Domů Diskuze Technika jízdy Technika jízdy - zlepšení

Technika jízdy - zlepšení (strana: 2)

07.02.2025 13:57:31 #31 

SousedovejcToníček muž

Děkuji za některé věcné příspěvky lidičky. Jen teda úplně nevím, co si z toho pobrat do praxe, aby to moje lyžování bylo fajne jak cyp. Píšete něco o ruce (rukách?), zkusím je tedy držet míň zeširoka, bo když to takhle vidím, tak jo.

To doporučení má ale logiku. Občas cítím, že neumím tak rychle změnit směr při přehranění (jak by si vyžadovala situace), jakoby mě to táhlo kousíček dál. A to je právě jeden z těch problémů, co bych chtěl řešit na strmějším kopcu. Máte pravdu jak zaznělo, bo jak se ten svah víc klopí, tak se mi to začne rozjíždět a ta kontrolovaná jízda je fuč.. Co s tím?

Od FIS slalomek očekávám, že budou sakra dobré na tvrdém a budou mně nutit reagovat přesněji. Ale žádný zázraky nečekám. Jo a tá zmínka o instruktorech, vzorech nebo tak něco, to je docela oříšek. Mně se v podstatě jak jezdí, nelíbí žádnej instruktor co tady kolem jezdí. Ti buď smýkaj patkama a po hraně jedou leda tak mírné vlnovky nebo k.rva jak parník v traverzu. Líbí se mi třeba volné jízdy WC jezdců (i když vím, že tak jezdit já nikdy nebudu). Tonda

07.02.2025 14:36:55 #32 

evzenkuhr

>> #25, johnycek, 07. 02. 2025 09:03:49

Chlapče, kvůli tomu že máš evidentní narcistickou poruchu osobnosti nemusíš ostatní diskutující označovat hejtry ;-)

07.02.2025 15:07:38 #33 

MPS

>> #31, SousedovejcTo­níček, 07. 02. 2025 13:57:31

Co máš za lyže na tom videu model/stáří ?

07.02.2025 15:28:24 #34 

SousedovejcToníček muž

>> #33, MPS, 07. 02. 2025 15:07:38

Slalomka Rossignol ST 165/R13 – ty bílé 2024 ky, Master pro čtyřicátníky a výše, lyže na celý den říkali v obchodě.

07.02.2025 17:46:50 #35 

MichalW

Tondo, dostal ses do stádia, kdy ti žádný instruktor nepomůže. Tohle už je na trenéra. Ale kde ho najít? Když jsem nedávno zahlédl jednoho trénujícího youtubera, jezdícího „obřákový oblouk na slalomkách“, řekl jsem si no ty v..e… Proč to nejezdí na obřačkách, vždyť by na to měl v pohodě mít, když komerční obřačky ukočíruju i já turista. No a v tom je zakopaný pes a nad tímto tady brečíme léta. Jinak k tvé jízdě nemám co dodat, jezdíš líp než já a já na rozbory mám oko z kašparovy krávy.

07.02.2025 18:19:32 #36 

johnycek muž

>> #32, evzenkuhr, 07. 02. 2025 14:36:55

:-) Já věděl, že zase na něco přijdeš . No holt každej si myslíme to svoje.

07.02.2025 21:52:14 #37 

slowthinker

Máte pravdu jak zaznělo, bo jak se ten svah víc klopí, tak se mi to začne rozjíždět a ta kontrolovaná jízda je fuč.. Co s tím?

Prostě to nenech rozjet, musíš ihned točit a lehat si do toho.

Přečti si můj poslední odstavec zde. https://snow.cz/…-spravna/212#…

Doporučuju neřešit věci jako zalomení, ruce, tlak to malíku/prsteníku na noze … To jsou věci o které se nestarám, snad s výjimkou rukou, které řeším jízdou bez hůlek, viz dále.
Měl bys myslet jenom na to, aby ses hned během přehraňování agresivně a rychle natáhnul dovnitř oblouku. Nebo „hodil“ tělo dovnitř oblouku (vyber si jaké výrazivo ti lépe sedí)
Pomůže ti, pokud přitom občas upadneš

Ad rychlost přehranění – musíš „podvlíknout“ lyže, a přitom hodit tělo na druhou stranu, to se dá udělat velmi rychle.

Ad ruce: doporučuju zlozvyky s rukama se odnaučovat tak, že budeš vozit hůlky v náručí, ruce zafixované na hrudi.

(Disclaimer:
jsem lyžař-samouk, o teorii se téměř nestarám a jezdím intuitivně; nikdo ze štamgastů na snow neví o technice lyžování tak málo jako já
hodně lidí mě tu považuje za magora, hodně dalších lidí za trolla, hodně dalších prostě nerozumí tomu co píšu)

09.02.2025 18:20:29 #38 

IIIvan muž

>> #34, SousedovejcTo­níček, 07. 02. 2025 15:28:24

pro čtyřicátníky a výše, lyže na celý den říkali v obchodě.

To znie ako naozajstní odborníci a dobrí marketéri :-D

BTW ten hokej stop na konci to je riadna divočina :-D Bacha na to, nadmieru používaš vnitřní, to sa ti môže vypomstiť niekedy…hokej stopy je vhodné občas aj cielene potrénovať na rôznych povrchoch(s do­minanciou „spodnej“ lyže!)

>> #35, MichalW, 07. 02. 2025 17:46:50

Tohle už je na trenéra. Ale kde ho najít?

Ja ti odpoviem podľa vlastnej skúsenosti: NIKDE :-D

Niektorí (komerční) inštruktori vedia naučiť človeka slušne lyžovať na rôznych kopcoch/povrchoch(„u­niverzála“) a aj to ak tomu venuje dostatok úsilia a má nejaké danosti(tj. väčšina žiakov ich asi nemá).

Ale to, o čom je tu debata(„mierne ošizený SL race oblúk“, viď môj príspevok 165 vo vlákne o FIS SL) títo inštruktori apsoň v našich končinách(CZ/SK) obvykle oni sami neovládajú. Takže Tonda by asi vyhodil spústu prachov a neposunul sa v tom čo chce(aj keď by sa naučil jazdiť asi trochu bouličky, prašan a podobne, čo by mu len a len prospelo).

09.02.2025 18:36:51 #39 

IIIvan muž

>> #37, slowthinker, 07. 02. 2025 21:52:14

Prostě to nenech rozjet, musíš ihned točit a lehat si do toho…doporučuju neřešit věci jako zalomení

Uvedom si prosím, že riešiš slalomovú, resp. takmer slalomovú jazdu – a snahu o jej vylepšenie. Pre jej úspešné prevedenie je zrovna PORIADNE zalomenie kľúčový faktor a „lehání do toho“ na miernom kopci je práveže pre tento účel kontraproduktív­ne(predlžovanie oblúkov smerom ku obrákovej frekvencii).

Časť dôvodov/faktov ako to je s tým našim hobby SL oblúkom som výsostne z praktického pohľadu popísal vedľa: https://snow.cz/…ake-koupit/6#…

Neviem koľko ľudí odtiaľto si to dostatočne uvedomuje, čo znamená ozaj dynamická SL jazda(tá v možnostiach nás amaterov v kríze stredného veku). A tiež argumenty o vyššom sklone sú pomerne irelevantné(v tomto prípade SL dynamiky) a tiež neviem koľkí si uvedomujú čo to znamená SL frekvencia už len na mierne červenej piste na stredne tvrdom snehu!?

Som názoru, že pre úspešný posun v tomto našom kvázi SL hobby race oblúku je najskôr potrebné zvládnuť to, čo kolega Miloš(MPS) popisuje ako „zrychlování na placce“(copyright mu neupieram :-D). A to sú potom sakra fofry už aj na takom sklone ako ide na videu Tonda!

09.02.2025 18:57:31 #40 

IIIvan muž

Keby niekto nevedel ako vyzerá SL oblúk z pohľadu jazdca:

https://www.facebook.com/…113360632553

OK, námietka: my lamy sa nemôžme porovnávať s nejakými WC jazdcami! Jasné páni a dámy, to nie. Ale všetko sa dá nejako kvantifikovať: napríklad frekvencia oblúku. Toto na videu je tradične udávaná doba SL oblúku približne 0,8 sekundy.

Ak tomu nášmu hypotetickému ambicióznemu hobbíkovi na SL(viz „urychlování na placce“) dáme k dobru ešte ďalších +25%, tak sme na hodnote 1 sekundu na oblúk na nejakom rozumnom sklone(a tvrdosti pisty). Samozrejme, za predpokladu, že ten oblúk má adekvátny tvar a nie nejaká A*** vlnovka.

Nedávno som zhrnul, že ako by to mohlo vyzerať pre nás rádoby športovcov:

Ak nejaký hobík chce o sebe povedať, že zvláda SL oblúk, tak musí prejsť po hrane symetricky postavenú SL trať z krátkych tyčí(alebo štetiniek či klobúčikov), na limitných hodnotách týchto parametrov (smerom ku „komfortu“):

Tj. koridor 4m, rozteč 13m, modrá pista bez zlomov/odklonov, sneh vodivý ale nie moc tvrdý. To je síce už dosť otvorená vlnovka, ale stále je to pomerne náročné zatočiť.

Som s niekým tu v rozpore v tomto? :-D

09.02.2025 19:39:12 #41 

slowthinker

>> #39, IIIvan, 09. 02. 2025 18:36:51

Uvedom si prosím, že riešiš slalomovú, resp. takmer slalomovú jazdu – a snahu o jej vylepšenie. Pre jej úspešné prevedenie je zrovna PORIADNE zalomenie kľúčový faktor a „lehání do toho“ na miernom kopci je práveže pre tento účel kontraproduktív­ne(predlžovanie oblúkov smerom ku obrákovej frekvencii)

Neřešíme čistou slalomovou jízdu. Řešíme, jak zařídit, aby se to Toníčkovi na prudším nerozjelo do dlouhých oblouků. Proto

• nedoporučuju Toníčkovi aby zvyšoval frekvenci, která je vidět na jeho videu, nebo aby se snažil se o krátký slalomový zásek; Možná bych se naopak nebál na frekvenci nepatrně ubrat, ať má čas na koordinaci pohybů do doby než si věci dobře zažije.
  • „leháním do toho“ nemyslím přímo jízdu po zadku, ale rytmické bimbání ze strany na stranu. tedy pocitově větší položení se než je na jeho videu (což by na té placce v měkkém dost dobře nešlo)

K zalamování:
Neřekl bych, že se nějak zvlášť zalamuju při činnosti kterou doporučuju Toníčkovi. V každém případě jsem na zalamování při lyžování nikdy nemyslel, ani jsem to netrénoval.
Zalamování přijde v případě potřeby samo: uvědomuju si ho při pomalejší jízdě, resp. při nižší rychlosti než která odpovídá radiusu. A i při jízdě ve slalomové trati (u mě extrémně sporadická záležitost), a tam bych řekl že je zalamování třeba právě kvůli těm krátkým zásekům?
„Kvalita zalamování“, která se tu často řeší, je podle mého názoru při kvalitě mého lyžování zcela irelevantní.

Disclaimer: předávám pouze svou osobní zkušenost, která je zcela odstřižená od teorií jízdy na lyžích i od metod výuky lyžování.

09.02.2025 21:38:31 #42 

IIIvan muž

>> #41, slowthinker, 09. 02. 2025 19:39:12

Toníček rieši práve kvázi SL jazdu – videom snáď prezentoval dostatočne o čo sa snaží. A zmienka o nerozjíždění na prudkom je stále vztiahnutá voči tej snahe o SL oblúky(tj. o pokračovaní daného štýlu jazdy keby prešiel na prudšie).

Ad zvyšovanie frekvencie: podľa textu a kontextu(!) chce frekvenciu udržať, takže tvoje:

„Možná bych se naopak nebál na frekvenci nepatrně ubrat, ať má čas na koordinaci pohybů do doby než si věci dobře zažije.“

…je irelevantné. To by išiel GS oblúky…

Neřekl bych, že se nějak zvlášť zalamuju při činnosti kterou doporučuju Toníčkovi…„Kvalita zalamování“, která se tu často řeší, je podle mého názoru při kvalitě mého lyžování zcela irelevantní.

Problém je ale pán kolega v tom, že Toníčka zjavne nezaujíma tvoj štýl jazdy(nech je akokoľvek pre teba osobne zaujímavý), ale krátke dynamické oblúky á la SL(ako vyslovene zdôraznil).

A tam je pre úspešné prevedenie poriadne zalomenie potrebné(čo mimochodom dokazuje nespočet o X-levelov lepších lyžiarov ako som ja alebo ty a na našich názoroch nezáleží, stačí sa na nich pozrieť ako to s tým zalomením v SL je alebo nie je…).

Dostávať hlavne na prudkom tú hmotu tela v SL veľmi rýchlo zo strany na stranu si proste to zalomenie vyžaduje.

09.02.2025 21:43:19 #43 

VojtěchV muž

>> #39, IIIvan, 09. 02. 2025 18:36:51

>> #41, slowthinker, 09. 02. 2025 19:39:12

Nevěřil bych, že to napíšu, ale až na některé pasáže o zalamování je mi asi trochu bližší slowthinkerův příspěvek. Ale to už by se musel zapojit SousedovejcToníček a trochu si to tady moderovat, jakým směrem vidí svůj další postup…

09.02.2025 22:30:30 #44 

slowthinker

>> #42, IIIvan, 09. 02. 2025 21:38:31

Problém je ale pán kolega v tom, že Toníčka zjavne nezaujíma tvoj štýl jazdy(nech je akokoľvek pre teba osobne zaujímavý), ale krátke dynamické oblúky á la SL(ako vyslovene zdôraznil).

Já měl pocit, že Toníček chtěl v tom co dělá na placce pokračovat na prudším, aniž by se mu to rozjelo. Ale jak říká VojtěchV, je na Toníčkovi aby se tu teď vyjádřil.

Mimochodem, směřovat Tomíčkovo úsilí teď k „krátke dynamické oblúky á la SL“ bych mu v této fázi ještě nedoporučoval. Nejprve bych na jeho místě zdokonalil ten jeho klidný plynulý „SL“ styl, a transformoval ho i na prudší svah.

A souhlasím s IIIvanem, že se tu někdy klade moc důraz na GS. Kdybych byl na tom lyžařsky jako Toníček, strávím 75% času vylepšováním toho co dělá na videu. Vysoká frekvence

1. vnáší do jízdy dynamiku i při mírnějším svahu a nižší rychlosti (a tedy přináší potřebné síly působící na lyžaře, a tedy zpětnou vazbu – už jsem to tu hojně propagoval v souvislosti s učením se na GS na černé místo na červené a ve větších rychlostech)
  2. lyžařova paměť si mezi oblouky lépe udrží, co se stalo v oblouku předchozím

Disclaimer: vůbec tomu nerozumím, ani toho moc nenalyžuju ale trochu zkušeností mám; píšu sem co mě v tomto okamžiku intuitivně naskakuje v hlavě.

09.02.2025 22:41:24 #45 

slowthinker

>> #42, IIIvan, 09. 02. 2025 21:38:31

A tam je pre úspešné prevedenie poriadne zalomenie potrebné

Já si myslím, že tam kde je zalomení potřebné, tam si ho lyžař vloží aniž by na to myslel. Přemýšlením o zalamování si lyžař jenom zaplácává hlavu zbytečnýma myšlenkama.

Vzal jsem nedávno začínající lyžařku (byl to cca její 15. lyžoden) na červenočerný svah. Začala tam zalamovat sama o sobě, a nikdy před tím to slovo neslyšela.

(Disclaimer: jsem ukecaný moula na lyžích.)

10.02.2025 07:34:49 #46 

IIIvan muž

>> #43, VojtěchV, 09. 02. 2025 21:43:19

A čo ti Vojto konkrétne „nevonia“ na mojom príspevku 39? :-D

Neviem ako ostatní, ale ja tam v príspevku č.1 zadanie zakladateľa vlákna vidím jasne:

1. čo bola jeho snaha zajazdiť na videu:

„snaha byla o hezkou dynamickou jízdu s ohledem na podmínky“

2. aký je jeho cieľ:

Rád bych jel podobně jak dou borci v televizi na slalomkách (jasně, ne až tak…)

V následnom príspevku č.31 doplnil, že ten cieľ z bodu 2 sa mu na strmšom nedarí(čo je celkom logické, lebo to by asi ani nepýtal rady – to by už bol frajer, keby šiel hentakou dynamikou na strmšom).

10.02.2025 07:47:43 #47 

IIIvan muž

>> #44, slowthinker, 09. 02. 2025 22:30:30

Já měl pocit, že Toníček chtěl v tom co dělá na placce pokračovat na prudším, aniž by se mu to rozjelo

Ale veď to isté píšem aj ja!

Ja som reagoval na to, že si mu predtým dával rady „ako jazdiť strmší kopec štýlom á la Slowthinker“ a nie to, čo sa pýta on(viď bod 2 v predošlej odpovedi Vojtovi – jeho cieľ jazdiť vyslovene SL oblúky a aj na o niečo strmšom ako zvláda teraz). Proste si popisoval „takhle to dělam já…o tohle se nestarám…“ atď.

A problém je hlavne v tom, že nikto nevieme posúdiť, čo si pod tými tvojimi „ezoterickými“ popismi tvojej jazdy na čiernej máme vlastne predstaviť. S vysokou pravdepodobnosťou to jazda „ako borci v televizi v SL trati“ nebude…

Ak máme niečo v nejakej sfére popisovať, tak je nutné si to najskôr reálne predstaviť ako to vyzerá. Takže u Tondy máme jednoznačne určené zadanie „SL jako borci v TV“ a vzorových videí na SL jazdu(a ako to je tam napríklad so zalomením) máme nespočet.

Takže to chce nie popis „takhle to dělám já Slowthinker“, ale treba „takhle to dělají tyhleti borci v TV“, alebo sa mýlim?

10.02.2025 07:59:49 #48 

IIIvan muž

>> #45, slowthinker, 09. 02. 2025 22:41:24

Já si myslím, že tam kde je zalomení potřebné, tam si ho lyžař vloží aniž by na to myslel. Přemýšlením o zalamování si lyžař jenom zaplácává hlavu zbytečnýma myšlenkama.

Budem sa opakovať, ale prečítaj si prosím (vtedy určené hlavne pre Teba) moje popisy ako funguje riadenie pohybu pomocou nervovej sústavy a ako proces naučenia sa novej pohybovej sekvencie. Ako funguje vedomý pohyb(závislý od vôle človeka) a ako podvedomý(nezávisle od vôle človeka).

Takto je to z tvojej strany len „slamený panák“, podprahovo mi podsúvaš niečo čo netvrdím(v štýle „musíš myslieť na to a na to a to je predsa blbosť myslieť na to všetko“).

Začala tam zalamovat sama o sobě

To je v poriadku. Ale otázne je, či to vykonávala správne(v kyčlích). Z napozeraných stoviek videí rozborov hobbíkov(nielen na tomto fóre) a reality na kopcoch mám dôvodné pochybnosti, že áno. „Prirodzené“ je pre ľudí sa ohnúť v páse(tj. v bederní páteři po vašom)…

10.02.2025 08:49:19 #49 

SousedovejcToníček muž

Nějak se to tady rozjelo. „Rozkaz zněl jasně, nepřítel nesmí projít“. Tedy: smí a ideálně slalomovým obloukem. Tady na té placce to mám snad pod kontrolou, ale rád bych udržel tu kadenci i na strmším svahu (dejme tomu červená pista). Jak vypadá slalomový oblouk, snad víme všichni a mým cílem je se tomu alespoň „přiblížit“.

Dostal jsem rady ohledně ruk a protirotace (to má celkem logiku, tak uvidíme). S tím zalomením to je taky jasný, slalomáři mají ten trup docela „svisle“. Ještě musím zjistit, jak to doopravdy vlastně dělám (v kyčlích nebo v pase). Je tam nějaký konkrétní důvod proč v kyčlích ano a v pase nee?

A co si mám představit pod „zrychlování na placce“??

To s těma instruktory/trenery jste mě moc nepotěšili, ale co nadělám (stejně to do stylu, jako v televize asi nedotáhnu).

Kdyby jste nějakého dobrého trenéra náhodou znali, tak pošlete kontakt do SZ, moc děkuji Tonda.

10.02.2025 08:59:12 #50 

slowthinker

>> #48, IIIvan, 10. 02. 2025 07:59:49

Taky bych se opakoval ;-)

10.02.2025 09:29:33 #51 

slowthinker

>> #49, SousedovejcTo­níček, 10. 02. 2025 08:49:19

Kdyby jste nějakého dobrého trenéra náhodou znali, tak pošlete kontakt do SZ, moc děkuji Tonda.

oblouk ti myslím rád poradí.

_____________­________________________­__
(Sice jsem se tady tvářil, že oblouk sám sebe považuje za vyčpělého zoufalce, který se krčí v koutku když sleduje erudici IIvana, ale to byl z mé strany vtip, určený těm, kdo vědí jakým způsobem oblouk dění tady v diskuzích komentuje

IIIvane, bylo hezké sledovat, jak mi stačilo tě jen tak zlehka posadit na dráhu „toho nejlepšího“, a ty jsi v těch kolejích s radostí odfrčel. :-)

To nemění nic na faktu, že tě stále považuju za přímo vzorového hobíka s výborným rozhledem. Jenom si myslím, že tvoje ego vystřelí tvé sebevědomí občas do říše fantazie.
(Neber to prosím jako útok na tvou osobu, chci ti jenom dát přátelskou zpětnou vazbu. I s vědomím toho, že vím že já sám o lyžování nic nevím, a všechno píšu jenom na základě svých občasných zkušeností s intuitivním lyžováním.)

10.02.2025 09:42:54 #52 

MPS

>> #49, SousedovejcTo­níček, 10. 02. 2025 08:49:19

// Je tam nějaký konkrétní důvod proč v kyčlích ano a v pase nee?//

Správné zalomení v kyčlích ti mimo jiné pomůže uklidit pod sebe vnitřní lyži kterou nesprávně zahajuješ oblouk a pak ti tam zůstává přirozeně viset. ( je to věc biomechaniky)

Se současným zahajováním oblouku přes vnitřní toho na prudkém moc nezmůžeš neb mimo jiné tato poloha lyží v oblouku místo aby točení podpořila, naopak točení brání :-D

10.02.2025 09:51:45 #53 

IIIvan muž

>> #51, slowthinker, 10. 02. 2025 09:29:33

…sím tě, neviem na čom frčíš ale už to neber. Už si to tu fórum pekne rozje*al aj bez tejto poslednej diskusie(a si priamo ty dôvodom odchodu veľkej časti rozumných diskutérov). Tvoje rádoby „vtipy“ sú vtipné len pre teba samého a po čase je ten tvoj detinský spam hodne otravný.

Najskôr prosím ťa dospej do dospelosti, máš už na to vek, to po prvé. A po druhé, nauč sa aspoň trochu zrozumiteľne vyjadrovať, ezoteriku nechaj mníchom v Tibete.

10.02.2025 09:54:07 #54 

slowthinker

>> #52, MPS, 10. 02. 2025 09:42:54

Když mě právě přijde, že pro lyžaře je jednodušší myslet na
jezdí se po vnější
než řešit že mám vnitřní někam uklízet a že na to potřebuju správně zalomit a jak. Nikdy jsem nepotřeboval vnitřní uklízet, ignoruju jí a uklidí se sama.

10.02.2025 10:01:03 #55 

VojtěchV muž

>> #46, IIIvan, 10. 02. 2025 07:34:49

Mně hlavně konvenovalo slowthinkerovo:

• nedoporučuju Toníčkovi aby zvyšoval frekvenci, která je vidět na jeho videu, nebo aby se snažil se o krátký slalomový zásek; Možná bych se naopak nebál na frekvenci nepatrně ubrat, ať má čas na koordinaci pohybů do doby než si věci dobře zažije.

Jo, na první pohled to vypadá jako oklika a úkrok stranou proti zadání. Ale já mám pocit, že přímou cestou tréninku tvé kvázi SL jízdy to už moc Toníček neposune. Vlastně nevím, co mu radíš ty. Definice kvazi SL oblouku tady i ve vedlejším vlákně je pěkná, ale (kacířská myšlenka alert) je to vlastně to, co chce Toníček?

Vždyť pak psal: „Líbí se mi třeba volné jízdy WC jezdců“. Není to nakonec to co jsi popsal ty jako „niečo medzi SL a GS(frekvencia a zároveň tvar oblúkov, postavenie tela a zalomenie…). Náklon za spádnicou máme prehnaný(z hľadiska echt SL oblúkov). Je to efektné/pekné a máme z toho dobrý pocit“.

10.02.2025 10:10:49 #56 

VojtěchV muž

>> #54, slowthinker, 10. 02. 2025 09:54:07

Nikdy jsem nepotřeboval vnitřní uklízet, ignoruju jí a uklidí se sama.

Viz tento příspěvek:
„tvůj STIM™© sice považuji za funkční metodu, ALE pouze, plácnu, třeba pro půl procenta lyžařů. Pro ten zbytek 99,5 % ji považuji za nefunkční“.

10.02.2025 10:14:25 #57 

slowthinker

>> #55, VojtěchV, 10. 02. 2025 10:01:03

Náklon za spádnicou máme prehnaný(z hľadiska echt SL oblúkov). Je to efektné/pekné a máme z toho dobrý pocit“.

Aby to bylo Toníčkovi jasné: na prudším je potřeba náklon už před spádnicí. To je podle mě klíč k posunu na červenou.
(„Měl bys myslet jenom na to, aby ses hned během přehraňování agresivně a rychle natáhnul dovnitř oblouku.“)

10.02.2025 11:09:17 #58 

IIIvan muž

OK, díky za odpoveď Vojto. Takto by mala fungovať diskusia medzi (duchom) dospelými ľudmi.

Vlastně nevím, co mu radíš ty.

Part 1/2:

To bude tým, že som mu nič konkrétne ani neradil :-D

Schválne som čakal na prípadné rady ostatných a reagoval až na ne(viď napr. moje „prikývnutie“ Irmiho príspevku o rukách). OK, jednu drobnú radu som dal: nech trénuje hokej stopy s dôrazom na spodnú lyžu(je to bezpečnejšie a aj do jazdy sa tým buduje návyk na dominantný tlak na vonkajšiu lyžu).

Prípadne za radu možno považovať usmernenie o tom ako vybrať vhodného pomocníka na svah(keďže tam je to podstatné, na svahu a tam som hlavne smeroval).

10.02.2025 11:13:35 #59 

IIIvan muž

Part 2/2:

Možná bych se naopak nebál na frekvenci nepatrně ubrat, ať má čas na koordinaci pohybů do doby než si věci dobře zažije. Na první pohled to vypadá jako oklika a úkrok stranou proti zadání. Ale já mám pocit, že přímou cestou tréninku tvé kvázi SL jízdy to už moc Toníček neposune.

Jasné, chápem tej logike.

K tomuto som sa už vyjadril, že som názoru, že pre úspešný posun v tomto našom kvázi SL hobby race oblúku je najskôr potrebné zvládnuť to, čo kolega Miloš(MPS) popisuje ako „zrychlování na placce“. Takže jeden z krokov procesu snahy o dosiahnutie cieľa je ešte práca na vylepšení jazdy na SL práve na takejto placke. Rezervy tam zjavne má v tých rukách a nadmernom používaní vnútornej lyže už od zahájenia(=kľúčový faktor).

Teda inak povedané, zlepšenie a zautomatizovanie SL techniky stále na tom miernom sklone. Bez toho aby človek(všeobecne) dokázal všetko „dokonale“ skoordinovať na miernom, tak na strmšom kopci to nemá šancu na tých SL vylepšiť. Lebo proste tá vnútorná nebude dostatočne točiť a jazdec nebude vôbec stíhať sa ani „zrovnať rotačne“(čo je de facto popis aktuálneho „problému“).

Druhým krokom procesu by bol tréning na nejakých rozumných GSoch(mäkké r23?). A práve tam by ubral na tej frekvencii, to by stíhal!(na o niečo strmšom kopci ako je video na SL). Niektoré prvky človek lepšie pochopí/osvojí na GS, iné zase na SL. Takže ako píšem často: komplexnosť, žiadne čierno-biele videnie „SL nebo GS“.

A do tretice: pre naozaj vymakanú dynamickú jazdu by potreboval stráviť nejaký čas vo vytýčenej trati(symetricky postavený SL s krátkymi tyčami alebo štetinkami). Tá donúti človeka nekompromisne zatáčať „tu a teraz“, nie kde sa mu chce(a tým zlepší aj svoju voľnú jazdu).

Disclaimer to all: prosím rozlišovať, že ani teraz nedávam konkrétnu technickú radu, len popisujem proces, akým by sa mohol/mal uberať. Konkrétnu technickú radu/rady nech dostane od trénera na kopci.

10.02.2025 14:22:58 #60 

VojtěchV muž

Líbí se mi třeba volné jízdy WC jezdců (i když vím, že tak jezdit já nikdy nebudu). Tonda

Nemáš nějaké vzorové video takové volné jízdy WC jezdce? Ať si potvrdím / vyvrátím onu „kacířskou myšlenku“ viz post #55.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy

Volkl V-Werks Code

Livigno: [Středisko]

Je technika správná?

"Brahma"

Modrá Open 2025

5

Ideální setík

Stupava: [Středisko]