Jake lyze si pujcit? (strana: 2)

25.12.2014 15:21:20 #31 

˘Ö˘Krab muž

>> #29, Zleb, 25. 12. 2014 14:50:56

Nejde o označení lyží, ani délku, ani tvrdost. Jde o techniku provedení oblouku, zejména načasování, intenzitu záběru, délku přechodové fáze.

Aby z toho Tině vyšel středně dlouhý oblouk, tak, přestože a protože jí slalomky pekelně točí, nechává oblouky přetahovat, vyváží se, jede dlouho v traverzu se zadkem u sněhu. Z toho plyne i potřeba jiného ukončení a tuším také výsledný vertikální pohyb. To, co předvádí, není vůbec snadné, ale není to GS oblouk. A jde to v podstatě na slalomkách a lyžích tak do R=17m, kvůli rychlosti a místu.

Při GS oblouku podobné trajektorie by činnost v oblouku byla pp. daleko rozvrstvenější a hlavně bez zbytečných prodlev a vyvážení se, jinak by jí záhy přestala stačit šířka sjezdovky.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.12.2014 16:00:03 #32 

Navvy

Myslím, že jsme už dost velcí kluci (holky nevyjímaje), abychom se tady netrefovali do Martina4, který požádal o radu. Já ho chválím za to, že přemýšlí nad tím, co si půjčí a zjevně si nehodlá půjčovat lyže podle toho, jaký vizuální dojem s nimi udělá na parkovišti.

Tinu hodnotit nebudu, umí to líp než já…

Martine4, protože se tady bavíme o půjčení lyží, máš jednu velkou výhodu – nemusíš se zaobírat jejich životností. Mně se také líbí ty Fischerky, ale ten nepatrně menší rádius u Atomic nebude problém. Je to i dost o pocitu na konkrétních lyžích. Pokud to půjde, půjč si troje lyže s různým charakterem a sám poznáš, co Ti sedí. Nejedeš tam závodit, ale užít si to!

25.12.2014 16:23:31 #33 

ivan-ski

Krab: Nezabudol som ani na teba, to ze sa ma Martin najprv naucit zatacit si popisal vcelku spravne. Ale pokial sa divas nalyzovanie podla toho kto jazdi pod/nad radius lyzi, tak je uplne jedno co si predstavujes pod race GS oblukom. Automaticky z toho musi vzist daka volovina.

Borcov co uplne nezvladaju techniku, ale maju radi rychlost radsej preventivne pourazam na fore, ako by som mal pripadne nasledky riesit priamo na svahu. Aj ked to nemyslim voci Martinovi4 nejak osobne.

25.12.2014 18:09:30 #34 

˘Ö˘Krab muž

>> #33, ivan-ski, 25. 12. 2014 16:23:31

… som z toho voľaký zmätený …

Ale pokial sa divas nalyzovanie podla toho kto jazdi pod/nad radius lyzi, tak je uplne jedno co si predstavujes pod race GS oblukom. Automaticky z toho musi vzist daka volovina.

Kašli na rádius, následuj instinkt? … Jenže právě instinkt mi velí jezdit pod R.

Aby mi z toho zase nevyšla volovina, řekni mi, na co a jak se mám dívat, jak to udělat, abych na SL jezdil parádní a jisté (minimálně) GS oblouky a ušetřil se tak servisování a přepravy několika párů delších a méně točivých lyží, oboje své slalomky si budu hýčkat o to více.

Když se Ti podaří přesvědčit také mé děti a hlavně mou manželku, uděláš mi tím obrovskou radost, protože mi práce a starostí ubude ještě několikanásobně víc. Budeme pak konečně jezdit lyžovat spořádaně: jeden lyžař = jedny lyže, na všechno, navěky.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

26.12.2014 00:33:19 #35 

martin4

Tak si dam do hledacku Atomic Redster D2 DG 184, Fischer RC4 WC RC PRO 175 a ty Salomony X Race 175. Musim byt nachystany na to, ze muzou byt uz nejake lyze na muj termin zamluveny. Tak tedy s tema tremi modely chybu neudelam? Nemuzu si dovolit pujcit 3 pary lyzi na testovani. Taky se nechci tyden trapit na spatnych lyzich ,ale chci si to uzit. Martin

26.12.2014 10:49:19 #36 

fischerbl

>> #35, martin4, 26. 12. 2014 00:33:19

Tam, kam jedes, neni pujcovna?

Jinej gang...

26.12.2014 11:55:42 #37 

Navvy

>> #35, martin4, 26. 12. 2014 00:33:19

Tam kde ty lyže půjčují, je určitě v nějaké rozumné vzdálenosti nějaký svah. Takže jeden den si půjčíš jedny, pak další(nebo se domluvíte tři kamarádi, půjčíte si v jeden den všechny tři (dobré je mít podobnou postavu kvůli nastavení vázání) a za den vyzkoušíte všechny tři páry.

26.12.2014 12:16:26 #38 

martin4

>> #36, fischerbl, 26. 12. 2014 10:49:19

No urcite je v Saalbachu a okoli nejaka pujcovna, ale vip lyze tak 20–25 euro den. Chci si je pucit v Madeji Ostrave.

26.12.2014 12:40:09 #39 

HonzA_ muž

>> #38, martin4, 26. 12. 2014 12:16:26

Půjč si ty Fischerky a už to neřeš.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

26.12.2014 14:32:43 #40 

Mike8 muž

>> #38, martin4, 26. 12. 2014 12:16:26

Souhlas s Honzou, ber ty Fischerky.

Michal

26.12.2014 16:15:05 #41 

ivan-ski

Krab: otazne je co sa presne mysli GS oblukmi. Ako som uz povedal u nepretekarov to je stredny obluk, da sa zajazdit rozne na roznych lyziach, tak aby to bolo lyzovanie na urovni. Vid Tina na slalomkach. Kde je napisane ze stredny obluk sa neda alebo nemoze jazdit aj na tocivych lyziach? Race GS by som neriesil, lebo to je komplex – od lyzi, kondicie, bran, rychlosti, ladu… tomu tu nikto jednak nerozumie, ani tak nikdy jazdit nebude. U vsetkych nepretekarov sa ale uplne stotoznujem s tym jedny lyze na cloveka. Az potom ak to na tych jednych lyziach bude v SL a GS vyzerat nejak k svetu, potom ak lyziar sam citi ze ho dana lyza brzdi vo vyvoji viac ako hocico ine (napr. technika, vlastna ohybnost alebo kondicia) potom rozmyslat o dalsich lyziach. Tie jedny lyze mozu byt dake univerzalky, nech si podtym predstavi kazdy nieco priemerne. Uz na nich musi byt vidno ze lyziar nieco vie, a ma vyznam sa s nim vobec nejak po lyziarskej stranke zaoberat. Pokial tvoje deti dokonca zena vyzaduju viac parov lyzi, neviem ci to myslis vazne alebo si robis srandu. Na cyklistiku predpokladam ze mate kazdy jeden cestak, horak, a samozrejme casovkarsky special (pre zenu 2, zvlast pre rovinate a kopcovite casovky ;)

26.12.2014 16:17:17 #42 

MPS

>> #39, HonzA_, 26. 12. 2014 12:40:09

A proč zrovna ty Fischery? V čem sou podle tebe lepší než to ostatní?

26.12.2014 17:00:27 #43 

kokoska.rokoska muž

>> #41, ivan-ski, 26. 12. 2014 16:15:05

Odpovím za Kraba, neb jsem s jeho vozovým parkem obeznámen: Ano, samozřejmě má. S výjimkou časovkářské kozy (tu mám k bajku, krosu a silničce já).
To sis totiž, Ivane-ski, úplně zbytečně naběhl na vidle. Doporučuji nesoudit podle sebe – to, že dle svých vlastních vyjádření lyžovat neumíš neznamená, že to neumí ostatní. A stejně tak, to, že nepoznáš rozdíl mezi lyžemi neznamená, že to nepoznají ostatní.
A s obecnými řečmi o kondici bych byl, být Tebou, také hodně opatrný, neb by sis mohl naběhnout znovu.

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

26.12.2014 17:03:27 #44 

HonzA_ muž

>> #42, MPS, 26. 12. 2014 16:17:17

Proč? Protože při volbě z těchto je to v podstatě jedno a martin4 chce, aby za něho rozhodl někdo jiný. Tož tak.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

26.12.2014 17:26:47 #45 

˘Ö˘Krab muž

>> #41, ivan-ski, 26. 12. 2014 16:15:05

EDIT: Děkuji kokoskovi za záskok, sesmolení odpovědi mi trvalo déle.

Na cyklistiku má každý doma svou silničku + bike + všichni dohromady nějaké trekingy s nosiči na vícedenní výlety s bagáží – skoro jsi to trefil.
Přece nebude žena na karbonové silničce jezdit po lese a tahat na ní bágl se spacákem a karimatkou. Možná by to všechno pobrala cyklokroska pro každého, ale takto je to s lepším požitkem a bez větších kompromisů. A o kompromisy tady jde.

Ano, každý má u nás své slalomky nebo jejich obdobu a obřačky, k tomu nějakou spotřební univerzální šepleť. A běžky, někteří extrémisté zvlášť na bruslení a klasiku.

Zpět k lyžování.
Nesouhlasím s Tvým tvrzením, že každý nezávodnický střední oblouk je automaticky GS oblouk. Stejně jako každý krátký oblouk není automaticky slalomový. A ani každý oblouk jetý na GS lyžích není GS.
Mezi mými kamarády bych našel několik takových, kteří zajedou – na odpovídajících GS lyžích – sérii navazujících velmi obstojných GS oblouků, přestože nezávodí a nikdy na lyžích nezávodili, ba ani se k tomu nechystají.

Pilovat GS oblouky na slalomkách je kravina na entou; i většina současných univerzálek je na to příliš točivá. Stejně tak je dost nemožné zajet sérii navazujících SL oblouků na čemkoliv jiném, než na slalomkách.
V pocitu z projetí jakéhokoliv středního oblouku na slalomkách/točivých univerzálkách vs. na GS lyžích je obrovský rozdíl, zatím jsem jel jen na dvou ne-GS lyžích, na kterých se pocit a požitek blížil možnému, ale jejich R bylo stejně na samé horní hranici komerčních GS (18 resp. 19 m).

Jedny lyže jsou príma pro malé děti, seniory, jednovíkenďáky, obecné rekreanty, skialpinisty, telemarkery, možná freeridery a freestylery a smýkače všeho druhu, také pro marketingové pozéry a bufetové postávače jsou se správným nápisem vyhovující.
Snaživý a rozežraný echtovní Homo pistencarvensis je ve svém exhibicionismu odkázán na dopomoc rozličných prkének. Jen ty mu totiž poskytnou potřebné mezní vlastnosti, které od nich požaduje (nebo si myslí, že požaduje / nebo ví, že by měl požadovat). Nebo nás to prostě baví. A má to mj. i tu výhodu, že po částečném otupení a odvoskování jednoho páru lyží během dopoledne můžeme přeskočit do dalšího, úplně čerstvého, s jinými vlastnostmi.

P.S.: Jaké dokonalé lyže používáš Ty, že stačí jen jedny? Ty musím určitě vyzkoušet, pokud se tak již nestalo.

26.12.2014 17:50:08 #46 

davehaja muž

No Krabe,prolítl jsem tvoje videa na trubce a tak nějak nechápu tvůj poslední příspěvek.Nicméně obrázek jsem si udělal myslím dostačující.K té­matu:mám jen SL a twintip.Moje potřeby pokryjí spolehlivě.

26.12.2014 18:06:35 #47 

˘Ö˘Krab muž

>> #46, davehaja, 26. 12. 2014 17:50:08

SL a TT – to už jsou lyže dvoje, takže nesplňuješ ivanovo-ski pravidlo. A kdyby sis měl zvolit jen jedny lyže, které by to byly? A čeho by ses tou volbou musel vzdát, o co by ses ochudil?

P.S. Netvrdím, že umím lyžovat nebo že lyžuji dobře. Viz mé motto.

26.12.2014 18:54:08 #48 

Boryš

>> #45, ˘Ö˘Krab, 26. 12. 2014 17:26:47

S tím mít na vše pro dobrý pocit speciály je jeden drobný problém – peníze. Pak nastupují kompromisy, které někdo nemusí řešit, ale někdo bohužel ano.

26.12.2014 19:04:06 #49 

davehaja muž

Použiju hlavu a vyřadím SL.Na těch do hlubokýho nepojedu.TT uřčitě univerzálnější,ale pořád budou pouze dolpněk k SL.Nad dalšíma neuvažuju.Moje potřeby tyto dvoje uspokojí.

26.12.2014 19:20:04 #50 

˘Ö˘Krab muž

>> #48, Boryš, 26. 12. 2014 18:54:08

Peníze řešíme všichni. Nejdražší lyže jsou ty, na kterých se nejezdí. Také nemám na lyžích ty správné nápisy ani aktuální designy. Děti lyže a boty po sobě dědí, do koloběhu je zapojena i manželka. Servis se dělá doma, lyžuje se tam, kde je levno.

>> #49, davehaja, 26. 12. 2014 19:04:06

Dopracovávám se k něčemu podobnému. Univerzální TT (FST178/18) sice poberou nejvíc, ze všeho jim ale něco chybí. Rád si proto dopřávám luxusu více párů rozdílných otlučených lyží, jen nemám rád rozhodování, které si nevzít s sebou.

26.12.2014 19:31:31 #51 

davehaja muž

Nejsme ve při,jen mě kapek nesedl tvúj poněkud „tvrdohlavý“ postoj.

26.12.2014 19:39:29 #52 

˘Ö˘Krab muž

>> #51, davehaja, 26. 12. 2014 19:31:31

Tvrdohlavý v čem? Že po hranách se dá smysluplně jezdit jen pod R lyže? Že není oblouk jako oblouk? Že mezi lyžemi jsou obrovské rozdíly, minimálně podle jejich určení?

Zkoumání těchto otázek mě stálo spoustu času a těžko uvěřitelné množství peněz, ustupovat z pozic bez boje nehodlám.

26.12.2014 19:51:30 #53 

davehaja muž

„Jedny lyže jsou príma pro malé děti, seniory, jednovíkenďáky, obecné rekreanty, skialpinisty, telemarkery, možná freeridery a freestylery a smýkače všeho druhu, také pro marketingové pozéry a bufetové postávače jsou se správným nápisem vyhovující.“ ;-)

26.12.2014 20:04:27 #54 

ivan-ski

Krab: lyze mam jedny, Fischer rc4 wc 175/17. Jazdim na tom rekreacne SL,GS, hlboky sneh, a ak na rekreacnej urovni existuje SG tak aj nieco take. RD lyze pre svoje potreby aktualne nepotrebujem a kedze mam rad svoje zdravie uz asi ani potrebovat nebudem.

Kokoska: Podla prispevkov a videi co tu koluju nemam pocit ze by som mal niekomu nabiehat na vidly. Urcite su tu aj pretekari (ako som bol kedysi aj ja) kde sa snazim vystupovat s respektom, ale ti sa k vacsine veci vyjadruju len okrajovo, takze malo kedy sa diskusia rozvinie do serioznej podoby. Krabove lyziarske videa som videl, mam pocit ze si trocha nebieha on, ale kedze tu vystupuje relativne skromne tak nemam potrebu to dalej komentovat. Pokial sa bavime o race GS, uroven EC/WC pretekarska trat, to znamena strme, rychle, lad od hora-dole, patricne rozbite, tak tam naozaj neviem lyzovat, ferovo sa k tomu priznavam. Na tejto urovni k tomu treba mat poriesene vsetky detaily samozrejme vratane lyzi uz len kvoli zdraviu. Takze prave si nabieham na vidly, ukaz mi dake video idealne seba, na ktore objektivne treba GS RD lyze a neda sa zajst na komercnych obrackach. (GS jazdy ako Tina, co sa daju zajst na slalomkach sem nedavaj ani zo srandy)

26.12.2014 20:11:18 #55 

˘Ö˘Krab muž

>> #53, davehaja, 26. 12. 2014 19:51:30

Tak tohle Ti vadí? Vezmu popořadě.

– děti mají dokonce do jistého věku dovoleno závodit ve všech disciplínách na jedněch lyžích, nemají sílu, jsou ve vývinu
- senioři by se se dvojími netahali, rychlost a hbitost je ta tam, nejdůležitější je nepadat
- jednovíkenďák je na lyžích tak málo, že by dvoje lyže neužil ani nepoznal rozdíl mezi nimi, jeho cílem je buď nesmyslně se zmořit na svahu nebo se jednou dostat elegantně k bufetu a zmořit se tam (častý průnik s poslední kategorií)
- obecný rekreant jede prostě na hory a lyžování v podstatě neřeší, resp. je rád, že jede
- skialpinista z povahy věci pojede dolů na lyžích, na kterých vyšlápl nahoru
- telemarker – to odhaduji z krátkého pokusu – si vystačí s jedněmi lyžemi, protože technikou zatáčení dožene mnohé (mně se to ani náznakem nepovedlo)
- freerider jezdí freeride, takže čím širší, tím lepší, podle hesla: nejlepší je tlustá
-freestyler má jeden bezúdržbový pár, který záhy na dopadech a railech zničí a kupuje si nový
- smýkač, podobně jako telemarker, řeší rozdíly v lyžích technikou zatáčení
- marketingoví pozéři a bufetoví postávači jsou lehce mimo mé chápání a o lyžování u nich nejde už vůbec. Jeden pár jim na sebeprezentaci bohatě stačí, na víc stejně nemají čas.

26.12.2014 20:42:28 #56 

kokoska.rokoska muž

>> #54, ivan-ski, 26. 12. 2014 20:04:27

Znovu a zbytečně tu ze sebe děláš trubku. A úhybným manévrem se snažíš zamluvit dříve řečené, k čemuž se vztahoval i můj kometář.
Pro jistotu Ti to připomenu:

1. Rádobyvtipně ses snažil nadhodnotit Krabovu sbírku kol. Jak pošetilé ve světle dalších příspěvků, že?

2. Oháněl ses nedostatečnou kondicí zdejších diskutérů. Ještě pošetilejší, řekl bych. Ona totiž kondice k sjezdovému lyžování moc potřeba není, takže bys možná při bližším zkoumání zjistil, že kdejaký rekreant je ve znatelně lepší kondici, že WC stars. Schválně co k tomu napíše Navvy z běžkařského prostředí (neb to je celkem krutý sport ve výkonostní formě). Jinak moji kondici dědka turisty můžeš zkontrolovat na oficiálních stránkách Knappenmana.
Pro jistotu: Předpokládám, že si nepleteš výbušnou sílu a kondici, že ne?

3. Respektuješ slova závodníků. Tak to jsem rád. Proto mi, prosím, vysvětli, jak se tvé hulvátské okénko s „posílám do řiti“ (které si, prosím, napříště odpusť) objevilo zrovna v reakci na Valeriuse?

Stará moudrost praví, že když šlápneš do hovna, je lepší to tiše ignorovat, než se v tom ráchat a dupat a dupat.

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

26.12.2014 22:17:51 #57 

martin4

OK beru Fischer, rano tam zavolam a zamluvim si je. Pokud by nahodou byly uz rezervovane tak Atomic nebo Salomon? Trochu se obavem velikosti 184 cm ze je neutocim. Nebo to nebude takove hrozne? 10 let jsem jezdil Atomic Beta 180 cm a v pohode, ale byly mekci asi, na ledu nedrzely

26.12.2014 22:52:09 #58 

PetrAT muž

Atomic D2 GS má rocker. Takže ta 184 se bude pocitově chovat jako kratší lyže. Je hodně točivá. Měl jsem ji na testovačce na Bílé a nebyl problém s ní kroužit mezi lidma i v sobotu. Na testovačce měli 178 , ale ta už je moc krátká.

26.12.2014 23:01:20 #59 

martin4

Ok tak jako druha varianta Atomic a treti az Salomon. Diky moc za rady!

26.12.2014 23:11:31 #60 

MPS

>> #44, HonzA_, 26. 12. 2014 17:03:27

>> #57, martin4, 26. 12. 2014 22:17:51

Mě to teda jedno nepřijde protože: poslední generace Fischer šli do kopru a co se týče požadavku zážitku a držení na ledě podle mě nejhorší volba, Atomic by už sou na tom o mnoho lépe ale nemusí sednout každýmu, Salomon v některých krajních případech nedosahujou výkonosti Atomic ale zato sou nejvíce širokospektrální a požadavek zážitku by měli splnit i v horším terénu, pokud bych měl s něčím z této trojice někam odjet bral bych je.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy