14.03.2011 07:30:16 #151
>> #141, Pavlos, 13. 03. 2011 06:57:37
>> #147, Harry, 13. 03. 2011 14:16:41
Elegantní formulace o (ne)zapojování svalů apod. jsou jen recyklací starších článků o tomtéž. O změnách se psalo už v minulé sezoně ještě před Šťastným. Formulace v médiích (mám podchycené, mnohdy si smutně/vesele protiřečí) nelze brát moc vážně.
Afaik, Šárka si mj. platí sportovního novináře Tomáše Nohejla. Ten je díky různým kamarádšoftům jistě schopný dostat do médií včetně ČTK (mj. můj oblíbený expert Alfoldi) povídání, jaké chce. A tak se opět budeme dočítat o sezoně nutných změn a její „lyžařské perestrojky“.
A vsaďte se, že se nikdo nebude dožadovat konfrontace konkrétních výroků a slibů, např. ohledně GS i SG a SC. Přitom by stačilo položit vedle sebe výrok/plán/slib a plnění.
Doufám, že mi něco bez keců okolo a k podstatě projde ve Snow. Jinak, s výjimkou Záhroba (sledujte LN a HN), obávám se, očekávám jenom papouškování hladkých keců jak z hub koaličních politiků.
>> #145, HOnza, 13. 03. 2011 14:14:50
Sice nesouhlasíš s tím, co píše Pavlos, ale vlastně děláš něco podobného. Víš snad spolehlivě od milenců, co pro Š. Toník udělal a co s ním poznala? Házíš to na PŠ – ale ten přišel s tím, že „její styl je stabilizovaný“. Kdežto AS už před rokem hlásal, že „Snažíme se rozbít zažité stereotypy. Jako když rozložíte Rubikovu kostku. Může to trvat rok, nebo se nikdy nepovede“ (1/3/10) – a celou loňskou sezonu se o to zjevně usilovně snažili.
Neboli Šťastný nebyl tím jediným padouchem, který zprasil náš lyžařský skvost. Proces začal už koncem sezony 08/09 a probíhal tu loňskou.
Ale co. Ať si každý píše, co chce. Nemůžu a nehodlám nikomu bránit, aby tady rozvíjel svoje názory na vztahy v rodině a týmu. Máme nemoderované svobodné fórum a touhu některých přidat svůj pohled chápu. Ve virtuální hospodě to tak přece funguje a i proto do ní rádi chodíme.
14.03.2011 09:01:33 #152
>> #151, ivan, 14. 03. 2011 07:30:16
Předpokládal jsem, že je zřejmé co jsem měl především na mysli – rozhodně a ani v nejmenším nic z toho co naznačuješ… Prostě ji pomohl vyvázat se z velmi silné a a až příliš dlouho trvající vazby (jakkokoli to nebylo tak hezky, jak bych si to představoval!!!). No a pak se mi nelíbí jakékoli spekulace a předjímání vývoje osobních vztahů… – chci věřit, že ten vztah je OK! A hlavně – jsem přesvědčenej, že vsadili na sice silnou, ale rozhodně ne dobrou trenérskou autoritu…
14.03.2011 14:27:31 #153
>> #152, HOnza, 14. 03. 2011 09:01:33
Kdežto já si ani netroufám tvrdit, že ta vazba byla „příliš dlouho trvající“.
Co je to „příliš dlouho“? Jistě, lze říct, že tak dlouho, že už to jednomu nebo oběma nevyhovuje. Ale zase: co třeba Kostelicovi – Ante s klukem pracuje už nějakých 25 let, s Janicou do konce její kariéry a zdá se, že rodinné vazby fungují pořád. Ani Girardelli neposlal tátu do háje, pokud vím, ani Anja Paerson. Taky nevím o tom, že by se rozhádali otec a syn Aamodtovi. Nakonec Kurfa se Zdeňkem taky vydržela skoro 30 let, pokud vím.
A už vůbec nevím, zda je ten vztah dobrý nebo ne, protože o něm nic nevím. Roky nás Neumannová přesvědčovala, jak je to s jejím partnerem skvělé – a jak je to dneska… Možná je to fajn, možná jednou zjistí, že to bylo její neštěstí. Chlap s rodinou a dětmi dost často pro mladou nezkušenou holku výhrou nebývá. Ale to už bych zabíhal do té oblasti psychokutění a spekulací, které oba, jak píšeš, nemáme rádi.
16.03.2011 01:44:02 #154
Experti a média sice vesměs chlácholí, že pokles výkonnosti je běžný a že se nic moc neděje, ale uvážíme-li kolaps disciplin GS, SG i SC, tak neškodně vše nevypadá.
V této souvislosti je zajímavé porovnat nejenom Šárku kdysi se Šárkou nyní, ale také její současné výsledky s nenápadnými a zapomenutými pár holek v 80. letech.
Šárka letos:
SL: 7, 12, 10, 10, 19, nedojela, 5, 12(MS), 20
GS: 4× se nekvalifikovala
SG: diskv a 33
Saša Mařasová 1983–84:
SL: 15, 7, 14, 14, 7
GS: 14 – k tomu na MSJ SL 2 a GS 5
Lenka Kebrlová 1987–89:
SL: 11, 9, 12(MS), 8, 13
KO: 5(OH), 15(MS), 9, 14
Upřímně řečeno, tak velký rozdíl v tom není. V okolnostech je ale drtivý. U Šárky je to po 8 letech ve WC a s nejlepšími čísly 1–7. Tamto naopak byly vykulené bažantky s jistě mizernými startovními čísly, Saša 17letá, zkušenosti z ciziny minimální, žádné prominentní dcerky taťky Charváta. Saša to vydřela doslova na kopci za barákem na Labské nad přehradou.
Ale kdo by chtěl odlišný pohled, zde je jeden „zasvěcený“:
„Šárce Záhrobské se letos nedaří, o příčinách už jsme si toho všichni přečetli dost a dost. V redakci SKI magazínu ale v souvislosti s aktuálními výsledky první dámy českého lyžování nepanuje nijak velké zklamání a upřímně se divíme hlasům hovořícím o propadáku, zmaru a krachu. Opravdu si myslíte, že jsou dvanáctá místa na mistrovství světa a ve Světovém poháru sportovním krachem, po němž by měly padat hlavy? Proboha, vzpomeňte si, kolikrát se český lyžař probojoval do druhého kola slalomu Světového poháru před deseti lety!…“
16.03.2011 10:58:28 #155
>> #154, ivan, 16. 03. 2011 01:44:02
Trošku mi to připomíná Titanic. Loď se potápí, ale na horních palubách se tančí.
17.03.2011 00:37:05 #156
>> #155, Pavlos, 16. 03. 2011 10:58:28
Tak nějak. Úvahy o tom, jak je dvanácté místo na světě skvělé („kdo z vás ho má, pánové?“), jsou jen hezké kecy na papír, když se bavíme o holce, která byla 2. na světě 2007 i 2009 a v tom 2007 také 18. v obřáku a 6. v kombinaci. Jen kecy místo pohledu na čísla, kterých mají statistiky dost.
A novinářské kecy v konfrontaci s tím, jak ta dvanáctá místa (v nich je ale také 19. a 20.) v reálu vypadají. Něco jiného je 12. po skvělé jízdě s blbou chybou a 12. po jízdě chyb plné od začátku. Po jízdě „koncepčně“ zoufalé, kdy 12. místo zachrání placka, která zoufalost z opravdového zatáčení milosrdně zamaskuje.
Když si exmistryně světa začne říkat, že 12. na světě je fajn, nic fajn se s ní neděje. A lidi okolo lyžování by jí měli pomoct vidět realisticky, ne provozovat rádobydůmyslné a alibistické filozofování o nesmrtelnosti chrousta a skvělosti 12. místa.
17.03.2011 10:32:42 #157
Myslím si, že Šárku t.č. zajímá spíše jiný vztah, než vztah k obloukům a jejich zlepšení. Mám pocit, že se z ní stala průměrná lyžařka a jí to vůbec netrápí. Asi se na ní podepsaly – jak udává – drastické tréninkové metody jejího otce a nyní už nic podobného ani zdaleka nechce podstoupit. Ale jinak, než v tréninku za to vzít, to nejde. V žádným sportu.
17.03.2011 14:15:14 #158
>> #157, martin kolář, 17. 03. 2011 10:32:42
Ty víš, že už nechce tak moc trénovat, či dokonce netrénuje? Já tedy ne. Ona byla vždycky poctivá v přípravě, musel bys třeba zažít její rozcvičování na ledovci ještě za šera. Spíš bych se obával, zda ve slepé důvěře nedře něco, co evidentně nefunguje.
Jaké vztahy ji zajímají netuším a neřeším. „Průměrná“ podle mne zatím není, ale padá.
Jestli ji to netrápí? V současné ekonomické situaci ji musí trápit každá koruna. Když deklaruje vysoké cíle ve WC i na OH, ví, že k nim potřebuje i kupu peněz. Tomu, jaké prachy má Maria nebo Lindsey, se nemůže přiblížit ani vzdáleně, snad jedině kdyby sbalila Romana, nebo kdyby se kvůli ní rozvedl Kellner. Nechá si ji Milka? Bez ní by mohla začít mít starost s Kopfsponsorem, kde jsou časy Burdovy Skansky… (Ale neznám smýšlení Craft Suchardů, Jacquemod, Kirchgasser ani Záhrobská aktuálně výsledkově žádná velká výhra nejsou.)
Nebo ji snad zajistí přítel s 35% v dovozci Scotta s hospodářským výsledkem za 2008 1,5 mega a s příjmem za předsednictví DR v „rodinné“ a.s.?
Nebo jí přípravu zaplatí „vlastní“ firma Sports Systems, nebo nová Deyl Design, kde má 50%?
17.03.2011 15:13:52 #159
>> #156, ivan, 17. 03. 2011 00:37:05
To je typická ukázka českého přístupu. Proč být nejlepší, když vlastně stačí být mezi 10–15 nejlepšími? V tomto přístupu máme oproti Amíkům velkou nevýhodu. a není to jen ve sportu.
17.03.2011 18:38:19 #160
>> #159, Pavlos, 17. 03. 2011 15:13:52
No, já nevím. Patnáctej tenista bude žrát kaviár oběma rukama a za x let se zajistí na zbytek života, ale 15. lyžařka určitě ne, ta je jen stafáž těm nejlepším.
17.03.2011 19:02:54 #161
>> #160, ivan, 17. 03. 2011 18:38:19
Vztahoval jsem to na lyžování. Taky by mi nevadilo být mezi TOP 15 golfisty světa ;)
17.03.2011 20:18:49 #162
>> #158, ivan, 17. 03. 2011 14:15:14 Ivane, já jsem začal větu slovem myslím, ne vím. Moc si vážím toho, čeho dosáhla a je mi teď zkrátka líto, že jí to nejezdí. A moc bych jí přál, aby se vrátila tam, kde byla.
17.03.2011 20:37:27 #163
>> #162, martin kolář, 17. 03. 2011 20:18:49
Promiň, máš pravdu, formulovals to jako domněnku nebo úvahu.
18.03.2011 16:52:23 #164
>> #156, ivan, 17. 03. 2011 00:37:05
>> #159, Pavlos, 17. 03. 2011 15:13:52
Nebojte sa.Kazdy sportovec chce byt prvy,TO je hnaci motor jeho snahy/tak ako i inych sportovcov/.
Ako spomenul Ivan,problem Sarky nie je v tom ze nie je prva/druha,piata/,ale kam sa technicky dostava.TO je hlavny problem,a ja nemam pocit,ze by jej ta spravna/aj ked je otazne,co je pre ktoreho jazdca to spravne?/velmi rychle naskocila.
Neistota zaberu,necisty obluk,chyba kratky zaber.
No maju nad cim rozmyslat.Snad nieco vydumaju.
caute Harry
18.03.2011 22:13:30 #165
Dneska sjela SL trochu líp než ve Špindlu, na MS nebo ve Flachau, ale potenciální dobrý pocit z druhého kola (hlavně nahoře celkem slušné, byla v něm rychlejší než Schield i Riesch!) kazí skutečnost, že měla lepší trať než nejlepší holky na konci, přece jenom těch 15 bab na trati mezi nimi bylo poznat.
Takže to nakonec dalo jen na 17. místo a je smutné, že o něm vůbec lze hovořit jako o něčem „lepším“ (a očekávám, že tento argument bude využit „konečně se zablýsklo na lepší časy a na závěr sezony byla rychlejší než dvě první slalomářky WC!“). Pomoci mohlo i zkrácení a vynechání horního nejprudšího úseku, i tak to byl celkově na pohled závod nepříliš hezký.
Šárka vypadla ze sedmičky, ve WC i podle WCSL je 10. místě. Jestli ji to, že druhé kolo na rozbitým hrbolatým slušně nesjel nikdo včetně nervózní Riesch bojující o dojetí a včetně Marlies, která dole prostě kiksovala, ukolébá v přesvědčení, že kráčí správnou cestou, chudák holka.
Otoh, Sandrine Aubert, loni 4., letos spadla ještě mnohem hůř. Ale u ní mohla hrát roli změna materiálu.
01.04.2011 11:52:04 #166
WTF? Slalomářka Záhrobská podezírá svého otce, že ji pronásleduje
Apríl to nejspíš nebude… A pokud ano, říkejte mi blesk
01.04.2011 16:06:57 #168
>> #167, Martin430, 01. 04. 2011 15:39:35 Kluci neblázněte. Záhrobský je sice dost zvláštní člověk, ale proč by tohle dělal dceři. Podle mně je to jen novinářská kachna. Na rozdíl od jistoty, že Šárka prudce spadla dolů a nevím, jestli je to jen stále proklamovanou změnou techniky, protože buď je ta nová technika na nic nebo jí to neumějí naučit. Přeci není možné, aby u tak dobré lyžařky nebyly za celou sezónu vidět kroky k lepšímu, když stále tvrdí, jak na tom pracují.
01.04.2011 16:18:17 #169
>> #168, ski maniac, 01. 04. 2011 16:06:57
No, já nejsem v takové pozici abych posoudil co se ve skutečnosti děje a kdo co dělá a nebo nedělá. Každopádně je to zvláštní a i ten samotný článek se naprosto dramaticky změnil od své první verze kterou jsem četl.
Teď je to buď realita, nebo novinářská kachna a nebo „nový problém v upevnění desky“. Co já vím. A nebo to taky může být úplně něco jiného.
01.04.2011 16:40:46 #170
>> #168, ski maniac, 01. 04. 2011 16:06:57
Kristepane !
To je omyl. Já si ani na zlomek vteřiny nemyslím, že by to byl starej Petr Záhrobský. To vůůůůůůbec.
Já jen čekal, co se v médiích vyvrbí za bubáka, kterej vysvětlí její neodvratnej odchod do záhrobí, provázenej strachem.
Příští rok bude bez peněz, bez top-materiálu a ještě s většíma looserama kolem sebe.
A co je nejhorší, totálně bez zájmu médií, čili pro ni bude nejlepší dáreček mrtvé štěňátko.
01.04.2011 20:03:14 #171
01.04.2011 23:59:45 #172
k tematu Sarky…
Pred nekolika tydny jsem se nechal „ukecat“ HOnzou, ale jen z casti, k tomu abych Sarku kontaktoval..Nejprve byla snaha z vnejsi (bez reakce), upozornit ji na zdejsi debatu a nabidku konzultace se mnou.. HOnza pak radil jit za velkymi bohy novinari a soucasne napsat jakoby otevreny dopis Sarce a Tondovi S. s mou analyzou jejiho lyzovani ( z cehoz samozrejme plynou i tipy na napravu), a nabidkou bezkondicni spoluprace vcetne jeji prilet sem na mou pudu, jelikoz se zde schyluje k zimni sezone a treninkem tady..
Odmitl jsem analyzu v presvedceni ze sve know how nehodlam profesionalum rozhazovat do jejich koryta zadarmo,(to uz jsem psal), pokud ma snad Sarka ci jeji treneri pristup sem, mohla toho zadarmo nasbirat uz dosti k tomu aby udelali ve svem treninkovem pristupu zmeny. To se ale zrejme nedeje, protoze logicky zaver nebo spis zacatek takovych to zmen by byl prinejmensim okamzity padak Pavola Statneho. (a nebo se tak stalo a zmeny implikuji potichu a skryte), coz je jedna z vyraznych lidskych a obvzlast (ceskoslovenskych), vlastosti,,..a tak si privlastnovat neco co dotycnemu nepatri…
A co se tedy stalo? No nic.. zadna odpoved od nikoho.. v mem dopisu jsem ji jen pozdravoval spolu s rodinou tady od nas, zna nas osobne vsechny, krom nejmladsiho synka, ktery jeste v dobe kdy jezdivala k nam na Kladno, nebyl na svete.. Pozadal jsem ji o potvrzeni prijmu me zpravy a ze bych s ni rad na urcite/neurcite tema pobavil. Oslovil jsem v tom mailu i T.S. a vlozil na jeji webove stranky..
Zaver? Bud se k ni vzkaz vubec nedostal a nebo ho ignoruje tak jak vse co vychazi z ne tak nedavne minulosti.
Arogance a ignorance ruku v ruce kraci a verim ze nepatri do charakteristik inteligentnich a potencionalne uspesnych jedincu ani spolecnosti!
Nedivim se tedy ze uzavrena vnejsimu svetu, bude se nadale, zabredla ve sve soucasne situaci vzdalovat tomu cemu se chce, verim, priblizovat..
Tim je pro me kapitola Sarka uzavrena.
M.
02.04.2011 19:27:55 #173
03.04.2011 13:11:11 #174
04.04.2011 07:59:41 #176
Média konečně mají kauzu tam, kde ji potřebovala mít. Ne na rovině „nová technika/nový styl ano či ne?“, což je coby vysloveně odborný problém pro škrabálky španělská vesnice a pro konzumenty médií otázka podobně nesrozumitelná, nýbrž v „obecně lidské“ poloze dramatu s vášněmi, sexem, emocemi, penězi, rozvodem, trestními oznámeními a právníky.
K protagonistům takto prezentované story si může doslova každý najít svůj vztah, promítnout do ní svoje zkušenosti nebo aspoň názory (každý má rodiče a mnozí děti, ergo i „know-how“ do toho kecat). Z odborného sporu drama mezilidských vztahů – tak je to třeba dělat…
Příkladem takové reakce je tento slint:
http://isport.blesk.cz/…hrobsky.html
u něhož jen uvažuju, jestli jen ten pisálek Tomek tak blbej, nebo zjednanej (viz též dále).
Do toho se ozval Papá s tím, že může jít o strategickou diskreditační kampaň. Nevím, ale IMHO (ano, v tomto s deficitem informací záměrně píšu „imHo“) je to možné. Od nedávné doby už média necitují šéfku Šárku, nýbrž mluvčího Šárčina marketingového pasáka („Poskytování komplexních služeb v oblasti marketingu, sponzoringu a organizačního servisu ve spojení se sportovními projekty a osobnostmi“, „oslovení konkrétních cílových skupin, realizaci jednotlivých akcí komunikačního mixu dle zadání klienta“), bývalého sportovního novináře Tejkala.
„Najednou“ se objevují informace o penězích, interních rodinných vztazích, (odložených) trestních oznámeních („sprostej podezřelej“ je dobré stigma).
Má to být odstřel starého Záhroba? Nesouvisí to třeba i s knihou, kterou připravuje (mou nabídku, že mu to zkouknu a zrediguju, má už skoro dva roky) a která si jistě nebude brát servítky? Dovedu si dobře představit, kolika lidem by vyhovovalo, kdyby se z několikanásobného vyhlášeného „nejlepšího trenéra SL ČR“ stal skoro kriminálník.
Ohledně peněz může být ještě veselo, jestli Petr v odvetě vyčíslí svou taxu coby trenéra. Minimálně od 1999, kdy se dcerka stala hvězdou Topolina a záhy nato Petr ml. mistrem republiky, už by si mohl účtovat dost. Další nárůst taxy od prvních bodů ve WC 2002 a definitivní od medaile na MS 2005. Sakra, to by bylo peněz, tolik děvče nemá a sotva ještě vydělá…
Není to všechno ohledně těch peněz absurdní? Má se rodič, jehož (před)žáček poprvé vyhraje krabičku vosků, sichrovat u právníka smlouvou, aby ho potomek za 15 či 20 let neobvinil, že si jimi namazal i svoje lyže? Má si trénující tatík vést podrobně všechny náklady včetně ušlého výdělku za dobu, kdy utíral děcku na svahu nudle, aby jednou měl protiargument?
Smutné, smutné, smutné špinavé prádlo druhdy výkladní skříně naší sjezdařiny. Kdy odchytí někoho z Vítkovičáků, kteří přísahají, jak kdysi Záhrob mlátil děcka na kopci holemi? A odtud už nebude daleko k nějakému tomu zneužívání. Není von nakonec horší než ten prasák Fricl? Ten dcerku osouložoval „jen“ úměrně možnostem a své potenci, Záhrob tu svou trápil průběžně přes 20 let…
The time is out of joint. O cursed spite,//That ever I was born to set it right! (Vymknuta z kloubů, doba šílí… Hamlet 1, 5, 189)
Několik dalších linků. Ne všechny, ztratil jsem sílu dohledávat vše.
http://tn.nova.cz/…mluvila.html
http://tn.nova.cz/…na-otec.html
http://isport.blesk.cz/…d-otcem.html
http://sportreport.lidovky.cz/…-ostatni.asp?…
http://isport.blesk.cz/…hrozuji.html
Na podstatnou odbornou problematiku nezapomínám. Něco k tomu, proč a jak blbě to Šárka jezdí, přidám. Podrobněji by to mělo být pojednané ve spolupráci s mski na podzim ve SNOW.
04.04.2011 10:08:55 #177
Situaci okolo Šárky moc nerozumím, ale jednoduchá logika mi říká, že na jejích dobrých výsledcích=penězích by měl mít největší zájem placený trenér a hlavně Tonda jestli je jeho zájem o Šárku vážný a ještě více jestli je nevážný. Chápu, že trenér postavil svou existenci na změně k „moderní technice“ tak, že úplně lehce nemůže držet předchozí kurs, kterému možná ani nerozumí. Na druhou stranu má smlouvu až do soči, což je daleko a hodně peněz tak že bude muset asi otočit nebo být donucen otočit, alespoň fakticky, aby vydržel, Vichnar s Holickým to nepoznají a většinový divák také ne. Na druhou stranu letmý pohled do výsledkových listin ukazuje mnohem více exkluzivních jmen a propadů ještě větších tak že nic tak mimořádného. Šárka určitě lyžovat nezapoměla a snad se ke své technice vrátí. Je to sport, tak ani excelentní výkon neznamená automaticky dobré umístění jak všichni čekají ale o tom rozhodují soupeři. Ikdyby už nic slušně nezajela tak je to škoda, ale i tak už nemusí nic dokazovat a těžko jí tady někdo překoná, kolik super lyžařek si může o jejích úspěších jen zdát jako Poutianien, Zettel, Kirchgasser, švédky atd…
04.04.2011 11:56:57 #178
>> #170, Martin430, 01. 04. 2011 16:40:46
Tak to se omlouvám, já tvůj krátký příspěvek blbě pochopil.
Bohužel máš asi o Šárčině rychlém konci pravdu. Nevím proč, ale
trochu mi její story připomíná Jakuba Jandu. Taky kdysi výrazný talent a
dnes… A taky na začátku byl nový tým a boj o peníze Chápu, že v dnešním světě
jsou peníze až na prvním místě, ale to mají řešit manažeři a ne
sportovci. Rádoby manažer, který nedokáže sportovci zajistit klid na výkon
a myslí, že peníze nejlíp získá soudními spory je trouba a výsledek jeho
práce je předem daný. Bohužel pro sportovce
04.04.2011 12:44:28 #179
>> #176, ivan, 04. 04. 2011 07:59:41
Tak jsem „vydržel“ přečíst jen první odkaz. Je smutné, že se člověk s diagnózou pana Tomka může dostat až na post šéfredaktora deníku Sport. Ten člověk je evidentně expert na všechno. Stačí se podívat na jeho další články. Prostě zase jeden pisálek, pro kterého není důležité, co napíše, ale kolik se toho prodá. Smutný, leč v české kotlině dost častý jev i u seriózně se tvářících médií. A malý český lid s pocitem nezměrného štěstí, že i těm slavným se vede špatně, dál bude tyto „odborníky“ podporovat svými penězi.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.