Problem s dotazenim oblouku (strana: 3)
31.12.2009 14:51:45 #61
>> #59, VlastaR, 31. 12. 2009 13:41:57) Kačka může s náma – máme 2 místa volná :o)…
31.12.2009 15:55:45 #62
>> #59, VlastaR, 31. 12. 2009 13:41:57
zítra se na lyže nechystám…počasí ještě nic moc. Ale už se těším, až zase vyrazím o víkendu (podle předpovědi by se mělo počasí umoudřit. Jezdím spíš do menších středisek jako je Vysoký nad Jizerou nebo Jablonec nad Jizerou, kde je relativně míň lidí než ve větších a známějších střediscích a když sjedeš dolů, tak zase hned jedeš nahoru:). Ale určitě nějaký víkend bych ráda přijela do Rokytnice zalyžovat…dej prosím určitě vědět-sem na snow.cz chodím často… budu se těšit…PS: modrá Uvexka pořád platí:) a co už sis vybral nový lyže, který jsi tak chtěl? jinak přeju všem hezký nový rok a hlavně, aby sníh vydržel co nejdéle…mějte se všichni pěkně
31.12.2009 15:59:28 #63
>> #53, HOnza, 31. 12. 2009 08:46:36
Ahoj HOnzo, zkus si přečíst co jsem skutečně napsal a napiš, prosím
tě, v čem se mýlím
31.12.2009 16:23:14 #64
Ahoj všichni, po 15 denním soustředění jsem trochu přelyžovaný, venku je hnusně a do večera daleko, tak přidám taky jeden příspěvek – úvahu, který bych si asi jindy než na Silvestra nedovolil. Diskuse se vyvíjí zajímavě a velkou radost by z ní měli zejména Albert Einstein a Marx s Engelsem, neboť krásně dokládá, že „Vše je relativní“ a navíc marxisticko dialekticky „vše souvisí se vším“. Je to ale typický příklad toho, jak malý přínos většinou internetové diskuse mají pro toho, kdo se dožaduje nějaké rady (i když samozřejmě toto neplatí 100%). Problém totiž spočívá v tom, že otázka je většinou položena velmi obecně, jako právě v tomto případě, a každý dává rady s ohledem na nějakou situaci a má na mysli nějakou úroveň dovedností a kondice lyžaře, přičemž (a v tom je ta relativita)tako představa je u každého rádce jiná a velmi pravděpodobně se liší od reality. Proto se třeba Krab mračí na „instruktorské“ zvedání mezi oblouky, protože podvědomě má v hlavě představu jiného lyžaře (klienta), než kterému je dané doporučení určeno. On totiž takový holandský nebo jiný turista s kondicí, že sotva vystoupí a nastoupí do auta, by bez toho nezatočil a velmi pravděpodobně by spadl. To, že ale řada instruktorů uplatňuje metodiku otrocky bez ohledu na úroveň lyžaře, je věc jiná, a je spíše výsledkem většinou „průmyslového“ způsobu výuky lyžování (obchodně zajímavého). Nicméně pokud dáváme rady bez znalosti konkrétní situace, tak se vlastně také trochu dopouštíme této „průmyslové výuky“.
Nedávno jsem byl se známými v restauraci a trochu jsem si dobíral přítomné ženy tím, že mne fascinuje, jak dokážou horlivě diskutovat a argumentovat, každá ale na jiné téma, nebo o věci, pod kterou si každá představuje něco úplně jiného, a vždycky se dohodnou. Ony se bránily a pak přišla servírka se zeptat, jestli někdo něco nechce. Známá se ptala, jestli mají něco sladkého. Servírka řekla, že mají Semifredo. Známá se ptala, co to je, a řekla, že nechce nic velkého, a zeptala se, jestli to není moc velké. Servírka odpověděla, že je to takový trojúhelníček, načež známá bez dalšího vyptávání nadšeně souhlasila, že si to dá, a dvě další přítomné se nadšeně přidaly. Docela mne to (na rozdíl od nich) pobavilo. Férově je potřeba říct, že my chlapi (už to slovo je také relativní, že?) komunikujeme asi podobně s tím rozdílem, že se na rozdíl od žen téměř nikdy neshodneme. Někdy mám pocit, že komunikace na fórech probíhá právě takovýmto způsobem.
Jak už jsem psal, míra, s jakou se rady vztahují k situaci tazatele, závisí v první řadě na otázce. Zrovna v tomto případě (nic ve zlém) bych položenou otázku přirovnal k tomu, jako kdyby se někdo zeptal v tenisu: „Proč vždycky prohraju s Frantou Novákem?“. Na to asi těžko někdo může rozumně odpovědět, když neví, jak hraje dotyčný, ani nikdy neviděl hrát Frantu Nováka. Stejně je to v tomto případě. Když nevím, jaký je dotyčný lyžař a jaká je ta „červená“ sjezdovka, jaký je sníh, popř. jaké vybavení, těžko můžu dát rozumnou radu. Trochu pomůže případně zveřejněné video, ze kterého je možno vyčíst případné chyby, ale málokdy jejich příčinu. To znamená, že se asi dá například poznat, že se dotyčný v daný okamžik správně nenaklání, ale zřídka poznáme, jestli je to proto, že neví, že se má naklonit, nebo to ví, ale bojí se, nebo na to v dané rychlosti nemá techniku nebo sílu, nebo třeba má problémy s rovnováhou. Proto mi přijdou často otázky dost úsměvné, viz např. z jiného vlákna: „Jsem dobrý lyžař, ale po naklonění mi carvingové lyže nezatáčí, ale jedou rovně“. Myslím, že na to v tom vlákně dobře reagoval HOnza.
K problému relativnosti odpovědí a rad je ještě potřeba zohlednit problém „rádců“. Vzhledem k tomu, že často tazatel o rádci nic neví, může být problém rozhodnout se, na čí radu dát. Jen tak pro zábavu jsem si pro sebe udělal takovou silvestrovskou typologii rádců.
1. Kvalifikovaný nadšenec ========================= Většinou se jedná o více či méně kvalifikovaného nadšence, který je pohlcen lyžováním, a když zrovna lyžovat nemůže, tak něco o lyžování studuje, nebo si o něm povídá. Do této kategorie asi patří většina stammgastů daného fóra. Tito nadšenci jsou zpravidla rádi, že mohou pro daný sport (aktivitu) získat další nadšence, se kterými se pak budou dělit o hezké zážitky, a jsou ochotni nezištně každému poradit. Tyto rady mají svoji hodnotu i přes výše popsaný problém s „relativností“, protože mohou sloužit alespoň jako balík nápadů a podnětů, které může alespoň trochu zkušený lyžař postupně zkoušet, a vybrat si z nich ty, které na něj „sedí“. Pokus tazatel nemá větší očekávání, je v podstatě vše OK.
2. Nekvalifikovaný dobrák ========================= Nekvalifikovaný dobrák je většinou člověk, který dané fórum navštívil z toho důvodu, aby sám informace získal. Dokáže se vcítit do pocitů tazatele, a když nějakou dobu zůstává otázka bez odezvy, tak sám ve snaze pomoci reaguje tím, co se někde dozvěděl. Kvalita těchto rad často odpovídá kvalifikaci rádce. V případě, že se do diskuze vloží další „kvalifikovanější“ rádci, „nekvalifikovaný dobrák“ se většinou stáhne, a diskuzi z povzdálí sleduje (asi). Pokud nekvalifikovaností své odpovědi vyprovokuje někoho ke kvalifikovanější odpovědi, je jeho přínos v podstatě také pozitivní. 3. Chytrolín (Brouk Pytlík) =========================== Na každém fóru se najde minimálně jeden takový rádce (může být kvalifikovaný i nekvalifikovaný). Jeho cílem ovšem není někomu pomoci, ale ukázat, že on sám je nejkvalifikovanější na celém světě, nebo alespoň chytřejší a kvalifikovanější, než rádci ze skupin 1 a 2 a také ostatní rádci z jeho skupiny, které přímo bytostně nesnáší, protože Ti mají výdrž s ním soupeřit nejdéle. Všiml jsem si, že některé diskuze končí tím, že už se jí účastní jen rádci z této skupiny. Přínosnost rad pocházejících z této skupiny rádců lze těžko odhadnout, protože jsou to rady někdy relativně neškodné, jindy se jedná o naprosté absurdity. Tito rádci jsou většinou rádci z ostatních skupin po čase odhaleni, bohužel je však často neodhalí tazatel, což pro něho může být až nebezpečné. 4. Negativista, provokatér ========================== Tento typ většinou žádné rady nedává, spíše kritizuje a zesměšňuje rady ostatních. Jeho motivace je možná stejná, jako skupiny 3, jen volí pohodlnější formu a vyhýbá se riziku, že jeho rady budou zesměšněny. Přestože patří do jednoho pytle, jeho prospěšnost vidím v tom, že pomůže odhalit rádce ze skupiny 3, bohužel ale může pohřbít i dobrou radu ze skupiny 1. 5. Politik ========== používá taktiku „Neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde“. V podstatě spíš než rady zveřejňuje obecné proklamace a nic neříkající salónní rady typu „Základem lyžování je mít správný postoj“, apod. Kromě občasného zmatení a zaplevelení diskuze se jedná o neškodný typ.
Poslední 2 typy, které jsem našel, jsou už jen okrajové.
6. Obchodník – povzbuzovatel ============================
– je většinou majitelem stránek, jehož úlohou je udržet diskuzi
v proudu. Většinou zároveň spadá i do některých z předchozích skupin
a podle toho i je nebo není prospěšný. 7. Cestovatel =============
je návštěvník mnoha různých fór, který se nespokojí s rolí pouhého
čtenáře, a touží na každém fóru zanechat stopu, že tam byl. Z jeho
příspěvků je většinou patrné, že si ani nepřečetl, o čem se
diskutuje. Považuji ho také za neškodný typ.
Toto delší silvestrovské pojednání jsem napsal jednak proto, že jsme se problematiky „poradenství“ v lyžování po internetu dotknuli již v jiném vlákně (myslím, že to byl Rozbor videa) a jednak proto, že chci zvýraznit úlohu kvalifikovaného trenéra přímo na svahu. Tyto možnosti jsou pro neregistrovaného závodníka v praxi dost omezené. Buď může využít komerční školy, kde ovšem pro vyspělejšího jezdce může být problém najít vhodného učitele (jsou mezi nimi i výborní, ale jak je poznat předem), nebo se může zapsat do nějakého kurzu. Proto se mi zdá dobré využít například aktivit, které nabízí HOnza s jeho VL, protože právě na takových to akcích je možno překlenout úskalí, která vyplývají z internetového poradenství a která jsem popsal výše. Zároveň bych chtěl „obecné“ lyžaře spíše varovat před kurzy „Carving za 2 dny“ apod. Tyto akce jsou podle mne vhodné jen pro ty, kteří se z nějakého důvodu chtějí věnovat funcarvingu, ale technika naučená v těchto kurzech je dost v rozporu s „hlavním proudem“ (hrozný pojem) a s technikou závodního lyžování, i když to tak někdy na první pohled (záměrně nebo náhodou?) nevypadá.
Ještě bych se chtěl asi vrátit k pár technickým věcem, které byly v tomto vlákně zmíněny, čímž se zařadím do kategorie 5 – Rádce politik, ale to si nechám na další (nesilvestrovský) příspěvek. Teď se půjdu pomalu chystat na večer a něco popít. Ne moc, jenom takový trojúhelníček.
Hezký nový rok všem. I.
31.12.2009 17:27:18 #65
>> #64, CzechSkier, 31. 12. 2009 16:23:14
Tak toto by si zaslúžilo do sekcie FAQ,teda ak tu taká je:)Pekné silvestrovské čítanie.
31.12.2009 18:33:42 #66
>> #62,
Kacka82, 31. 12. 2009 15:55:45 Podobně jako
většina běžných lyžařů podléháš iluzi, že v menších střediscích
(zejména v těch, která přímo jmenuješ) budeš lyžovat levněji a na
volnějším kopci. Nedá se říci, že je to přímo naopak, ale zcela
nepochybně se dá v těch největších střediscích (mluvíme tu výhradně
o českých) lyžovat nejlépe a zároveň i nejlevněji. Je třeba ale
začít ráno na první sedačce a kolem desáté končit. Výhodou nás,
z podhůří, je, že můžeme bejt kolem půl jedenáctý v práci . Zkus to s náma …
31.12.2009 18:52:41 #67
Ahoj Ivane. Dal sis práci, hezky jsem si početl a je to skoro dokonalé. K úplné dokonalosti chybí jen jedno – kategorie 8. Tou je na DF Snow Ivan Sosna respektive on si zaslouží být označen číslem 1 a ostaní kategorie se tak posunují o jednu pozici níž. Přeji hezký rok 2010
31.12.2009 19:37:53 #68
>> #63,
Mirek, 31. 12. 2009 15:59:28 Mirku, nemá smysl
vypisovat v čem ses mýlil – jistě v ničem z tvého pohledu.
Konkrétní reakce sis přečetl hlavně od ostatních a pak ty tvoje
příspěvky mají často charakter sdělení
„nebude-li pršet, nezmoknem“… Myslím, že by bylo daleko účelnější
jít si spolu zalyžovat :o) …
01.01.2010 10:55:40 #69
>> #1, Tichy, 29. 12. 2009 15:13:26
osobně si myslím, že máš spíš v podvědomí strach při jízdě po „vrstevnici“ se naklonit z kopce dolů a proto zatáčíš dřív.
01.01.2010 14:07:23 #70
„Je to ale typický příklad toho, jak malý přínos většinou internetové diskuse mají pro toho, kdo se dožaduje nějaké rady (i když samozřejmě toto neplatí 100%). Problém totiž spočívá v tom, že otázka je většinou položena velmi obecně…“
Pozor, je třeba rozlišovat druh položené otázky. Existuje přece spousta příkladů, kdy se tazatel ptá na něco naprosto konkrétního (co je to za lyži, z kterého roku, pasuje na to jiné vázání, jakou to má desku, kolik stojí X apod.) a konkrétní odpověď dostane. V tom je internet jedinečnou studnicí informací.
Potom jsou samozřejmě dotazy, na něž odpověď jako nezpochybnitelný fakt neexistuje, a tady se otevírá prostor pro sebeprojekci rádců, kteří do odpovědí promítají svou více či méně jedinečnou zkušenost.
A vedle toho ještě dochází k popisovanému jevu obecně položeného dotazu, resp. dotazu postrádajícího dostatek potřebných informací. Ochotný rádce může buďto otravovat požadavkem na doplnění input data, nebo se pokusit odpovědět i bez nich, a tedy s menší či větší mírou nepřesnosti a sebeprojekce (= jak to řeším, cítím, dělám já, jak se to projevilo u mě a mých známých apod.).
Na některé dotazy je skutečně nelehké odpovídat a občas by seriozní reakcí bylo 1. nereagovat, 2. právě jen to hodně obecné konstatování, 3. dožadovat se upřesnění dotazu.
Kdyby ale všichni odpovídali jen na vzorně položené dotazy, diskusní fórum by chcíplo. Podívejte se třeba na skiplus/carver, kde Jára Pluskal nastolil „teror kvalifikovaného psaní“ (ve stylu „napřed si nastuduj problematiku a naše skripta a potom hovoř“) a diskuse tam je v podstatě mrtvá. Internetová diskuse žije svým životem a svými zásadami. Stejně jako celý internet je zdrojem poněkud rozporuplným, ale zaplaťpámbu za ni.
Předpokládám, že to Ivan nijak moc kousavě nemyslel (sám přece píše „nic ve zlém“ a svou typologii diskutérů označuje jako „silvestrovskou“), ale jeho vtipný příspěvek by neměl případně „zneuctěné“ diskutéry odradit. Internetové fórum charakteru snow.cz je holt internetovým fórem a sotva může být něčím jiným a odborně „kvalitnějším“. Tedy mohlo by být, ale nejspíše za cenu své „smrti“, viz ona zmíněná „odborná buzerace“ u pluskalovců.
Problémem podobných oborových diskusí je výrazný nedostatek skutečných odborníků. Stačí podívat se na takřka globální stránky v angličtině jako např. epicski a spočítat, jak málo takových se i tam angažuje. Z dvou největších serverů v němčině vím o jediném takovém člověku. Webové diskuse jsou zkrátka a dobře doménou nadšenců, jejichž motivace má společného obecného jmenovatele – lásku k lyžování – a množinu konkrétních důvodů, proč se angažují.
A ještě něco. V ideálním světě se každý problém řeší striktně individuálně. Svět reálný funguje i na bázi rozškatulkování do určitých oblastí se společnými znaky. A tak ani 1000 lyžařů nemá 1000 různých problémů, nýbrž se u nich opakuje určité množství hlavních. I lyžaře, jejich projevy i chyby lze i při vší nepřesnosti roztřídit do určitých typických skupin, a tak podle mne lze i s „blbě položenou“ otázkou, nedostatkem informací a nadšencem coby rádcem udělat kus prospěšné práce. Není to samozřejmě práce s osobním trenérem ani privátní individuální konzultace na sněhu, ale je to většinou lepší než nic. A ještě to může tazatele nasměrovat správným směrem do budoucna.
Stejně tak lze ale uškodit zmatením. Otevření mediálního prostoru komukoliv způsobilo, že dneska se rádcem může stát doslova každý a svůj názor, třeba totálně nesmyslný, může v nemoderovaných fórech plnohodnotně položit vedle kvalifikovaného. To je svým způsobem průšvih, ale je to holt daň internetové demokracii. V podstatě to ale patří do moderní mediální gramotnosti.
Děkuju ti, Martine, že ses mě pokusil „zavipovat“ do Ivanovy nomenklatury. Je mi poněkud žinantní rozmazávat tady sám sebe, ale musím upozornit, že sběr a zpracovávání lyžařských informací jsou už skoro 15 let mou prací, které se věnuju na víc než 100%, a tomuto faktu by měla odpovídat i jejich kvalita. Jinak řečeno, nadšenec-hobík do toho nemůže dát tolik, co já, a s ohledem na to velmi oceňuju kvalitní výstupy lidí, kteří se na rozdíl ode mne musejí „živit prací“ a k lyžování se dostanou jen vedle ní.
01.01.2010 15:09:48 #71
>> ivan, 01. 01. 2009 14:07:23
Ahoj,
je to, jak píšeš. Samozřejmě zaplať Pán Bůh za internetová fóra, která jsou zdrojem cenných informací a místem přátelské komunikace. Sám je (včetně tohoto) často používám k rychlému a pohodlnému získání informace a mnohdy na nich člověk nalezne odkaz na mnohem kvalifikovanější a systematičtější zdroje informací, které by jinak obtížně (pokud vůbec) našel. Cílem mého příspěvku bylo kromě silvestrovského uvolnění vybídnout „tazatele“, aby si při psaní otázek uvědomili, že „Jaká otázka, taková odpověď (nebo horší)“, a rádce ze skupiny 1 (ostatním je to asi jedno), aby si při dobře myšlené odpovědi byli vědomi problému „relativnosti“. A samozřejmě to platí jen pro některý typ dotazů, já měl na mysli dotazy k lyžařské technice. Mělo to být (a doufám, že bylo) spíše takové rozverné šťouchnutí, než snaha svazovat nesvazatelné. Ono koneckonců i na fórum Skiplus přes „kritérium odbornosti“ podle mne platí totéž, co jsem napsal v předchozím příspěvku. Takže hurá do roku 2010 na fóru Snow. I.
01.01.2010 15:31:01 #72
Pro mě má fórum daleko větší hodnotu společenskou než informační. Tady je šance potkat lidi na stejný vlně a mnohdy se potom s nimi i osobně setkat. Proto se mi líbí tady. Vládne tu sportovní a kamarádský duch, není tu moc honičů vlastního ega a debaty nejsou agresivní. No a když se ke mně jako vedlejší prdodukt dostane nějaká cenná informace (troufám si tvrdit, že patřím k těm, kteří ji dokážou rozpoznat), je to o to lepší. Vzhledem k jádru stálých diskutujících je pravděpodobné, že to tak zůstane i dál a to je prima.
01.01.2010 15:59:28 #73
>> #66, HOnza, 31. 12. 2009 18:33:42
Určitě, taky nejraději lyžuju od prvního spuštění vleku, kdy je sjezdovka volná a krásně upravená. Na lyže mám možnost se dostat pouze o víkendu (případně v týdnu na večerní) a proto radši zvolím menší středisko, kde je aspoň nějaká šance že i o víkendu se dá zalyžovat bez front. V Rokytnici jsem byla o víkendu asi čtrnáct dní zpátky, kdy byly ty mrazy. Asi kvůli mrazům se tolik lidí nevydalo na lyže a lyžování bylo parádní.
01.01.2010 17:44:22 #74
Ty brďo, a co na to nejchytřejší muž planety, nevíte? Dneska jsem slyšel jeho novoroční projev, ale proti těmto elaborátům od obou ivanů to teda byla úplná sr… . Ne, že byste oba neměli svou pravdu, ale tady je to snad víc o pokecu (a sem tam o nějaké informaci, viz Martin47). Takže takhle rozebírat jedno internetové fórum, no, nevím, přijde mi to trošku za vlasy přitažené … . Ale jinak všechna čest, zejména ivanovi, obdivuhodně pravidelnému přispěvateli tohoto fóra s vysokou mírou vskutku hodnotné informace vcelku pro kohokoliv, kdo si o ni řekne.
01.01.2010 18:36:17 #75
No hezky jste to rozebrali panove, ale nejak se to uz netyka tematu Me by porad zajimalo, jak se
da sjet ta ledova cerna, krome tech dvou zpusobu, ktere jsem zminila
Stale me nikdo z vas
nepresvedcil ze se da jet kratky cisty rezany oblouk na ledovate cerne. Ja si
stale myslim ze „nejde“
Teda jde, ale asi se nikdo nechce ritit 100km/h po cerne na ledu na
slalomkach
01.01.2010 18:52:11 #76
>> medvěd, 01. 01. 2009 17:44:22
Ano, diskuse na webu je „pokec“, ale od ryzího pokecu (viz např. téma Lyže na lide.cz, či jak se to jmenuje) se přece jenom liší tématy jdoucími do hloubky, jakou jinak těžko někde najdete. Není to samozřejmě četba pro každého a detailní diskuse třeba o botách nebo pitvání oblouků podle videa určitě mnozí vypouštějí. Lze se tady ale dozvědět hodnotné věci, které nikde v časopisech nebo knihách nevyčtete. Tuto funkci fóra všichni nehledají, nepotřebují a nevyužívají, ale existuje a nelze ji pominout. Neplatí to o každém fóru, ani v cizině, ale na těch obsahově kvalitních se lze leccos dozvědět. A třeba já, protože úspěšnost celého „projektu Snow“, do něhož webová část patří, je i mým zájmem ekonomickým, se snažím, aby té informace bylo co nejvíce a vyvažovala tak píárovatou a pokecovou část obsahu.
01.01.2010 19:26:29 #77
>> Mrkev, 01. 01. 2009 18:36:17 Jsem přewsvědčenej, že odpověď „jak na to“ jsi dostala – dokonce jsem ji adresoval přímo tobě – cituju: „Jak na to? – velmi stručně a dost jasně to vyjádřily příspěvky č. 3, 5, 6, 9, 29 … – přečti si hlavně tyto a některé související :o). Je tam v podstatě všechno. Jo, ještě bych měl dodat – není to žádná věda, ale fuška je to hrozná – k nezvládnutí :o)… A ještě znovu tu zopáknu – přijeď na VL viz. www.snowschool.info – tam to procvičujem :o)“. Je tím samozřejmě zároveň řečeno, že to nezvládne každej – ale to je snad jasný… Je tím řečeno, že to je možný a je to hlavně problém schopnosti dokonalý kontroly lyží – regulace rychlosti!!! Absurdita Tvojí poznámky o 100km/h na slalomkách svědčí o tom, že tohle jistě chápeš :o).
01.01.2010 19:52:33 #78
>> Mrkev, 01. 01. 2009 18:36:17
Samozřejmě existují určité meze, kdy ještě lze vést lyži v oblouku „čistě“ po hraně. Jsou vidět třeba v některých obřácích (Soelden, Adelboden, Kranjska Gora, holky na Javoru), kde to ani nejlepší borci z WC nezvládají. Čím lepší (technicky zdatný a dostatečně silově vybavený) jezdec, tím výše má to, co jsem kdysi v diskusi na skiplusu nazval PCL = personal carving limit. Platí to i pro slalomku. Takový Herbst by špindlerovský Velký Hang relativně čistě asi sjel, ale normální smrtelník „končí“ zhruba na červeném svahu.
01.01.2010 19:53:33 #79
>> ivan, 01. 01. 2009 18:52:11
I když jsi, bohužel, motivován k příspěvkům zde ekonomicky a nikoli altruisticky (jak jsme tady všichni doufali!!!), přesto Ti jednoznačně náleží (pravda, značně neekonomické, ale o to upřímnější) dík minimálně za všechny odborné příspěvky tady. Máš pravdu, je těžké vyčíst něco o lyžování a spol. v něčem, co vlastně není. Btw., nechceš s tím jako jeden z mála povolaných konečně něco udělat? Třeba tak něco jako Doc. PhDr. M. Příbramský, CSc. a Grada … ?! My medvědi nesmíme ani naznačovat … .
01.01.2010 20:42:24 #80
>> medvěd, 01. 01. 2009 19:53:33
Neboj, altruismu je v mém psaní dost a dost. Počínaje kdysi prodělečným a posléze zrušeným webovým projektem skisports, přes stovky příspěvků na carvu, carving-ski, epicski a carveru, až po tuto diskusi, jíž věnuju čas i práci zadarmo – jen s přesvědčením, že k dobrému časopisu (tam je ta ekonomika) patří i dobrá diskuse.
Ad kniha: Miloš (Příbramský) mi kdysi nabídl spolupráci na té knize, kterou zmiňuješ, ale po zvážení toho, jak by asi vypadal výsledek, jsem odmítl.
Později jsme s Milanem Trnkou a Honzou Verlem začali připravovat knihu jinou, ale byli jsme takoví maximalisté, že jsme se nechtěli spokojit s něčím na „gradové“ úrovni a usoudili, že riziko nedotažení věci do podoby, jež by nás uspokojila, je příliš vysoké. Možná to byla zbytečná obava, když vidím, co všechno dneska vychází.
V úvaze pořád je udělat nějaký výběr z těch stovek mých textů a vydat to samostatně. Uvidíme. Příští zimu už třeba nebudu trávit u lyžařského ponku a bude na to víc času.
Btw, žena mi teď koupila klasiku: Příbramský, Maršík: Sjezdové lyžování, 2. přepracované vydání, Olympia 1979, původní cena 13 Kčs, dnes 5 Kč : – )
01.01.2010 22:15:25 #81
>> #68, HOnza, 31. 12. 2009 19:37:53
V podstatě potkat se na svahu není zas až takovej problém, plánuju být v pondělí nebo v úterý před půldevátou na spodní stanici lanovky na Lysou horu.
>> Mrkev, 01. 01. 2009 18:36:17
Na tvoji otázku je možná jen odpověď typu „nebude-li pršet, nezmoknem“… tj. buď musíš jet rychle, nebo točit oblouky přes 180°.
02.01.2010 00:02:48 #82
>> Mirek, 01. 01. 2009 22:15:25 V pondělí i v úterý (a pak celej tejden) nás snadno na svahu najdeš (moc jinejch lidí tam, předpokládám, nebude). Nejmíň stejně přínosný bude ale i večerní povídání – tak si udělej čas… Začíná se v 8 hodin. Odpověď Mrkvi nekomentuju :o)…
02.01.2010 15:32:22 #85
>> Mirek, 02. 01. 2009 15:04:29 Ano – jak píše PetrN – dají se stihnout tři krásný jízdy na prázdným nedotčeným kopci na přibližovací lanovce a pak přesně v 8,30 sedět na horní sekci na Lysou… Step je ale taky pěkná disciplína – chce to ale hodně rychlý nohy pokud se provozuje v lyžákách… – rychlejší než pro slalom :o).
02.01.2010 20:03:25 #86
Tak uz jste me asi presvedcili, asi to teda mozne je Je to asi jak se vsim. Taky
nekdo nechape jak muze jinej chodit po lane kilometr vysoko, nebo se potopit do
100m na jeden nadech. Tak nekdo asi umi taky jet na slalomkach ledovou cernou
ciste rezane a nezrychlovat… Jen porad nechapu ty Mirkovi oblouky
o 180 stupnu
02.01.2010 21:38:59 #88
>> Mrkev, 02. 01. 2009 20:03:25
Jo, TomáS to popsal správně, tak jezdí prudké sjezdovky funcarveři, extrémní vklonění, čistě po hraně, oblouky z vrstevnice do vrstevnice. Pokud máš dostatečně vykrojené lyže, tak zabraná šířka sjezdovky nemusí být moc velká.
>> HOnza, 02. 01. 2009 15:32:22
Tak to přijedu až na půl devátou, nechce se mi lyžovat s dvoulitrovou
lahví Sprajtu na zádech
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.