Domů Diskuze Technika jízdy Technika jízdy - zlepšení

Technika jízdy - zlepšení (strana: 8)

07.03.2025 09:49:33 #211 

IIIvan muž

>> #209, VojtěchV, 07. 03. 2025 09:10:23

Představivost mi jede na plné obrátky :-)

Hladnému sa len o žrádle sníva :-D

07.03.2025 13:17:29 #212 

IIIvan muž

>> #208, VojtěchV, 07. 03. 2025 09:03:20

Vojto, ešte by som to „parametrizovanie“ rád uzavrel tým „GS na slalomkách“. Teda „echt GS oblúk“ v zmysle „keď niekto popíše jazdu na SL ako „GS oblúk“, tak to je pre hobbíka obrovská pochvala a pre väčšinu nedostihnuteľný cieľ(frekvencia a zároveň TVAR oblúku)“.

A pre väčšinu hobby s ambíciami by práve toto mohlo byť ten cieľ k čomu sa uberať(ako dobrý a realistický cieľ v súvislosti s „carvingom“). Tj. naučiť sa slušný GS oblúk(GS frekvencia a tvar oblúku) na slalomkách a podobných lyžiach.

A len pár z nich by mohlo mať cieľ dosiahnuť „niečo medzi SL a GS“(o čo sa snažia Michal W, PavelC a Tonda &Co.). Takto napísané by sa to mohlo pozdávať (nielen) tebe, čo ty na to? :-D

BTW. keby mi pred 7 rokmi keď som začal lyžovať niekto ukázal týchto chalanov ako vzory, tak by som bol veeeľmi happy dokázať takto jazdiť(a sám by som vtedy sebe neveril) :-D

07.03.2025 16:30:34 #213 

jede

>> #212, IIIvan, 07. 03. 2025 13:17:29

neni co dodat.......

07.03.2025 22:26:23 #214 

CzechSkier

Ahoj Tondo,

řekl bych, že v tom strašně sedíš, jedeš to celý po patkách lyží. Dokud to neodstraníš, těžko budeš zlepšovat něco jinýho. Asi bych si na trénink vzal raději obřačky a naučit se pořádně dlouhý oblouk. Na slalomkách bych trénoval jízdu po 1 lyži, co ti to bude dělat…

I

www.juniorsports.cz

08.03.2025 08:13:12 #215 

IIIvan muž

>> #214, CzechSkier, 07. 03. 2025 22:26:23

Ahoj Ivan, rád ťa zase vidím…

zrovna som v stredu často pozoroval Tondu z lanovky, to je asi najlepší uhol pohľadu pri hodnotení lyžiara(zvrchu). Vidno čo robí lyžiar, lyže a aký je reálne tvar oblúkov.

Po nejakom zamyslení som mu predvčerom písal(detailnejšie) priority:

1. vylepšiť predozadnú „prácu“.
  2. jazdiť často výhradne na vonkajšej lyži(po hrane aj šmýkaný).

A pre úplnosť: potrebu tréningu aj na GS som mu spomínal asi 2 týždne dozadu(budúci rok sa tomu povenuje). Jeho základný problém je to zahájenie vykračovaním vnútornou(návyk z hokeja), z čoho pramení aj nedostatočná rovnováha.

Už to vykročenie síce zredukoval obrazne o polovicu, ale odstrániť zvyšok toho je už samozrejme samému ťažšie. Napadlo ma (okrem iného) aj „telemark“ pri jazde s rozopnutými botami. To ho jednak bude nútiť pracovať s tou vnútornou a zároveň je to náročne práve na predozadnú rovnováhu(a teda stimul na jej možné zlepšenie).

11.03.2025 15:17:49 #216 

IIIvan muž

>> #215, IIIvan, 08. 03. 2025 08:13:12

No, takže „report“ z nedele, Tonda a jeho hokejistický návyk vykračovať vnútornou(=roz­hodená predozadná rovnováha a vonkajšia točí menej ako chce).

Spomenul som naposledy „telemark“ v rozopnutých botách. Usúdil som, že bude jednoduchšie len samotná jazda v rozopnutých botách. To jest zvýšená nestabilita v jazde = určitý stimul. Chlapci najskôr trochu pindali, že to je overkill a „na zabitie“. Takže prvá jazda pomaličké šmýkané, druhá jazda tiahlejšie šmýkané do rýchlosti(určitá úvodná adaptácia na nestabilné boty).

Potom začali skúšať po hrane a postupne sa napodiv adaptovali a vo výsledku boli jazdy približne rovnaké ako predtým so zapnutými botami. Zadanie bolo vôbec nič vedome neriešiť, proste len jazdiť „ po svojom“ ako bežne. Jedine pokyn bol, nech sa snažia držať ruky plus-mínus v zornom poli(aby mávaním rúk pri nestabilných podmienkach nerozhodili celý postoj).

Tondovi to (automaticky, po rozjazdení) zúžilo stopu a hlavne redukovalo to predsúvanie vnútornej. Nič iné, len jazda s rozopnutými botami, žiadna vedomá snaha to zasúvať alebo niečo podobné. Nemám obrazový záznam, sledoval som väčšinou len z lanovky, ale vyzerá to, že lepšie na tom stáli aj predozadne a šlo im to neskôr aj v rozjazdených sra*kách.

V každom prípade to budú hoši trénovať častejšie. V podstate je to dobrý samokorekčný cvik pre pokročilejšieho hobbíka – ten netradičný podnet(nekomfortná zóna) je stimul pre podvedomú korekciu. Aj keď určite by to dokázal niekto o*ebať, takže nechem zovšeobecňovať :-D

12.12.2025 21:30:47 #217 

SousedovejcToníček muž

Skol mládeži! Tak první letošní lyžování a po „letní přípravě“ první výjezd a video, určitě budu rád za pokračování diskuze, bo loni, mě to celkem hodně motivovalo a pořád mám cíl, to moje lyžování trošku zlepšit, do 50 ky mám ještě času dost ;-)

Video mojí dnešní jizdy:

https://www.youtube.com/…/fiB-hr76zus

15.12.2025 09:00:29 #218 

IIIvan muž

>> #217, SousedovejcTo­níček, 12. 12. 2025 21:30:47

Zdar mlaďochu, kedy dôjdeš na Blízky Východ? :-)

Ešte tam máš stále dosť ten hokejový krok vnútornou, ale ide ti to pekne na rozbeh sezóny…

16.12.2025 13:20:36 #219 

VojtěchV muž

>> #217, SousedovejcTo­níček, 12. 12. 2025 21:30:47

Přijde mi, že v oblouku doprava tě to předozadní nesrovnání pravé a levé lyže limituje i v rozsahu. Oblouk doleva se mi líbí více. Ale celkově moc pěkná jízda, klidná, kontrolovaná, rytmická. Trochu jsem zapomněl, co je vlastně cílem zlepšovat. Jestli cítíš nějaké konkrétní rezervy, či je to takové obecné přání.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy