Domů Diskuze Hospoda Na hrudi obra obláček zlatý

Na hrudi obra obláček zlatý (strana: 20)

30.12.2014 09:29:12 #571 

valerius

Moznych cilu pouziti D-K je vice (vcetne kazdeho soudruha sebe sama). Rozhodne to prevysuje vyznam vlakna, kam si myslite, ze nyni patri.

No, je to paradni vec ten D-K. Clovek si zapremysli, rozsviti se mu. Rozhodne kazdemu. Takze, pokud si to nekdo schovava jako argument pro (mistni) diskuzi, kde bohuzel/bohudik vetsinou nejsme konfrontovani s jasnym vysledkem (s mirou subjektivity to leckdy ani mozne neni), tak se zacinam tesit:

on1: „Ja mam pravdu (ja ho mam vetsiho)“

on2: „Nemas, ja mam pravdu (nemas, ja ho mam vetsiho)“

on1: „Ja ho mam nejvetsiho, takze ho musis mit mensiho“

on2: „nene, je to obracene, vyfot ho“

on1: „Ty jsi ale D-K“

on2: „Ne, ja jsem cista mysl, co vi malo a jsem si toho vedom. Ty jsi D-K“

on1: „Ja toho vim jeste min, ale to co vim, vim dobre. Ty jsi D-K“

oba: „Ty jsi D-K“ (nekonecna smycka)

oba (alternativni konec): „Vsichni jsme D-K, musime se ucit“, nasleduje virtualni pusa

D-K bude zdiskreditovano a zaradi se po bok evergreenu jako kjaavo, debije, kape ti na kajbid. Diskuze budou o tom, kdo driv vytahne D-K (a neunahli se). V dusledku se kazdy soudruh, vedom si D-K, stane se sam obeti D-K prave nadmernym pusobenim (a pouzivanim) D-K smerem „od sebe“, misto „k sobe“.

Citronovym stavam (a predevsim jejich oponentum) termin D-K nijak nepomuze a lecjaky uvedmoly soudruh bude sam trpet nejistotou, kolik citronu mu tece po tvari.

Uf, to zas budou nocni mury o abecede.

30.12.2014 09:37:52 #572 

˘Ö˘Krab muž

>> #571, valerius, 30. 12. 2014 09:29:12

No nic, trochu přidám ve svém úsilí, snad se pro mě místo v Bohnicích také ještě najde.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

30.12.2014 09:52:50 #573 

orim muž

>> #571, valerius, 30. 12. 2014 09:29:12

>> #572, ˘Ö˘Krab, 30. 12. 2014 09:37:52

Chlapi, takéto ťažké psychoanalýzy na lyžiarskom fóre! Prosím chodte už radšej lyžovať, ja už to mám za sebou, preto sa nad diskusiou iba usmievam. S pozdravom Na svah.

30.12.2014 21:48:55 #574 

m3 muž

>> #573, orim, 30. 12. 2014 09:52:50

No,však . Konečně se dá i u nás. Svatý Petr se přes počáteční váhání trochu umoudřil. Občas se mu povede i hezký divadlo…

Fotky

30.12.2014 22:16:19 #575 

m3 muž

>> #568, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2014 21:34:30

Vyhodnocení spadne na tebe,to je jasné.Nominace za mojí maličkost už jsou na svém místě

31.12.2014 14:41:56 #576 

orim muž

Krabe prepáč, že Ti „plevelím“ vlákno, no toto mi zdvihlo viečka a nie je márne si obsah prečítať aj keď priamo nesúvisí s lyžovaním.

http://www.topky.sk/…-noveho-roka-

31.12.2014 17:15:58 #577 

˘Ö˘Krab muž

>> #576, orim, 31. 12. 2014 14:41:56

Stačilo mi přečíst si nadpisy. Podle nich bych se tedy měl zbavit všech svých pěti osobností, přátel, nadřízených, podřízených, rodičů, sourozenců, manželky i dětí, pak bych podle toho článku možná měl naději na přežití do dalšího Silvestra.
To si radši osobnosti, rodinu, přátele i práci ponechám a budu své toxiny realizovat (heč, to slovo jsem pochytil z Holičákova komentování posledního závodu) tady.

˘Ö˘

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

01.01.2015 07:25:19 #578 

˘Ö˘Krab muž

Včera odpoledne mi 3× telefonoval Dali. Znalejší tuší, co to znamená. Manželka se ohradila, že s ní jsem nikdy takhle dlouho po telefonu nemluvil, možná dokonce, že by všechny naše předmanželské i manželské telefonáty vešly časově do každého z těch tří s Dalim. Že mezi sebou máme i jiné věci, které s Dalim jaksi ehm neřeším, ji neuklidnilo, následně si hodinu po telefonu vyměňovaly názory s kamarádkou.

Dali, jsa evidentně ještě zcela střízliv, mi sdělil několik zásadních poznatků a mouder, které mě zbavily i posledních zbytků nehmotných jistot.

Dali už neprovádí cílenou lyžařskou letní přípravu. V kondici a připravenosti se, dle vlastního vyjádření, udržuje kvůli klientům, kterým předává náležitě certifikované vlastní zkušenosti z předešlých sezón a utrpěných zranění.

Dali hýčká doma čtyři páry dětských lyží, všechny obdobné délky, což je nanejvýš podezřelé, další divnou indicií je fakt, že na všech je nastavena stejná velikost boty a vypínací síla. Pravdu se snaží zamaskovat neobratným tvrzením, že „tak nějak se mu sešly“.
Aplikuji-li na jeho počínání i-ski poučku, tak buď měli se ženou před lety čtyřčata a tři sourozence nám jeho syn vytrvale zapírá, nebo to byl opravdu velký mejdan a tři děti stejného věku má nemanželské. Poslední možností je, že ten bloud uvádí své dítě ve zmatení a pokušení a občas synovi lyže – prý za odměnu – prostřídá, aby se pobavil a neustrnul (syn i Dali).

Poslední zásadní poznatek obdržený v konverzaci se týká techniky lyžování. Dali si myslí, že technik je mnoho, ale jen jedna vede dopředu.

Vzhůru k zářným zítřkům.

˘Ö˘

04.01.2015 08:37:18 #579 

˘Ö˘Krab muž

Jistě vám neuniklo, že jsem toto polosoukromé plevelné vlákno přesunul do ‚Hospody‘, kam od samého začátku patří. I na nové lokaci si budu psát, co chci a o čem chci, ani ostatní nechť se zde necítí být příliš svazováni tématickými konvencemi, ‚Obláček‘ snesl a snese skoro všechno, co se lyžování (sportu obecně) a zimy (ergo veškerého počasí), byť i jen vzdáleně a okrajově, může týkat.

Jaké lyže si půjčit popřípadě koupit, které z těch bot jsou lepší, brýle oranžové, červené, zelené nebo modré, bude mi oblečení s membránou 15/15 stačit nebo vzít rovnou 20/20 … tak se mi zdá, že začínáme být nechutně rozežraní. Jednak je na výběr, jednak na to asi máme. Z nuly na 99 to bylo za těch pár let opravdu rychlé, jeden se pomalu nestačí divit. Celkem často si vzpomenu na vizionářský seriál Toma Řepíka o horském byznysu. S netrpělivostí na veřejnosti čekáme, až se jeho vize konečně naplní i u nás, ale mnozí z nás zároveň jaksi doufají, že se to úplně nestane, že se, pokolikáté už, najde jakási boční česká pěšinka.

Aktuálně se, jako každý rok, diskutuje ve vláknech typu: jaký vlek máme raději, jak se chováme na sjezdovce. To už není jen o byznysu, cítím v tom připomínku dob minulých, kdy ve věci lyžování nešlo v první řadě o byznys, ale spíš o klubovou záležitost, která, samozřejmě s omezeními doby a jakési ‚národní povahy‘, měla víc aspektů, než jen obchod, jakkoliv vícestranně výhodný.

Pro někoho je to vzpomínka nostalgická, pro někoho úsměvná, pro ty, kteří nezažili, snad až s nádechem mýtu, ve skanzenech areálů malých a nejmenších nicméně dodnes přežívající – ostrůvky pozitivní deviace.

Je to prosté. Pokud všechny u vleku i na svahu znám a všichni znají mě, budu se chovat slušně a oni také. Budu-li potřebovat pomoc, pomohou mi, budou-li potřebovat, pomůžu. Nově příchozí občas bývají až zaskočeni familiérností takovýchto míst, někteří nejsou vůbec schopni ji akceptovat, ať už hovoří jakýmkoliv jazykem.
Na oboustranné komunikaci a důvěře je ostatně jejich provoz založen. V extrémním případě si s vlekaři při prvním lyžováni potřesu rukou a popřejeme si úspěšnou sezónu, ujistíme se, že je vše v pořádku, když pak rodině koupím jízdenky, tak je můžu klidně schovat všechny k sobě do peněženky, ví se, že je máme, nejspíš je po nás nikdo celý den nebude chtít, maximálně se zeptá, jestli lyžujeme všichni, protože někoho z nás ještě neviděl. Když se budu chovat nevhodně, řeknou mi to. Když nebude něco jak má být, řeknu jim to. V takových místech se nedá moc očekávat zasněžování a už vůbec ne sedačková lanovka, natož pak turnikety nebo i bufet, což je spíš výhoda než nevýhoda. Zato se jeden naučí respektovat počasí.
[Je zajímavé, že občas se podobný mikrokosmos najde i ve velkém středisku (tam už turnikety budou), bylo by zajímavé, kdyby se tak pokusilo středisko chovat záměrně, je to jen o lidech.]

Vím, tenhle stav není finančně udržitelný ani rozšiřitelný, lyžování je byznysem, v pidiareálech stojí a padá s ochotou převážně důchodců dotovat provoz minimálně svým časem a s odvahou místních podnikatelů opakovaně riskovat. Spoléhá se často na nekonečnou opravitelnost historických vleků, popřípadě na drobky z nějakých dotačních titulů, které snad půjdou vyběhat poté, co odpadnou ze stolu velkých hráčů.

Tímto sobecky přeji sobě a pár podobně postiženým jedincům, aby se letos lyžovalo v N. Hamrech, na Perninku a na Neklidu stejně jako vloni a aby tam byli všichni, kteří tam patří. I nějaký sníh už napadl.

˘Ö˘

[37.560]

04.01.2015 09:13:29 #580 

˘Ö˘Krab muž

Řidiče v Česku ohrožuje rozbředlý sníh

Zas a znovu mě fascinuje, jak se, ve snaze o senzaci, dostávají novináři do slepé uličky. Rozbředlý sníh je svině zákeřná, agresivní, ozbrojená a nevyzpytatelná, která ve skrytu číhá na nevinné řidiče vracející se z hor a ze zálohy je nečekaně napadá. Každý napadený by měl neprodleně kontaktovat PČR. Právníci již chystají sérii žalob pro obecné ohrožení.

04.01.2015 16:39:49 #581 

Navvy

>> #579, ˘Ö˘Krab, 04. 01. 2015 08:37:18

No vidíš, a já myslel, že je normální se pozdravit s vlekaři aspoň slovy „dobrý den“ a „na shledanou“, když už je tam člověk při příchodu a odchodu vidí. A to bez ohledu na velikost areálu.

04.01.2015 17:48:16 #582 

m3 muž

>> #581, Navvy, 04. 01. 2015 16:39:49

Hm,taky jsem si to myslel.Je to i o tom,že fluktuace vlekařů u nás je značná a ti co přijdou z úřadu práce na sezonu k areálu nemají a asi nemohou mít žádný vztah.O vztahu k práci a tedy i k návštěvníkům/ zákazníkům ani nemluvě.Bohužel se tak ne pokaždé od druhé strany člověk dočká alespoň odpovědi na „půl huby“ .Existují vyjímky jako všude ,ale vždycky platilo ryba smrdí od hlavy.

06.01.2015 09:40:28 #583 

˘Ö˘Krab muž

Ó všemocný marketingu, jsem v koncích. Mám si koupit/půjčit lyže 172, 174, 178, 180, 182, 185, nebo budou vhodnější rovnou 188 cm dlouhé? Nebyly by k mému stylu lepší 173,5 místo 172? Nebo 173 rovných? Mám mít jedny nebo dvoje?
Lyže koupit v délce –10, –15, –5 … nebo se odvážit jít až do nuly k výšce postavy? Hlavně ani nenaznačovat možnost jít do plusových délek – v tomto mají lidé ke dvěma metrům nezpochybnitelnou výhodu.

Výrobci mi to nedělají snazší, jen nechápu, proč dělají tolik délek, když nakonec stejně doporučují velké rozmezí (třeba –15 až 0 k výšce lyžaře). To nejspíš proto, aby se kulantně nemuseli dotazovat na hmotnost (nadměrnou), silovou a kondiční vybavenost (nadhodnocenou) nebo rychlost lyžaře (velmi relativní až nadzvukovou). a aby polichotili egu kupujících.
Někteří zašli tak daleko, že doporučení délek už nedávají vůbec, poraď si, jak umíš.

Jako by ve skutečnosti nebylo jedno, jak předlouhé lyže v delším oblouku (ať je tím míněno cokoliv) jsou. Nikdo je přece už dávno neotáčí silou pod zatížením, pokud stylově smýká, tak delší jsou lepší už tuplem.
Pravda, na delších je to větší fofr a oblouk se musí nasazovat o něco dřív, zase ta jistota, jeden, jako by měl křídla (neplést s křidélky).
Zvláštní je, že děti, si obstojně vystačí s obřačkami i slalomkami po deseti centimetrech, buď na to lyžařsky mají nebo ne, o diktátu FIS nemluvě.

Protože neumím lyžovat, centimetrové rozdíly v délce nepoznám, ani pět centimetrů nejspíš ne, deset možná ano, ale tomu se ještě pořád dá přizpůsobit. Když o sobě někdo řekne, že je agresivní/rychlý/si­lový/pokročilý/do­brý/výborný lyžař, nemůže se mu stát, že by mu centimetry lyže přebývaly, to spíš budou chybět, na delších lyžích dřív, než na slalomkách.

Móda superkrátkých lyží už tolik netáhne, vítejte ve věku kočkopsů. Znamená něco samotná délka lyže bez ohledu na šířku a hlavně vykrojení? Strašit délkou, šířkou nebo R? Co marketingově zabere víc, když rocker už jaksi vyčpěl, šířka postupuje pomalu a nic dalšího právě z klobouku nečouhá?
Chcete, aby to jelo rychle bez klepání, drželo na ledu a točilo na pětníku. Náš kočkopes to za vás vyřeší! Jak se ale bude chovat kočkopes obřačkové délky a slalomového krojení (marketingovci řeknou, že výborně)? Pro koho a k čemu je vlastně určen? Jaké jsou jeho vlastnosti a životnost? Dá se na něm obstojně lyžovat? Nový kočkopes do každé lyžárny, než nás napadne nějaká další blbost, kterou vám vnutíme. Zatím se nějak neujali dámští kočkopsi, tam bych viděl potenciál růstu.

Možná to Ivan-ski rozlouskl nejlíp. Jestli on nakonec nemá pravdu.

˘Ö˘

[37.804]

06.01.2015 11:33:43 #584 

Harry žena

Ivan ski ma pravdu.

Dobry lyziar to da aj na doskach zo suda.

Kedze uz nieco pametam,pametam si aj na to,ze som jak mlady chalan na zjazdovkach slalomy jazdil,dokonca ich dokazal aj prejst.

Preto si asi vazim terajsiu dobu,ked mam lyze petorie,preto si vazim kazdy poriadne prevedeny obluk ktory sadne jak rit na serbel,a preto uz by som nechcel byt nikdy vyborny lyziar,ktory na zjazdovkach dokaze aj skakat na lyziach z mostiku.

Tak len tolko k tomu,uz sa lyzuje aj tu na Matre,idem pozmetat prach z lyzi a vyhnat konecne opúicu a prebytocne kila.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

06.01.2015 11:48:13 #585 

Harry žena

OPRAVA.

OPICU.

caute Harry.

P.S. Krabe,vidis Ty si mi prorokoval ze syndrom D K pri velkej snahe dosiahnem aj inym sposobom.Zabralo.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

06.01.2015 17:10:31 #586 

orim muž

>> #585, Harry, 06. 01. 2015 11:48:13

Harry Ty tak krásne poeticky píše, radosť čítať.

06.01.2015 23:00:13 #587 

Thomas muž

>> #583, ˘Ö˘Krab, 06. 01. 2015 09:40:28

Jako marketingový tahák bych vytasil staré zapomenuté Šroubovací hrany ( na 1 lyži jich bylo asi 13), odlyžoval jsem v nich asi 5 let a vydržely bez broušení !!!! Led tenkrát nebyl, nezasněžovalo se. Když ti upadlo někde kus hrany, servisák vytáhl šroubky a zašrouboval 15 cm kus nové a čsl. 5 korunou vyladil dotahovací moment vázání. Malý rozdíl byl ale v tom , že tehdá jsme se ptali jak lyžovat a ne jaké pořizovat lyže. Božské ARTISTKY s litýma hranama byly vysněné jedny lyže, později si našinci šmelinou za čs. stany vozili z Jugoslávie i Elánky. A tak začaly dotazy , jak sehnat ty a ty lyže a na techniku se jaksi pozapomělo. Pozdější Tuzex těm co měli bony možná tenkrát něco i nabízel.:-D

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

07.01.2015 08:59:26 #588 

˘Ö˘Krab muž

>> #587, Thomas, 06. 01. 2015 23:00:13

Na techniku lyžování se nepozapomnělo, jen byla dočasně zastíněna úžasem a osaháváním samotočivých lyží. Buďme za technologický pokrok rádi, jen lyžování je jiné a už nejspíš nikdy nebude jako dřív.
Ono se toho naštěstí změnilo víc. Lyže nesháníme, ale vybíráme si z nabídky a o ceně klidně ještě smlouváme, stejně tak si vybíráme domácí a zahraniční střediska, není problém si na víkend zajet do Alp, nebo se klidně rozhodnou podle sněhu z hodiny na hodinu. A skuhráme, když ještě není dost zasněženo, přestože sníh z mraků nepadal.

Vrací se mi písnička S. Janouška:

Že z Brna do Prahy je blíž
Přes Českou Třebovou po koleji
Než do Vídně prej no to si piš
To každý dítě ví že né
Dyť je to kousek z Brna do Vídně jestli je
Prej do Prahy se jede jen pár hodin
Říkal prej do Prahy se jede jen pár hodin
A do Vídně to trvá celej rok

A stejně žádná Vídeň není
Dyť i ty báry ty valčíky ten Strauss
Dyť je to vymyšlený

Šroubovací hrany, shánění, Tuzex, fronty (jiné než na vlek) vzal s sebou čas, doufejme navždy. Lyže mají hrany spořádaně zalité a z Brna (CZ) do Vídně (Wien, AT) je to už zase jen nějakých 150 km, zatímco do Prahy pořád stejných 200 po dálnici a 255 po kolejích. Vídeň je a cesta do ní trvá hodinu a půl.

07.01.2015 10:39:43 #589 

oblouk muž

>> #588, ˘Ö˘Krab, 07. 01. 2015 08:59:26

Dík žes tu písničku připoměl – často jsem při televizních novinách nebo na nějaký nalejvárně prozpěvoval „…a stejně žádná Vídeň není, není, není, dyť je to všecko jenom vymyšlený“…

Je jiná doba – a nějak, mám pocit, že není moc co zpívat. Kamery jsou všude a všecko můžeme vidět „na vlastní voči“ – ale vidíme zas jenom to co a JAK nám ukážou… Kurník – ten svět se točí koldokola… – v nějaký divný spirále.

No a už jsem zase OT…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

07.01.2015 12:51:08 #590 

˘Ö˘Krab muž

>> #589, oblouk, 07. 01. 2015 10:39:43

Mě cestování nebaví, ale jsem rád, že mé děti mohou vidět svět (po obou stranách bývalé opony) na vlastní oči a pak si samy porovnat zkušenost s tím, co je jim servírováno k uvěření.
Zaměstnáváme ve cizince s dlouhodobým pobytem: Ukrajince a Moldavana. Je k neuvěření, jak hluboko je v některých věcech Sojuz indoktrinoval, nevěří naší realitě, přestože v ní >15 let žijí a legálně pracují, posuzují i nadále svět očima RVHP a Varšavského paktu.

07.01.2015 13:08:20 #591 

Thomas muž

>> #588, ˘Ö˘Krab, 07. 01. 2015 08:59:26
#589, oblouk, 07. 01. 2015 10:39:43

Nevím, dneska to maj obecně mladí těžký, vlastní úsudek nahrazuje rychlá barevná krabička v ruce a tak nezbývá než ocitovat další sloku z historie „Tu válku hned jak dojde ke krizi,stejně vyrábějí v televizi. To studentům daj kilo a režisér to řídí.“ …Na tu trochu nostalgie beru jako všichni lyžaři ten nejlepší lék – ski a zítra snad razím jen na den na pořádný hory,směr Oberösterreich. I ty vaše výše opěvované koleje končí a začínají tam na horách

07.01.2015 13:22:29 #592 

˘Ö˘Krab muž

>> #591, Thomas, 07. 01. 2015 13:08:20

Tak si hlavně nezapomeň výjezdní doložku, pětikorunu na štelování vázání a paklík vrutů a náhradních hran, ať nemusíš v penzionu očesávat zamykání skříní, ze kterých se chybějící kousky v dobách nedostatku také dělaly.

„To takový si myslej jak se mně předvedou
Já ale přece vím že tam žádný koleje nevedou…“

07.01.2015 14:08:52 #593 

Thomas muž

>> #592, ˘Ö˘Krab, 07. 01. 2015 13:22:29

A multiplikačním efektem se dostáváme k další lyžařsko-technické D-K pointě počtu placených? příspěvků " A stejně žádná Vídeň není A stejně žádná Vídeň není A stejně žádná Vídeň néni néni néni Dyť i ty báry ty valčíky ten Strauss Dyť je to vymyšlený

…Že by už v lednu začínala okurková sezona ???? Nebo je vinobraní? I Znojmo občas lidi vidí dvojmo, zpravidla po DK přívlastkovém vínu. Nechlastat a a nemyslet na post, sněhu už je dost a není vymyšlený :-D

08.01.2015 08:31:17 #594 

˘Ö˘Krab muž

Budu se muset poptat, kolik má a používá CzechSkier párů lyží. Jestli nekáže vodu a nepije víno. Ale u něj je to snad ještě tolerovatelné a hlavně on umí lyžovat, tedy – srdnatě to na svahu předstírá.

Jeden pár nebo více párů? Proč více? Třeba aby to lyžaře neomrzelo, když hobluje týden svah/svahy jednoho a téhož střediska, deset, dvacet let po sobě. Sjezdařský turista si, podobně jako běžkaři, dopřává změnu kulis. Ale co chudák našinec, odkázaný nebo citově vázaný na svůj kilometr zasněženého svážku, na kterém zažil snad už všechny druhy počasí, sněhu a zalednění…

26.01.2015 12:14:26 #595 

valerius

Puvodne se mi jevilo rozumne (kolektivne) nereagovat, ale nakonc mi to neprislo tak nezajimave a nedalo mi to. Vysledek vsak neni kvalitou hoden puvodniho vlakna >> nové slalomky, cili sup sem s nim:

>> #9, Vvladimir, 25. 01. 2015 21:31:40

Spravne upozornujes na opomijeni kritickeho mysleni u osob (EDIT: tveho kritickeho mysleni vuci osobam, resp. jejich sdelenim), u kterych byla jednou latka tohoto snizena. Je potreba neustale bilancovat a balancovat (nejen miru kritickeho mysleni jednou nastavenou, ale i cas tomu venovany. A ze by cas venovany casu vyhodnocovani, cas venovany…nejak to smrdi nekonecnou smyckou).

Bohuzel, vypichujes to u otazky, ktera je hodne jalova. Tedy, ne z pohledu marie, ale z pohledu cloveka znaleho veci. A to bys mel byt, pokud se chces poustet do „analyzy“ a hodnoceni, do ktereho jsi se pustil.

Ale kdyz uz nakukujeme do kralici nory…tak bych upozornil, ze jsi velmi podcenil situaci. Neni to jen Krab, kdo lobbuje za delsi lyze a neni to jen lobbista. Je zde cela skupina mocnych, kteri vlastni vetsinu svetovych lyzarskych znacek a toto misto maji pro sve socialni experimenty – ovlivnuji verejne mineni a preference mezi znackami a modely s cilem zvysit penetraci lyzi v populaci. Snazi se rozdrobit jednotne mineni na preferenci znacky a modelu a udrazovat neustale souboj a sarvatky mezi nimi, cimz zvysuji miru nejistoty, nuti zakazniky kupovat vice lyzi a tim si plni kasy a trezory. Mohli by sarvatky stupnovat, tlacit na pilu ve stylu “Ne jedny stejne lyze pro kazdeho a pro vsechny (to zde jiz mame vyvraceno), ale desatery ruzne lyze pro kazdeho (tak daleko ani zde nejsme)”. Ale to uz by opravdu balancovali na hrane a hrozilo by, ze je prokoukne vice lidi a ze se jim budovany monstrozni socialni business model sesype jako domecek karet, stanou se z nich chudaci, co se nezmuzou na nic vic, nez na domecek 25+5 a ubohych 5 aut (ruznych ci stejnych?) v garazi.

Copak za dane situace asi znamenaji politicke ambice Czechskiera?

Ja to tu pozoruji uz delsi dobu a ty, jako moudry clovek (ale ne tak moudry jako ja, protoze ti to trvalo o neco dele), jsi na to nyni take prisel.

Jsem zvedav, kam tento experiment mocnych dospeje a doufam, ze pri konecnem uctovani nebude me pochlebovani opomenuto.

26.01.2015 12:20:37 #596 

˘Ö˘Krab muž

Lidé jsou nevyzpytatelní a fascinující. Obrovská víra, že na dálku po internetu pomůže každý se vším a zabere to. Od výběru lyží pro někoho, koho nikdo z nás neviděl, až po to, jak se naučit jezdit v brankách.
Řekněme, že lyžovat snad trochu umím. Nějaké závody jsem už jel a vím že jak podjedu branku tak je konec. Nevím tedy jak najíždět do branek, závodně jsem totiž nikdy nejezdil. Nebo odkaz na nějaká videa.

Podle videa se dá naučit mnohé, ale velmi těžko a zřídka věc tak komplexní, jako je sjezdové lyžování, navíc ve vytyčené trati. U lyžování, pokud je alespoň trochu sportem, funguje tradiční přenos zkušeností a dovedností z učitele na žáka. V dobrém i ve špatném. A není to sport s davovou výukou, ale spíš jde o malé skupinky nebo vztah jednoho učitele a jednoho žáka. Množství a rejstřík možných chyb je tak velký, že se v davu zkrátka nedají odstraňovat.

Uvědomil jsem si to včera na loučce Hranice, kde byli nelyžaři, málolyžaři a podobní také-lyžaři, kteří se o něco snažili. Nevěděli o co, nevěděli jak, ale celkem je to bavilo. Málolyžaři učili prvolyžaře a nelyžaře.
Šikovné děti záhy téměř samostatně došly, po jedné až dvou hodinách klouzání, na hranici „přirozeného“ lyžování. Do té doby byl pokrok rychlý a jednoznačný, při osvojování těch nejzákladnějších dovedností si ani nefixovaly bůhvíjak stěžejní chyby. Na ty ale došlo hned vzápětí, kdy začaly být odborně poučovány a vedeny málolyžařskými rodiči/kamarády. V tom okamžení vývoj nabral jednoznačný směr do slepé uličky a jinak pohybově evidentně nadané děti se vydaly na nelehkou a předem k nezdaru odsouzenou pouť do hájemství slepých uliček svých rodičů/kamarádů. Přišlo mi to tak nějak líto.
Zvlášť, když překážkou by vůbec nebyly peníze za permanentky, vybavení, instruktora, ale sociální nepřizpůsobivost dětí, které tak nějak vydrží na svahu se svými rodiči (když po nich toho moc nechtějí – a oni nechtějí, protože neví, že by mohli a měli chtít a hlavně neví, co by to mělo být), ale neschopnost akceptovat kohokoliv jiného ve svém okolí, byť by šlo o autoritu potvrzenou rodičem.

Tuto jistou asociálnost, mylně vydávanou za raný individualismus, si s sebou ponesou dál do života, celým školstvím, ti šikovní budou všem kolem sebe dělat ze života peklíčko, ti ještě šikovnější se toho naučí využívat a zneužívat v tichosti, promile nejšikovnějších z toho možná něco vytěží. Nevolám po sociálněkolek­tivistických dobách glajchšaltovaných mas, ale nejspíš se sociální změny v chápání a fungování rodiny začnou projevovat i v lyžování. Tedy: je na ně víc peněz, lepší vybavení, dostupnější a lépe vzdělaní instruktoři, ale ztrácí se schopnost druhé strany přijmout od nich to, co se snaží dětem předat.

Neustále všichni pláčou nad upadající kondicí dětí, ale výše zmíněný jev, tedy absence základní sociální komunikace mimo hranice rodiny, mi přijde daleko závažnější a hlavně hůř ovlivnitelný.

Z jiného soudku. Nejsou lyže jako lyže. Stále ještě – kolik už je to let, co se ‚rovné‘ lyže nevyrábějí? – přetrvává v lidu obecném dělení na dvě skupiny: lyže dlouhé rovné a lyže krátké carvingové vykrojené. Nějak se k tomu stále vracíme, došlo mi, když mi Krabice ve frontě říkala „ten pán před Tebou na těch dlouhých rovných lyžích“, přičemž jmenovaný měl Sulovky 180 cm a já FST 178 cm, tedy zanedbatelný rozdíl v délce, pouhé 2 cm.

Nevím, nakolik se od sebe skutečně lišily běžné „rovné“ lyže, ale přijde mi, že ve dnešní nabídce kategorií, aby se čert vyznal, a to beru v úvahu jen lyže na sjezdovku a její blízké okolí. Dost možná, že mezi těmito kategoriemi carvingových lyží navzájem jsou podobně velké rozdíly, jako mezi carvingovými a rovnými lyžemi.
Sportovní supermarkety (si) situaci zdánlivě zjednodušují, jejich marketingovci se sice činí, ale prodávají lyže, často vzájemně si podobné, nanejvýš tří nebo čtyř kategorií, v různých cenových hladinách, ale s celkem uniformní konstrukcí. I pokud jim náhodou nákupčí snad dodá něco hodně jiného, chovají se podle zažité šablony ‚po bradu-po nos-po uši‘. Tím klidně znehodnotí i celkem dobré zboží. Dav pevně ukotvený ve dvacet let staré masírce „co nejkratší a co nejvykrojenější“ mezi tím už zapomněl lyžovat a vlastně mu to docela vyhovuje. Přebírá jestli si koupit lyže kvalitou ‚za osmnáct" nebo raději ty 'bez dvou za dvacet‘, aniž by si připustil, že jsou i lyže s kvalitou ‚jednadvacet‘ a možná i víc, jen je tam neprodávají.

Ať si říká kdo chce co chce, konstrukční stín žádná lyže dlouhodobě nepřekročí, dřevo je dřevo a plech je plech. A pěnový plast je pěnový plast, jakkoliv nazván vznosnými slovy a opatřen lákavými obrázky. Lyže na celodenní lyžování zkrátka má být dlouhá a může být i široká (nebo obráceně). Lyže na sportovní a rychlou jízdu musí být dlouhá a technologicky a konstrukčně kvalitní. Je třeba si konečně připustit existenci použitelných dlouhých a vykrojených lyží, mají své opodstatnění. Vysoce sportovní lyže nemůže mít ošizené jádro a nebude tím pádem ani stát nová 3.000 v setu s vázáním do DIN 14. Slalomky nejsou na celý den a mají dost přesně definovaný rozsah délek a jejich určení skupinám lyžařů. A tak pořád dokola.

[38.616]

26.01.2015 13:33:31 #597 

Navvy

>> #595, valerius, 26. 01. 2015 12:14:26

Když jsem našel tuto diskusi, ocenil jsem na ní i to, že se brání reklamě a preferencím jen některých značek. Navíc jsem tu dostal odpovědi na své otázky, které mi do té doby nikdo nedokázal rozumě zodpovědět. Proto i když jsou ve zdejší diskusní komunitě i lidé, kteří se prodejem materiálu živí, dávají v drtivé většině případů přednost dobré radě před dobrým kšeftem. Za to jim dík a svědčí o tom, že morálka mezi sportovci je přece jen stále lepší než leckde jinde.

26.01.2015 14:04:36 #598 

˘Ö˘Krab muž

>> #597, Navvy, 26. 01. 2015 13:33:31

Kde bereš tu jistotu, že odpovědi, které zde dostáváš, jsou rozumné? Viz první věty #596.

26.01.2015 15:02:24 #599 

Vvladimir muž

>> #595, valerius, 26. 01. 2015 12:14:26

Nedal jsem tam záměrně smajlíka, neboť jsem nechtěl podceňovat inteligenci zůčastněných. Samozřejmě, že souhlasím s doporučeními notorického lyžaře Kraba týkajícího se délky lyží – viz i mé sporadické vmísení do diskuzí, jen mě překvapila ta neustálá nedůvera hlodající v Marii 123. Berte to jako vtip, viz i užití lyžařova-nelyžařova motta.

26.01.2015 15:25:17 #600 

valerius

>> #599, Vvladimir, 26. 01. 2015 15:02:24

Jo, me k tomu napadlo neco trosku obecnejsiho a uz jsem se nepidil po tom, kdo to psal a nedocvaklo mi.

Znovu jsem si Tvuj pripsevep precetl a uz me pobavil.

Takze mou inteligenci jsi precenil.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy