Domů Diskuze Foto a video rozbory jízdy Lyžařské oblouky ,diskuze a rozbory jízdy

Lyžařské oblouky ,diskuze a rozbory jízdy

08.04.2026 00:17:47 #1 

Thomas muž

atd..:-).před novou sezónou

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

09.04.2026 11:12:46 #3 

IIIvan muž

>> #2, Thomas, 08. 04. 2026 00:33:18

K IIIvanovi oblíbenému zdůražňovanému tématu " Dobrý oblouk je oblouk pod rádius lyže " přikladám k diskuzi video mé dcery při snaze demonstrovat tento oblouk vyššiho levelu pro hobby. Sice nikdy nebyla ve područí školy instruktora nebo lyžařskeho oddílu, ale snad drží správný směr rozvoje hobby lyžování .....Video odkaz: https://youtu.be/8hbDjqRjtec

Pekná jazda, dobre sa na to pozerá. Ako by si ohodnotil lepšie/slabšie stránky?

12.04.2026 00:02:55 #4 

Thomas muž

IIIvan…: '" Rozkaz zněl jasně: oblouky od kraje ke kraji. " Lyžování nechť baví, skol:-D

15.04.2026 08:51:12 #5 

IIIvan muž

>> #4, Thomas, 12. 04. 2026 00:02:55

(ty tie príspevky furt edituješ a mne sa to nechce stále dávať naspäť)

Ale dobrá jazda, (drobné) nedostatky teda preberieme dakedy osobne na kopci… :-)

19.04.2026 18:31:30 #6 

Thomas muž

>> #5, IIIvan, 15. 04. 2026 08:51:12

IIIvi >> #3, IIIvan, 09. 04. 2026 11:12:46

Jejií výslednice sil spolu s často opomíjenou rotací boků jdou přesně do hran v jednom okamžiku.Tedy, v zavřeném oblouku pod rádius. Text upraven.

24.04.2026 11:12:41 #7 

IIIvan muž

>> #6, Thomas, 19. 04. 2026 18:31:30

Odkáž jej, že takto si predstavujem ideálnu a kontrolovanú jazdu hobbíka na GS:

1. na strmšej časti (vhodne) zahajuje driftom – to boli tie debaty s viacerými adeptami pdre časom „poraďte ako ísť čisto carvingom na strmom, aby sa mi to moc nerozbiehalo“ – no nijako, na strmšom nadriftovať, presne ako tvoja dcéra.
  2. na miernejšej časti ide čisto po hrane a celkovo ten dojem je že to má pod kontrolou.

Ak by to chcela trochu zdynamizovať, tak jej odkáž , že by potrebovala pridať na aktívnejšej „predozadnej práci“ v prehranení. Tým by sa skrátila nájazdová fáza „vo vrstevnici“. Verím, že by to zvládla, len potom by to bola viac makačka :-)

(to myslím ako konštruktívnu pripomienku, nie nejakú negatívnu kritiku…)

27.04.2026 20:40:06 #8 

Thomas muž

>> #7, IIIvan, 24. 04. 2026 11:12:41

Díky za postřehy jízdy. Lyžování ji při studiích už tak moc nezajímá. Byla to její první jízda na té černé sjezdovce v resortu. Kdyby zkrátila ty oblouky, jak píšeš, tak bych s mobilem v ruce asi nestíhal. Kamera na helmě tu asi chyběla. Mám roky, proto ten můj pokyn od kraje ke kraji, abych ty oblouky, stihl natočit.:-)

18.05.2026 01:13:24 #9 

slak (SLAbý Kus) muž

K videu dcery: chyby je třeba opravit a naučené pak správně opakovat a to vícekrát, aby se správný postoj/ pohyb zažil. Chyba= lyžařova přirozenost, jež neodpovídá konstrukčním nárokům lyží. Můžete jezdit radostně s chybami, ale nevyužijete vlastností lyží= bez chyb je jízda mnohem radostnější. I Marco Odermatt má trenéra, protože sám dělá chyby. – Níže přikládám jedno z nejlepších výukových videí, na které jsem narazil. Angličtina je zřetelná, ale podstatné lze pochopit i pouze z grafik. Video je sice na low carving pro pokročilé, ale zásady pohybu platí i pro začátečníka. Hlavní zásada: při přechodu mezi oblouky zůstat ve stejně nízké pozici, jako v oblouku. – Při carvingu je pohyb opačný, nežli při smýkání (driftu): tam při smyku jdete v zatáčce s nohami do flexe (ohýbáte je v kolenou) a při přechodu (transmisi) nohy narovnáváte, čímž si odlehčíte („nadskočíte“) do dalšího oblouku. – Při carvingu je pohyb naopak, proto dělá lidem se zažitým smykem problémy: zevní/spodní noha se narovnává (extenduje) v oblouku (!) a přenáší se na ni pak zhruba 70%-80% vaší váhy. – Při prvém pohledu na jízdu vaší dcery vidím, že má nohy stále stejně ohnuté po celou dobu a do nástupu oblouku pak musí vskočit…jízda pak působí trhaně- viz video. – Carving není pouze jízda po hraně, ale vyřezávání oblouku podle rádiusu lyže. A jde o nesmírně technicky náročnou disciplínu, při které musíte udržet rovnováhu pod tlakem dynamicky se měnící odstředivé síly. – Navíc, spolu s technologiemi se mění i technika jízdy. Nové konstrukce, přicházející s každou sezónou, vyžadují i změnu techniky jízdy.

Neexistují špatné lyže, jenom špatný výběr
Video

18.05.2026 01:26:51 #10 

slowthinker

>> #9, slak (SLAbý Kus), 18. 05. 2026 01:13:24

Angličtina je zřetelná, ale podstatné lze pochopit i pouze z grafik.

Na youtube lze titulky přepnout do češtiny.

18.05.2026 01:39:32 #11 

slak (SLAbý Kus) muž

Květen, půl druhé v noci a na lyžařském fóru to žije! ..... Já se u lyžařů bohužel setkávám s těžkým nešvarem a sice sebepřeceňováním. Proto většina lidí na svahu jezdí lepší lyže, než na jaké stačí. Mám takové osobní přirovnání: Někdo si koupí Ferrari a pak v něm vozí brambory z pole. A nechce pickup, to je totiž auto na hovno, protože nemá zrychlení. Pickup na brambory si pořídí jenom blbci, co nevědí, co je to super auto. * Taktéž jsem přesvědčen, že 80% lyžařů jsou snobové, které lyžování ani moc nebaví, spíše se chtějí jenom ukazovat. * Ale aby bylo jasno: nic proti tomu, dělám jenom psa-obranáře a snažím se, aby potencionální lyžaři- srdcaři nepodlehli radám lidí, kteří lyžím nerozumí. * To je čistě orientačně obecná úvaha, která předmětně do téhle diskuze nepatří. Ale budou dvě ráno, snad v tomto čase budu pochopen.

18.05.2026 01:54:04 #12 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #10, slowthinker, 18. 05. 2026 01:26:51

Díky za informaci, tohle mne nenapadlo… V tom případě sem dám ještě jedno video o třech fatálních chybách při carvingu. Snad tam půjdou také nahodit české titulky, je to v němčině. * Pokud berete lyžování vážně a nejste expert, vystačíte si s dvěma uvedenými videi více sezón. Pokud tedy neangažujete učitele- instruktora. * Coby sadistický otec jsem tahle videa pouštěl dětem před každým nástupem na svah a vcelku didakticky to ještě komentoval. Pak u instruktora pouze šolichali drobné chybičky. * Základem je vždycky teorie, při jejím pochopení a ochotě se učit pak jde všechno samo. * A tím ani zdaleka netvrdím, že kdo nemá techniku, nemůže mít radost z lyžování, tak to není. Ale platí, že čím lepší technika, tím větší spektrum radosti, ze kterého si můžete vybírat.

Video

18.05.2026 09:03:30 #13 

IIIvan muž

Dobrý príspevok.

Ale doporučenie tréningu crossunder prehranenia je potrebné brať vo vzťahu k úrovni konkrétneho lyžiara. Ak adept nemá dostatočne zautomatizovaný správny základný postoj a nevníma dostatočne predozadnú rovnováhu, tak crossunder je cesta do pekla a jazdec ostáva často „vzadu“…

Použil by som obdobu tvojho prirovnania ku Ferrari:

Jazdec na Octavke TDi ide pri práci s plynom do šmyku v miernej zátačke pri 80 kmh. Nemá cit na to aby to išlo hladko, ale kúpi si radšej Ferrari – a to potom bude ako zvládať prejazdy zátačkou pri 200kmh?

Pre istotu, dobrým základným postojom nemyslím „vie na tom nejako stáť“. Zautomatizovaný (echt) správny základný postoj nemá takmer nikto z hobbíkov, väčšina aj tých „akčnejších“ nevie dobre kompenzovať predozadnú rovnováhu v rôznych terénoch/povrchoch, meniť rytmus oblúkov apod.

18.05.2026 11:16:09 #14 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #13, IIIvan, 18. 05. 2026 09:03:30

Ano, k tvému příspěvku nemám, co dodat!… tvůj příklad s driftem v zatáčce je velmi případný…Jsem dalek nějakého stylového purismu a že radost z jízdy není závislá na technice, je bez debaty.....Ovšem mne ničí snobové, kteří ve mne vzbuzují kognitivní disonanci mezi řečeným a viděným… Můj známý si koupil Redstery X 9.8 a tvrdí o nich, že to jsou nejlepší lyže na světě a kdo je nemá, je blbec…a pak mi pošle video, na kterém jede z 80% smykem, prokládaným postavením lyží na hranu v rádiusu 40 metrů (na modré). Nejenom, že tohle nemá smysl, ale dotyčný zblbne okolí a teď nutí de fakto začátečníkům lyže z race řady…na ničem jiném se prostě nedá dobře jezdit!… Jsem z toho na nervy…* Ovšem! Ty jseš kompetentní osoba a měl bych na tebe osobní estetický dotaz: Už dlouho si myslím na Völkl Peregrine 76 a teď mám možnost je koupit za 580.- Euro, ovšem v příšerné fialovo-tyrkysové barvě (viz odkaz na stránky Völklu níže). Příští rok budou k mání v prvotních slevách 20% za 800.- Euro (katalogová cena je 1000.- Euro). Mám si počkat na hezké dražší lyže, anebo koupit teď lacinější, ale hnusné? Co bys dělal ty? Bilanci si udělat dokážu, ale stále mi to vychází na čistých 50:50 a proto tě prosím o čistě subjektivní necenzurovanou odpověď, jak bys to řešil ty…bál by ses, že se ti za ty fialky budou na lanovce vysmívat?…předem díky za odpověď! https://volkl.com/…76-skis-2026 Tady dole na stránce je hezký design dražšího modelu na příští rok 2027: https://www.powder7.com/…kis/for-sale

18.05.2026 11:23:39 #15 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #14, slak (SLAbý Kus), 18. 05. 2026 11:16:09

Teď kontroluji odkaz a koukám, že fotky se na stránkách Völklu zobrazují až po obnovení stránky… dávám tedy ještě jeden odkaz na hnus fialovej: https://www.lyze-radotin.cz/…t-12-p216678 V leteckém inženýrství se traduje, že hezká letadla mají lepší letové vlastnosti, nežli letadla ošklivá. Platí to i u lyží?!?

18.05.2026 11:52:20 #16 

IIIvan muž

>> #14, slak (SLAbý Kus), 18. 05. 2026 11:16:09

Ovšem! Ty jseš kompetentní osoba

Kompetentní? Možno v niektorých záležitostiach, ale estetika ku nim nepatrí :-)

Ale pocitovo: Ja by som si veru fialové/ružové lyže nekúpil, ani keby mi niekto za na zaplatil( a to mi inak na dizajne lyží moc nezáleží…).

18.05.2026 12:54:52 #17 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #16, IIIvan, 18. 05. 2026 11:52:20

Děkuji mnohokrát za pomoc! Když se kámen viklá, stačí do něj fouknout a pak se lehce překlopí!

18.05.2026 18:16:43 #18 

Thomas muž

Zdravím. Asi znova opakují : úkol zněl jasně :) od kraje ke kraji ! sjezdovky a už v tom zahájení ! dělat oblouky pod rádius lyže :-). Na svah dle mě patři učení očima a z vlastních chyb nerovnováhy, ne ty teoretické poučky, to mladí nemají rádi.. Ten tvůj odkaz race je moc dobrý. V podstatě si myslím, že základ vychází z technika jízdy v krustě .Asi před 15–20 lety se velmi strmý svah s ledovou krustou 2 cm nedal téměř sjet, tenkrát vzpomínám na rovných lyžích s tehdejším rádiusem 25–30m. Doporučuji aspoň 10 krát vyzkoušet, jak je to echt obtížné. Z toho vznikla tenkrát před 15 lety freeride technika odlehčení i podtaženi oblouků. Na pistě to bylo velmi lehké, i když okem těžko postřehnutelné, ale vyžadovalp to už sílu svalů,tak bych neřekl, že stačí fouknout a lyže se překlopí. Ha,ha :-) Tato technika se díky hodně krojeným lyžím pozapoměla díky tomu,že se zapomělo odlehčovat. Logicky s kopírovánim race nízkych postojů závodníků v tv, pak do karv éry 20 let masového lyžování nastoupila snadno proveditelná prdelačka přikloněním pánve do oblouků, ale … vyjma některého vytříbeného race sektoru .Dobré je, že znova se do toho závodního sektoru, který byl vždy mimo mě a nerozumím mu, že se ta technika znova vrací.

18.05.2026 18:28:36 #19 

slowthinker

>> #18, Thomas, 18. 05. 2026 18:16:43

Na svah dle mě patři učení očima a z vlastních chyb nerovnováhy, ne ty teoretické poučky

>> #12, slak (SLAbý Kus), 18. 05. 2026 01:54:04

Pokud berete lyžování vážně a nejste expert, vystačíte si s dvěma uvedenými videi více sezón. Pokud tedy neangažujete učitele- instruktora. Základem je vždycky teorie, při jejím pochopení a ochotě se učit pak jde všechno samo

Mám to blíže k Thomasovi.

• hlava zamořená teorií lyžování neprospívá
  • lepší cesta (aspoň pro mne) je intuitivní lyžování, zkoušet na lyžích věci co fungují i nefungují, nebát se a nebát se padat (až do bezvědomí :-) )

Na jednu stranu jsem rád, že jsem tady na fóru na stará kolena pochopil, jaký je teoretický rozdíl mezi carvingovým / klasickým tlakem v průběhu oblouku. Ale prakticky jsem se naučil používat obě metody přirozenou cestou sám, a nechtěl bych se podle té teorie učit lyžovat.
Jednou jsem dvě hodiny jezdil podle rad člověka co lyžování rozumí a byl jsem z toho na palici. Kdybych ho měl jako osobního trenéra pořád, zlepšoval bych se 10× pomaleji než když jsem jezdil sám a intuitivně.

Taktéž jsem přesvědčen, že 80% lyžařů jsou snobové, které lyžování ani moc nebaví, spíše se chtějí jenom ukazovat.

Záleží na bublině do které se dostaneš.
Ale z pohledu celkové populace to asi platí. A není to způsobené tím, že to jsou lyžaři, ale že to jsou lidi.

18.05.2026 20:57:38 #20 

IIIvan muž

Asi znova opakují : úkol zněl jasně :) od kraje ke kraji ! sjezdovky a už v tom zahájení ! dělat oblouky pod rádius lyže :-). Na svah dle mě patři učení očima a z vlastních chyb nerovnováhy, ne ty teoretické poučky, to mladí nemají rádi.. Ten tvůj odkaz race je moc dobrý. V podstatě si myslím, že základ vychází z technika jízdy v krustě .Asi před 15–20 lety se velmi strmý svah s ledovou krustou 2 cm nedal téměř sjet, tenkrát vzpomínám na rovných lyžích s tehdejším rádiusem 25–30m. Doporučuji aspoň 10 krát vyzkoušet, jak je to echt obtížné. Z toho vznikla tenkrát před 15 lety freeride technika odlehčení i podtaženi oblouků. Na pistě to bylo velmi lehké, i když okem těžko postřehnutelné, ale vyžadovalp to už sílu svalů,tak bych neřekl, že stačí fouknout a lyže se překlopí. Ha,ha :-) Tato technika se díky hodně krojeným lyžím pozapoměla díky tomu,že se zapomělo odlehčovat. Logicky s kopírovánim race nízkych postojů závodníků v tv, pak do karv éry 20 let masového lyžování nastoupila snadno proveditelná prdelačka přikloněním pánve do oblouků, ale … vyjma některého vytříbeného race sektoru .Dobré je, že znova se do toho závodního sektoru, který byl vždy mimo mě a nerozumím mu, že se ta technika znova vrací

Toto si pre istotu ulozim do zajtra :-)

18.05.2026 22:23:29 #21 

slowthinker

Asi před 15–20 lety se velmi strmý svah s ledovou krustou 2 cm nedal téměř sjet … Z toho vznikla tenkrát před 15 lety freeride technika odlehčení i podtaženi oblouků.

Můžeš poslat nějaké detaily, případně odkaz? Jediná technika kterou v krustě znám je „přeskok“, ale ta bude stará minimálně jedno století.

21.05.2026 16:52:59 #22 

slak (SLAbý Kus) muž

Thomas & slowthinker… Pánové, tohle je velmi komplexní tématika, takzvaně multiparadigma­tická= každý má svoji pravdu……na výuku existují různé „školy“ a ne jinak je tomu i u lyžování. Koukal jsem na instruktory s malými dětmi a jeden začíná hned s carvingem, druhý učí nejdříve pluh a smyk…… jsem bývalý vrcholový sportovec v halovém sportu a po nás byly tréninky jiných sportů, při kterých jsme se zúčastnili, pokud měli málo lidí. V létě bylo měsíční atletické soustředění s atlety. Kolegové sportovci nás učili základní grify, kudy na to, sám bych na to přišel možná za 20 let (z výše uvedeného snad vyplývá, že sportovně nejsem úplné nemehlo). „Vem to přes třetí článek ukazováku a až to při odhozu bude opouštět tvoji ruku, brnkni na ocas lehce prstem, ono se ti to pak za letu zvedne.“ Anebo: „Míč zásadně přes prostředníček s tlakem tak o ⅓ větším, nežli u ostatních prstů.“ A podobně…* …Pokud by instruktorovi trvalo déle vás naučit něco, čeho dosáhnete dříve intuitivně, pak by to nebyl dobrý instruktor…… doufám ale, že si rozumíme v tom, že radost z jízdy není definována technikou, technika je úplně jiná problematika……jak jsem již psal i Odermatt má svého trenéra a neznamená to, že je na lyžích tvrdej. Viděl jsem rozbor jeho jízdy včetně grafiky i s vyhmátnutými chybami, které ho stály desetiny…… tohle je pro mne velké téma: FISky a od nich se odvíjející komerční závodní lyže jsou koncipovány pro určitý druh pohybu. Branky i technické parametry mají přesně dané hodnoty… otázka tedy je, zda- li na výkonnostních lyží můžete jezdit co chcete, anebo musíte jet tak, jak jsou konstruovány lyže……zde opět vidím chyby neumětelů, kteří si pořídí výkonnostní lyže, pak na nich jedou smykem a jsou spokojeni. Problém je v tom, že můžete sice jet v pohodě, ale schopností lyží a jejich cenu pak využijete na 10%-20%. Jasné uvidím člověka s lyžemi za 35 tisíc, na kterých se se fakto trápí, přičemž mnohem lepší službu by mu odvedly lyže za ⅓ ceny……tohle ale není otázka hlouposti, nýbrž smyslu. Já na nikoho nenadávám, pouze se snažím, aby se mezi lidem nešířily bludy……a kudy chodím, tudy se učím, proto vám děkuji za inspirativní příspěvky!

21.05.2026 16:59:31 #23 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #21, slowthinker, 18. 05. 2026 22:23:29

Také by mne to zajímalo…ale spíše, nežli přeskok, bych viděl přiměřené odlehčení před zahájením oblouku, aby pak člověk nezapadl příliš hluboko. Tam to bude hodinářská práce o hledání rovnováhy mezi přidupnutím a stlačením sněhu a mezi co nejmenším nadlehčením tak, aby se člověk člověk ještě udržel na krustě. A lyže držet co nejvíce naplacato. To mluvím z logiky, nikoliv (velké) zkušenosti. A představuji si situaci, kdy je nosnost krusty na hraně a místy se propadá.

21.05.2026 17:05:33 #24 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #19, slowthinker, 18. 05. 2026 18:28:36 * „nebát se a nebát se padat (až do bezvědomí“ Lyžovat mne učil bývalý mistr republiky ve sjezdu a ten měl jedno pravidlo, které je pro mne svaté: Kdo nepadá, neumí lyžovat! * já padám furt, ačkoliv s nastupujícím věkem si dávám čím dál tím většího majzla a navíc se mi čím dál tím hůř vstává… předloni jsem si při běžném ani ne pádu, spíše takovém sesunutí-sklouznutí zlomil ruku. A věkem nic nenaděláš!

21.05.2026 21:12:24 #25 

oblouk muž

>> #23, slak (SLAbý Kus), 21. 05. 2026 16:59:31

Přidám jednu dávnou fotku – takto efektně lyžovali mistři přibližně před sto lety. Technika přeskoku umožňovala těm co to uměli sjíždění za každých sněhových podmínek, na každém sklonu svahu. V krustě je to dodnes jediná opravdu spolehlivá technika.

Tvůj popis CITLIVÉ práce s tlakem při jízdě v krustě je teoreticky velmi dobrý, ale prakticky téměř nepoužitelný. Důvod? Ta krusta nikdy nebývá stejně silná, stejně tvrdá a jediný způsob jak v ní JAKŽ-TAKŽ sjíždět je opravdu přeskok. Zažil jsem ale, že ani ten nebyl možný – krusta se prolamovala nepravidelně. Pod krustou byl bořivý snih a krusta se buď nedala prorazit a rozjelo se to a v zápětí se to propadlo což bylo strašně nebezpečné – nesjízdné.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.
Fotky

21.05.2026 21:56:40 #26 

Thomas muž

>> #22, slak (SLAbý Kus), 21. 05. 2026 16:52:59

…* *doufám ale, že si rozumíme v tom, že radost z jízdy není definována technikou, technika je úplně jiná problematika……jak jsem již psal i Odermatt má svého trenéra a neznamená to, že je na lyžích tvrdej. Viděl jsem rozbor jeho jízdy včetně grafiky i s vyhmátnutými chybami, které ho stály desetiny…… tohle je pro mne velké téma:**

Slaku, máš v tom asi trošičku hokej, či moc piv. Jsem taky fanda Odermatta. Ten na ledovci v tom úplně pár dnů novém videu ze Saas trénoval paradoksně :-) neznatelně viditelný odlehčený smyk jen ve zkrácené výseči , ihned po zahájeni oblouku. Tak nevím, proč proti té technice zbrojíš už od prvních komentů. Je úplně fuk na jakých lyžích to lze trénovat, klidně na rovných z.80 let. :-) To jest , dle mě zřejmě návrat ke starým opomenutým praktikám, dnes už v zapomnění.

21.05.2026 22:24:30 #27 

Thomas muž

>> #25, oblouk, 21. 05. 2026 21:12:24

Jj. Tak jest. A carv lyže tomu v krustě zas tak moc nepomůžou.

22.05.2026 00:24:29 #28 

slowthinker

Ad přeskok

>> #23, slak (SLAbý Kus), 21. 05. 2026 16:59:31

přiměřené odlehčení před zahájením oblouku, aby pak člověk nezapadl příliš hluboko. Tam to bude hodinářská práce o hledání rovnováhy mezi přidupnutím a stlačením sněhu a mezi co nejmenším nadlehčením tak, aby se člověk člověk ještě udržel na krustě.

Taky nemám moc zkušenosti s krustama (a jsem tomu rád).
Ale mám pocit, že bych se v krustě intuitivně bál použít takové to zahájení oblouku s klasickými rovnými lyžemi, kdy člověk nejprve zatlačí na patky a tím dostane lyže nahoru. Protože v krustě by se mi přitom špička mohla zapíchnout do krusty nebo o ni jenom blbě štrejchnout.
A to mluvím o starých rovných lyžích, na nových tlustých ani patky zamačkávat nejde. (Kdykoli jsem v hlubokém přestoupil ze starých úzkých na tlusté, cítil jsem se jak na namydlených schodech. A to proto že jsem nezměnil techniku jízdy; vzhledem k tomu že jezdím intuitivně, musel jsem intuitivně hodně dlouho hledat jak se na těch tlustých vlastně jezdí.)

Takže z krusty jsem opravdu co nejopatrněji „naplocho“ a zcela neelegantně vyskočil. A pak to nejtěžší na celé operaci bylo ty lyže do krusty strčit a mít je přitom orientované ve správném směru.

Aby bylo jasné, psal jsem o krustě do které jsem se propadal. Pokud mě krusta udrží, je všechno mnohem jednodušší – stačí se modlit abych nepropadl.

>> #27, Thomas, 21. 05. 2026 22:24:30

Jj. Tak jest.

Teď ti nerozumím. Souhlasíš s obloukem, že jedinou technikou je přeskok, a sám jsi předtím napsal že před 15 lety se objevila nějaká nová úžasná technika?

22.05.2026 01:16:57 #29 

slowthinker

Ad samoučení vs instruktorčení
Ad FIS lyže

>> #22, slak (SLAbý Kus), 21. 05. 2026 16:52:59

Pokud by instruktorovi trvalo déle vás naučit něco, čeho dosáhnete dříve intuitivně, pak by to nebyl dobrý instruktor

Věřím, že toto je individuální především podle založení dotyčného cvičence/samou­čence. U mě platí, že čím míň myslím, tím je to pro moje lyžování lepší ( https://snow.cz/…eni-clanek/5#… )
A částečně to záleží i na druhu sportu (u lyžování cvičenci-samoukovi pomáhá zesílená zpětná vazba ve vyšší rychlosti) a na schopnostech instruktora.

otázka tedy je, zda- li na výkonnostních lyží můžete jezdit co chcete, anebo musíte jet tak, jak jsou konstruovány lyže

Odpověď: Nemůžete jezdit úplně co chcete, ale záběr využitelnosti FIS slalomek a obřaček je velmi široký, mnohem širší než je jejich originální určení, jsou to velmi univerzální lyže.
U SG a DH lyží toto neplatí :-)

Tak třeba na slalomkách se dají jezdit dlouhé oblouky jakož i rovně a rychle.
(V minulosti tu proběhly posměšné diskuze o (ne)možnosti jet „kilo na slalomkách“, ale posměváčči to evidentně ani nezkusili. Asi se bojí padat ;-) )

Jasné uvidím člověka s lyžemi za 35 tisíc, na kterých se se fakto trápí, přičemž mnohem lepší službu by mu odvedly lyže za ⅓ ceny

Žiješ v jiném světě než já? FISové lyže jsou právě ty nejlevnější, a ty co jsou podle staré normy jsou skoro zadarmo.
A otázka je, jestli toho člověka náhodu nebaví se na lyžích „trápit“? Ne každý chce samotočky a ne každého baví jednoduchý pohodlný život.

Jinak mám osobní zkušenost zcela opačnou než ty. Jednou jsem si v půjčovně vzal lyže, které se ukázaly jako „zcela nevýkonnostní“. Měl jsem doslova pocit, že jsem zapomněl lyžovat, ty lyže na mě nereagovaly a dělaly si co chtěly. Po první jízdě jsem je šel vyměnit, a spadl mi kámen ze srdce – ukázalo se že jsem lyžovat nezapomněl, bylo to v příliš měkkých lyžích.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy