Je alkohol na lyžích problém? [článek] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Články Je alkohol na lyžích problém? [článek]

Je alkohol na lyžích problém? [článek]

26.11.2015 19:35:51 #1 

ivan

Jsou témata, která se pravidelně vracejí jak ptáci z teplých krajin. Alkohol při lyžování sice na první ligu evergreenů nemá, ale snad každou zimu jej někdo vykutá a se vztyčeným prstem si užije svou roli vychovatele a mravokárce. O opilce na sjezdovce nikdo nestojí, fuj. Je tedy vůbec o čem psát?

Tento článek vyšel v časopise SNOW 71 (listopad 2012).
Odkaz na článek

26.11.2015 20:28:43 #2 

korsičan muž

Je to problém.

Při jakékoli nehodě s účastí alkoholu, automaticky zneplatnit všechna pojištění. Od povinného ručení až po zdravotní a úrazové pojištění. Platby za vše naložit na dotyčného a bylo by po problému.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

26.11.2015 21:26:01 #3 

m3 muž

>> #2, korsičan, 26. 11. 2015 20:28:43

Jo jasně .Ještě uříznout uši,vypálit cejch,vydat soudní zákaz pohybu nad 250 metrů nadmořské výšky a zabavit všechny lyže včetně zákazu jejich jakéhokoliv budoucího vlastnictví plus zákaz jejich případného dědictví po 5 generací .

26.11.2015 21:32:48 #4 

korsičan muž

>> #3, m3, 26. 11. 2015 21:26:01

To je moc extrémní, stačí když to dotyčný zaplatí… :-)

26.11.2015 21:39:30 #5 

HonzA_ muž

>> #4, korsičan, 26. 11. 2015 21:32:48

Hmm. A od kolika promile?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

26.11.2015 21:50:42 #6 

m3 muž

>> #4, korsičan, 26. 11. 2015 21:32:48

Neber to jako obhajobu alkoholu na lyžích.Nevidím to ale tak jednoznačně.Dám si po obědě pivo a hned při první jízdě mě zezadu sestřelí magor kterej na tom sotva stojí.Já budu pod vlivem ,on ne.Vina bude na mě a ještě to zaplatím ? To stejné v létě na kole, i když jedna desítka asi neudělá nic.Jasné je,že na lyže a stejně tak na kolo nadrátovanej jezdec nepatří.Na druhou stranu se děsím pamahačů a chráničů obecní,městské nebo státní policie s alkoholtesterem na kopci.To už bude jen kousek k měření rychlosti a u toho bych fakt být nechtěl.

26.11.2015 21:53:44 #7 

korsičan muž

>> #5, HonzA_, 26. 11. 2015 21:39:30

Nevím, to je věc diskuse. Pivo, nebo jeden panák asi nevadí, ale motající se opilec po flašce slivovice, nemá na sjezdovce podle mě co dělat. Ale je klidně možný, že to ostatním nevadí. Od toho je ta diskuse. Každopádně k podobnému zákazu stejně dojde. Je to jen otázka času.

26.11.2015 21:55:59 #8 

korsičan muž

>> #6, m3, 26. 11. 2015 21:50:42

Jasně, už jsem to napsal výše.

26.11.2015 22:23:07 #9 

m3 muž

>> #7, korsičan, 26. 11. 2015 21:53:44

Každopádně k podobnému zákazu stejně dojde. Je to jen otázka času.

Na zákazy,příkazy,na­řízení dojedeme.Doufám,že to hned tak nebude.Tedy ne v tak brzké době ,abych se toho dožil.Zrovna nedávno jsem říkal dceři,že jí docela lituji a její budoucí děti tuplovaně.Ve světě plném zákazů to fakt bude opruz.Vždycky když se objeví nějaký senzační nápad sociálního inženýrství si vzpomenu na film se S.Stallonem- Demolition Man.Když to bylo jako novinka jsme se některým věcem v tom filmu smáli a dnes je to téměř realita.Hnus velebnosti.

>> #8, korsičan, 26. 11. 2015 21:55:59

Jsi rychlopisec a já šnek…

27.11.2015 07:23:26 #10 

korsičan muž

>> #9, m3, 26. 11. 2015 22:23:07

Ano, přesně tak jsem to myslel. Zákazů přibývá a tento prostě bude následovat. Tak to v dnešní době je. Na druhou stranu se ale není čemu divit, protože ožralové jsou dnes všude, kam se podíváš. Jsou za volantem, na cyklostezkách, koupalištích až po sjezdovky. Pokud někdo nevydrží bez alkoholu během 6h na lyžích, tak by se nad sebou měl zamyslet. A tím samozřejmě nemyslím jedno malé pivo po obědě. Jenže ti lidé se sami od sebe nezamyslí – https://www.youtube.com/watch?…

27.11.2015 11:00:28 #11 

johnycek muž

>> #9, m3, 26. 11. 2015 22:23:07

Taky si myslím. Bojím se, že už není úniku. Freedom!

27.11.2015 12:17:45 #12 

Zamiš

Ahojte lyžaři, Myslím, že s nějakým celoplošným zákazem alkoholu na sjezdovkách to nebude tak jednoduchý (zakázat si můžou co chcou, ale uvedení v realitu je věc druhá). Jednak nějaký to pivko nebo panáček na svah prostě patří (ne opilci válející se po svahu) a druhak by byly majitelé areálů sami proti sobě, protože by to prakticky znamenalo zavření spousty hospůdek, občerstvoven a přidružených podniků, protože z nabídky čaj/kofola by to prostě neutáhli. Nevím jak moc to mají zákony ošetřené v Alpách, ale nikdy jsem tam žádnou protialkoholní kontrolu nepotkal. Asi je to tam taky moc netrápí, protože něco na zahřátí se dá koupit všude, i tam, kam se jinak než na lyžích prakticky nedá dostat…

27.11.2015 13:20:39 #13 

korsičan muž

>> #12, Zamiš, 27. 11. 2015 12:17:45

Kontrola v Alpách se dělá třeba při úrazu. Mě ve Francii po srážce na sjezdovce a následném transportu vrtulníkem do nemocnice, odebrali krev právě kvůli ověření na alkohol. No a v Rakousku v Bad Gasteinu byla lyžovat parta mých kamarádů. Jeden z nich na sjezdovce upadl a při transportu do nemocnice bohužel zemřel. A policie u všech ostatních, udělala okamžitě zkoušku na alkohol. Rozhodně asi nehrozí představa, že by někdo jezdil s přístrojem a nechal jednotlivé lyžaře „dýchat“. Spíš by se to mělo řešit při nárokování či čerpání pojištění. Sice to s lyžováním moc nesouvisí, ale třeba v Německu máš na dálnicích neomezenou rychlost (někde je rychlost upravena dopravní značkou). Jenže je tam na všech jejich dálnicích, doporučená rychlost 130Km/h a pokud havaruješ při vyšší rychlosti, máš u pojišťovny celkem výraznou spoluúčast, nebo taky nedostaneš od určité rychlosti nic. Záleží na sjednaném ručení. Nejsou to tedy žádné represe vůči rychlosti, ta je jen na tobě. Když se ale něco stane, tak to zaplatíš. A na sjezdovkách by to přesně tímto způsobem mohlo fungovat taky. Normálně myslícího lyžaře by takové „omezení“ vůbec nelimitovalo a ožrala ať platí.

27.11.2015 13:35:26 #14 

Radek Holub - SNOW muž

>> #13, korsičan, 27. 11. 2015 13:20:39

Tahle „odstupňovaná“ odpovědnost se mi v principu líbí – nemusí být ostrá hranice, co smím a nesmím, ale s rizikovým chováním by prostě rostla spoluúčast nejrůznějšího druhu, zjednodušeně řečeno. Otázka je, jestli by to i v konkrétních situacích fungovalo podle toho principu, nebo by se to zvrhlo v nějakou formu šikany. Bohužel cesta do pekla je dlážděná víme čím a zdravý rozum se nedá nařídit.

Zrovna u toho alkoholu na lyžích mi to přijde jako nejlogičtější cesta – žádné zákazy, ale spoluúčast. A vlastně se tak už trochu/někde děje.

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

27.11.2015 13:36:02 #15 

Zamiš

Takže je systém vlastně nastaven dobře a není v podstatě potřeba nic měnit. Normální člověk si to pivko nebo panáčka dát může, protože to nijak jeho jízdu neovlivní a ty hovada, který těch panáků potřebují deset budou v případě nehody potrestáni i v dnešní době.

27.11.2015 13:42:18 #16 

korsičan muž

>> #15, Zamiš, 27. 11. 2015 13:36:02

Právě že není. Ty se můžeš v ČR, stejně jako Rakousku na sjezdovce zmastit jak mužik a když si zlomíš nohu, tak ti pojišťovna léčení zaplatí. Tudíž nic nenutí lidi přestat nekontrolovatelně pít. Postih je totiž nula. Pokud by platilo to, že od určité hranice alkoholu by jsi od pojišťovny nedostal nic, tak by to byla jiná hra. Můj nedobrovolný výlet helikoptérou a následné ošetření v místní nemocnici, stálo moji pojišťovnu bez pár drobných 150 000Kč. A nyní si představ, že bych byl nalitej a pojišťovna by to díky změně obecných pravidel nezaplatila. Nebo lépe řečeno zaplatila, ale následně vymáhala po mě. To by byla motivace, zapojit na sjezdovce mozek a nechlastat !!! Dnes je ta kontrola kvůli tomu, že když někomu něco na sjezdovce uděláš, tak ten se s tebou pak následně může soudit o bolestné a alkohol mu k tomu navíc dává celkem slušnou kartu do ruky. Tím to ale končí.

27.11.2015 13:56:03 #17 

Zamiš

Tak ono je taky potřeba odlišit pití alkoholu a chlastání. Za mě říkám, že je dobře, že mi pojišťovna zaplatí léčení zlomené nohy, i když jsem si dal k obědu na svahu pivo. Protože, pokud by teď do pojistných podmínek přidali odstaveček o alkoholu, příště tam můžou přidat odstaveček o tom, že před jízdou nesmím jíst vepřo-knedlo-zelo, že si musím dát po obědě hodinu šlofíka… a kde se to pak zastaví??? Nakonec pak člověk zjistí, že mu to pojištění neplatí na nic.

27.11.2015 14:17:21 #18 

korsičan muž

>> #17, Zamiš, 27. 11. 2015 13:56:03

Jenže o tom ta diskuse je. Asi se shodneme, že jedno pivo problém není. Ale 10 kousků už ano. Stejně tak jeden panák při srovnání půlčáka slivovice.

To, že by ti pojišťovna zakazovala knedlo vepřo je dost extrémní názor, který nemá žádné logické opodstatnění. Hranice alkoholu, ale toto opodstatnění má. To je neoddiskutovatelný fakt. Jedinou otázkou zůstává ta hranice, kdy ano a kdy už ne.

Navíc, nikdo tě nenutí ani dnes, aby jsi měl na lyžování v Alpách uzavřené pojištění. To je tvoje svobodná volba. A když si tam pojišťovna do podmínek zanese, že knedlo zelo na sjezdovce ne, tak ti nezbyde nic jiného, než to respektovat. Buď se pojistíš, nebo nepojistíš. Svoboda rozhodování se tedy nijak nezmění.

Jinak naprosto sdílím názor, co napsal Radek v postu 14. Žádné plošné zákazy, stačí obyčejná spoluúčast. Třeba příkladem – nad čtvrt promile 50% a nad jedno promile 100%. A není třeba žádných složitých zákazů.

27.11.2015 14:42:18 #19 

Zamiš

čtvrt promile, to je právě to jedno pivo. já bych tu spoluúčast viděl třeba od půl promile nahoru. A to jen na újmě druhýmu člověku. Vepřo-knedlo je sice extrémní příměr, ale dali by se najít ji reálnější případy. Co lidi s nadváhou? Nejsou náchylnější na možnost zranění? Co lidi s brýlemi? Nehrozí, že snáze něco přehlednou? No co teprve takový lyžaři začátečníci… to je hotová časovaná bomba kdy se něco stane. Nevím, proč je dnešní doba tak zaměřená jen na alkohol…

27.11.2015 14:59:51 #20 

Zamiš

A vůbec, pokud je zde nějaká celospolečenská diskuze o bezpečnosti na svazích, začal bych povinnou helmou. To je věc, která smysl má a je snadno kontrolovatelná, ať už od obsluhy areálů, tak i od nějakých „sněžných policajtů“. Teprve až budeme mít v cajku tyto základní věci, můžeme řešit, kolik si dal kdo piv a jak to ovlivňuje jeho jízdu.

27.11.2015 15:14:32 #21 

no.01

Já bych to udělal tak jak to mají ve většině vyspělých zemí u řízení vozidel. Teda zákaz ano, ale od určité hranice. Tu hranici bych viděl tak půl promile. Jezdím lyžovat se synem do Krkonoš a někdy když tam vidím některé ožralé lyžaře (převážně naše severní sousedy) jakým způsobem lyžují tak mám vážně strach. A když mě nebo mého syna takový lyžař sejme tak mi asi bude jedno jestli po něm bude pojišťovna vymáhat škodu nebo ne. U nás cyklista nesmí sednout na kolo ani po jednom pivu. Poslední dobou se často stává, že naši pomahači a chrániči čekají před hospodou a dávají cyklistům dýchnout. Přitom když někdo ožralý lyžuje tak je to daleko nebezpečnější zvlášť pro druhé.

27.11.2015 15:27:48 #22 

mirjur muž

>> #18, korsičan, 27. 11. 2015 14:17:21

Ale to už snad tak funguje, ne? Dojde-li k zavinění pojistné události pod vlivem alkoholu (bez ohledu na množství), krátí se pojistné plnění na 50%. Nechce se mi teď studovat pojistné podmínky, ale žiju v tom domnění. Možná je tam uvedeno „může se zkrátit“ – s tím, že záleží na benevolenci pojišťovny.

Co tě nezabije, to tě posílí!

27.11.2015 16:09:43 #23 

oblouk

>> #1, ivan, 26. 11. 2015 19:35:51

Připíjím na Tvoje zdraví zatoulanče…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

27.11.2015 17:46:55 #24 

m3 muž

>> #13, korsičan, 27. 11. 2015 13:20:39

Když se ale něco stane, tak to zaplatíš. A na sjezdovkách by to přesně tímto způsobem mohlo fungovat taky. Normálně myslícího lyžaře by takové „omezení“ vůbec nelimitovalo a ožrala ať platí.

Teorie sice hezká,ale jak píše Radek

Bohužel cesta do pekla je dlážděná víme čím a zdravý rozum se nedá nařídit

To je přesně co jsem myslel.Navíc jak se postaví pojišťovna k situaci kdy nějakej jouda bez alkoholu srazí zezadu jiného a ten bude pod vlivem.Vinen je ten jouda,ale proč by na to měl doplatit třeba formou snížení pojistného ten kdo srážku nezavinil.Variant je mnoho a všechny budou mít nějaké ale.

27.11.2015 17:56:49 #25 

m3 muž

>> #19, Zamiš, 27. 11. 2015 14:42:18

Nevím, proč je dnešní doba tak zaměřená jen na alkohol

Není zaměřená jen na alkohol.Je zaměřená na stále větší regulaci a nařizování všeho možného a i nemožného. Viz tvůj příspěvek

začal bych povinnou helmou

Možná u dětí do 15-ti let bych si to dokázal představit.Dále už to považuji za šikanování.Stejně jako na kole.Naprostá většina lidí(hlavně těch co jezdí víc) helmu stejně nosí.Na lyžích obdobně.Tak proč nějaké zvláštní nařizování.Nutně by takové nařízení znamenalo zase nějaké vyjímky a pak vyjímky z vyjímek.

27.11.2015 18:29:02 #26 

korsičan muž

>> #24, m3, 27. 11. 2015 17:46:55

To je přesně co jsem myslel.Navíc jak se postaví pojišťovna k situaci kdy nějakej jouda bez alkoholu srazí zezadu jiného a ten bude pod vlivem.Vinen je ten jouda,ale proč by na to měl doplatit třeba formou snížení pojistného ten kdo srážku nezavinil.Variant je mnoho a všechny budou mít nějaké ale.

Na silnicích to přesně tak funguje desítky let a nikomu to divné nepřijde. Tam z vedlejší silnice vlítne jouda bez alkoholu a smete opilce na hlavní a nejvíc to odskáče právě ten opilec z hlavní, ačkoli nic „špatného“ neudělal. On jel pouze nalitej v autě. A přitom se v tomto případě vůbec žádná silniční šikana nekoná. Proč by se měla dít šikana na sjezdovkách ??? Na silnicích to jde, proč by to nemělo jít na sjezdovkách.

27.11.2015 19:14:02 #27 

m3 muž

>> #26, korsičan, 27. 11. 2015 18:29:02

Na začátku jsem psal,že neobhajuji ožralce na lyžích.Jen mi jde silně proti srsti jakékoliv zbytečné omezování,záka­zy,nařízení a regulace.Ausge­rechnet při zábavě,což pro většinu lidí lyžování je.V autě je to něco jiného,pohybuješ se v jiných rychlostech.

Dávám modelový příklad z praxe.Vstáváme v 6:00 v 6:40 vyrážíme z Neustiftu .Po běžeckých a sjezdových závodech o co nejlepší pistu cca v 8:20 začínáme při –10 st. píchat GS .Celé dopoledne se pak posunujeme(ne­lyžujeme) po kopci a mezi opravováním vyháníme blbce,kteří si navzdory ohraničení vyberou zrovna tréninkovou část kopce ,protože se jim zdá bezpečnější pro jejich malého potomka,případně si myslí že si to taky projedou.Cca v 11 je konec,jedeme se ohřát,něco zhltnout a někdy si dát s ostatními podobnými družně i panáka.Jedeme na kopec a balíme tyče.Při zpáteční cestě z kopce na zádech batoh a balík tyčí(kdo si to zkusil tak ví že toto se rovněž nedá považovat za lyžování) následuje srážka s debilem,který si jezdil mimo pistu freeride a jaksi ho nenapadlo při návratu na upravovanou část se podívat nahoru. A teď si představ,že bychom toho panáka měli přímo zakázanýho.

27.11.2015 19:21:44 #28 

korsičan muž

>> #27, m3, 27. 11. 2015 19:14:02

A ty ten balík tyčí vezeš po 10 pivech ??

Nic o úplném zákazu jsem nenapsal, ani mě to nenapadlo. Jasně jsem řekl, že je to věc diskuse a že pivo či panák po obědě není problém. Problémem je pulčák slivovice. Padlo tady několik návrhů, navíc, když podle nich se určitě pravidla měnit nebudou.

27.11.2015 20:33:00 #29 

HonzA_ muž

Asi lyžuji na špatných místech, ale nevšiml jsem si že by alkohol na lyžích byl nějaký zásadní problém.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

27.11.2015 21:11:47 #30 

m3 muž

>> #28, korsičan, 27. 11. 2015 19:21:44

A ty ten balík tyčí vezeš po 10 pivech ??

To určitě ne, 10 piv bych asi stejně ani nedal,nevím nikdy jsem to nezkoušel.Psal jsem to spíš jako příklad toho jak jsou regulace i v takovémto případě na prd.Asi si rozumíme,že nalitej lyžař zrovna tak jako nalitej cyklista je nebezpečnej nejenom sám sobě.Nemyslím si ,že zákaz mírný ,tvrdší nebo jiné restrikce něco zásadně změní.V autě u nás platí nula a jak to vypadá. Každou chvíli sedne nějakej blb do auta nalitej jak zákon káže.Pokud není úplně na šrot a neudělá velkej průšvih,tak se mu většinou stejně pomocí různých kliček,vyjímek a známostí podaří z toho dostat.Mě víc zaujalo,jak se vcelku nenásilně a bez nařízení většina lidí naučila používat helmy jak na lyže tak na kolo.A to k tomu nemuselo být žádné extra nařízení,vyhláška nebo já nevím co ještě.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy