Jake lyze si pujcit? (strana: 4)
29.12.2014 14:42:05 #91
>> #90, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2014 14:14:08
Já už namazal celé rodině a čekám připraven…
29.12.2014 15:23:04 #92
>> #91, Navvy, 29. 12. 2014 14:42:05
Opravdu připraven? Jen abys nedopadl jako ten řezník s opaskem nebo abychom Tě pak nemuseli nechat vyhnít jako Čochtan toho ze Staré Hlíny ze žlutých holínek s kulatým razítkem.
29.12.2014 19:07:53 #93
>> #87,
ivan-ski, 29. 12. 2014 12:27:59
Prosím Tě, Ivane-ski, nepálí ta citronová šťáva v očích?
29.12.2014 21:32:18 #94
Ivane-ski, trochu ses nám rozohnil, rád bych vyzdvihl několik tvrzení ze Tvých postů #33 – #54, ke kterým bych potřeboval vysvětlení. Nemám rád, když něčemu vůbec nerozumím a nevím proč. Jak už jsi poznal, neumím lyžovat a fyzicky na to nemám, ale snažím se. Vždy se od moudřejších a zkušenějších rád něčemu přiučím aspoň teoreticky, když to jinak nejde. Pokud je snad na vině jazyková bariéra, doufám, že i tu společnými silami překonáme.
>> #33, ivan-ski, 25. 12. 2014 16:23:31
Ale pokial sa divas nalyzovanie podla toho kto jazdi pod/nad radius lyzi, tak je uplne jedno co si predstavujes pod race GS oblukom. Automaticky z toho musi vzist daka volovina.
A čo také si konkrétne predstavuješ pod pojmom rádius? A aká je,
podľa Teba, jeho prípadná väzba na race GS oblúk, či vôbec aká?
Protože podle těchto vět si pod pojmem rádius lyže představuješ něco
úplně jiného a jeho souvislost s projevem lyžaře také vnímáš jinak.
Opravdu by mě zajímalo, jak konkrétně. Předem děkuji za
reakci.
Borcov co uplne nezvladaju techniku, ale maju radi rychlost radsej preventivne pourazam na fore, ako by som mal pripadne nasledky riesit priamo na svahu.
Proč hned urážet, stačí lehce popíchnout. Ale možná, že kdybys k tomu napsal argumentačně silný příspěvek, bylo by to jaksi tisíckrát užitečnější a přineslo by to nějaké povznesení a prospěch i ostatním čtenářům a pisatelům.
#41, ivan-ski, 26. 12. 2014 16:15:05
U vsetkych nepretekarov sa ale uplne stotoznujem s tym jedny lyze na cloveka. Az potom ak to na tych jednych lyziach bude v SL a GS vyzerat nejak k svetu, potom ak lyziar sam citi ze ho dana lyza brzdi vo vyvoji viac ako hocico ine (napr. technika, vlastna ohybnost alebo kondicia) potom rozmyslat o dalsich lyziach.
Ber to tak, že mě, stejně jako mnoho dalších zde, bohužel nepotkalo to štěstí v podobě jedněch zázračných naprosto vyhovujících lyží. Dlouhá léta jsme doma měli SCT 172/17m, ale to je taková hračička, pořádně se na tom nedají jet ani krátké, ani středně dlouhé oblouky, pokud má pocit z nich být co k čemu. Pravda, dcera se na nich vyřádila dosyta.
Díky Kačce a CzechSkierovi mám jakous takous lehce konkrétní představu o slalomové trati. Pro mě je SL nezvladatelný i na SL, na univerzálkách už si ho nedovedu představit. Resp. si nedovedu zdůvodnit, proč bych měl pilovat nějakou záhadnou techniku (smyková složka by musela mít těžce navrch) na lyžích, pro které není trať stavěna.
Do GS bran jsem se párkrát výletně podíval; pokud by se jednalo o hodně utažený pouťák (a takové se kvůli bezpečnosti staví), pak by to byla dobrá volba. Jenže to bývají tratě, ve kterých jsou oblouky středně krátké a středně kratší.
Celkem jsem si také udělal i představu, jak vypadá střední oblouk na prázdném zledovatělém slalomáku v (mé) plné rychlosti. Kdysi dávno jsem ho takto krátce zkoušel i na ‚univerzálkách‘ 168/16,8. Poté, co jsem se ale za podobných podmínek povozil opakovaně na 18×/2× resp. 19×/2×, tak bych už štěstí univerzálkámi podruhé nepokoušel, na to na sebe začínám být příliš opatrný. Ne, že by se to na nich jet nedalo, ale přijde mi, že je to zbytečně adrenalinová záležitost.
*>> #54, ivan-ski, 26. 12. 2014 20:04:27
lyze mam jedny, Fischer rc4 wc 175/17. Jazdim na tom rekreacne SL,GS, hlboky sneh, a ak na rekreacnej urovni existuje SG tak aj nieco take. RD lyze pre svoje potreby aktualne nepotrebujem a kedze mam rad svoje zdravie uz asi ani potrebovat nebudem.
A ve smyslu předešlého jsem jel (v mlze) měřený srandasjezd ‚Modrá
open‘ na skutečných SG lyžích. S HOnzou a jemu podobnými jsme na nich
pak jezdili po liduprázdné modré v jarní firnovaté Rokytnici, pamatuji si
z toho hlavně strašlivý rachot a nějaké drobné skoky na banálních
hrbcích, když se lyže nechaly trochu jet. (Už začínám být jako P.
Pravda, pomoc!). Ani na GS bych se něčeho takového neodvážil, a to nešlo
o žádné SG na strmém závodním svahu, ale jen a pouze o modrou
sjezdovku.
Takže jestli dáváš SG na univerzálkách (juniorských obřačkách) 175/17,
tak klobouk dolů před Tebou nebo rychle pryč ze svahu. Možná máš
štěstí, protože Tě nikdo neznáme osobně, „preventivně urážať tu na
fóre“ Tě nikdo nebude.
RD předpokládám znamená race dept., závodní oddělení. Nemohu zodpovědně prohlásit, že nepoužívám lyže ze závodního oddělení, přestože mnou vlastněné lyže jsou, až na jednu výjimku, vyrobeny malovýrobci, kteří žádné regulérní RD nemají, neměli a asi nikdy mít nebudou. Jestli máš nějakou statisticky podloženou studii o tom, že RD lyže poškozují zdraví víc, než ty normální, sem s ní. Děkuji za odkaz.
Krabove lyziarske videa som videl,…
Ale Tvá videa nikdo neviděl. Obzvlášť mě zajímá ten SG oblouk a také
univerzálky ve slalomových branách. Děkuji za videa.
V dokonalé úctě
˘Ö˘
30.12.2014 09:14:21 #95
>> #88, ivan-ski, 29. 12. 2014 12:39:13
Pravda, ve slusnosti jsi odpovedel, ale bohuzel stale postradam jakekoliv argumenty a nejak jsem nemel silu. Zkusim to strucne a jasne(uz nyni vim, ze se mi to nepodari).
Nejaky pan A, co na tom podle pana B stoji blbe, se kasa vice pary lyzi.
A: „Mam vyzkouseno a vim, ze na ruznych podminkach se mi lepeJezdi/viceMeBavi/umozniMiDelatJineZabavneVeci na ruznych lyzich“ (pozor, mohou byt lyze ruzne dlouhe s ruznych R (a dalsich parametru) cilene na zacatecniky i ruzne dlouhe lyze s ruznym R pro pokrocile. Samozrejme, urcita korelace mezi delkou a schopnostmi je, ale neni 100%)
B: „Stojis na tom blbe, stacej ti jedny lyze“ a „material ma odpovidat urovni lyzare“
To, co rekl B, neni argument, ale zaver, ci spise hypoteza, pro kterou by jsi mel zacit nejak argumentovat. Neni to snadne, protoze hlavni cil pana A je zabava. A pokud je hlavni cil zabava a pan A argumentuje, ze zkusil spoustu ruznych lyzi na spoustu ruznych podminek a ze proste mira zabavy je na jednech lyzich vyssi v jednech podminkach a na druhych lyzi v jinych podminkach (v kterych ho to na prvnich lyzich vubec nebavi), tak ty mas tu protiargumentaci dost stizenou. A taky ses k ni zatim ani nepriblizil. A „stojis na tom blbe, stacej ti jedny“ neni v tomto pripade argument, protoze i kdyz na tom A stoji blbe, tak porad je hlavnim cilem zabava, ktere timto dosahuje lepe (oproti jednem lyzim).
Pustim si uzdu na spacir a zkusim prijit se smery, kudy by se tva argumentace mohla vydat (muzou to byt blbosti, muzu na neco zasadniho zapomenout). Hlavne nezapomen, ze A vi (mnohokrat na sobe prakticky overil), ze cilene zabavy dosahuje v ruznych podminkach na ruznych lyzich, coz bys mel vyvratit (nevyvracis mu to, ze umi lyzovat, ale to, ze tu zabavu nema vyssi, resp. byla by alespon stejna s jednim parem lyzi – zabava je jeho cil)
smer 1: „Kdyby ses soustredil na zlepseni techniky a ne na smrdlani se na ruznych lyzi a kratkodobou zabavu, mel bys pozdeji mnohem vice zabavy“ – vetsina lidi zde se chce zlepsit a treba i balancuji cas na lyzich venovany zlepsovani se a cas venovany ciste zabave. Ovsem tyto dva smery muzou (i nemusi) jit ruku v ruce. Pokud ponecham stranou nesmirne obsahle tema „zlepsit se na lyzich“ a to, ze lecky „chci se zlepsit“ a „chci zabavu“ jdou ruku v ruce (a jindy zase jdou proti sobe), tak bys porad timto vnucoval panu A jak si ma on rozvrhnout svuj cas na lyzich. Nehlede na to, ze dalsi siroke tema by bylo, zda-li nejsou nahodou pro zlepsovani se lepsi ruzne lyze v ruznych podminkach…a jsme zase na zacatku.
smer 2: „Chybne vyhodnocujes svoji zabavu. Pokud by sis nehonil ego nad mnozstvim svych lyzi (kterym si neobjektivne zvysujes miru zabavy na blbych lyzich) a pristoupil k tomu skrome, zjistil, bys, ze se na jednech bavis podobne, ci lepe“ – no, good luck
smer 3: „Vsechny tve lyze nejsou v tebou pouzivanych podminkach moc dobre. Existuji jedny konkretni lyze, ktere splni vsechny tve pozadavky minimalne stejne dobre, jako portfolio tvych stavajicich.“ – O tip na jedny takove lyze te uz pan K zadal a kde nic tu nic.
Vyse zminene jsou jen mozne cile, pro ktere bys musel vymyslet argumenty. A neodpovedel jsem proto, ze uz nevim, nechapu a neumim strucne a rozume reagovat na tve opakovane ne-argumenty – „Stojis na tom blbe, stacej ti jedny“, event. „material ma odpovidat“ neni argument proti jeho „vic si to tak uziju“. Pokud jsem tvoji „argumentaci“ zkratil az moc a neco dulezitho opomel, tak pardon, ale obavam se, ze ne. Vymenujem si tu nazory dobrou pulku vlakna a pritom je to IMHO tema na 2 vety (vety, co rekl prvne pan A).
A nechce se mi uz reagovat, protoze proti „vice me to bavi s vice pary lyzi“ stavis sve nazory a pocity, zatim nepodeprene jakymkoliv argumentem a je to jen mlaceni prazdne slamy. Pokud to sve povazujes za argumenty (a chces na tom trvat) a ja nepovazuji (a chci na tom trvat), tak je asi pro oba zbytecne se v tom dal nimrat.
02.01.2015 21:51:44 #96
>> #81, martin4, 27. 12. 2014 16:27:49
Včera jsem strávil skoro celej den na Atomic redster D2 184/R18 model 2014 a ač tahle lyže není zrovna moje krevní tak musím říct že jsem si pěkně zajezdil : lyže po hraně moc pěkně vede a drží, co mě překvapilo že i na měkčim povrchu, je naprosto stabilní i ve vysokých rychlostech, dýlka vůbec není na závadu ba naopak. Toť úplně čerstvé dojmy.
02.01.2015 22:08:45 #97
Když už se tu řešil ten potřebnej počet lyží, tak teď po několika dnech lyžování jsem zjistil že budu ke svejm cca deseti párum potřebovat ještě nějakej středně tvrdej twintip 185 R15–16 cca85 pod botou. Musím ale přiznat že aktivně stejně používám jen dva páry,ostatní zřídka nebo vůbec. Včera jsem si na těch Atomikach zas připoměl proč nejezdim (pokud to tedy není nezbytně nutný)na ničem s R delším než 16m a dnes jsem si zas na svých připoměl jak vypadá lyže co agresinně drží na hraně.
03.01.2015 14:17:32 #99
>> #97, MPS, 02. 01. 2015 22:08:45
Vypadá to, že Ty s TomáSem a Dalim jste asi největší lyžní schizofrenici, co znám, kam se na vás hrabu počtem lyží, se kterými si vystačím.
03.01.2015 20:17:29 #100
03.01.2015 20:28:27 #101
>> #100, Navvy, 03. 01. 2015 20:17:29
Nevím jak MPS, ale Krab má i zásobu běžek…
03.01.2015 20:42:30 #102
>> #101, HonzA_, 03. 01. 2015 20:28:27
Potřebuješ nějaké?
03.01.2015 20:57:31 #103
>> #101, HonzA_, 03. 01. 2015 20:28:27
Se svými (všemi) běžkami jsem spokojen, potřeboval bych lepší ruce, nohy a plíce, ale ty u Kraba k dostání asi nebudou…
03.01.2015 21:12:06 #104
>> #102, ˘Ö˘Krab, 03. 01. 2015 20:42:30
Jestli máš nějaké zbytné na klasiku cca na 55–60 kg a i s botou 39–40, možná by to stálo za úvahu.
03.01.2015 21:22:47 #105
>> #100, Navvy, 03. 01. 2015 20:17:29
Běžky nemam žádný, za prvý nerad dělam aerobní až anaerobní věci v zimě venku, za druhý to už bych k tomu všemu co dělam fakt nestíhal.
Jo zapomněl jsem dodat že k tomu co mam doma si ještě půjčuju freeski.
07.01.2015 22:49:52 #106
Ahoj,
Nějakým nedopatřením jsem se dostal do tohoto vlákna, protože vlákna věnující se doporučování lyží a dalšího vybavení většinou vypouštím, protože nějak nevím, co bych k tomu řekl, ani co bych si o tom přečetl. Jedině že bych se potřeboval na něco zeptat. No ale nepotřebuju, zatím. Tak jsem se sem možná dostal přes nějaký odkaz, nebo nevím. Ale teprve teď vidím, o co jsem přišel. Že o těch lyžích je toho sotva půlka. A ten zbytek je dost zajímavý. Pravděpodobně se zapíšu tučným písmem na černou listinu a budu exkomunikován z církve, a zároveň je mi jasné, že je to konec s mou prezidentskou ambicí, ale nezbývá mi, než se v podstatě připojit k tomu, co píše ivan-ski, tedy s výjimkou invektiv, které jsou pravděpodobně důsledkem nějakých osobních averzí mezi účastníky, a které jsem zřejmě prošvihl díky špatné docházce.
Myslím, že jsem zaregistroval tři ohniska sporu, a ve všech bych se převážně přikláněl k jeho názorům, minimálně v jejich podstatě. Celkem okrajová je záležitost ohledně popisu oblouku, který jede Tina Weirather na videu. Kdyby se mne někdo zeptal, co vidím, aniž bych před tím četl tuto diskuzi, tak bych odpověděl, že jede obřákový oblouk na slalomkách. Odpovídá tomu i délka (zhruba přes dvě slalomové brány, tedy někde kolem 25 m), i čas, zhruba 1,5 s, i všechno ostatní. Při tréninku to taky jezdíme a i tak tomu říkáme. A řešit, jestli by se tomu nemělo říkat spíš střední oblouk nebo racecarvingový oblouk v rekreačním provedení mi přijde jakou šťourání klacíkem v něčem hnědém, co smrdí. Jestli při tom Tina skotačí, to já nevím, ale netuším, jaký je rozdíl oproti tomu, cituji, „způsobu jakým je třeba oblouk provést – hlavně jde o ukončení, přehranění a zahájení oblouku“. To, že oblouk vyjíždí do vrstevnice, to tak prostě závodníci dělají od malička na všech lyžích, aby se naučili zatáčet, čímž se liší od turistické masy, která většinou na lyžích nezatáčí.
Další záležitostí, kterou ivan zmiňuje, je upozornění na přílišné soustředění se na vybavení, alespoň já tomu tak rozumím. Osobně nikomu nezazlívám vlastnictví více párů lyží. Je to hobby a každý ať si dělá radost, čím uzná za vhodné. A myslím, že to v konečném důsledku asi nikomu nechce vyčítat ani ivan, i když se možná k některým tvrzením nechal vyprovokovat. Na druhou stranu patřím mezi ty, kteří říkají, že k lyžování je potřeba lyžař. A pokud dobře chápu, co se snaží říct ivan, je, že jde o to, co člověka může nejvíce posunout jednak k lepšímu výkonu, ale i k větší zábavě a radosti. To jak jedu je dáno čtyřmi věcmi. Je to technika, kondice, hlava a vybavení (v rekreačním lyžování možná neprávem opomíjím taktiku). A většinou je to tak, že úzké hrdlo k vyššímu požitku i výkonu není v tom vybavení. A když zvážím investici do nového páru lyží dejme tomu 15 tis, Kč a představím si, že bych tyhle peníze dal za dobrého trenéra nebo učitele, jak ivan píše, jsem přesvědčený, že výsledek by byl podstatně jiný a hlavně trvalejší. Ale to nepozná, kdo to nezkusí, a pravděpodobně je to nepřenositelná zkušenost. A k takovému podstatnému posunu úplně v pohodě stačí kvalitní komerční obřačky do 180 cm o poloměrech, které jsou běžné (myslím dneska kolem 16–17m). A pokud tam někdo cítí nějaké limity, tak nejsou v materiálu. (Pokud se nebavíme o různých disciplínách v tyčích). Celkem patrná je tato situace i v jiných sportech, třeba na golfu. Tam si z mně neznámých důvodů řada lidí stále vybírá nové hole, neustále sleduje vývoj v umístění těžiště hlavy, tvaru hlavy, torzní a jiné tuhosti shaftů, řeší do posledních detailů fitting holí, aby nakonec hráli pořád stejně (blbě většinou). Jen málokdo investuje tolik času a peněz do kvalitního tréninku. Naštěstí pro nás, spořivé golfisty, kterým je takto zajištěn dostatečný přísun vylovených a nalezených míčků.
No a poslední věcí je záležitost kolem kondice a lyžování. Každý sport je samozřejmě kombinací techniky, taktiky, psychiky a kondice, přičemž jejich poměr bývá různý a jejich specifika také. Ale označit lyžování jako technický sport s nízkou náročností na kondici, to mi přijde úplně mimo mísu. Lyžování je sport mimořádně náročný na kondici v různých jejích složkách (pro někoho překvapivě i vytrvalostní). Opačné názory mohou pramenit jedině z toho, že dotyčný nikdy neviděl živého lyžaře po dojezdu, a už vůbec ne v tělocvičně nebo na jiném sportovišti. Konec konců viděl jsem různé sportovce, kteří měli možnost se v různých disciplínách porovnat s několika lyžařkami, a byli velice překvapení. Kromě toho je podle mého názoru kondice jednou z největších překážek toho, aby se rekreační lyžař mohl posunout někam dále, především pokud touží na GS lyžích kroužit čistě po červených sjezdovkách. Příležitostně jsem na nějakých kempech trénoval i hobíky, kteří rozhodně nepatřili do starého železa a jednalo se o celkem aktivní sportovce, mnohdy i všestranné, ale brzy se ukázalo, kde jsou limity. A jejich názory na kondiční přípravu před kempem a v jeho průběhu se dost lišily. Takže i tady se názorově připojuji k ivanovi. Mimochodem, kdysi jsme měli takovou praxi s dětmi (předžáci a mladší žáci), že jsme jednou za rok dělali „trénink naruby“, který spočíval v tom, že děti trénovaly rodiče, a to ve zmírněné podobě (kdo z dnešních čtyřicátníků ještě udělá kotoul letmo přes bednu třeba….). Bylo to zajímavé poznání pro fotříky pětatřicátníky, čtyřicátníky – cyklisty, atlety, squashisty, tenisty a další, včetně mne.
A aby ze mne nebyl jen přimlouvač za cizí názory, na závěr si neodpustím malinkou úvahu na téma „Co ovlivňuje lyžařský výkon a co z toho vyplývá pro výběr lyží“. Na jedné straně je to lyžař, což znamená jeho kondice, psychika, technika, kterou disponuje a taktika, kterou si zvolil, a pak je to okolí, což je hlavně terén a počasí a taky vybavení (hlavně lyže a boty). No a tohle všechno bych měl vhodným způsobem poskládat dohromady, aby se dostavil požadovaný výsledek – buď jsem si krásně, pohodově zajezdil, něco jsem se naučil nebo zajel nejlépe konkrétní závod. No a jak psal Krab, vybavení a možná výběr terénu teoreticky je nejsnáze ovlivnitelným prvkem. Logicky by tedy měl být vybírán s ohledem na ty ostatní. Řekl bych, že většinou ale hrají při výběru podstatnou roli technické vlastnosti lyže nebo boty, bez velkého ohledu na technické nebo kondiční vlastnosti lyžaře. A pokud k takovému uvažování náhodou dojde, například po dotazu tady na fóru, je to velice povrchní, něco ve stylu ála dotazníky EU. Hlavně, že je políčko vyplněno, jinak je celkem jedno, jestli odpověď dává smysl, nebo jestli se jí někdo řídí. Z toho pak vznikají popisy typu „Chci bez techniky zvládat rychlou jízdu v rozbitějším terénu, aby to nebylo náročné na nohy“. Jiný zase řeší, jestli boty 130 jsou dostatečně tvrdé a lyže dostatečně agresivní, aby jezdce zbytečně nezdržovaly během přehranění během oblouku o poloměru 45metrů jetém na slalomkách, kdy přehranění probíhá na zhruba 10 metrech z náklonu 15° na jedné straně do 15° na druhé straně, s většinou váhy na vnitřní lyži na konci oblouku, a technikou, při které je 80% vynaložené energie spotřebováno někde mezi pánví a botou. To se pak těžko někdo může zlobit, že ivan-ski má takový názor jaký má. Aby informace o jezdci měly smysl pro výběr lyže, měly by spíš dávat odpovědi na otázky: Jak převážně zatáčím? Náklonem nebo rotací? Pokud náklonem, tak náklonem čeho? A jak velkého náklonu jsme schopen? V jaké rychlosti? Jak jsem schopný regulovat rozložení váhy mezi lyže? A jak jsem na tom s předozadní rovnováhou? A pokud rotací, tak rotací čeho? A jak jsem schopný regulovat tlak do lyží v průběhu oblouku? A samozřejmě jaké oblouky a na jakých svazích chci jezdit? A kolik jsem jich schopen fyzicky udělat za jednu jízdu a kolik za den. A o kolik méně bych jich vydržel, kdyby se mi všechny povedly, jak si představuji? Myslím, že na takové otázky sám od sebe odpověď asi nikdo nehledá, a i kdyby, stejně bude mít problém vypořádat se s jejich nekonkrétností, protože ve volné jízdě chybí měřítko – vzdálenost bran, jejich přesazení a srovnání s ostatními lyžaři. Kromě toho také mnohdy nastávají situace, kdy se po zodpovězení první části otázek ukáže, že s danou technikou víceméně nelze jezdit požadované oblouky v požadovaném terénu v podstatě na jakýchkoliv lyžích, což ovšem ten konkrétní lyžař vůbec nemusí tušit. Protože kdyby to tušil, tak by možná zvolil řešení, které ivan-ski zmiňuje, tj. ponechat si svoje lyže a pokusit se za pomoci instruktora nebo trenéra změnit techniku. No a na to jsou právě ideální ty komerční obřačky, na kterých se dá zajet úplně všechno, kromě snad slalomového oblouku v branách. Ten ale stejně na 99,99% rekreační lyžař nezajede ani na slalomkách.
I.
08.01.2015 01:58:11 #107
>> #106, CzechSkier, 07. 01. 2015 22:49:52
Pěkně jsi to napsal. A to co píši dál není polemika, ale pokus o doplnění toho co píšeš. Líbí se mi cos napsal.
Důraz na vybavení je logický a snadno pochopitelný – až na pár jedinců všichni lyžují pro zábavu. Když lyžuješ pro výkon, je to dřina, moc velká zábava to není, i když Tě to baví a trénink je vlastně takové nutné zlo (ne vždy a ne pro každého). Když chceš víc zábavy, nepůjdeš dřít, ale najdeš si něco pohodlnějšího – třeba si půjčíš jiné lyže. Cílem 99,99 % lyžařů není výkon, ale zábava. Většina by se ráda zlepšila (já také), ale ne za cenu větší dřiny, či investování peněz do trenéra (instruktora). I když, i takových je dost, kteří si zaplatí trenéra, či dočasně zdržují od lyžování dobře lyžujícího kamaráda – nejlépe instruktora či trenéra. Navíc, má-li rekreant nevhodné vybavení, je cesta ke zlepšení mnohem snadnější ve výměna takového vybavení než v tréninku. Mimochodem, jen přes vyzkoušení více různých lyží vede často cesta k tréninku s instruktorem. Limity nejsou v materiálu téměř nikdy – pilot F1 Ti ujede na závodním okruhu snad i v Trabantu, ale ty v Trabantu nikdy nedokážeš to, co třeba ve Ferrari.
Fyzická kondice je důležitá – jak píši výše. Podle ní si můžeš dovolit (užít si) více nebo méně. Ale viděl jsem, jak v krátkém sprintu (desítky metrů) na lyžích nestačil závodní běžec na lyžích na hokejistu. Bez odpovídající kondice se nedají hrát ani šachy. Dovedu si proto představit, že z hlediska krátkodobého výkonu nedokáže běžkař to co sjezdař a obráceně.
Takže závěr – mohu celý život jezdit ne jednom druhu lyží, mohu se na nich dlouhodobě zlepšovat, mohu trénovat fyzičku až se mi budou dělat kruhy před očima, mohu pravidelně trénovat jízdu pod dohledem trenéra, ale proboha, proč bych to dělal jako lyžař pro zábavu? A úplně na závěr malá otázka – kdyby Ti dal někdo na výběr jestli chceš auto za 5 milionů Kč nebo týdenní trénink ve svém rodinném vozítku od profíka za stejnou cenu, co bys volil?
Já těm rekreantům i hobíkům rozumím a mám je rád.
08.01.2015 08:06:34 #108
Kromě toho také mnohdy nastávají situace, kdy se po zodpovězení první části otázek ukáže, že s danou technikou víceméně nelze jezdit požadované oblouky v požadovaném terénu v podstatě na jakýchkoliv lyžích, což ovšem ten konkrétní lyžař vůbec nemusí tušit.
Soudruhu, to bychom si my, rekreanti, museli přestat lhát do kapsy, což se nikdy nestane. Na tomto faktu stojí celá ekonomika. Protože žijeme ve Věku Zlatého Telete (VZT), tak samozřejmě investujeme přednostně do hmotných statků. Co si vezmeš na tréninku, co Ti po něm hmatatelného zůstane? Nic (některým titanové šrouby a destičky, ale to se nepočítá). Co Ti zůstane po nákupu lyží? Lyže!
A ve VZT se nám určitě nechce makat i ve volném čase, dřít se na
horách – od toho jsou dělníci svahu, jako např. Ty. My se chceme bavit!
My za nic nemůžeme, to ti pánové, kteří nás masírkou a osobním
příkladem přesvědčili, že na dlouhých lyžích teprve začíná
lyžování a zábava (nebudu jmenovat, byli to IS, JV, MTS a jim podobní).
A další na vině jsou marketingovci, kteří nám, v dokonalé souhře
s výše nejmenovanými, tlačili před tímto dokonale naplánovaným a
promyšleným krokem vykrojené lyže místo rovných, na což jsme jim
skočili, ale nepřiznáme to.
Jsouce povahy nestálé, máme přesto touhu zkoušet stále něco nové, třebas nesmyslné. Nezdobí nás medaile ze závodů, nanejvýš řády průkopníků slepých uliček. A to bys nám chtěl upřít?
Posledním nepominutelným faktorem jsou propojené nádoby ega a mačofaktoru, doplněné o dávkovač ambice – hybná to síla pokroku od počátku věků. Nevíme sice, kam směřujeme, ale překonáváme se a šouravými krůčky jdeme. Zábava totiž musí být, i kdyby na chleba nebylo.
Kdyby blouznivci jako my nevolali po delších a méně točivých lyžích a
nevytvářeli poptávku, nemohl bys doporučovat komerční obřačky, protože
nejbrutálnější sehnatelná komerční lyže by měla 160/r10.
V předepsaných parametrech si FIS jde vždy vlastními cestami, takže už
teď prázdné oddíly by se ještě víc vyprázdnily, vypisované kategorie by
se tak smrskly na přípravku a předžáky, protože kdo by byl schopen a
ochoten dřít se na GS 140/r12?
Nejde Ti náhodou o to, abys byl na svahu sám? Nelyžuješ Ty proti nám? Soudruhu, je na čase, abys podstoupil důkladnou sebekritiku a odhalil svůj osobní podíl a příspěvek ke všeobecnému marasmu. Myslíme to s Tebou upřímně.
08.01.2015 22:48:55 #109
Vźdy jsem obdivoval lidi,kteří mají trpělivost napsat více jak 10 vět.K tvému veledlouhému textu 2 poznámky:
1. prezidentské ambice – dodatečně bude nutné se vytasit z lékařskou zprávou o viroze zapřičiněné nezimou
2. Asi mi uniká souvislost tohodle vlákna z odstavcem ohledně fyzické kondice. Možná ale jen blbě čtu nebo jsem něco přeskočil.
09.01.2015 09:59:57 #110
>> #106,
CzechSkier, 07. 01. 2015 22:49:52
Sice jsem sliboval, že už sem nebudu „plevelit“, ale naposledy to
poruším (a pak se můžeme třeba přesunout ke Krabovi, bude-li nás
tolerovat):
A. Kondice a vrcholové lyžování
Vynechme dojmy, Ivane. Máme zde (viz Krabovo vlákno) poměrně věrohodně
vypadající studii, která:
- Měřila kondici u vítězů závodu ve „svěťáku“ atp.
- Naměřené parametry ohodnotila jako průměrné.
- Nenašla korelaci mezi kondicí a úspěšností na závodech.
A tak se ptám: Kterou část studie rozporuješ, jak, a na základě jakých
dat?
B. Kondice hobíků z jiných sportů
Zase zkratkovitě shrnu stav věcí:
- Mám pravidelně měřené své parametry (každý znalý sportovní teorie
si je může snadno dovodit/kvalifikovaně odhadnout z mých triatlonových
výsledků) a ty jsou zantelně lepší, než u lyžařů z odstavce A).
- Bohužel nejsem nejlepší a v triatlonu je nejméně 100 lepších
(objektivě), v atletice a cyklistice vím, že též, neb od mnoha hobíků
jsem viděl jak laktátové testy, tak testy FTP a VO2MAX.
- Předpokládám, že v hobby veslování, plavání a běžeckém
lyžování bude také minimálně stovka kondičně lepších než já.
A z toho vyvohuji, že v ČR je několik set „hobíků“ v lepší
kondici, než je v „lyžařském svěťáku“ obvyklé.
A zase se ptám: Kterou část rozporuješ, jak, a na základě jakých
dat?
Jen připomínám pro méně pozorné, že nikde neřeším, zda jsou
závodníci ve svěťáku v dobré, nebo špatné kondici, ani neřeším, zda
čeští hobíci z jiných sportů lyžují dobře, či zda lyžují
vůbec.
Vaťákům zdar, na věčné časy a nikdy jinak!
K Tvé řečické otázce mohu dodat, že jsem čtyřicátník (zítra už
budu jednačyřicátník, heč!) a kotoul letmo přes švédskou bednu umím.
Z místa jen „napříč“, s rozebehěm i „na délku“.
09.01.2015 10:41:33 #111
>> #110, kokoska.rokoska, 09. 01. 2015 09:59:57
Upřímně, nevím, kam míříš.
Začal bych od konce: tak, jako je u nás 100 lepších triatletů, bude u nás tisíc lepších lyžařů. Možná víc, možná míň, nemáme objektivní srovnání. Přesto můžeš být mimo branky v > 90% případů králem svahu. Bude to objektivně nebo subjektivně?
Paušálně vnímaná kondice je sice pro všechny sporty naprostým základem, protože se k ní váže schopnost opakované efektivní regenerace a tím i trénovatelnost (pominu fyziologické a genetické předpoklady), od jisté úrovně postrádá její zvyšování v mnoha sportech smysl, protože zkrátka klasická vytrvalostní kondice může být i kontraproduktivní. (Vzrůst podílu pomalých svalových vláken, menší absolutní množství svaloviny, menší výbušnost, menší tukové zásoby, menší absolutní síla a co já vím co ještě.)
Také testování kondice, které má klasický základ ve vytrvalostním
sportu (třeba Cooperův test), je pro sjezdové lyžování jen vedlejším
ukazatelem (kdyby sis studie přečetl, tak hledali něco relevantního a
lyžaře pokoušeli porovnávat třeba podle parametrů extenze nohy
v koleni – předkopnutí).
Proto se také běžci testují na běhátku, cyklisté na ergometru a veslaři
zátěží na veslařském trenažéru. Pro test lyžařů jednotný stroj
poskytující opakovatelné podmínky zatím nebyl stanoven, takže se tady
můžeme dohadovat. Ale teprve výsledky z takovéhoto měření by daly
odpověď, jak je na tom lyžař s kondicí.
Přestože svou kondicí nahradíš tolik, že to podrtí 90% hobby lyžařů,
nebude stačit zdaleka na všechny, zejména ne na specialisty lyžaře.
Uplaveš jim, ujedeš jim na kole, utečeš jim, ale oni Tě v brankách
oškubou.
Protože nikoliv testy kondice a všeobecná příprava, ale sportovně specifická zátěž a její specifické testy teprve vypovídají o lyžaři a jeho lyžování něco alespoň trochu odpovídajícího. I proto je v recentu tak málo průniků sportovců na špičku ve více rozdílných odvětvích (nepočítám Ledeckou a kolektivní sporty).
Ve vytrvalostních aerobních sportech to může být jinak, viz výsledky Martiny Sáblíkové a Anežky Drahotové (to je opravdu bomba: běhy, chůze, silniční cyklistika). Kdybych si měl vsadit a ony mohly, tak Sáblíková by byla v lyžování třeba i vynikající (odrazy z bruslí), ale Drahotová nejspíš jen do hranice své excelentní kondice, děvče z krajského přeboru by je dalo v měřené trati obě, objektivně. O. Synek v krátké X-teřře je jiná liga, toho dali jen tři z domácích. Přechody z rychlých/krátkých sportů do delších asi jdou, obráceně, že by maratonec nabyl zázračné expanzivní síly a jezdil SG na republikové úrovni, to asi ne.
Ale třeba se mýlím nebo tomu nerozumím, jako ostatně ničemu.
˘Ö˘
09.01.2015 11:48:15 #112
>> #111,
˘Ö˘Krab, 09. 01. 2015 10:41:33
Nezlob se, Krabe, ale jestli nevíš kam mířím, tak si vlákno přečti
znova.
Ivan-ski tvrdil, že kondice je pro lyžování nezbytná, já tvrdím, že ne.
Třeba proto, že minimálně stovky hobiků mají vyšší kondici než je ve
Ski WC obvyklé a u lyžování je jim to k prdu. Ivan-prezident souhlasí
s Ivanem-ski a tak se ptám, v čem vidí chybu u mých tezí, tvrzení,
vývodů a zdrojů. Nic víc, nic míň.
09.01.2015 11:58:37 #114
>> #112, kokoska.rokoska, 09. 01. 2015 11:48:15
Aha, sypu si popel … ba ne, už jsem ho vynesl do popelnice, tak příště. Nějak jsem nabyl dojmu, že je to naopak, ale Tvůj poslední příspěvek mi stav věcí ozřejmil, děkuji.
09.01.2015 12:06:22 #115
>> #114, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2015 11:58:37
V pohodě, divil jsem se, že bychom zrovna zde měli rozdílné pohledy
na věc.
09.01.2015 12:25:27 #116
>> #112, kokoska.rokoska, 09. 01. 2015 11:48:15
Kondice je nezbytná pro každý sport. Jen se musí brát do úvahy, že je více charakterů kondice a jiná míra nároků na kondici v různých sportech. Týká se to i šachu, golfu, gorodek, apod. Podle nějakých univerzitních testů ze 70. let je energetický výdej při 40 tahové velmistrovské partii podobný jako 10 kol v boxu nebo 5 setů v tenisu. Vrcholové sjezdové lyžování vyžaduje dobrou a specifickou kondici. Bez ní by ty kopce ani nesjeli. Ale nemusí mít kondici na dlouhodobý výkon, ani na jednorázový výkon jako př skoku třeba o tyči. A asi se shodneme, že pro některé rekreační sjezdové lyžaře není problém ani tak technika jízdy, ale fyzická kondice. Aneb jak děl jeden úspěšný trenér když se ho ptal hobík co na těch běžkách dělá špatně: „Nesnaž se běžet jako Martin. On to tak vydrží 50 km a ty 500 m.“ Kolik hobíků asi tak vydrží na závodních lyžích celou trať slalomu SP v plném tempu a závodní technikou? Moc jich myslím nebude.
09.01.2015 12:35:44 #117
>> #113, kokoska.rokoska, 09. 01. 2015 11:48:22
Od začiatku sa tu miešajú hrušky s jablkami.
Kondícia bez bližšieho prívlastu je príšil obecný termín. Vytrvalostná
kondícia, silová kondícia, silovo-vytvalostná kondícia, zdravotná
kondícia, psychická kondícia … Rôzne športy vyžadujú rôzne typy (
poprípade kombinácie typov ) kondície.
Ak futbalista nevládze v druhom polčase pobenúť za loptou, tak jeho
športový výkon je limitovaný slabou kondíciou a s excelentnou loptovou
technikoch môže ísť akurát vystupovať do cirkusu ( ale len kratšie
estrádne číslo, lebo pri dlhšom mu opäť dôjde dych ).
Podobne je to pri lyžovaní, ak v poslednej 1/4 trate má lyžiar problém
s dychov a horiacimi stehnami, problém je v kondícii a vrodený cit pre sklz
a balanc s trojitým saltom na fit lopte mu je na figu.
Píšeš:
„Ivan-ski tvrdil, že kondice je pro lyžování nezbytná, já tvrdím,
že ne.“
Hoby triatlonista, cykllista, bežec… môže mať vytvalostnú kondíciu
lepšiu ako profi WC lyžiar. Ale tvrdiť že lyžiar nepotrebuje kondíciu je
zavádzajúce.
Keby si napísal, že lyžovanie nepotrebuje vytrvalostnú kondíciu, tak by to
bolo v poriadku. Takto z toho akurát vnikla debata: jeden o voze druhý
o koze.
Podivná forma vystupovania od Ivana-ski tiež nepridáva na vecnosti
diskusie.
09.01.2015 12:52:26 #118
Navvy, hobik regulerny WCSL nezide, vypadne v 1–2 brane. Na Streife sa do 10 brany zabije. Ak sa vobec odvazi ist na trat a pred startom sa neposere a neposti. O zavodnej technike a kondici vo WC sa tu nebavme lebo to si tu uz clovek zacina pripadat ako v cvokhauze. Hobik alebo aj serioznejsi polo-profesional z hociakeho odvetvia by pri Hirscherorvom kondicnom treningu blil permanentne. Teda neblil, po prvej faze by sa zranil a na vsetko vykaslal. Nebudem tu teraz argumentovat, pokym sa z cvokhauzu nedostaneme aspon na uroven sportovej materskej skoly.
09.01.2015 13:09:21 #119
>> #118, ivan-ski, 09. 01. 2015 12:52:26
Já bych vyčkal na případné rozuzlení od těch, kteří jsou s kondicí a tréninky našich lyžařů a lyžařek na úrovni EP/SP obeznámeni „z první ruky“, pár jich tady je, jestli k nim také patříš, tak dokonce ještě o jednoho víc.
09.01.2015 14:24:12 #120
>> #119, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2015 13:09:21
Ja take vyckavam, ale presto si dovolim vsuvku. A misto mirne zavadejiciho terminu kondice pouziji LS (Lyžařova Šťáva – to specificke potrebne tentononc)
Je to motani se kolem. Kondice, predevsim v tom aerobnejsim pasmu (tak to zrejme puvodne myslel myslel kokoska) potreba neni a trenovani muze byt kontraproduktivni (viz >> #111, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2015 10:41:33), ale nejaka specificka trenovanost byt musi (o tom se nikdo nepre) a vrcholi to Ligetyovym vyrokem (snad nekomolim) „You can never be too powerful for skiing“.
Nicmene, podivate-li se na nejaky z lehcich zavodu WC, tak zavodnici jsou v cili celkem v pohode a zda se, ze vyssi LS by jejich vykon nezlepsila. Vliv LS na vysledek je od jiste urovne nizsi (i ve WC, ergo i kdekoliv jinde). Hranice teto nizsi role zavisi i na parametrech zavodu (typ, delka, pista…). Oproti tomu takovy bezkar v cili 30km, mit lepsi BS (Bezkarova Stava – vice aerobne ladene tentononc), byl by zrejme rychlejsi.
Vlastne jsem proti Krabovi nenapsal nic noveho, ale kdyz uz jsem si dal tu praci, tak to mazat nebudu.
V lyzovani je kondice „pouze“ prostredek, ne cil.
>> #118, ivan-ski, 09. 01. 2015 12:52:26
O WC se tu bavime proto, ze pokud to s onou kondickou bude platit pro WC, tak to (s primhourenim oci) muzeme brat jako dukaz pro vse ostatni.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.