Harry-rozbor jazdy - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Harry-rozbor jazdy

05.04.2012 21:46:33 #1 

Harry žena

Chlapi caute.

Poprosim o Vase komentare ohladom tychto jazd.

jazda 1

jazda 2

Krabiku,keby si mohol rozfazovat,mas u mna pivo.

Podmienky. Nasnezene 5 cm technickeho,sypky sneh,modrocer­vena,vek lyziara 45 rokov.

Caute diky.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

05.04.2012 23:11:33 #2 

CzechSkier

>> #1, Harry, 05. 04. 2012 21:46:33

Ahoj,

jedeš tak na volno, bez nasazení, jako když někdo sváží batoh a dvoje lyže na rameni dolů, aby neupadl. Hodně v tom sedíš a ruce ti visí dolů. Měl by ses posunout víc dopředu. Zbytečně velký rozsah vertikálního pohybu bys měl nahradit větším rozsahem do stran. V závěru oblouku si přisedáš na vnitřní lyži. Výsledkem je taková vlnovka. Ale jde o to, na čem ti záleží. Doufám, že jsem vystihl to podstatné. I.

www.juniorsports.cz

06.04.2012 08:01:13 #3 

PavelKo

Čau Harry, na videu nejsi ty, že?

06.04.2012 08:56:20 #4 

milan2

Harry musím do znacne miry souhlasit s czechskierem. Mozna jsi mel napsat co jsi chtel demonstrovat. Z pohledu racecarvigu mi chybi rozsahy panve, zalomeni a duvera v zatizenou vnejsi lyzi. Impulsem k zataceni by melo byt vyrazne vyklonení panve jako bodycek a vyrazne zatizeni vnejsi lyze, ale to asi dobre vis. Vertikalni pohyby akorat destabilizuji zatizeni lyze a jsou nezadouci. Videl jsem i nejakou neparaelnost lyzi pri zahajeni, az to rozebere krab bude videt vic.

Lyžovat jsem nikdy neuměl a nikdy nebudu.

06.04.2012 09:48:01 #5 

˘Ö˘Krab muž

Jinak naprostý souhlas s CzechSkierem. Ještě bych měl dost výhrady k zahajování oblouků (viz obr. #12 a #17 v další sérii), které do jisté míry předjímá celkové vyznění jízdy.

EDIT:

ZMĚNY POSTOJE LYŽAŘE V PRŮBĚHU OBLOUKU
OBRÁZEK 2 3 4 5 6
ODKLON TRUPU
ROTACE NOHY V KYČLI   + ++    
PODŘEPNUTÍ   + ++ +++  
POSTOJ VZADU ++ +      
ZATÍŽENÍ VNITŘNÍ   + ++ ++  
To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

06.04.2012 10:17:38 #6 

˘Ö˘Krab muž

A k tomu jedna ilustrace zakončení oblouku nádavkem:

Ruce proklatě nízko, vnitřní koleno nepřikloněné ke svahu, vnější koleno zalomené k/za vnitřní (z toho nutně plyne protirotace), podřep přímo vzorový … jen jen se odrazit od hran.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

06.04.2012 12:40:23 #7 

TNS muž

Nie si Ty náhodou trochu iná váhová kategória,než jazdec na videu?:)

>> #2, CzechSkier, 05. 04. 2012 23:11:33

Ahoj Ivo,na tie povisnuté ruky by som aplikoval tebou spomínaný bágel a 2 páry lyží na ramená.Stačí len takto natočiť nové video a bude to OK.

..jazdec na videu prepáči,niekedy len neodolám dobrej slovnej nahrávke:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

07.04.2012 06:35:02 #8 

Harry žena

Chlapi caute.Diky za reakcie.

Naschval som v uvode vlakna podal minimum informacii,aby som Vas nezavadzal informaciami.

Pretoze predsavzatia su od tohto sudruha vysoke,chcel som pocut Vas nazor s vyssimi narokmi.

Takze upresnujem.Jedna sa o lyziara ktory rocne da asi 10–15 hodin na ski.V sucasnej dobe porciu ski hodin zvysuje,zacalo ho lyzovanie bavit.

Predtym absolutny smykac,na urovni bonupa/bonupe prepac/,so vsetkymi neduhmi ktore si je mozne s tymto stylom predstavit.

Nebudem tu pisat,aky bol nazor tohto sudruha na svoje lyzovanie,poz­namenam len ze znacne nekriticky.Ved to vsetci pozname.

Lyze 178 cm dlhe 9 rocny carv model,topanky detto.

Prosba sudruha/moj asi byvaly dobry kamarat po tomto vlakne/ o vyjadrenie sa k jeho zatacaniu na ski odo mna,po mojom vyjadreni sa ze na tom stoji ako ko…/mskiho skola/ dopadla tak,ze som sa mu rozhodol povenovat.Aj ked taketo veci nerad robim,este mam stale kopec roboty sam so sebou.

Takze chronologicky.

Prva hodina od udelenia zakladnych rad.

Fuj.Tazky porod lyziara ktory sa pokusa o tot ten cááárving.

Nic neriesim,hladam u neho pocit hrany.

Vidim naznaky postavenia na hrany.

Druha hodina.

Po desiatom pripomenuti ze na tom stale stoji ako ko…,/nebudem Vam pisat ze sa mu to absolutne nepacilo/,vidim naznaky dobrym smerom.Ku koncu druhej hodiny sa dari postavit lyziara na hrany aspon v troch oblukoch za sebou navezujucich.

Prichadza moj tlak na zmenu materialu,od sudruha kladne prijaty.

Zmena lyziarok za tvrdsie/flex 100/,lyze fischer ,stvorkova rada SC v dlzke 155 cm/velmi prijemna lyza,uplne idealna na riesenie zakladnych problemov/,podlozka 5 cm.

Tretia hodina.

Obrovsky prerod.V uzase z vleku sledujem,ako sudruh rychlo chape mnou udielane rady,ktore dostava cca kazdu stvrtu jazdu.

Je radostou pre mna ako jeho kouča/tak sa honosne nazyvam/ sledovat,ako rychlo dokaze na moje rady reagovat.

Upravujem postavenie tela a ruk,snazim sa ho tlacit do jazykov lyziarok,dost jazdi vzadu.

Vyjadrujem pred nim svoju velku spokojnost.

Teraz rovno prikrocim k piatej hodine,z tej je totiz toto video.

A co vidim?

Vela z toho co vy.

Zle postavenie ruk,moj prikaz drzat ruky nizsie a pred sebou,bez ich snahy vyuzivat ich pohyby v obluku sudruh po troch upozorneniach dodrzuje.Zrovnavam protirotacie tela/aj tym postavenim ruk/,s uzasom sledujem,ako predozadne pracuje v obluku.Je sice viac vzadu,ale charakter tohto kopca/mierny/ mi nedava ziadny dovod do jeho predozadnej pozicie vstupovat./Viem je to chyba,na takomto kopci to nie je problem,neskor sa mi to vypomsti/.

Snazim sa ho krotit v jeho lyzovani,je Vam uplne jasne ako sa citi,ked prvykrat citi benefity lyzovania zvane tot ten cááárving.

Dosledne ho drzim v pomalom prehraneni,mysleni na to,co mu vtlkam do hlavy,neponahlani sa v obluku,lebo ked si ho tri jazdy nevsimam,hned zmena a kurv…vsetkeho mojho snazenia.

Stale doraz na ruky,aby som mu fixoval telo.

Vidim horizontalny pohyb,znovu nevstupujem radami,toto ma cas,mierny kopec mu tuto pracu umoznuje,na miernom v tom nevidim problem.

Takze toto video je piata hodina vyuky.

Vazeni,a na toto som hrdy.To ako sudruh jazdi ma naplnuje radostou,a vierou v krajsie zajtrajsky.

Necham ho este trochu pojazdit takto,a budeme pristupovat k doslednejsiemu zatazovaniu vonkajsej,spolu s vetsim vyklonom a zalamovanim.Musim mu dat cas,

Zatial tolko,este raz diky,bonupe,pametaj NIKDY nie je neskoro. Tu mas priklad.

Arsi,mas dobry postreh,jasne ze som ina vahova kategoria,vsak som o desat kilov tazsi.To je to az tak vidno?

caute Harry

P.S. Krabe, prosimta to pivo mi pripomen,ten moj nemecky kamarat je strasna svina.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

07.04.2012 14:08:52 #9 

user99

vsimol som si, ze vobec nepichas palice. Si dost vzpriameny, chcelo by to ist viac do predklonu (lepsia aerodynamika a nizsie polozene tazisko, tym padom lepsia stabilita) >> #1, Harry, 05. 04. 2012 21:46:33

07.04.2012 17:25:41 #10 

˘Ö˘Krab muž

>> #9, user99, 07. 04. 2012 14:08:52
Jít víc do předklonu … to jako aby se zbavil i jen naděje na jakýkoliv škodlivý a zbytečný odklon trupu vůči pánvi do strany?
Myslíš, že tohoto lyžaře trápí aerodynamika a potřebuje být rychlejší?
A s tou stabilitou: není to tak, že by se měla natrénovat, aby byl lyžař stabilní zejména v polohách, ze kterých se dají lyže nejlépe ovládat, ne se jim vyhýbat?

Fakt nevím.

08.04.2012 16:12:31 #11 

user99

cela technika sa odvija od zakladneho lyziatrskeho postoja (tj. mierny predklon s pokrcenymi nohami). Aerodynamika, neaerodynamika, vystreny toho moc nenalyzujete (telo potrebuje perovat).Myslym ze to by by malo toho lyziara trapit viac, ako nejaky odklon trupu voci panve… >> #10, ˘Ö˘Krab, 07. 04. 2012 17:25:41 mat

08.04.2012 17:03:47 #12 

˘Ö˘Krab muž

>> #11, user99, 08. 04. 2012 16:12:31
V tom s Tebou naprosto souhlasím. Proč jsi tedy v #9 argumentoval: „ist viac do predklonu (lepsia aerodynamika a nizsie polozene tazisko, tym padom lepsia stabilita)“

Já vidím, že na dostatečné pružení má kolena pokrčená přiměřeně. Ale pro zlepšení postoje by se měl hlavně na začátku oblouku CELÝ POSUNOUT DOPŘEDU. A ne jen to ošidit předklonem.

A také si dobře ujasnit co a jak chce na lyžích vyvádět.

08.04.2012 17:45:53 #13 

user99

ono to s tym predklonom a podrepom vsetko nejak suvisi, ci uz hovorime o perovani, aerodynamike, ci stabilite. To bol len moj nazor na jeho styl jazdy, ked som si ho pozrel. V kazdom pripade, si ten postoj treba udrziavat,na to ake su jeho vyhody uz casom pride sam.>> #12, ˘Ö˘Krab, 08. 04. 2012 17:03:47

08.04.2012 18:01:27 #14 

˘Ö˘Krab muž

>> #13, user99, 08. 04. 2012 17:45:53
Hmmm, aby to nedopadlo tak, že postoj bude považován za samospasitelný. Mluvíme o pérování – dobře. Aerodynamiku v nezávodním lyžování můžeme směle vypustit. Stabilitu je třeba mít na zřeteli za všech okolností.
Ale hlavní výhodu a účel dobrého postoje spatřuji v možnosti cíleného, účinného, rychlého a přesného ovládání lyží. Pérování a stabilita jsou pak nezbytné atributy takovéhoto postoje, nikoliv cíle.

08.04.2012 18:21:15 #15 

user99

uz je to raz tak , mozes robit, co chces, ked nemas spravny postoj, nikdy nebudes dobre lyzovat…>> #14, ˘Ö˘Krab, 08. 04. 2012 18:01:27

08.04.2012 18:30:43 #16 

˘Ö˘Krab muž

>> #15, user99, 08. 04. 2012 18:21:15
A lze považovat postoj za něco absolutního a neměnného – v tom smyslu, že se nemusí vyvíjet s lyžařem a jeho postupně získávanými a zdokonalovanými dovednostmi? Tzn. že postoj jezdce WC povede automaticky k lepšímu lyžování i u začátečníka?

08.04.2012 19:16:49 #17 

user99

lyziarsky postoj by mal byt samozrejmostou, z neho sa odvija vsetko ostatne, nie naopak. >> #16, ˘Ö˘Krab, 08. 04. 2012 18:30:43

08.04.2012 19:35:43 #18 

˘Ö˘Krab muž

>> #17, user99, 08. 04. 2012 19:16:49
Ano, správný postoj je nezbytný a limitující, v tom se shodneme. Tři ALE:

1. Povede přesně okopírovaný postoj jezdce světového poháru automaticky k lepšímu lyžování i u začátečníka?
  2. Nemůže tento postoj jeho pokrok naopak v něčem omezit?
  3. Existuje pro všechny lyžaře jen jeden správný postoj?

>> #15, user99, 08. 04. 2012 18:21:15
„mozes robit, co chces, ked nemas spravny postoj, nikdy nebudes dobre lyzovat…“ (EDIT)
A ja dodam iba toto, ze ked nebudes dobre lyzovat, nikdy nebudes mat spravny postoj …

08.04.2012 19:48:26 #19 

CzechSkier

>> #18, ˘Ö˘Krab, 08. 04. 2012 19:35:43

Krabe díky, to je super. To je přesně to, co se snažím dlouze říct v různých jiných komentářích.

I.

www.juniorsports.cz

19.03.2016 17:29:21 #20 

bonup muž

>> #8, Harry, 07. 04. 2012 06:35:02 Harry chtěl vidět nová videa. Jinak Bonup samozřejmě prepáčí :). https://www.youtube.com/watch?… Bohužel bez Kraba to nějak není ono. Nad sebou jsem již zlomil hůl, ale co mám dělat s mladým. Nějak nevím co mu radit. Co udělat aby v tom méně seděl to tak jediné co poznám, že je špatně. https://www.youtube.com/watch?… Lyže máme na videu kameňačky, kluk Head C110 150 R12 a já Volkl P50 GS 183cm asi 21m (oboje dávno po smrti a ty P50 dokonce nalezené u popelnice – po domácím servisu skluznic i hran). Na našich AHV05 SL 155cm a AHV06 SL 165 to zatáčí jednodušeji teda rozhodně mě. Na SL mám problém udržet nezatíženou lyži pararelně většinou mi jde do V – patky k sobě špičky od sebe, ale i na GS je to patrné. Další chyby ani neumím odhalit, moje jízda na videu se mi ale nelíbí, klukova se mi naopak docela líbí. Budu muset zase někdy navštívit léčebnu doktora Kraba :).

19.03.2016 20:06:43 #21 

Harry žena

No,co Ti napisat.

Zase akoby si sa zhorsil oproti tomuto videu.

bonupova hviezdna chvilka

Na tomto videu mas lepsi zakladny postoj,citim z videa viac vahy na vonkajsej a menej snahy o zatacanie s pouzitim protirotacie.Ta protirotacia Ta odvadza od spravneho zatazovania vonkajsej.

Rada.

Nevzdavat sa.Vyhladat vrchneho patologa ked sa vystrabi zo zranenia.Hlava a telo sa zrovnava so smerom obluka.

Ovsem,ked sa pozres na uplne prve video co si sem postol,je jasny progres.Nie je to este na SP ,ale niekde to smeruje.Ja myslim,ze nie zlym smerom.

Tie „mrtve“ P 50 neboli vo svojej dobe vobec zle lyze.Ak su po smrti,podarovat pod stromcek na Vianoce zene,pozicat nieco od Kraba,a pojazdit s nim.

A ked budes cely rok posluchat,mozno Jezisko sa zlutuje,a pod stromcek nieco donesie.Prospelo by to.

Takisto porozmyslaj nad tym co v inom vlakne radila p.Polaskova o praci vonkajsej nohy.Prospeje to.

caute Harry.

P.S. Syn ked zostupi z tych penoviek na ine lyze,uz sa Ti tak jeho jazda lubit nebude.Jazdite podobne,jak keby ste boli rodina.:}Penovky ani pod stromcek niekomu,radsej rovno do kosa.

19.03.2016 20:32:15 #22 

ivan-ski

harry, pozeram ze tam prisiel pojazdit aj samotny felix neureuther. a jak dobre mu to ide v rytme tych pesniciek :-)

19.03.2016 20:39:51 #23 

Harry žena

>> #22, ivan-ski, 19. 03. 2016 20:32:15

Jo jo.

Ale to vtedy jazdil vo svojej zivotnej forme.

Teraz to s nim uz ide len dolu kopcom.Ale,vraj tak to v lyzovani ma byt.:}

Neboj,felix dorobi autodrahu,da zo nejakych tisic tyci a nieco Ti sem postne.

caute Harry.

19.03.2016 20:43:59 #24 

bonup muž

>> #21, Harry, 19. 03. 2016 20:06:43 Dík Harry, se vším souhlasím jen na Ježíška netřeba čekat nové lyže máme. Projev kluka na nových se mi zdá stejný jako na pěnovkách viz. tady. https://www.youtube.com/watch?… Jinak ty SL zatáčej sami, je čas se soustředit na držení nohy vzadu atd. ty GS se musej sakra nutit aby začaly zatáčet po hraně. Skoro přestávám věřit zde psaným pravdám (pro mě je to evangelium), že na naučení jsou lepší GS, ale asi se stanu nevěřícím.

19.03.2016 20:55:33 #25 

Harry žena

Bonupe,

vieru neopustaj.

Liecba GS ma vyhodu v tom,ze vyzaduje omnoho preciznejsie prevedenie pohybov.Prechod na SL lyzu je potom ako z trabanta do moskvica.

Sam vies,ze naopak sa horsie zvyka.:}

caute Harry

20.03.2016 08:03:12 #26 

˘Ö˘Krab muž

>> #20, bonup, 19. 03. 2016 17:29:21

Na zlomení hole je ‚mladej‘, sám na sebe použij mírnější prostředky.

Jestli máte lyže, na kterých už pominul i stav rigor mortis a dochází u nich k následné pozvolné autolýze, není potřeba si jimi kazit lyžování.
Když spočítáš náklady na permanentku, cestu a další, tak zjistíš, že se vyplatí koupit si na dorasování lyže z druhé ruky, na kterých budou ještě použitelné a platné všechny základní prvky dobré lyžařské techniky, stačí jen, aby nebyly prošlápnuté a měly zbytkovou hranu.

‚Mladej‘ má naspěch, přihlas ho na tréninky juniorky rychlostních slalomkářů, tam mu budou stačit i jeho stávající Heady.
Zato ‚Pořád mladej‘ už by tolik spěchat nemusel, takže může znale odložit pohyb těla do nového oblouku na chvíli, kdy už bude vnější lyže v plném záběru.

EDIT: Pokračování v pitevně.

20.03.2016 10:19:02 #27 

Gravedigger

>> #21, Harry, 19. 03. 2016 20:06:43

na tom starsim videu se Bonup vice snazi (na tom novejsim se veze jak mrtvola), coz se projevuje zejmena o trosicku vyraznejsim pohybem dopredu pri zahajovani oblouku (porad ale nedostatecnym). I ten maly rozdil ale staci k tomu, aby mohl lyze do oblouku trochu vest (aktivne tocit lyzema) a jeste se k tomu pridava lepsi tocivost lyzi pri zatizenejsi spicce. Vysledkem je, ze i veskere dalsi prvky jsou provadeny lepe (hraneni, mene prdelacky…) Dobry napad Harry, ze jsi to stare video pripomnel. Z porovnavani s novym videem by mohl Bonup vytezit opravdu hodne.

20.03.2016 13:21:41 #28 

bonup muž

>> #27, Gravedigger, 20. 03. 2016 10:19:02 Dík všem za odezvu nikdy nezklamete. Jsem z toho trochu zmaten, ale na druhou stranu alespoň po hraně to občas jede a to byl primární účel mého snažení, proto jsem zlomil tu hůl. Pocit je jiný než při smyku, ale i ten smyk jsem si na P50 zkusil a byla to krása pocitově – nenatáčel jsem to, tak reálně nevím. Proč já občas nevytáhnu 205cm lyže? Zmaten jsem především následujícím "na tom starsim videu se Bonup vice snazi (na tom novejsim se veze jak mrtvola), coz se projevuje zejmena o trosicku vyraznejsim pohybem dopredu pri zahajovani oblouku (porad ale nedostatecnym)­........ " Na kterém z videí to je tedy prováděno lépe? GSkám se do oblouku nechtělo a jsem přesvědčen, že tehdy bych na nich ani takhle zatočit neuměl. Přesně potřebovali zatlačit na špičku aby vůbec zatáčely a ještě potřebovaly alespoň nějakou rychlost. Já si tedy myslím, že komentář patří druhému videu, ale jsem včelař tak proto se raději ptám. Jinak opravil jsem odkaz v #24 na SL, ale bez Kraba to ani na Hranici nedám on snad něco vyzařuje, nebo to nechápu, pro porovnání odkaz na jeho video z mého léčení https://www.youtube.com/watch?….

20.03.2016 13:54:47 #29 

Harry žena

>> #28, bonup, 20. 03. 2016 13:21:41

Vcelari,Grave to napisal dobre.Presne to co si napisal Ty som mu chcel odpisat ja.

Ta jazda na tom videu je lepsia preto,ze si mal ochotnejsiu lyzu.A vies ako to chodi s ochotnymi sudruzkami.Aj najvetsie poleno sa citi pri nich ako Casanova.

Preto tu viaceri piseme,ze dlhsia neochotna sudruzka vyzaduje viac „snahy a presnejsich pohybov“ k dosiahnutiu ci­ela.

Takisto vetsiu rychlost a vetsiu ochotu sa polozit do obluku,pri spravnej praci s trupom.

Neboj,ked sa vytrapis na neochotnych sudruzkach,pri ochotnych budes krochkat blahom.Chce to cas.A patologa pri sebe.

Som ale rad,ze sam citis,ze pri tvojom jazdeni je „nieco inak“.

Myslim,ze si spokojnejsi ako na zaciatku pri /kruci to prve poskladane Tvoje video neviem najst/ tom sposobe jazdenia.

A to je cilem kazdeho soudruha z nas,spokojenost v zivote osobnim i lyzarskem.

caute Harry

20.03.2016 17:07:55 #30 

bonup muž

>> #29, Harry, 20. 03. 2016 13:54:47 Dík za vysvětlení a jsem rád, že jsem to možná pochopil i správně. Ačkoli neumím dlouhé soudružky správně uspokojit, přesto to na nich má své kouzlo. Vyšší rychlost je vnímaná bezpečněji než na SL. Dovolí jednoduší regulaci délky oblouku, lépe se mi přechází do smyku např. při vyhýbání. Prostě dlouhé a štíhlé soudružky jsou také fajne. Soudružky typu Marilyn Monroe mám však zatím radši.:-).

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy