BROUŠENÍ-MAZÁNÍ RUČNĚ (strana: 5)
22.01.2011 19:03:01 #121
Súdruhovia, terazky som z toho voľajaký zmätený.
TNS – píšeš „čajové sviečky/atď“ z toho usudzujem, že pokladáš všetky za zhruba rovnocenné pre použitie na mazanie lyží( áno?). HOnza píše " Jo – jsou nějaký mastný a měkký – už při teplotě ruky se z nich daj tvarovat různý potvůrky, snadno se s nima maže za studena". Ja používam konzumné – ale nestalo sa mi, že by sa teplotou ruky stali tvárnymi. Asi budú medzi nimi určité rozdiely.
Od doby, keď som sebe a aj partii kamarátov lyže namazal bežeckým stúpacím voskom (značkovým, z kapitalistickej cudziny) na sviečky nedám dopustiť. Na lyžiarske vosky som,po ručnom „poďakovaní“ od kámošov za kvalitné namazanie, akosi zanevrel. Vôbec neocenili, že hore kopcom mohli stúpať ako nikdy predtým, akosi im vadilo, že dolu kopcom sa spustiť nedalo.. Bolo to v dobách Kandaháru, kožených a gumových lyžiarok, šroubovaných hrán, umelých sklzníc z pertinaxu .. a véľmi riedkeho výskytu vlekov. Ale zato hojného výskytu snehu. Odvtedy(mal som asi 8 rokov) si pamätám, že nie je vosk ako vosk. Takže – aké sviečky odporúčate používať – čajové, hrobové kahančeky alebo sviečky konzumné, prípadne aké iné sa Vám osvedčili?
22.01.2011 23:08:22 #122
>> #121, boso, 22. 01. 2011 19:03:01
Ahoj,
Tak to sa musíš opytať HOnzu,alebo jeho učedníkov:)Ja som len obyč „mainstream“,používam len komerciu.Tréningové a pretekárske vosky+lekárenský parafín na čistenie.
22.01.2011 23:16:12 #123
>> #121, boso, 22. 01. 2011 19:03:01
Jakmile vidím svíčku hned jí beru a mažu a mažu… . No, popravdě, neřeším to
jakou – ale používám hlavně ty hrobečkový – když jí vyklepnu
z kelímku, je na dně plechový kolečko a tím vytáhnu knot a zázrak je
k použití. Namažu s ní cca 5 párů lyží – zbytečky nosím po
kapsách a mažu s tím nešťastníkům, kteří uvízli na svahu a občas
i závodníkům, kteří promazali
.
02.02.2011 09:35:30 #124
Zdravím a připojím se se začátečnickou otázkou, rád bych si pořídil
nějaký brousek na přibroušení boční hrany po pár dnech ježdění.
Nechce se mi v zahraničí hledat servis, když stejně nevím, jestli to umí
a jestli mi lyže nezmrší. Takže něco jednoduchého, co mi bez brusičských
zkušeností umožní přiostřit bok na 88° (možnost změny úhlu by
potěšila, kdybych změnil preferenci), udrží úhel a bude co nejvíc
debil-fest und idiot-sicher, abych si lyže nedomrvil víc než jsou . Nasměrování na konkrétní
výrobek by potěšilo
Díky
02.02.2011 09:39:42 #125
>> #124, johny_r, 02. 02. 2011 09:35:30
http://www.swixsport.com/…default.aspx?…
k dostání v každém Hervisu etc…
02.02.2011 09:43:05 #126
>> #124, johny_r, 02. 02. 2011 09:35:30
nebo tady jako sada :
http://www.lisshop.cz/produkt/?…
Obojí je dostatečně blbuvzdorný, jak požaduješ.
02.02.2011 12:02:59 #127
A jéje, to je zase výběr, ve kterým se nevyznám . Ale díky moc. Jestli to
správně chápu, tak ten žlutej od Toko je v soupravě s brouskem na
ostření a diamantem na leštění. Ty od Swixu maj jenom brousky a diamant by
se případně musel dokoupit. Je to tak? Od toho Swixu jsou tam Edger Pro, Comp
a 2×2. Předpokládám, že stačí ten nejjednodušší, ale jaké jsou
výhody těch lepších?
díky moc.
02.02.2011 12:18:44 #128
>> #127, johny_r, 02. 02. 2011 12:02:59
Ahoj,
řeš pouze Swix 2×2 (stojí tusím kolem 600 Kč), nebo uvedené TOKO.
SWIX je za nejmíň a do kapsy stačí. Toko máš navíc s diamantem na přeleštění, zvaž si sám, jestli to budeš dělat. Pokud jo, kup TOKO. Pokud ne – SWIX.
Všechno ostatní pusť z hlavy, má smysl se o to zajímat, jen jako o jednu z mnoha věcí, které budeš potřebovat, pokud budeš dělat ruční servis doma.
Skol
02.02.2011 13:35:13 #129
02.02.2011 13:45:54 #130
Díky. Ten easy sharp basic se mi líbí, protože umí i 87°, kdybych tak chtěl někdy brousit. Na druhou stranu, zase neumí spodní hranu. Teď to sice nepotřebuji, protože mám variabilní odklon a to ručně nabrousím asi těžko, ale zase co kdyby do budoucna. Tak nevím. Buď Toko v tom setu s diamantem nebo ten Vola Easy. Co myslíte? Na druhou stranu, našel jsem Swix Edger Comp za 664 Kč. Sice nemá diamant, ale zase má nastavitelný všechny myslitelný úhly a diamant by se do něj dal asi dokoupit ne? A byl bych na nějaký podobný ceně, jako za tu Toko sadu. Nebo se pletu? Díky.
02.02.2011 14:28:59 #131
>> #130, johny_r, 02. 02. 2011 13:45:54
Nevím, kolik tomu chceš věnovat času a financí. Osobně bych pořídil nějaký lepší boční multiúhelník a k tomu delší pilník na broušení od skluznice. Úhel od skluznice si necháš udělat v servisu, pak jenom dolaďuješ. Časem asi pořídíš i svěráky a ostatní věci, pokud je už nemáš. Skol.
02.02.2011 15:12:41 #132
Moc času tomu věnovat nechci. Před výjezdem to s radostí svěřím do rukou pana Šmída v Montaně. Po pár dnech ale člověk začne pociťovat, že hrany „tupnou“ a chci skutečně jen něco, čím přejedu lyže ráno v lyžárně, abych zachoval jakous takous ostrost po dobu celé dovolené neb se mi nechce svěřovat lyže neprověřenému servisu na místě. Takže do toho nechci investovat moc a ani nemám samobrusné domácí ambice :). Sada na 88/89° s brouskem a diamantem od Toko bez možnosti brousit spodní hranu a brousit třeba na 87° stojí 1000 Kč. Swix Edger Comp nastavitelný od 85 do 90° ze strany a 05–1° odspoda stojí 664 Kč, akorát nemá ten diamant. Takže se ptám, kde je problém. Pokud oželím diamant, budu mít za míň peněz pravděpodobně mnohem univerzálnější nástroj. Nebo se pletu?
02.02.2011 15:19:57 #133
>> #132,
johny_r, 02. 02. 2011 15:12:41
Já jsem na materiál celkem dobytek a brousím vždy min. 5 párů
najednou – podle toho tomu přikládej váhu.
Když už lyže znatelně „tupnou“, diamantem to nezachráníš, zvl. ne po
„pár dnech“ ježdění. Diamant je na každodenní údržbu. Brousím jím
tehdy, když se jezdí po měkkém sněhu – a nebo lyže, kterým potřebuji
zachovat zbytky úzkých hran a je mi líto je vyhodit. Diamant je na leštění
nových a drobnou údržbu stávajících hran.
Jinak, kvůli rychlosti práce (a díky nadstandardně širokým hranám jisté
značky lyží), dělám většinou hrany nové, a to pilníkem. Barbarství,
ale rychlé. Na broušení odspoda kašli, multiúhelník mám, ale příště
bych si pořídil rovnou 88° a 87°pevné vodítko.
02.02.2011 15:23:44 #134
Kdyz uz jste u toho.. zajimalo by mne co je tady: http://www.volaracing.cz/…p-11018.html za brusny material. Hadam ze je tam neco napevno a zamenit za vlastni pilnik to asi nelze, co?
02.02.2011 15:33:10 #135
>> #134, mag, 02. 02. 2011 15:23:44
To je iba uholník, o ktorý si svorkou prichytíš pilník a ideš …
a vyzera to asi takto http://www.harbskisystems.com/…/sharpen.htm
02.02.2011 15:35:28 #136
02.02.2011 15:37:01 #137
>> #132, johny_r, 02. 02. 2011 15:12:41
No problem, bral jsem to mylně podle sebe. Ze začátku jsem to neřešil vůbec, pak jem vozil lyže do servisu. Ale nejenže to není zadarmo, ještě to tam musíš dovézt a pak odvézt. Pak jsem pořídil jednoduchej brousek(asi Tvůj případ) a posléze skoro komlet výbavu. Taky dělám lyže pro celou rodinu (což asi není Tvůj případ). Diamant používám na odstranění grot po broušení. Jinak asi pro Tebe dobrá volba.
02.02.2011 16:14:08 #138
kankan: díky, ještě to zvážím, ale ten Swix mi přijde šikovnej i do budoucna, kdy budu třeba brousit jinak než teď. A cena je přijatelná. Ještě se zeptám na brusný postup. Přejet od špičky k patce na jeden tah nebo nějak šmrdlat tam a sem? Nebo v opačném směru? A kolikrát přejet? Resp. jak poznat „ostrou hranu“. Na pohmat mi přijde celkem ostrá i ta, která na kopci už nedrží. Asi to chce zkušenost, tak aspoň orientačně. Přejet jednou, dvakrát, desetkrát? Nerad bych se přehnaným broušením zbavil hran za jednu sezónu ;). A ještě k diamantu. Nemyslel jsem to tak, že bych s ním brousil. Ale zajímá mě, jaký vliv má případné vyleštění nebo nevyleštění diamantem. A případně, jestli se dá do toho Swixu Edger Comp koupit nějaký diamant na případné přeleštění nebo každodenní přetažení.
Díky moc
02.02.2011 18:13:50 #139
02.02.2011 20:34:26 #140
Na brousky pozor, pilníky jsou různých hrubostí. Koupil jsem brousek se scela nesmyslně hrubým piníkem, teď ho používám jen na strhávání plastu nad hranou a případné přeůhlování hrany. Jemnej, použitelnej pilník jsem si musel dokoupit.
Nech si v servisu strhnout plast nad hranou, jinak ti bude brousek
k ho.nu
03.02.2011 03:09:55 #141
doporucuji vsem, kteri se nechteji venovat brouseni lyzi opravdu na seriozni urovni, at sveruji lyze profesionalum, ale at zaroven pozaduji brouseni hran bud rucne nebo na keramice. dale, at si poridi diamant a pokazdem dni na tvrdem povrchu hrany diamantem prejedou. nabrousit kvalitne hrany pilnikem neni vubec tak jednoduche, jak to vypada. Navic cena kvalitnich pilniku a uhlu a sveraku a vseho, co je treba mit, by se vratila az po hodne dlouhe dobe. Stejne tak nejakou dobu trva, nez clovek dosahne kvality, ktera jeho snaze doda aspon trochu pozitivni smysl.
03.02.2011 08:53:32 #142
>> #140, Mirek, 02. 02. 2011 20:34:26
Myslím, že zcela nesmyslně hrubý brousek koupili všichni začínající brusiči. Já dokonce dva. Na bočnici je pak dobrý, nejsi v tom určitě sám:-)
03.02.2011 11:04:50 #143
03.02.2011 11:21:25 #144
>> #143, johny_r, 03. 02. 2011 11:04:50
No většinou ne. Jsou příliš hrubé. I ty nejjemější mají tak 12–16 seků na cm. To už bere dost. Na každodení poladění hran je lepší 20 a pak diamant. 2O v těch brouscích nikdy není:-(
03.02.2011 11:51:27 #145
>> #142, TomáS, 03. 02. 2011 08:53:32
>> #144, TomáS, 03. 02. 2011 11:21:25
Ad „nesmyslně hrubé“: uvaž následující:
- majitel takového brousku obvykle nebrousí pravidelně, ale mnohdy až když je hrana dost kulatá, případně když do ní chytí větší zásek
- když je v brousku krátký pilníček, velice rychle se opotřebuje, protože ve styku s hranou je pořád jeho stejný kousek. Jemný by tak vydržel velmi málo, zejména když s tím majitel bude srovnávat i seky do hrany a ježděním vzniklý grot. Takže hrubost = zachování životnosti. Z pohledu výrobce logické řešení.
Jestli je ale někde pilník 16 Tpcm, je to pro běžné broušení naprosto vyhovující, vadí jen ta krátkost. Jsou ale přece i brousky, kam jde upnout běžný pilník, a ty jsou dobrým řešením (na zde prolinkované produkty jsem nekoukal).
20 Tpcm už je velmi jemný pilník, jaký dokonce každý ani nenabízí (Snoli ho třeba nemá), a ten se hodí už jenom jako „jemná mechanika“ po předchozím srovnání otřepu na hraně stále ostré. Bral bych ho kdyžtak až jako další pilník po základním hrubším. Ale spíš bych to nepřeháněl a bral jeden střední 16 Tpcm, je-li brusič trochu pečlivý a nenechá lyže dlouho nebroušené. Ale i s 13 Tpcm jde s lehkou rukou udělat dobrou práci s následným vyleštěním, nebo alespoň dohlazením brusnou pryží.
>> #141, Gravedigger, 03. 02. 2011 03:09:55
Kanadskou realitu nelze vždy přenášet až sem. Zájemci o DIY zjevně mají svoje nedobré zkušenosti s „oficiálním“ servisem, svou osobní kalkulaci, zda se jim to vyplatí, a nakonec i vědí, nakolik jsou manuálně zruční a jaké možnosti lyži upnout mají. Což ty posoudit nemůžeš. Navíc tě neznáme a nevíme, jak velkou váhu tvým servisním radám přidělit.
FYI, i když to z některých dotazů nevyplývá, ve zdejším časopisu vyšly už dvě série tak podrobných článků o vlastnoručním servisování, jaké jsem v žádném jiném na světě neviděl (neznám japonské). Díky nim, ale i díky diskusím a v nich dále předávanému know-how tady máme, troufnu si říct, poměrně slušnou sumu informací, podle nichž se každý zájemce může imnsho slušně rozhodnout, zda chodit do servisu, nebo si dělat sám.
Nic ve zlém, jen pro osvětlení realit.
03.02.2011 14:43:40 #146
>> #145, ivan, 03. 02. 2011 11:51:27
Pravda,cut 20 Snoli nemá.Dvacinu majú Swix a Fk SKS Kunzmann.Holmenkol má cut 18.Ak mám pridať info z praxe,tak tá osemnástka je rozhodne dostatočne jemná aj pri zrovnaní s dvacinou,odolnosť uspokojivá.Len je to neštandardne úzky pilník=mierne až značne nepraktický v akcii.(podľa zvyku servisáka)Fk SKS je fajn.
03.02.2011 14:51:05 #147
>> #138, johny_r, 02. 02. 2011 16:14:08
Ohledně techniky broušení a voskování je tady mnoho fundovanějších, podívej se třeba sem, nebo na stránky výše uvedených výrobců, mají tam videa. Já zatím používám jednoduchej brousek. (3118). Pasuje tam i diamant, ale ten používám jen v ruce na stržení grot(kdo to má furt měnit). Taky jsem kromě jiného přikoupil 200 mm pilník na broušení od skluznice. Ve finále se dá rozříznout a nacpat na dvakrát do toho brousku. Volba brousku pro tvoji potřebu bude asi OK.
PS: omlouvám se za zpoždění, už jsem si to dvakrát smazal při vkládání odkazů.
>> #145, ivan, 03. 02. 2011 11:51:27
Nebudeš z hlavy vědět čísla těch časopisů? Asi by to ocenil
nejen
johny r. Děkuju.
03.02.2011 15:50:12 #148
>> #146, TNS, 03. 02. 2011 14:43:40
Přesně tak, 18 bohatě stačí, i vlastní praxe. 20ka je už hodně jemná = nižší životnost a jakmile je trochu víc špon (být by vlastně nemělo, je to jen na jemňounkou práci), rychle se zuby ucpou.
>> #147, kankan, 03. 02. 2011 14:51:05
Bohužel to v hlavě nemám, ale jistě se najde někdo, kdo ví. Já toho píšu tolik, že mi to už dávno splývá.
03.02.2011 17:51:16 #149
>> #147, kankan, 03. 02. 2011 14:51:05
Ahoj,
tady máš link na HOnzův tahák na broušení a v něm jsou uvedena všechna čísla Snow, kde vyšel seriál ivanových článků.
Upozorňuji, že tahák je maximálně zjednodušená forma HOnzova pohledu, ivanův seriál je profesionální dílo, které si zaslouží přečíst jako celek.
04.02.2011 09:51:13 #150
>> #149, Martin430, 03. 02. 2011 17:51:16
Už to vidím, děkuju. Upřesnění – odkaz na ivanovy články v časopisech Snow je na konci první strany VL-taháku.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.