23.02.2011 13:30:39 #91
>> #90, mski, 23. 02. 2011 12:35:09
Milane, hodnotíš tady kdekoho, Příbramským, Charvátovou, Šťastným, Sochorem počínaje a ÖSV trenéry a profesory konče a všichni jsou podle tebe nýmandi. Já se teď pokusím zhodnotit tebe. Nejdřív ale o mě, abys věděl kdo že si to na božstvo troufnul. Trénoval jsem žáky v 80. a na počátku 90. let na kopci s nadmořskou výškou 400m, dlouhém 200m, háčkový vlek, když byl sníh 2 měsíce, byli jsme rádi, Z těchto podmínek jsem dovedl 2 kluky na MČR a jeden z nich to dotáhl i do první desítky ve všech disciplínách na federálním mistrovství a dostal se do nominace na Skiinterkritérium, bohužel se ten rok neodjelo kvůli sněhu. Pro poctivost dodávám, že když jel federál, už jsem ho pouze koučoval a vedl letní přípravu, sezónu již odtrénoval v TSM Pec. Na začátku 90. let jsem měl nastoupit k O. Kobrovi do TSM Špindl, bohužel v té době TSM zanikla. Tím jsem ukončil trénování. U tebe mě mate pár věcí. Jsi evidentně jeden z nejlepších trenérů na světě, přesto výsledky nic moc. Vedl jsi Brena team, který měl ve své době na naši zemi nadstandardní podmínky a tvrdíš, že i velmi talentované jezdce ale nikdo z členů nejezdil až na nepatrné výjimky ani EC. Těch pár slušných výsledků ve FIS závodech by z těch podmínek udělal skoro každý trenér v ČR (Heyera nepočítám, do ČR přišel jako etablovaný WC závodník a pokrok neudělal). Pak jsi se snažil vloudit do světového lyžování přes hotové závodníky jako Záhrobská, Bank, Kurfistová, všichni tě ale odmítli. To je divné ne? Takové trenérské eso a nikdo evidentně nechtěl jezdit ve WC první místa. Že by si až tak šlapali po štěstí? Nebo v tom je něco jiného? Možná bys to mohl vysvětlit stejně jako dokončit rozbor mých závěrů o jízdě v GS a SG a fotce Janka, kde jsi sliboval jak to rozcupuješ na kusy a zatím jsem se jen dočetl že jsem žvanil a píšu nesmysly. Napiš už prosím konečně v čem se mýlím a prosím rozebrat hezky bod po bodu. Zdravím, Martin
PS skvěle jsem si dnes dopoledne zalyžoval. Krásná pista, slunce, prázdná sjezdovka, dobře nabroušené a namazané lyže, zkrátka bez chyby, jen jsem do teď netušil jaká je to pecka do kolen, když se člověk ohýbá na vleku pro hůlku, kterou někdo před ním upustil.
23.02.2011 15:54:24 #92
>> #89, ernie_els, 23. 02. 2011 10:35:46
Zase abysme z něj nedělali šarlatána, „jeho“ holky v 80. letech opravdu na tehdejší dobu a omezené možnosti výsledky měly. Ne že by to byla jenom jeho zásluha, reprezentanta musel někdo do té repre dovést a správně by takový jezdec už měl být technicky na úrovni (viz Pinturault nebo ještě mladší Kristofferson a další podobní).
Ale byla to blbá doba a detaily tehdejšího dění v zákulisí sjezdařiny neznám.
To, že dobrého pracovníka lépe (finančně) ocení v cizině než u nás, přece platí dodnes. Angažmá venku začal možná shánět už před XI/89, možná až po plyši. V létě 90 jel do USA jeho kolega Dzugas, on pak na podzim. Myslím, že High School byla taková příjemná zašívačka pro kouče unavené harcováním po závodech, střídal tam Fritze Vallanta, který tam odpočíval po rakouském nároďáku. Mladší Dzugas opravdu dělal u mančaftů, kluků i holek, ale nakolik spíš tahal tyče a točil klíčem a nakolik opravdu rozebíral s hvězdami jejich jízdy, nevím.
Pro školu je určitě dobrou reklamou mít v čele závodního programu „olympijského kouče“. „He taught me a great deal about training and planning. Lessons that I still employ today and believe in,” napsal mi v lednu jeden z jeho tehdejších řadových trenérů, většinu minulé dekády pak u US repre. Asi tam o něj stáli, když ho vzali přesto, že neuměl anglicky.
A že nejenom trenér v Americe trochu nafoukne svoje úspěchy a zásluhy? Vždyť jsme se to od nich už naučili taky. Jednou prohodíš pár vět o počasí se Stenmarkem = znáš se s ním. 2× = znáte se dobře. 3× = je to tvůj kámoš. Apod. Velmi dobře aplikuje třeba Harald Harb. Dzugas se zase chlubí, že Ted Ligety byl “his boy” a že s ním pracoval od jeho 15 let. Jenže když víš, že Ted je narozený 31/8/1984 a že Dzugas odešel od začátku roku 2000 do Japonska, tak na tu slavnou spolupráci zbývají necelé 4 měsíce konce roku 1999. Ale jméno je třeba prodat. (Ovšem digitalizace informací je strašná zbraň…)
Takže si Pavel ze svého PaeDr – doktorátu na pajdě – v USA udělal PhD? Furt asi lepší než paskvil Štanclův…
Otázkou samozřejmě je, jaký kontakt se seniorskou špičkou takový SŠ headcoach má.
Potom ještě jde o to, že on vždy byl zastáncem týmové přípravy a nikdy vlastně nezažil nic jiného. A tady je najednou na stará kolena zaměstnancem své svěřenkyně – pro něj naprosto bezprecedentní role. A tohle všechno v situaci, kdy svého chlebodárce vede od 10 k 5 ve stále komplikovanější finanční situaci. (I tohle jsme tady už probírali, na doplnění si lze na YT najít rozhovor s PZ ze září 09 na Z1, kde – už tehdy – mluví i o budoucím propadu sponzorských peněz.)
23.02.2011 16:12:11 #93
>> #86, Martin47, 23. 02. 2011 08:02:39
Martine, hlavu neopomíjím, ale snažím se tady neprovozovat úvahy na téma “Šárka, slalom, erotika” a “Šárka, lyže, hlava”. Svého času jsme tady možné scénáře rozpadu týmu a související nakousli a okomentovali, a všechno další jsou sice hezké, ale pořád úvahy a spekulace. A těch ve stylu “začala šukat a nechce se jí už tak trénovat” a podobných jsou plné diskuse za články třeba na ýděsu.
Jistě máš pravdu, že v hlavě jí to šrotuje, také starostmi o peníze, jak už jsem taky kdysi zmiňoval (o kolik asi letos klesla její marketingová a reklamní hodnota? Head má asi 10 “zajímavějších” lyžařů, bude i nadále v kvintetu “fialových královen”? registrujete, jak málo TV zviditelnění letos sponzorům poskytla – kdežto třeba Ondry bylo celé MS pořád plno, plus Kitz a další závody…), interpretace o psychofintě s deskou a vázáním je důvtipná a klidně možná i jako šidítko pro dav i sponzory.
Ale mně jde o hledání toho, co se děje na kopci versus co by se dít mělo podle jejich proklamací versus co by se dít mělo podle ideálu. A mám taky pocit, že přicházíme.
Propadat se Š začala už minulou sezonu, i když to Aspen (výhra) a bronz na OH trochu zamaskoval. To, co měla zažitý nejlépe a nedéle, jí taky nejdéle vydrželo jakžtakž fungovat = SL. To, kde tak doma nebyla (GS, SG) se sesypalo dřív, logicky.
Konkrétně ve FIS bodech šla v GS skokem mezi 9. a 10. listinou 08/09 z 29. pozice na 118.!!! Přes stovku měla naposledy 02/03. V GS bodech ve WC padala 80 – 63 – 29 – 11 – nyní 0.
Ve sjezdu byla už 02/03 99. na žebříčku, teď 232. s dvojnásobnými body. V SG byla ve stovce taky už 02/03, ke konci práce s PZ 29., teď 262., body radši ani nepíšu. Kombinace podobně, od 6. ke 24.
Minulou sezonu dojela ve WC na body jediný GS (20.), jinak nic. Jen na jaře tři FISové. Letos jako známo 4× nic.
Takže v Soeldenu začínala sezonu 10/11 v GS s nedůstojným č. 60 ze 69 na startu. A momentálně už ani nemá první 7 ve SL. Viz (vím, že si to umíš najít taky, ať to mají všichni jednodušší):
http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?…
http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?…
Tréninky: neověřené proklamace Š a PŠ nemají žádnou hodnotu. Naopak jsem před časem psal (taky nezaručenou) info od Zuzuly via Záhrob, že prý od VZ dostává 1–2 vteřiny. Zda opravdu, jestli pravidelně apod. – taky nevíme. A ověření v závodech FIS není, kromě dvou při MS (žádná sláva, 4. a 9.) žádné nejezdí. Nýbrž zjevně jen trénuje – prý strašné kvantum branek, povídal Vichnar v TV – a tím si nejspíš jen fixuje to, co vidíme v závodě.
Milane mski, nechceš se radši zaměřit třeba spíš na ty, které jsi tady neměl rád? Martin je hodnej slušnej kluk, už taky dost dlouho dospělej, nešlo by ho trochu respektovat? On ti tady v Česku život a lyžování neznepříjemňoval.
23.02.2011 21:29:13 #94
>> #90, mski, 23. 02. 2011 12:35:09
„nikdy jsem cross block nedaval az taku dulezitost abych to podrobne studoval.. Co je tvuj nazor ktera vyska rukou by mohla byt idealni? Jeden z faktoru co jsem nasel je ze cim vyssi kontakt s tyci, samozrejme ruka, tim mensi odpor uhybana tyc klade..jednoduse napsano.. ale nemelo by to jezdce rozhazovat z rovnovazne pozice..“
Blokovaniu sa ani obecne neprikladá prehnaná dôležitosť.Iba ak následne kur.í oblúk.Všimol som si to len preto,že to bolo v prípade toho chlapca také extrémne prevedenie.Možno by bolo dobré pozrieť či u neho výsoký cross block neprináša problémy na spodok tela.Ak nie je to OK a môže sa to považovať len za neškodný jazdecký prejav.
Môj názor na ideálnu výšku?Ani som sa nad tým nezamýšľal.Používam výšku rúk asi taký štandard,± v úrovni pŕs.Vystríham sa padaniu rúk,ale nedvíham ich nad výšku pri ktorej by boli obe ramená pod pravým uhlom voči trupu.Predstavme si to ako TPardón,fakt som to napísal krkolomne:)
Ako nás to učili:1.Cross block je obranná pozícia rúk,nie útočná(paralela z boxu).Boxovanie prináša prerotovanie tela.
2.To isté a ešte horšie je snaha za každú cenu sklápať vzdialenú tyč,ktorá sa nám vzdialila,lebo ideme zlú líniu.
3.Ruky majú byť uvoľnené.
4.Ani jedna ruka by sa nemala dostať pri jazde za telo.
5.Vonkajšia(blokujúca)ruka nemá prejsť cez vertikálny stred tela.
..asi som na ďalšie veci zabudol,tuším toho bolo viac.
>> #91, Martin47, 23. 02. 2011 13:30:39
„jen jsem do teď netušil jaká je to pecka do kolen, když se člověk ohýbá na vleku pro hůlku, kterou někdo před ním upustil.“
..tiež musíš zbierať každú veteš,čo spadne na vleku,alebo na zranené kolená sa určité gentlemanské kúsky nevyplácajú:)
>> #93, ivan, 23. 02. 2011 16:12:11
Ahoj,
pozrel som si to video zo štúdia ČT.Tomáš Bank fakt asi nevedel,ako sa má tváriť.Prekérna situácia,musel používať výlučne diplomatické odpovede.Som myslel,že sa neudrží a začne sa smiať,keď sa ho Vichnar opýtal čo si myslí o tých 18 tisíckach tyčí,ktoré Šárka už v sezóne najazdila.Záleží asi len na tom ako boli zajazdené.Napríklad ja mám za túto sezónu najazdených asi 8 tisíc a priznám,že tuším minimálne 7 tisícok bolo zajazdených zle.Je to rozhodne len číslo,nič viac.
23.02.2011 22:41:48 #95
Asi uz taky nejsi nejmladsi Martine kdyz se ti pretezuji kolena pri schybani se pro hulku..apropo, neslo to zvednout predklonenim trupem a nechat pritom kolena neskrcovana??-))
tvoje vysledky z koncu 80 a zacatku 90 let ti nechci upirat, jen upozornim ze v tomto obdobi byla uroven ceskeho lyzovani, vcetne zakovskeho a to z ruznych duvodu do kterych nebudu zabredavat na velmi, velmi bidne urovni.
nicmene, uspet i tak s klucikem do prvni 10 z nekolika tisicove zakladny deti je chvalyhodne! na kterem ze to kopecku jsi ty deti trenoval?
Rozbor Janky z mes trany se jeste nekonal.. na obecne urovni jsem tady jiz mnohe napsal v cemz lze najit co povazuji za dulezite prvky a co je trivialni ba dokonce nezadouci.. Janku jsem si nechaval k hodnoceni cele te vznikajici skupince zavodniku jak jsme ji tady nazvali.. Xteam. ale muzeme se k nemu jako k prikladu vratit a rozbor udelame, jen mi prosim v tom gulasi tady vzniklem v tech vsech vlaknech najdi patricnou pasaz s odkazy na linky klipu a fotek, urcite to najdes drive nez ja..
Napsal jsem tady o sobe a mych vysledcich mozna dost a tak me zarazi bagatelizace a nespravnost posuzovani mych vysledku..
jen ze zajimavosti se jeste zeptam ktery rocnik skicka ze se nekonal pro nedostatek snehu?
V roce 92 nebo 93 jsem totiz do Ricek prijel, v te dobe jako seftrener nejuspesnejsiho klubu v Australii (Thredbo),tehdy jsem mel v Evrope skupinku 14 deti na dva mesice a skicko melo jako zaver treninkoveho kempu. Jedno z tech deti byl i tehdy 12 lety Jonathon Brauer, ktery to pozdeji dotahl na 6 Fis. bodu a mnoha vitezstvi V EP. Loni skoncil ze zdravotnich duvodu..
Rok na to jsem prijel do cech a zacal se svym synovcem Jakubem, ktery nemel do te doby ani ten tvuj 200m kopec, je z Kladna kde se lyzuje v "udoli"pod hotelem Kladno na Sitne s prevysenim 20 metru.. Takze nelyzoval zavodne vubec.. a za rok se stal v CR neporazitelny, vyhral kvalitne obsazene mezinarodni zavody (Winterspiele), na Topolinu byl druhy a na Whistler Cupu v Kanade kam jsem ho vzal 4. Jak je to mozne??
Samozrejme ze jsem se v te dobe stal stredem pozornosti pro vetsinu ceske zakovske sceny.. a zacali se ke me hlasit dalsi..
seriozni nabidka prisla az od pana Burdy,tehdejsi manazer ve stavebni firme a ja prevzal s prislibem financniho zabezpeceni pro provoz treninkove skupinky dva jeho synky kteri byli v te dobe nevyraznymi.. On sehnal prachy skrze sve kontakty a ja zabezpecil 6 cleny tym lyzarskym vybavenim skrze kontakty moje..
Zdenek Burda do te doby (stejny rocnik jako Vrablik), se za rok stehoval vysledkove z prumerne 20 – 30 mista na republice se stratou minimalne 4s na kolo na Vrablase az k titulu mistra republiky.. To nejsou vysledky Martine?
Podobne Iva Holeckova, stejny rocnik 82, zacala s prehledem dominovat holcici scenu, tituly MCR, neuveritelne zlepseni vykonnosti a techniky, vse dokumentovane videozabery a vysledkovymi listinami.. To pro tebe nejsou vysledky Martine?
Iva pak pokracovala Juniorkymi tituly, uz prvnim rokem z prechodu ze zaku do dospelych si sjela 60 Fis bodu!!
V jejich 18 letech pak mela 3. nebo 4. nejlepsi body v CR. a byla schopna zajet tehdy reprezentantky Zakourilovou a dalsi.. zadne vysledky Martine, vzduch?
Martina Formana jsem dostal do tymu v roce 97, bylo mu 19, po plastice kolena, zhuntovanej a odepsanej Peci p. Snezkou Milou a Blankou Sochor.. v obraku mel 90 Fis bodu a v zavodnim poli na urovni MCR toto predstavovalo okolo 40. mista se stratou na viteze 5 vterin na kolo.. Ve slalomu mel okolo 60 bodu.. Po necelych 2 letech se mnou vyhral v OS plne obsazene zavody ve Spindlu a ve Slalomu byl hned za Stanleym v CR nejlepsi..
Odrovnali ho az nasi zaslouzili funkcionari Olda Dajbych s Bohousem Zemanem, kdyz ho podle na mistrovstvi sveta kam se radne kvalifikoval ve slalomu den pred zavodem nepustili na start. Upekli plichtu a misto nej jel zoufalec Holicky.
Martin Forman zahy na to zavodni lyzovani zabalil!!!
Duvodu proc to nikdo z mych sverencu (jak vidite), existuje cela rada.. nejsou to zadne vymluvy ani ospravedlnovani, nybrz cista konstatovani..
Od Stanleyho Hayera jsem po mnoha letech, dnes je sef koucem vitezne kanady ve skikrosu, z penez vydelanych lyzovanim si koupil baracek v Banfu a ma krasnou zenu.., dostal mail i osobni uznani kde pise ze nebyt me, nic z toho ani ucast na Olympiade by se nebyt me pomoci nekonalo!
Tedy asi vis neco Martine vic nez ja, ale treba jsi jen stejne slepy k mym vyslekum v lyzovani jako jsi v pozorovani toho co se skutecne na kopci deje, a jak ze to vlastne dnesni spicky jezdi..
A ten krasne upraveny tvrdy kopec zality slunickem ti zavidim Martine..
Tady stale pokracuji tricitky a vlny se jen fadne lamou jedna za druhou..
Hezky den, M.
23.02.2011 23:15:40 #96
>> #94, TNS, 23. 02. 2011 21:29:13
Diky TNS za podrobny popis Cross blocku.. urcite zajimave postrehy pro vetsinu co kdy budou chtit vjet do slalomovych bran.. M.
23.02.2011 23:22:00 #97
>> #95, mski, 23. 02. 2011 22:41:48
Zdar Milane, fakt mě sel®eš. (tady se nesmí nadávat kvůlivá vyhledávačům, víš ?)
Krásně upravenej , sluncem zalitej kopec bude zítra na plácku u dálnice Brno-Praha. Většina sešlosti Masters (a podobnej šílenců) už je tam, já jsem teď dobrousil lyže, namazal a ráno – trrrrrrrrr
Akorát tam nebudou vlny – doufám, teda. A dokud nebudou holky na lyžích zase nosit šponky (nebo aspoň kombinézy bez kraťasů) – tak Ti budu kulwa asi závidět to moře.
Z místních trenéru se nenech rozhodit (já vím že ne), to víš, v čechách každej generálem. Hele, nemohl bys mi dálkově udělit australskou trenérskou jedničku ? Taky bych Ti pak něco napsal, takhle je to za mě slabý jak čaj…
Jo, hele, Milane, jdu si vypláchnou rypák sodou… Člověče, Ty bys mě měl koučovat…
Warm regards M430
23.02.2011 23:25:51 #98
>> #93, ivan, 23. 02. 2011 16:12:11
Vzdyt ja Ivane proti Martinovi osobne zadne negativni pohnutky nemam.. Jen vyuzivam prilezitosti jim nevedomky vyprovokovanou, k osvetleni situace o ktere vim ze v CR o me osobe koluje.. Zamernym mlzenim, prekrucovanim a bagatelizovanim faktu ktere pochazi od lidi kteri nic nikdy krom niceni a zavisti, placani nesmyslu a demagogickych dokolecka dokola opakujicich se tvrzeni, nedokazali.. Martin bohuzel ve sve roli pro me ztvarnil cely tento zastup!!
Omlouvam se ti Martine, verim ze jsi skvelej chlap, jinak bys tu ani takto otevrene nevystupoval, vetsina tech co jsem zde popsal se totiz na rozdil od tebe nedokazi ani podivat rovne do oci.. krom toho ze jsou to idioti jsou navic krivi, zli, a podli!! M.
23.02.2011 23:35:53 #99
>> #97, Martin430, 23. 02. 2011 23:22:00
pozdravuj tam na kopci!!
a jeste jedna vec kterou tady trpim krom nedostatku snehu.. jak uz jsi zminil
ty holky ve sponkach..
radeji bych cesky holky v pytli od brambor, nez mistni sedmnactky v bikinach
na plaz.. je to hnus.. ta anglosaska rasa zivena mekacema ze me na stary kolena
udelala verneho ne-manzela a tatinka od rodinky..-))
a pivo.. ta brecka se tady taky neda pit!! tfuj tajbl!!
Sode Zdar!!
a tajny tip naaystralskou jednicku: porid si Magnesium chlorid a vyplachuj!!! dela to zazraky!!
- ))
Zdar!
23.02.2011 23:41:11 #100
23.02.2011 23:53:18 #102
>> #95, mski, 23. 02. 2011 22:41:48
>> #98, mski, 23. 02. 2011 23:25:51
Chlapci, co se konečně vysrat na ten pissing contest (ať si vyhledávače sprosťáren trhnou)? Myslím, že už jste se dostatečně obhájili.
Milane, doporučil jsem ti orientaci na tvá „oblíbená“ jména (jak vidím, už ses zčásti zařídil), pak přestane čůrat i Martin a hovor bude o tématu, ne taháním trik.
Nechce se mi recyklovat nedávný post, kde jsem komentoval nepřímou úměru mezi výsledky trenérových svěřenců a kvalitami samotného trenéra. Fakt to nebudu ani hledat, ani psát znovu. Dostaň se k nabušenému nároďáku (Toni Giger koncem 90s) a jsi papírově trenérský king. Nauč skvěle lyžovat tisíce harantů – nikdo tě znát nebude (výjimka Erich Sailer v MN, USA).
Být Martin trochu starší, třeba šel k Oldovi Kobrovi a Jardovi Petříkovi dřív. Třeba se tam dal dohromady s šikovnou Lenkou, ta by neemigrovala a vyjezdila po dním pár medailí a třeba by dneska měli spolu tři děti… A byl by king zvaný do televize a mohl by se bušit v prsa jako kingkong či Olga.
Kdyby byly v prdeli ryby: mohla být Tereza Stevens několikanásobnou olympioničkou stejně jako Iva Holečková, která je dneska alespoň rakouským staatlichem. A Milan mohl být spasitelem v těžkých časech. A Iva mohla být Mrs. Hayer nebo třeba si mohla vzít Hermanna Maiera – zákruty života jsou nevyzpytatelné.
Toni Sailer byl geniální lyžař, který i díky genetice předběhl svou dobu, ale jako trenér totálně neuspěl. Kruckenhauser je otcem geniální rakouské techniky, ale lyžovat moc neuměl. Kteří trenéři naučili tak skvěle lyžovat hvězdy od Hannese Schneidera po Bode Millera? Zanedbatelní nebo žádní. Atd. usw. usf., etc., za peníze o tom napíšu i dlouhý článek…
Přátelé, vlákno je o tom, jak neradostně si vede naše národní hvězda ŠZ. Zkusme se držet tématu, gentlemen. Médii poletuje spousta plytkých keců žvanilů i tzv. odborníků, pěstujme odbornou věcnou diskusi o problému!
24.02.2011 00:14:11 #103
24.02.2011 00:37:14 #104
>> #103, Martin430, 24. 02. 2011 00:14:11
nemam toho dnes zas tak moc.. ted jdu sice na hodinku s prknem do vln, neco malo ostylovat na aute a pak uz jen leharo, joga, dobre piti a jidlo..pis!
24.02.2011 00:40:19 #105
>> #102, ivan, 23. 02. 2011 23:53:18
souhlasim Ivane.. vic plkani z me strany nic!!
24.02.2011 00:44:14 #106
>> #104, mski, 24. 02. 2011 00:37:14
máš napsáno, Trenére. V mailu. Jdu si naposled vypláchnout. Ráno mažu na kopec
Skol.
24.02.2011 05:20:52 #107
>> #105, mski, 24. 02. 2011 00:40:19
Milane tohle je trochu OT – omlouvam se, ale pisu to sem aby jsi si toho vsimnul. Na lyzich jsi toho prozil hodne, tajemstvi z toho nedelas a falesnou skromnosti netrpis – to je jenom dobre, protoze ta nic kloudneho nikdy neprinesla. Zajimala by me tvoje vlastni lyzarska kariera. V kolika jsi se dostal ven, jak jsi se dostal k lyzovani venku – tusim z nejakeho Ivanova osvetoveho clanku vim ze jsi jezdil profiligu (mozna jako jediny Cechoslovak, ?mozna jeste tvuj „krajan“ Kakes). Nezajimaji me ani tolik vysledky – bez zazemi a proti veteranum ze svetoveho poharu to bylo asi hodne tezke – ale spis jak to v ni fungovalo – tusim ze se tam jezdily hlavne paralelni slalomy… Jeste pozmanka na zaver: to ze jsi se s domacim establismentem neshodl me neprekvapuje i z dalsiho duvodu. V pseudosocialistem systemu vetsinu nakladu financuje stat a trener je v roli prerozdelovaciho „bose“ se znacnou pravomoci a z toho casto plynouci aroganci. Venku (a myslim si ze u nas ted taky a ona transformace asi lidi hodne znervoznovala a snizovala toleranci k potencionalni konkurenci) nesou naklady rodice (tipnul bych si,ze rok na takovem lyzarskem gymnaziu je od $30K nahoru) a trener je jejich zamestnanec – je sice sefem po strance odborne ale ne administrativni -neovlada tok penez. A uplna poznamka na zaver – ve 30 stupnovem teplu by melo chutnat jakekoliv poradne vychlazene pivo – a to se nakonec postara o akceptovatelnost obikinovaneho rosolu.
24.02.2011 13:55:37 #108
>> #107, HT.Hugo, 24. 02. 2011 05:20:52
Ad tvoje „poznámka na závěr“:
Myslíš, že v Rakousku jsou ty lyžařské Handelsschulen a slavný Stams se školným? Není to součást systému bezplatného sekundárního školství? (Tohle by mohli vědět zdejší učitelé v Rakousku.) V tom Strattonu bych naopak se školným počítal.
Ten starý systém zde byl ovšem deformovaný dalšími vlivy.
Postavení rodičů i trenérů a jejich páky závisely i na jejich případné stranické knížce a známých na správných postech (ne že by známí na správných postech nehráli roli bez ohledu na dobu a režim). Něco jiného si mohl dovolit trenér s rudou knížkou a něco jiného nepohodlný šťoural. A ani tehdy to v začátcích bez rodičů nešlo a rozhodně nebylo jedno, zda za jedním děckem stál Dušan Charvát a za jiným třeba Standa Valeš, abych vzal konkrétní jména z téže doby.
Dále si nemyslím, že trenér, tedy ten, kdo lítal po kopci, byl nějaký extra boss přes peníze. Šéfoval někdo spolehlivý a prověřený a vždy a všude všechno na nějaké úrovni hlídal nomenklaturní soudruh. Ty pak na ÚV ČSTV měl politicky pod palcem Málinka. Kteréžto role se částečně mohly i protnout. A trenér silný v kramflekách, třeba rudou knížkou a/nebo tím, že aktivně dělal pro StB, asi mohl (ne nutně musel) být přiměřeně arogantním pánem.
Tím spíš, že „vyjet ven“ bylo vzácností, jíž si sportovci zatraceně vážili. Takže drželi hubu a krok, resp. do té doby, než už je to všechno namíchlo tolik, že zdrhli – a že i těch lyžařů bylo, až do konce režimu (ještě 88 Lenka Kebrlová, Zbynďa Vondráček).
Kromě toho je třeba rozlišovat situaci (extrémy) v 50. a 80. letech – vše „totáč“, ale plno věcí jinak včetně těch okolo sjezdařiny.
Btw, ono to „venku“ taky zdaleka není ideální. Amíci tvrdě dusí pokusy o samostatnost závodníků (to, že se na čas dokázala trhnout superhvězda Miller, je výjimkou), nejspíš proto, že pospolitost starých osadníků byla podmínkou přežití a důraz na týmovou práci tlučnou dětem do hlav už odmalička.
Také úspěšný rakouský systém má plno kritiků, i když ten, kdo v něm úspěšně funguje, samozřejmě do svého prestižního hnízda kálet nebude. A Schrocksnadelův kult skoro připomíná Stalina, Castra nebo Maa.
Připomínám taky „válku“ Gutových ve CH, o níž jsem psal. Ale je to OT a bylo by na samostatné vlákno pro pamětníky.
24.02.2011 14:58:22 #109
>> #107, HT.Hugo, 24. 02. 2011 05:20:52
Tak takhle formulovanou otazku mi jeste snad nikdo nepolozil.
Je to sice dost OT a rozhodne mimo tohle vlakno, ktere ma mit na musce Sarku zavodnici a jeji momentalni situaci..
Ale jak to tady nebo i jinde znam, tak v dobre organizaci je zapotrebi i nejaky ten chaos, aby se z toho nestala strojove regulovana a neuvolnena diskuzni platforma..
Tak prosim koho tohle nezajima at samozrejme preskoci par odstavcu az narazite opet na slova Sarka a Stastny asi tak trochu nestastny spojeni pro oba .. i kdyz kdo vi, politikareni, manipulace verejneho mineni mozna i mineni odborneho, je natolik realna ze z realneho stavu se pak stane ten nerealny…
ted to mozna zacne jak namet nebo zacatek nejakyho toho zminovaneho hollywoodskeho dojaku, rocky stalone, bad start and happy end… a talentu na sepisovani scenaru trhaku, tady na foru ma panu vicero.. nemala to konkurence!!-))
a taky to asi nestihnu ten najednou, preci jen je to navraceni se na dlouho uplynuly cas a velmi unavujici cinnost.. mozek boli tak jak svaly pri vysoke namaze..-))
jsem roc. 60 a vyrostl jsem v Kladne kde me mama tahala na provazku po meste na sanich.. ( a jen v zime)..
rodice me brali jednou do roka na tyden nekam na hory, kam to uz si nepamatuji, nic nevlastnili ani nebyli cleni spolku co by nahorach meli chalupu, ani pribuzne…
asi mi ovlivnily ty horske tury na straych turistickych lyzich s kandaharem ktere meli od nevim kde,,..
a pak jsem taky hltal jakekoli lyzovani na televizi.. nevim proc ale lyzovanim jsem byl od mala totalne posedlej! a v zime i na Kladne byval snih, dost na to aby se dalo sjizdet z 50 metroveho kopecka v udoli Sitna v centru Kladna.. tak jsem hodil tasku ze skoly do kouta a do udoli to bylo asi jen 400m od baraku.. zatacet se moc nedalo, nemeli jsme na to lyze,(zasadne nezatacely), umeni ani vuli.. tak jsme staveli skokansky mustky a vyhybali se pokud nutno akorat huste posazene ovocne stromky…
Asi ve 13 jsem dostal prvni kozeny preskace a lyze se sroubovacima hranama, vlastnorucne jsem je natrel stetcem cervenou barvou(skluznice), a na tydeni rekreaci ROH, nebo co to bylo v Maxove na takove 200m kotvicce jezdil od rana co to pustili a k veceri me museli premlouvat a nebo proozniho aby uz vlek vypnul..
za rok na to jsem objevil moznost za 50kc kazdou sobotu rano autobusem od maminy prace na denni vylet na Klinovec se zpetnou zastavkou ve Varech v bazenu..
v patnacti jsem se z duvodu tatoveho disidentstvi a burzoazniho puvodu nedosytal na gympl a sel do uceni pod znazkou Poldi jako zamecnik. To znamenalo prevrat v mem dalsim celozivotnim osudu.. Hned po tydnu v teto uzasne instituci jsem se dozvedel o moznosti prihlaseni se do „lyzarskeho krouzku“-))
Dalsi 3 roky jsem (opet vzdy v zime), vyuzival organizovaneho zajezdu s instruktory a odbornymi mistry v jedne osobe(to zni namakane ze?), v patek odpo vyjezd a tak v 9 vecer jsme pristali v Dolni Upe, kousek pred Peci a takovou svozni cestou pro drevo a po spadnici ze zdola nahoru celeho Pardubaku(sjezdovka) v Javorim Dole, vyslap az na chatu SONP POLDI KLADNO..„chata Panenka“ Prevyseni o dost vyssi nez Labut(Javor) v Peci..
Tak hodinka a pul sviznym tempem lyze a bagl se vsim na zadech.
Velikonoce, Vanoce pozdeji treninky na zavody a zavody, muj novy zimni domov, moje vasen!!!
Velke diky a velky vliv mel v te dobe na me charakterni bavic, seladon a hrozne fajn chlap Franta Mejtsky, ktery puvodem z Vinaricke horky tak jak Milos Pribramsky meli z celeho kladenskeho okoli k lyzovani nejblize..
Lyze a vybaveni krome sponovek ktere mi mama doma usila jsem si kupoval ze sveho, co jsem nejak nasetril a vykseftoval..
Docela rychle mi to slo dopredu.. mnozi v kladenskem oddilu, do ktereho jsem se sam pak dokazal „vnutit“, (pustili mne mezi sebe i kdyz jsem nemel zadne rodine konekce!),lyzovali pravidelne od mala a zavodili na krajske urovni. Brzy jsem se dotahl mezi ty nejlepsi a v 17 jsem byl na nekolika zavodech od resortu ucnu kde byla slusna uroven, jezdili jsme i na Slovensko. I tam jsem pak mel vysledky na bednu, zakusil jsem poprve kouzlo uznani, slavy .. byli to nekdy neuveritelne velkolepe akce…-)) Jeden zavod jsem vyhral kde jsem tehdy porazil nejakeho slovaka ktery udajne v temze roce na Federalu zajel 7 misto ve slalomu..
Jezdil jsem pak i kraje, v krkonosich nejvice a umistoval se do prvni 10.
Problem jsem mel v tom ze mi casto vypinalo vazani, protoze to byl sunkovej standartni Marker a ja potreboval silny pera.. dojizdel jsem s pravidelnisti Body Millera a kdyz uz to dojel tak to stalo za to!!
Posledni zavod jsem jel v 1980 koncem ledna v Rokytnici kam jsem dojel po hrebenech na bezkach s lyzema na zadech, ve snehove bouri z Dvoracek dolu do Sv.Petra, Medvedinem nahoru a pak prez zakaz horske sluzby okolo Kotle az do Rok. Tyden nebo dva na to jsem v Kladne zabalil bagl a lyze, mame rekl ze jedu na tyden zase do Krkonos a odjel na zajezd od „Sportturistu“ na vyjezdni dolozku kterou mi zazrakem dali, do Bohinskych Alp v tehdejsi Jugoslavii..
Tam jsem jeste s kamosem plachli noc pred navratem z hotelu a stopem az do Mariboru na caru.. Odtam nas pul cesty do Vidne vezl Turek a zbytek vlakem..
Bratranec taty nam pomohl do zacatku a v rijnu 1980 cesta do Australie na zaklade azyloveho pasu vydaneho v Rakousku.
Ihned jsme s kamosem objevili lyzovani na trave, jezdili jsme kolem toho jedineho kopecku v Parku ve vychodnim Sydney a prez ne se dostali k parte co v tom tehdy zavodili.. Usmevne havni trener byl v te dobe cech Jan Hruza, mechanik u Quantasu.. Jezdili jsme bud 80km na zapad do Karrajong a nebo 200km na jih Jamberroo kde se v roce 1983 jelo mistrovstvi sveta, kde jsem jako nejlepsi Australan zajel 10 misto ve slalomu..V te dobe tady byli kompletni Svycari, Rakusani, Italove a cela svetova spicka! Tehdejsiho mistra sveta jednoho Itala jsem pritom tyden pred tim v jednom pripravnem zavode v paralelnim slalomu vysrih ze se kluk divil co se deje!!
Taky jsem tam vzal Tomase Horacka, juniorskeho mistra republiky, trutnovaka, co mel fotra sefa Pece v te dobe.. a byla docela sranda.. Tomas se na me nas@al a vydrzelo mu to doposud kdyz jsem ho pak vzal na hory a sehnal mu ubytovani a praci, kdyz jsem ho v prvnich zavodech zajel i na snehu.. neprenesl ze kluk z nelyzarskeho Kladna o kterem v zivote nic nezaslech, muze byt lepsi v lyzovani…
Soucasne s timto novym sportem jsem jeste ucil v Sydney 3 tydne na umele hmote skolni akce pro jednoho Skotta a jeho cinskou manzelku.
Prvni zima 1981 v Perisher Valley, kdy jsem jeste neumel moc anglicky, delal udrzbare vleku, bydlel v dolni stanici lanovky na Mount P., skidoo k dispozici i po pracovni dobe, povinnost rano nastartovat asi 6 vleku a pak na vysilacce k pripadnym porucham az do zaviracky.. K opravam bylo jedno jak prijedes, na lyzich nebo na skutru.. minimalne 4 hodiny denne treninku v klackach, volne lyzovani v terenu, (freeski), boule..
Tahle kombinace vyustila ze jsme po sprateleni se duverne s kluky z horske sluzby ziskali nepsane povoleni postavit si klacky kde se nam zachtelo vcetne castecneho uzavreni pasaze kde jsme pak navostro trenovali sjezdy!! v dnesni dobe by jsme za to asi sli sedet!!
Co jsem mohl tak jsem bral volno a objizdel ruzne zavody poutaky a akce za prachy, a tyden jsem zkusil Fisove zavody vcetne treninku a zavodu sjezdu, tam taky prijel jeste Tomas Mezera,taky kluk z Pece, kde jeho tata delal trenera.. Ale amaterske lyzovani presne jak pise Hugo, za vsechno se tvrde platilo a na to ja nemel ani nahodou!!
Ovsem kvalita na poutacich byla unikatni!! v te dobe se sjizdela z celeho sveta elita, zabit mimosezonu, vydelat dost penez a osu..t co nejvic anglosaskejch nanynek..-) A tak se tady slezla kompletni skvadrta elitnich rakouskejch demonstratoru, demo teamu St Christof Bundesportheim, lektori statliche, prava ruka kardinala rakouskeho bozstva lyzovani Kruckenhausera a pozdeji Hoppichlera!! toho obtloustleho ana jsem take osone potkal kdyz se prijel pravidelne na jizni polokouli podivat na svoje ovecky a popustit si zilou i necim jinym.. A tak z te doby znam spustu jmen jako lidi s kterymi jsem lyzoval, zavodil, paril a podilel se na lecjakych nerestech, lidi kteri pozdeji a nekteri jeste dnes patri mezi elitu treneru ve SP. Z nich vycnival nejmene o hlavu Bernhard Shweiger, osobni milacek obou zminenych profesoru protoze umel lyzovat tak jak jen nejbujnejsi fantazie techto panu teoretiku umoznila rozkvest.. Samozrejme ze vsechny s prehledem porazel a jako demonstrator nemel ani tu nejmensi konkureci.. Tomu vdecim za to co umim a co vim ze vsech nejvic a jako s jedinym udrzel blizky kamaradsky kontakt dodnes..
musim ted koncit a jit spat.. pokud jdu opravdu moc ze siroka, tak me zabrzdete!!
jeste jsem se ani nedostal k profikum v USA, Kanade a Japonska.. Skol,M.
24.02.2011 19:52:04 #110
26.02.2011 22:09:48 #111
Na ulozto.cz jsem uložil všechny jízdy Šárky z letošní sezony které mám: Flachau Flachau.mpg Semmering 2011 1 kolo Semmering 2011 1 kolo.mpg Semmering 2011 2 kolo Semmering 2011 2 kolo.mpg . Ještě jsem zkusil dát vedle sebe Šárku a M.Shild Šárka-Shild_.mpg , Šárku jsem trochu urychlil, aby startovaly i dojely společně.
09.03.2011 06:01:52 #112
mam tady na tomto vlaknu dva dluhy..
k tem videum Sarky od Mirka,
nejhorsi jizda z tech uvedenych je zajiste Flachau, kde po mnoha chybach nakonec vypadla. zpusobem jakym ji smykaji lyze lze soudit ze "neco "je opravdu velice spatne. Pista tezka, umely ledovy snih jen umocnuje jak vetsina z nas vi chyby a nedokonalostipri jizde. Pokud Sarka mela moznost treninku, rozjezdeni se pred zavodem na stejne piste, byt treba na jine sjezdovce ale stejne kvality snehu, nemohla si ona an jeji realizacni tym nevsimnout toho, ze se ji zrovna moc nedari. Muze to byt vinou lyzi a bot jak v prubehu sezon udajne uvadela v mediich? Sotva! Sarka vybirala ze stejne varky lyzi a bot dodane firmou pred sezonou k testovani, ma s tim letite zkusennsti a firma Head mnoho dekad zkusennosti a ostatni zavodnice takovyto vykonnostni propad nezaznamenali. Servis lyzi? Pochybuji ze stejnych duvodu. Co je ovsem patrne ze zpusob (technika) lyzovani Sarky se vyrazne zmenila tak jak jsem jiz drive v tomto vlaknu rozebiral a z toho vyveraji veskere projevene chyby. A to je tak asi vse , nic vic se k tomu dodat neda ani dale spekulovat. …
jeste druhy dluh v podobe me lyzarske drahy..sice to jak uz jsem psal do tohoto vlakna nepatri, ale vzhledem k faktu ze dil prvni je zde zverejnen pod #107, nasleduje tedy pokracovani.. M.
09.03.2011 07:43:25 #113
… v listopadu 1983 jsem odletel do Ameriky vybaven novym australskym pasem a v nem jmeno Milan Stevens.
Po trech letech v Australii, kombinaci letniho lyzovani na trave a zimnich sezon v lyzarskych strediscich: Thredbo, Perisher Valley a Mount Baw Baw, tisice oducenych klentu v lyzarkych skolach pro ktere jsem pak pracoval, ziskani nejvyssi australske certifkace Ski Instruktor a nekoik specialnich kurzu pro vyuku deti, postizenych ale i trenerskych vycviku, jeden pod vedenim svycara Jan Tishhouser(tehdejsi spickovy World Cup trener), dnes top managment Fis. A jak jsem jiz zminoval, na cerstve stope zasveceni do taju umeni Berniho Schweigra.
Ubytoval jsem se ve Vail, Colorado v pronajmutem pokojiku kamarada slovaka Joe Pomajba. Tehdejsi sef Vailu rakusak, kamarad meho sefa z Thredba me na jeho doporuceni prodal velmi levnou sezonku a vyjednal moznost treninku na Gold peak, uzivat tyce, vrtacku, klubovnu Ski klubu Vail. Ja a tri amici, z nichz nejlepsi Terry Ahola, cerstvy profik ktery byl do teto sezony v USA Ski team.
Prvni zavody byli v sousedni Copper Mountain, dva dny pred zavodem jsme meli moznost spolecne trenovat s ostatnimi profiky, a tu me na startu pratelsky oslovil sved Gunnar Grassl, kluk co jezdil svetak a v profi figuroval na top 10 na svete. Ptal se mi kdo jsem, co jsem a co tady delam. Po vyjadreni snahy zapojeni se do serie profi zavodu me rekl ze jsem asi bez sance, ale to pry poznam sam. Poznal jsem..
Startovni pole nabito okolo 80 zavodniku z nichz jen 32 se kvalifikuje do hlavni souteze a tim padem i dostane zaplaceno. Samozrejme startovne(tehdy $100 na kazdy zavod), jsem si musel uhradit sam. Sponzori zadni, jen restaurace pod zavodnim kopcem ve Vailu me zivila zmirnovala financni katastrofu ktera se nade mnou stahovala. Delal jsem tam kazdy den vzdy po lyzovani pingla.
Po vic jak mesici a nekolika neuspesnych pokusech o top 32, jsem dorazil na pristi zavody ve Winter Park na lahudku paralelni Super G. Dva dny byl pred zavodem organizovany trening, na startu jsem pripravoval lyze kdyz jsem zaslechl neomylnou, me dobre znamou ale tri roky pramalo pouzivanou rec ceskou.. tedy spis jen jeji hruby dialekt.. Kulwa, picho, debille.. (mohl bych dlouze pokracovat).
Kluci byli nemale prekvapeni kdyz jsem se predstavil coby exot od klokanu, ktery se tady mezi svetovou elitou ex SP jezdcu z celeho sveta, pokousi o posetile se s nimi rovnat.. Kakes, koktavy Hoffman, Hrynkyv, tri kluci z narodaku co emigrovali zhruba ve stejny cas jak ja, usadili se v te dobe v Nemecku a sam pan Rohmoser je vybavil kmpletne lyzemi a popral hodne zdaru v profi lize v USA.
Kakesovi se celkem darilo a parkrat se tusim dostal i do osmifinale, Hofik s Hrynkyvem uz po kvalifikaci tezko postupovali dal.. Ja stale bez sance, povzbudivy byl zmensujici se casovy odstup od nejlepsich, od terych jsem z pocatku dostaval 5, 6, vterin na tratich max 45s dlouhych.. Az jednou to prislo a byl jsem s odrenymi usi v top 32.. a Hrynkyv ani tusim Hofik ne! Nevim kdo byl vic v soku jestli ja a nebo kluci z tour..
Na mesic jsem si „odskocil“ 5l osmivalcem, co jsem v Denveru poridil jako jediny zakaznik za ten den pri jedne snehove bouri za $700, do Kanady, tam objel asi 4 zavody kde konkurence byla pro me prijatelnejsi a tam se nejen kvalifikoval za velke radosti a pro me noveho pocitu ale i postoupil do top 16. Posledni zavody v USA na spatecni ceste v Kalifornii jsem se take esne vtesnal do hlavni souteze a rozdal si to v zavode s vitezem US Pro tour Edwin Halsnes, nejmladsim z tria bratru Jarle, Stein a on. Z Norska, Jarle pred profikama jezdil top 5 ve svetaku..
A tam me pro zmenu na jedne vecerni party povida Stein Halsnes, ze bych jako asi mel spis delat to co je moje remeslo, ze v lyzovani je to tezky a ze se sotva uzivi i on..
Ale i tak, ja byl nejspokojenejsi lyzarsky kladenak pod sluncem.. Na pristi sezonu jsem prijal nabidku sponsora v Japonsku.
Pri navratu do Ausralie jsem mel neklik tydnu pauzu na jednom ostrove na Fiji a hura do Thredba, ucit, trenovat a zavodit v lyzovani.. (od cervna do konce zari).
V listopadu jsem pristal na letisti v Tokyu. Domaci kopec jsem vybral zcela nahodne Hakuba Happo, tam kde Herman Meier letel svuj do dejin vyryty pad pri olympiade v Naganu,.. tedy v Happu, Hakube.
Uroven zavodu byla kruta, skoro jako v USA, George Ager, Franz Weber, Hansi Hinterseer, Mark Garcia, Karlos Martinez, asi tricet kluku z Evropy, USA, Kanady, Argentiny, a cela kupa, asi 40 hladovejch japonciku..
Za celou sezonu jsem s nenedostal do prvnich 32, z 10 zavodu jen 2×, a to jsem nedojel..
Dal uz to moc neslo, preci jen do te prvni 32 to zmakli uz jen ti nejlepsi a na ty ja stale nemel.
Navic jsem zacinal pozorovat silnou dysbalanci mezi obloukama. Prisel jsem na to ze mam v levem kycli velmi limitovany rozsah pohybu do abdukce, ze v tom nemam zadnou silu a kloub pri krouzivem pohybu klokotal jak pochroumany mlynek.
Po avratu do Australie jsem konzultoval nekolik ortopedu, rehabilitaku, snimek odhalil vytrhnuti upinani vazu a naslednou atrofii svalstva a degeneraci kloubni jamky. Tento uraz se musel prihodit nekolik let na zad, pravdepodobne pri jednom z mnoha padu na trave.
Nikdo mi nechtel pomoci, v 25 na vrcholovy sport neperspektivni a asi hlavne bez penez a spickove protekce jsem byl pro lekarsky prumysl nezajimavy. Nakonec mi jeden doktor sympatak pod uspanim cely region protahl, vybavil me rehab cviky a ja zacal dalsi sezonu jako ski instruktor v Thredbu.
Tajne jsem ovsem zjistoval moznosti studii a slozil zkousky na Sydney Universitu, Sports Science – coaching.
4 roky jsem nasledne zil v Sydney, spoluvlastnil obchod s windsurfinky na plazi, jezdil souteze ve windsurfinku, trenoval, zavodil biathlony, obcas na trave, studoval anatomii, fyziologii, neuroprogramming, otravoval lektory vsetecnymi otazkami, denne trenoval v posilovne a gymnastiku na naradi a vymyslel specialni cviceni jak zlepsit muj degenerovany kloub a zlepsit techniku lyzovani. Ucil jsem dal v malem stredisku Guthega spolu s Bernim Shweigerem, ale jen o sklolnich prazdninach a o vikendech a kazdou sezonu vyhraval zavody, australske mistrovstvi skiinstruktoru.
V roce 1989 jsem prodal dum v Sydney, ukoncil obchodi aktivity, vztahy, dostudoval a v prosinci odletel do Japonska opet zavodit.
Nekteri si me jeste pamatovali po 4 lete pauze, jako tricatnik pribyla konkurence o celou radu mladych draku cerstve vypadlych z narodaku Rakouska, Svycarska, Svedi, Norove, Kanadani, Amici, Fancouzi a celej novej zastup hladovejch japonciku..
Na rozjezdeni pred prvnim zavodem v Sapporu jsem mel hodinu a pul na vecernim lyzovani a dalsi den kvalifikace.
22. nejrychlejsi cas.. v pohode!!!
Mnozi byli zvedavi kam jsem se ma ty 4 roky propad, kde ze jsem „tajne“ trenoval a jak je to mozne ze jsem se tak ocividne zlepsil..-))
Nasledovali 2 roky naplno, ted uz plnohodnotny clen Japan Pro Ski, dve mistrovstvi sveta, kde se potkalo nejlepsich 16 z USA pro tour a top 16 z Jpan Pro tour.. Na startu jsem se pripravoval s lidmi jako Steve a Phill Mahre, Joel Gaspoz, Werner Herzog, Ivano Adelini, Bernhard Knauss, a nebyl jsem vedle nich uz ani zas tak moc trapnej.. nikdo uz se neptal co je moje hlavni zamestnani..-))
V roce 1992 dosli v Japonsku definitivne prachy, moje telo rozbite, tehdy uz zacali krute bolet zada, psyche udolane neustalym cestovanim, trenovanim…, vzal jsem nabidku sef trenera v Thredbo a pod sebou 4 rakusany, statliche a s trenerskou rakouskou licenci..
ovsem tentokrate se uz jelo pod moji odlisnou metodou a behem jedine sezony klub vystoupal z upadku na absolutni spicku asi z osmi kubu v Australii.. dva roky jsem daval zaklady tehdy 10letemu Jono Brauerovi, dnes historicky nejlepsimu australanovi ve sl a os.. Fungovalo to i na ostatni…
Dva roky v Thredbu a v protisezone v Evrope..
V cervenci 1994 jsem pristal na letisti Ruzyn.. Nevedel jsem tehdy ze zustanu dlouhych 15 let.
09.03.2011 11:18:53 #114
>> #113, mski, 09. 03. 2011 07:43:25
To je poctenicko.Dakujem Ti zan.
Znovu si vo mne otvoril davno zasunute pocity niekde v spodnom sufliku hlavy.
Ani nevies,kolko si mi toho tymto o sebe povedal.A doplnil chybajuce utrzky mozaiky zvanej M.T.S.
A prosimta,dopis TO!
Na leto si tu na snow nechavam par tem,aby bolo o com polemizovat.S Tebou, ak tu vydrzis by som rad predebatoval vliv grasski na zimu z Tvojho pohladu.
Este raz dakujem Harry
09.03.2011 11:42:01 #115
>> #112, mski, 09. 03. 2011 06:01:52
Ahoj, super počtení… Debata je to obsáhlá a ztratit se v ní není zas až takovej problém. Lze dohledat , co špatnýho na současný Šárce vidíš. Nepamatuju si ale, že by jsi napsal, jakým způsobem (cvičení, drills atd.) by se měla zlepšovat/resp. vrátit ke starýmu. Šlo by si představit, že Šárka sem hodila svoje videa sama jako již nejeden amatér a táže se, co hlavního má ke zlepšení svýho lyžování dělat? Tak jako ve vláknech „rozbor jízdy“ aj. . Jde i u takhle vyspělý lyžařky ještě polopaticky odpovědět a vypíchnout několik nejdůležitějších rad? Díky
09.03.2011 14:07:05 #116
>> #115, vašek2, 09. 03. 2011 11:42:01
byl bys Vasku prekvapeny tak jak ja mnohokrat, jak malo nekdy staci k vyraznemu posunuti vykonnosti, zlepseni. (stejne plati i v opacnem pripade jak Sarka skvele tuto sezonu demonstruje)
Kdyz jsem poprve prisel za Bernim nekdy v 83 v Thredbu s tim ze bych se rad od nej ucil to co umi tak jak v mnohych nametech akcnich kung fu filmech, (zak a velky ucitel-)), odpovedel mi na to .. why? why should I do it?
Trvalo mi to dalsi dva roky nez jsem od nej skutecne zacal cerpat moudrosti a byl schopen desifrovat podstatne veci. A dalsich 20 let nez jsme se skutecne priblizili v chapani tehoz a jako rovnoceni pratele.
Ano, Sarka by mela byt schopna pochopit ode me to co by ji „zachranilo“ od upadku, pravdepodobne se ji tyto debaty dostanou, mozna uz dostali do rukou, vim ze jeden clen tohoto fora se o to pokusil.
A je ted jen na ni zda vyuzije to, co jsem jiz napsal a nebo me skontaktuje osobne.
Ja ovsem (out of my way) nepujdu.. a nemam zajem ani zainteresovanost nad tim ji, profesionalovi, zadarmo dale poskytovat, (pro ni)drahocene informace. Ani zprostredkovane.. proc? nevyplaci se to.. to mam overene velmi dobre!
neco jineho je poradit lidem vaseho razeni tady na foru.. lidi bez sponsoru, smluv o trenovani se slavnymi skvelymi trenery, lidi kteri dokazi ocenit kdyz dobra rada funguje a umi za ni podekovat..
To jsem se bohuzel od mnohych vcetne Sarky v minulosti nedockal..
Harry, rad s tebou o Grass Skiing podebatim… ostatne i s Honzou Nemcem jsme si byli po dobu nekolika let blizci, i on prevzal mnohe z mych rad a je to fajn kluk..
Zdravim, M.
09.03.2011 14:57:15 #117
>> #116, mski, 09. 03. 2011 14:07:05
No stejně díky za spoustu puštěnějch chlupů z tvýho kožichu. Na
vyřčený dotaz jsem z výše uvedených důvodů odpověď ani neočekával.
Za zkoušku to ale stálo. Díky moc…
09.03.2011 16:44:56 #118
>> #113, mski, 09. 03. 2011 07:43:25
Ahoj,
moc pekné čítanie.Páči sa mi obsah aj forma.
Rovnako ako Harrymu,aj vo mne sa ozvali rôzne spomienky a to som z Vás chlapci najmladší.Vďaka.
..hádam bude pokračovanie:)
09.03.2011 17:05:30 #119
>> #118, TNS, 09. 03. 2011 16:44:56
Cau.Vratna je pasé.Spoliehal som sa,ze tam sa stretneme. Ale neboj,ak ma neoslovis Ty,mozno sa to podari mne.Dokonca/dufam ze sa nemylim,ale vela veci mi sedi/Ta sledujem na mnou natocenom videu z minuleho roku.To by bola fakt sranda, ze padla mi Tvoja/snad/jazda do oka.
Vsetkym sorry za OT.Nemam inu moznost podebatovat s TNS. Ale som mu na stope!
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.