jake brousici uhly pri rozliseni leve a prave lyze
29.01.2010 08:42:39 #1
zdravim, uvazuji o rozliseni leve a prave lyze,abych nemusel delat kompromis mezi brusnym uhlem mezi smykanym a rezanym obloukem.Cil je jasny- aby se hrany krasne kousaly a nepustili pri rezanem oblouku a presto byl v jiste mire mozny smykany oblouk.Tak bych potreboval poradit, jaky zvolit uhel a podbrus pro vnejsi hrany (rezany oblouk…funcarv) a jaky pro vnitrni hrany (smykany oblouk a vselijake pribrzdovani v extremnim terenu a extremnich situacich). otazku taky zustava zda hrany po provedenem brouseni nechat mirne ztupit nebo jen ztupit hranu pro smykany oblouk.apod. dekuji moc za podnetne informace.
29.01.2010 13:20:27 #2
tak asi bych to videl ze vnejsi hrany pro rezany oblouk 86–87 stupnu a podbrus na nejakou hodnotu 0.8–1 aby hrana byla skutecne ostra, vnitrni hrany pro smykany oblouk bych videl asi na klasickych 88 0.5,aby tu sezonu vydrzely.
urcite me tu nekdo zkusenejsi opravte.dekuji za navrhy.
29.01.2010 15:17:56 #3
>> #2, rADEk, 29. 01. 2010 13:20:27
No koukám jak blázen co to je za úvahy – jdou, podle mě, úplně proti lyžařský logice – nic podobnýho jsem v životě neslyšel ani nečetl… Mám tendenci si z toho dělat legraci, ale bojím se, že bych mohl bejt vysmátej jako zpátečník a staromilec :o)…
29.01.2010 15:24:36 #4
>> #3, HOnza, 29. 01. 2010 15:17:56 Neboj, samozrejme to vtipne je…
>> #2, rADEk, 29. 01. 2010 13:20:27 Je to nesmysl, jak te neco takoveho vubec muze napadnout…
29.01.2010 15:58:35 #5
>> #1, rADEk, 29. 01. 2010 08:42:39
Vymyslel jsi převratnou filozofii, když totiž budeš chtít přejít z fun carvingu na race, vyměníš levou za pravou a budeš mít tu svoji ostrou hranu na vnitřní straně vnější lyže ovšem smýkaný oblouk pak musíš jet po vnitřní … A jak na telemark??? Promiň za můj vtip ale nahrál jsi na smeč. Lyže brus stejně a lyžuj jak je ti libo a s tímhle nesmyslem se netrap.
29.01.2010 21:01:43 #6
skoda, jsem myslel, ze by me to pomohlo, no alespon jsem vas pobavil, budu
o tom dale premyslet ale potichu az me neco prevratneho opet napadne, tak se s vami o to podelim
stale me to jako uplny
nesmysl neprijde, vzdyt pro smykany oblouk zatezuju vyhradne vnitrni hrany a pro
rezany s rozlozenim vahy 70/30 me vedou vnejsi hrany. pokud si lyzi oznacim
jako pravou a levou, lze vyuzivat predevsim ostrejsiho pribrouseni vnejsich hran
pri rezanem oblouku bez obav,ze by se otupily pri smykanem oblouku. samozrejme
pro lyzare , kteri jezdi vyhradne rezany nebo vyhradne smykany oblouk to nema
valneho smyslu,ale pro kombinaci obojiho se to nezda az tak spatne. stejne tak
pro zavodni lyzovani, kdy se prebrusuje po kazdem treninku a jezdi se vyhradne
rezany oblouk to samozrejme jakykoliv smysl postrada.
29.01.2010 21:46:18 #7
>> #6, rADEk, 29. 01. 2010 21:01:43
Především bude třeba, rADKU, ujasnit si: 1. co je vniřní a co vnější hrana = vnitřní jsou ty hrany, které jsou „uvnitř oblouku“ – tedy u pravého obě pravé, u levého obě levé!!! a to u vnější i vnitřní nohy!!! – OK? 2. u smýkaného i řezaného oblouku zatěžuješ tudíž VŽDY vnitřní hrany a příliš se neřeší zda víc lyže vnější nebo vnitřní (v podstatě podle podmínek, příkrosti svahu atp.). Obecně však spíš víc zatěžujeme vnější nohu (až třeba i 95%)!!! (s výjimkou funcarvingu, kde je to obráceně). 3. doporučuju brousit všechny hrany stejně, ale „přehazovat lyže“ – závodníci to znají, ale je to výhodný pro všechny – mít označenou levou a pravou lyži a na volné ježdění mít lyže „obrácene“, čímž se ty „ostré“ šetří… Jinak závodníci jezdí se snahou o oblouky řezané, ale velmi často jim z nich stejně vyjdou oblouky smýkané (v těžších pasážích) a občas oblouky i úmyslně „nadriftují“, je-li to výhodnější :o)…
29.01.2010 22:00:40 #8
>> #6, rADEk, 29. 01. 2010 21:01:43
Vôbec sa s tým netráp.
1.Hrany sa ti budú tupiť,aj keď budeš jazdiť len po vonkajších,bez zosuvu.
2.Tým skôr,ak si určíš dôsledne ľavú a pravú lyžu,ktoré nebudeš obmieňať.
3.Ak si ostríš hrany ručne sám,celá tvoja úvaha je razom nepodstatná.Potom bude výhodné brúsiť normálne.
4.Ak brúsiš iba v servise,znova máš problém v tom,že ti hrana ostrá(dostatočne)nevydrží celú sezónu.
..odpovede kolegov hore pramenia samozrejme z odlišného štýlu jazdy než je ten tvoj a samozrejme aj z faktu,že pri zosune/brzdení,atď netupíš len vnútorné hrany.
..môj názor je taký,že ak si to chceš nabrúsiť podľa toho svojho modelu nenechaj sa odradiť,nič s tým nepokazíš.A kľudne to urob,ale počítaj s tým,že ani moc nevyhráš.Odpovedal si si už aj sám.
30.01.2010 01:59:25 #10
hmm no uvidime, si to necham projit hlavou, klidne bych zvolil i mensi uhel u vsech hran jenze pak nastava problem , ze cim je hrana ostrejsi (tj. uhel mensi nez 90 stupnu) tim rychleji se otupi. u uhlu 86 nebo 85 bych klidne mohl brousit po nekolika jizdach znovu a znovu. uvidime to vyzkousim a napisu abyste se pobavili.
30.01.2010 02:14:45 #11
HOnzo, nebudes se v tydnu po jarnich prazdninach vyskytovat nejaky den na
sumavskem spicaku??? asi mam spatnou techniku rezaneho oblouku, jak jsem jiz
zminil v jednom vlaknu, byl bych velice vdecny, zda bys na muj styl nemohl
hodit sve znalecke ocko.koupil bych ti klobaaasu
30.01.2010 13:50:48 #12
rADKu, obávám se, že tvoje výchozí úvaha je z principu špatná. Teoreticky to sice určitý smysl dává, ale v praxi potřebuješ lyže tak ovladatelné, že s nimi v typických podmínkách dokážeš provádět všechny obvykle potřebné manévry. Vytvořit lyže tak specializované, že by jejich prohozením vznikly dvě „jiné“, se ve skutečnosti nikdy v historii nepodařilo. Při jízdě potřebuješ a využíváš lyže obě, a tedy i všechny čtyři hrany.
Jak už ujasnil HOnza, v tvé úvaze je nejasné, co míníš „vnitřními“ a „vnějšími“ hranami. Tam, kde nejde o terminologickou přesnost, rád používám „palcová“ a malíková“, neboť je to každému zcela jasné. „Palcové“ hrany jsou vždy tou „vnitřní hranou vnější lyže“, která je s výjimkou funcarvingu v převážné části oblouku zatěžovaná nejvíc.
Pokud nebudeš mít lyži od skluznice rovnou (nulový odklon), lyže ti do driftu či smyku půjde, resp. musíš se naučit ji ovládat tak, aby šla. Když budeš mít 0,8 – 1 stupeň, bohatě stačí. Naopak 0,5 pro „smyk“ je opačně – lyže jde do smyku tím ochotněji, čím větší odklon hrany je.
Všimni si, že úhel od skluznice se česky správně jmenuje „odklon“ (od německého abhängen), kdežto „podbrus“ by byl úhel z boku (od hinterschleifen) – hranu odkláníme a podbrušujeme. (Občas se ale, snad pod vlivem angličtiny, která má „bevel“ a „to bevel“ pro oboje, najde „podbroušení“ pro oboje, ale já jsem pro uchování rozdílnosti, i když pro asi ČSN není.)
Neboj se, že při 86 stupních bys musel „po pár jízdách brousit“. Určité závodní lyže se tak brousí běžně, já tak mám několikery, a žádné větší opotřebení hrany nepozoruju (a to jsem teď jezdil řadu dní po dost tvrdém technickém). Ba ani 85 není nijak tragických.
Naopak logiku má zvětšený odklon ve špičce a případně i patce na malíkových hranách kvůli snadnému zakrojení. Dokonce i celou malíkovou hranu bys event. mohl odklonit nepatrně více, kdybys nedokázal tvrdou lyži dost zatížit a ona se to kousala. (Tedy ne kvůli nějakému smýkání!) Pak ovšem máš striktně pravou a levou lyži a na přehozených se moc nesvezeš. Kdyžtak si sežeň loňský SNOW, v rámci seriálu jsem tam i tohle pitval.
30.01.2010 17:22:33 #13
>> #11, rADEk, 30. 01. 2010 02:14:45
Pokud píšeš mně, tak nebudu – jsem teď v Kranjské a v Česku kromě akcí (najdeš v kalendáři VL na www.snowschool.info) jsem k dispozici jen v Rokytnici n.J. a okolí Jablonec n.N. :o).
30.01.2010 18:43:25 #14
dekuji ivane za vycerpavajici odpoved,ale priznam se ze v tom ted mam uplny „hokej“. v zadnem pripade jsem nechtel prehazovat lyze na nohou s tim ze pokazde budou mit jine vlastnosti- nevim kdo si to tu vymyslel, proste jen si hrany upravit tak aby me to v jistem smyslu pomohlo ke kvalitnejsi nebo pohodlnejsi jizde. prosim az ponesu lyze do servisu jak mam tedy nechat nabrousit lyze,aby se „malikove“ (vnejsi) hrany dobre „zakousavaly“ a drzely v „zakusu“. a naopak „palcove“ hrany me nedelaly problemy se smykanym obloukem. mam jinak nechat nabrousit malikove hrany u spicek a pat??? nebo jinak obe cele malikove hrany. prosim jen me doporuc konkretni reseni(uhly a odklony) jake si myslis bylo optimalni. dekuju moc. mmch kde se da sehnat ten tvuj clanek ve snow??? to HOnza- nekde jsem zahledl, ze se vyskytujes na zapade cech i na sumave , tak proto jsem psal. jinak by me to ani nenapadlo.
30.01.2010 19:11:46 #15
>> #14, rADEk, 30. 01. 2010 18:43:25
S těma západníma čechama jsem to byl já .
Jinak k broušení – silně pochybuju že najdeš servis s automaty, kde ti tohle nabrousí. Já měl problém i v tom aby mi udělali úhly jak chci (všude stejný) a dotáhli to až ke kontaktním bodům na špičce a patě. S tímhle se ti nejspíš vysmějou. Leda někdo, kdo brousí ručně a nebo s Tri-one…
30.01.2010 19:47:43 #16
oops jejda „vice Honzu-zajicova sm…“, tak ty rozdily mezi jmeny me
nejak unikly, tak se omlouvam, kazdopadne stejny dotaz- nebudes se vyskytovat
nekde na spicaku??? potreboval bych doladit rezany oblouk. nabidka klobaaaasy
trva s tim servisem bude
asi problem, v Hannahu v plzni sice nabizely ze naostri a podbrousi lyze dle
pozadovanych uhlu,ale uplne nove naostrene elany od nich me na mirne ledovem
javoru vubec nedrzely, tak nevim zda to nedat v Plzni jinam. rozhodne jsem
s jejich brousenim nebyl spokojen.
30.01.2010 21:39:30 #17
>> #16, rADEk, 30. 01. 2010 19:47:43
Nauč se brousit ručně – je to snadný a trvá to míň než cesta do servisu – a výsledek je při těch všech udělátkách, který jsou dnes k dispozici, perfektní!
30.01.2010 22:29:36 #18
Ahoj,
no já tedy nevím… Podle mne lyže drží na hraně (pokud je alespoň nějak nabroušená), když ji lyžař správně zahraní a udrží pod tlakem, a smýká, pokud hranu uvolní. Takže bych se úhly v této souvislosti příliš nezabýval, protože to bys potom mohl lyže úhlovat pro každý oblouk zvlášť. Myslím, že si ušetříš hodně starostí, když necháš třeba 88/0,5 a zaměříš se spíše na lyžařskou techniku. Nemyslím to nijak ve zlém. I.
30.01.2010 22:29:38 #19
Humor bude, když ti je nabrousí stejně, carvingově vlevo a smýkačsky
vpravo, pak budeš jezdit levej oblouk řezanej a pravej oblouk smykem, to budou
lidi čumět
30.01.2010 23:51:21 #20
Ano, máš v tom naprostý binec. Takže k vyjasnění.
- v servisu ti nabrousí obě hrany stejně (když to bude dobrý servis) a ostatní finesy si podle sebe musíš udělat sám v ruce. Montana má stroj, který dělá variabilní odklon, tuším 0,8 na koncích lyže a 0,3 ve středu, opět na obou hranách stejně. Cokoliv jiného je zase třeba doladit v ruce. Není na to žádný předpis, je to ladění podle pocitu a osobní preference. Tedy, jak vidíš, až pro toho, kdo už lyže i hrany dobře „cítí“.
- Jestliže pro své lyžování hledáš „palcovou“ hranu, která by dobře smýkala (jestli tomu rozumím), na tyhle finesy zapomeň!!! Nejsou pro tebe. Zařiď si rozumně a dobře nabroušenou vhodnou lyži, jezdi a cvič (ne smyk, nýbrž jízdu po hraně) a na extrabuřty s úhly nemysli. 0,5 až 1/88 až 87 by mělo fungovat.
31.01.2010 12:48:31 #21
dik za odpoved, jako navrh na uhly hran naprosto postacuje. ano svuj rezany oblouk (ci jak se tomu ted hypermoderne cool rika carving) budu doufam nadale vylepsovat, proto zopakuji svuj dotaz, kdo ze zkusenych borcu by se nekdy vyskytoval na sumavskem spicaku a byl by ochoten na me spocinout pohledem. byl bych mu vdecny. o rezany oblouk se pokousim teprve druhou sezonu,ale myslim ze to zas tak spatny neni.bohuzel jsem narazil na drobny problem jak sjem tu jiz psal v jinem vlaknu, pokud do toho tlacim a hodne se naklanim tak me podjizdi malikova hrana (vnejsi hrana vnitrni lyze) ve spicce jakoby se na okamzik smykla a ja sebou zuchnu na bok jako kus veprovyho. mozna to bude technikou smykaneho oblouku , kterou se pokousim aplikovat na oblouk rezany, tedy asi postupne zvysuji tlak na hranu s nejvetsim tlakem na konci oblouku a asi by to melo byt opacne tedy zatlacit nejvice pri nasazeni a postupne pod mensim tlakem nechat vyjet lyze svuj radius nebo s epokousim opet po vzoru smykaneho oblouku lyzi jedouci na hrane premluvit k oblouku v mensim radiusu nez ma. by to prave chtelo,aby na to nekdo kouknul.pro uplnost delali me to Lusti RCT 140cm na mekkem, rozbredlem a na vylozene prachovem snehu. moje miry- 88kg 180cm
31.01.2010 14:05:09 #22
>> #21, rADEk, 31. 01. 2010 12:48:31
Čím víc se zamýšlím nad svým příspěvkem na tvůj dotaz ohledně úhlů, tím víc si připadám jako namyšlenej blbec. Vtípek tě myslím pobavil, ale dovětek měl být jiný. Nejsem žádný borec abych ti radil. Měl jsem spíš napsat,že sám mám problémy s technikou a dokud to nezlepším nějaký kouzla s úhly mi nepomůžou, takže brousím všechno stejně 0,5/88. Omlouvám se ti.
31.01.2010 17:46:52 #23
Petros- se na to vyprdni cos napsal, vzdyt o nic nejde, me se to nijak nedotklo a nikoho jineho urcite taky ne.njn techniku je treba pilovat, bohuzel se nevidim, snad nekomu vrazim do ruky kameru aby me natocil a hodim to sem ,aby se ostatni pobavili, jak se pri vetsim naklonu dycky pekne svalim na zem jak pytel cementu. ne ze bych si ve svych 35letech nepripadal trapne, zvlast pokud se okoli vyskytuje lyzarsky kurs vyskoskolacek jako minuly tyden. ale alespon pobavim a zaroven me mozna nekdo pouci co delam spatne.
31.01.2010 20:19:17 #24
>> #21, rADEk, 31. 01. 2010 12:48:31
Ja ti zkusim poradit hned takhle pres net jakozto clovek, co jezdi jak klasicky carving, tak fun. Pokud jsem dobre pochopil z tvych prispevku, tak tvoje technika je v podstate funcarvingova, z cehoz vyplyvaji tve problemy. Na druhy snehu ktere zminujes je zkratka dost nevyhodne zatezovani vnitrni nohy, protoze te snehova podlozka proste neudrzi. Idealni zatizeni bych videl tak nekde 60% vnejsi, 40% vnitrni, ale chce to proste vyzkouset. Znovu vsak opakuji, vychazim z toho, jak jsem te pochopil z tvych prispevku, takze mozna uplne spatne…
31.01.2010 20:45:15 #25
>> #23, rADEk, 31. 01. 2010 17:46:52
Pokud padas ke svahu, tak je chyba v tom, ze stojis moc na horni lyzi.
31.01.2010 20:57:07 #26
>> #25, Wartus, 31. 01. 2010 20:45:15
no jo ale ja na ni stojim schvalne, jelikoz jsem chtel zacit zkouset funcarv, jako dalsi z veci ktere neumim a chci se naucit, jelikoz se tento styl jezdi na kratasech a predpokladam , ze ho jezdi nejenom vychrtly hubenouri, tak se pokousim dopatrat po tom proc me ta zatizena hrana na vnitrni lyzi neudrzi. asi bych to opravdu videl na „trhavou“ a prudkou techniku prenaseni vahy v nespravnou chvili.samozrejme lze k tomu pricist i smulu , ze kdykoliv jsem mel kratasy pujcene , vzdy pro ne byl maximalne spatny snih- bude brecka nebo cerstve oraniste. je fakt ze moje 168cm co mam ve sklepe me nikdy takhle v naklonu neujely.
31.01.2010 21:11:38 #27
>> #26, rADEk, 31. 01. 2010 20:57:07
Budes asi muset prijmout fakt, ze funcarving je cinnost naprosto zavisla na dobrych vnejsich podminkach a to zejmena snehu. Zjednodusene musi byt sjezdovka rovna a tvrda. Jakmile je snih, ktery se ruzne posouva, tak na extremni naklony pri zatizeni vnitrni nohy zapomen. Ale pokud se toho nechces vzdat, tak i v techto podminkach jde zajet treba i funove pianko pri zatizeni zhruba 50:50.
01.02.2010 13:02:14 #29
jen ty*>> #16, rADEk, 30. 01. 2010 19:47:43
hele když tu čti, že jezdíš na špičák, tak široko daleko nejlepší skiservis je v rudě naproti konzumu. má montanu a ví co dělá, když to brousí. jen se s ním musíš domluvit, aby to udělal pořádně, jinak ti je fikne jako jinejm turistum..
01.02.2010 21:01:14 #30
>> #29, puyol, 01. 02. 2010 13:02:14
Stejně neudělají na jedné lyži různé úhly u obou hran…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.