Letní příprava
02.03.2010 13:26:57 #2
Ahoj, myslím, že pokud se chceš něco dozvědět, budeš se asi muset zeptat konkrétněji. Letní příprava je komplexní proces, který v sobě zahrnuje všechny složky sportovního výkonu, na suchu zejména kondiční a psychologickou. Její složení se v průběhu roku mění co do objemu, intenzity i složení. Hlavně se ale při jejím plánování vychází jednak z momentálního kondičního (psychického, technického, ..)stavu (nejlépe změřeného) sportovce a jednak z nějakých cílů. Ty cíle jsou jiné u závodníka (např. vydržet v maximální intenzitě 2× za den cca minutový výkon) a jiné u rekreačního lyžaře (např. vydržet volnějším tempem jezdit celý den (týden na dovolené) bez zvýšeného rizika úrazu nebo třeba bez zvýšení počtu zásadních technických chyb, nebo co já vím ještě jiného. Takže ten charakter sportovního výkonu je zcela jiný. Pro běžného rekreačního lyžaře je asi nejvhodnější volit všestrannější trénink, dále trénovat vytrvalost a silovou vytrvalost se zaměřením na svalové partie dolních končetin, břicha a zádových svalů. Hodí se kolo, zejména horské, plavání, inline bruslení ale třeba i tenis a další sporty. Dále je taky důležitý trénink rovnováhy. Řadu technických nedostatků bez něj v podstatě nelze odstranit. Jako prevence úrazů je také důležitý trénink kloubních rozsahů (protahování, posilování) U závodních lyžařů jsou ale priority jiné. Vytrvalostní trénink je spíše podpůrný, důležitá je rychlost, výbušná síla a trénink laktátového energetického systému. Nevím, jestli Ti to nějak pomohlo. I.
02.03.2010 13:35:56 #3
>> pool, 02. 03. 2010 11:46:42 Nijak to
nepřeháním (Krabice bude trochu jiného názoru). I. píše dobře. Trénovat
je potřeba obecnou vytrvalost, rychlostní vytrvalost, laktátovou toleranci,
protahovat, udržovat rozsah pohybu. Nezapomenout na občasné
procvičení svalů trupu, ideální je plavání.
Hlava se trénuje blbě, ale stojí za to se občas aspoň podívat na nějaké
lyžařské video, sjet si na kole nějaký kopec, jezdit rychle, aby člověk
neztratil vnímání rychlosti. Doma si nasucho cvičit postoj na lyžích,
přenášení váhy na hrany … Netřeba to přehánět.
02.03.2010 15:21:39 #4
No žádný závodník nejsem. Na kole jezdím celkem dost, plavu…Ale chtěl bych nějaké posilovací cviky na nohy, stabilitu a jak píše CzechSkier „dále trénovat vytrvalost a silovou vytrvalost se zaměřením na svalové partie dolních končetin, břicha a zádových svalů“. Pokud to jde nějak konkrétněji, budu rád.
02.03.2010 15:39:13 #5
>> #4,
pool, 02. 03. 2010 15:21:39 Podívej se třeba sem. Jinak se mi třeba v cykločasopisech líbilo
rozplánování tréninku podle záměru (od rekre až po závodníka) včetně
dávek a pauz a vrcholů sezóny.
Takové něco jsem volně dostupné pro lyžaře neviděl, ale určitě se bude
dát někde něco podobného najít nebo uzpůsobit. Tohle by mohlo být ono.
V této knize se podívej v příslušné
kapitole, jak to statisticky funguje s lyžováním a zjistíš, že „co kus,
to originál“. Obecně to autoři shrnuli asi ve smyslu že „rozhodující
jsou jiné psychomotorické kvality“ (citátuji nepřesně z hlavy, na
požádání doplním).
02.03.2010 15:52:36 #6
>> #4, pool, 02. 03. 2010 15:21:39 Ahoj, na stabilitu je celá řada balančních pomůcek, spousta e-shopů je nabízí. Ale klidně stačí chodit po zábradlí, po provaze, atd. Ty cviky tady popisovat, to by asi bylo dost náročné, navíc je potřeba správně zvolit zátěž, dávkování, atd. a to je individuální. Ale myslím, že Ti v každém slušném fitcentru poradí nebo doporučuji nějakou literaturu, např. na
http://www.sportshop.at/…teratur.html
můžeš objednat konditionstraining von pernitsch / staudacher a DVD koordinationstraining Obojí je dobré a je tam spousta cviků. Je to tedy v němčině. Ale je to speciálně pro lyžaře. Jinak určitě toho bude dost i na webu, ale spíše obecně. I.
02.03.2010 18:12:52 #7
>> #5, Krab, 02. 03. 2010 15:39:13 Ahoj,
ta první knížka je hodně pro vytrvalce, pro rekreačního lyžaře dost složité.
Ta Lyžování-kondiční příprava obsahuje velmi stručné obecné návody k dávkování různých druhů tréninků a je v ní i pár cviků (opravdu pár). Navíc některé z nich vyžadují již přechozí trénink. Ale v češtině asi nic lepšího nevyšlo.
Ty Geny vypadají zajímavě, nějak mi to uteklo. Ty ji máš? Stojí to za to? I.
04.03.2010 11:36:49 #9
>> #7, CzechSkier, 02. 03. 2010 18:12:52 V „Genech“ je (mj.) rozebráno několik sportů včetně statistiky – je vidět, na jakém vzorku se zkoumalo. Jinak spousta antropologie, o sjezdovém lyžování jako takovém cca 2 stránky. Pro Tebe asi zbytečné. Ale jinak ji hodnotím jako velmi dobrou knihu, zvlášť pro ty, kteří k tomu mají medicínský nebo biologický základ.
04.03.2010 12:57:46 #10
>> #8, ivan, 02. 03. 2010 22:17:00
Pokoušel jsem se v Levnejch knihách na internetu a neznaj jí… – a v Gradě jí už nemaj. Kdo jí sežene, může jí koupit pro mne? – díky.
04.03.2010 13:05:13 #11
>> #10, HOnza, 04. 03. 2010 12:57:46
Myslím, že jsem ji viděl v Opavě v normálním knihkupectví, ale asi nebude stát 19 Kč. Zítra se ti tam podívám a zavolám z obchodu.
04.03.2010 14:21:33 #12
>> #11, PavelKo, 04. 03. 2010 13:05:13
Ještě jsem se byl ve městě v Levnejch knihách podívát – mám ji i s rezervou pro Kraba a pro všeobecný použití na VL…
04.03.2010 19:57:57 #13
>> #11, PavelKo, 04. 03. 2010 13:05:13 Ahoj, a prosím tě ve kterém obchodě jsi ji viděl?
04.03.2010 20:08:50 #14
>> #8, ivan, 02. 03. 2010 22:17:00
Mám jí doma. Pokud nebude k dostání, můžu zapůjčit na oskenování.
04.03.2010 21:23:32 #15
>> #13, pool, 04. 03. 2010 19:57:57
V Jablonci v Levných knihách měli 4 výtisky – 3 jsem koupil a mám k dispozici pro účastníky VL, tedy i pro tebe :o). Myslím ale, že jich bude po republice v těchto prodejnách dostatek.
04.03.2010 21:52:53 #16
>> #13, pool, 04. 03. 2010 19:57:57
Pokud se ptáš na ten obchod v Opavě, tak to byl Librex na Ostrožné, nahoře v 1.patře.
05.03.2010 10:42:42 #17
>> #16, PavelKo, 04. 03. 2010 21:52:53 Tak jsem přišel asi pozdě, už ji nemají. Ale nechal jsem si ji objednat, prý příjde ve čtvrtek. A dík za info.
29.03.2010 19:20:31 #18
Nevíte někdo o internetovém obchodě, kde se dá ještě sehnat ta, Rieder, Fiala: Lyžování Kondiční příprava, Grada 2006?? Byl bych moc vděčnej za jakýkoliv tip. Zkoušel jsem už několik obchodů a všichni vyprodáno. Popřípadě klidně od někoho odkoupím. Klidně i naskenovanou verzi, za kterou bych byl asi nejvíce vděčnou, protože bych nemusel čekat na poštu.. PS.: peníze pošlu předem na účet!
29.03.2010 19:43:36 #19
29.03.2010 20:11:32 #20
29.03.2010 20:40:52 #21
Zkusil jsem objednat přes martunus.sk. Doufám, že konečně bude dostupná.
>> #20, TNS, 29. 03. 2010 20:11:32 Nechám ji zaslat bráchovi do ČR a ten jí přepošle do Kanady. Zkusím ho ještě ukecat, aby jí nechal naskenovat. :)
07.04.2010 05:03:17 #22
Takže knížka stále není na cestě. Důvodem je, že cituji z mailu "Lyžování – kondiční příprava“ bola nahradená knihou : Lyžování – pohybová příprava, 21 kondičních programů, od autorov : Machová Jitka, Treml Josef ". Má někdo zkušenosti s touto knihou? Nebo lépe, nebyl by někdo ochotnej za úplatu naskenovat Lyžování – kondiční příprava?? Uhradím na účet!
07.04.2010 08:05:43 #23
Ahoj,
myslím, že už jsem to psal, kvůli téhle knize bych si na Tvém místě život rozhodně nijak nekomplikoval. Zvlášť když si v Kanadě, kde se dá sehnat mnohem kvalitnější literatura. Navíc v kondiční přípravě jsou důležité objemy a intenzita cvičení, které jsou individuální, a mění se i v průběhu sezóny. Taky je důležité, co chceš trénovat. Jinak se připravují sjezdaří, jinak slalomáři a úplně jinak rekreační lyžař. Kvalitní a účinný plán Ti udělá pravděpodobně stjně jen kvalifikovaný trenér! Takže když místo náhodně vybraných a náhodně opakovaných cvičení z nějaké knížky se budeš přes léto pravidelně věnovat doplňkovým sportům, uděláš mnohem podle mne lépe. A bude Tě to i víc bavit…
I.
07.04.2010 08:35:16 #24
>> #23, CzechSkier, 07. 04. 2010 08:05:43
Ahoj Ivane,
chci tu knížku jako takovej doplněk. Říkal jsem si, že bych tam třeba mohl najít nějaký užitečný cviky, kterýma bych spestřil cvičení v posilovně. Jinak doplňkové sporty jen běhání, plavání. U nás jsem celkem dost hrál sqoash, ale tady ještě nevím jestli to vyjde. Zase to nějak nehrotím, všechno to dělám hlavně proto, že mě to baví. O nějaké knize, kterou bych koupil tady, už jsem taky přemýšlel. Pro zajímavost zajdu do nějakého bookstore.
07.04.2010 08:55:46 #25
No a právě tam moc cviků není, jen pár. Na internetu najdeš stovky lepších včetně videoukázek. Jinak Kanadský lyžařský svaz vydává dobré materiály. Doporučuji Fit2Ski od Petersena. Můžeš objednat zde nebo Ti to určitě objedná bookstore. Je to taková knížka, kde se popisuje kondiční příprava, výživa, rekonvalescence po zranění, psychická příprava, obecné tréninkové zásady, atd. Jsou tam i nějaká cvičení. Dá to to obecný přehled o problematice a pak pochopíš, co si třeba ještě dosehnat, když budeš potřebovat. Mám starší vydání, koupil bych i to nové, ale nechce se mi složitě řešit dopravu.
Pokud Ti jde o cvičení, Rakušáci natočili DVD (mimochodem společně s fotbalovým svazem) http://www.sportshop.at/…raining.html to je ale spíše o koordinaci, ne o posilování. Výborná (i se cvičeními) je taky rakouská klasika http://www.sportshop.at/…udacher.html – tu bych ti doporučil asi nejvíc.
No a tak bych mohl pokračovat. A to, co vyšlo u nás by bylo až úplně na konci seznamu, pokud vůbec.
Hodně zdaru.
Ivan
07.04.2010 10:24:53 #26
>> #22, Tichy, 07. 04. 2010 05:03:17
Mám obě knížky. Bohužel nemám možnost jí naskenovat. Pokud máš někoho, kdo je schopen to udělat tak jí klidně zapůjčím. Pohybuji se mezi Brnem a Prahou, takže není problém jí kdekoliv předat.
PS – ta „Lyžování – pohybová příprava, 21 kondičních programů, od autorov : Machová Jitka, Treml Josef“ je kravina. Na tu rovnou zapomeň.
07.04.2010 16:39:47 #27
>> #25, CzechSkier, 07. 04. 2010 08:55:46
Děkuji moc za tipy. Objednám tu Fit2ski a i když mi to nakonec třeba k ničemu nebude, tak aspoň procvičím angličtinu. :) Kdyby si měl opravdu zájem o to nové vydání, tak bych ti jí poslal poštou a přes ČR účty bychom se nějak vyrovnali.
>> #26, Pavlos, 07. 04. 2010 10:24:53
Díky za nabídku. Zkusím popřemýšlet jak to udělat a popřípadě se ozvu.
09.04.2010 03:09:39 #28
Tak jsem včera na kopci dumal, čím po lyžování přispěji do zdejší diskuze, až mě to v jednom ostrém obloučku v mžiku napadlo. A přiměl mě k tomu jeden pro většinu populace ne neznámý stav – bolely mě nohy.
Možná by nebylo od věci požádat Vás v této chvíli, abyste povstali
od počítače a před dalším čtením vykonali poctivých a svižných
100 dřepů. (Jedinci nad X let jich mohou provést jen 50, jedinci nad XX let
při nich již nemusejí být až tak svižní. ) …Hotovo? Popravdě, jak
Vám to šlo? Tuhly Vám pozvolna nohy? Nebo začaly dokonce pálit? Jsem
přesvědčen, že v některých případech nejsem daleko od pravdy.
Pokud jste trošku pozorněji sledovali letošní zimní olympiádu, potažmo diskuzní vsuvky s vybranými sportovci, možná Vám neunikl ani rozhovor s českým reprezentantem ve sjezdovém lyžování Petrem Záhrobským. A právě jedna z otázek tazatele Jaromíra Bosáka na Petra zněla zcela stručně a jasně: „Jaký máte osobák ve dřepu?“ (Myšleno nejlepší osobní výkon ve dřepu s činkou na ramenou. Mimochodem, v té chvíli bych se mohl v duchu dmout pýchou, protože Petrova odpověď zmínila stejnou hodnotu, které jsem před drahnými roky dosáhl i já – 160 kg.) Proč se jej redaktor dotazoval právě na tento údaj, je nanejvýš zřejmé. Nohy jsou při lyžování alfou a omegou. Břicho, záda, ramena, ruce rovněž plní svou funkci (avšak nikdy mě z lyžování nijak zvláště nebolely), ale nohy to celé zkrátka musí udržet. Stačí se podívat na filmové či fotografické záběry z lyžařských závodů jakékoli úrovně, abyste zjistili, že závodníci (tedy dobří lyžaři) nelyžují s rovnýma nicnedělajícíma nohama. V podstatě při jízdě neustále dřepují, vše za vysokého přetížení. A s trochou nadsázky by se dalo říci, že čím vyšší soutěž, tím hlubší dřepy jsou v ní k vidění.
Já jsem si už třetí den po sobě vzhledem k podmínkám, jaké na svahu
panovaly (liduprázdno, po ránu rychlá upravená sjezdovka), dával řádně
do těla, resp. do nohou – vysoké rychlosti, plné pohybové rozsahy. Není
tedy divu, že jsem své údy už hezky cítil. Má mimosezónní příprava už
řadu let značně pokulhává, lze říci, že čerpám z fyzického fondu
nabytého v minulosti. A stejně tak si i Vy sami sobě pokud možno
objektivně a pravdivě zodpovězte, jaký je právě Váš fyzický fond.
(Budiž Vám malou nápovědou, jak snadno Vám šlo úvodní dřepování,
pokud jste jej dle mého nabádání prováděli…v což ostatně příliš
nevěřím. )
Domnívám se, že je mezi veřejností (lyžující i nelyžující) stále nadmíru zakořeněné mylné dogma, že při lyžování se lyžař jen postaví na lyže a ty ho samy dovezou z kopce dolů. Tak tomu samozřejmě u lyžování není a v případě dobrého lyžování už vůbec ne. Přestože není nic proti ničemu nechat na lyžích, aby odvedly svou práci, je zapotřebí jim předávat (jak jinak než nohama) podněty a příkazy, měnit těžiště těla, reagovat na nastalé situace… A jak asi vše zmíněné prováděné slabýma až bezvládnýma nohama může dopadnout?
Kouzlo a podstata síly v nohou není v tom, že z nich při jízdě vytvoříte dva stoleté duby. Naopak, získáte jistotu v ovládání lyží, kterou v případě potřeby můžete využít, přitom Vaše jízda bude působit značnou lehkostí navenek a především Vy samotní ji takto budete vnímat.
Až tedy po sezóně na měsíce odložíte lyže (pokud jste tak již neučinili) a budete si přesvědčivě slibovat, že příští zimu sobě i ostatním ukážete, jací jste lyžaři, mějte na paměti, že bez dostatečné síly v nohách to jen sotva půjde. Není cílem lámat rekordy ve dřepech, což může být v konečném důsledku zejména ze zdravotního hlediska kontraproduktivní, ale jakékoli aktivity, při kterých své nohy během letních měsíců posílíte (fitness, cyklistika, in line, chůze do schodů), budou s novým sněhem příští zimy pro Vaše lyžování velmi užitečné.
09.04.2010 21:08:33 #29
>> #27, Tichy, 07. 04. 2010 16:39:47
Ahoj,
díky za nabídku. No než zjistím, jestli se jedná jen o dotisk, nebo je tam něco podstatně nového, zatím vyčkám. Ale každopádně moc děkuji za nabídku. Pokud se rozhodnu, rád ji využiju.
Ivan
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.