Jake lyze si pujcit? (strana: 3)

26.12.2014 23:20:56 #61 

Navvy

>> #56, kokoska.rokoska, 26. 12. 2014 20:42:28

Je vidět, že není sníh… A tak se tu zápolí v diskusi. Takže nejprve k těm kolům. Nejuniverzálnější kolo je DS od Treku. Přehodíš místo trekových kol kola na horáka a z trekového kola máš slušné horské kolo (má je syn). Znám ale dost lidí, kteří mají silničku, trekové kolo na ježdění do práce (pár desítek km vzdálené) a jednoho až dva horáky. A užijí si je všechny. Co se týká sjezdových lyží, někdo si vystačí i s jedněmi slalomkami, ale dvoje lyže jsou fajn i pro obecné rekreanty (já mám slalomky, ale ještě si k nim občas půjčuji nějaké „race“ s R větším než 16, nebo si s kamarádem lyže prohazujeme. Je to příjemná změna. A běžky? většina lidí si vystačí s jedním párem. Dobré je mít jedny na klasiku, jedny na bruslení a jedny kameňačky, když je málo sněhu, aby si neničil pořádné lyže. S věkem se přestává řešit tvrdost (přiměřeně měkčí sice většinou tak nejednou, ale ani tolik neunaví). A podobné je to i s kondicí. Když se to na sjezdových lyžích neumí, ale je snaha se jen nevozit, člověk se nadře až až. Když se na sjezdových lyžích závodí, bez hodně dobré kondice to také nejde (tam je to ovšem krátkodobá zátěž). Běžky jsou dřina, když se to bere vážně, ale na běžkách se dá i chodit, což opravdu moc neunaví. Navíc na běžkách se lyžo-baroví manekýni moc nevyskytují. A ani nikdo moc neřeší když se někde ve stopě pomaličku posunuje třeba dáma dost při těle a ještě ve sjezdových hadrách, nebo sportovně vypadající člověk s výborným vybavením, ale špatnou technikou. No a co? Fakt je ten, že na laufech se jezdí přes 50 km jen soupaž, a to asi zvládne méně lyží než kolik jich nějak sjede závodní sjezdovou nebo slalomovou trať.

Ivan-ski má v lecčems pravdu, ale divit se počtu různých kol nebo lyží je podobné, jako se divit někomu, že má boty od lakýrek ke smokingu, přes cyklotretry a bot na těžký trek až po ploutve… Přitom většina lidí většinu bot, které mám třeba já, vůbec nepotřebuje.

26.12.2014 23:22:43 #62 

martin4

>> #60, MPS, 26. 12. 2014 23:11:31

Tak ted jsi mi v tom zase udelal gulas:-)

26.12.2014 23:25:24 #63 

ivan-ski

Kokoska, jazdit poriadne nevies, to som aj cakal. Mas 15 parov lyzi to je mozno jedine cim sa snazis posobit ako lyziar a inak tu robis akurat zo seba debila. Nic k veci napisat takisto nevies nechapem preco sa tu vlastne ozyvas.

Krabovi som slusne povedal svoj nazor ze v momentalnej faze nikto z jeho rodiny nepotrebuje viac ako 1 par lyzi. Nic urazlive. Z isteho pohladu si neskromne myslim ze to je dobra rada, ktora usetri peniaze a upriami pozornost na ine dolezitejsie veci.

Kondicia, o tom uz prosim radsej nepis nic lebo spravis zo seba este vacsieho debila ako svojho casu Honza so svojim VL tahakom. Kondiciu na lyzovanie netreba, ano mas pravdu :) Vybusnu silu treba na to aby si svojich 15 parov lyzi dotiahol na kopec, a vybusne si jedny z nich zapol na nohy a robil zo seba neschopu aj priamo na svahu.

Valeriusa nepoznam, ale to ze ma daco s race viem spoznat aj bez tvojich priblblych kecov. „strc si do prdele“ v danom kontexte nie je nic urazlive. Aj v minulosti som mu par krat dal s respektom za pravdu napriek tomu, ze sa ma pri inych prilezistostiach znazil uzemnovat. O tom koho respektujem a koho povazujem za debila snad budem rozhodovat sam, ak sa neurazis :)

26.12.2014 23:37:39 #64 

MPS

>> #62, martin4, 26. 12. 2014 23:22:43

Jo za pět dvanáct ale přece…

26.12.2014 23:57:22 #65 

kokoska.rokoska muž

>> #63, ivan-ski, 26. 12. 2014 23:25:24

Podívej, Ivane-ski, nahrazovat argumentaci hulvátsvím není zrovna znakem vyspělosti. Za dobu co Tě zde sleduju jsem ještě nezaznamenal jediný smysluplný příspěvek. Stále se jen do někoho navážíš a plácáš. Budiž, to je Tvé právo, stejně jako myslet si o ostatních, že jsou debilové. Ale v civilizované společnosti, chceš-li být její součástí, Ti nezbude, než se vyjadřovat slušně. Nebo se jít vyjadřovat jinam; je to snadné a prosté. Nic víc, nic míň.

A pokud bys kromě vytahování se od klávesnice chtěl ukázat v jak frajerské kondici jsi ve skutečnosti, rád Tě na závodech uvidím, a ještě radši Ti veřejně zatleskám, až mě budeš předbíhat/před­jíždět/předpla­vávat.
Akorát tím nebudeme zaplevelovat lyžařské fórum, snad kromě vlákna letní příprava. Tak se buď přesuň tam, nebo do soukromé konverzace.

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

27.12.2014 00:25:55 #66 

ivan-ski

Kokoska moje hulvatstvo mozes uzemnit dakym svojim lyziarskym videom o ktorom si myslis ze za nieco stoji. Ak to bude na urovni tiez ti rad zatlieskam. Potom ako si mi vysvetlil, ze lyziari nepotrebuju kondiciu a staci im „vybusna sila“ po tebe ziadnu dalsiu pisomnu argumentaciu nepozadujem, staci video. Mas top lyze predpokladam ze na GS viacero parov, vybusnu silu, urcite aj mnozstvo vedomosti kedze su pre teba moje prispevky nezmysly, tak sa predved.

27.12.2014 00:26:14 #67 

Navvy

Mimochodem, 15 párů lyží není nic extrémního. Např. reprezentanti mají běžně přes 20 párů, a to je ještě vybrali z nejméně 30 párů. Ale fakt je ten, že debilem nenazval ani Šperl Žalčíka, když se v roce 2006 na olympiádě dověděl, že místo něho napsal do štafety omylem Kožíška. A to ten Milan tam tu buňku tehdy málem rozkopal… Pro Tebe to možná normální je, což je ale docela škoda. Tím spíše, že je ti kluci tady z diskuse nemají kvůli nějaké frajeřině, ale prostě proto, aby si lyžování víc užili.

27.12.2014 07:52:43 #68 

kokoska.rokoska muž

>> #66, ivan-ski, 27. 12. 2014 00:25:55

Škoda, Ivane-ski, žes' zřejmě nikdy nesportoval, protože jinak bys o kondici něco věděl a nepřekvapilo by Tě to. Zjistil bys, že prakticky všichni hobíci triatlonisti mají VO2MAX k sedmdesáti a výkon na ANP vysoko nad 5 W/kg; jen abys tušil o jakých hodnotách se bavíme. U běžců to je obdobné a u běžkařů a cyklistů budou hodnoty ještě impozantnější.
Data sjezdových lyžařů jistě zvládneš najít sám v pauze mezi psaním vulgarit.

Ale tím poradna skončila. Jdu běhat, protože já kondici potřebuju a musím si do odpoledního cyklotréninku odpočinout.

27.12.2014 09:15:00 #69 

orim muž

>> #62, martin4, 26. 12. 2014 23:22:43

No rozhodnúť sa musíš sám. Pre spestrenie Ti ponúkam ešte taliansku stránku s určitými recenziami Tebou označených lyží. http://www.neveitalia.it/…/sci/fischer http://www.neveitalia.it/…ci/rossignol http://www.neveitalia.it/…i/sci/atomic http://www.neveitalia.it/…/sci/salomon a iné.

27.12.2014 09:30:15 #70 

HonzA_ muž

>> #60, MPS, 26. 12. 2014 23:11:31

Budiž. 2014–15 Fischery jsem nejezdil. A ze svého okolí jsem takovýhle signál o výrazném zhoršení držení na ledě neslyšel. Jezdil jsem 2012–13 a ty, ve srovnání např. se Salomony jako byl Mustang, naopak na ledě excelovaly. Samozřejmě, nebylo to stejné jako např. plnotučné >21m obřačky. Ale na běžné ježdění s váhou kolem 100 kg držely naprosto obstojně. Můžeš napsat něco bližšího o tom držení Fischerek na ledě? Ve srovnání s čím jsou horší? Týká se to jen 2014–15 a nebo už i 2013–14?

Atomicy jsem jezdil taky, a nepřišlo mi, že by oproti Fischerům nějak zázračně lépe držely. A v tomto případě jsem usoudil, že by už mohla být ta o něco větší dílka trochu na závadu. Tož tak.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

27.12.2014 10:42:38 #71 

MPS

>> #70, HonzA_, 27. 12. 2014 09:30:15

Jezdil sem je posledních pět sezon, poslední tři sem pociťoval v tomto ohledu zhoršení, na ledě typu plotna ještě celkem ok, ale třeba zmrzlej manchestr kterej bych zrovna v současných podmínkách očekával celkem ko, Atomic i Salomon sou na tom podle mě lépe ne ovšem úplně zázračně, každopádně všechny tři sou na tom lépe než Mustang a zase jsme u těch plnotučných GS-to ano pokud tedy dostanou patřičnou pilotáž. Ještě se tu řeší doporučení lyží někomu koho neznáme a podle mě zrovna ten Salomon je typ lyže která by mohla někoho nadchnout a zároneň neměla nikoho urazit. Pak je tedy nutno co se schopnosti držet na ledě týče brát v úvahu ještě broušení a schopnosti pilota. Můžeme se ale ve vnímání různých parametrů lyží rozcházet i tak to občas bývá.

27.12.2014 10:44:07 #72 

fischerbl

>> #38, martin4, 26. 12. 2014 12:16:26

Tak to chápu. Přesto jsem se ze zvědavosti na dva weby místních půjčoven podíval a k mému velkému překvapení měly dost bídný výběr i proti Ostravě. V jedné z nich mi automat jako nejsportovněnší lyže z nabídky vybral Nordica Transfire RX v délce 160 cm.

Jinej gang...

27.12.2014 11:10:03 #73 

kokoska.rokoska muž

>> #61, Navvy, 26. 12. 2014 23:20:56

Doufám, že to z mých příspěvků bylo jasné, ale pro jistotu to explicitně zmíním:

1. U sjezdového lyžování jsem samozřejmě myslel jen okamžik, kdy se člověk nevozí a opravdu se snaží. A v tomto případě trvám na tom, že o kondici to není ani ve vrcholovém lyžování – viz volně dostupné studie s vítězi SP a měření jejich kondčních parametrů (zmiňuju již i minulém příspěvku). Prostě lyžování je technická disciplína (jako třeba fotbal, hokej atp). A to přece není špatně.

2. Že to je makačka? Krátkodobá? Ale jo. Jako bývaký atlet středotraťař o tom něco tuším. Ale „makačka“ a „kondice“ spolu v zásadě nesouvisí (viz zmíněné studie) a navíc pod pojmem makačka si představuju něco jiného. U sjezdového lyžování se, pokud vím, obvykle nevyskytují black-outy způsobené akutní hypoxií (jako u plavců), hypoglykemií (jako u středotraťařů), ani se většinou „neblije“ (jako u cyklistů a běžkařů).

3. A u kondice hobíků samozřejmě neřeším příležitostné výletníky. V souladu s běžnou cyklistickou terminologií považuju za hobíka člověka, který z nějakého důvodu (již?) není profesionálem (věk, talent, zájmy,…), ale svému výkonostnímu sportu se vážně věnuje a systemtickým teréninkem tráví aspoň 500–600 hodin ročně. A pro nezasvěcené se zdá, že by s „profíky“ skoro mohl držet krok (byť tomu tak samozřejmě není a ten drobný výkonostní rozdíl by znamenal tréninkové objemy aspoň zdvojnásobit). A takových jsou v ČR napříč sporty stovky.

Toť vše. Dále již nebudu vlákno zaplevelovat. martinovi4 se omlouvám a přeji mu, ať vybere dobře.

27.12.2014 11:42:48 #74 

fischerbl

>> #73, kokoska.rokoska, 27. 12. 2014 11:10:03

Tak ses nám tu pochlubil, jakej jseš dobrej vytrvalec, btw Ivan-ski tě asi nezná, jak tě má ve výsledcích identifikovat?

A nějaké to lyžařské video asi nebude, co?

Jinej gang...

27.12.2014 12:14:05 #75 

martin4

Jeste jsem je neobjednal. Z meho pocitu nejvic verim Atomikum. Kdyby ty Atomiky byly 178 tak nevaham, ale 184 mam strach uz. Martin

27.12.2014 13:00:14 #76 

HonzA_ muž

>> #75, martin4, 27. 12. 2014 12:14:05

Pořád si myslím, že to pro tebe bude jedno (nic ve zlém). Ale pokud tě MPS vyděsil, vezmi si ty Salomony. A když nebudou, tak Atomicy.

27.12.2014 15:20:41 #77 

MPS

>> #76, HonzA_, 27. 12. 2014 13:00:14

Nikoho sem děsit nechtěl, nedá se určitě říct že jedny sou top a druhý v hajzlu a jestli to tak vyznělo tak sorry,jen sem chtěl upozornit na určité plus/mínus co se uvedených modelů týče dle první příspěvek.

27.12.2014 15:22:27 #78 

valerius

Rekl bych, ze je to na doraz mozne uzitecnosti informaci pro tebe (ci spise za nim). Je zde mnoho individualnich faktoru. Kombinace vysky, hmotnosti, techniky, lyzaku a subjektivniho vnimani jizdy a popisu techniky muze vycarovat vselijaka prekvapeni, pozitivni i negativni. (nemluve o tom, jaka bude nakonec pista)

Pokud budes i v budoucnu resit lyze s takovou vervou, tak usili smeruj predevsim na zkouseni ruznych lyzi, to je nyni tve uzke hrdlo. Obohatis tim vlastni vnimani toho, tamtoho a onoho a naslednou diskuzi s jinymi lyzniky si to zasadis do kontextu.

Nejak v tve diskuzi take postradam argumenty. Psal jsi Krabovy, ze vic nez jeden par lyzi je pro nej zbytecny. On si (asi) sam prosel tim, ze mel nejake lyze a postupne zkousel jine a zjistil, ze mu na ruzne podminky vyhovuji ruzne lyze. Zrejme je presvedcen, ze to pozna, ze si to jen nenamlouva. Stejne jako mnoho dalsich lidi zde.

Dosli si k tomu zkousenim i s pomoci jinych a jejich penize jim za to stoji. Tak by bylo fajn slyset od tebe nejaky kloudny argument, proc nemaji pravdu, resp. proc by jim to za to stat nemelo.

>> #73, kokoska.rokoska, 27. 12. 2014 11:10:03

Pamatuju, jak mi jeden Nor kdysi vypravel, ze pres leto Andre Aamodt busi jak fretka, zatimco Lasse Kjus vyjede s lodi na more a roste mu pupek. A jaci to byli oba borci.

27.12.2014 15:26:27 #79 

MPS

>> #74, fischerbl, 27. 12. 2014 11:42:48

I mě by občas zajímalo jak některý věci vypadaj na živo…

27.12.2014 16:14:32 #80 

Navvy

Já si Martine4 myslím, že ta délka u Tebe bude spíše věc psychiky. Delší lyže přináší zase jiné výhody, ale právě proto je dobré si různé lyže vyzkoušet a pokud nebude příležitost, tak si vybrat nejdříve takové, na jaké už jsi zhruba zvyklý*>> "#73,

kokoska.rokoska, 27. 12. 2014 11:10:03":/te­ma/13500-jake-lyze-si-pujcit/3#post-71196*

Sjezdové disciplíny jsou samozřejmě hlavně o technice, ale i kondice pro krátkodobý výkon je tam dost důležitá. Zdaleka ovšem na tak jako třeba u sprintérů v atletice. Ale oba asi myslíme totéž.

I při sjezdovém lyžování je občas vidět, že závodník už v dolních pasážích mele z posledního. Ovšem výdej energie sjezdaře a třeba atleta mílaře je nesrovnatelný. Výdej energie u vytrvalostních sportů je pak ještě úplně někde jinde. Asi se nikdy nedočkáme situace, že by se sjezdař na trati „uvařil“.

Já za hobíky považuji i nadšence, kteří nestačí ani lepším rekreantům, ale berou svůj sport vážněji než ti rekreanti. Vždyť závodní lyžaři jsou jak ti vrcholoví, tak i ti „okresní“.

27.12.2014 16:27:49 #81 

martin4

Tak jsem volal do Madeji a rozhodnuto, Fischery uz nebyly volne, Salomony byly misto slibovanych 175 cm jen 180 a Atomiky byly take volne. Ptal jsem se ho v telefonu jestli na vsech lyzoval a ze, jo. Ze pry ty Atomiky potrebuji trochu vetsi rychlost a jsou tvrdsi nez Salomony. Jeste jsem se ptal jestli nebudou moc narocne na silu a jestli se da na nich jezdit cely den. Rikal ,ze se jich nemusim bat, ze jsou to lepsi lyze nez Salomon. Tak jsem tedy vzal Atomic 184 cm. Doufam, ze nebudu litovat.

27.12.2014 20:58:43 #82 

Navvy

>> #81, martin4, 27. 12. 2014 16:27:49

Myslím, že budeš spíše příjemně překvapen.

27.12.2014 21:30:10 #83 

martin4

Doufam :-)

Diky za rady vsem. Martin

28.12.2014 14:27:13 #84 

Navvy

>> #83, martin4, 27. 12. 2014 21:30:10

Pak nám napiš své pocity a zkušenosti. A neboj se napsat pravdu :-) Budeš to psát pro ty, kteří se ostýchají zeptat.

28.12.2014 16:37:08 #85 

HonzA_ muž

>> #81, martin4, 27. 12. 2014 16:27:49

To víš že budeš spokojený. Ani jedny nejsou nijak vyloženě špatné lyže. Jak píše Navvy, potom dej vědět jak ti vyhovovaly.

28.12.2014 20:00:48 #86 

martin4

Dam pak vedet jak jely, jedu 24.1 Saalbach:-)

29.12.2014 12:27:59 #87 

ivan-ski

Kokoska: Ja som ta varoval ze ku kondicii uz radsej nic nepis, lebo spravis zo seba akurat debila, a ty si nedas povedat.

Poziadavku na tvoje video beriem spat, lebo to by som akurat zo seba robil blbca, kedze by som povazoval za realne ze vies lyzovat na urovni (o race ani nehovorim). Pozrel som si dake tvoje prispevky z minulosti o carvingu a kruzniciach, keby som tie blbosti videl pred tym tak sa s tebou ani nedam do reci.

„Kto povie ze na lyzovanie netreba kondiciu, nemoze byt ani dobry lyziar ani slusny clovek.“

Pokial niekto nie je po sportovej stranke uplne retardovany a videl niekedy nazivo daky pretek, alebo mal tu moznost zlyzovat pretekarsku trat, nemoze z cirej slusnosti vyputstit takuto pitomost o kondicii z ust. Pre tych co si myslia ze lyzovanie je pohodicka,„lebo pri tom nebliju“, „ved sa ani nespotia lebo idu dole kopcom“, teda argumentuju podobne ako Kokoska resp. hlavny hrdinovia z filmu Blbi a Blbsi, par cisel o zjazde na Streife:

heartrate in finish: 196–207 peak acceleration: 2–4.5g max load in turns: 3000N blood lactate: max 12–15mM metabolic demand: porovnatelny s behom 400–800m (data zo Swiss team) Eccentric Exercise: Physiology and Application in Sport and Rehabilitation By Hans Hoppele

A to nehovorim o tom ze aj Streif sa da ist na zidenie a na krv. Co robil Kjus v lete neviem, ale ze by sa v zime s pupkum a nadbytocnymi kilami nahanal s Herminatorom povazujem za uplny nezmysel. (poznamka pre Valeriusa).

Kokoska, pleties kondiciu (fitness, fyzicku, vseobecnu telesnu pripravenost na vykon) s vytrvalostou, silou, a roznymi dalsimi vecami. Porovnavas nezmysly ako w/kg vykon ktory je specificky pre kopce v cyklistike a je nezaujimavy pre spurty alebo casovky, so zjazdovym lyzovanim kde je tento udaj absolutne irrelevantny preto sa logicky nikde neuvadza. Mimochodom, jedna veta o hypoxii a blackoutoch v plavani a bolo mi jasne, ze na urovni nevies ani plavat :)

29.12.2014 12:39:13 #88 

ivan-ski

Valerius: moja argumentacia je jednoducha. Uroven lyzi a materialove vybavenie ma zodpovedat urovni lyziara. Videl som Krabove videa, a podla mna im stacia 1 lyze na osobu. Ked niekto zacina a nema zvladnute ani zaklady, stacia mu jedny lyze, inak je to zbytocny overkill. Ak sa tym niekto profesionalne zivi, a objektivne potrebuje vychytavat detaily a optimalizovat, tak nech ma kludne aj 50 parov na jednu disciplinu.

29.12.2014 13:23:03 #89 

Navvy

>> #88, ivan-ski, 29. 12. 2014 12:39:13

Já jsem tady v diskusi zástupce těch, kteří neumí lyžovat. Pravda, jeden závod jsem ve Francii jel, ale přihlásil mě tam kamarád, aby mohl do stanu s občerstvením od pořadatelů a především se svařákem zdarma. Abych neměl takovou ostudu, přihlásil mě tam pod jiným jménem. To, že jsem nebyl poslední ani mezi těmi co dojeli, přičítám tomu, že podobný nápad jak on mělo určitě víc „trenérů“. Na lyžích vypadám za jízdy jako odstrašující příklad všech chyb, které lze udělat. Přesto si ke svým slalomkám rád půjčím nějaké delší lyže s aspoň středním R, protože to je prostě jiný zážitek a příjemná změna. Jistě, souhlasím s Tebou, že člověk si může vystačit i jen s jedním párem lyží, jen nevím, proč se tak omezovat.

29.12.2014 14:14:08 #90 

˘Ö˘Krab muž

>> #89, Navvy, 29. 12. 2014 13:23:03

Takových zástupců nás tady je! Možná i přes 100%. Na lyžování to ještě nevidím, ale byl jsem se na lyže už aspoň podívat.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy