Domů Diskuze Osobnosti Šárka Strachová

Šárka Strachová (strana: 2)

29.12.2011 19:50:32 #31 

ivan

>> #25, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2011 17:36:19

Ano. A ve fotbalových či hokejových klubech někdy trenér letí po pár prohrách za sebou – aby se něco udělalo, co změní chmurnou náladu a vytvoří třeba jen zdání změny k lepšímu.

Rezignace, apatie, odevzdání: tak nějak to působí. Jako útěk před nepřátelskýmk světem, který se dožaduje „své“ mistryně, a když ji už nemá, viníků. Ti se zakopou, nekomunikují, neobhajují sebe ani svou práci, jen se s psychologií partyzánské buňky utvrzují, že všichni jsou na ně zlí. A v rámci jakési variace na stockholmský syndrom v tom s nimi jede i Šárka, která je vlastně obětí a měla by utíkat.

Utíkat ke komu? Ne nutně k otci, to je asi příliš krkolomný scénář do červené knihovny. Není nutno – trenérů je jak psů a mezi nimi i určité množství dobrých. Někteří mají své smlouvy, část z nich až do Soči, ale jiní by k mání byli – je to jen otázka peněz. Samozřejmě by se nesměl vyšťourat zpohodlnělý milovník červeného vína, s nímž se před pár lety spálili kluci, ale chalani jsou.

Myslíte, že by za slušný peníz i s rodinkou nepřiletěl Trnka? Výzva postavit na nohy chroptící exmistryni světa nebývá k mání moc často. Já bych mu šel asistovat a brousit lyže hodně levně – you don´t get such a challenge twice in a lifetime.

Petr by to nevyžadoval. Už je to nějaký čas, co jsme se o tom bavili, a jeho povzdech byl ve smyslu „ať je to kdo chce, ale ať tomu proboha rozumí!“

Je otázkou, jak autentický a vypovídající výrok citovaný v médiích je. Českému novináři píšícímu o alpském lyžování bych moc nevěřil ani „dobrý den“.

29.12.2011 19:52:03 #32 

ivan

>> #28, Krabice, 29. 12. 2011 19:23:07

Kupodivu to možné je. Můj dlouholetý kamarád trénoval ve světovém tenisu, a tak se zdálo, že dcerka ho bude hrát taky. Měla oči navrch hlavy, když ji Helena Suková protáhla zákulisím Wimbledonu, ona si mohla sáhnout na tehdy neporazitelné Williamsky a málem i na vévodkyni z Kentu či která feudálka se tam obvykle zviditelňuje. Ale nakonec z toho už se svým mladičkým rozumem a srdcem dezertovala. Dala se na dráhu nevlastní starší sestry a dneska reprezentuje v aerobiku a nějakou medaili ze světa už má.

Takových sportů a sportovců asi moc není. Běžné je začínat brzy. Ale přece jenom se najdou.

29.12.2011 19:52:04 #33 

Krabice žena

>> #30, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2011 19:46:43 Tak prosím méně času diskuzi a pitvání videa a více těch směšných pohybů. Myslím tím samosebou lyžování.

29.12.2011 20:05:56 #34 

˘Ö˘Krab muž

>> #33, Krabice, 29. 12. 2011 19:52:04
Hm, to dneska skoro vypadá na večerní. Lyžování.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

29.12.2011 20:16:16 #35 

˘Ö˘Krab muž

Zpět k nejasným a zdánlivým faktům. Viděl jsem teď ve zprávách záznam Šárčiny jízdy z prvního kola. Náznaky byly asi od začátku, ale minimálně v posledních pár brankách, kterými asi nejlepší prolétávaly s kluzkostí úhoře (a ona to tak také dělávala) bylo vidět, že se dost klopotně a urputně držela nad lyžemi, možná malý kousek vedle.

Už se někde psalo víc o tom, jakou to vlastně zázračnou techniku nacvičuje? Jestli je to to, co jsem viděl, tak pěkně potěš… To by skoro mělo být trestné.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

29.12.2011 20:17:11 #36 

ivan

>> #34, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2011 20:05:56

Hele, co se to stalo u krabů a krabic, že najednou taková emancipace? Nemělo to být až od 1/1 s novým DPH?

29.12.2011 20:20:10 #37 

˘Ö˘Krab muž

>> #36, ivan, 29. 12. 2011 20:17:11

Ále … asi sněhový absťák. Nic, co by trocha lyžování nespravila.

29.12.2011 20:29:37 #38 

HonzA_ muž

>> #37, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2011 20:20:10

A nebo to budou školní prázdniny. To je zhouba pro lyžování.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

29.12.2011 20:32:46 #39 

ivan

>> #35, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2011 20:16:16

Co si pamatuju z live: začala opatrně, pak se rozjela poměrně slušně (prostředek – placka, na nichž vyhrávala medaile a neměla konkurenci) a zakončila hrozně. Přitom tam žádný vyložený prďák nebyl. Kromě toho prostředku se jí lyže pořádně nazakously. Ostatní holky tam hezky kroužily, nejlepší stíhaly i být v bránách včas, ona byla úplně mimo majoritní způsob jízdy. K tomu, co jsme tady rozebírali minulou zimu, sotva co dodat. Jedině že je to ještě horší.

Ne, afaik & iirc,, nikdo veřejně jejich „novou“ techniku nedefinoval. Jak si pamatuješ, vše jsme si museli vykoukat a odvodit.

29.12.2011 20:33:17 #40 

˘Ö˘Krab muž

>> #38, HonzA_, 29. 12. 2011 20:29:37
Holt si pro mě žena nepřišla do hospody, ale na Snow, no a co!

29.12.2011 20:39:08 #41 

ivan

>> #38, HonzA_, 29. 12. 2011 20:29:37

Jaká zhouba? Nádhera! Užil jsem si kdysi dávno ty uhelné, kdy se dvakrát prodlužovaly, takže jsem se školou na horách byl tři týdny.

Pak s námi v osmičce v Rokytnici nádherně třískala puberta a nevyvinutější spolužák tam dokonce sbalil domorodku. Na střední už to byla paráda, se spolužákem Štuchalem jsme byli za hvězdy.

A pak jsem jako študák s bývalým gymplem jezdil na Lesní boudu, nádhera!

A jako mladý pedagog jsem si na Benecku do kamrlíku propašoval domorodku z Rokytnice.

Mám si stěžovat? Nostalgicky slintám!

29.12.2011 21:01:07 #42 

˘Ö˘Krab muž

>> #39, ivan, 29. 12. 2011 20:32:46
Nedobré zprávy. Sice mediálně (zatím) neověřené, ale asi o to pravdivější. Ještě se můžeme kojit nadějí, že to je všechno příprava na nové FIS normy pro GS a že Šárka bude v této disciplíně příští sezónu excelovat, pročež FIS podobně upraví i SL pro OH v Soči.

Jinak nevidím svým amatérským zrakem příliš mnoho východisek z této zapeklité situace, do které se nechala vmanipulovat/byla vmanipulována – ale to je na jejím posouzení. Zajímá mě hlavně biomechanický aspekt věci – co by mělo být konečným výsledkem.

Podle kusých náznaků se skoro zdá, že ve svých analýzách slovutný trenér hladce zaměňuje příčinu a následek. Trenérovi zjevně uniká nějaký neznámý a tudíž netrénovaný princip, následkem něhož jiní nějak vypadají a následně vítězí. Takže se jen tupě snaží napodobit pózy jiných odkoukané z tréninků a videa, ale už bez principu, základní myšlenky. Nebo, co hůře, povýšil manýru na styl a princip se pokouší popřít a nahradit nějakým jiným.

„Našli mí rádcové, našli, našli? Nenašli … neschopní rádcové!“

29.12.2011 21:44:25 #43 

TomáS muž

První sezóna bez otce špatná, se šťastným koncem. Druhá zoufalá a třetí katastrofální. Loni zalezla ve Špindlu a ani se neukazovala. Nejezdí vůbec GS, v SL ztratí pořadí, na konci sezóny v tichosti ukončí kariéru.....Ne­dělejme si tady nadějě.....Je to jako gól se Řeckem minutu do konce prodloužení…Nic dalšího už nebude a bohužel ani žádná další Šárka nepřijde. Nezbyde než poděkovat a rozloučit se… Mít top sjezdového lyžaře alespoň v jedné disciplíně, je pro naší zemi zcela vyjímečné a není to pravidlem, stejně tak jako fotbalový tým. V našich podmínkách to byl prostě malý zázrak, za který vděčíme rodině Záhrobských…

29.12.2011 22:27:21 #44 

HonzA_ muž

>> #43, TomáS, 29. 12. 2011 21:44:25

Tomáši, jen pro upřesnění. Šárka letos jela „už“ 2 obřáky. Nebyly sice ve WC, ale jen v NorAm cupu (viz FIS ) – obdoba Európskeho poháru.

A jak dopadla? 23. (54.70 bodů) a 28. (42.98 bodů).

30.12.2011 08:00:08 #45 

ivan

>> #44, HonzA_, 29. 12. 2011 22:27:21

To jsou příšerný výsledky. Když uvážíme odstup za těmi švýcarskými juniorkami a to, že za ní už jsou jenom holky o plno let mladší.

Záhrobská, která už na MS 2005, jestli se pamatuju dobře, zajela nejrychlejší čas druhého kola. V obřáku, pánové!

30.12.2011 09:04:19 #46 

HonzA_ muž

>> #45, ivan, 30. 12. 2011 08:00:08

Ano, je to hrůza. Kdeže ty loňské (2005) sněhy jsou.

30.12.2011 14:57:07 #47 

Pavlos muž

Bye bye ŠZ. I keep on waiting, anticipating. But I can't wait forever. Bye bye baby bye bye. It's your turn to cry. This time we have to say goodbye. So say goodbye.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

30.12.2011 15:12:25 #49 

Harry žena

Rucicky bozkavam mlada pani.

Vyzera to,ze ste pani co byva s panom Krabom.

Dovolte mi tu,aby som pochvalil mladeho Jarucha za nove video.Velmi pekny pokrok od minuleho roku.Na 8 rokov velmi slusne.A vidiet v style jazdy geny stvoritela.

Este by som si dovolil jednu otazocku.Nie ste Vy s tou mojou sestry?Alebo to mame my chlapi vsetci doma tak?

Este raz rucicky bozkavam, s uctou Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

30.12.2011 15:51:33 #50 

Pavlos muž

>> #48, tigal, 30. 12. 2011 15:07:31

A proč by to tady měl vylepšovat? ŠZ jde evidentně do kytek. Tak jsem jí „zpíval“ text písně od Madonny – Bey bey baby

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

30.12.2011 16:32:16 #51 

Krabice žena

>> #49, Harry, 30. 12. 2011 15:12:25

Vitaj, priatelko

alespoň doufám, že Tě tak mohu nazývat. Mám velku slabost pre slovenčinu a v televízii aj v knihách mi celkom chýba.

Zdravím všechny sestry :-) , nejen ty co osobně znám. V Čechách máme takové přísloví: jaký pes, takový pán. A protože selekční tlak prostředí je silný, tak prostě s takými chalany, ako Ty, Krab, ......... doplň dle svého, přežívají pouze dostatečně zocelené typy. ;-)

Mrkni na datum videa s Jaruchem. Je to loňská sezóna. Letos jsme ještě nelyžovali. Ale snad už konečně to bílé svinstvo napadne.

30.12.2011 17:01:09 #52 

Harry žena

Znovu rucicky bozkavam mlada pani.

Znovu si dovolim pochvalit mladeho Jarucha za nove video/to starsie z roku pana 2010 sme s tym panom co s Vami byva uz konzultovali./

Este aj zajtra,prepytujem pekne, si dovolim pochvalit Jaruchov pokrok oproti minulemu roku.

Pozajtra uz nie.

Je to sranda,ze najprv sa musia dvaja rozist,aby si vedeli vazit rec toho druheho.Ale bojim sa ,ze to plati len pre tych menej jednoduchych z oboch stran.

Dufam ze budem spravne pochopeny.

Pani co byva s panom,ktoreho ja beriem ako priatela,ma bez obav moze tak titulovat.

PS: U nas tu na Madaroch uz snezi,tak bruste hrany.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

30.12.2011 17:52:41 #53 

Krabice žena

>> #52, Harry, 30. 12. 2011 17:01:09

„Je to sranda,ze najprv sa musia dvaja rozist,aby si vedeli vazit rec toho druheho.Ale bojim sa ,ze to plati len pre tych menej jednoduchych z oboch stran. Dufam ze budem spravne pochopeny.“

Pre tych viacej jednoduchych si pytam odznovu lebo si nebol vôbec pochopeny. Rucicky netreba bozkavať.

Pro ostatní pardon za OT.

31.12.2011 12:31:59 #54 

HonzA_ muž

Jen krátká poznámka a zamyšlení k DNF/DNQ u ŠH. Myslím že je naprosto pochopitelné, že někdo, pověstný ledovým klidem a pravidelným dojížděním s minimem DNF, ztratí klid, poté co začne vše předělávat a slibovaný efekt se nedostavuje.

Druhá věc je, že Šárka zřejmě, podle vlastních slov, chodí na svah jako do práce, kterou nemá moc ráda. To ve chvílích kdy se daří možná dodá ten klid, odstup a nadhled, ze kterého dříve těžila. Ale ve chvílích kdy se dlouhodobě nedaří to rozhodně potřebnou motivaci neposkytne. Spíš naopak.

02.01.2012 21:53:18 #56 

mski muž

Zahrob,(Papa), byl od pocatku co ho znam (1994), co se lyzovani tyce zaryty amater. Sam zavodne nelyzoval a nevim presne duvod proc si podobne jako stary Ante Kostelic vytycil jako svuj celozivotni cil privez sve deti do SP a mit z nic vrcholove sportovce prave v tomto sportu.. Ale na vystrelky mame preci pravo kazdy z nas. Pokud to ustojime.. Vyhry i ty prohry!

Co ovsem nezvladl Papa, bylo a je rozdeleni se o vsechny tvrde nabyte poznatky, o tu cestu, ktera ho nakonec privedla a Sarku na samy vrchol slalomoveho klani. Proste z toho procesu uceni se Sarku vynechal a z velke casti i proto, ze tomu sam nikdy komplexne neporozumel.. Cemu? no prece technice lyzovani a jeji pripravy. Tim netvrdim ze by snad od sameho zacatku delal a ucil sve deti vsechno absolutne spatne, tak jak to ted druhym rokem uspesne „robi“ pan maistro Pavol Stastny…

Ne, Papa se rychle ucil! Zas tak rychle sice take ne, pro Petra to bylo uz priliz pozde a napravovat zmrsene je vzdy horsi nez stavet spravne a rovne od pocatku a byt o 5 let mladsi sestrou bylo pro Sarku klicovou vyhodou.. To a jeji byci charakter..

A nikdo!! nema na Zahrobovou pracovitost, disciplinovanost a lysackost.. Neznam druheho vcetne sebe kdo by vstaval pravidelne ve tri rano a za tmy stavel pri baterce slalomy, zatimco se Sarka protahovala a rozjizdela volne a prve treninkove jizdy absovovala za jeste nizssi viditelnosti tesne pred rozbreskem slunce!

Bohuzel nestacil Sarku ani naucit zakladum rozeznani absolutniho, a to rozeznat zrno od plev, cehoz je dukazem jiz zmineny Pavol S. Kteremu uverila a v jeho jiste demagogickych zduvodnenich proc jeji lyzovani jeste nezanamenalo vzrustovou tendenci. A „kydy“, ze se nedari prodat v zavodech to co podava v treninku jsou zajiste stoprocentni lzi smichane v ledovem kokteilu jiste miry pomatenosti :„ready to be served to the media“..

Ted je cesta uz jen jednosmerna. Pomohla by jen radikalni zmena a to by bolelo.. vzdyt v celem tom procesu nechala i sve city a ja ji jen preju aby pro mimolyzarsky a postlyzarsky zivot ten jeji soucasny partner mel „lepsi“ kvality nez ktere prokazal doposud, jehoz nejhorsim pocinem bylo rozestvani Sarky s otcem a nasledne angazma pseudotrenera Pavola S.

A to jiste holka zrala na miminko neudela, navic kdyz uz ji to ted urcite nebavi, rana krvaci a az se zaceli, zustane tam navzdy viditelna jizva..

a timto jsem do tohoto smutneho „post mortum“ prispel i ja z druheho konce…

jen mrtva ryba plave s proudem...

02.01.2012 22:11:27 #57 

Pavlos muž

>> #56, mski, 02. 01. 2012 21:53:18

„vzdyt v celem tom procesu nechala i sve city a ja ji jen preju aby pro mimolyzarsky a postlyzarsky zivot ten jeji soucasny partner mel „lepsi“ kvality nez ktere prokazal doposud“

amen

02.01.2012 23:26:23 #58 

ivan

>> #56, mski, 02. 01. 2012 21:53:18

To je zajímavý moment, upřesňuju:

„Co ovsem nezvladl Papa, bylo a je rozdeleni se o vsechny tvrde nabyte poznatky, o tu cestu, ktera ho nakonec privedla a Sarku na samy vrchol slalomoveho klani. Proste z toho procesu uceni se Sarku vynechal a z velke casti i proto, ze tomu sam nikdy komplexne neporozumel.. Cemu? no prece technice lyzovani a jeji pripravy.“

Ne že by to nedávalo smysl a nikdo to nedokáže posoudit líp než ty, ale skoro se mi nechce věřit, že by tak chytrá holka vydržela pořád dělat jenom jako robot to, co se po ní chce, beze snahy proniknout k pohybové podstatě svého snažení alespoň na otcově úrovni. Nebo myslíš, že jí zkrátka a dobře nedokázal podstatu pořádně vysvětlit a ona zase nebyla takový pohybový talent, aby to správné vycítila a dělala sama? Vysvětluju si tvoje řádky správně?

A platí podle tebe, že většinu svého úspěchu především vydřela pílí otcovou i svou, objemy, drilem a dejme tomu nápodobou (video i live)? Měly všechny srovnatelné holky lepšího trenéra? Nebo třeba neměly, ale byly talentovanější?

Je možné coby „polokompetentní“ trenér (prosím nechytat za slovo, jakmockompetentní, prostě ve smyslu Milanova citátu) vychovat z méně talentované závodnice mistryni světa ve slalomu?

Je mi Šárky nějak čím dál víc líto. Když si představím, co všechno se v jejím životě rozbilo (takřka všechno, snad zbyl vztah s mámou?). Zázemí rodiny, která, ať byla jaká byla, fungovala jako semknutá jednotka proti nepřízni a nepřejícnosti lyžařského okolí, teď neexistuje. Kromě přítele nemá vlastně nikoho, s kým by svou situaci probrala, na koho by položila kus svých problémů. Obávám se, že nikoho nezúčastněného, do dění nezataženého (každá normální baba má nějakou kamarádku, a i když je to třeba slepice, aspoň si u ní uleví.)

Je to situace, kterou by nesnadno zvládal každý, natož vrcholový sportovec. Ať už vnitřně věří, že se ještě cosi změní, nebo už ne, nejspíš se z tohoto srabu bez razantní pomoci dostat nedokáže.

Obávám se, že je zralá na odbornou psychologickou pomoc. Jenže žádný rychlý zázrak nezafunguje a na dlouhodobou terapii nejsou ani čas, ani podmínky. Navíc by sebeskvělejší a ve výsledku úspěšný psycholog řešil jenom „nesportovní“ půlku problému. Současně by musel nastoupit nějaký Stefan Bürgler (jenže proč by po letech od Marlies odcházel?), nebo třeba Kirk Dwyer z Burke (když už se tak upnula na „amerického“ kouče – absurdní), nebo některý ze solidních trenérů, kteří se po světě tu a tam vyskytují. (Měla třeba čapnout Christiana Leitnera, když odcházel od Finů do Japonska nešťastný, že se po rozvodu s Michi málo uvidí se synem…)

No, nevypadá to, že by něco takového udělala. Smlouvu snad PŠ má až do Soči. Ale i když třeba Šárka trpí tím, co cituju výše, že nedokáže posoudit (ne)odbornost svého trénování, musí přece čistě svým IQ v kombinaci s 10 lety ve WC vidět, kam to její lyžování směřuje?!

Je to vážně hrozný. Rozbitá rodina, několik nešťastných lidí, hrdinka české sjezdařiny ve srabu. Plno lidí si teď do ní kopne, protože je přece dospělá a svéprávná a za to, jak si zařídila sportovní život, si může sama. A ještě víc si jich kopne do Petra seniora, protože byl „rapl“, spoustu lidí naštval, šel tvrdě egoisticky za svým (jak moc dceru „utrápil“, sem netahám, nevím, nedokážu a nechci posuzovat), jako trenér se rád zviditelňoval, a tak ať si to vyžere a sežere…

Dal by o tom napsat román. Ale je to smutný, smutný, smutný, zejména když člověk ty lidi zná.

Milane, záludná otázka na tělo: čistě teoreticky – kdyby tě Šárka požádala a nabídla přijatelné podmínky, přijel/i bys/te?

03.01.2012 21:27:16 #59 

bozamlyn

>> #58, ivan, 02. 01. 2012 23:26:23

Vážení mski, ivan a co ja vim dalši. Občas zabrousím na tyto stránky a někdy zkouknu i tuto rádoby odbornou diskusi. Debatovat se může, je to právo dnešní demokratické společnosti ale debatovat by měli ti co aspon, aspon z části zažili to co zažil starý Papa. Nikdo z vás a v dobrém mu nesaháte ani ke kotníkům a proto jeho pohledy na lyžování jsou někde jinde a proto dosáhl v historii českého lyžování tolik co nedosáhl a asi nedosáhne v dohledné době nikdo. To že je orginál by si měli uvedomit především mski i ivan a právě takoví to „exoti“ byvají nositele pokroku at jde o cokoli a kdeco. To co se mu trenérsky povedlo a to at medajlově nebo světákově je jen dobře a ukazuje to, že cesty na vrchol jsou různé. Je potřeba se z nich poučit odborně, lyžařsky a docenit to o čem vy jen fantazirujete a kritizujete. Ale proč!? On tam došel a vy ne. Není učelem vás shazovat ale je nutné vám připomenout to co je jinde v cizině ctí a ví. Jeho odbornost nyní naprosto odskakuje od toho co se děje okolo této bývalé mistrině světa a jaci pseudo odbornici se okolo ní toči a kteří naprosto selhali. Neprošli žádným pracovním lyžařským vývojem, odborným rozvojem a už třetí sezonu evidentně neví co s tím. Vy všichni co tu diskutujete jste neměli před třemi lety tu odvahu řici jako on! Je to blbost měnit techniku, je unikátní, mistrovská a je výrazem naturelu závodnika ale co hlavně přinášela na česko fantastické výsledky. Proč odešel od mistrině světa se časem asi dozvíme ale to vůbec nesnižuje jeho odbornost protože dopředu prozíravě odhadl co přijde a přišlo. (viz výše) Nicméně mě dovolte připomenout že pravě tandem Strach-Štastný nás připravil o fantastické prožitky u televize a že právě tato dvojice poničila to co fungovalo a bylo malým českým lyžařským zázrakem. Nehledejte tedy chyby tam kde nebyly ale tam kde je někdo vytvořil.

03.01.2012 22:14:35 #60 

Pavlos muž

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy