Silvestrovská prdelačka aneb fascinace prdelí (strana: 2)
13.01.2014 11:37:05 #31
>> #26, Harry, 12. 01. 2014 01:08:06
Srdečne Ťa pozdravujem Harry! Kde si bol tak dlho? Už nám to nerob! Taký významný člen nášho malého slovenského zoskupenia nemôže chýbať na tomto fóre. Dúfam, že si zdravý a tešíš sa na lyže.
13.01.2014 21:46:46 #32
>> #24, ivan-ski, 09. 01. 2014 23:02:55
Chápu,že jsou jednotlivci,kteří mají problém porozumnět psanému textu a reagují v odpovědi úplně mimo mísu. U některých je to možná úmysl ,ale některým prostě nebylo z hůry dáno.Mezi ně zřejmě patříš i ty ,jak opakovaně dokazuješ.Nebudu na tvoje slaboduché invektivy reagovat,protože by jsi to stejně nepochopil i kdyby jsi hlavu do svý vlastní prdele strkal a vytahoval opakovaně .
13.01.2014 22:44:34 #33
>> #32, m3, 13. 01. 2014 21:46:46
Krom toho mu CzechSkier nabízel odbornou zničující debatu až na kost, někdo další také čeká – a čeká – a čeká … a zase nic.
Súdruhovia, mali by ste si tam za riekou Moravou urobiť trochu poriadok. Závery zjazdu a predsavzatia treba plniť tak ako tak, aj keby na lyžovačku nebolo.
13.01.2014 23:52:29 #34
CzechSkier: Nechcem dalej sirit negativnu energiu, preto mozem akurat strucne povedat ze lyzuje sa prdelou, nie nohami. Ak sa lyzuje nohami, ako kedysi, je to najlepsia cesta odpalit si kolena. Rekreantom to vrele neodporucam. Pretekari ktori nemaju na vyber sa tomu asi nevyhnu, ale aj tak su to len sekundarne pohyby, ktore maju vyznam az vtedy ked je prdel na spravnom mieste. Na tom Panak videu, ma dobre panvu voci lyziam. Lyzovat prdelou znamena robit spravne pohyby, nie nou nahodne vrtiet alebo prehadzovat zo strany na stranu. To je dovod preco vacsina nejazdi svetak, lepsie povedane preco nevie spravne lyzovat.
14.01.2014 00:25:20 #35
>> #34, ivan-ski, 13. 01. 2014 23:52:29
Nesuhlasim.
Lyzuje sa nohami,prdel ide k zemi preto,aby boli nohy dokonale v obluku vyuzite.Aby nohy mohli aktivne vyuzivat posun taziska do vnutra obluku,a mohli odviest svoju pracu.
Prdel pri zemi nie je pricina,ale dosledok niecoho.
M3,netreba to hrotit,rozumny clovek zostava nad vecou.Co uz,kazdy sme nejaky.
caute Harry.
PS.Nelyzuje sa panvou,ta ma len to stastie,ze su v nej zasadene bedrove klby v puzdrach,ktore su v modernom lyzovani najdolezitejsou castou tela jazdca.
14.01.2014 08:04:34 #36
>> #35, Harry, 14. 01. 2014 00:25:20
No vidíš. A právě tady je začátek řady nedorozumění. Opět jsme u toho. Debatuje se a díky tomu, že ne každý diskutující má znalosti anatomie, fiziologie a biomechaniky (řada lidí to dokonce považuje za zbytečné), vzniká řada komunikařních šumů. Když řekne Czechskier nelyžuje se prdelí ale nohama a ivan-ski opak, mohou oba myslet jedno a totéž, jen má každý jiný level základních znalostí a podle toho výstup vypadá. To máš jako loňskou nekonečnou debatu o driftu, kdy se nakonec ukázalo, že řada nejvášnivějších diskutérů si plete drift se smykem.
14.01.2014 10:57:23 #37
Martin: Sum vznika vacsinou tam kde sa k teme vyjadruju nekompetentni, co je samozrejme na tomto fore uplne bezne. Ale v tomto pripade to tak nie je, tento odstavec je cely zle.
„Samozřejmě že přínos, který měly a mají moderní lyže pro rozvoj lyžování z pohledu zábavy a požitku je nepopiratelný. Spolu s lepší úpravou sjezdovek pomohly překonat řadu bariér. Mají také ale také vážný vedlejší účinek a tím je lyžování prdelí. Tento jev, tak rozšířený v současnosti, se totiž na klasických lyžích nevyskytoval, protože každý podvědomě chápal, že pokud chce ovládat lyže, musí lyžovat nohama. A přestože to díky výše popsanému způsobu zatáčení tak nevypadá, tato zákonitost zůstává i u carvingových lyží. Kvalitní lyžování se totiž bez nohou neobejde.“
S tym uvodom, ze prdel na sneh nema byt cielom rekreantov by som aj suhlasil, keby bolo vysvetlene preco, a spomenuta daka vhodna alternativa. Lyzovanie „nohami“ ako kedysi, akurat prisposobene carvingom, alternativou urcite nie je.
14.01.2014 11:04:04 #38
>> #34, ivan-ski, 13. 01. 2014 23:52:29
…preto mozem akurat strucne povedat ze lyzuje sa prdelou, nie nohami.
Tak s tím do Krkonoš nejezdi, dostal by si židlou po hlavě
14.01.2014 11:19:43 #39
Ondro, ze to vravis prave ty ;) Sa pozri na svoje videa, prdelacka ako vysita, tam by som normalne suhlasil ze to je neprimerane. Ale beriem ze si instruktor a niektore prvky musis prehanat, aby boli vidiet, preto nekritizujem. Od tych co vedia jazdit by som ani za tu jednu vetu vytrhnutu z kontextu zidlou urcite nedostal ;)
14.01.2014 11:47:51 #40
Právě, to je furt dokola.
Lyžuje se prdelí, pak najednou prdelačka jak vyšitá, co je tedy podle tebe dobře a špatně? Myslím, že kdybys četl Czchskierův text pozorně, tak se shodnete. Prdelí se fakt nelyžuje, všechno začíná od nohou, ne od prdele. A pokud mi nějaké oblouky na videu začínají od prdele (jako že jo), tak je to chyba a ne přehánění. Neb jakékoliv instruktorské přehánění je pitomost, která se akorát mnoho let předává z generace na generaci na instruktorských kurzech.
Židlí bys nedostal,neb si své svěřence,kolegy,kamarády navykl na určité srozumitelné pokyny, stejně jako já ty svoje třeba na povolování nohy.O tom to je a podrobně o tom psal tuším Krab třeba v souvislosti s plaváním v jiném vlákně.
Jen mi to nedalo, trhnout si trochu z kontextu, jako jsi mi to předvedl
minule . V Krkonoších by
lyžování prdelí prostě asi nikdo nepobral
…
14.01.2014 17:15:24 #42
>> #40, Ondřej Novák – SNOW, 14. 01. 2014 11:47:51
Ahoj,
můžeš prozradit více ohledně „přehánění“. Myslel jsem si, že něco přehnaně ukázat při výuce. Asi tuším, že napíšeš, že při správné pojetí a vysvětlení není třeba nic přehánět, ale …
Díky,
Hanes.
14.01.2014 20:34:44 #43
>> #35, Harry, 14. 01. 2014 00:25:20
Ano,souhlasím.Občas se ale vytočím.Hlavně v takovýchto případech.S tvým PS souhlasím 2×.
15.01.2014 11:02:09 #44
>> #42, hm1, 14. 01. 2014 17:15:24
Tušíš v podstatě správně.
V metodických příručkách se píše, že přehánění by mělo být takové, aby nevedlo ke špatné technice. Jinými slovy, mohu přehánět některé pohyby tak, aby je žák lépe viděl a rozpoznal, ale ne v takové míře, že by je dokonale zkopíroval a vedlo to pak u něj ke špatné technice. Jenže kde je ta správná míra, kdy už je to moc, a kdy je to ještě málo?
Jsem zastáncem toho, lyžování by se mělo učit na principu prožitku, vyzkoušení a zpětné vazby funguje/nefunguje. Mohu třeba předvádět a přehánět zalomení, nebo zadek na zemi, ale žákovi to je k ničemu, pokud nedokáže stát na vnější lyži, vést na ní oblouk a kopírováním mého zalomení se jen naučí vytvořit nějakou pozici, která ještě nemusí mít nutně za následek správné zatížení a rozložení váhy na lyžích.
Instruktoři často svým přeháněním pouze vyučují různé pozice a postoje, které mají zafixovány jako ideál, tedy „takto bych měl vypadat v oblouku“, ale často sami nevědí, proč a jak taková pozice vzniká. Stejně tak to díky nim neví jejich žák. „Jsi málo zalomený, víc se zalom, stejně jako já, podívej, ukážu ti to, zkus to udělat stejně.“ Ale proč, jak a kdy zalomení vznikne, z výuky uniká.
Častým argmentem pro instruktory také bývá: „nic tam není vidět, nevidím tam žádný vertikální pohyb, když pojedu třeba oblouky v pluhu tak, jak to funguje, žádný tam skoro nebude, ale žákovi to musím ukázat s velkým vertikálním pohybem, aby to viděl a pochopil, kde má lyže odlehčit a kde zatížit“. Ale proč? Potřebuje se žák naučit kopírovat aktivní pohyb nahoru dolů, když ho pak nepotřebuje, neboť vertikální pohyb je jen důsledkem přechodu těžiště přes lyže v horizontální rovině? Neměl by se spíše soustředit na správné otáčení a zatěžování lyží, pokrčování a natahování nohou, tedy vše, z čeho onen „důsledkový“ vertikální pohyb vznikne?
Samozřejmě, nelze vše řešit paušálně a házet do jednoho pytle.
Dobrý instruktor má zásobárnu různých postupů, dokáže žáka analyzovat
a odhadnout, zda se řadí mezi „odkoukávače, samouky, nebo
vysvětlovače“. TAkže jsou typy klientů, kde zdůraznění a přehánění
nějakého prvku může v tu konkrétní chvíli pomoct. Ale i přesto jsme
zastáncem dobrého vysvětlení, vyzkoušení, procítění, zpětné vazby a
přehánění zařazuji až když je nejhůř. Ale vše je o konkrétních
znalostech každého instruktora, o tom, jak lyžování vnímá, zda řeší
primárně funkčnost (menšina instruktorů), nebo „ideální postoj“
(většina instruktorů). Od toho s epak odvíjí i vedení výuky – chci,
aby někdo dobře lyžoval/chci aby u toho někdo dobře vypadal. Kupodivu toho
druhého lze docílit do určité fáze lyžařského vývoje snáze .
15.01.2014 11:12:18 #45
>> #44, Ondřej Novák – SNOW, 15. 01. 2014 11:02:09
… a protože „dobře u toho vypadat“ je snáze laicky rozpoznatelné než „dobře lyžovat“, vyhrává první varianta na obou/všech frontách. Klienti to chtějí, tak je to instruktoři naučí a všichni jsou spokojeni.
P.S. Je možné dobře lyžovat a špatně u toho vypadat?
15.01.2014 11:32:52 #46
>> #45, ˘Ö˘Krab, 15. 01. 2014 11:12:18
otázka v PS je do
diskuse dost zajímavá
.
Spíš mě napadá, a vracím se tím v podstatě do předchozího příspěvku, co znamená dobře vypadat. Vypadá Bode Miller u lyžování dobře? Podle uhlazených instruktorských ideálů určitě ne, ale lyžuje asi docela dobře ne? Ale to jsme zpět u toho, z čeho si brát příklad, co je ten ideál, na kterém se všichni shodnou, atd.
V každém případě bude paradoxně snáze specifikovatelné „dobře
lyžovat“ než „dobře vypadat“. I když…?
15.01.2014 11:39:05 #47
>> #45, ˘Ö˘Krab, 15. 01. 2014 11:12:18
Klienti to chtějí, tak je to instruktoři naučí a všichni jsou spokojeni.
To je do debaty. V zahraniční praxi jsem se ve větší míře setkával s klienty, kteří na otázku „co chcete dělat, proč jste si koupil výuku, co od toho čekáte“ odpovídali: „Nejde mi lyžovat na černé sjezdovce. Nejde mi jezdit carvingové oblouky. Necítím se na tom a tom svahu ideálně, bezpečně, mám potíže. Nauč mě to.“ Tedy jejich požadavek směřoval k funkci, nikoliv ke kráse. Nakonec i úplný začátečník přichází prvotně s požadavkem sjet kopec. Řekl bych, že klientů, kteří žádají: „nauč mě to tak, abych dobře vypadal, abych nevypadal jak blbec, abych vypadal jako závodník, atd.“ je naprosté minimum.
Takže všechno špatně, učíme klienty něco, co vůbec nechtějí, ale
protože je nedokážeme naučit to, co chtějí, přesvědčíme je, že
u toho budou alespoň dobře vypadat.
15.01.2014 11:57:16 #48
>> #46, Ondřej Novák – SNOW, 15. 01. 2014 11:32:52
Bode jede proti časomíře, ta je pro něj měřítkem kvality lyžování.
Potíž vidím v tom, že pro BFU je „dobře lyžovat“ o vnitřním pocitu, tedy všichni dobře lyžují (je to vidět i u sebehodnocení při dotazech a pod.).
Jen mají trochu problémek, že u toho nevypadají zvenčí dost sexy. Jakási možná spojitost mezi kvalitou volného lyžování a vypadání u toho jim poněkud uniká.
>> #47, Ondřej Novák – SNOW, 15. 01. 2014 11:39:05
Bohužel, u toho „sjet kopec“ to občas končívá, jen větší kluci takto sjíždějí větší kopce, bez toho, aby měli ambici si na nich s požitkem a rezervou zajezdit.
15.01.2014 11:58:51 #49
>> #46, Ondřej Novák – SNOW, 15. 01. 2014 11:32:52
Nevim co jsou ty uhlazene …:-D Ale vypada u toho pekelne dobre (tam kde ho nesesroubovali demostracemi:-D)!!!. Nikdo nezname pozadi te zakazky (ale nic svetoborneh tam ani Phil nerika – ne-li nekdy naopak:-D)
Myslim, ze Bode je jeden, ne z mnoha (spis mala) multitalentu v lyzovani. Prirozenej prirodak.
cas 3:54 http://www.youtube.com/watch?…
EDiT: tim nechci rici, ze kdyby s nim napr nekdo pracoval v minulosti jeho vyvoje lepe (ci jeste lepe) by to nebylo lepsi (a treba i hezci:-D) a nebo taky.
Nic ve zlem. Me ta volna pripada prirozena a celkem inspirativni (to jen k vedlejsimu vlaknu – proc si brat …) M
24.01.2014 01:02:37 #50
Přemýšlel jsem, jestli můžu napsat něco, abych původní sdělení
upřesnil a případně dovysvětlil. Jenomže abych to udělal, musel bych se
nějak vypořádat s problémem, který je způsobený psaným
vysvětlováním. Buď se to zjednoduší, a pak to zaručeně někdo vysvětlí
jinak, než to bylo myšleno, nebo se to nadefinuje přesně, čímž se to
zesložití a hlavně prodlouží (a stejně si to někdo vysvětlí jinak) . A přesně to bych teď
musel udělat. Tak to jsem to pak mohl udělat rovnou, že jo. A to jsem
právě nechtěl. A jednoduchý způsob mě nenapadl, tak jsem si žíkal, že
to tedy nechám být, ať si z toho každý vezme, co chce.
Ale dneska mne to najednou napadlo, když jsem jel na vleku. Je to zase zjednodušení, takže se asi dostanu do začarovaného kruhu. Ale nedá mi to…
Z pohledu „čím se lyžuje“ a „co kde je nebo není správně“ mne napadla tato zjednodušující (???) formulace: Zánodníci (ne/vzory) prdelí nelyžují, ale ona „tam“ pak je. A ti, co jsem měl na mysli prdelí lyžují, a ona „tam“ pak nakonec není. Tak nevím, jestli jsem něčemu pomohl…
I
24.01.2014 09:17:06 #51
>> #50, CzechSkier, 24. 01. 2014 01:02:37
Uz je tusim s Tebou vsetko v poriadku.Rozmyslat na vleku akurat nad tymto,a nie ze nasnezilo a konecne si pojazdny.}}
Kto chcel pochopit pochopil,aky princip si myslel,a o co Ti islo.
Akurat vcera som si na Teba spomenul,davali posla s Liptakova.Znovu pohladilo dusu,a pobavilo.
Drzim palce so zdravim.
caute Harry
24.01.2014 14:54:01 #52
>> #50, CzechSkier, 24. 01. 2014 01:02:37
prdel je důsledek né příčina…leda tak prdelačky:-).
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.