Rozbor videa - Vojta21 (strana: 5)
27.12.2012 11:33:13 #122
>> #120, MarfyCZ, 27. 12. 2012 10:57:52
A máš s tímhle konkrétním rozborem osobní zkušenost? Jakou?
27.12.2012 12:03:55 #123
Konkretni zkusenosti nemam, pouze nahazuji dalsi moznost rozboru videa a treba by to nekoho mohlo zajimat. Ukazkovy rozbor je na adrese: www.sofaskischool.com/analysis/
27.12.2012 14:33:37 #124
„zvedání těla mezi oblouky má za následek odlehčení lyží a tím pádem nejsi schopen zahájit oblouk na správně zatízený vnější lyži“
V životě je skvělé, když se odehraje to, co si člověk přeje, aby se stalo. O Vánocích o to víc. A tak jsem čekal, zda/kdy na uvedenou citaci skočí CzechSkier. Nezklamal mě, circuli mei sunt OK.
Bylo tím pádem už probráno. Odlehčení lyží v přechodu je podstatou standardního přehranění. Neschopnost zahájit na vnější není důsledkem ani vinou odlehčení lyží, nýbrž lyžařova neumění či neschopnosti.
V reálu pokročilé jízdy dokonce ani není tak zásadní, zda jsou lyže při přechodu z 2 hran na 4 a na nové 2 stále v kontaktu se sněhem, zda to proběhne bezoporově (silný rebound, boule), ani to, která lyže se sněhu dotkne dřív. Nýbrž to, jak lyžař reaguje a jak rychle dokáže rozložit váhu a zatížit tu lyži, která je v daný okamžik pro další dění důležitá. Vnitřní klidně může „osondovat“ situaci jako první, ale je třeba umět ihned zatížit především vnější, pověřit ji velením a umět uvolňovat vnitřní tak, aby následoval oblouk podle potřeb.
To už se ale bavíme o nadstandardním provedení. Na cvičné úrovni je základem překlopení, tedy („výukový“, jak hezky definuje Krab) crossover.
A tím se mi přihrálo něco obecného, co si neodpustím, neboť to podle mne má zásadní dopad na to, co a jak dělá (nejenom tento) tazatel. Takže snad ta trocha skoroteorie nikoho nezabije.
27.12.2012 14:42:01 #125
Proces učení obecně je popsán dostatečně. V souladu se základním paradigmatem člověka, který se kromě základních funkcí nutných k životu musí postupně všechno naučit, fungují určité principy. Mezi ně patří posloupnost, přiměřenost, postup od jednoduššího ke složitějšímu a pár dalších. Takto se nám ve školách dostává základní vzdělání.
Tohle respektuje i každá rozumná metodika lyžování. Dělí stupně ovládání na základní, pokročilý a ev. velmi pokročilý. Takže např. má cosi jako „základní oblouk“ (jmenovat se to může různě). Jeho cílem je provést správně příslušné pohyby s žádoucím výsledkem. Nikdo nečeká a nechce, aby se přitom lyžař kdovíjak rozjel, zahranil, dělal něco „navíc“.
Samoučení má nevýhodu, že logickou a rozumnou postupnost může obejít. Adept namakané figury může nesmyslně začít cvičit podle nějakého profi-programu. Lyžař se může začít snažit nesmyslně brzy napodobovat to, co vidí (tohle zase přidává dostupnost obrazové dokumentace od fotek po videa), aniž by prodělal potřebnou technickou průpravu. (Takže si třeba, jak tu zaznělo, přisedá na vnitřní, aby byl nakloněný u sněhu.)
Opakuje se to tady pořád s pravidelností apoštolů na orloji. Lyžař se snaží předvést „jízdu správně“, ale současně jet co nejlépe, aby to dobře vypadalo, aby bylo vidět, jak je dobrej.
Jenže cvičná „demojízda“ má ukázat správně určitý prvek/určité prvky, ne předvést lyžaře! Nepamatuju se, že by tady někdo ukázal provedení určitých doporučovaných cviků, drilů. Když totiž nezvládne ty, nezajede správně ani v reálu – byť v rychlosti generované vnější síly pomohou a navodí klamný dojem, že lyžař „to dává“, „zvládne“, „umí“.
Příliš vnitřní se tady,iirc, řešilo minulou zimu. Dnes je to tady zase. Bez ohledu na to, o co je současná jízda „lepší“ než bývalá, je ale přetrvávající práce s vnější lyží ŠPATNÁ. A jestliže se cílevědomě snažíš – čteš, koukáš, přemýšlíš, to je vidět – odstranit chyby a dělat věci správně, v tomto důležitém jsi zatím SELHAL.
Proč? Zkoušel jsi „Trnkapluh“ a další cvičení na vnější? Máš to na videu? (V pomalé rychlosti, jež falešně nepomáhá, se tak naučíš poznat a procítit, co znamená „tlak do vnější pružně natažené“, která vede lyži do zatáčení.)
Dokážeš se po přechodu, ještě nad spádnicí, postavit jenom na začínající vnější lyži (vnitřní je nad sněhem) a vyjet tak celý oblouk až do dalšího přechodu? Jestli ne, budeš se pořád prát s tou vnější, i když si „na to budeš myslet“. Když ti to nejde, jsou nutná cvičení, jež tě k tomu přivedou. Průpravná, upevňovací, korekční.
Máš tohle na videu? Pro ryzí nácvik (NÁCVIK!!!) si najdi něco modrého a cvič neefektně tam. Cviky, drily, „lyžařskou abecedu“ i korekční cvičení dělají i borci WC.
Dobře vyjetý oblouk po dominantní vnější ti pravděpodobně pomůže srovnat další věci, které mají svůj původ právě v tomto.
Vnější „necháváš za sebou“, ztrácíš tak dynamiku v oblouku (ono bájné „zrychlení“) i energii, kterou pořádně prohnutá lyže akumuluje. A když pak potřebuješ tu vnější předozadně srovnat, asi si přitom napomáháš až rotací ramen – která, když takto vznikající impuls přeneseš přes pánev do lyží, opravdu může oblouk jetý po hranách poškodit.
K tomu „vlomenému“ kolenu vnější: hned jsem pojal podezření, že se na tom může podílet špatné naúhlování. Což jsi poté potvrdil.
I tohle si dej do pořádku. Kombinace „iksáků“ a nedostatečného zatížení vnější vede k intuitivní snaze „ještě víc ji na tu hranu narvat, aby zabírala“. Jenže koleno je velmi málo pohyblivý kloub a nejde ohnout do strany, a tak jediným řešením je pokrčit ho a spojit tento pohyb s pohybem v příslušném kyčelním kloubu a narvat ho klasicky „dopředu a dovnitř“. A je z toho „áčko“, „stříška“, prvek na lyžích, jaké máš, zbytečný a navíc kloubům neprospěšný. Vnější přitom nemůže být ve svém „silném“ postavení a nelze se o ni patřičně opřít.
Abych ale v čase vánočním na tebe nebyl tak zlej („špatná“, „selhal“): všimli jste si, jak přinejmenším dole na mírném je Vojta v přechodu krásně vepředu? S tím by musel při správném zahájení krásně nakrajovat oblouk od špiček lyží.
27.12.2012 14:55:29 #126
>> #119, CzechSkier, 27. 12. 2012 00:08:47
Je to svým způsobem zákeřná otázka, ale je rozhodně správná. Jsem celkem soutěživý tvor a snažím se být lepší ostatní (pochopitelně v rámci možností). Ke zlepšování mě vede hlavně vnitřní motivace. Abych se jednou mohl podívat na své video a neříkal si, že je to bída. Závodní ambice samozřejmě nemám (i když třeba masters bych si za pár let zkusil).
Chtěl bych dosáhnout toho, že se dobře svezu na opravdu tvrdé sjezdovce stejně tak na jako na drživém sněhu, abych si zautomatizoval správné pohyby. Vím že to chce měsíce strávené na sněhu. Zatím je pro mě jízda dost komplikovaná, je zde spousta věcí, na které si člověk musí dát pozor. Jsem si ale jistý, že je možné to zjednodušit. Tím myslím, že vidím spoustu věcí, ale podstata mi uniká. Z domova od počítače se toho zas tolik nevyřeší, je mi to jasné, ale situace je prostě taková, proto se z toho snažím získat maximum.
27.12.2012 15:27:01 #127
>> #125, ivan, 27. 12. 2012 14:42:01
O vámi zmíněná průpravná cvičení se samozřejmě pokouším. Pokud jde o to natáčení těchto praktik, nemám nic. Je to z důvodu toho, že nechci otravovat ostatní (přátele, rodinu) tím, že mě budou celý den natáčet. Třeba Vámi zmíněné vyjetí oblouku čistě po vnější zvládám řekněme bez problému, „Trnkapluh“ také zkouším atd. Jen jde o to, že z finančních důvodů nemám na to, abych byl stále na lyžích a pokud jsem na lyžích, tak těmto cvičením věnuji jen omezený čas. Další věc je převést to do praxe, za ty roky to mám natolik zažité, že to bude boj něco. Ano, v podstatě chci nové Ferrari za cenu fábie. Tedy nemám čas ani peníze a chci lyžovat (trochu přeháním). Teď se tedy nabízí otázka, proč sem vlastně píšu a obtěžuji vás…
Na jaře se diskuze k mému videu dost zvrhla a nějak jsem nebyl schopen z toho vycucat to podstatné, proto jsem to zkusil ještě jednou. Chtěl jsem si ujasnit, kde dělám chyby a jak se jim můžu vyhnout, jak spojit problémy s nápravnými cvičeními. To jsem se z Vašeho příspěvku částečně dozvěděl a za to vám děkuji. Jediné co v současné době určitě nezvládnu napravit, jsou boty.
Každopádně Vám všem děkuji za váš drahocenný čas a rady :).
28.12.2012 15:58:05 #129
>> #127, Vojta21, 27. 12. 2012 15:27:01
Teď se tedy nabízí otázka, proč sem vlastně píšu a obtěžuji vás…
Ak by si obtazoval,tak sa Ti nikto neozve.Nad tym sa netrap.
Chtěl jsem si ujasnit, kde dělám chyby a jak se jim můžu vyhnout, jak spojit problémy s nápravnými cvičeními. To jsem se z Vašeho příspěvku částečně dozvěděl a za to vám děkuji.
Vojto,Ivan Ti presne urcil diagnozu,urcil aj terapiu,comu si neporozumel?
Pre Teba modra,dominantne vnejsi,kreslenie oblukov bez zatazenia vnutornej,dosledne dokoncovanie obluku na vnejsi ,tu sa nemas kde stratit.Na ostatne nepozeraj,ak zapracujes na tomto,dost veci sa Ti upravi aj v postoji ramien a tela.Ved Ti to Ivan pise.
Este Ti napisem toto.V spickovom lyzovani sa gro lyziarskej prace odohrava v panvovej oblasti,v bedernych klboch/kycli/.Toto je dolezite aby si pochopil.Ak dokruzis na modrej a budes mat pocit ze si nemozes poriadne sadnut do auta,lebo budes citit kycle/svalstvo okolo/,tak si na dobrej ceste.
Ak Ti mozem este nejak pomoct,ak dokazes citat v jazde,preluskaj toto video.Sarka Bara Kludne viackrat,klad si otazky co sa u Bary zmenilo a preco to tak je.
caute Harry
29.12.2012 05:04:49 #130
29.12.2012 17:15:38 #131
>> #129, Harry, 28. 12. 2012 15:58:05
Doufám, že jsem pochopil vše, co se mi Ivan snažil říct. Napsal to opravdu hezky a srozumitelně. Teď jde o to, jestli se mi to podaří v praxi aplikovat.
Za to video děkuji. Něco takového jsem hledal. No budu se muset něj podívat ještě několikrát.
29.12.2012 21:16:47 #132
>> #127, Vojta21, 27. 12. 2012 15:27:01
O žádném „obtěžování“ nepiš. Když to někoho bude obtěžovat, nebude reagovat. Účast v diskusi je dobrovolná. Řekl bych spíš, že video k diskusi tady zatím letos chybělo.
Takhle korespondenčně to asi nevyřešíme. Je dobře, že cvičíš. Děláš to ale správně? Nevíme. Další problém může být v transferu dovednosti do těžších podmínek. Co (snad) umíš na cvičišti, ještě nemusíš umět na bojišti, i proto se opakuje a driluje. A dokud jsi ve stádiu nácviku, nelze to mastit z poctivého kopce a očekávat, že to bude technicky čisté. Já vím, lyžařského času je omezeně.
Chápu, že otravovat někoho natáčením může být problém, ale proč pár oblouků v pluhu a cca 10 na jedné lyži považuješ za „celý den“? Kdybys na té Machytce zastavil na spodku prudší části, kameraman by popojel níž a ty bys na spodní půlce odjel ty oblouky jen po vnější. Pak byste sjeli ke spodnímu vleku a tam bys udělal pár Trnkapluhů. Stálo by to navíc 10 minut?
Holt korespondenční online poradna má svoje limity.
30.12.2012 19:08:37 #133
Ahoj všem. Jsem však nějak úplně blbej/neschopnej a neumím najít Trkapluh. V hledání v diskuzi vždy vyskočí jen názvy celých vláken. Proto prosím kde je popsán Trkapluh. Minulý rok si pamatuji, že jsem to zaregistroval, ale nějak si to vůbec nevybavuji. Proto prosím pokud někdo ví kde, pomožte. Dík.
Přesunuto do koše je to vojtovo.
30.12.2012 19:53:31 #134
>> #133, bonup, 30. 12. 2012 19:08:37
Jedná se o „Trnkův pluh“, ten v diskuzi najdeš, ale měl bys se přesunout jinam, toto je vlákno Vojty21.
30.12.2012 20:10:43 #135
>> #133, bonup, 30. 12. 2012 19:08:37
>> #134, Mirek, 30. 12. 2012 19:53:31
http://www.youtube.com/watch?…
Stačilo zadat do google „trnkův pluh“, pár kliknutí, pár vteřin.
30.12.2012 20:18:53 #136
>> #135, ivan, 30. 12. 2012 20:10:43 Každopádně dík moc. Jo to je to co jsem minulý rok viděl.
01.01.2013 11:50:42 #137
Trochu jsem si upravil text písničky Janka Ledeckého na Sliby se maj plnit PO Vánocích, a píšu sem ještě pár postřehů k tvé jízdě. Video, které jsi dodal není ideální, protože se z každého z nich dají použít tak dva oblouky, tak se vyjadřuji jen k tomu, co považuji za konzistentní chyby.
Pokud bych měl nejdřív něco pochválit, tak je to ve srovnání s většinou ostatních videí tady to, že zatáčíš, tj. že ti lyže točí, a i tvar oblouku je dobrý. Dále hodnotím pozitivně aktivní jízdu, rozsah pohybu, cross over přehranění a postupné snižování těžiště v průběhu oblouku. I rytmus a dynamika jsou v pořádku. Stejně tak i výběr lyží. Toho bych se důsledně držel a vycházel z toho a nic na tom neměnil.
A teď k tomu, co bys měl podle mého zlepšit. To, že jedeš po vnitřní, tady bylo několikrát zmíněno. To, že člověk jezdí po vnitřní, je většinou dobrá prvotní informace, málokdy ale příčina. Příčinou je to snad jen v případě, že dotyčný jezdí po vnitřní ze svatého zanícení pro ten „pravý, opravdový carving“, nebo netuší, že by měl jezdit po vnější a tím pádem na ni přenést váhu mezi oblouky. To si ale myslím, že ty víš, takže mi to připomíná poupravenou scénku-citát o obrovi Kolodějovi z Cimrmanovy hry Dlouhý, Široký a Krátkozraký. „On pořád dupal jako králík. Kdyby on nevěděl, že není králík, tak prosím. Ale on to ví a přesto dupe.“
Takže v takovém případě prosté upozornění asi stačit nebude.
Hlavním a výrazným nedostatkem, který podstatně degraduje tvoji jízdu je rotace celého těla do oblouku, která je tam přítomna hned od jeho začátku. Ty celkem správně během přehranění vrchem odlehčíš lyže a přeneseš váhu na budoucí vnější lyži viz (0:12,746 1. videa). Ale místo toho, abys přesunul těžiště dopředu a dalším náklonem nechal lyže zatočit, zůstaneš poměrně vzadu a začneš rotovat celým tělem do oblouku. (Dokonce i zmíněné vklánění vnějšího kolena do oblouku (které bych na této úrovni lyžování příliš neřešil) není tím typickým, obvyklým pohybem v kyčli a kotníku, ale je to výsledek rotace celého těla do oblouku.) – viz 0:13,013.
(Kdyby se náhodou Krabovi chtělo, mohl by zařadit tyto dva snímky do své
sekvence, aby lépe vynikla podstata Vojtovo jízdy ).
Tím se ti odlehčená vnitřní lyže stočí do nového směru jízdy, ty na ni vzápětí přestoupíš, a zbytek oblouku s postupným přisednutím na ní dokončíš. Při tom si pomáháš pokračující rotací těla.
Takže podle mne by ses měl zaměřit na přenesení váhy těla více dopředu po přestoupení na novou vnější lyži a následné zatočení díky náklonu při správném (nerotovaném) postavení těla. K tomu ti může pomoct řada cvičení, ty nejlepší je dost obtížné slovně popisovat (to je bohužel nevýhoda „tréninku na fóru“). Z toho, co můžeš vygooglit by asi bylo nejlepší cvičení javelin, shuffeling a 1000 steps.
Dále taky to, co ti navrhoval ivan, taky jízda jen po vnitřní a jen po jedné lyži, ale při těch posledních si ale zase musíš hlídat, abys nerotoval.
Tak hodně štěstí.
I.
P.S. Zkoušel jsem najít to vlákno, kde se dávaly podněty administrátorům fóra, ale nějak jsem ho přehlédl. Chtěl jsem tam znovu apelovat na možnost nahrávat obrázky přímo na server v editoru příspěvku. Bez toho se jedná o složitou a výrazně odrazující proceduru. A mluvit o technice jízdy bez obrázků je tak pro středověké písaře panovnických listů a kronikáře.
Tak pokud někdo víte, kde to vlákno je, tak mi prosím napovězte. Díky.
01.01.2013 12:55:50 #138
>> #137, CzechSkier, 01. 01. 2013 11:50:42
Ivane ahoj.Prajem vsetko dobre do Noveho roku,Tebe hlavne zdravie/ked spominas to koleno/,a vela stastia aby sa to dalo do poriadku.
Len sa chcem uistit,tento vyrok Dále taky to, co ti navrhoval ivan, taky jízda jen po vnitní a jen po jedné lyži, ale při těch posledních si ale zase musíš hlídat, abys nerotoval.
som nepochopil spravne?
caute Harry
01.01.2013 13:15:15 #139
Asi máš na mysli vlákno
Diskuze – náměty a dotazy
01.01.2013 14:13:51 #140
01.01.2013 14:19:12 #141
01.01.2013 18:45:37 #142
>> #141, CzechSkier, 01. 01. 2013 14:19:12
Len z dovodu,ci pri prerabani softu v hlave by nebolo rozumne s cvikmi na vnutornu este trochu pockat.
caute Harry
01.01.2013 18:47:42 #143
První jízda, čas mezi 12 a 13 vteřinou, jen co se lyžař vrátí zprava do záběru. ¤

01.01.2013 19:46:51 #144
Díky Krabe. Myslím, že je to vidět. 1 stojí na vnější, 2 už začíná rotovat a 3+4 v rotaci přestupuje na vnější. 5 přisedá na vnitřní.
I.
01.01.2013 20:18:24 #145
>> #144,
CzechSkier, 01. 01. 2013 19:46:51
… on je v té rotaci trochu už na prvním obrázku sekvence, stačí se
podívat na hlavu, ramena a paže. Naznačuje také pohyb pánve ven
z tvořeného oblouku (resp. její pasivní setrvání v tečně), kompenzuje
to právě počínající rotací a mírným úklonem do nového oblouku.
Všechny oblouky iniciuje podobně a pak už se to veze. Co postrádám, je Harryho „praca panvi“ (či jak to vždycky píše). Nechce se mu moc „z lyží“ a tak to nahrazuje čím se dá, ale ono toho moc na výběr není; co na začátku neudělá, to za spádnicí už ani nejde.
Původně jsem to nezamýšlel, ale přidám malý komentář i k předešlému postu s obrázky #105. Jde celkem nahodile vybrané dvojice obrázků po sobě následujících v jednom oblouku, nečiním si nárok na univerzálnost výběru ani popisu.
1&2… na 1 nemá až tak šílenou rotaci, jen pravou ruku za tělem, na 2 už ji má před tělem – jakoby celý oblouk táhl paží. Jinak je s časováním asi trochu pozdě, protože 1 podle mě neodpovídá tomu, že je v tom okamžiku už ± na spádnici, pak to dohání jak se dá, protože první polovina oblouku se jaksi skoro nekonala.
3&4… na 3 je v okamžiku přehranění (ve vzduchu, ale to nehraje roli). Tady by u C-O měl být v důsledně neutrálním postoji, což se neděje, už je celkem slušně vrotovaný ramenem do nového oblouku. V čemž pokračuje i na 4, opět je to vidět na pozici ramen a ruky.
5&6… ukončení oblouku – úhel lyží se na obrázcích nemění, ale jezdec se opět výrazně otáčí – a ještě při tom stíhá zvedat pravé rameno.
Svou zásadní radu jsem již řekl, začínat a končit v neutrálním /frontálním/ postoji, za tím si stojím.
P.S. Jak by ses díval na nějaká jednoduchá protirotační cvičení trupu à la „švih golfovou holí“?
01.01.2013 21:08:02 #146
01.01.2013 21:20:21 #147
Absolutne OT,Vojto21 prepac.
Chcem si ist lahnut,uz nezvladam tie Nove roky ako volakedy,tak vopred.
>> #146, ivan, 01. 01. 2013 21:08:02
Blizi sa pre nas,diskuterov a citatelov Snow,vyrocie 3000 prispevku nasho vajdu tu na diskusii.Chcem mu len podakovat,za jeho zasluznu pracu,chcem mu zapriat „lahke pero“ do dalsich 3000 prispevkov tu na Snow.Nech to s nami nevzdava a bojuje dalej.
Za seba dakujem.
No mam pocit,ze s MTS bude tazka robota.Zivot je len jeden,cas mame vymerany, a ako sa hovori,hadzat perly sviniam,neviem ci zoberie ako svoje poslanie.A pravdupovediac,vobec sa mu nebudem cudovat.
caute Harry
01.01.2013 21:36:38 #148
>> #147, Harry, 01. 01. 2013 21:20:21
Harry, já to nijak neprožívám, prostě reaguju a beru to jako součást své hobbypráce, takže příspěvky naskakujou. Jestli jich je 3000 nebo 1894, je celkem putna. O to víc cením, když sem píšou lidé, kteří by místo toho pro sebe mohli dělat něco „užitečnějšího“, třeba ve smyslu vydělávání peněz nebo sebevzdělávání ve svém oboru.
S Milanem uvidíme. Stará láska „nehrdzavie“, ako mi psal orim, tak uvidíme. Upřímně řečeno, když se proberu internetovými fóry po světě, tak se za zdejší diskusi rozhodně stydět nemusíme. Na 10 + 5milionové národy nijak špatné.
Jiná věc je, co to komu dá. CzechSkierovi je to profesně taky nanic, a přesto tu participuje. Zákruty lidské duše a člověčí motivace jsou spletité.
01.01.2013 22:03:17 #149
>> #145, ˘Ö˘Krab, 01. 01. 2013 20:18:24
švih golfovou holí znám, ale ne na lyžích… Takže nevím, co tím myslíš.
I.
02.01.2013 14:18:58 #150
>> #149,
CzechSkier, 01. 01. 2013 22:03:17
Průpravné cvičení „GOLF“ je zmíněno v již pověstném MD třeba tady
Někde jsem to viděl i v instruktážním videu, třeba si vzpomenu.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.