Sjezdovky:
Sjezdovek je tu obrovské množství a různých náročností.
Mezi nejdelší zdejší sjezdovky patří ta k nástupní stanici od vlaku.
Jedná se o červenou sjezdovku Ried. Najdete zde jak modré pasáže, tak i
černější a kdo by tu černou pasáž nezvládl, má možnost tuto část
objet po modré sjezdovce.
V areálu se nachází i slavná černá sjezdovka Erta, kde se jezdí
Světový pohár v alpském lyžování žen. Letos jsme si mohli dovolit tuto
sjezdovku konečně vyzkoušet.
Sněhové podmínky:
Sněhové podmínky jsou dobré, a to především ve vrchních partiích
Kronplatzu. Po sjezdu do údolí se kvalita měnila na cukr krystal a hůře se
v tom jezdilo. Nejvíce se toto projevilo na sjezdovce Gassl, kde je nadmořská
výška okolo 1 200 m n. m. Odpoledne se už stav sjezdovek zhoršoval a
tvořily se ledové plotny a na černé dojezdové sjezdovce k vlaku už byly
místy pořádně muldy. Bohužel není moc hezký pohled na sjezdovku Piculin,
kde v okolí díky sluníčku je jaro. Vlastně sníh je pouze na sjezdovce. To
samé je většinou na jižních svazích, takže i v okolí modré sjezdovky
Miara bylo zeleno.
Komfort – lanovky, vleky a zázemí:
V letošní sezoně se i zde investovalo do nové osmisedačky, která
nahradila šestisedačku, která je již v provozu ve skiareálu v Deštném v
Orlických horách (nese název dle loga Kronplatzu Kikirikiii).
Areál disponuje převážně kabinovými lanovkami, např. ta od vlaku
nesoucí název Ried je vyhřívaná, což poznáte při průjezdu spodní
stanicí, tak i mezistanicí. Jedná se taky o nejdelší zdejší lanovku.
Zalidněnost:
Oproti Tre Cime tu byla zalidněnost o něco vyšší, což se odpoledne
projevilo na stavu sjezdovek. Nejdéle se čekalo na lanovku Ruis, kde se
tvořily fronty i odpoledne. Na ostatních lanovkách to bylo většinou bez
čekání. Ani v restauraci, kterou jsme navštívili, nebyl problém nají
místo na sezení a ještě s parádní opalovačkou.
Občerstvení a aprés-ski:
K občerstvení jsem využil restauraci Lé Table, která leží v dolní
části modré sjezdovky Miara. Pěkné posezení na sluníčko a především
málo lidí. Bombardino zde pořídíte za 4 eura, gulášovou polévku za 9,50
euro a nebo uzenou klobásu za 9 euro. Obsluha příjemná a dá se domluvit i
česky. Jen musíte trefit na toho správného slovenského číšníka. V
areálu je dostatek restaurací a to především na vrcholu Kronplatzu.
Doprava do střediska a parkování:
Vzhledem k ubytovaní využívám možnosti cestovat zdarma, a to vlakem
Pustertal expres. Cestou projedete 4 vlakovými stanicemi. Přestup na lanovku
je po cca 20 krocích a pak následuje vyhřívaná lanovka až na vrchol
Kronplatzu. Pokud nechcete jezdit v lyžákách, tak jsou zde odkládací
skříňky. Přidám malé upozornění. Nenechávejte přejezd lanovkou od
dojezdu sjezdovky na poslední chvíli. Nemusíte se pak již dostat na vlakové
nádraží - budete muset podstoupit pěší túru přes údolíčko k
vlaku.