Domů Diskuze Česko Kde všude v Čechách nepřeprodáte skipas?

Kde všude v Čechách nepřeprodáte skipas? (strana: 2)

30.12.2012 16:29:52 #31 

korsičan muž

>> #30, ivan, 30. 12. 2012 16:13:17

doplnil jsem to slůvko češi, aby to bylo jasné.

A co se týče té Labské, tak za čtyřku se omlouvám, ale bylo to myšleno tak, že lyžař jak na Svaťáku, tak na Labské sedí. A je jedno, zda na dvojce, trojce či čtyřce – pořád sedí.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

30.12.2012 17:31:53 #32 

HonzA_ muž

>> #29, korsičan, 30. 12. 2012 15:53:59

Cesi ale nehledaji pri lyzovani v Alpach stejne veci jako pri lyzovani v Cesku. Do Alp malokdo pojede na 2h rano, zatimco v CR je dost lidi, kteri si proste vyjedou na par hodin zalyzovat. A proto hledaji odpovidajici nabidku skipasu, ale bohuzel ji nenalezaji.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

30.12.2012 18:44:48 #33 

ivan

>> #32, HonzA_, 30. 12. 2012 17:31:53

Musím s gustem popatnácté zopakovat výmluvný výrok z nitra branže:

Dokud máš frontu, de vohovno.

A další oblíbené:

Elementary, dear Watson.

30.12.2012 20:05:51 #34 

HonzA_ muž

>> #33, ivan, 30. 12. 2012 18:44:48

Presne. Ale mam dojem, ze jim ted v tydnu uz pekne sviralo. I kdyz na druhou stranu urcite moc dobre vedeli ze vetsina ubytovani je plna, takze zas tak o moc nejde.

Holt letosni sezonu je nejvetsi nepritel vlekaruv lyzar, ktery nepotrebnou permici proda dal. Pripadne rodice, kteri se pres den stridaji na jednu permici soucasne s peci o dite – sprostaci skrtacky, neprejicny.

30.12.2012 20:07:00 #35 

korsičan muž

>> #32, HonzA_, 30. 12. 2012 17:31:53

Honzo, to máš samozřejmě pravdu, ale má to jedno zásadní ALE.

V takovém případě nelze argumentovat poskytovanou službou v Alpách, když tam taková služba neexistuje !!!!! Ani v Alpách tuto formu budeš dost těžko hledat.

Stejně tak nelze argumentovat cenou půldenního skipasu v Alpách, když i tento je na stejné cenové hladině, jako ten v čechách. Rozdíl v procentech je totiž nula.

Stejně tak požadovat jakousi formu časového skipasu v ČR a zároveň nadávat na poměry v našich horách, když nikde jinde v Alpách takovou formu skipasu žádný provozovatel nenabízí, je argument dost pochybný.

Dost často tady člověk čte, jak je to v Alpách super, jak tam všecho funguje, jak je to levné atd. To že tam lyžaře už několik roků ve skiareálech fotí a sledují, nikomu z čechů nevadí. Ale běda, když stejnou formu kontroly skipasů zavede skiareálk v ČR. Hned je to špatně, šikana a nenažranost provozovatele atd.

Faktem prostě zůstává, že češi strašně rádi nadávají na domácí provozovatele, ale tu samou situaci v Rakousku vidí naprosto opačně.

30.12.2012 20:19:46 #36 

HonzA_ muž

>> #35, korsičan, 30. 12. 2012 20:07:00

„V takovém případě nelze argumentovat poskytovanou službou v Alpách, když tato služba neexistuje !!!!!“

To mas samozrejme pravdu.

„Stejně tak požadovat jakousi formu časového skipasu v ČR a zároveň nadávat na poměry v našich horách, když nikde jinde v Alpách takovou formu skipasu žádný provozovatel nenabízí, je argument dost pochybný.“

V tom s tebou az tak uplne nesouhlasim – a to proto, ze charakter lyzovani je proste u nas jiny. Je spousta mensich arealu, relativne blizko u sebe. Kazdy ma neco sveho, ale nemaji spolecny skipas. Domacim v alpach casto jedina sezonka na ten jejich areal pokryje cele rozsahle udoli a nic dalsiho v podstate nema smysl resit. U nas zaplati za sezonku SROVNATELNOU CASTKU za NAPROSTO NESROVNATELNOU HODNOTU (z meho subjektivniho pohledu) – a malokdo se chce upsat k tomu, ze bude celou sezonu hoblovat tech stale stejnych 8 km (casto preplnenych) sjezdovek.

Ja jsem toho nazoru, ze by majitele arealu dosahli vetsiho uspechu (= dlouhodobeho zisku z meho pohledu), pokud by respektovali odlisnosti v lyzovani v nasich horach. Nekteri to delaji.

Nahodou ten navrh s casovkou na relativne dlouhe obdobi, ze ktere by se postupne odecitalo a mela rozumnou cenu, neni vubec spatny.

Chapu ale, ze se majitelum arealu ZDA, ze lepsiho zisku dosahnou tim, ze budou lidi nutit do celodenich permic, pripadne casto nesmyslne nevyhodnych bodovych permic.

30.12.2012 20:35:29 #37 

korsičan muž

>> #36, HonzA_, 30. 12. 2012 20:19:46

Honzo k tomuto skoro nemám výhradu a defakto souhlasím. Pouze jsem napsal, že nemůžu napsat, že hledám časovou jízdenku v ČR a protože ji nenacházím, tak musím jet do Alp.

Skipas tohoto formátu nikdo v Alpách nenabízí, tudíž je ten argument naprosto mimo. Stejně tak nemůžu napsat, že nevydržím lyžovat celý den a že 1/2denka skipasu v ČR je předražená, tak musím do Alp. To je další demagogie, protože v Alpách je ta 1/2 denka za stejná procenta, jako v ČR. Navíc je tam spousta středisek ani nemá v nabídce.

A co se týče těch sezonek, tak to je také dost zavádějící, protože velikost Alp a jejich návštěvnost do našich hor prostě nacpat nelze. A je rozdíl, když ve středisku s 200km sjezdovek vlastní sezonku 10000 lidí a ve Špindlu třeba jen 200. To je ta cena potom samozřejmě úplně jinde.

Stejně tak není v Rakousku možné, aby na sezonku lyžoval někdo jiný, než její majitel. Ve Špindlu na policejní sezonky lyžoval snad každý policajt v ČR, včetně jejich kamarádů. Nebo letos 82 letý důchodce vlastnící sezonku, který byl asi před 4 lety vyhlášen jako nejpylnější lyžař ve snowparku na Mísečkách !!! :-)

30.12.2012 21:08:48 #38 

m3 muž

Nový provozovatel Špindlu se snaží ztížit přeprodej skipasů tak ,že se okolo kasy pohybují 2 zřízenci ve firemních bundách a šmejdí.Tedy alespoň ve Sv.Petru. Viděl jsem je tam včera(to jsem prodal) a dnes tam byli znovu.

30.12.2012 21:18:49 #39 

ivan

>> #38, m3, 30. 12. 2012 21:08:48

Nejenom nový. To už dávno.

30.12.2012 21:29:02 #40 

m3 muž

>> #39, ivan, 30. 12. 2012 21:18:49

No to netuším,resp jsem si toho ani nevšímal a neřešil,protože jsem měl sezonku.Na letošek jsem usoudil,že je to blbost,protože jsem jí ani nevyužil. V každém případě na Stohu stejný přístup.

30.12.2012 21:46:40 #41 

HonzA_ muž

>> #37, korsičan, 30. 12. 2012 20:35:29

nejsme ve sporu – bude3 si to muset vyjasnit s Mirkem ;-).

„A co se týče těch sezonek, tak to je také dost zavádějící, protože velikost Alp a jejich návštěvnost do našich hor prostě nacpat nelze. A je rozdíl, když ve středisku s 200km sjezdovek vlastní sezonku 10000 lidí a ve Špindlu třeba jen 200. To je ta cena potom samozřejmě úplně jinde.“

Z pohledu nakladu nevim. Do toho arealum v Alpach a ani v CR nevidim. Jednim z faktoru bude ale zcela jiste uvazovana doba navratnosti investice. To je jeden z faktoru, ktery totalne zabil ceny ubytovani na horach v CR oproti napr Rakousku. Ale videl jsem, ze se uz bliska na lepsi casy. Jestli je podobny problem i v arealech nevim. Stejne jako nevim, jestli na ty tolik pozadovane dotace dosahly vsechny arealy v Alpach.

Ale z pohledu prosteho zakaznika je to proste mnohem mene muziky za temer stejne penez. A porovnani? Denni navstevnosti neznam, a vcelku mne ani nezajimaji. Beru to podle vytizenosti vleku/lanovek a zaplnenosti sjezdovek.

Samozrejme to prinasi otazky – pracuji arealy v CR vyrazne mene efektivne? Jsou u nas o tolik vyssi provozni naklady (mzdy, energie, udrzba, najem, …) a nebo investicni naklady (ceny stavebnich praci, …)?

Ano, chapu ze by se arealum v CR libilo, kdyby cca od poloviny prosince do poloviny brezna jezdily na hory zastupy turistu v tydennich turnusech, a kupovali by si 6 denni permice (samozrejme se slevou u vybranych ubytovatelu), casem by zacali delat akce typu 4=3, 7=5 nebo o Valentynskem tydnu zeny lyzuji zdarma a podobne kopie davno vymyslenych modelu z Alp.

Ale pokud se nestane neco zasadniho, poradna tydenni lyzarska dovolena bude pro velkou cast lidi znamenat Alpy. A proto by mely i velke arealy chapat zakaznika a jeho potreby. Holandani jsou pryc a uz se nejspis nevrati. Ale my tu jsme porad a kdyz nas nevyprudi moc, budeme k nim i jezdit. A kdyz se budou snazit, tak i radi, nejen z nouze.

30.12.2012 22:13:00 #42 

ivan

>> #37, korsičan, 30. 12. 2012 20:35:29

Ono těch sezonek tak málo nebude, resp. nebylo. Jednou před lety, kdy jsem svou kupoval atypicky pozdě, jsem se zajímal, kolik už jich je prodaných do toho dne. A, iirc, bylo jich mezi 900 a 1000. Ne že by těch cca 6 mega (tehdy snad ještě byla za 6000 nebo 6500) bylo kdovíjak moc, ale při slevě za včasné zakoupení (i to existovalo) není pár mega předtím, než se po začátku sezony začne vydělávat, tak zanedbatelných.

Nemluvě o tom, že správně znamená sezonka loajalitu, což je v tomto byznysu velká hodnota.

To, že snad na různé nestandardní permice jezdili/mohli/směli jezdit různí nestandardní zákazníci, byla ale politika Skiareálu, resp. zástupců vlastníků (představenstvo). Prastará, mám s tím z 80. let svoje neblahé zkušenosti.

Kdyby opravdu chtěli, mohli to tvrdě kontrolovat. U turniketů i v přepravním prostoru.

Když chtěli odchytit lanovkáře, který sice byl nelyžař, ale měl ohromné množství průchodů, problém s tím nebyl a následovaly značné sankce (zaměstnanecké skipasy, zákaz lyžování). Že to neaplikovali na všechny, je jejich politika/chyba.

I v tom Rakousku to „možné“ je. Zase záleží na odhodlání provozovatele. Obecně si nechce klientelu naštvat, a tak moc nedusí a nekontroluje. Takové ty sezonky předávané tam na některých chatách dalšímu a dalšímu turnusu je možná přinutily dělat trochu víc.

30.12.2012 22:16:50 #43 

korsičan muž

>> #41, HonzA_, 30. 12. 2012 21:46:40

Máš pravdu, nejsme ve sporu (to nejsem ani s Mirkem, jen diskutujem), protože pod tento tvůj komentář bych se podepsal. Jen jsem toho názoru, že porovnávat Alpy a naše hory nelze. Velikostně, kapacitně, majetkově atd jde o dvě naprosto odlišné věci.

Jenže to lidi vůbec nezajímá, což je chyba.

Nikdo si nedovolí srovnávat 14 denní dovolenou v Chorvatském 4* hotelu u moře a 14 denní pobyt v stejně kvalitním hotelu na Lipně. To by byl okamžitě za blba, nejen před národem, ale i ve vlastním zrcadle.

Na druhou stranu ti stejní lidé porovnávají týden v Harachově a týden v Tignes, nebo na Schladmingu. To je demagogie, ke které se každý druhý hrdě hlásí. Stačí se tady podívat do diskuse. :-)

30.12.2012 22:34:27 #44 

korsičan muž

>> #9, ivan, 30. 12. 2012 22:13:00

Tak ty čísla jsem samozřejmě střelil od boku, ale ten poměr je určitě více než 100× vyšší ve prospěch Alp.

Před lety jsem hodně jezdil na Schladming a tam mě paní domácí říkala, kolik tamní skiareál prodá sezonek. Už si to moc nepamatuju, ale bylo to tisíce kusů. Tvůj komentář krásně doplním. I tato paní nám prodávala 6denní skipas (měla několik sezonek) za poloviční cenu, než bylo na kase, ale jen první roky. Někdy kolem roku 2004 – 2005 byl konec. Skiareál to tvrdě utnut a dokonce prý hrozil, že je tu škodu nechá zaplatit !! Rekreanty nikdo nepopotahoval, to by bylo kontraproduktivní, ale zatnout tipec místním už pro ně problém nebyl. Tu ostudu by tam těžko něco zahojilo. V Rakousku jsou ještě větší maloměšťáci, jak u nás a takováto ostuda by tam sousedy potěšila víc, než vyhořelé či ukradené auto.

Ale je klidně možné, že některá střediska to tam dodnes až tak moc neřeší.

01.01.2013 15:24:07 #45 

Bohouš muž

>> #44, korsičan, 30. 12. 2012 22:34:27 Dneska jsem si na DM pohmoždil rameno při pádu na červené sjezdovce u Hotelu Vista, zřejmě jsem najel na nějáký zbytky raket po Silvestrovském veselí a už jsem letěl. Bylo dopoledne dali jsme si občerstvení a pak už jsem se skoro nehnul. Co s permicema, všude píšou neprodávejte jste vyfoceni apod., vyměnil jsem si svůj lístek s manželkou, tu to pustilo bez problemu – tak jsem permice prodal – s lidma jsem u turniketů počkal a vše bez problemů. Takže to jde, žadneho oka u turniketu jsem si nevšiml.

01.01.2013 15:58:41 #46 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #45, Bohouš, 01. 01. 2013 15:24:07

Ahoj, jak jsem psal výše v popisu situace z Pece. Žádný systém – turniket není nastaven tak, aby zablokoval permanentku sám. Až na základě „chybové hlášky“, kterou turniket vyšle do počítače tu permanentku zablokuje, nebo taky nezablokuje konkrétní živý člověk, který u toho počítače celý den sedí.To znamená, že testovat svůj lístek na manželce, nebo počkat u turniketu, jak se to vyvrbí, nic neřeší. Lístek může být zablokován třeba až za hodinu…

01.01.2013 17:18:06 #47 

Bohouš muž

Pak mě není jasný, kde v turniketu je schovaná kamera popř. fotak nebo něco podobnýho, koukal jsem na to a nic jsem nenašel. >> #46, Ondřej Novák – SNOW, 01. 01. 2013 15:58:41

01.01.2013 18:39:38 #48 

mdejvidos

Ev. není jistě problém dát tam levnou atrapu kamery,další zvláštní věc je, jak se letošní sezonu najednou vyrojilo tolik středisek kde mají ,,kamery,, nainstalované (hezky jedno po druhém)… . A taky nevím,když náhodou od někoho koupím permici i s dokladem o zaplacení, jak mi to chlapci zablokují, fotka v jejich systému je sice pěkná, ale doklad v ruce je doklad a čert ví, jak mi to potom chlapík u turniketu vysvětlí.

05.01.2013 23:46:12 #49 

Jirka189 muž

>> #4, Karlosv, 23. 12. 2012 22:48:07 U těch Koutů bych to zatím bral s rezervou, dnes (5.1.) tam mimo pokladnu přeprodával člověk oblečený ve firemním oblečení provozovatele, zřejmě zaměstnanec. Pokud nebyl jen provokatér, pak asi věděl co dělá. Nenabízel to přímo mě, ale několika lidem ve frontě u pokladny cca v 10.30 a měl asi 3 nebo 4 skipasy na prodej.

„Bude daleko hůř, než je. A taky daleko líp. Já si počkám.“ Charles Bukowski

06.01.2013 10:29:12 #50 

yau

Letošního silvestra jsem prožil v Rokytnici nad Jizerou. Samozřejmě že jsem očekával v tomto termínu spoustu lidí, ale nedokážu pochopit jednu zásadní věc. Ve 12 hod. jsou provozovatelé areálu schopni prodat 4 hodinový skipas ZA PLNOU CENU do totálně přeplněného areálu, i když jim je jasné, že svah není upravený, polovina sjezdovek je bez sněhu a pokud budete mít štěstí a silné lokty ve frontě, sjedete kopec 2× a dost. Všechny řeči o přeprodávání skipasů jsou jen důsledkem politiky provozovatelů. Prostě nahrabat co nejvíc dokud to jde. Přirovnal bych to k provozovatelům kina, kteří prodají jen tolik vstupenek, jakou má kino kapacitu. To co prodají navíc pokazí zážitek z dané činnosti všem a Český podnikatel je spokojen, že vydělal , ale nedojde mu, že až budou areály skuhrat na nedostatek lyžařů, každej si řekne MŮŽETE SI ZA TO SAMI.

06.01.2013 11:11:02 #51 

fischerbl

>> #50, yau, 06. 01. 2013 10:29:12

„Ve 12 hod. jsou provozovatelé areálu schopni prodat 4 hodinový skipas ZA PLNOU CENU do totálně přeplněného areálu..“

A představ si, že jsou i lidé, kteří jsou schopni koupit si ve 12 hodin 4hodinový skipas ZA PLNOU CENU do totálně přeplněného areálu.

Na Silvestra zlatý běžky! Ale i ve stopě bylo docela husto.

Jinej gang...

06.01.2013 12:42:01 #52 

HonzA_ muž

>> #51, fischerbl, 06. 01. 2013 11:11:02

„A představ si, že jsou i lidé, kteří jsou schopni koupit si ve 12 hodin 4hodinový skipas ZA PLNOU CENU do totálně přeplněného areálu.“

A představ si, že to bývá často ta „nejvýhodnější“ možnost. BOHUŽEL. Tedy, když vynechám na odpoledne často téměř nesmyslný 2h skipas.

>> #50, yau, 06. 01. 2013 10:29:12

„Všechny řeči o přeprodávání skipasů jsou jen důsledkem politiky provozovatelů“

V podstatě souhlasím. Jsou to důsledky cenové politiky areálů. která nerespektuje požadavky (části) zákazníků a nevyužívá možností, které se nabízejí.

Něco podobného sledujeme roky v oblasti zábavy (hudba/video).

06.01.2013 12:56:52 #53 

fischerbl

>> #52, HonzA_, 06. 01. 2013 12:42:01

Mně je problematika skipasů celkem jasná, i když některé praktiky areálů ani jejich zákazníků nechápu.

Jinej gang...

06.01.2013 13:36:38 #54 

fischerbl

>> HonzA_, 29. 12. 2012 00:34:21

„..proč by si mne někdo měl fotit s přesným údajem a čase a místě a tyto informace uchovávat, případně zpřístupňovat dalším lidem. Navíc s možností tyto informace provázat s konkrétní osobou např. při platbě kartou a nebo využití některých slev (např. O2 apod).“

Myslím, že zatím jde čistě jen o snahu zabránit přeprodeji permic. Na to zpřístupňování těchto informací dalším lidem či jejich provázání s konkrétní osobou máš nějaké důkazy?

Jinej gang...

06.01.2013 14:24:19 #55 

HonzA_ muž

>> #54, fischerbl, 06. 01. 2013 13:36:38

„Na to zpřístupňování těchto informací dalším lidem či jejich provázání s konkrétní osobou máš nějaké důkazy?“

A není spíš na areálech aby prokázaly, že není možné, aby se tyto údaje dostaly do nesprávných rukou? A jak uhlídají své zaměstnance, případně externí spolupracovníky, aby některé informace nechtěli nějak využít (nejde teď o mně, jsem nezajímavý)?

Já žádný důkaz nemám, neboť areály nikde nezveřejňují informace o nakládání s osobními údaji, které takto získají (alespoň jsem to nikde nenašel) a ani na přímou žádost o zaslání těchto informací jsem nedostal žádnou odpověď. A to je, podle mně, špatně.

06.01.2013 18:24:44 #56 

skijan muž

Zdravím, ač nechca, ještě jednou. Nedá mi to nenahodit otázku, která s přeprodáváním nesouvisí jen zdánlivě, ale zatím se ve vlákně neobjevila: Ti co v 10:30 přeprodávají přišli do areálu pěšky? Možnost skibusu vynechme, mám na mysli většinové auto. Zjednodušeně: Když se areál snaží nabízet parkování zdarma (a dostatek míst není u nás všude), logicky na jednu celodenní permanentku moc nechce počítat dvě auta na parkovišti v jedné chvíli. (jinak se přeprodavač s kupujícím u kasy potkat nemůže!). I to pak může souviset s kalkulovanou cenou jednotlivých typů časových jízdenek a nechutí tolerovat přeprodej.

A teď chutě do toho, a nebo do mně :-)

No service ... no fun!

06.01.2013 18:39:48 #57 

romík muž

Zdarec, zítra – jestli nebude lejt – pojedu na večerko do Jánek, případně do Pece (ikdyž jsem se zařek, že už tam i tam nepáchnu).,,Jedna paní povídala", že tam fakt nakoupili systém za těžký love, kde vám přímo při nákupu permice vyfotí ksicht – kamera za sklem pokladny, či co. Tak jsem fakt sám zvědav, jak to vlastně je…Myslím si ale, že by měli mít u pokladny nějaké povídání o ochraně osobních údajů bla, bla, bla…Pokecám s pokladní, třeba mi řekne nějaké info. Později poreferuji, co jsem zjistil. SKOL

06.01.2013 19:07:00 #58 

m3 muž

>> #56, skijan, 06. 01. 2013 18:24:44

To se mi zdá jako dost krkolomná konstrukce. Podle mě je vše o tom,že provozovatelé chtějí vydělat.To by nebylo nic divného a je to v naprostém pořádku,kdyby to nebylo vydělávání za každou cenu.To ,že se snaží prodávat jen celodenní permice a na 2–3 hodinové ranní/odpolední lyžaře kašlou vede k většímu podílu přeprodávaných celodenních skipasů a parkování s tím nesouvisí.

Je potřeba říct,že ne všude je provozovatel nevstřícný.

Zdá se mi,že je to spíše o strategii kam chce, nebo se snaží středisko směřovat,jestli existuje vazba areál/ ubytovatelé atd.

06.01.2013 20:05:01 #59 

korsičan muž

>> #58, m3, 06. 01. 2013 19:07:00

a na 2–3 hodinové ranní/odpolední lyžaře kašlou .....

A znáš nějaké středisko mimo území ČR, kde by podobná služba fungovala ???

Jestli to nebude tím, že jsou češi národ přinejmenším vyčůraný, který požaduje doma služby, které by mimo území ČR nikdy nepožadoval.

A fakt, že chtějí provozovatelé vydělat, je snad normální. To chce úplně každý, kdo chodí do zaměstnání. Nebo chodíš do práce za účelem, nevydělat ????

06.01.2013 21:11:40 #60 

m3 muž

>> #59, korsičan, 06. 01. 2013 20:05:01

To na co jsem reagoval a tím pádem moje poznámka o 2–3 hodinových lyžařích je o areálech u nás a ne mimo území ČR.

To ,že dost lidí požaduje dopolední/odpolední ev. nějaké kratší skipasy je dáno spoustou okolností,které tady už byly napsány.Rozloha areálů,délka sjezdovek,množství lidí na nich atd.

K vydělávání peněz se mi zdá,že jsi pořádně nečetl co jsem napsal.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy