2012 13:10:40 Ahoj Mirku,

já myslím, že se chápeme dobře.

Honza

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy