INTERSKI CZ - HARRACHOV 8.-10.4.2011 (strana: 2) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy INTERSKI CZ - HARRACHOV 8.-10.4.2011

INTERSKI CZ - HARRACHOV 8.-10.4.2011 (strana: 2)

14.04.2011 14:41:29 #34 

Tomatáš

mski, 14. 04. 2011 13:11:21*

Milane, pochopitelně s Tebou souhlasím, že důležité prvky race techniky se vztahují k výuce lyžování široké veřejnosti. Však většina moderních „manuálů“ je založena na poznatcích race departmentu. Pouze jsem chtěl poukázat na fakt, že zdejší fórum je zaměřené v technických debatách převážně na racecarven – dlouhý radius. Proti tomuto zdejšímu trendu nic nemám a je to pro mne též velice přínosné, byť opět připomínám, že pro mne osobně jsou zajímavé další variace techniky v rozmanitých terénech.

Add Richie: Pokud vím, tak Richie není bývalý závodník na vysoké úrovni (WC). Vypracoval se svou houževnatostí a tréninkem v jednoho z nejuznávanějších lektorů – učitelů v Rakousku. Posléze také demonstrátorem, který natočil za posledních 16 let cca 5 dosti zásadních instruktážních filmů. Co je zajímavé, dokázal vyhrát japonský „technical contest“ či známý „Powder 8“. Od kolegů, kteří přímo u něj dělali Landess vím, že také v branách je pekelně rychlý..Jen pro názornost:

http://www.google.cz/imgres?…

TO IVAN:

Ivane, chápu a doufám, že jsem upřesnil svůj pohled. Jen malá reakce na „okouzlení“ zdejšího fóra lyžemi o delším radiusu..Přiznávám se, také já jsem se nechal okouzlit a učím! i jezdím na obřačkách z mnoha zřejmých důvodů velice rád..;)

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

14.04.2011 15:02:05 #35 

Ondřej Novák - SNOW muž

Ahoj všichni.

Chtěl bych jen upřesnit některé pohledy na seminář Interski.

1. Nemyslím si, že by zdejší diskuse o Interski ČR, St. Antonu a souvisejících tématech nějak významně napomohla současnému dění v Interski. Ti, kteří by ji totiž měli číst ji vůbec nečtou. A pokud ji někdo z probíraných četl, bylo to pouze na něčí popud a upozornění, nikoliv z vlastní iniciativy. Navíc nevěřím, že diskuse pěti přímých účastníků dlouhodobého dění v Interski ČR a pěti nezúčastněných pozorovatelů, kteří jim přizvukují dokáže něco výrazně změnit. V současném světě nedokážou nic měnit ani petice podepsané 30 000 občany, natož pak diskuse 10 lidí.
  2. Impuls a taktika které mění dění v Interski byly připravovány pečlivě půl roku dopředu a po zralé úvaze jak v klidu sjednotit 40 akreditačních zařízení bez prosazování něčích vlastních cílů.
  3. Nebyl jsem vedením Interski ničím pověřen. Naopak v moment největší diskusi až hádky jsem přednesl svoji myšlenku o tvorbě jednotného moderního materiálu použitelného napříč spektrem AZ a VŠ v ČR. Myšlenka byla podpořena souhlasným mručením všech zúčastněných ale hlavně jasnými souhlasnými vyjádřeními představitelů organizací, kterých se to nejvíc týká.
  4. Nicméně za tímto projektem stojí mnoho práce a zdaleka bych se nenechal oblouznit počátečním nadšením, neboť cesta bude trnitá, možná velmi trnitá, běh bude na dlouhou trať, možná velmi dlouhou a bude lepší počkat na skutky a hlavně opravdovou shodu nad materiálem, který bude tvořit v základní linii Apul s teoretickou podporou vybraných VŠ a následnou konzultací subjektů, které se do projektu budou chtít zařadit. V listopadu budeme chytřejší.

Zdraví Ondřej

www.skiwithme.cz

14.04.2011 15:03:46 #36 

HonzA_ muž

>> #34, Tomatáš, 14. 04. 2011 14:41:29

Tomatáši, je pravda že tu až tak moc vyznavačů opravdu krátkých oblouků není a tuto sezónu tu bylo několik žádostí o radu/zpětnou vazbu z téhle oblasti. Pokud je to tvá parketa, pak to je výborné, můžeš se zapojit do diskuze a rozšířit tak záběr fóra.

A to myslím vážně, nic zlého ani ironického za tím nehledej.

To samé platí i pro ostatní, kterým např. chybí trochu new-school, off-piste, freeride či telemarku a nebo SNB. Všichni jsou vítáni.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

14.04.2011 19:10:20 #37 

Martin430

>> #35, Ondřej, 14. 04. 2011 15:02:05

Ahoj Ondro,

rád Tě čtu po delší době. Vítám také Tvoje shrnutí Harrachova. Je možné, že jste byli s HOnzou každý na jiném setkání ?

Vím, že je více Mnichovů, Prah, dokonce i Brn. Ale Harrachovů ?

Musí to být zřejmě nějaká mýlka.

Buď zpevněn!

14.04.2011 21:17:20 #41 

Martin430

14.04.2011 23:21:00 #42 

mski muž

>> #38, Jan Brumlich, 14. 04. 2011 19:27:12

Nikterak Richiho Bergra nesnizuji, ba naopak je mi sympaticky! Urcite by bylo zajimave vedet o nem vice, jak se dostal tam kde je..

Jeho pojeti jizdy se ovsem priblizuje prvkum ktere je vidno v zavodnim lyzovani a tim nepopiram ze by se k optimalni technice skrze jine metody nez sjizdeni skrze brany nedalo dobrat! Ovsem jak drive zminil Totomas a dokumentoval v linku : " Od kolegů, kteří přímo u něj dělali Landess vím, že také v branách je pekelně rychlý..Jen pro názornost:

http://www.google.cz/imgres…",

je zrejme ze nejake brany najezdene take ma, .. ale to neni dulezite..

Ze vyhral v Japonsku vrcholnou demonstracni soutez je take potvrzeni jeho kvalit v dane konkurenci, par kluku co se pred karierou Richiho tesilo obdobnymi vysledky jsem znal osobne( jeden rakusak a jeden Francouz)..

Z toho mala co jsem ovsem mel prilezitost videt jak lyzuje take vidim jiste nedokonalosti ktere se odchyluji od moji predstavy „optimalni“ techniky. Dale pak nevim, neznam jeho verzi podani a nacviku komplexniho pohyboveho celku v lyzovani, zajiste by to bylo zajimave porovnani..

vyraz: „v branách je pekelně rychlý..“ je pro me nic moc nerikajici.. jak a kde a v jake srovnatelne konkurenci? z te jedne fotky se toho moc usuzovat neda..

k tematu o probiranych typech oblouku a styly lyzovani zde na diskuzi viz cit vyse Totomas..: „Pouze jsem chtěl poukázat na fakt, že zdejší fórum je zaměřené v technických debatách převážně na racecarven – dlouhý radius.“

Zda se mi logicke ze pro vetsinu zde diskutujicich je jizda z jiz zminovanych duvodu, nejlepe zde popsanych asi Ivanem, na rovnem podkladu a ve strednich az dlouhych obloucich idealni zacatek cesty za zlepsovanim se..

Ne pro vsechny a ne vzdy jak se cas od casu take zde demonstruje.. Kratky oblouk je opet jen dalsi variace aplikovane techniky, tak smele s tim zde do placu muze kdokoli prispet.. No problem, ze?

Hezky den, noc preji,

MTS

jen mrtva ryba plave s proudem...

15.04.2011 00:01:06 #43 

Tomatáš

>> #42, mski, 14. 04. 2011 23:21:00

Z toho mala co jsem ovsem mel prilezitost videt jak lyzuje take vidim jiste nedokonalosti ktere se odchyluji od moji predstavy „optimalni“ techniky. Dale pak nevim, neznam jeho verzi podani a nacviku komplexniho pohyboveho celku v lyzovani, zajiste by to bylo zajimave porovnani

Mám jednu otázku či prosbu, Milane.

Mohl bys, prosím, charakterizovat, jaká je Tvá představa „optimální“ techniky?Díky.

Je škoda, žes zřejmě viděl a hodnotíš RB pouze z několika minutových záběrů a výstřihů na YT, kde jsou navíc pouze krátké oblouky.

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

15.04.2011 02:06:29 #44 

mski muž

>> #43, Tomatáš, 15. 04. 2011 00:01:06

Charakterizovat optimalni techniku Tomasi … v kolika vetach bys to dokazal ty? Prosim, jsi prikladem.. zacni..-))

Kazdopadne v teto hre budes mit znacnou vyhodu jelikoz ja o tvych nazorech vim pramalo. Ty, narozdil, muzes procitat zdejsi vlakna zhruba od ledna tohoto roku kde jsem „pustil“ celou radu mych nazoru z kterych ti inteligentni a zvidavi nadsenci mohli cerpat a ne malo.. (testimonies se daji v tezech diskuzich dohledat)..

Nejsem si ovsem jist zdali jen tak pro neci modre oci ci ledabyle hozenou vyzvu budu zde verejne koncipovat mou ucelenou predstavu o idealni technice lyzovani.

Tak jak jsem z leka nastinil ve vedlejsim vlaknu o Fyzicce.

Zadarmo a nezistne jsem tho zde napsal vic nez bylo ode mne moudre, Ze HOnzo, a pro nadsene a trpelive „amatery“, tak treba jeste budu cinit nadale…

Proc bych mel sve unikatni, vzacne a vemi tezce nasbirane zkusenosti jen tak sharovat do placu pro lidi kteri si v teto branzi provozuji zivnost? Davate snad vy, lyzarsti instruktorove lekce zdarma at uz pro verejnost nebo formou sklolicich kurzu pro „up and comming professionals“?

Pokud padne seriozni nabidka spoluprace se mnou, rad zvazim moznosti spoluprace.

citace od tebe Tomasi..: „Je škoda, žes zřejmě viděl a hodnotíš RB pouze z několika minutových záběrů a výstřihů na YT, kde jsou navíc pouze krátké oblouky.“

Svoje hodnoceni Richieho Bergera jsem zalozil prave na obrakovych, dlouhych obloucich ve volne demo jizde z tohoto klipu: http://www.youtube.com/watch?… od 1min 02 do 1min 10 je slow mo a pred tim je real speed OS i blouky kratke.. Dosti pro me na utvoreni si presneho nazoru..-))

Pokud mas odkazy na vice z RB a pripadne jeho progression drills, rad se podivam.. tady jsem neco nasel ale nevim jestli tam prave RB figuruje.. http://www.youtube.com/watch?…

tesim se na odpoved,

MTS

15.04.2011 03:41:35 #45 

Gravedigger

>> #44, mski, 15. 04. 2011 02:06:29

zkus milane aspon ve strucnosti vypichnout, co by berger mohl delat jinak (na tom prvnim videu z tvojeho prispevku #38). predem dik. teprv se na to bergrovo video chystam podivat, toz jsem zvedavy, co tam vykoukam ja.

15.04.2011 06:08:42 #46 

mski muž

>> #45, Gravedigger, 15. 04. 2011 03:41:35

No tak uz jsi se dival?

jsi uz tady na foru od pocatku meho vstupu a vnimavy myslim jses dost.. tak urcite uvidis to co vidim ja.. v dlouhych obloucich je to velmi zretelne ale i v kratkych kdyz se na to zameris..

jeste z dob meho aktivniho trenovani jsem dosel k zaveru ze filmovat sverence jizdu za jizdou, tak jak mnozi cini a jak jsem drive sam delal je nesmyslne.. K hodnoceni ti postaci jeden oblouk do leva a jeden do prava.. ostatni se jen opakuje.. kratky zaznam na zacatku treninku a dalsi ke konci dne.. to uplne staci.. Tedy i volna jizda RB ve zminenem klipu je uplne dostacujici k vyvedeni platnych zaveru..-))

Zdravim prez velkou louzi, M.

15.04.2011 12:34:09 #48 

Ondřej Novák - SNOW muž

Ahoj,

pokud vás to ještě někoho zajímá a nepřejmenujete toto vlákno na Richie Berger versus optimální technika, měl bych krátký dodatek ke zprávám ze semináře Interski.

Trochu jsem se pozastavil nad nejasnostmi mezi Honzovou zprávou ze semináře Interski a mým příspěvkem. Myslím, že Honza to vystihl z pohledu nezúčastněného pozorovatele docela přesně, byť možná trochu idylicky, ale mé doplnění si myslím nijak neprotiřečí s jeho zprávou. Můj pohled není tak optimistický, protože byť impuls ke tvorbě společného materiálu byla moje iniciativa, na platformě Interski ČR se pohybuji už dlouho a znám a vnímám detailní úskalí takového projektu jinak než Honza, ale naše příspěvky jsou jednoznačně pohledy, které se v základu shodují a neprotiřečí si.

Lyžbou vpřed, Ondřej

www.skiwithme.cz

15.04.2011 15:10:08 #49 

vašek2

Před dvěma dny se mě HonzA soukromě dotazoval, jak vlastně vidím inkriminovaný víkend. HOnzův příspěvek mu přišel nějakej podezřele optimistickej… I přesto, že má účast byla spíše sporadická, tak jsem mu 13.4. bázlivě odpověděl. Berte to jen jako jeden názor nikoliv insidera…

„Ahoj, ty oči jsem psal pouze jako narážku/pokus o vtípek/ na dojemné vyznění celýho příspěvku. Vzhledem k okolnostem ta trocha patosu možná ale není od věci – osobně jsem slyšel, jak lyžařské "staré struktury“ přitakávají návrhům APULu, který přislíbil vypracování základního schilehrplanu, ke kterému se budou moct jednotlivá AZ vyjádřit. Toho se osobně bojím nejvíc, neboť už vidím ty hádanice o pozměňovacích návrzích. Optimistické to také bylo z toho důvodu, že nemalé množství účastníku si asi konečně přiznalo, že to s tím jejich lyžováním není nejlepší (toto pouze přebírám z diskuze na vleku). To je také jistě důvod k optimismu – účast Š. Masnýho v St. Antonu musel bejt fakt průser. No a do třetice důvod k optimismu vidím v tom, že se dokázaly jindy znesvářené strany normálně bavit. Padaly i návrhy na logické změny v systému akreditací atd.. Jsem blb a nezůstal jsem na večerní debatu, ale z toho, co jsem viděl na kopci, by se dala HOnzovi přičíst jistá zásluha jakožto vyjednavače – třetí strana řekla některým (např. Komeštík/Krnáč), že jsou mimo. Možná by se to bez něj obešlo a možná taky ne…"

15.04.2011 15:51:51 #50 

mski muž

>> #47, Jan Brumlich, 15. 04. 2011 07:31:22

do vztahu Interski a ucitelskeho lyzovani v cecach potrebu prispivat nemam,…

a presouvat vlakno jinam nevidim nejlepsi reseni, vznika pak chaos.. RB je tedy vidno dost dobry jezdec, i kdyz presne jeho vykonnost asi neurcime.. jako predjezdec spolu s jezdcem EP, (kolik mel asi bodu?), jeli oba sve maximum? no nic, nechame toho.. neni to stejne podstatne.. RB je proste v hierarchii rakouskeho a japonskeho demo lyzovani spicka.. ok, btw kolik je mu let nyni..?

nic z toho vypsaneho shora ovsem nemeni moje hodnoceni .. tedy me tvrzeni ze na jeho jizde a uzite techniky pri ni vidim urcite nedokonalosti.. Snad Gravedigger, verim nam neco napise az bude naproti v Kanade den.. a Tomasi ty se taky smele muzes pustit do sveho hodnoceni.. a v pripade jen pozitivniho, prosim zmin ty prvky ktere vidis obvzlast chvalihodne…

Ja vam potom taky neco napisu.. otevrena vymena tedy, ok?

15.04.2011 16:29:58 #51 

Harry žena

>> #42, mski, 14. 04. 2011 23:21:00

RB ovlada svoje remeslo vyborne.Velmi dobry jazdec.

Chyba mi to podstatne,co oddeluje extratriedu od zbytku/myslim race oblast/.

Mierna protirotacia,chyba impulz a praca v obluku vnejsim bokem a nohou.

Protirotacia ho nuti viac vyuzivat vnutornu nohu v obluku,ako by bolo vhodne.

Preto straca tlak na vonkajsiu,a v obluku je zablokovany v protinarotovanej pozicii. Preto obluk v zavere vyzera ako v jeho zaciatku,pricom jeho obluk nie je aktivny v celej jeho faze.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

15.04.2011 18:39:49 #52 

ivan

>> #45, Gravedigger, 15. 04. 2011 03:41:35

>> #50, mski, 15. 04. 2011 15:51:51

>> #51, Harry, 15. 04. 2011 16:29:58

Milanovi od protinožců a Harrymu také z ciziny se to kritizuje. Ale pro našince tady to bude asi jako mezi Araby urazit Mohameda. Ale co, kdysi jsem taky sprdnul Příbramského knihu ČŠL – Carving, tak se odvážím znesvětit i Sv. Richarda (dále RB).

K tomu, s čím mě předběhl Harry:

Není tam důsledně „silná a pevná“ vnější, která maximálně akumuluje energii pro ukončení oblouku a pro přechod. Ve fázi vedení je vnější poměrně „měkká“, pokrčená (což imo Harry vyjadřuje slovy „chyba impulz a praca v obluku vnejsim bokem a nohou“ a „straca tlak na vonkajsiu“). Vnější povoluje poněkud brzy (dřív, než výborný závodník).

U krátkých oblouků má po spádnici místy značný counter, přitom se nedostává do těch extrémních náklonů, v nichž, jak jsme tady konstatovali dříve, už to výjimečně připravený člověk bez vynuceného protinatočení „nedá“.

„Měkká vnější“ je vidět na řadě oblouků, např. 0:28, 0:34, 0:49, 0:51, 1:00, 1:05 i na dalších.

Nezdá se, že by měl nohy výrazně do X, ani že by měl hodně špatně naúhlované boty. Takže občasné až „áčko“ (např. 0:49, 1:12) souvisí zjevně se zmíněnou „měkkou vnější“ a pravděpodobně i s prací vnějšího boku (zase vzpomeňme Harryho citovaného výše).

Několikrát je tam zjevně i příliš váhy na vnitřní. Nejmarkantněji na 0:38 a 1:09, je dokonce vidět, jak vnější nakrátko odjíždí z oblouku ven. Snad i proto je víckrát i poměrně dost neparalelní postavení lyží ve vedení (např. 1:00, 1:26), jakkoliv by to ev. mohlo trochu být i povolením sněhu (zdá se být pevný, ale ne tvrdý).

V dlouhém oblouku mě ruší o značně vysoko zvednuté lokty. Ne kvůli estetice, ale vypadá to na dost strnulá ramena – zdá se, že lokty má tak vysoko, že mu jakoby dělají široká ramena a vypadá až jako hráč amerického fotbalu (může ale taky klamat volná bunda nafouknutá vzduchem), která ho dost tahají dozadu?

Akorát si nemyslím, že „Protirotacia ho nuti viac vyuzivat vnutornu nohu v obluku,ako by bolo vhodne“ (Harry). Ta se přece dělala kdysi proto, abychom se na o co nejvíc zahraněnou vnější mohlo pořádně opřít.

Nejenom dělala, Milane (mski), zpozorni: Víťa před týdnem dělal trenérák trojku. Měli tam i hocha, který prý kdysi trénoval Filipa Trejbala (jméno neznám, měl jsem za to, že na něm pracovali Milan Jon a snad Sámoš, ale možná chvilku před Luďou Strejčkem tam kdosi byl, snad jsem je potkal už na ledovci) a hlavní dojem, který mi do telefonu Víťa sdělil, byl velký důraz na protirotaci v pospádnicové části oblouku, neboť „jinak se do těch náklonů nedostanou“. Btw, nic nového, když si vzpomenu na tvou polemiku s Borkem Mudrochem asi 96 nebo 97 na jednom trenérském semináři.)

Snad proto, že RB vše asi jede na jedněch lyžích, jede i všechny ty oblouky dost stejně. Nutno ale přiznat, že pokud jezdí, jak kdysi psal Jenos, na čemsi cca 180/19, tak je to dost atypické: závodníky na takové lyži nevidíme, mají buďto čistou slalomku, nebo čistou obřačku. A tenhle „ani-ryba-ani-rak“ může poznamenat to, jak jede.

Protože jsme, jak vypíchl Tomatáš, „přes ty dlouhý oblouky“, a i mski je uvádí jako hlavní zdroj svého interního hodnocení, musím připustit, že z toho, co jsem od RB viděl (a Piškot mi svého času pouštěl i asi hodinové setříhané video), je těhle pár delších (jsou vzácnost!!! – pamatujete, jak jsem se tu ptal, jestli taky někdy dělá dlouhé?) znatelně slabších než zásadní „zbytek“ jeho ježdění, kdy myslím hlavně jeho boule jsou špičkové.

Ještě předtím, než někteří omdlí z toho, co se kdo opovážil, a začnou se ptát, jak bych to zajel já (snad mě někdo teď na jaře na ledovci natočí), dodám, že RB samozřejmě ctím jako lyžaře i (zřejmě) jako charismatického lektora, asi nejvíc si to zaslouží jako dokonalý demonstrátor, kterého si prý bere i nároďák, aby po sezoně „srovnal“ borce s rozházenou technikou. Ale proto, že je posel Boží, tedy Ullrův zástupce na Zemi, ještě nebudeme povinně říkat, že jeho každý oblouk je nedosažitelná dokonalost sama a že i jeho hovno voní.

Když bude nejhůř a v Rakousku vyhlásí lyžařskou fatwu, Milane, vyprovokoval jsi mě (příspěvkem, aby si někdo nemyslel, že mě přes skype poštval proti Rakušákovi, třeba proto,že mu kdysi pradědeček padl na Piavě), tak doufám, že tvoje pozvání do AUS platí :-D

A jelikož nobody´s perfect, tady se můžete podívat, jak si i taková Lindsey na Stohu dala do své spanilé tvářičky (z toho pak měla při WC ve Špindlu ten elegantní monokl):

http://www.facebook.com/video/video.php?…

15.04.2011 19:08:28 #53 

ivan

>> #47, Jan Brumlich, 15. 04. 2011 07:31:22

Jo, ve 43 letech, to se to řádí, nejenom na lyžích. Takovej Järbyn jezdí ještě ve 42 druhou skupinu ve WC. A loni na Silvretta Trophy zajel 53letý Fuchs (ne Horst, Paul) jak Girardelliho, tak Accolu a za Pepim Stroblem, před pár lety ještě ve WC, byl na 1:22 dvoukolového obřáku jen o málo (1:21.14 vs. 1:22.49).

Jak už zmínil mski, u těchto jízd vybraných timesetterů vždy přijde na to, jak moc to nakopnou. A ať mi nikdo netvrdí, že jezdí na krev. Pamatuju, že když se tuším (před)loni ve Špindlu dělal ten první ISIA?-test, tak prý to ti povinně x-bodoví timesetteři moc nehonili, aby se do povoleného odstupu vůbec někdo dostal (což se nakonec podařilo asi 6, z toho část těch, kdo ještě nedlouho předtím závodili, tuším třeba Nikola Šebková, ale detaily už nepamatuju).

Šachy se s tím přece vždycky dělaly i v závodech na FIS body. Tím neříkám, že to tak bylo, jen upozorňuju, co se občas stává.

No, myslím, že jsem Sv. Richarda pozurážel už dost, jdu brousit lyže.

15.04.2011 21:02:04 #54 

Tomatáš

>> #51, Harry, 15. 04. 2011 16:29:58

>> #52, ivan, 15. 04. 2011 18:39:49

Hoši, zřejmě očekáváte, že celý rudý vyletím s nějakou „obranou Bergrovou“ a svého „svatého“ budu bránit až do morku kostí. Nic takového. Možná z mých názorů čpí až přehnaný respekt a určitá dávka zboštění RB, ale věřte, že tomu tak není.

RB je pro mne opravdu vzorem – univerzálním lyžařem, ke kterému chovám obrovskou úctu a respekt a rád bych se někdy dopracoval alespoň do poloviny jeho umění. Na rozdíl od „GS stars“ je RB alespoň pro mne opravdu ztělesněním optimální techniky = univerzální lyžování založené na daných principech, místy až roboticky demonstrované (viz. bukeln, schule), která je jakousi cestou, vedoucí k touženému cíli.

Add VIDEO: Pokud mám vypíchnout některá pozitiva a negativa na jeho jízdách, musím konstatovat, že na jeho lyžování nenazírám stejně jako např. Harry: „Chyba mi to podstatne,co oddeluje extratriedu od zbytku/myslim race oblast/“, ale s některými Vašemi postřehy souhlasím! Mám ovšem k tomu několik poznámek:

Z celkového dojmu je zřejmé, že zadání této jízdy nebylo pouze racecarven – dlouhý radius, nýbrž dynamický přechod z dlouhého do krátkého radiusu v racecarven formě, což je docela velmi důležité. Znám detailně celé video, ze kterého tento výstřih pochází a při ukázce čistě racecarven – dlouhý radius je zřejmé a velmi zřetelné, že spodní noha ve fázi vedení je mnohem silnější a pevnější, přičemž se dostává do většího rozsahu a dokonce postavení horní části těla je více uvolněné. Oblouky jsou také poněkud delší.

Je dobré si uvědomit, že toto video je již téměř 7 let staré. Mám mnoho novějších fotografií, na kterých jde vidět určitý posun v technice RB. Před pár dny jsem dokonce viděl kinogram RB, na kterém je zachycen v jednom oblouku racecarven – dlouhý radius. Alespoň z mého pohledu je onen posun především ve více propnuté (pružně napnutá) spodní noze ve fázi vedení a zřetelné anticipaci v zahájení (ukončení) oblouku. Důsledkem tohoto „posunu“ oproti např. záběrům na analyzovaném 7 let starého YT shotu, je větší rozsah, paralelnější holeně, uvolněnější horní polovina těla.

Jelikož se název tohoto vlákna týká Interski a jelikož už jsme se pustili trochu do techniky, dávám zde k dispozici velice zajímavý materiál z Interski St. Anton, týkající se obojího. Myslím, že pro srovnání je tato komparace zajímavá. (pokud rozkliknete celý kanál, jsou tam komparace krátkých oblouků či free run)

http://www.youtube.com/watch?…

15.04.2011 22:10:56 #56 

Vojta21 muž

Jestli se můžu vrátit k té protirotaci v pospádnicové části oblouku. Taky jsem byl minulý týden na tom kurzu a můžu potvrdit, že na tento prvek kladli velký důraz. Teď ale nevím, co si o tom mám myslet, protože zde na fóru se spíše dočítám o eliminaci protirotace (alespoň takový mám z toho pocit). Pokud jde o osobní zkušenost, tak musím říct, že po aplikaci tohoto prvku se mi pocitově jelo lépe. Ze zvědavosti jsem si projel některá videa jezdců WC a rozhodně si nijak neprotiřečí s tím co nám bylo na kurzu prezentováno. Přemýšlím ale, jestli jde o prvek určený jen pro závodní lyžování anebo je vhodný i pro „běžné ježdění“ (jestli nezpůsobí více škody než užitku)…

Never Stop Exploring

16.04.2011 00:56:53 #57 

Harry žena

>> #56, Vojta21, 15. 04. 2011 22:10:56

Netrap sa nad tym,co Vas ucili na treneraku.Ucili Vas tú schodnejsiu cestu,ako lyzovat,a ako ludi naucit lyzovat.Cize protirotacia,pred­suvanie vnutornej,atd,to nevadi,vypada to pekne,a lyze to dovolia rychlo zafixovat do techniky.

A ak nebudes potrebovat lyzovat ucelne a rychlo,tak ani to co pise Mski,Ivan,HOn­za,Dali,Krab/at­d/nemusis sa snazit dosiahnut.

Ja hlavny problem vidim v tom,ze MTS a spol. su vo svojom nahlade na lyzovanie niekde inde ako ostatni.

V ich podani,su tu prezentovane prvky jazdy ,ktore su podstatne pre tych,ktori chcu byt najlepsi a najrychlejsi. Cize jasne smerovanie k race,a do bran.

Preto je kladeny MTS taky doraz na fyzicku pripravu,stav klbov a sliach,lebo tento sposob jazdy,je velmi narocny,a nie je pre vsetkych.

>> #54, Tomatáš, 15. 04. 2011 21:02:04

Pekny link na tie demojazdy.Niektore jazdy velmi,velmi slusne.

Ja som sa snazil okomentovat to co vidim na danom videu. A tam som par chyb,ktore sa nezhoduju s mojim pohladom na lyzovanie videl.

Cize neriesim kedy a preco predviedol tieto obluky takymto sposobom.Verim,ze si nikto nedovoli zhadzovat jeho lyziarske umenie,lebo nie je preco. Ved aj Mski hlada len nedokonalosti,vie ze ten chlap umi, ale na tychto jazdach chyba to,co on povazuje za dolezite. A v pohlade MTS party,je lyzovat tak,aby si po prejdeni 50 s obraku,nemusel rozmyslat celu noc,preco si dostal 4 sekundy,ked uz lepsie sa to prejst urcite nedalo.

Este raz,v tomto tu vidim ze bude hlavny problem debat s Mski,Ivanom,HOn­zom atd.lebo oni hladaju maximalny ucel techniky jazdy,so vsetkym co s tym suvisi.

Ano,pred casom si hladal nejake RB GS obluky a nic sa nenaslo.Mozno by Tomatas este nejake videa mohol prelinkovat.Pre mna je zaujimave,ako sa skidinosauri dokazu popasovat s novymi technikami.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

16.04.2011 02:01:36 #58 

mski muž

Dobry den, prekvapila me prehrsel reakci na tema hodnoceni RB.

za jednoduchost a vystiznost ma slova uznani Harrymu a Ivanovi za opravdu podrobny rozbor, s kterym bezvyhrady souhlasim..

obhajoba Tomatase RB co se tyce stari klipu (7let), na miste, kazdy ma narok na svuj vyvoj a zlepsovani se.

Ivanuv prispevek v kterem se zminuje o uziti jedne lyze 180/19 je samozrejme faktor ovlivnujici integraci kretkeho oblouku s dlouhym v jedne jizde. Nikterak to ovsem nic nemeni na pohybovych stereotypech kterymi jezdec zachazi.

Jane Brumlichu, je to sice opravdu nepodstatne ale ja jsem stoural a puntickar a tak se te zeptam, na tech zavodech kde RB jel predjezd jsi jak pises byl osobne.. kdo byl tedy tim jezdcem EP od ktereho byl RB jen 0.2s? Je to aktivni zavodnik nebo ten EP jezdil pred 15 lety?

Ja jsem treba v roce 2000 na slovensku vyhral prestizni Slovensky zavod na konci sezony, kde se sesli kdejake celebrity vcetne Petra Jurka, ktery mel ve srovnani se mnou v kariere podstatne zarnejsi vysledky a v souctu 2 obrakovych jizd jsem mu to dal na trati okolo 40s dlouhe, skoro 5 vterin.. Proste, pokud chce nekdo uvadet srovnani, mel by byt dusledny a jasny, jinak je to vse jen tlachani do vetru..

Jeste k Tomatasovi..

ten klip z Interski co uvadis jsem uz videl.. je to docela pro mne nudna podivana na siroky rozptyl lyzarskeho umeni, nekteri jezdci tam jsou na to ze reprezentuji sve zeme a na Interski dosti prumerni(to say the least)..

Jeste by me zajimal ten RB, jak tedy jezdi dnes a hlavne jak demonstruje! treba pluh nebo privrat z nej..

Po shlednuti videa treba tebe jak jedes pluh.. http://www.youtube.com/user/Tomatas001#…

je pak samozrejme korelujici s tim jak jedes ve volne jizde.. http://www.youtube.com/user/Tomatas001#…

stejne stereotypy a zaklady pohybu ktere se pak projevi na jakekoli jizde..

i kdyz tento skvost, pro ty, kteri maji trpelivost prehrat se balastem nadherneho japonskeho prasanu(dnes uz radioaktivnimu), a shlednout pluhove i jine umeni tohoto jiste vazeneho japonskeho medveda, ktery zasvecuje do taju sveho lyzarskeho bulshit umeni me budouci kolegy tady z Australie.. http://www.youtube.com/…paullorenz57 velmi zajimave to zacina byt az v 3. minute a asi 15 vterinach.

O tristnim stavu uzite techniky neni ovsem rec jen ve spojeni s instruktorkym Interski a jinym lyzovani..

Zavodni lyzovani oplyva nesmysly a ty se vesele siri k ne- duhu vsech zucastnenych dal skrze treba Ivanem zde zminenem treneraku kde se nadale pretrasa dulezitost counter, Harald Harb zase mystifikuje svou severoamerickou obec a mezi rakusany trenery zajiste dodnes panuji prezite nazory podobneho razu..

Je totiz a je to zde na foru uz hodne dobre zdokumentovane nesmysl tvrdit ze se do oblouku nelze bez counter dostatecne a dobre naskladat..

Ne. nebudu se opakovat.. jen k Vojtovi 21.. dobry pocit pri jizde muzes mit i s jednim prstem v nose a druhym treba na opacnem konci trupu..

I vitez SP ivica Kostelic ma naucenou silnou counter jako zaklad a presto vyhral Big Globe..

Filipovi Trejbalovi se nadruhe strane uz dari mene, a verim ze se snazi o to same..

Bohuzel FT i pres jeho neuveritelny dar genu, prostredi v kterem v vyrostl a nekterych skvelych dosazenych vysledku, diky jeho vidlackosti a mylne predstave o technice,se jen tezko bude dopracovavat lepsich zitrku, aniz by zasadne neprehodnotil svuj postoj.. Jeho zazemi a realizacni tym niceho takoveho schopni nejsou! Sarka nam jde pod novym vedenim do kopru a bracha Petr horko tezce udrzuje pozici vyborneho sjezdare EP ale na vic se svym tatou take nema, aniz by zasadne nezmenil svuj trening a uzitou techniku.. Zatim nejviditelnejsi posun vidim u Bannyho, ktery se nejblize dostava k optimalnimu pohybovemu stereotypu (technice), lyzovani.. nejaka fota prilipnu na konec.. Zdravim, M.

16.04.2011 02:03:32 #59 

mski muž

Filip Trejbal zde tak jak ho pamatuju ze zaku..

16.04.2011 02:07:49 #60 

mski muž

Bunny to uz je jiny kafe!!!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy