14.01.2013 12:46:01 #151
>> #149, korsičan, 14. 01. 2013 12:35:24
Nějak nerozumim řeči Tvého kmene.
Můžeš vyvrátit mojí argumentaci toho, že nápis o nepřenosnosti anonymních permic je neplatnej?
Počet přeprodanejch permic za logickou argumentaci neberu.
14.01.2013 14:36:29 #152
>> #147, korsičan, 14. 01. 2013 12:26:01
- A/Snad bych podotkl, ze nemam pocit, ze je ta diskuze o preprodavani (uzivani) detskych dospelym atp nebo prenosu sezonnich skipasu. Prijde mi (alespon tak to chapu ja), ze to tu nikdo nehaji. Ta diskuze je jen a jen o preprodeji denni dospele a s tim svazane tematiky…
- B/Verim ti, ze mas svedomi ciste (ani mi neprislusi nekoho soudit, snad jen delat si sve subjektivni a jiste mnohdy mylne nazory), ale to je vse jen mira osobniho nastaveni (nakup jednou ve Schw = svedomi ciste, prodej 2× nebo snad 3× ve Spindlu uz je neciste nebo jeste ne kde je ta hranice).
Pak je otazka svedomi vlastniku…ale jak jsem podokl vse ma sva pravidla (nekdy moralnejsi jindy/mozna i casto ne) a nejde merit svedomi
Tady vse pro a proti bylo receno (moralne a objektivne majitele zdrazuji a jsou proti trendu „rozumne casove jizdenky“, zda si muzes napsat na ticket cokoliv je take ???, presto je to vse jen predmet pravni debaty/sporu – jakoliv to nemusi moralne byt take spravedlive, holt svet spravedlivej neni)
Kazdopadne proste neni videt snaha vlastniku (tak jak poznemanavaji) vse ve prospech zakaznika (resp mozna – az se to vse zdrazi natolik, ze jim vyjde business case a bude na to mit par lidi pak bude na kopci vice prostoru a dotycni to jiste oceni…)
Otazkou je zda to je spravne a chceme to tak, lze to udela napr i ve zdravotnictvi/skolstvi (bude pak vydelavat, sluzba bude asi na vyssi urovni…) Jen mozna bude 3/4 zeme trochu lazaret…
Nic ve zlem, treba chapes kam smeruji (mozna smeruji jini…), treba ne
Tot vse, mej se
14.01.2013 14:46:58 #153
>> #152, MirekP, 14. 01. 2013 14:36:29
Dejte pozor, jsou už i areály kde si Vás vyfotí, když si koupíte párek v rohlíku. Ten když už nemůžete nesmíte dát nikomu jinému (je nepřenosný) a musíte ho vyhodit. Vaše stará co si chtěla jen kousnout si musí koupit svůj .....:-)
14.01.2013 15:02:20 #154
>> #153, iampucmeloud, 14. 01. 2013 14:46:58
Jsem asi mene inteligentni (ostatne to neni ostuda, kazdy jsme nejaky), ale ma mi Vas prispevek (reakce na muj) neco sdelit? Nemohu ho vstrebat, pokud nerozumim…nebo to byla jen obecna zertovna poznamka (a proste vnikla jako click na odpoved posledni prispevek)??? Dik za vysvetleni
14.01.2013 15:29:53 #155
Když se pokusím shrnout nejzajímavější momenty diskuze ohledně přeprodávání skipasů, vychází mi toto:
- týdenní až sezónní skipasy – většina lyžařů asi souhlasí s tím, že tyto jsou vázané na jednu osobu a půjčování/přeprodávání není v pořádku (obodobně jízda dospělého na dětský skipas)
- je půjčování/přeprodávání denních skipasů vůbec postižitelné? (asi nejzajímavější otázka celé debaty, neboť konenčou odpověď na něj by musel dát soud)
Někdejší usnesení Nejvyššího soudu zjednodušeně říká, že jízdenku na držitele může využít kdokoliv, i kdyby přepravní řád provozovatele tvrdil něco jiného. Jenže pokud je na jízdence fotka, je stále „na držitele“? A co když se jízdenka „na držitele“ vlastně mění na jízdenku „na jméno“ při prvním průchodu turniketem, kdy je lyžař vyfocen? A co kdyby nebyl vyfocen, ale byly jen zaznamenány jeho určité fyzické znaky (výška, barva očí ap.)?
- proč stojí půldenní skipas tři čtvrtiny ceny celodenního?
Nejrůznějších vysvětlení se tu sešlo dost, chybí snad už jen ty nejextrémnější – zrušit časové skipasy a prodávat jen jednotlivé jízdy, anebo naopak prodávat jen časově neomezený vstup, tj. každý zaplatí stejně, ať vstupenku využívá hodinu, nebo celý den (jako to je na některých koupalištích, v muzeích ap.).
- cenová politika ČR vs. Alpy
Velmi inspirativní je myšlenka, že česká střediska by si měla vynalézt vlastní cenovou politiku, a ne kopírovat tu alpskou. Domácí střediska jsou využívána na kratší, operativnější návštěvy, a návštěvníci tedy chtějí mnohem podrobnější skladbu skipasů. Stačily by třeba 2-, 3-, 4-, 5hodinové skipasy v „přiměřeném“ (jakém přesně?) poměru k celodennímu skipasu? Nebo předplacený časový skipas, ze kterého by se odečítaly jen proježděné hodiny, klidně ale po celou sezónu? A jaké konkrétní ceny by v takovém ideálním ceníku měly být?
Žádný provozovatel nebude chtít „ceníkovým experimentem“ docílit snížení svých tržeb, byť třeba za cenu spokojenosti návštěvníků. I to může být důvod, proč se všichni drží cenového modelu, který funguje i v zahraničí.
14.01.2013 15:48:12 #156
>> #155, Radek Holub – SNOW, 14. 01. 2013 15:29:53
Ta proměna je zajímavý řešení.
Jak si může soud vyložit tohle: Podle § 38 odst. 1 vyhlášky č. 175/2000 Sb. je k uplatňování práv vůči dopravci oprávněn ten, kdo předloží originál jízdenky nebo zavazadlového lístku; zní-li jízdenka na držitele, je oprávněným držitel.
Doufám, že takhle jednoduchý řešení, jak jsi naznačil to nebude, ale cesta by tudy výst mohla.
Jestli se nemýlim, tak vlekaři tvrděj, že nezaznamenávaj obličej, aby neměli trable s ÚOOÚ. Jestliže nearchivujou osobní data, tak by jim to nemělo stačit k vyrobení jízdenky na držitele z anonymní.
Ale i tak není důležitý, jak se na to dívá pár desítek diskutujících na snow, když bude masa zmasírovaná, že za to vlekaři sekaj ruce.
14.01.2013 16:31:38 #157
>> #154, MirekP, 14. 01. 2013 15:02:20
na příspěvek to nemá vazbu, je to jen povzdechnutí —
14.01.2013 19:39:07 #158
Skipas jsem přeprodala všehovšudy jednou v životě, ještě si pamatuju, že to bylo na Bouřňáku před osmi lety, tedy za studentských let, kdy byla každá koruna dobrá. K dobru mi budiž přičteno, že kupující nás tehdy sami zastavili, jestli odcházíme… A před pár lety jsem celodenní skipas darovala. A aby se rovnováha ve vesmíru vyrovnala, tak v Rokytnici jsem před lety pro změnu po asi pěti jizdách celodenku ztratila…
Nicméně musím zkonstatovat, že některé areály si o to svou cenovou politikou koledují – teď mě napadají třeba Paseky nad Jizerou: 2 hodiny za 220,–, 3 hodiny 340,–, 4 hodiny 370,–, 1 den 440,–… Člověka při takových cenách svrbí ruka koupit celodenku, odlyžovat si své a po třech čtyřech hodinách jí prodat…
14.01.2013 20:59:14 #159
Tak mi to nedalo a přinutil se z hlubin batohu vyhrabat jsem loňskou
sezonku ze Špindlu.
V textu na sezonce se píše : zadní strana- zakoupením jízdenky se
účastníci přepravy zavazují respektovat a dodržovat platné smluvní
přepravn í podmínky Skiareálu Špindlerův Mlýn a.s. na přední straně
natištěno -datum zakoupení ,platnost,cena,jméno a potom cosi jako foto.
Bez právní polemiky o platnosti nebo neplatnosti ustanovení smluvních
přepravních podmínek je asi každému jasné ,že permice je moje a nebude na
ní jezdit třeba moje teta. Co se píše na jednodenních skipasech jsem si
nepřečetl,když jsem si chca nechca musel o vánocích koupit.Navíc silně
pochybuju,že tzv. smluvní přepravní podmínky někde u kasy visí ,
aqlespoň jsem si jich nevšimnul.To zjistím koncem týdne na Hromovce.
>> #155, Radek Holub – SNOW, 14. 01. 2013 15:29:53
Žádný provozovatel nebude chtít „ceníkovým experimentem“ docílit snížení svých tržeb, byť třeba za cenu spokojenosti návštěvníků.
Nevím jestli je to cenový experiment,ale nový majitel Stohu drží docela rozumné ceny – tedy porovnání celodenní/dopolední.
14.01.2013 22:27:43 #160
Přiznávám, i já jsem přeprodala skipas, před tuším 4mi lety na Chlebu ve Vrátné, první lyžování. Slováci všude rozhlásili, že se jezdí. Nahoře urolbovali 2 pruhy a to jen 150 metrů od dojezdu k vleku. Zbytek přimrzlá krusta. Vlekaři se skládali smíchem, jak dojíždějící zakopávali o překážky. Psali o tom tenkrát i v novinách.
Prodali jsme je za 50 sk, ale lidi varovali. Prý se pojedou podívat.
Staré přísloví praví: s poctivostí nejdál dojdeš. Už jsem si ho tolikrát prověřila, že si to nemusím opakovat.
Obchod musí být výhodný pro obě strany, aby byl i úspěšný.
Cenová politika některých našich středisek je šílená (zvlášť s ohledem na rodiny s dětmi, kdy ani rodič nemůže lyžovat jako o závod, protože se věnuje dítěti).
Naštěstí je konkurence obrovská a je to na nás, na zákaznících, abychom provozovatelům svou přízní dali najevo co si přejeme.
17.01.2013 14:25:53 #161
Tak jsem schválně při cestě ze Stohu zastavil na Hromovce a šel se podívat ke kase.Obchodní podmínky tam nikde nevisí a slečna v pokladně na mě koukala jako na vraha když jsem je chtěl.Nicméně na cedulích pod cenami skipasů je věta o zákazu přeprodeje a předávání skipasů.Na opakovanou otázku jestli skipas mohu někomu věnovat mi tvrdošíjně opakovala,že ho nesmím prodat.Navzdory tomu jsem hned vedle kasy potkal odcházejícího lyžaře ,který mi permici nabízel.
17.01.2013 14:44:28 #162
se nam to tu nejak zvrhlo!!!!!dovolim si pripomenout, ze jsem toto vlakno zakladal, abych se dozvedel , kde vsude lze preprodat skipass (chtel jsem si utvorit jakysi seznam, ktery by byl pouzitelny pro ostatni uzivatele tohoto fora) , nezajima me zda je to odporuje dobrym mravum ci tim porusuji smluvni podminky nejakeho strediska ( a do jake miry je nasledne preruseni poskytnutí sluzby neboli zablokovaní skipassu opravnené,to je otazka pro právníka). takze prosim vsechny aby sem prispivali pouze kdyz budou chtit vsem ostatním sdelit v jakem stredisku lze nebo nelze preprodat skipass. diky
19.01.2013 20:51:11 #163
>> #162, rADEk, 17. 01. 2013 14:44:28
Zajímalo by mě, jestli už někdo v této sezóně zkoušel zaměnit skipas např. s manželkou a jestli tedy jsou funkční kamery a system proti přeprodávání skipasu ve středisku Červená voda a Dolní Morava.
19.01.2013 21:08:04 #164
>> #163, karak, 19. 01. 2013 20:51:11
na Dolní Moravě jsme se 3 lidi střídali na 2 skipasy (třetí byl vždy s malým děckem)a nic se nestalo…
20.01.2013 10:02:33 #165
>> #164, mdejvidos, 19. 01. 2013 21:08:04
Č.V., D.M., Kouty – nikde nemají kamerový system na kontrolu přeprodávaní skipasů
09.02.2013 19:48:59 #166
>> #162, rADEk, 17. 01. 2013 14:44:28
Tak vyslyšel jsem tvé volání a do seznamu středisek si napiš Medvědín. cca okolo 13 hod po příjezdu z Míseček se potencionální kupci postávající u parkoviště mohli přetrhnout. uspěli hned za mnou,koupili a normálně turniketem prošli.
09.02.2013 21:58:33 #167
10.02.2013 11:27:04 #168
Zdravím všechny,
předminulý týden jsme na Dolní Moravě skipasy od lyžaře zakoupili ve 14:30 a naopak minulý týden na Bílé jsem svůj celodenní ve 14h prodala na parkovišti celkem bez problémů. Na Bílé bylo akorát po té 14 hodině už málo nově příchozích lidí kvůli špatnému počasí.
11.02.2013 13:00:51 #169
Zdravím. Připojuju se do diskuse o přeprodávání skipasů. Dělám to běžně a nemám s tím vůbec žádný morální problém. Ráno si koupíme celodenní a pak se rozhodneme až podle okolností – jak se vyvrbí počasí, jaká je kvalita sjezdovky, jak to baví našeho syna atd., zda skončíme v půl jedné nebo ve dvě a skipasy prodáme anebo pokud jsou podmínky super, lyžujeme třeba do tří. Pokud si koupím např. 4-hodinový (od 9 do 13. h.) nemám už totiž žádnou jinou možnost si naopak lyžování prodloužit (leda si kupovat nesmyslné jednotlivé jízdné) Tuto praktiku jsem se naučila před cca 5 lety v Černém Dole, kdy jsem to zaslechla od jedné lyžařky a jednou k nám dokonce sám přišel nějaký kluk a ptal se jestli už končíme a neprodáváme permice. Tam totiž už tenkrát byly odpolední skipasy tak nehorázně předražené, že si to vlekaři zavinili sami. Do Černého Dolu jsme ovšem přestali záhy jezdit, protože cenová politika se tam další roky ještě zhoršila. Dítě tam je uznáno jako dítě jen do 10 let!!!! (V Rokytnici např. až do 13). Dneska jsem se schválně dívala na jejich aktuální ceník a chce se zvracet: dopolední permice do 12 hodin stojí 420 Kč!!!! V areálu, kam jezdíme my a je srovnatelný, (rozlehlostí, délkou sjezdovek, sedačková lanovka, atd.) je to téměř totožná cena za celý den!!! A i přesto nevidím důvod, proč bych zde, když nevyužiji zaplacenou službu po celý den, nemohla své místo na vleku a sjezdovce přenechat svobodně jinému. Letos se nám stala i taková příhoda, že si manžel v poledne zranil kolemo a nemohl dál jezdit, i když jsme ten den byli opravdu rozhodnuti lyžovat i odpoledne, protože bylo nádherné počasí. Bohužel. Permice jsme stejně museli prodat a jet domů. Když v takovém případě bych chtěla vrátit peníze na kase, tak se mě vysmějí. (A úraz se klidně může stát i při první jízdě). Jsem nadšená lyžařka a na hory jezdíme s rodinou často, taky díky tomu, že se přeprodáním permic pro nás stává lyžování flexibilnějším. Pokud by existoval nějaký podobný oficiální způsob – koupit si celodenní skipas a zbytek nevyužité hodnoty by byl vrácen – bylo by to určitě prospěšnější než zavádět „šmírovací“ systémy. Přeji všem krásný den.
05.03.2013 15:59:44 #170
05.03.2013 17:23:04 #171
>> #170, fischerbl, 05. 03. 2013 15:59:44
Z diskuze alespoň jedna užitečná věc: http://www.epravo.cz/…e-81850.html
05.03.2013 17:46:29 #172
>> #171, HonzA_, 05. 03. 2013 17:23:04
IIRC toto postoval kdysi dávno ivan. Dle mě jde o něco jiného, než je přeprodej skipasů. Uvidíme, jak dopadne „prověrka“ skiareálů u ÚOOÚ.
05.03.2013 18:20:13 #173
>> #172, fischerbl, 05. 03. 2013 17:46:29
Ano, o tom případu zmiňovaném na začátku článku psal Ivan. Ale vždy jsme naráželi na to, jak je to aplikovatelné na případy využívání skipasu bez identifikace více lyžaři. Tady je to víceméně dotažené do konce – a to v tom smyslu, že u jízdenky, která nemá žádné identifikační údaje, je oprávněn k čerpání služeb její momentální držitel.
Na ÚOOÚ bych až tak moc nespoléhal. Kdysi jsem s nimi řešil několik případů a vždy to vyšumělo a nic z toho nebylo.
A když se teď dívám do registru ÚOOÚ – SKIAREÁL KLÍNOVEC s.r.o. tam stále není. Tak to asi nebude tak horké, protože já být provozovatelem areálu s kamerovým systémem a dočíst se že ÚOOÚ mně bude prověřovat, tak tam druhej den běžím s dokumentama na registraci…
Ale ono je jednodušší v médiích tvrdit, že je podvodní lyžaři nedodržující přepravní řád okrádají. Než třeba zvednout zadek a splnit svou zákonnou povinnost ať už registrací na ÚOOÚ PŘED spuštěním systému a nebo i odesláním účetních uzávěrek, případně výročních zpráv na obchodní rejstřík (ke dnešku tam mají jen do roku 2009 a poslední dokument zaslali 2010).
Když už se vozí po zákaznících, ať si taky splní své vůči státu – tedy nám.
05.03.2013 18:58:27 #174
>> #173, HonzA_, 05. 03. 2013 18:20:13
Aby nedošlo k nedorozumění: v kontrole skipasů jsem na straně skiareálů. Přesto, nebo právě proto, jsem zvědav, jak to šetření ÚOOÚ dopadne.
05.03.2013 19:27:06 #175
>> #174, fischerbl, 05. 03. 2013 18:58:27
To ti samozřejmě nikdo nebere. Mně se moc líbí, jak se mediálně areály hroutí pod tím, jak běžní lyžaři na parkovišti sem tam prodají nějakou tu permici a mluví o nich jako o podvodnících, protože nedodržují ustanovení dané provozovatelem. Přitom vesele nedodržují zákonem stanovené povinnosti.
Pokud tě zajímá pohled ÚOOÚ na kamery v areálech, pošlu ti klidně vyjádření, které jsem od nich, na obecný dotaz, dostal v lednu. Z toho vyplývá mimo jiné:
- sami se tím už v té době začali zabývat na základě informací v médiích
- jedná se o zpracování osobních údajů
- areál musí mít registraci na ÚOOÚ (Klíňák nemá)
- areál musí zákazníka seznámit s okolnostmi kolem zpracování jeho osobních údajů (Klíňák na můj dotaz nereagoval)
Takže jsem také zvědav na výsledek. I když pravděpodobně doufám v jiný než ty.
05.03.2013 19:48:09 #176
>> #175, HonzA_, 05. 03. 2013 19:27:06
Myslím, žes to tady už psal. Co se týče nezveřejňování účetních závěrek, nejedná se zdaleka jen o skiareály. Alarmující je dle mě skutečnost, že „Premianty v neplnění této povinnosti jsou ovšem státní podniky. Za rok 2008 uveřejnilo účetní závěrku jen 30 % z nich, v roce 2009 to bylo 37 %, ale za rok 2010 pouhých 28 %.“
Sry 4 OT
05.03.2013 20:00:51 #177
>> #176, fischerbl, 05. 03. 2013 19:48:09
Nicméně to Skiareály neomlouvá. Stejně jako nikoho jiného. Nebo se máme dohadovat způsobem:
Vlekař: „Pane, porušil jste přepravní podmínky a zablokoval jsem vám permici“
Já: „A vy zase nedáváte na obchodní rejstřík účetní závěrky, čímž porušujete zákon. Tak co s tím uděláme? Navrhuji, že mi permici opět povolíte a já nebudu kontaktovat živnosťák či rejstříkový soud, aby vám vyměřil pokutu.“
Tohle vede jen k tomu, že si každý o provozovateli pomyslí, že je to pěkný vyčuraný prevít, který na pravidla hledí jen tehdy, když se mu to hodí.
05.03.2013 21:47:50 #178
Ještě dodám podstatnou informaci od ÚOOÚ – provozovatel je v tomto případě oprávněn osobní údaje shromažďovat bez souhlasu dotčených, ale je
„…povinen subjekt údajů informovat o tom, v jakém rozsahu a pro jaký účel budou osobní údaje zpracovány, kdo a jakým způsobem bude osobní údaje zpracovávat a komu mohou být osobní údaje zpřístupněny, nejsou-li subjektu údajů tyto informace již známy. Správce musí subjekt údajů informovat o jeho právu přístupu k osobním údajům, právu na opravu osobních údajů, jakož i o dalších právech stanovených v § 21. Podle § 13 odst. 1 zákona je správce povinen přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, k jejich změně, zničení či ztrátě, neoprávněným přenosům, k jejich jinému neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů. Tato povinnost platí i po ukončení zpracování osobních údajů. Podle § 14 zákona mohou zaměstnanci správce a jiné osoby, které zpracovávají osobní údaje na základě smlouvy s ním, zpracovávat osobní údaje pouze za podmínek a v rozsahu jím stanoveném. Ustanovení § 15 zákona zavazuje tyto osoby povinností mlčenlivosti, která trvá i po skončení zaměstnání nebo příslušných prací.“
„Před zakoupením skipasů a pořízením fotografie musí klientům být poskytnuty informace ve smyslu ustanovení § 11 zákona.“
„Na zpracování se vztahují mimo jiné povinnosti podle §§ 13 odst. 1, 14, 15 odst. 1 zákona a oznamovací povinnost podle § 16 zákona vůči Úřadu pro ochranu osobních údajů (dále jen „Úřad“), která musí být splněna před zahájením zpracování. Při dodržení povinností stanovených zákonem bude postup v souladu s ním a neumožní Úřadu, uplatnit zákonem vymezenou dozorovou působnost.“
11.03.2013 13:46:32 #179
Můžete mi prosím někdo říct, jak je na tom s „hlídáním“ skipasů HARRACHOV? Chystáme se s dětmi a tradičně se s manželem budeme střídat u prcka. Opravdu nechápu, proč bychom v téhle situaci měli mít každý svůj skipas. Změnilo se něco od loňska nebo není problém si skipas půjčovat? Díky!
12.03.2013 11:27:22 #180
Další video ohledně nepřenositelnosti skipasů – http://www.stream.cz/…je-nezakonna.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.