Domů Diskuze Česko Kde všude v Čechách nepřeprodáte skipas?

Kde všude v Čechách nepřeprodáte skipas? (strana: 5)

13.01.2013 09:13:39 #121 

korsičan muž

>> #119, ivan-ski, 12. 01. 2013 23:01:39

Ivane, jsi jediný, který doslova pochopil, čím argumentuji.

Zbytek tvrdošíně „nechápe“, přestože se v několika případech jedná o zdejší největší experty s tisícovkou příspěvků.

Tito lidé stále argumentují hlídáním dětí, přestože to tady bylo několikrát konkrétně vysvětleno. Dvě dospělé osoby, hlídající dítě, se můžou střídat na jeden skipas napprosto bez problémů – stačí o tomto faktu informovat obsluhu. To tady bylo několikrát zmíněno, deklarují to i skiareály, ale přesto to někteří záměrně nechápou.

A přirovnávat celodenku k jízdě vlakem z Olomouce do Prahy je další demagogií. Na jízdence z Olomouce do Prahy není nikde napsáno, že je tato NEPŘENOSNÁ !!!! To je ten základní rozdíl. A pokud by to na ní napsané bylo a bylo to zahrnuté v železničním přepravním řádu, tak by to přeprodání byl stejný podvod, jako s tím skipasem.

Základem je, za jakých podmínek skipas člověk koupí. V momentě,kdy ho kupuje jako nepřenosný, jsou pravidla jasná. Pokud se to někomu nelíbí, tak si může nějaký skiareál koupit, popřípadě pronajmout a udělat ze sebe nejlepšího lyžařského provozovatele ve státě. :-)

Pravidla jsou od toho, aby se dodržovala. Pokud to neplatí, tak můžeme všichni začít v obchodech krást, protože přece nedáme tomu zlodějskému obchodníku 600kč za Burbon, když na tržišti prodávají Rum za 100Kč. Stejně tak můžeme všichni začít jezdit na křižovatkách na červenou, protože proč tam stát a čekat – že ano ??

VÁŽENÍ, POKUD KOUPÍTE SKIPAS JAKO NEPŘENOSNÝ, TAK TENTO FAKT MUSÍTE RESPEKTOVAT. STEJNĚ JAKO RESPEKTUJETE FAKT, ŽE NA „ČERVENOU“ SE NEJEZDÍ, ŽE V OBCHODECH SE NEKRADE ATD. Z mého pohledu jsou pravidla jasná. Zbytek už je pouze otázka svědomí a slušného vychování.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

13.01.2013 09:20:58 #122 

smik

>> #120, Martin47, 13. 01. 2013 08:42:07

Naprosto souhlas. Ano honit dospělého lyžaře, který jezdí na dětskou permici, nebo jezdí na jednu permici dva současně (pouští se u turniketu)je v pořádku.

Nikdy jsem žádnou permici nepřeprodal, ale ve snu by mě nenapadlo, že pokud se s někým vystřídám na jednu mnou zaplacenou permici jsem zločinec.

V Alpách jsem nikdy nebyl takže to nemůžu porovnat. Nicméně ne všechno co vymysleli směrem na západ od našich hranic je hodno obdivu. Když EU zakáže ohřívaný guláš tak z toho taky všichni nejásají nadšením :-).

Taky by mě zajímalo kdo ze všech těch moralistů si třeba nikdy nevypálil CD nebo nepodíval na stažený film. Tohle považuju za daleko horší okrádání. Když si ho já koupím a půjčím kamarádovi ke shlédnutí tak mě OSA taky nehoní, že se na něj mmůžu dívat jen a pouze já :-)

13.01.2013 09:38:30 #123 

fischerbl

Myslím si, že ten příměr permanentky k restauraci až tak mimo není, pokud bychom uvažovali restauraci typu all you can eat.

>> #100, korsičan, 12. 01. 2013 18:14:01

Podle mě tě Martin47 v #91 v nadsázce? vtipně? považoval za ing. Moudrého resp. někoho z jeho týmu.

P.S. Několikrát jsem (asi nepřenosnou) permici přeprodal, párkrát i překoupil. Pokud však má areál proti tomu systém kontroly, nemám s tím problém.

Jinej gang...

13.01.2013 10:46:59 #124 

smik

>> #121, korsičan, 13. 01. 2013 09:13:39

VÁŽENÍ, POKUD KOUPÍTE SKIPAS JAKO NEPŘENOSNÝ, TAK TENTO FAKT MUSÍTE RESPEKTOVAT. STEJNĚ JAKO RESPEKTUJETE FAKT, ŽE NA „ČERVENOU“ SE NEJEZDÍ, ŽE V OBCHODECH SE NEKRADE ATD. Z mého pohledu jsou pravidla jasná. Zbytek už je pouze otázka svědomí a slušného vychování.

V podstatě souhlas. Pokud přistoupím na podmínky tak je dodržovat budu, za podvodníka se nepovažuju a myslím, že slušné vychování mám. :-).

13.01.2013 11:19:03 #125 

Martin47 muž

>> #124, smik, 13. 01. 2013 10:46:59

Jenže je tu ještě jeden aspekt. Za nepřenosný je skipas označen interním předpisem a otázka zní, zda je tento předpis v souladu s legislativou. Pokud interní předpis porušuje některá z mých práv zaručených zákonem, nemusím předpis dodržovat a není na tom nic nemorálního ani špatného. Právo v takovém případě porušil provozovatel vůči mě tím, že mi vnucuje nezákonné podmínky. A o tom je tahle debata. Tuším, že již provozovatel v minulosti nejméně jednou takový spor projel.

Základní otázka tedy stojí kdo vlastně porušuje zákony?

13.01.2013 12:19:36 #126 

korsičan muž

>> #122, smik, 13. 01. 2013 09:20:58

Pokud si koupíš CD, nebo DVD, tak ho můžeš kamarádům bez jakékoli újmy půjčovat a zákon neporušuješ. Nesmíš ho pouze VEŘEJNĚ produkovat, nebo na něm vydělávat. Doma si s ním můžeš dělat co chceš, stejně tak tvůj kamarád u sebe doma.

Ostatně to je na každém DVD i CD naprosto jasně napsané.

13.01.2013 12:27:01 #127 

korsičan muž

>> #117, claid, 12. 01. 2013 22:20:59

:-) noo, tak si ten můj příspěvek přečti ještě jedno a pomalu !! Pokud tak učiníš, tak dojdeš k závěru, že píšu úplně o něčem jiném, než se mi ty tady snažíš předhodit !!! :-)

13.01.2013 12:32:59 #128 

korsičan muž

>> #123, fischerbl, 13. 01. 2013 09:38:30

Možná jsem mírně pozadu, ale vtip v tomto jeho příspěvku marně hledám.

Pokud vedeme diskusi na téma ZALIDNĚNOSTI sjezdovek, tak opravdu netuším, v čem spočívá vtip, že jako protiargument použije „hranici lesa s plechovku piva“ !!!

To je jako ten vtip ??? Nezlob se, ale stále nechápu co by na tom mělo být úsměvného ???

13.01.2013 13:32:56 #129 

Mirek muž

>> #128, korsičan, 13. 01. 2013 12:32:59

Pokud se podíváš na ceník na stránkách Deštného, nic o nepřenosnosti jízdenek tam není, podle tohoto ceníku si můžu při týdením pobytu koupit 6-ti denní skipas dohromady s kamarádem a střídat se o něj. Ani na čipovce není zmínky o nějaké nepřenosnosti. Opravdu si myslíš, že jsem povinen pročítat znovu „stejný“ ceník vyvěšený u pokladny? Není to náhodou spíš podvod na mě, jako zákazníkovi, když zásadní informace není uvedena na aktuálním ceníku na internetu? Jinak si myslím, že tam kamery nejsou, nebo jsou dobře skryté.

13.01.2013 13:53:07 #130 

fischerbl

>> #128, korsičan, 13. 01. 2013 12:32:59

Já taky nevím, psal jsem to jako domněnku. Zkrátka tě na základě tvých příspěvků považoval za Moudrého. Jestli vážně nebo jako vtip ví jen on sám. On už M47 takový je.

Jinej gang...

13.01.2013 14:28:27 #131 

Martin47 muž

>> #130, fischerbl, 13. 01. 2013 13:53:07

Jako vtip, samozřejmě. Moudrému, přestože občas musí v rámci profese prezentovat „divné“ názory, to pálí.

13.01.2013 17:32:23 #132 

wax

>> #115, korsičan, 12. 01. 2013 21:25:56

>> #116, sla-lom, 12. 01. 2013 22:18:08

sla-lom výborně, lépe bych to sám neřekl (a to jsem chlap :-) ), plně souhlasím. Škoda, že jsem Tě nepoznal dřív :-) . Zejména, když máš takové podivné záliby, třeba lyžovat od osmi. Otázka pro moudrého korsičana: můžu přeprodat ještě nepoužitou permici, když mě po nákupu této odvolají náhle do práce a areál mi ji zpět vzít přes veškeré vysvětlování nechce, nebo je to taky špatně, je to čistě můj problém a mám se k němu (areálu) nadále chovat slušně? (Předem konstatuju, že to nedokážu.)

13.01.2013 17:59:36 #133 

korsičan muž

>> #132, wax, 13. 01. 2013 17:32:23

A když si koupíš letenku do Paříže a hodinu před odletem tě odvolají zpět do práce, tak to vyřešíš jak ???

Přeprodáš svojí letenku před letištěm, nebo budeš žádat vrácení peněz, které nikdy od přepravce nedostaneš ???

Tvojí blbostí je, že na dovolené zvedáš služební mobil. A pokud máš náhodou tak důležité zaměstnání, tak ať ti tu zmařenou dovolenou, včetně skipasu proplatí zaměstnavatel – ze zákona na to máš nárok. Pak nemusíš ani přeprodávat skipas, ani se hádat se slečnou u okénka. :-)

13.01.2013 18:15:06 #134 

m3 muž

>> #133, korsičan, 13. 01. 2013 17:59:36

To je ujetá argumentace. Když z nějakého důvodu nepoletím,tak si přebukuji letenku na jiný let.V případě skipasu silně pochybuju, že někdo bude tak vstřícný.Alespoň jsem o tom neslyšel a v této diskuzi to taky nikdo nezmínil že by to alespoň zkusil a uspěl(bavíme se o česku).Mimo CZ minimálně o jednom případu z vlastní zkušenosti vím.

13.01.2013 18:23:11 #135 

Mirek muž

>> #133, korsičan, 13. 01. 2013 17:59:36

Co vím, nepřenosnost skipasu platí až od první jízdy, jinak by si musel každý člen rodiny kupovat jízdenku samostatně, proto přeprodat nepoužitý skipas není proti pravidlům a nic tím neporuším.

13.01.2013 19:20:52 #136 

claid

>> #133, korsičan, 13. 01. 2013 17:59:36 čekám kdy přijde argument, že z letadla taky nevystupuješ v polovině letu a nepřeprodáváš letenku… :-)

zatím stačí, že připouštíš jeden skipas pro rodiče co se střídají u dítěte.. ty střídání mají dovolené.. :-)

13.01.2013 19:22:20 #137 

smik

Už jsem se tady k tomu ani nechtěl vyjadřovat. Jen ještě k tomu co nasal Mirek. Dnes jsem byl lyžovat a zítra chci jet taky. Chci jet na Červenou Vodu. Schválně jsem si projel jejich web. Jediné co jsem tam našel je tahle věta: Při zneužití jízdenky dojde k jejímu odebrání bez náhrady!

To je jako co? Tady se dohadujeme přeprodat nepřeprodat? Podvodník nepodvodník. Očekával bych, když všichni budeme Mirkové Dušínové tak ať provozovatel laskavě uvede obchodní podmínky a moje práva i povinosti při koupi skipasu na svém webu. Já se podle toho (jak tady bylo naznačeno) rozhodnu jestli do toho střediska pojedu nebo nepojedu. Ale abych jel někam 100km (a víc) a až tam zjistil, že hmm provozovatel si pod zneužitím jízdenky představuje něco jiného než já je trošku podivné.

Mimo jiné nic přeprodávat nechci a stejně tam pojedu a dokonce si koupím jen 4hodinovku v cenovém nepoměru k celodence.

PS: Jestli jsem ty informace přehlédl, jsem ochoten se veřejně prohlásit za vola :-)

13.01.2013 19:23:32 #138 

Vačák muž

>> #129, Mirek, 13. 01. 2013 13:32:56

Kamery v Deštném nejsou a ani v Č. Vodě a v Koutech. Mám to vyzkoušené. Je přeci normální chovat se tržně a už vůbec nechápu že někdo řeší přeprodávání 1denních skipasů. Skol

13.01.2013 21:32:17 #139 

Tesna muž

Tahle diskuze má 2 roviny – právní a ekonomickou. V rovině právní je naprosto zásadní otázkou, na kterou dodnes u nás zřejmě není jednoznačná odpověď, zda je (přepro)dávání skipasu povolené nebo je poškozováním práv provozovatele. To za prvé.

A za druhé je tady ekonomické hledisko, kdy se lyžař bez ohledu na právní stránku bude snažit chovat ekonomicky, stejně jako provozovatel areálu, a to obvykle bez ohledu na nějaké svědomí, vyšší princip apod. (viz. např. kopírování, které je nezákonné, ale stejně naprosto odrovnalo trh s audio nahrávkami v ČR).

Takže na jedné straně se provozovatel logicky a ekonomicky snaží získat z návštěvníků maximum peněz a někde se jim proto snaží přeprodávání skipasů ztížit. Na opačné straně se lyžař veden obdobnou logikou snaží za dané služby utratit co nejméně, přičemž přeprodej skipasu s delší platností je naprosto zřejmé a jednoduché řešení. Zvláště na našich horách, kde několikahodinoví nebo jednodenní návštěvníci tvoří významnou část zákazníků a kde jim cenotvorba areálů jednoznačně k této úvaze nahrává, protože tyto krátkodobé návštěvníky se mnohde snaží nepokrytě oškubat.

Protože pokud se najdou v cenících takové perličky jako: 2h – 280Kč, 4h – 340Kč a celý den (7,5h) – 390 Kč (tzn. rozstřel hodiny lyžování od 140Kč po 52), tak každý logicky uvažující člověk koupí celodenku, kterou za půl dne někomu za 2 kila střelí.

Řešení celé problematiky je tak zřejmé. A to plošší, více proporcionální cenotvorba jednotlivých časových úseků, kdy prostě ve valné většině zmizí logický a ekonomický důvod přeprodeje.

13.01.2013 22:03:06 #140 

korsičan muž

>> #136, claid, 13. 01. 2013 19:20:52

Další kdo neumí číst ???

13.01.2013 23:44:22 #141 

j0hn muž

>> #87, ivan, 11. 01. 2013 22:39:49

Jako laik jsem v tomhle poněkud optimističtější než Ty.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu http://www.epravo.cz/…y-44444.html myslím, že i Tebou někde zmíněný a diskutovaný nejen pod článkem http://snow.cz/…lture-narodu

mluví tak, že:

1. dle obč. zák. podrobnější úpravu přepravy stanoví přepravní řád pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu č. 175/2000 Sb., vydaný jako prováděcí vyhláška k zákonu č. 266/1994 Sb., o drahách
  2. Tato vyhláška má vzhledem k podrobné úpravě práv a povinností účastníků přepravního vztahu zásadní význam
  3. citovaný přepravní řád č. 175/2000 Sb. výslovně předpokládá, že dopravce vydá smluvní přepravní podmínky
  4. přepravní podmínky musí být v souladu s výše uvedenými normami. Pokud pak jednotlivá ustanovení smluvních přepravních podmínek dopravce nejsou v souladu se shora citovanými právními předpisy, nemohou se taková ustanovení platně stát součástí obsahu smlouvy uzavřené mezi dopravcem a cestujícím.

Podle toho je zásadní, na čem se dohodnou účastníci obchodu, pokud to neodporuje platným právním normám.

1. Podle § 38 odst. 1 vyhlášky č. 175/2000 Sb. je k uplatňování práv vůči dopravci oprávněn ten, kdo předloží originál jízdenky nebo zavazadlového lístku; zní-li jízdenka na držitele, je oprávněným držitel.

Tohle si vykládám tak, že přijdu k turniketu s platnym anonymnim šipasem → valim nahoru.

Nicméně, jak jsi už Ivane zmínil. Tenhle příspěvek je jen jednim z výkřiků. Citovaný rozhodnutí není pro prodej už čerpanýho denního skipasu, ale přeprodej desítek projetejch skipasů na který dával širízort náhradu za jeden den, kdy nejezdily lanovky.

Nenašel by se hrdina s pojištěním právní ochrany, kterej by do toho šel? Šly by do toho areály vydáváním jedno a vícedenek na jméno?

Protože ctím zákony, tak mi nečiní problémy prodávat nebo kupovat rozježděný jednodenky. Problém je v tom, že většinou prodávám a když se toho budou lidi bát, tak nemám komu. A taky nemám pojištění právní ochrany. Abych naběh v poledne na svah, nechal si střihnou permici, koupil si novou a soudil se o náhradu.

Nejdůležitějším bodem každý akce je naplánovat další.

13.01.2013 23:44:44 #142 

j0hn muž

>> #140, korsičan, 13. 01. 2013 22:03:06

V týhle diskuzi ses před rokem vlekařů tolik nezastával a SKORO to vypadalo, že v cizině se na podrazech podílíš. Ale asi sem jenom další, kdo neumí číst;-) Copak, žes otočil?: http://snow.cz/…arodu-clanek#…

14.01.2013 05:47:47 #143 

Samec1

Moc pěkné, Johne, konečně tady někdo srozumitelně vysvětlil, že jedeinej, kdo okrádá jsou provozovatele(Kor­sičan). A my jsme jenom chudáci, kteří musí platit za svou vášeň*:-D>> j0hn, 13. 01. 2013 23:44:22*

14.01.2013 10:15:08 #144 

MirekP

>> #119, ivan-ski, 12. 01. 2013 23:01:39

Odpust nam vsem (lyziarskim) neandrtalcom…

Za sebe slibuji, ze se budu snazit dozrat v oblastech lyzarske techniky (zejmena v oblasti protirotace), lyzarskeho businessu (jak ten business case a veci kolem nej vymyslet), pravnich norem a jejich vykladu (preprani vs kupni a nejak komplexne to pochopit) tak abych vystoupal nakam na tvou uroven (resp to asi nejde).

Moralku trzniho sveta necham stranou neb myslim, ze je snad az prilis naivni v dnesnich (nejen) dobach spolehat, ze toto by se mohlo nejak zlepsit…

JInak myslim, ze nekolik lidi k tematu pristoupilo dost korektne (tak ti uz jsou snad na ceste od neadrtalcov)…nevim zda zrovna dotycny, ktereho jmenujes, ale to neni az tak podstatne.

Promin mi muj trochu provokativni prispevek, ale „rikas“ si o nej

Prajem pekny den.

14.01.2013 10:40:48 #145 

korsičan muž

>> #142, j0hn, 13. 01. 2013 23:44:44

Bohužel, ale máš pravdu !!!

Jsou v životě situace, za které se musí člověk minimálně stydět. A v mém případě je tato jednou z nich. Chybama se člověk učí.

14.01.2013 11:23:17 #146 

MirekP

>> #145, korsičan, 14. 01. 2013 10:40:48

• Jedna vec je ono zmoudreni (viz tve chybama se clovek uci) a z nejakych duvodu tve razatni prestoupeni k tomu to nedelat…(ok na to mas pravo a vse je spravne)
  • Druha vec je tve prekrucovani stavu veci (pricemz si byl jOhnem elegantne pristizen), je pak slozite ziskat duveru…
  • Celkem dost otazniku, zni to pak nejen jako kazat vodu a pit vino (neb mozna to uz opravdu nedelas), ale jako velmi podivna „osveta a agitaz/boj za neco co je prinejmensim podivne“.

Argumenty vlastniku typu

• kamery mame mimo jine abychom neobtezovali navstevniky prave prichozi (at me nekdo klidne obtezuje permici za 300 misto za 600 a verim, ze rada dalsich toto jako obtezovani tez unese)
  • tusim, ze dopoledni ve Spindlu (i odpoledni) zdrazili (asi neco kolem 600), neni to logicky presne krok obracenym smerem (veru spatne se pak veri, ze prave oni jsou tak poskozovani…
  • spis je to snad i trochu riskatni krok – zkusime to co to da…(jiste maji na to pravo, ale pak mi je opravdu cizi „soucit“ jak to na ne negativne dopada…)

14.01.2013 12:26:01 #147 

korsičan muž

>> #146, MirekP, 14. 01. 2013 11:23:17

•Jedna vec je ono zmoudreni (viz tve chybama se clovek uci) a z nejakych duvodu tve razatni prestoupeni k tomu to nedelat…(ok na to mas pravo a vse je spravne) •Druha vec je tve prekrucovani stavu veci (pricemz si byl jOhnem elegantne pristizen), je pak slozite ziskat duveru… •Celkem dost otazniku, zni to pak nejen jako kazat vodu a pit vino (neb mozna to uz opravdu nedelas), ale jako velmi podivna „osveta a agitaz/boj za neco co je prinejmensim podivne“.

V tomto ohledu mám svědomí naprosto čisté. Za svůj život jsem nikdy svůj skipas nepřeprodal, pouze v tom Švýcarsku jsem si koupil jedno odpoledne. Věřit můžeš, ale nemusíš – to je každého volba. Navíc John není první, který mě toto omlátil o hlavu. A z mého pohledu by nebylo nic jednodužší, než ten předloňský příspěvek smazat. Jeho vyhledání a smazání by mě zabralo pár minut. A pokud bych to udělal, tak bys neměl jediný argument. Ale proč bych to měl dělat ??? Jednou jsem to napsal – tečka.

A co se týče jistého „zmoudření“, tak mojí představou bylo, že v čechách přeprodá skipas pár lidí. Jenže pak se úplnou náhodou dostaneš k jádru věci a zjistíš, že se nejedná o jedince, ale že to jde do desítek až stovek za den. Plus další, co jezdí na dětské permice. A pak chtě, nechtě musíš svůj postoj radikálně přehodnotit. Třeba fakt, že si klidně 40letý člověk bez uzardění koupí dětský skipas a na tento lyžuje, jsem vůbec netušil.

A pokud si přečteš pozorně ten můj předloňský příspěvek, tak se defakto obsahově shoduje s článkem v posledním Snow. V Rakousku se přeprodává mnohonásobně více, než u nás.

Můj tehdejší komentář se vztahoval k faktu, že třeba v tom Rakousku (konkrétně Stubai) si nejsi schopen ani obout lyžáky, aby ti někdo nevnucoval skipas. V porovnání s Krkonošema je to opravdu extrém. A tak jsem to taky hodnotil. Moje tehdejší představa byla, že se ve Špindlu přeprodá třeba 5 skipasů za den. Jenže to byla naprosto naivní představa.

14.01.2013 12:28:46 #148 

j0hn muž

>> #145, korsičan, 14. 01. 2013 10:40:48

Bohužel co? Že jsem vypích Tvůj loňskej příspěvek. Nebo že vlekaři porušujou právo?

Tohle vlákno je plný více či méně povedenejch přirovnání, tak si taky přihodim. Když koupíš v Inetovym obchodě zboží a prodejce si dá do obchodních podmínek, že rozbalený zboží nevezme do 14 dnů zpět, tak to taky necháš bejt? Když právě kvůli vyzkoušení je ta 14 denní lhůta?

A to mě napadá. Nedá se na vlekaře poslat ČOIka? Hlašte se, kdo si bere kterej širízort. Ideálně ten, kde hrozí, že si budete někdy v budoucnu kupovat sezónku. Oni jí neprodaj. Tak ČOIku na ně podruhý i se soudem. Sice si u nich pár zim nezalyžujete nebo Vás přejede černá neosvětlená rolba, ale uznání za hrdinu v diskuzi Snow to bohatě vyváží;-)

14.01.2013 12:35:24 #149 

korsičan muž

>> #148, j0hn, 14. 01. 2013 12:28:46

Bohužel v tom, že jsem to dříve viděl jinak.

Moje představa ohledně počtu přeprodaných skipasů byla mírně řečeno naivní. Popsáno výše.

14.01.2013 12:40:14 #150 

j0hn muž

>> #143, Samec1, 14. 01. 2013 05:47:47

Zdar bratře,

podle korsičanovejch reakcí to vypadá, že to zas tak srozumitelný nebylo. Nebo neumim nejen číst, ale i psát;-)

Je pravda, že zas tolik sdírat nenecháme;-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy