[Analyzátor]: VITA-67 - č. 1
15.02.2020 10:07:02 #3
>> #2, IIIvan, 15. 02. 2020 09:13:42
Toto cvičím pravidelně. V podstatě o čem píše David, tak o to se snažím. Maximální efektivita bez zbytečných pohybů. Zkrátka přesný opak “české prdelačky” :) A k analýze, uchvátil mě bojový zpěv. Celou dobu jsem čekal od kuď na mě vyskočí samuraj :) Jízda odvážná, na první pohled fajn, ale chce to pročistit a zbytečně se nedřít.
15.02.2020 10:15:23 #4
>> #3, M.art.in, 15. 02. 2020 10:07:02
toto cvičenie je ale len na doladenie určitých pohybov. ale už predtým musí mať človek vyriešené/zhruba odstránené základné veci(protirotácia,vnútorná, záklon…), inak je to len „cvičenie pre cvičenie“.
Víťa je makač, klobúk dolu na tie roky Ale keby na r15 tie oblúky šiel naozaj po vonkajšej a po hrane, tak by ešte len videl čo je zavretý oblúk a asi by moc nestíhal.
Plusy sú zjavne dobrá fyzička a hlavne odvaha a rovnováha, asi k tomu prispieva aj motorka. mínusy, že už má asi pohybové stereotypy dosť zažité a to sa dosť ťažko prerába…
15.02.2020 10:52:58 #6
>> #2, IIIvan, 15. 02. 2020 09:13:42
Ani já si nemyslím, že mu „quattro“ přinese něco smysluplného.
Zaujala mne jedna perla v analýze: „Předsunutím vnitřní lyže dosáhneš sice rychlého zahranění a maximální tlak na vnější lyži.“
15.02.2020 11:25:10 #8
Ahoj lyžaři, tady Víťa co se odvážil poslat video (tedy oni mě spíš hecovali kluci co tam byli se mnou = asi měli dost mých keců o tom jak by se ASI mělo lyžovat a chtěli ať mě někdo trochu srazí hřebínek).
Díky za připomínky, největší problém asi bude to moje tělo přinutit něco změnit … .
A to tam není vidět to moje „véčkování“ = asi jsem na tom měkčím sněhu opravdu přenášel při odsouvání vnější lyže víc váhy na tu vnitřní … normálně jí tam jen šoupu … kdysi jsem se takto viděl na ledě (který mě asi baví nejvíc, i když na něj nemám fyzičku a dnes už ani koul…e … a vypadalo to úděsně!!!
Taky mě jeden z lidí (co lyžuje jak kdyby se s lyžemi narodil) dodneška píše maily s oslovením „véčkař“) … uvidíme co s tím......
Spíše mě překvapuje „problém“ s předsouváním vnitřní lyže a vertikálním pohybem. Někdo by řekl, že to je daň za mládí (=styl ještě před carvingem), ale to u mě asi tak neplatí. Za prvé jsem moc nelyžoval a za druhé mě právě toto učili kluci při objevování carvingu (je fakt, že oni v mládí = 80-tá léta závodili, jeden dokonce ukazoval odšlapávané slalomové oblouky).
Nyní se to spíše učím sám podle záběrů a „úžasných“ komentářů při sledování závodů v TV z pohodlí gauče … .
A tam mám právě pocit, že ten vertikální pohyb (ze kterého by se měl stát při položení do oblouku pohyb horizontální, ne?) pomáhá dynamice jízdy. I když asi jen při závodním nasazení, u mě (který slalomové oblouky stejně jezdí jako „miniobřácké“) to je asi problematičtější, že ? …
Do dneška jsem se snažil právě jít od začátku oblouku co nejníže (= abych v apexu měl nejvíce pokrčené nohy) a potom tlačit do vnější lyže tak, abych vlastně dělal dřep na jedné noze (je fakt, že když ty oblouky zavřu /na ledě až do vrstevnice /, tak mám někdy na konci nataženou nohu a obecně mám velké problémy ve fázi „mezi obloukama“). Teď mě napadá, že to je jako na motorce na dromu = při nájezdu s ubraným plynem jí sklápím a od apexu pod plynem zvedám a narovnávám oblouk........ i když na lyžích to možná „nevypouštím“ a tlačím do toho pořád pod heslem: „Když už jsem konečně v oblouku, tak ať si to užiju“ ....... .
K té předsunuté noze = někdy mám pocit, že mám lyže vedle sebe a naopak se snažím nuti tu lyži předsouvat = netušil jsem, že to je špatně (i když nějaké předsunutí tam asi musí být, ne? = kam by se dávalo vnější koleno).
A ještě se snažím o (tady to není asi vidět, neb to chce delší oblouky /abych si to uvědomil/ a navíc se o to snažím na ledě, kdy mě pak nejdou lyže do driftu ...... což miluji u auta a motorky /u „krosky“, u „silničky“ si vždy cvrnknu do kalhot…/) ......... o .......... natáčení vnitřního ramene po svahu = držení ramen „napříč“ svahem.
Je to správně, nebo ne? Je to jako bych chtěl srazit obřáckou tyčku = učil mě to taky jeden ze závodníků právě s tím, že se vršek těla nemá stáčet do směru jízdy, ale právě naopak. A je fakt, že když se o to snažím (asi je to „protirotace“ pánve?), tak patky lyží se ani nehnou a krásně to i na ledě vyřezává oblouky (jasně spolu se zatížením „špička-plocha chodidla“).
Toto by mě zajímalo možná nejvíce ......... … a nemyslím kvůli mě (já už to nějak „dožiju“ , ale ostatním lyžařům co mají ještě vše před sebou (typicky můj synátor /12let/, loni nelyžoval vůbec /zlomená nožička na krosce/ a letos na tom pořád vypadá „divně“ = jezdí „áčko“, „véčkuje“ jak táta, ale hlavně že jej to baví ..... nejvíce samozřejmě jízda ve vajíčku ..... asi jsem mu neměl nacpat 166cm FIS GS … ).
Jéje, to jsem se zase rozepsal, to jsem zvědav, kdo to přečte až do konce!!!
A to mě neznáte, jak jsem „ublafanej“ naživo .........
Tak zatím Nashle, Víťa
15.02.2020 11:36:42 #9
Ahoj ještě: ........ jak si to tak čtu (že je vše špatně), tak už mě opravdu hřebínek spadnul ....... .
Koukal jsem na nějaké instruktory – tedy zatím Ondřeje Nováka (četl jsem si minule jeho analýzy + teď jsme několikrát jeli v sobotu na Hofmanky „na otočku“ z Prahy a on tam zřejmě „lektoruje“), ale bohužel je tam hrozně málo termínů = jenom tím chci říci, že je mě jasné co případně pomůže i když bych tam vzal i „mladého“, neb u toho to určitě má větší smysl ...... neb jak se říká: „Starého psa novým kouskům nenaučíš“ ....... .
15.02.2020 11:45:04 #11
>> #10, MPS, 15. 02. 2020 11:39:20
Tak teď už jsem opravdu „volaký zmetěný“ = musím sehnat instruktora ......
15.02.2020 11:52:17 #12
>> #3, M.art.in, 15. 02. 2020 10:07:02
Bojovej zpěv byl kvůli klukům co natáčeli = že to budou posílat domů manželkám ........ tak jsem chtěl, ať je sranda ......... kdybych věděl, že to budu někam posílat ................
15.02.2020 11:59:21 #14
>> #4, IIIvan, 15. 02. 2020 10:15:23
S tím máš pravdu, ty 15,5m lyže (ATOMIC XT, 65mm střed) mě na ledě (červený svah, pokus o „krátké dynamické“ oblouky) tak vystřelovali z oblouků, že jsem to nestíhal (ani fyzicky, ani koordinací).
Nakonec jsem s nimi skončil na černé, „vozil se“, dával si tu svojí ruku na zem (no dobře, vypadá to divně, ale když mě to připomíná „kolínko“ na motorce a oblouky zavíral tak, že jsem měl problém začít další ........... ještě že to nikdo netočil ..........
15.02.2020 12:03:41 #15
>> #13, MPS, 15. 02. 2020 11:54:59
To je sranda ! ......... totiž před několika lety mě na Benecku jeden kluk (prý jezdil „do pětky“ v ČR) tvrdil, že zahájení a začátek oblouku dobrý, ale pak tam prý pořád něco řeším ........
15.02.2020 16:17:16 #16
>> #9, VITA-67, 15. 02. 2020 11:36:42
Jo Ondru můžeš potkat v Jánkách nebo v Peci. Mě hodně pomohl a pomáhá. Pokud pominu jeho lyžařské kvality, tak hlavní v čem je výjimečný, je schopnost ihned rozpoznat problém a najít řešení. To dokáže vysvětlit tak, aby žák pochopil smysl a funkčnost. Žádné bezduché opakování kravin, ale efektivní a pochopitelné. Každopádně to není o 2h na svahu, ale ideálně několikrát během sezóny. V dubnu bude v Söldenu 4 denní camp a to taky doporučuju. Byl jsem v listopadu a posunulo mě to o docela velký kus dopředu. Bez trenéra bych se jen motal v kruhu a pěstoval zlozvyky.
15.02.2020 16:30:53 #17
>> #5, MPS, 15. 02. 2020 10:48:17
Já bych s tím v jeho případě nedělal vůbec nic !!!!Jeho technika je ač se jedná o pravý opak ideálu v jeho případě dovedená k dokonalosti a maximální efektnosti a určitě se za ním na svahu každý otočí a o to přece de ne. Jedná se v podstatě o ne úplně dokonalej ale přesto velmi efektní funcarving s hůlkama.Pokud by to chtěl komplet překopat směrem k ideálu bylo by to pravděpodobně velmi zdlouhavé a nejspíš by nedosáhl výrazně větší efektnosti a na prudších úsecích sjezdovek z jeho videí které znám jak své boty už vůbec ne.
Suhlas. Sportovo nadany chalanisko.
caute Harry
15.02.2020 16:31:18 #18
>> #16, M.art.in, 15. 02. 2020 16:17:16
Díky, právě komunikativnost a schopnost řešit problém je i dle mě zásadní (v lyžování jsem amatér, ale třeba ve vodáckém oddíle co jsem vedl jsem vymýšlel i metodiku výuky a hrozně rád ostatní cvičil ....... i když nevím jak to měli oni se mnou........ .
Na ten duben kouknu, ale to již oprašuji kajak a moto ...............
Obecně vlastně od té doby co jsou děti na druhém stupni začínáme lyžovat v lednu (to moje video bylo z druhého dne v Livignu a třetího na lyžích v této sezóně) a končíme v březnu a „venku“ jsme tak dva týdny … dříve to bylo od listopadu na ledovci až právě po duben ...... ............... na druhou stranu jsem si našel náhradu a v prosinci dělal kotouly s motorkou na dunách v Tunisu
15.02.2020 16:43:06 #19
>> #8, VITA-67, 15. 02. 2020 11:25:10
Vito caues.
Kto sa neboji jazdit to co Ty na motorke s kolenom na zemi,co uz chce mat gule,by mal zvladnut aj posrany obluk na lyziach.
Lyzujes technicky zle, ale na to sral pes ak uz nemienis investovat kopu roboty do technicky spravne prevedeneho obluku na svahu.
Svahy zvladas, vyzera to ze aj kontrolujes obluk, tak je to OK.
Oberas sa sice o nejake zazitky z spravne „technicky utrafenych oblukov“, ale to zas nahradzas vo svojej jazde inym.
Ak by si mal cas a zaujem sa do problematiky trochu dostat, je tu na Snow par velmi hodnotnych vlakien, ktore ak si ochotny venovat cas a pouzit hlavu, by Ti mohli vela veci dat.
Ak sa podujmes trochu porozmyslat, je tu par chalanov co Ti celkom dobre poradia.
Drz sa, na tie roky skaces na svahu jak mlady kamzik, vsetka cest kamarade. A zaujimava je aj tvoja kontrola vnutornej nohy.
caute Harry
15.02.2020 16:55:47 #20
>> #16, M.art.in, 15. 02. 2020 16:17:16
To ti závidím, ze jsi se posunul díky ON o takovy kus kupředu. Je to pěkný, když se člověk zlepšuje. To uz mam bohuzel tak nejak za sebou.
15.02.2020 16:59:55 #21
>> #18, VITA-67, 15. 02. 2020 16:31:18
Vito. Hodnotit tvoje lyzovani nechci, ale dal bych ti jednu radu,podle mě nejcennější. Zapomeň ze existuje nejaka diskuze snow a lyzuj jak te to bavi.
15.02.2020 18:16:59 #22
>> #10, MPS, 15. 02. 2020 11:39:20
Tak to teda k…a ANI OMYLEM!!!
Nemůžu nečinně sedět a přihlížet popravě nevinného člověka. To je snad jedinný rekreant, z jehož videa tady mě úplně nebolí oči a je to protiklad prdelačky. A na to že mu je přes 50 – klobouk dolů!
Nesouhlasím s řadou hodnocení a doporučení zde uvedených. Největší problém vidím v doporučení tlaku na 1. nebo 2. hodině a v doporučeném cvičení, protože to je podle mne přesně to, co by degradovalo jeho jízdu. On ve většině oblouků tlak na 1. a 2. hodině už má. (A to je základem jeho chyb.) Dále nesouhlasím s tím, že mu na konci oblouku odlehčená vnější odjíždí a on stojí na vnitřní. Párkrát sice nevýrazně ztratí tlak z vnější, ale nic zásadního. Pravdou je, že má na konci oblouku těžiště vzadu, a to je důvodem, proč mu netáhne špička vnější lyže do oblouku, jak by mohla. Ale je to úplně jiný mechanizmus, než přisednutá vnitřní lyže. Možná, že hlavním důvodem, proč si na vnitřní nepřisedá, je právě jeho natažení celého těla do nového oblouku, a právě tom by mu navržené cvičení bránilo, čímž by mu sebralo asi nejstabilnější část, na které může stavět.
Dotýkání se sněhu rukou a současný pád vnitřního ramene do oblouku skutečně jízdě škodí.
Určitě nevěš hlavu. Většina videí tady – spíše lidí na nich – kteří tady hledají rychlou radu, by potřebovala léta pod dohledem statného ošetřovatele. V Tvém případě myslím, že je to jinak. Sice asi sám tušíš, že už nebudeš jezdit jako 20 letý závodník, ale jsem přesvědčený, že po 4–5 denním lyžařském tréninku můžeš dosáhnout výrazného pokroku.
I
15.02.2020 18:28:31 #23
>> #6, HonzA_, 15. 02. 2020 10:52:58
Zaujala mne jedna perla v analýze: „Předsunutím vnitřní lyže dosáhneš sice rychlého zahranění a maximální tlak na vnější lyži.“
No, to som si všimol aj ja, ale podľa mňa ide o preklep, hádam to nemyslí vážne – stačí vyskúšať nech nejdeme do fyziky a biomechaniky
15.02.2020 18:35:10 #24
Na nejaké väčšie analýzy nemám bohužiaĽ čas, aj keď si týpek čo stojí za debatu
Do dneška jsem se snažil právě jít od začátku oblouku co nejníže (= abych v apexu měl nejvíce pokrčené nohy)
A toto je jeden z najhorších ski mýtov, ktorý ide proti fyzikálnym zákonom. Zjednodušene – pocit „tlaku“ v stehne nerovná sa zvýšenie tlaku lyží do podložky a jej následné väčšie prehnutie.
Predsunutie vnútronej nohy(vedomé) je tiež podobný mýtus, spôsobí nie-optimálnu distribúciu „tlaku“ do lyží a tým ich nie-optimálny priehyb a točenie.
15.02.2020 19:04:50 #25
Ono po 50-ce šahat zásadně do stylu není jednoduché
Je otázka co ještě dovolí tělo, vazy, klouby
Na svůj věk jezdíš statečně , chtělo by to delší lyže .
Držím palce , aby kostra držela pohromadě co nejdéle
15.02.2020 19:34:06 #26
>> #22, CzechSkier, 15. 02. 2020 18:16:59
Ahoj Ivane.
Jak sme rozdielny. V nahlade na tot tie pohyby na lyziach.
S Tebou nesuhlasim skoro v ziadnom z vyvodov k videu, pomerne dost suhlasim s MPS .
Ale to je tym ze moc toho nenajazdim,sice moja jazda vyzera lepsie ako Vitova, ale presne s jeho problemami.
Zle rozlozenie vahy vnutorna vonkajsia, strata tlaku a priehybu vonkajsej lyze, prisadnutie vnutornej.
Odchadzajuca vonkajsia z obluku, uz od zahajenia.
Ale jak pisem, moc toho nenajazdim, u mna sa to da pochopit.
Maj sa.
caute Harry
15.02.2020 19:34:48 #27
>> #21, johnycek, 15. 02. 2020 16:59:55
Naprostý souhlas. Jezdíme přece hlavně pro radost a ne pro dokonalou techniku.
15.02.2020 19:35:43 #28
Ahoj Víťo,
viděl bych to podobně jako CzechSkier, a nějaký ten kurz na 3 – 4 dny s někým kdo umí, si myslím, nemůže v žádném případě uškodit, v 50 ti, to bude sice trošku složitější na překopávání techniky jízdy, ale člověk se učí celý život .
Ps: na hobby jezdce v 50 ti, hodně dobrá jízda.
15.02.2020 19:52:56 #29
>> #21, johnycek, 15. 02. 2020 16:59:55
Jen aby to nevyznělo, že to nechci hodnotit, protože je to špatná jízda, to si opravdu nemyslím.
15.02.2020 20:13:15 #30
Normalne zasnem na tymto teoretickym diletantstvom. Vito ako jeden z mala ma velmi peknu lyziarsku fotku na avatare, a video ktore je na 50r. velmi slusne. A blbeckovia tu pisu nieco o zlej technike, alebo o nejakom prekopavani techniky? :) Normalne zasnem, kto tu rozpisuje zase nejake debiliny o tom kedy pri lyzovani bolia nohy resp. stehna, ako to nesuvisi s tlakom na lyze, ako sa pri lyzovani nezapajaju kolena, ako su to vsetko „najvacsie lyziarske myty a omyly ludstva“ :) Ked nohy netlacia na lyze tak, co to potom na ne tlaci? Vlasy, zuby, oci? :)
Vcelku rozumne to spisal PetrAT. Vita jazdi na vysokej urovni, a nejaky progres z tejto urovne za danych okolnosti zavisi uz hlavne na tom co telo dovoli. Drobne detaily sa daju samozrejme vylepsovat, dobry trener (nie daky teoreticky pako) moze pomoct, ale nejake velke skoky by som necakal. A urcite nie na zaklade teoretickych debilin, ze mas vecko, a ked budes postupovat podla tohto navodu, tak vecko nebude a bude z teba Hirscher. Predsuvanie vnutornej takisto nie je ziaden primarnym problem. Da sa bavit o nejakej optimalnej miere, ale robit z toho zasadnu chybu (nayvse v tomto veku) moze len cisty pako. Vertikalny pohyb podobne. Da sa bavit o tom ako to robit spravne a blbo, ale pausalizovat to na chybu moze zase len magor, ktory nema o lyzovani paru.
Napadlo vobec niekoho ze vypisovanie takychto somarin, ktorym vacsinou nerozumie ani autor sam, moze ovela viac skodit ako pomoct?? Tu je dake free video WendyH. Od 50s ide volnu jazdu, krasnu jednoduchu, ma mierne predsunutu vnutornu, primerane drepuje t.j. robi vertikalny pohyb (napr. 57s). Tak do buducna odporucam trosku rozmyslat pred tym ako nieco vypustim z ust.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.