Na hrudi obra obláček zlatý (strana: 18) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Hospoda Na hrudi obra obláček zlatý

Na hrudi obra obláček zlatý (strana: 18)

05.11.2014 11:06:45 #511 

oblouk

>> #510, Pavlos, 05. 11. 2014 08:57:03

„ale pro BFU je pak popis chování lyže k ničemu. Co si má BFU o tom myslet, když Martin hodnotí lyži jako „velmi tvrdou lyži na ranní pistu“ a naopak Ondřej jako „měkkou, snadno ovladatelnou lyži“?“

• ale ale…, nevím o jakou lyži mohlo jít, ale já v tom nevidím žádnej rozpor – opravdu dobrá lyže taková je!!! – správně měkká umí naopak skvěle krájet /přilnout/ prohnutou hranouk k ledu,spíš bych řekl, že čím měkčí při správné torzní tuhosti, tím je lepší…
Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

05.11.2014 11:23:37 #512 

oblouk

„K testu obřaček: nevím jak ten test probíhá, kolik času se věnuje hodnocení, atd…, ale pro BFU je pak popis chování lyže k ničemu. Co si má BFU o tom myslet, když Martin hodnotí lyži jako „velmi tvrdou lyži na ranní pistu“ a naopak Ondřej jako „měkkou, snadno ovladatelnou lyži“?“ V tom přece není naprosto žádný rozpor, naopak správná podélná tuhost v kombinací s optimální tuhostí v torzi, váhou lyžaře, poloměrem oblouku a rychlostí umožní dokonalou ovladatelnost a zároveň drživost lyže na tom kterém povrchu… Je to zřejmě skvěle odladěná lyže…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

05.11.2014 11:42:40 #513 

˘Ö˘Krab muž

>> #509, PetrAT, 05. 11. 2014 08:38:21

Počasí bylo, jaké jsme si zasloužili :-) Svezl jsem se na všech lyžích z testu a tedy také doufám, že test je (v mezích podmínek) maximálně objektivní.

Jako BFU bys potřeboval video, na kterém by bylo vidět, co který testér s lyžemi dělal – k tomu bys pak musel vztáhnout jeho hodnocení.
Pokud má dotyčný všechna hodnocení posunutá (oproti průměrnému testérskému hodnocení) na stejnou stranu, reprezentuje to jeho aktuální lyžařské umění (nebo míru kritičnosti), ale také to vypovídá (v kladném smyslu) o objektivitě testu.
Pokud jen zvýraznil obecné mínění (dobré ohodnotil ještě lépe, špatné ještě hůře), je požehnáním, protože vnímá rozdíly na obou koncích spektra a snaží se využít celou škálu hodnocení, bez ohledu na absolutní kvalitu lyží. Zkrátka vybere nejhorší a nejlepší a mezi ně přiměřeně usadí ty ostatní, přesto i nejhorší může být velmi dobrá.
Pokud se někde přece jen výrazně liší, mohla to být momentální dispozice nebo nějaká mimořádná lyžařská (ne)schopnost, kterou kolegové ((ne))mají.

Ideální by bylo vyzkoušet alespoň dva páry z testu jako PetrAT, (lépe dost rozdílné), podívat se na někoho s podobným názorem na ně a doufat, že i ostatní jeho hodnocení se budou podobat Tvým. Porovnávat bez dalšího jen hodnocení testérů mezi sebou nemá moc velkou vypovídací hodnotu. V tom případě má vždycky pravdu Ondra!
Ideální testér má nejspíš vestavěný filtr na osobní libůstky, umí lyžovat a má samokalibrační schopnost, kromě toho dodržuje životosprávu a má kondici. Ale takového aby (nejen) Snow pohledalo :-)

VLÁKNO K TESTU OBŘAČEK je tady už delší dobu, takže račte diskutovat tam!

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.11.2014 13:39:23 #514 

Pavlos muž

>> #511, oblouk, 05. 11. 2014 11:06:45

Já to chápu. Jak to pochopí Běžný Franta Uživatel?

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

05.11.2014 19:46:23 #515 

HonzA_ muž

„Co si má BFU o tom myslet, když Martin hodnotí lyži jako „velmi tvrdou lyži na ranní pistu“ a naopak Ondřej jako „měkkou, snadno ovladatelnou lyži“?“

Příčin téhle situace mně napadá hned několik, a zrovna jedna z nich mi přijde úplně nejvíce pravděpodobná ;-). A určitě tě už napadla taky…

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

05.11.2014 22:03:28 #516 

oblouk

>> #514, Pavlos, 05. 11. 2014 13:39:23

Ten to pochopí jakkoli po svém – nejspíš „polopatědůvěřivě“ a nepotřebujou moc rozumět – hlavně věřit… No a co? – časopisy musej vycházet, testy se tudíž dělat musej a testeři se musej odborně a důležitě vyjádřovat a výrobci potřebujou použitelný hodnocení – vlákno „Márketing ňůz pik avards“ je toho důkazem. Dnes jsem se pokoušel psát pravdivý a při tom čtivý PR texty pro jednoho výrobce právě po kritice tamtéž – je to tězká robota…

05.11.2014 22:31:50 #517 

HonzA_ muž

>> #516, oblouk, 05. 11. 2014 22:03:28

„…je to tězká robota…“

Kdyby to bylo lehký, může to dělat každej blb. Ale vlastně počkej, někdy to skutečně vypadá, že to dělají převážně blbci. Čest výjimkám.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

05.11.2014 23:00:20 #518 

oblouk

>> #517, HonzA_, 05. 11. 2014 22:31:50

…ne někdy, ale jak vidíme kolkolem, většinou – a ještě jim leta trvá, než zapochybujou…

06.11.2014 08:19:44 #519 

˘Ö˘Krab muž

>> #516, oblouk, 05. 11. 2014 22:03:28

Stačí pro začátek zplnoletit tu mládežnici, v 17 by ještě na vrávorání a kocovinu neměla mít podle zákona nárok. Ale je dobře, že to bereš s humorem, aspoň se nenudíš.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

06.11.2014 12:49:15 #520 

Petr Socha - SNOW muž

Ahoj Pavlosi, je to tam psáno, na jedněch lyžích se jede jedna jízda, vlekem nahoru a pak dolů – konec. Někdo si myslím jednou dvakrát vzal iniciativně lyži ještě podruhé do jiných podmínek, ale to se snažíme eliminovat (pochopitelně jsou výsledky jiné). A to, že ne každý hodnotí lyži stejně, ba skoro opačně, se dost často stává. Jiné síly, jinde centrum zatížení…? Každopádně kdybys měl zájem, teoreticky Tě lze do podobného testu zařadit. Ahoj P.

06.11.2014 22:20:25 #521 

MPS

Chystal jsem se k tomu testu něco napsat,ale nakonec by to byl romám,takže jen stručně: Jak se co děje ? , hlavně že se aspoň něco děje…

>> #511, oblouk, 05. 11. 2014 11:06:45

Tohle sem si nemohl nechat ujít.

já v tom nevidím žádnej rozpor – opravdu dobrá lyže taková je!!! jako že měkká je vlastně tvrdá ? Sorry ale já v tom rozpor vidim

správně měkká umí naopak skvěle krájet /přilnout/ prohnutou hranouk k ledu,spíš bych řekl, že čím měkčí při správné torzní tuhosti, tím je lepší… S tímhle souhlas,v tom máš dost jasno a možná se to projevilo v nových Sporten GS, to je ale o něčem jinym.

07.11.2014 08:26:38 #522 

˘Ö˘Krab muž

>> #521, MPS, 06. 11. 2014 22:20:25

Hlavně račte přihlédnouti k tomu, že BFU existenci (minimálně) dvou různých tuhostí nebere v potaz, bohatě mu stačí jedna – podélná. Tu je totiž schopen znalecky ohodnotit i ve stojanu zkušeným promačkáním rukou, bez toho, aby se na konkrétní lyži vůbec svezl.
Natož, aby je (tuhosti) BFU od sebe odlišoval a zkoumal přínos té které k chování při jízdě v oblouku. Dalším rozdělením hodnocení tuhostí na paty a špičky je sice BFU naprosto ztracen prakticky, leč u virtuálního bufetu a v diskuzi Snow z něj postupně roste odborník na slovo vzatý.

07.11.2014 09:29:30 #523 

oblouk

>> #521, MPS, 06. 11. 2014 22:20:25

Měkká že je vlastně tvrdá jsem nenapsal – smysl toho co jsem napsal byl jen a jen v uživatelskejch vlastnostech (a kvůli tomu to lidi čtou) – v tom, co jsi potvrdil hned v další větě „…správně měkká umí naopak skvěle krájet /přilnout/ prohnutou hranouk k ledu,spíš bych řekl, že čím měkčí při správné torzní tuhosti, tím je lepší…“ Prostě mi šlo o to nějak zpochybnit nevymýtitelný mýtus, že jen tvrdá na ledu dobrá a naopak…

07.11.2014 11:16:44 #524 

˘Ö˘Krab muž

>> #523, oblouk, 07. 11. 2014 09:29:30

Mám návrh. Když teď jaksi z objektivních příčin nemůžeš lyžovat, co kdybys vytvořil test – třeba dámských lyží – celý sám. Poznal by to někdo? Redakce by Ti poslala mailem obrázky lyží … vlastně proč, když má být testování anonymní, tak nemusí posílat nic, možná tak délky a šířky modelů, dokonce ani maskování by nemuselo být černé, ale třeba dámsky růžové. Celý zbytek bys hravě zvládl od klávesnice.

Ušetřilo by se tím hodně dohadů a nemálo peněz, nikdo by nemohl napadnout objektivitu testu, když by se Ti podařilo potlačit schizofrenii, tak by ani nebyly žádné rozpory v hodnocení jednotlivými testéry, :-P , všechny lyže by byly hodnoceny za neměnných a rovnocenných podmínek s naprosto stejným servisem. Statistický ideál!

07.11.2014 11:49:59 #525 

orim muž

>> #524, ˘Ö˘Krab, 07. 11. 2014 11:16:44

V podstate je to veľmi reálne a možnože aj využívané. Na pomoc by si Honza mohol vziať príklady testov z iných zahraničných stránok (AT, USA, Kanada, CH, DE, IT a pod.) trochu to premiešať, prepojiť a pomeniť a slušný priemer by bol na svete. Internet má dnes neobmedzené možnosti.

07.11.2014 12:03:08 #526 

MPS

No původně sem se tím nechtěl nijak zabejvat, ale nakonec jsem se na ten test v rychlosti podíval, ale asi v moc velký protože jsem si tam ničeho o čem je řeč nevšiml,takže pokud by ste někdo napsal u které lyže to bylo budu rád.

>> #522, ˘Ö˘Krab, 07. 11. 2014 08:26:38

Já k tomu samozřejmě přihlížim a proto mi přišlo blbý když tam Oblouk zamotal dvě různý tuhosti a vzhledem k tomu rozpor zpochybnil, přičemž zabejvat se v testu hodnocením torzní tuhosti je celkem zbytečný, proč, pro koho a pravděpodobně i v tomto případě šlo o tuhost podélnou a pak tam rozpor je a být tam i může.

>> #523, oblouk, 07. 11. 2014 09:29:30

Pokud takto tak pak ano. Zpochybňování tohoto mýtu tě šlechtí…

07.11.2014 19:43:47 #527 

oblouk

>> #526, MPS, 07. 11. 2014 12:03:08

„Pokud takto tak pak ano. Zpochybňování tohoto mýtu tě šlechtí…“ Protože je to tak!

Také nezpochybňuju ani v nejmenším účelnost takových testů ani kvalitu testérů a jejich hodnocení. Dva stejně kvalitní testeři mohou totiž stejné lyže ve stejných podmínkách (povrch, sklon. tvrdost…) hodnotit různě už prostě jen proto, že mají odlišnou hmotnost a jezdí odlišnou rychlostí oblouky odlišných poloměrů… Vypovídací hodnotu takových testů nevidím v tom, že by nějak jednoznačně měly určovat (doporučovat) jaký konkrétní model si mám koupit. Myslím, že jsou dobré hlavně pro tišení příznaků předsezónní abstinence a pro základní orientaci v tom, kam se (snad) nějaký vývoj ubírá a jak to bude s barvičkama a malůvkama povrchů :-) v příštím roce. Mám testy a testery rád :-) a tu společnou šichtu jim přeju.

09.11.2014 10:27:16 #528 

˘Ö˘Krab muž

A je to tady, jako každý rok, další várka. NedY dobrý lyzar, vyska 174cm a vaha 73kg si už zase chce koupit Atomic Redster Edge SL 157cm dlouhé. Kouzlo nápisu na lyži je zkrátka nezrušitelné.
Letos navrhuji jednat převážně ve smyslu rčení ‚císařovi, co jest císařovo …‘, tedy každému, co si zaslouží.

Za chvíli zaútočí klony supermarketových kolekcí, pak třeba napadne sníh.

Tedy, rozmohl se nám v diskuzi za ty roky jakýsi neduh, odpovídá se i na otázky, které položeny nebyly, ale měly být.
Je to tak správně? Neusnadňuje se to tazatelům příliš? Nepřispívá to ke všeobecné debilizaci a potlačení schopnosti správně se ptát?

21.11.2014 14:00:28 #529 

˘Ö˘Krab muž

>> #528, ˘Ö˘Krab, 09. 11. 2014 10:27:16

Kubula si také chtěl dopřát nových červených prkének. Sice jsem mu radil a radil, ale jestli jsem ho nakonec od nákupu neodradil … no nic, Atomic Race GS D2, 171cm/R 19,5 asi opravdu není tou pravou lyží pro někoho, kdo se charakterizuje jako Rád se rychleji projedu, očekávám od toho větší oblouky, 30 let, 182cm/90 kg. Otázkou zůstává, co je ukryto pod pojmy rychleji, dlouhé a oblouky. Ne, že by na těch lyžích nešlo lyžovat, do branek zatočeného GS pouťáku asi dobré, tím to hasne.

Bavit se sportem, považovat sport za zábavu, je něco naprosto odlišného od vydávání zábavy za sport.
Je to podobné, jako používání ‚téměř‘ a ‚necelých‘. Měl jsem, evidentně mylně, za to, že necelých míru jaksi bagatelizuje, jde nahradit ‚ani ne …‘, ve smyslu ‚to sotva stojí za řeč‘. Pak zaslechnu : nová lanovka stála necelých 170 milionů korun. Takové drobné. V loňském roce se u nás zranilo těžce necelých 50 lyžařů (kdyby se zranili celí, byli by téměř mrtví?). V USA mají kalamitu, napadly necelé dva metry sněhu. Ani na dva metry se neshrabou, ubožáci. Jakoby 50 raněných a dva metry sněhu byly teprve ta pravá míra, od které stojí o věci referovat vážně.

Ale dobrá zpráva na závěr. Dnes ráno, cestou do práce, mi teploměr na cyklopočítači ukazoval celou dobu necelé 4°C (přesněji 3,2–3,6°C). To už je dost blízko nule, téměř by se chtělo říct, že přichází zima. Doufám, že nám třeba v prosinci také napadnou necelé dva metry sněhu – nebo téměř dva metry?

[34.105]

30.11.2014 08:09:40 #530 

˘Ö˘Krab muž

Stavu sněhu na našich horách odpovídá i složení diskutovaných témat. V této souvislosti mám jednu nedobrou, leč zaručenou, odpověď na zásadní otázku (nejen) tohoto týdne:

Kdy přijde? Myslím zima, sníh…

Odpověď zní: Hned tak to nebude.

Vycházím ze tří celkem jednoznačných indicií.
a) od jara jsemť zaměstnancem zahradnické firmy, proto nám stávající průběh počasí maximálně vyhovuje, jen ať vydrží beze změny až do Vánoc
a) koupil jsem si na zimu nikoliv další nové lyže, jak by se ve zdejších kruzích slušelo, ale další nové kolo, tentokrát už s marketingově správným obutím 27,5 × 2,25"
b) náhodou jsem po letech opět zjistil, že běhání po lese není k zahození a kupodivu mě z něj nic až tak nebolí

Jistě uznáte, že z výše uvedených důvodů nesmí a nebude v Čechách v nejbližších týdnech sněžit. Děkuji za pochopení.

30.11.2014 11:41:01 #531 

Harry žena

>> #530, ˘Ö˘Krab, 30. 11. 2014 08:09:40

No,konecne nejaka relevantna predpoved pocasia.

Ziadne kuzlenie zo satelitnych snimkov a viery v boziu prozretelnost.

Ja tiez potvrdzujem Tvoju predpoved,este som nevytrhal burgynu,a zacali stromy pucat.

Nuz,ale vysvetli to tym co ich pety svrbia.

caute Harry

P.S.Krabe

Doufám, že nám třeba v prosinci také napadnou necelé dva metry sněhu – nebo téměř dva metry?

bacha aby to nebolo objemovo, a pre celu CR do nadmorskej vysky 1500 m.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

30.11.2014 11:58:02 #532 

šáňa muž

no spíš bych přemýšlel, jestli ses v noci nepraštil o polštář do hlavy :-D

03.12.2014 09:41:26 #533 

˘Ö˘Krab muž

To mám za to rouhání … ledovku.
Předevčírem jsem dal odpoledne adrenalinovou jízdu do práce na kole, tedy – namrzalo to už ráno. Nepraštil jsem se naštěstí ani o polštář, ani o zem, ale stálo to za to, CREE(LED) budiž pochválena za cestu zpátky, stejně jsem kus vedl a i to s opatrností.
Včera jsem to už vzal odpoledne bez kola zbaběle poklusem, ale zato pro zpestření bez čelovky, nějaká změna musí být.

Jak vidno, mířím neodvolatelně k tématu letní, teď už vlastně zimní, takže souhrnně mimosezónní ergo nelyžovací lyžařské přípravy.

Vzhledem k tomu, že lyžuji výhradně na našich horách a bydlím v nížině, tak je u mě mimosezóna výrazně převažující částí roku. Ještě nemám uzavřenou letošní statistiku, ale určitě jsem posunul během posledních let lyžování tam, kam u takových jako já, jednoznačně patří – do sektoru povyražení a zábavy. A protože není pro mě, jakož i pro (doufám) valnou část zde diskutujících či pasivně mlčících, sjezdové lyžování sportem ani jediným, ani hlavním a vlastně ani sportem, postrádají jakékoliv disputace o cílené lyžařské letní přípravě smysl. Připravovat se cíleně a dlouhodobě na zábavu, to zní skoro jako schválně si uhánět žízeň.

Odhadovanému jednomu procentu opravdu zarputile se připravujících zdejších lyžařů (Daliho v to nepočítaje) se omlouvám.

03.12.2014 10:01:53 #534 

Martin47 muž

Já považuji otázku „Kdy přijde zima, sníh?“ za zodpovězenou. Bylo to včera, mrzlo, u nás napadl večer 1mm sněhu a na pískovcovém náspu vytvořil (téměř) souvislou bílou vrstvu. Otázka je tak uzavřena a netřeba se s ní dál trápit.

03.12.2014 10:23:03 #535 

TNS muž

>> #533, ˘Ö˘Krab, 03. 12. 2014 09:41:26

„Odhadovanému jednomu procentu opravdu zarputile se připravujících zdejších lyžařů (Daliho v to nepočítaje) se omlouvám.“

Neviem kam sa zaradiť.Asi do kategórie „večne sa pripravujúcich“­.Verný heslu,že šťastie praje pripraveným som sa minulú sezónu pripravoval na…nakoniec na nič.

Tento rok makám ešte poctivejšie,takže by to nič malo byť honosnejšie.Matika nikdy nebol môj obľúbený predmet,ale mať vačšiu polovicu sa vždy hodí,to viem isto.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

03.12.2014 12:17:10 #536 

˘Ö˘Krab muž

>> #535, TNS, 03. 12. 2014 10:23:03

Protože ses připravoval na nic, k ničemu přípravu nepoužil, ale přesto ses vrhl do další přípravy (třeba zase na nic), tak Tě to asi bavilo. Jestli Ty nejsi připravovací typ (jako Dali, ten se vždycky před/na začátku sezóny preventivně zrakví a pak básní o tom, jakou měl formu a jak by býval byl lyžoval).
Hlavně si musíš dát pozor, abys náhodou nezjistil, že příprava byla dobrá i k něčemu jinému, nezávislému tolik na počasí, a to ‚něco jiného‘ pak nezačalo nahrazovat lyžování.

03.12.2014 13:59:00 #537 

valerius

>> #535, TNS, 03. 12. 2014 10:23:03

>> #536, ˘Ö˘Krab, 03. 12. 2014 12:17:10

TNS uz je ve stavu „i cesta je cil“ a miri smerem k vyssi existenci.

I kdyz, i ti, co jsou ve stavu „i cesta je cil“ , tak porad po te ceste nekam miri (at uz byt mistr sveta (amoleta), ci si jen pajadne zalyzovat a dobre se citit – trosku se to mozna ekluje s predchozim, ale budiz) a samotne dobyvani vyskovych taboru po ceste je take uspokoji a motivuje.

Cert vi, jak to ma TNS…jsi opravdu lyzar, nelakujes nas jen? Treba se pripravujes na vodni polo a svou pripravu tu jen slovne zuzitkovavas.

P.S. Tvuj popis minule sezony mi pripomina i mne, ale trvam na tom, ze lyzar jsem…snad…doufam, ze jo…snazim se tak tvarit.

04.12.2014 09:24:54 #538 

TNS muž

>> #536, ˘Ö˘Krab, 03. 12. 2014 12:17:10

Suchú prípravu fakt nemám rád.Zatiaľ mi nehrozí,že by sa na tom niečo zmenilo.Aj keď…brokolicu som tiež neznášal a už sa jej 2 roky neviem dožrať :-D

„Jako Dali, ten se vždycky před/na začátku sezóny preventivně zrakví a pak básní o tom, jakou měl formu a jak by býval byl lyžoval.“

Áno.Obľúbená taktika na zastrašenie súperov.Prejsť po napnutom silónovom vlasci so 100kg činkou na pleciach nad 20m priepasťou funguje.Bohužiaľ nefightujeme,dali sme sa omylom na lyžovanie.

>> #537, valerius, 03. 12. 2014 13:59:00

„…jsi opravdu lyzar, nelakujes nas jen?“

Viď podpis.

Ale po letmom pohľade pri lyžovaní na svojich lyžiarských parťákov a na seba mám často pocit,že nie som v príprave,ale v prípravke. ;-)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

04.12.2014 09:36:47 #539 

˘Ö˘Krab muž

>> #538, TNS, 04. 12. 2014 09:24:54

A ako by sa ti páčila mokrá príprava? Keď suchú fakt neznášaš?

Dneska jsem brzy ráno prožil krásnou klidnou cestu do zaměstnání. Nejen, že byla tma, mlha, foukalo proti, tály včerejší zmrazky, v kolejích po traktorech stály kaluže bahna a v lese ležely ulámané větvičky, ještě mi do toho nádavkem přibližně tak od 4:36 do 6:14 hod padal deštíček.
Ó jé, já se mám!

04.12.2014 10:37:01 #540 

Martin47 muž

>> #539, ˘Ö˘Krab, 04. 12. 2014 09:36:47

Jak brzy ráno? To co popisuješ se odehrálo v hluboké noci, kdy každý slušný člověk spí a necourá se v hvozdech a po polích.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy