INTERSKI CZ - HARRACHOV 8.-10.4.2011 (strana: 3) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy INTERSKI CZ - HARRACHOV 8.-10.4.2011

INTERSKI CZ - HARRACHOV 8.-10.4.2011 (strana: 3)

16.04.2011 02:13:32 #61 

mski muž

>> #57, Harry, 16. 04. 2011 00:56:53

jen v jednom jedinem se mylis Harry..

to ze moje predstava a zpusob jizdy na lyzich je zamerene jen na race.. Opak je pravdou!! Prave pro amatery, zacatecniky a pro deti je tento zpusob tou nejefektivnejsi, nejsnadneji dosazitelnou, nejsetrnejsi pro lidske telo, metodou!!! Kazdy z toho ma jen vyhody. Vcetne vrcholovych zavodniku!! M.

jen mrtva ryba plave s proudem...

16.04.2011 03:08:20 #62 

mski muž

a takhle se dobiraji odvozovani prikladu i mnozi mezinarodni experti a i ti nasi dobri znami zde obcas prispivajici vseumelove.. apropo kampak se nam propadl Martin47?

Ivica Kostelic = vitez SP = zaruka kvality uzite techniky s garancnim certifikatem a money back guaranty!!

Tak se snazte kluci a poradne se tam krutte bokem at se tam v tech extremech muzete poradne poskladat!!hu­hahaaaa!!

16.04.2011 03:08:52 #63 

mski muž

a kde je Czech skier?

..tady neco materialu na postaveni si duverihodne obhajoby counter! tak smele vpred! lol

16.04.2011 03:48:21 #64 

Gravedigger

berger: kratky oblouk – krasa, ale prava noha se mi zda byt slabsi nez leva a tim padem obloucich do leva ji ta druha vypomaha. bergrova angulation nalevo a napravo neni symetricka. myslim, ze je na tom videu ukloneny svah, ktery tu asymetrii z (mozna velke) casti zpusobuje, ale cast urcite pada na hlavu (nohy) bergera. dlouhy oblouk – vidim tam to same, co harry a ivan, ALE jake ma berger lyze (radius)? radius kolem 15m? zkuste si na takovych lyzich zajet gs oblouk a pochybuju, ze budete vypadat stejne, jak na obrackach. poradne se do lyze oprit pres propnutou nohu vykroji na samotocce neco jineho, nez gs oblouk. a to je podle me duvod, proc demonstratori a instruktori vypadaji v dlouhem oblouku jinak nez zavodnici – maji jine lyze.

16.04.2011 04:59:28 #65 

mski muž

>> #64, Gravedigger, 16. 04. 2011 03:48:21

ja tam zadnou asymericnost nevidim.. to bys mi asi musel k tomu navezt pokud ji tam muzes odhalit a oduvodnit.. ukloneny svah jsem videl na zacatku jizdy ale pak uz mi to pripada jako cista spadnice..

na ostatnim uvedene Harrym a Ivanem se asi shodnem.

s temi lyzemi pro dlouhy i kratky oblouk, pravda je to pak o kompromisu ale i o umeni jezdce prizpusobit VSE dane situaci a splnit kriteria, cimz je tady v tom pripade umeni tranzice z kratkeho do dlouheho a opacne.

atady se dostavam opet k tomu co uz jsem napsal vyse… pohybove stereotypy / navyky se projevi v kazde situaci.. a tim mi to v hodnoceni RB vyplyva tak jak shora popsano.. Nejsem ani v nejmensim presvedcen ze v pouhe "dlouhe olouky " jizde jak Tomatas obhajoval, bych shledal nejake vyrazne zmeny.

Je ta nahravka pro demonstraci nekde k dispozici?

M.

16.04.2011 11:13:47 #66 

Tomatáš

>> #58, mski, 16. 04. 2011 02:01:36

Milane, jen pár poznámek.

add Interski: Souhlasím, že ze srovnání douhých oblouků z Interski vychází velmi široké spektrum technické úrovně. Na druhou stranu si myslím, že tam lze vysledovat některé aspekty, které jsou typické pro jednotlivé národní přístupy k lyžování..Mar­kantní je rozdíl mezi asijským a evropským pojetím lyžování. Ostatně stejně markantní rozdíly jsou vidět také mezi evropskými zeměmi – swiss, france vs. austria, italy. Tím ovšem nechci říct, co je špatně a co je dobře..Lze to vůbec v lyžování tvrdit?

Add odkazy: Milane, kdybych chtěl pověsit svá soukromá videa (byť jsou umístěna na veřejném YT) na veřejná fóra, už to dávno udělám, takže díky ze diskrétnost. Souhlasím, že stereotypy, chyby a zároveň pozitivní prvky ze schule jízd se později promítnou do volné jízdy. A propos, proč asi jezdí závodníci pod dobrým vedením ve svém přípravném období hodiny schule jízd?Asi ví, proč to dělejí.. BTW já nejedu pluh, jak píšeš, ale přívrat!

Ano, Japonci mají svérázné přístupy k lyžování. Jejich projekt „Hybrid skiing“, který prezentovali třeba i na Interski a o kterém jsem se od kolegy pár dní nazpět dozvěděl několik detailů, je hodně zajímavý. Určitě bych si ovšem nikdy netroufnul tvrdit nic o bullshit umění, když nevím nic o zadání toho, co zkoušeli. Když to přeženu: Mj. pokud jde o hodnocení nějaké jízdy bez větších znalostí a okolností o zadání, je také Tvůj pluh a jiné drills ukázky z Tvého bullshit uměním dosti diskutabilní, vypadáš jak trdko!;)Doufám, že jsi pochopil, co jsem tím chtěl říct. Take it easy.

add RB: To, že Ty nejsi ani v nejmenším přesvědčen, že v „pouhé dlouhé“ jízdě jsou nějaké patrné změny, je opravdu jen Tvůj pocit. Rozdíly tam jsou i bez Tvého pocitu. Pokud chceš vidět celé video či další videa, objednej si ho z Japonska za pár dollarů, však to máš za rohem..;)

to ze moje predstava a zpusob jizdy na lyzich je zamerene jen na race.. Opak je pravdou!! Prave pro amatery, zacatecniky a pro deti je tento zpusob tou nejefektivnejsi, nejsnadneji dosazitelnou, nejsetrnejsi pro lidske telo, metodou!!! Kazdy z toho ma jen vyhody. Vcetne vrcholovych zavodniku!!“

Nepůjdem se o tomto bavit do special vlákna o optimální technice?:)

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

16.04.2011 11:37:11 #67 

-Ender-

>> #58, mski, 16. 04. 2011 02:01:36

Ty jo Milane, nerozeznat pluh od přívratu v Tomatášově videu mi přijde jako dost slušné faux pas. Jen doufám, že podobné „oko“ neaplikujete vždycky :-)

Rozhodně ale nic ve zlém, mám vás ve velké úctě. Stejně tak ale i R.Bergera a vúbec všechny kteří něco umí.

16.04.2011 12:45:28 #68 

mski muž

>> #66, Tomatáš, 16. 04. 2011 11:13:47

Jasne, samostatne vlakno o optimalni technice zavezt muzeme. Ostatne velke procento vsech vlaken zde, se s touto tematikou nebo jejim segmentem stejne zaobira.

Nachazim rozpor v tvem legitimnim rozeznanim optimalni techniky a konce prvniho odstavce tveho posledniho prispevku kde zakoncujes otazkou: „Tím ovšem nechci říct, co je špatně a co je dobře..Lze to vůbec v lyžování tvrdit?“

Slovo optimalni chapu jako synonym spravneho, nejlepsiho (z ruznych variaci), nejlepe vyhovujici.

Na druhem konci optimalni je neoptimalni, tedy nevyhovujici, nebo ne az tak dobre..

Proto zrovna tak jako rozdili v technice jednotlivcu musi zakonite vyustit v ruzne stupne vyhovujiciho mezi temito dvema velicinami, tak i rozdilne techniky celych skupin, budou vice ci mene vyhovovat ci ne.. Cemu a komu, jeste se muzeme zeptat, jake je tedy zadani, ucel…

V pripade toho klipu z Japonska kde mistni guru predvadi zataceni v pluhu, pokud tedy zadanim mohla byt demonstrace jake ma zacatecnik sklony k provadeni spatnych pohybu, pak ano, demonstrace je perfektni!lol tedy bulshit technika jako zamer, zadani.. ano, skvele!!

Po dokoukani klipu skoro az do konce mam ale spise pocit ze skutecne demonstruji doporucovany zpusob zataceni v pluhu/.. Medved pak i tak samozrejme jezdi volne jizdy na prvni pulce klipu.. A tam by zamer delat to spatne postradal uz veskerou logiku…

RB me natolik nezajima abych si kupoval DVD z Japonska. Predpokladal jsem spis ze nekdo z vas kopii ma a kratky vytazek z jeho zminovane jizdy dlouhymi oblouky nebyl problem v ramci diskutovaneho prezentovat..

Videa ktera kdokoliv z nas da na verejne zdroje jakym je Utube a zaskrtne policko „verejne“, tak cini s plnym vedomim ci snad i zamerem ze kdokoliv k nim bude mit pristup. Nechapu o jake nedisretnosti pises Tomatasi.. Kdyz me nekdo neco predava soukrome a zada o diskretnost, samozrejme vyhovim.

V tom klipu samozrejme jedes oblouky iniciovane a vedene v pluhu s privratem horni lyze po pretnuti spadnice..

To co jsem napsal a tituloval jako jak jedes pluh jsem pouzil jen ve zkratce, omlouvam se za nepresnost..

K diskuzi, uplne nejlepsi by bylo primym ukazkam na snehu, se nebranim.. ovsem tusim ze jednosmernou cestou..

Docela me zajima otevrena kritika mych zminovanych klipu na U tube.. nejake hint's v cem vypadam jako trdko nebo trdlo?

M.

16.04.2011 15:53:08 #69 

vašek2

>> #68, mski, 16. 04. 2011 12:45:28

Ahoj, to, že hodnocení závodníků z fotek/momentek je zavádějící, se už probíralo. V tvých příspěvcích jsou odkazy na (ne)optimální techniku borců (posledně Trejbal,Bank, Kostelič), ale vždycky podpořeny právě jen těma fotkama. Na youtube toho je mraky – můžeš bejt příště konkrétnější? Takhle je to (alespoň pro mě) jen „dokazování“ pomocí váhy slova…

Jinak tady (prvních 40 vteřin) jsou dvě jízdy Filipa T. – oblouk vlevo se mi zdá nějakej horší než ten vpravo :-) http://www.youtube.com/watch?…

No a pak je tady jízda Ivici Kosteliče, kterej má oblouky na obě strany „špatný“ jak ten Trejbičův doleva. A pak se v tom vyznejte :-) http://www.youtube.com/watch?…

Harrachov a Interski v tom ale najít už opravdu nelze.

16.04.2011 16:54:20 #70 

Tomatáš

>> #68, mski, 16. 04. 2011 12:45:28

Ano, optimální také chápu jako nejlépe vyhovující pro dané zadání. V tom případě je zřejmé, že jiné zadání má rekreační lyžař všech úrovní, který se pohybuje po sjezdových tratích, jiné má závodník, který se musí dostat dolu z kopce v co nejlepším čase a jiné má např. funcarver, který jede bez hůlek a snaží se o maximální náklony..

Z mého pohledu učitele lyžování: Základním mantinelem pro rekreačního lyžaře je bezpečnost jak vlastní tak vzhledem k okolí. K tomu potřebuje zvládat optimální techniku, která může či nemusí býti moderní (otázkou zůstává, co je moderní technika lyžování?Možná diskuse…), ale musí být bezpečná.Optimální techniku pro rekreačního lyžaře můžeme hrubě charakterizovat:

1. v průběhu vedení oblouku jezdec zatěžuje většinově vnější (spodní) lyži
  2. dokáže lyže dostat z hran na plochy a opět zpět na hrany, přičemž tedy umí využívat hranění v jakékoliv jeho formě
  3. dokáže tedy těžiště dostat mimo osy lyží
  4. díky čemuž ve finále dokáže regulovat rychlost a radius oblouku v kterémkoliv jeho místě
  5. je schopen kdekoliv zastavit

Jasně, je to velmi hrubé vyjádření základních požadavků na jízdu, která má za cíl zábavu a prožitek. Co je správné a co není?Já si třeba myslím, že závodník může jet někdy klidně po vnitřní, někdy klidně v záklonu,jindy třeba po hlavě, ale hlavně musí být z kopce co nejrychleji dole..a když se mu to podaří a daří (viz. např. zřetelně Bode)co je potom optimální technika???Dá se to vůbec říci?Takže jsme opět u zadání. Pochopitelně vše vychází ze základní techniky – balíku dovedností a schopností, kterou jsem velmi stručně charakterizoval výše a dále to je přesně to, čemu říkáme „Hang und Situation anpassen“. A v pojetí tohoto motta já osobně vidím optimální techniku.

Docela me zajima otevrena kritika mych zminovanych klipu na U tube.. nejake hint's v cem vypadam jako trdko nebo trdlo?

Milane, klid. Já vím, k čemu ty drills používáš a že jsou účelné. Na první pohled ovšem v Tvém pluhu vypadáš velice atypicky a např. z mého pohledu učitele lyžování je to až směšné, prostě jako trdko. Ale pouze jsem chtěl demonstrovat Tvůj arogantní přístup vůči NEJEN Japoncovi!

K diskuzi, uplne nejlepsi by bylo primym ukazkam na snehu, se nebranim.. ovsem tusim ze jednosmernou cestou..

Jak mám toto chápat?Zatím jsem si to přebral tak, že naše vzájemná diskuze, byť by byla na sněhu či jinde, by nebyla diskuzí, ale pouze Tvým přínosem informací…Pochopil jsem to správně???

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

18.04.2011 10:36:34 #71 

MirekP

Tak zase jednou prispevek…

>to Harry (prispevek #50)

Pokud jede nekdo na trenerak asi ho zajima jak sjizdet co nejefektivneji (nejoptimalnejsi technikou, s tim asi dost koreluje co nejrychleji…), tj zajima ho

• jaka je optimalni technika
  • jake jsou k tomu nutne pohyby
  • jak toho docilit
  • atd
  • To jest nedaval bych mu radu, ze ho to nemusi zajimat, jak se tim zabyva mski apod (bavime se o optimalni technice sjezdoveho lyzovani, what ever jak moc se ji kdo priblizuje a jak moc vyuziva svych ostatnich vloh k tomu vitezit a treba i tim nahradit jiste slabiny v tom momentalne nejefektivnejsim pristupu k opt tech)

>Prece to by mela byt napln treneraku

>ten duraz na ty ostatni slozky, ktery zminujes, resp mski (take dle meho jasna napln treneraku)

>tj nevim zda Vojtu svou odpovedi uklidnis,kdyz prave kvuli tem vecem (alespon bych to cekal) jel na trenerak a od nich se dozvi ,ze se ma „lamat a jiste dalsi novinky ze sportovniho a lyzarskeho treninku“ a od tebe,ze je to lepsi a jednodussi pokud nechce on (pripadne jeho sverenci) byt dobry v branach :-) nebo snad :-(

• Nerozebiram proc to do nej a kdo to nej tam husti a jak to zduvodnuje a vysvetluje

>to Vasek

>neklame te jen ta kamera, proste z daneho pohledu (mrknul jsem na uvod) je do P ve vetsi (optickem) rozsahu

>ten Kostelic mi neprijde horsi – navic bych srovnaval (pokud chci T vs K) na stejne trati a to bychom asi koukali

>to mski

• myslim,ze vim proc si tam ty fotky dal (a bavi me to, skoda,ze to asi nebude k nicemu), ale asi tusime,ze proste Ante vse nevedel od zacatku (jiste mnohe vi dnes, v necem pomohla treba Janica, mozna stale nevi vse???), musel se ucit, udel jiste nejake chyby, a ty stereotypy se spatne odbouravaji. Navic (troufnu si ted naprosto vystrelit na zaklade par videii s cilem poukazat, ze jiste ani Ivica to neprehani s tim countrem a o to vic ne jako dominantnim prvkem pro zataceni) to bude alespon 60% ve prospech frontalnosti i u nej. tak si mi myslim,ze je treba to cist…
  • ten FT na tom stoji fakt spatne, ale to uz se nezmeni (a obavam se,ze I kdyby se snazil tak nevim zda by to bylo + ci – v horizontu jeho kariery, na druhou stranu Ondra tou cestou sel a uspesne, to je proste vzdycky tezke rozhodnuti, nicmene bych rekl,ze FT a jeho tym o nem ani neuvazuje:-D)

>RB

• No kdyby v tech branach alespon dostatecne netrenoval a alespon trochu/adekvatne nezavodil tak by to asi tak nedal (zadny genius jen nespadl z nebe a netrenovanim neceho v cem se pak dana disciplina soutezi jeste nevyhral v primerene konkurenci)

>to Vojta 21

• Vojto jak to oduvodnili (v cem je ta protirotace lepsi → co prinasi a proc?, proc by to nemelo jit i s frontalnim postavenim, je to protirotace ceho trupu, NEBO JE v pozici protirotace panev, jak se da rotova a protirotovat panvi?, vuci cemu tu vyslednou pozici beru, osa lyzi…???, proc v pospadnicove casti pokud treba HH (jak tomu rozumim) tvrdi,ze je to zaklad zataceni cekal bych to pred spadnici, proste hodne otazek a malo odpovedi)
  • kdo to vedl, kdo to sdeloval…???

>dalo by se to tu rozjet znova a znova (co uz v historii teto diskuze existuje)

Pekny den!

18.04.2011 15:10:43 #72 

mski muž

>> #69, vašek2, 16. 04. 2011 15:53:08

Ahoj Vasku, ty fotky jsem tam dal zamerne,ve videoklipu je " jen „dokazování“ pomocí váhy slova…", jeste vetsi, nebot fantazije umoznuje daleko vetsi "rozptyl"a tak s ejen tezce da dobrat spolecne reci.. To by se vsichni museli domluvit na stejnych polizcich pozastaveni pohybu a pak hodnotit, srovnavat.. je strasne tezke a nepresne zaroven hodnotit nezpomaleny pohyb bez segmentace.. a navic to Video kde je Trejbal je spis reklamnim klipem pro Jested a FT je tam zabran velmi nekvalitne a z dalky…

Ano oblouky i rozsahy v nich vypadaji jinak, odklon svahu je znacny a tak z toho nelze vycist jeli-to jediny faktor a nebo jsou tam i jine, jako dysbalance a vse co ji muze zpusobovat..

tady je FT o neco lepe videt.. http://www.youtube.com/watch?…

http://www.youtube.com/watch?…

Pro srovnani Kostelic zde…

Vyvozovat z podkladu ktere jsi mel k dispozici Vasku Trejbalovu nerovnomernost zataceni do L a do P, oznacit Kostelicovo zataceni (predpokladam zes mel na mysli tu „protirotaci“, ze to dela stejne „blbe“ jako Trejbal, me pripomna babu kartarku ktera se strefuje do lidskych osudu tak dlouho az se „neco“ povede a zbytek platicimu klientovi vsugeruje uz podle sveho… Dokaz tedy silou slova co tam vidis a hodnotis Vasku…

Co vidim ja u Kostelice ve srovnani s Trejbalem je to, ze Kosta dostava lyze do vetsich rozsahu a na hrany.. a ne ze by to na tech hranach drzel nebo rval, ne, jen to tam proste hodi do strany a lyze oblou pak velmi rychle a bez ztraty, (porad to srovnavam s Trejbalem, ne absolutne-)), vyjede.. ten oblouk.. celkove to pak pusobi jako plynule krouzeni kolem tyci..

tak to Janica taky pekne umela.. alespon na te vnejsi.., (dulezitejsi)…-))

Trejbal naopak oblouky nevyjizdi tak ciste, casto lyze nezahrani dostatecne, lyze se pak blokuji, brzdi a smykaji.

Stopa neni vetsinou soumerna, bud se mu sjizdi nebo rozjizdi.. To vse ma za pricinu jak se na lyzich celkove pohybuje, frontalnost ci ne je koneckoncu jen jeden z faktoru,, z tech hlavnich faktoru…

Co ovsem Kosta dela zasadne lepe nez T. neni zakodovane v rovine rotacni, jak tomu rikam ja, ale v dalsich velmi dulezitych prvcich a to co je ovlivnuje jakou je specificka fyzicka dispozice.. (urcity kloubni rozsah a svalova stabilita v nem).

Jeste se kouknu po video klipu kde skoro dokonalou jizdu demonstruje Herbst. Kosta na tom klipu take jede o nekolik stratovnich poradi drive, takze skvele pokoukani a porovnani..

Trejbic se do 30 v tomto 2. kole nedostal, skoda, mohlo by to byt o to zajimavejsi srovnani… jdu to najit

M.

18.04.2011 15:55:40 #73 

mski muž

http://vimeo.com/7625875?ab

Kostelic zacina ve 32:25 a Herbst 35:25

18.04.2011 16:16:39 #74 

mski muž

>> #70, Tomatáš, 16. 04. 2011 16:54:20

Tomasi, myslis ze jsem odpovedel na tve uvahy a otazky tady pred chvili spolu s tim co jsem napsal ve vedlejsim clanku : „ROZDÍLY MEZI RACE A NE-RACE TECHNIKOU LYŽOVÁNÍ ?“

Nebo muzu jit metodou vpisu do tveho prispevku, budesli potrebovat..

nejak mi unikl vyznam tveho poukazovani a relevantnosti poukazovanim na mou atypicnost provadeni „drills"na mych (verejnych), videoklipech na Utube, poznamkou .."pouze jsem chtěl demonstrovat Tvůj arogantní přístup vůči NEJEN Japoncovi!“ Uz tady jsem presvecen ze kdokoliv s dobrym okem a porozumenim lyzovani shleda funkcnost v mych demonstracich, pravda ze slovo „kdokoliv“ nemusi byt synonymem pro „vetsinu“..

Kdezto „vetsina“ lyzaru a mozna ze i holek za kasou v Lidlu, rozezna Japoncikovo krouceni se v pluhu a ledoborcovani se dolu z kopce velkou rychlosti s protinaklapenim hlavy pomoci stranoveho uklaneni hlavy, jako ponekud prapodivnym pocinanim.. a zrejme pak uz jen tech nekolik malo „kdokoliv“, dokaze oduvodnit proc tomu tak je..-))

To o te jednosmerne ceste jsi pochopil spravne, Tome..

Ale hned jak jsem to napsal tak jsem si uvedomil jak nemouda slova pronasim, jelikoz jakakoliv zkusennost, i ta negativni, ci neobohacujici nas obohacuji o jiny, dalsi, pridany zkusenost, coz samo o sobe za to stoji.. Je to pak jen otazka rozhodnuti na zaklade priorit co jsme a nebo nejsme ochotni podstoupit.

A plne s tebou souhlasim, arogance a ignorance jsou i u me vlastnosti ktere vnimam jako nedobre..

A jsem rad, pokud me na ne ve spojeni s konkretnimi mymi pociny upozornis.

Jen je treba dobre zvazit vsechny okolnosti a srovnat si dojmy i pojmy..

Zdravim.

MTS

18.04.2011 16:19:22 #75 

mski muž

>> #71, MirekP, 18. 04. 2011 10:36:34

Ahoj Mirku,

dobre postrehy a otazky.. doufam ze ti na ne Vojta21 odpovi..

Cau, M.

18.04.2011 18:17:04 #76 

Tomatáš

>> #74, mski, 18. 04. 2011 16:16:39

Myslím, že je jasno!;)Chápu..

Pokud jde o uniknuvší významy z mé reakce, tak si to zkus znova přečíst a určitě pochopíš, jak jsem to myslel a proč jsem ti to napsal. Však ty dobře víš!:)Jsi šikovný přeci..I když jsem to už několikrát psal, význam a smysl tvých drills plně chápu, respektuji a sám zkouším..díky za ně i za tvůj pohled na věc.

Měj se hezky a přeji pohodovou a intenzivní zimu v Perisher. Keep it tight.

Tom.

18.04.2011 22:41:17 #77 

Vojta21 muž

Hezky řečeno. Vzhledem k tomu, že chci porozumět více technice lyžování (i proto jsem jel na ten trenerák) a také s přihlédnutím k tomu, že nemám patent na rozum (a pokud jde o lyžování tak to platí dvojnásob), tak se snažím přijmout co nejvíce informací i těch, se kterýma úplně nesouhlasím. Jak ale člověk může vědět, že na nich není trocha pravdy? Proto se snažím najít rozumné vysvětlení, proč je nebo není daná technika, prvek jízdy výhodný. A samozřejmě co si člověk sám nevyzkouší, tak tomu moc nevěří…

Kurz byl vedený Petrem Jirešem a synem (+ další). Na svahu hodně vypomáhali přítomní APULáci (alespoň u nás ve skupině). Rozhodně bylo vidět, že vzájemná komunikace mezi komerčním a závodním lyžováním by oběma stranám rozhodně prospěla, ale na tom se všichni shodli.

Nejdříve k FT. Přijel přímo Luděk Strejček a rozhodně svého svěřence nešetřil, o většině zde zmíněných chyb mluvil. Dost jeho problémů plyne z "asymetricky vyvinutého prsního svalu (na jedné straně slabšího), alespoň to je jeden z důvodů, které uváděl a na který jsem si vzpomněl.

Po pravdě se mi nechce moc pouštět do interpretace předváděné techniky (nechci za nikoho mluvit a navíc jsem danou problematiku nemusel stoprocentně pochopit), ale pokusím se dát dohromady pár bodů (opravdu minimum z toho co nám říkali).

Přirozené vedení lyží – na šířku pánve a předsunutí lyže způusobené pouze sklonem svahu a ne úmyslným předsunutím vnější lyže (dali příklad: na svahu zavřít oči a párktrát si na místě poskočit – toho stavu bychom se měli snažit dosáhnout). Samozřejmě větší zatížení vnější lyže až 80:20 v pospádnicové části oblouku. Naklonění v první fázi oblouku (od zahájení po spádnici) a v pospádnicové části zalomení (natažená vnější noha).

No a teď o co hlavně asi jde: protirotace těla v pospádnicové části oblouku (neměla by vycházet z pohybu pánve). Ramena by měla mířit na bod cca mezi vrcholem dalšího oblouku(branou) a jeho středem – důvody: větší rozsah (což jistě okamžitě zavrhnete, ale pořád mi není jasný důvod nevýhodnosti tohoto prvku), větší zatížení vnější lyže (což u mě zafungovalo, vždy jsem měl se zatěžováním vnější lyže problém – pravděpodobně to bude opět okomentováno něčím ve smyslu dloubání se v nose a dalším prstem v…) a „lepší“ přechod do dalšího oblouku („spadnout do dalšího oblouku“). Jen tak naokraj, dost cvičení na podporu tohoto prvku byla navržena přítomnými APULaky (pro informaci mají licenci APUL A).

Jen mě tak napadá, jak se dá pouze na „akademické“ půdě (v našem případě zde na fóru) rozhodnout, zda je daná technika špatná, nevýhodná a že jiná má pozitivní dopad, pokud ten problém nepodrobíme řekněme „vědeckému zkoumání“ nebo časomíře v branách (ukazovali nám výsledky výzkumů zabívající se např: snímáním pohybu tlakového centra na chodidle v průběhu oblouku u jezdců svěťáku a evropského poháru nebo třeba výhodnost driftu v GS… to jsou výsledky, které se nedají popřít). Pochopitelně některé techniky jsou evidentně špatné, ale ne vše je tak jednoduché. Nemůžeme vše vidět černobíle.

Never Stop Exploring

18.04.2011 23:22:51 #78 

Harry žena

Bude asi treba dosledne oddelovat pojem protirotacia trupu,a protirotacia panvy.Vseobecny pojem protirotacia,moze sposobovat problem pre viacerych,co si pod nou predstavit.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

19.04.2011 07:15:15 #79 

mski muž

>> #76, Tomatáš, 18. 04. 2011 18:17:04

Dekuji ti Tomatasi za opetovne uznani mych cviku i za muj pohled na vec i kdyz pri nich vypadam na prvni pohed smesne, strnule a jako trdko..-))

Hledam, ten me uniknuvsi, vyznam z ve reakce z #63 a projdi to prosim tedy se mnou.. Nejprv se zastavim v bode kde popisujes prvky optimalni techniky..

cituji tebe: "Optimální techniku pro rekreačního lyžaře můžeme hrubě charakterizovat: body 1 az 5…

a hned za nimi: „Jasně, je to velmi hrubé vyjádření základních požadavků na jízdu, která má za cíl zábavu a prožitek.“

tedy.. uvadis body optimalni techniky i kdyz jak podotykas velice hrube.. a koncis proklamovanim ze je to (opet velmi hrube vyjadreni..ZAK­LADNICH POZADAVKU NA JIZDU!!!

tak co jsi s tim myslel? POZADAVKY NEBO TECHNIKU??

pravda neco skryteho mi tady mohlo uniknout…

pokracujes dale: „Co je správné a co není?“.. o tom uz jsem psal a rozebiral tady i na vedlejsich vlaknech…

a rozhodne je nesmysl tvrzeni ze: „že závodník může jet někdy klidně po vnitřní, někdy klidně v záklonu,jindy třeba po hlavě, ale hlavně musí být z kopce co nejrychleji dole.“

muze si beem jizdy treba odskocit na svacinu je asi tak stejne relevantni jako treba jet po hlave!!

A tak mi zbyva v dohledani uniknuvšího významu z tvé reakce pouze snaha o demonstraci poukazat na muj arogantni pristup jak pises..

To jsem take v # 67 slovy plne uznal a opetovne ti dekuji za upozorneni :

„A plne s tebou souhlasim, arogance a ignorance jsou i u me vlastnosti ktere vnimam jako nedobre.. A jsem rad, pokud me na ne ve spojeni s konkretnimi mymi pociny upozornis.“,

Nebo mi snad uniklo jeste neco uplne jineho?

Tak trochu mam pocit z tveho #69, zavan tveho urazeni, s tim ze mi prejes dobrou zimu v Perisher, jakoby tim diskuze skoncila. Sezona pro me nezacne az tak koncem Cervna a to je jeste dva a pul mesice daleko..-))

Doufam ze se tedy v tomto poslednim bode mylim, bylo by to urcite, hodnotic podle sebe, nemoudre..

Keep it loose,

Milan

19.04.2011 08:17:27 #80 

HonzA_ muž

>> #70, Tomatáš, 16. 04. 2011 16:54:20

Ahoj Tomáši, píšeš „…a dále to je přesně to, čemu říkáme „Hang und Situation anpassen“. A v pojetí tohoto motta já osobně vidím optimální techniku.“

Což si já, se svou mrzkou znalostí němčiny, vykládám jako přispůsobit svahu a okolnostem a nebo, „správně česky“ napasovat na hank a situaci ;-). A z kontextu chápu že toto je klíčové sdělení tvého textu – tedy že optimální techniku vidíš ve zvládnutí taktiky jízdy.

Bylo to tak myšlené a nebo se mýlím?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

19.04.2011 11:38:12 #81 

MirekP

>> #77, Vojta21, 18. 04. 2011 22:41:17

V rychlosti (coment, nekdy cast tve citace-Italic, ne uplne dobre radim), vic a podrobneji uz nedam, neni cas a mnohe zde uz existuje, ale dik i tobe za odpoved a citim,ze i ja ji dluzim cimz to za sebe uzaviram:

Ludek S a FT

• no mozne je vse a vse souvisi se vsim (ale tolik vedy bych v tom nehledal)
  • FT je v kazdem oblouku pozde, nema jiz zminovane stranove rozsahy, vysledek je,ze ty oblouky utrhava, hleda jiny zpusob jak se tam dostat a priciny bych hledal asi jinde nez ze by root cause by prsni sval??? Ale neznam pozadi treba je ta asymetricnost nejak specificka a zasadni…

Vnitrni a vnejsi -“Přirozené vedení lyží – na šířku pánve a předsunutí lyže způusobené pouze sklonem svahu a ne úmyslným předsunutím vnější lyže”

• rekl bych ze nikdo nepredsouva vnejsi umyslne pred vnitrni spis to tu zaznelo jako eliminace (skodliveho/preh­naneho/neadek­vatniho jakoliv to nejlepe nazvaT) predsunu vnitrni (coz bylo vysvetleno, proc a jaka je ta vyhoda vetsi frontalnosti)

Protirotace

• tj ta protirotace neni panvi (no uz se posouvaji, jeste par let a uz zmizi I ten trup :-D)
  • jedna z dalsich nevyhod dle me napr rovnovaha – stabilita (vic asi historie vlaken zde)

“Ramena by měla mířit na bod cca mezi vrcholem dalšího oblouku(branou) a jeho středem – důvody: větší rozsah”

• ale proc ten vetsi rozsah, pokud protirotuji trupem (spoj pater a panev tak se spis alespon ja osobne zablokuji do tech rozsahu), podle me proste spatne ctou mezi radky
  • pominu nejakou vyraznejsi anticipaci, kterou si lze z fotky vycist jako protirotaci k projete a ci rotaci k budouci brane ⇒ opet to chce spravne cist (to uz je kdy odtlakovavam pripadne se snazim rychle orientovat do dalsi brany tj ma to sve duvody)

Vnejsi vnitrni

• Ok neni treba zasadnich rozporu

Zalomeni a natzena vnejsi

• Ok neni treba zasadnich rozporu

Padnout do oblouku

• ok pro jiste potreby (jinak to vidim slozitejsi, ackoliv jsem byl zastance I te pasivni casti)

Drift v GS

• to je takticky prvek a je mu prizpusobena technika (uzita technika, ne optimalni pro zataceni), o vyhodnosti v jistych situacich asi nikdo z nas nepochybuje

Tlakova cidla

• to jsou vysledky,ale co nam rikaji (nijak je nechallenguji, jen je chci spravne pouzit a vysvetlit a na nich pripadne neco ukazat, nekdy ani tyhle statistiky nic nereknou nebo reknou,ze to neni spravna metrika)

„akademické“ půdě Na jake pude myslis delali rozbory tech cidel (asi ne u FT doma), predpokladam AUT university (Innsbruck, jiste by Ivan rekl vic rekl bych,ze s PJ se zna dobre…)

“…technika špatná, nevýhodná a že jiná má pozitivní dopad, pokud ten problém nepodrobíme řekněme „vědeckému zkoumání“ nebo časomíře v branách “

• myslim,ze mski ten “vedecky” mel a rada dalsich aplikuje “ “ fyziku a jeji vyhody…
  • ty branky jsou relativni da se tam jet rychleji a ne technicky lepe (za urcitych podminek, ale do toho bych se nepoustel…)

“Pochopitelně některé techniky jsou evidentně špatné, ale ne vše je tak jednoduché. Nemůžeme vše vidět černobíle”

• co ti myslis

19.04.2011 12:08:34 #82 

Tomatáš

>> #79, mski, 19. 04. 2011 07:15:15

Milane, tak já ti to rozkóduji, není na tom nic složitého.

Stejně jako ty označuješ některé přístupy či materiály po jejich shlédnutí zde na fóru za „bullshit“ a obecně nesmysly a kraviny (vzpomínám si na Kanaďany, Japonce, trenéry, Interski, někteří zde diskutující apod.), tak já jsem ti naznačil, že třeba oni po shlédnutí tvého pluhu mohou tvrdit to samé. Např. Japoncova demonstrace tzv. „Hybrid skiing“ je možná na první pohled směšná, ale skrývá v sobě zajímavé myšlenky, o kterých ty zřejmě moc nevíš. Pro mne osobně jsou třeba dosti zajímavé. A stejné to je obráceně – tvůj pluh vypadá strnule, možná i směšně, ale skrývá v sobě potenciál a smysl, který chápu a o kterém vím, že je velmi funkční. Doufám, že už chápeš, proč jsem ti to napsal..sám totiž píšeš: A plne s tebou souhlasim, arogance a ignorance jsou i u me vlastnosti ktere vnimam jako nedobre.. A jsem rad, pokud me na ne ve spojeni s konkretnimi mymi pociny upozornis. A o to šlo.

Ad technika/požadavky: Ano, máš pravdu, špatně jsem se vyjádřil. Spíše mi šlo o jakýsi rámec požadavků na techniku, kterou by měl rekreační lyžař zvládat. O technickém provedení těchto požadavků (o technice jako takové)se dá hodně hovořit. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že pokud se budeme bavit o optimální technice, tak ta musí být v základu také na těchto bodech – požadavcích postavena. Takže ano, špatně jsem se vyjádřil, omlouvám se..

ad závodníci: Nejsem trenér ani odborník přes race department, ale i tak mám ovšem určitý pohled na věc. Ano, je nesmysl, aby závodník jel apriori na vnitřní či po hlavě, ale myšleno to bylo tak, že podle mého názoru je závodní lyžování „situačním řešením“ s tím, že jezdec musí disponovat určitou základní (správnou?) technikou. Závodník použije úmyslně v každé části trati cokoliv, jen aby byl z kopce co nejdříve dole. Proto jsem také uvedl příklad Bodeho s následnou otázkou, co je vlastně v závodním lyžováním dobře, když jsou lidé (není sám), kteří dokázali i s technikou, která obsahovala prvky zde na fóru kritizované – neoptimální, vyhrávat světové poháry. Pochopitelně tím nechci tvrdit, že např. záklon či jízda po vnitřní jsou znaky race techniky, to bylo opravdu myšleno pouze v nadsázce a spíše mě zaráží, že si to vzal vážně…

Ano, přiznám se, že jsem trochu po tvém příspěvku 67 ztratil z několika důvodů chuť diskutovat. Ty se snad divíš? Vážím si tě jako lyžaře a odborníka, ale rozhodně si tě nevážím za to, jakým stylem to vše prezentuješ. Tvůj předpoklad „jednosměrná diskuze“ je toho příkladem..

>> #80, HonzA_, 19. 04. 2011 08:17:27

Ahoj Honzo

Myslím, že tomu rozumíš dobře, však už jsme to také rozebírali dříve.

Ano, já to tak opravdu chápu. Pokud jezdec zvládá základní techniku, kterou chápu jako balíček základních dovedností a schopností (namátkou práce s hraněním, zatížením lyží, točením, rozsložení váhy – základní postoj, odhad etc.) tak potom pouze tento balíček vezme a napasuje ho na dané podmínky a úmysly v terénu.

Co si o tom ty osobně myslíš?

19.04.2011 16:21:20 #83 

mski muž

>> #82, Tomatáš, 19. 04. 2011 12:08:34

Hoj Tomasi, tak ta jzda toho Japonce je v ramci te jejch Hybrid Skiing?

nagooglval jsem tento termin a objevil jsem zajimavosti..-0))

Muzes mi prosim neco o tomto konceptu napsat? Kdy s tim prisli Japonci? A kdo, nevis? ale jeste pred tim se vratim k tvemu psani… jo a vetsinou to co ctu beru vazne.. kdybych to nebral tak to treba ani nemusim cist a nebo ani odpovidat..

tady pises: "Závodník použije úmyslně v každé části trati cokoliv, jen aby byl z kopce co nejdříve dole. Proto jsem také uvedl příklad Bodeho s následnou otázkou, co je vlastně v závodním lyžováním dobře, když jsou lidé (není sám), kteří dokázali i s technikou, která obsahovala prvky zde na fóru kritizované – neoptimální, vyhrávat světové poháry.

Ano, muzes vyhravat svetove pohary i s neoptimalni technikou.. tedy s nekterymi neoptoimalnimi prvky techniky..(ale konkurence je ma take neoptimalni .. teba… a dalsi prvky treba optimalni mam, nebo rozhodne lepsi nez ma moje konkurence. A pak muzu byt treba o hodne lepe na tom se silou, dynamikou, perfektnim casovanim a reakcemi, fyzicky odolny a hladovy v honbe za uspechem, tech faktoru je cela rada.. Ale pokud jsme u techniky a zamerimeli se jen na ni, pak je ve vyhode ten ktery ma techniku co nejoptimalnejsi, nejlepsi.. a ze zminujes Bodyho.. v dobe kdy zacinal byt prvne vyrazneji videt, nekdy okolo roku 2003, jezdil jeste na K2, pak na Fisherech, to byl jeho vrchol kariery v OS a SL.. rok 2005? Vsichni treneri a komentari nemohli rozdychat jak jezdi.. Tim nemyslim jen jeho krizovky ale sytereotyp jizdy jako takovy.. ze v tom sedi a ja nevim co jeste… v kontrastu s jeho konkurenty, obvzlast s rakusaky v te dobe jeho projev byl opravdu neortodoxni..

Jenze co tito lide nevideli ze on ma v nekterfych prvcich techniky obrovsky naskok… a proto si mohl dovolit vyhrat o 2 vteriny i s obrovskymi chyami a velkymi zpomalenimi..

ted se prosimte znovu podivej nahoru co jsi napsal ty.. uz ti to zapaluje? doufam.. jsi preci sikovnej ne?

ja jsem Tomasi tvurci typ.. rad prichazim vecem na kloub, rad objevuji a spolecnou cestou jdu jen tak daleko pokud me nezacne v necem omezovat.. srovnavam, porovnavam, tvorim a kritizuji,..

proto otevrena kritika Interski, Kanadskeho tymu, japoncika na uvedenem klipu a dalsi mnohe jine.. abych diferencioval!! a jako alternativu podavam svoji verzi.. normalni proces. ze?

A ze se lide urazi je prirozene.. es't la vie

jeste zpet k hybrid skiing.. kouknul a oprasil sve stare znalosti japonstiny ktere nejsou briliantni ale na to abych spolu s ukazkami pochopil o co go, good enough.. http://www.youtube.com/watch?…

tady jsem zbystril a chtel vic.. neco na lyzich a tady to je.. sice jizd malo a mizerne natocene ale opet.. good enough.. http://www.youtube.com/watch?…

tak tady ten demonstrator oproti te prvni ukazce zmineneho medveda..(vlastne bejka) http://www.youtube.com/…paullorenz57#…

o dosti lepsi!!

vzdyt tady je znazorneno nejen frontalni postaveni ale i dosti znatelna rotace ramen, pazi a mirne panve.. kde jsem to ted nedavno dokumentoval prospech a vyuziti u zavodnicke spicky rotaci?

Jakoli myslenka zajimava, provedeni ovsem a hlavne v nacviku v pluhu a jiste nasledne progrese uz zdaleka idealni dle meho nazoru neni!

to jsem narazil nahodou na tohoto manika myslim Korejce ktery se mi dosti libi..

a

a to mezi tam taky najdete v dalsich odkazech…

To MirekP… opet moc pekne napsany prispevek!!!

Zdar a silu, M.

19.04.2011 19:56:05 #84 

Tomatáš

>> #83, mski, 19. 04. 2011 16:21:20

Ad Hybrid skiing: Já osobně o tomto konceptu vím pouze zprostředkovaně, bo jsem nebyl na Interski St. Anton, kde se toto téma rozebíralo. Tudíž bych nerad zde uváděl něco, co je nepřesné a pouze útržkovité a odkáži tě na lidi, co na jejich workshopu byli..pokud oni ovšem budou mít zájem sem něco napsat.

***vzdyt tady je znazorneno nejen frontalni postaveni ale i dosti znatelna rotace ramen, pazi a mirne panve.. kde jsem to ted nedavno dokumentoval prospech a vyuziti u zavodnicke spicky rotaci?

Jakoli myslenka zajimava, provedeni ovsem a hlavne v nacviku v pluhu a jiste nasledne progrese uz zdaleka idealni dle meho nazoru neni!***

K tomu jenom dodám, že jsi nepochopil, v čem tkví hlavní princip hybrid skiing. Zkus se zaměřit především na to, jakým mechanismem zatěžují lyže..;)Ale znova upozorňuji, že nejsem kompetentní k tomu, abych to zde rozebíral.

Doufám, že jsem ti vyjasnil vše, cos potřeboval z minulého příspěvku.

Ohledně závodníků se s tebou dále nebudu přít (není důvod!?), pouze jsem vyjádřil svůj názor na věc, že jde o „situační řešení“, při kterém ten nebo onen závodník používá krom standardní techniky též nestandardní – neoptimální prvky, které my při volných jízdách třeba používat ani nechceme (protirotace, rotace, po vnitřní, záklon apod.) TO JE VŠE, SHODNEME SE NA TOMTO?

Pokud jde o korejce, mám rád toto video: http://www.youtube.com/watch?…

ahoj Tom.

20.04.2011 01:39:42 #85 

mski muž

>> #84, Tomatáš, 19. 04. 2011 19:56:05

Jak vis Tomasi co jsem pochopil a co nepochopil ohledne Hybrid Skiing, vidis mi do hlavy?

Jo, zkusil jsem se zamyslet nad tim jakym mechanizmem zatezuji lyze…( a nejen nad tim jsem se zamyslel).. a vyzkousel…

a proto jsem napsal to co jsem napsal…

Situacni reseni muze nastat nejen u zavodniku v trati ale kdekoli, i pri volne jizde amateru…

a pak se pouziva jako krizove reseni zachraneni rovnovahy a zamezeni padu, v pripade zavodniku minimalizace zpomaleni se zamerem dokonceni zavodu, cokoli.. a ne zadne neoptimalni prvky techniky, tak jak jsi uz mnohokrat shora uvadel..

Ten Korejec jezdi volne a v terenu pekne..

Ja jsem spise zameril sve oko na vyuku, progresi v uceni lyzovani, proto ty moje odkazy v #76.

a moto: „Hang und Situation anpassen“, vidim jen jako moto a nesouvisi s technikou o ktere byla celou tu dobu rec.. prizpusobit muzes na svah a dane podminky cokoliv, i sjizdeni z nej na sankach v zastere a s vareckama v kazde ruce jednu… lol

Skol, M.

20.04.2011 10:41:10 #86 

vašek2

>> #72, mski, 18. 04. 2011 15:10:43

Co jsem měl na mysli, byla jen ta nedůsledná frontálnost pánve, kterou tady máme za jeden ze základních kamenů techniky. U Kosteliče se jedná o symetrický jev a u Trejbiče spíš na jednu stranu. Vzhledem k tomu, že lyžování by mělo být stranově prudce symetrický sport, tak ten FT musí bejt zákonitě strašně v nevýhodě. Moje pozorování se odehrávalo hlavně ke konci první ještědské jízdy. Vršek trati je opravdu odkloněnej, takže ke srovnání symetrie nerelevantní. Spodek zase strašně krátkej. Co mě prostě trklo (levá brána na 0:10), je dobře viditelný jiný provedení levýho oblouku – tj. drobná protirotace pánve a výrazně horší hranění vnitřní s častým přílišným zatížením. V ostatních videích to (možná blbě) vidím taky – třeba tady v nejedné brance prudších pasáží: http://www.youtube.com/watch?…

>> #77, Vojta21, 18. 04. 2011 22:41:17 Vojto, prsní sval je hodně vzdálen od středobodu lyžování. Nenadhodil tam trenér FT náhodou ještě jiný problémy? Bylo by to dost zajímavý info…

20.04.2011 11:21:47 #87 

Tomatáš

>> #85, mski, 20. 04. 2011 01:39:42

Do hlavy ti pochopitelně nevidím a podsouvat ti něco zásadně nechci a nebudu!!!Byla to reakce na tvá slova, které jsem před to ocitoval..

*"vzdyt tady je znazorneno nejen frontalni postaveni ale i dosti znatelna rotace ramen, pazi a mirne panve.. kde jsem to ted nedavno dokumentoval prospech a vyuziti u zavodnicke spicky rotaci?

Jakoli myslenka zajimava, provedeni ovsem a hlavne v nacviku v pluhu a jiste nasledne progrese uz zdaleka idealni dle meho nazoru neni"*

Z toho jsem jasně pochopil, že pointou hybrid skiing chápeš udržení frontálního postavení, rotace ramen, paží a mirne panve. Hned za to pokračuješ o zajimavé myšlence, ale špatném provedení…Tak co jsem si měl myslet????Pokud se mýlím (jako už mnohokrát), omlouvám se za mystifikaci, ale příště teda buď ve své charakteristice komplexnější, ať nereaguju pouze na část!;) Take it easy.

No vidíš, Milane…ty vidíš „Hang anpassen“ pouze jako motto, nesouvisející s technikou. Já ho vidím na rozdíl od tvého pojetí jako pointu techniky univerzálního lyžování!!;) Free your mind.

Tom.

20.04.2011 13:00:17 #88 

mski muž

>> #87, Tomatáš, 20. 04. 2011 11:21:47

souhlasim ze presne vyjadrovani je klicove v jakekoli komunikaci, brat psana slova vazne take.. pokud samozrejme zretelne nejde o zert..

v teto vete: ***vzdyt tady je znazorneno nejen frontalni postaveni ale i dosti znatelna rotace ramen, pazi a mirne panve.. kde jsem to ted nedavno dokumentoval prospech a vyuziti u zavodnicke spicky rotaci?

jsem neuvadel komplexni hodnoceni „Hybryd Skiing“ ani jsem nikde netvrdil ze toto je jeho „hlavni princip“!!

dale pak jsem napsal ze myslenka zajimava…

tady beru zodpovednost za nedusledne vyjadrovani ja, mel jsem na mysli koncept Hybryd Skiing jako komplexni celek tak jak jsem ho z toho minima informaci mel moznost odhadnout! (uvedene video klipy)..

Ty jsi na zaklade toho co jsem napsal vylozil ze jsem nepochopil podstatu a abych se zamyslel nad podstatou zatezovani lyzi.. Zamyslel, jak uz jsem psal..

A vyvodil ze jako system vyuky lyzovani od zacatecniku se mi tento zpusob nelibi, jelikoz nejsem presvedcen o jeho efektivite a optimalnosti.

Kazdopadne pokud o tom preci jen vis vice nez poznamenavas, nebo jestli ti v tom napovi nekdo z tvych Interski kolegu, nebo dokonce nekdo z nich vstoupi do teto debaty a poda strucne lec vystizne vysvetleni „Hybryd Skiing“, rad se dozvim vice.

Diky predem,

„Hang anpassen“ muze s vlastni technikou souviset pouze neprimo, jako jeden z faktoru zadani. Nemuze zasadne vubec ovlivnit nebo dokonce diktovat techniku jako takovou!

To mi napovida moje mind ve snaze byt co nejvice free…

Ale muzu se mylit tak jak ostatne kazdy, ze?-))

M.

21.04.2011 10:03:53 #89 

PetrM muž

Teda dalo mi to prolouskat se vaši debatou až do konce, netuším kdy a jak vzniklo hybrid skiing a v čem je vůbec jeho podstata, ale mám k dispozici 3 dílné výukové video jednoho japoncika jmenem Sato Hisaya (není to sice nejčerstvějšího data), kde je spousta nácviků a hodně mi to zapadá do toho co píše Milan, i presto ze japonsky neumim, hlavně v případě třetího dílu

Sato Hisaya

21.04.2011 15:52:56 #90 

mski muž

>> #89, PetrM, 21. 04. 2011 10:03:53

zajimave… docela dobrej lyzar, ze? Japonec to samozrejme je, natocene v Japonsku asi take, ale cely klip vcetcne dabingu je v korejstine tak tomu taky nerozumim.. Rok 2003 a smerovani k tomu co obsahuje „moderni“ hybrid skiing, zajimava myslenka urcite, rozhodne lepsi nez rakousky a jiny counter shit.. to jo, ovsem v zakladnim lyzovani a pruprave zcestne,, jak jsme videli z minulych klipu.

stale ovsem cekame na vyjareni odborniku z Interski, kdepak jsou? ( az na dva, s kterymi jsem v kontaktu osobne).. osytatni sve nasosky tady urcite namocene maji, jen zrejme anonyme.. co se da cekat, ze? ale treba nas jeste prekvapi…

skol, Milan

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy