Technika jízdy - zlepšení (strana: 8)
07.03.2025 09:49:33 #211
>> #209, VojtěchV, 07. 03. 2025 09:10:23
Představivost mi jede na plné obrátky
Hladnému sa len o žrádle sníva
07.03.2025 13:17:29 #212
>> #208, VojtěchV, 07. 03. 2025 09:03:20
Vojto, ešte by som to „parametrizovanie“ rád uzavrel tým „GS na slalomkách“. Teda „echt GS oblúk“ v zmysle „keď niekto popíše jazdu na SL ako „GS oblúk“, tak to je pre hobbíka obrovská pochvala a pre väčšinu nedostihnuteľný cieľ(frekvencia a zároveň TVAR oblúku)“.
A pre väčšinu hobby s ambíciami by práve toto mohlo byť ten cieľ k čomu sa uberať(ako dobrý a realistický cieľ v súvislosti s „carvingom“). Tj. naučiť sa slušný GS oblúk(GS frekvencia a tvar oblúku) na slalomkách a podobných lyžiach.
A len pár z nich by mohlo mať cieľ dosiahnuť „niečo medzi SL a
GS“(o čo sa snažia Michal W, PavelC a Tonda &Co.). Takto napísané by
sa to mohlo pozdávať (nielen) tebe, čo ty na to?
BTW. keby mi pred 7 rokmi keď som začal lyžovať niekto ukázal týchto
chalanov ako vzory, tak by som bol veeeľmi happy dokázať takto jazdiť(a sám
by som vtedy sebe neveril)
07.03.2025 16:30:34 #213
07.03.2025 22:26:23 #214
Ahoj Tondo,
řekl bych, že v tom strašně sedíš, jedeš to celý po patkách lyží. Dokud to neodstraníš, těžko budeš zlepšovat něco jinýho. Asi bych si na trénink vzal raději obřačky a naučit se pořádně dlouhý oblouk. Na slalomkách bych trénoval jízdu po 1 lyži, co ti to bude dělat…
I
08.03.2025 08:13:12 #215
>> #214, CzechSkier, 07. 03. 2025 22:26:23
Ahoj Ivan, rád ťa zase vidím…
zrovna som v stredu často pozoroval Tondu z lanovky, to je asi najlepší uhol pohľadu pri hodnotení lyžiara(zvrchu). Vidno čo robí lyžiar, lyže a aký je reálne tvar oblúkov.
Po nejakom zamyslení som mu predvčerom písal(detailnejšie) priority:
- vylepšiť predozadnú „prácu“.
- jazdiť často výhradne na vonkajšej lyži(po hrane aj šmýkaný).
A pre úplnosť: potrebu tréningu aj na GS som mu spomínal asi 2 týždne dozadu(budúci rok sa tomu povenuje). Jeho základný problém je to zahájenie vykračovaním vnútornou(návyk z hokeja), z čoho pramení aj nedostatočná rovnováha.
Už to vykročenie síce zredukoval obrazne o polovicu, ale odstrániť zvyšok toho je už samozrejme samému ťažšie. Napadlo ma (okrem iného) aj „telemark“ pri jazde s rozopnutými botami. To ho jednak bude nútiť pracovať s tou vnútornou a zároveň je to náročne práve na predozadnú rovnováhu(a teda stimul na jej možné zlepšenie).
11.03.2025 15:17:49 #216
>> #215, IIIvan, 08. 03. 2025 08:13:12
No, takže „report“ z nedele, Tonda a jeho hokejistický návyk vykračovať vnútornou(=rozhodená predozadná rovnováha a vonkajšia točí menej ako chce).
Spomenul som naposledy „telemark“ v rozopnutých botách. Usúdil som, že bude jednoduchšie len samotná jazda v rozopnutých botách. To jest zvýšená nestabilita v jazde = určitý stimul. Chlapci najskôr trochu pindali, že to je overkill a „na zabitie“. Takže prvá jazda pomaličké šmýkané, druhá jazda tiahlejšie šmýkané do rýchlosti(určitá úvodná adaptácia na nestabilné boty).
Potom začali skúšať po hrane a postupne sa napodiv adaptovali a vo výsledku boli jazdy približne rovnaké ako predtým so zapnutými botami. Zadanie bolo vôbec nič vedome neriešiť, proste len jazdiť „ po svojom“ ako bežne. Jedine pokyn bol, nech sa snažia držať ruky plus-mínus v zornom poli(aby mávaním rúk pri nestabilných podmienkach nerozhodili celý postoj).
Tondovi to (automaticky, po rozjazdení) zúžilo stopu a hlavne redukovalo to predsúvanie vnútornej. Nič iné, len jazda s rozopnutými botami, žiadna vedomá snaha to zasúvať alebo niečo podobné. Nemám obrazový záznam, sledoval som väčšinou len z lanovky, ale vyzerá to, že lepšie na tom stáli aj predozadne a šlo im to neskôr aj v rozjazdených sra*kách.
V každom prípade to budú hoši trénovať častejšie. V podstate je to
dobrý samokorekčný cvik pre pokročilejšieho hobbíka – ten netradičný
podnet(nekomfortná zóna) je stimul pre podvedomú korekciu. Aj keď určite by
to dokázal niekto o*ebať, takže nechem zovšeobecňovať
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.