Rozbor videa - Vojta21 (strana: 2) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Foto a video rozbory jízdy Rozbor videa - Vojta21

Rozbor videa - Vojta21 (strana: 2)

13.02.2012 21:14:49 #31 

Martin47 muž

>> #29, Tomatáš, 13. 02. 2012 20:57:44

No jo, tos mě dostal :-) Já psal o zatížení při průjezdu obloukem.

13.02.2012 21:16:44 #32 

HonzA_ muž

>> #30, vašek2, 13. 02. 2012 21:06:21

Tak teď nevím – mám si mezi holeně a jazyky dát ty víčka od piva, jak píše Gravedigger v jiném vlákně a nebo do jazyků naopak, alespoň mírně tlačit?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

13.02.2012 22:48:59 #33 

vašek2

>> #32, HonzA_, 13. 02. 2012 21:16:44

No víčka přeci nasypat do skeletů místo botičky.

Za sebe můžu říct, že čím lepší oblouk,tak tím více cítím lehký tlak v oblasti lýtka. Noha je v jeho průběhu (bohužel pouze občas :-( „napnutá“ a necourá za tělem a tudíž do jazyku toho moc nejde. Na začátku oblouku si tlak do jazyků neuvědomuju a dost možná to bude podobný jako s těma kotníkama – třeba tam je, ale člověk to neřeší. Nějaké průměrné hodnoty z tlakoměrů borců ve svěťáku by to chtělo sehnat. Teda až na léto, teď by se mělo spíš lyžovat…

14.02.2012 03:43:45 #34 

mski muž

>> #24, Vojta21, 13. 02. 2012 19:33:22 Ahoj Vojto a mnozi dalsi spolulyznici.. Omlouvam se dodatecne za to, ze jsem svym vstupem pod identitou Holtom narusil do te doby plynuly tok myslenek, rad a spekulaci v tebou zalozenem vlakne.

No a co se jiz stalo a neda se jen tak lehce „odparat“, (pokud budes nalehat, mou zminene vstupy promptne vymazu), jako nahradu za „poskozeni“ ti zde mohu nabidnout par rad z me klavesnice.

Pokud ani o ty nebudes stat, dej vedet a vymazu i tuto mou aktivitu..

Jak videt z tveho 3. videa nejake zmeny k lepsimu se jiz daji postrehnout. Ale jeste nez se dostanu ke konkretnejsimu, rad bych zde vyjadril uznani mnohym zde prispivajicim jako napriklad vasek2, Totamas, Harry, HonzA, Martin 47…, za mnohe podnetne a z meho hlediska uzitecne rady. Ponekud nespravne, byt vtipne napsane bych hodnotil pripominky Ivana ktery jiz v uvodu na jizdu c.1 pise..:

"Všimni si také na 0:20 (v1), jak přisedáš zadkem dovnitř oblouku (pak nemáš být moc vzadu!) a nijak tím nepomáháš zatáčení lyží.

no, tam je Ivane, druha za sebou jdouci tereni vlna a zrovna ve vterine 0:20 se Vojta ocita na vrcholu,teto konvexni vlny. Tim prisednutnutim jak pises, Vojta pouze pekne reagoval a vlnu takzvane „vtahnul“ pod sebe aby predesel pripadnemu vykopnuti.. To by se v te (male) rychlosti patrne nestalo, ale to Vojtovy na jizde na bodech neubira..

A jeste bych rad, kdyz se zde opet po male prestavce vyhrivani svych starych kosti pred chatrci na plazi Pacifiu rozepisuji, podekoval ale spise poblahopral k osvicenemu rozhodnuti nahradit zvyklost palec nahoru, palec dolu a tim vzniklou Auru, za daleko jednodussi a smysluplnejsi hodnotu poctu prispevku! Chlapci v redakci: ode me palec nahoru!

Pises Vojto ze jsi z popisu prace s kotniky od Ondry nebyl moc moudry..no, v tom urcite i soude ze zdejsich cetnych reakci nebudes sam.. , samostatny prispevek, abych zde nepletl opravdu pate pres 9. se na toto tema pokusim napsat v samostatnem vlakne pro to stvorenem.. O „kotnicich nebo bez?“

Ted tedy jiz k tve 3. jizde.. pises ze v 8. vterine klipu mas mirny problem s levym kolenem.. Ja jsem postrehl pouze problem v 9. az 10 vterine a to jak ti tam v zahajeni oblouku doprava leve koleno „zavoblovalo“­..(omlouvam se pritomnym cestinarum za przneni jazyka ceskeho).., No tam jsi v prechodu nedocilil vcas presmerovani a vyrovnani sil a tak ti to pod narustajicim tlakem, to leve koleno,(visuelne spjato), nezvladlo.. practice makes perfect!.

A opravdu, dusledne predsouvani a tim i zasouvani vnitrni a s tim spojeny mirny tlak do jazyku vnitrni ale nikoliv vnejsi,ti bude ku prospechu.

Rady Ondreje Novaka jen dokazuji ze je vedle jak ta jedle a narazil zde na tvrdy nesouhlas z rad mnohych amateru kteri si narozdil od nej nechali v minulosti poradit, vyzkouseli a odnesli si mnoho uzitecneho, cimz je jejich lyzovani a pohoda z nej stavi do az neuveritelne vyhody, pomyslis-li ze Ondra je vrchnim skolitelem APULu, vrcholne organizace profi instruktoru v CR a dokonce oficielni redaktor casopisu SNOW, kde sve perly mimo jine uverejnuje. Bohuzel sirenim svych nazoru, a k tomu jeste za uplatu, dela pravy opak osvety a cestu k poznani a efektivnimu lyzovani blokuje. Populisticke clanky o navsteve nocniho slalomu SP ve Schladminku a jeho srovnani s fotbalem by mu sice sly, ale ma skromna rada by znela: Ondro drz se podobneho stylu a jeste lepe, prejdi do fotbaloveho prostredi, tam by ti to urcite se salou Banik kolem krku sluselo lepe…

Skol, M.

jen mrtva ryba plave s proudem...

14.02.2012 08:15:53 #35 

Gravedigger

parkrat tu padla otazka, jak teda vlastne dostatecne zatizit v oblouku vnejsi lyzi. kloudna odpoved ale neprisla. neni se co divit. jednak je to dovednost, kterou ovlada mizive procento lyzarske verejnosti a za druhe nejaky popis slovy stejne moc nepomuze. ja bych doporucil zahajit trenink spravneho prenaseni vahy uz na suchu. stoupnut si pred zrcadlo (treba i v lyzacich) a ve sjezdovem postoji pomalu prenaset vahu z jednenohy na druhou az do zvednuti odlehcene nohy, pozorovat se pri tom v zrcadle a premyslet nad tim, kam se pohybuje teziste, ramena, jake vznikaji uhly mezi jednotlivymi segmenty tela. takto ziskane zkusenosti bych v dalsim kroku prevedl do jjizdy po hranach na hodne mirnem svahu (oblouky radeji delsi nez kratsi, ruce radeji dale od tela, jako pri chuzi po kladine, nez spustene podel boku).

14.02.2012 10:04:52 #36 

Ičes

>> #24, Vojta21, 13. 02. 2012 19:33:22

Vrátim sa k Tvojej tretej ukážke jazdy (už po korekcii zaťaženia vnútornej-vonkajšej lyže). Rozmýšľal som, čo mi nesedí na inak dobre zasadených oblúkoch a po rozfázovaní pohybu dávam za pravdu Tomatášovi: „Vojta má po přechodu, vytvoření rozsahu a tedy po najetí do spádnice nakročeno k tomu, aby začal dál vznikat (a byl následně při dalším přechodu využit) velký tlak do lyží a zkrátil se tak v důsledku rádius oblouku. Tuto šanci ovšem do jisté míry Vojta promarňuje. Uměl bych si tedy představit, že teprve zde při dané rychlosti začne Vojta více používat onu radu „tlač vnější dopředu“, dodal bych za sebe: případně vnitřní zpět či kombinaci.“

https://picasaweb.google.com/…03551452/031?…

Strata tlaku v poslednej fáze oblúku, zapríčinená pokrčením vonkajšej nohy (absorbovanie tlaku) potom vedie k deformovaniu celkového postoja vo výjazde (porovnaj rovinu kolien, panvy a ramien, výpomocný pohyb vnútorného ramena prechodovej fáze medzi oblúkmi). Pohyb ramena pomáha prechodu lyží do ďalšieho oblúku, zrýchlenie a následné zahájenie ďalšieho oblúka. Je to zrejmé najmä na strmšej časti zjazdovky (0:31, 0:34), v spodnej časti je pohyb vrchnej časti tela pokojnejší.

https://picasaweb.google.com/…51452/031_32?…

https://picasaweb.google.com/…03551452/034?…

Riešenie a odstránenie problému je v dôslednom ukončení oblúku bez krčenia vonkajšej nohy, využitie vytvorenej sily na rýchly prechod v prechodovej fáze medzi oblúkmi

NaSvah!

Cielene sa prepracovávam k lepšiemu štartovému číslu

14.02.2012 10:28:42 #37 

Harry žena

>> #33, vašek2, 13. 02. 2012 22:48:59

>> #36, Ičes, 14. 02. 2012 10:04:52

Dobre postrehy chlapi.

Icesko,mas pravdu,to co neodrobi spravne technicky nohami,tak sa snazi vrchom tela.A to nie je spravne.

Vojta21 ,vrch tela by mal byt fixovany,bez zbytocnych rotacii.

Velmi dumaj nad lyzovanim cez bedrove klby,tam mas rezervy,stale mysli na vonkajsiu.Jej spravna praca je zaklad,z nej vyplyvaju niektore Tvoje chyby.

caute Harry.

>> #34, mski, 14. 02. 2012 03:43:45

Milane,az mi srdce zaplesa ked vidim ze zas prispel Mski,co zostavam bukvica?

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

14.02.2012 11:01:24 #38 

Ičes

>> #13, Ondřej Novák – SNOW, 12. 02. 2012 14:30:01

Spätne klobúk dole za dobré oko…

14.02.2012 11:15:12 #39 

Vojta21 muž

>> #34, mski, 14. 02. 2012 03:43:45

Jsem vděčný za každý váš příspěvek, děkuji. Přiznávám se, že vstup pod identitou Holtom jsem nepochopil, rozhodně jsem to nebral jako nějaké „poškození mé osoby“, šlo mi jen o přehlednost vlákna, no už vím o co šlo :-).

>> #36, Ičes, 14. 02. 2012 10:04:52

Děkuji za opravdu zajímavý postřeh. Pro přechod do nového oblouku se musí tlak na vnější lyži „povolit“ abych mohl přehranit, ale chápu to tak, že u mě k tomu dochází dříve než by mělo??

>> #37, Harry, 14. 02. 2012 10:28:42

Prosím tě, jsem asi trochu nechápavý, ale co myslíš „lyzovanim cez bedrove klby“? V čem mám rezervy, co bych měl dělat jinak?

Never Stop Exploring

14.02.2012 11:26:32 #40 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #22, HonzA_, 13. 02. 2012 18:32:06

Honzo, odpovím ti otázkou stejně blbou, jako byla ta tvoje.

Tlačíš v průběhu oblouku vnější lyži dopředu, nebo si to jen myslíš?

Pokud opravdu tlačíš, tlač usilovně, bude z tebe dobrý telemarkista :-)

www.skiwithme.cz

14.02.2012 11:50:26 #41 

Ondřej Novák - SNOW muž

No vida,

stačilo pár příspěvků a z kontaktu s jazykem boty je tlak do jazyků, z dlouhé nohy je napnutá, atd.

Musím stoprocentně souhlasit s tím, že při napnuté noze nelze udržet kontakt s jazykem boty. Proto taky nikdo z dobrých jezdců nohu nenapíná, ale pouze se ji snaží udržet „dlouhou“, což ovšem neznamená propnutou. Na propnuté /napnuté noze se fakt lyžovat nedá (možná v Austrálii, proto asi mají australští sjezdaři takové výsledky, samozřejmě vyjma A.J.Bear. Ale tomu ještě zaplaťpánbůh neradil mski.) Propnutá noha znamená napnutý kotník, koleno, omezení možnosti reagovat na terénní nerovnosti, totální ztrátu jemné motoriky a rychlé reakce. Cíleně krčit vnější nohu, nebo dokonce lámat koleno vpřed a dovnitř, viset v botách, nebo dokonce tlačit do jazyků bot je samozřejmě nesmysl. Ale napínat cíleně nohu, nebo dokonce ukončovat race oblouky záklonem, nebo dokonce tlakem do zadní části boty? To už se pak nedivím, že musíte rychle posouvat při přehranění vnější lyži dopředu ;-)

No chlapci, viel glück…

Ještě že Milane nepublikuješ všechny své „rady“ v tištěném periodiku. Pošlu ti na pláž čumkartu z Baníku. Ale sorry, nebude to efektivně, jen normální poštou.

ps: stále čekám na termín závodu, který by se ti Milane hodil. Míč je na tvé straně, navrhoval jsem duben. Nebo jsi zjistil, že nemáš padesát na prohru?

www.skiwithme.cz

14.02.2012 12:10:55 #42 

vašek2

>> #41, Ondřej Novák – SNOW, 14. 02. 2012 11:50:26

První půlku příspěvku vůbec nedávám. Snad je všem diskutérům jasnej rozdíl mezi napnutou a „napnutou“ a tahat se o to je přeci zbytná taškařice…

14.02.2012 13:08:24 #43 

mski muž

Chlapce!

Cti pozorne! Tim myslim cti pozorne co pisi ostatni.. Nikdo nikdy zde na diskuzi Snow netvrdil ze se vnejsi noha da propnout do primky! To Mozna pouze v letech na lyzich nalehly maximalne dopredu a ve Vecku..

Tak prosimte nezapleveluj! Myslim ze nedelas dustojnou reklamu ani sobe ani sve profesi!

A neboj, s temi zavody dam vcas vedet. Tento duben to ale urcite nebude.. Mozna ten dalsi.. Skol,M.

14.02.2012 13:17:34 #44 

Ičes

>> #39, Vojta21, 14. 02. 2012 11:15:12

áno; potom to musíš dotiahnuť tým pohybom tela…

14.02.2012 13:34:12 #45 

mski muž

>> #39, Vojta21, 14. 02. 2012 11:15:12

Tak to jsem rad ze nemusim mazat.. mazu ze zasady nerad!

A predbehnu tady v odpovedi Harryho i Icesa, snad mi chalani prepaci, musi prez den zarabat a nebo se vozit na lyzich..

Z toho jak se Vojto ptas tak citim ze ti stale jeste neni mnoho jasneho.. A co si vybrat z te prehrsle ruznorodych informaci, obvzlast kdyz trolove jako Ondra a precti si jeste jednou jako perlicku dne #34 od Gravediggra, ktery radi aby jsi pred zrcadlem preslapoval a zamyslel se nad tim co to dela.. (asi tim myslel tak jak sam demonstruje ve svem zakrslem postoji na svem Avataru)

Vojto, ano je dobre povolit tlak na vnejsi ale ty to nedelas priliz brzo.. jde o to ze to delas z malo a ne z optimalne zahranene lyze a to ze vnejsi vyrazne zaostava za vnejsi je jednim z faktoru..

A v cem mas rezervy a co by jsi mel delat jinak?

Zacal bych s pomalou jizdou a v ruznych cvicich preprogramovat tvoje zazite pohyby kterymi provadis hraneni a zataceni lyzi..

Jednim z hlavnich prvku a zaroven viceregulacnim je jiz zminene srovnavani vnejsi s vnitrni. Nejde o to Vojto jak zde dokolecka dogmaticky omila ve sve vlastni neschopnosti pochopit Ondra, ze by si snad vnejsi predjel vnitrni az do pozice telemarku.. to je stejna absurdita jako zminene propinani vnejsi! Nicmene o ten pohyb je treba od pocatku do konce oblouku usilovat! Dale se pokus hraneni bez angazma kolena, nesnaz se ani o zataceni chodidla nebo v kotnicich, primarni impulz i pohyb vychazi z kombinace celkoveho naklopeni tela pri soucasnem odklanenim trupu i s panvi. Neres jestli budes mit vice vahu na vnejsi nebo vnitrni. Zkus zkloubit tyto shora popsane prvky dohromady a uvidis jak se ti to vse zjednodussi a jak budes pozitivne prekvapen s vysledkem.

Tak nejak si myslim ze to myslel Harry s tim lyzovanim cez bedrove klby.. Skol, M.

14.02.2012 14:22:25 #46 

Másin muž

Vojto, Tady začni číst předposlední odstavec, pak to pár týdnů zkoušej a uvidíš že všechno začne docvakávat.

Aspoň u mě to tak bylo, i když si to zkouším už skoro rok, pořád je třeba upevňovat v hlavě i na svahu, zdaleka to pořád není podle mýho gusta.

Usilovat o zmíněné pohyby a uvědomit si primární impulz zatáčení je hrozně důležitý. Rozpitvat se potom dá kdeco, když se ale nezačne od základů, vždycky to bude trvat mnohem dýl a budeš se spíš trápit.

Tak mě napadlo, že bych asi zas měl něco natočit abych viděl jak na tom pořád stojim jako vocas a začal víc cvičit a míň „jezdit“ (rozuměj vozit se a zažívat si kraviny). Ale to je pořád dokola, nepovoz se blbě na SG, když je ten svah tak krásnej a volnej viď. :-)

14.02.2012 15:22:45 #47 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #42, vašek2, 14. 02. 2012 12:10:55 >> #45, mski, 14. 02. 2012 13:34:12

Vojta: Myslel jsem, že je snahou udržet vnější nohu co nejvíce napnutou, tedy že se bude spíše dotýkat zadní části komínu boty.

Vašku , Milane. Jsem rád, že je to všem diskutérům jasné. Takže se omlouvám za trolování. Nicméně z Vojtovy věty mi nepřijde, že by to bylo až tak jasné úplně všem…

>> #45, mski, 14. 02. 2012 13:34:12

Ve své vlastní neschopnosti přemýšlet o tom co čte si Milan neuvědomil, že nejde o telemarkování, ale o to, že tlačení vnější lyže vpřed v průběhu oblouku je stejná absurdita, jako ukončení oblouku záklonem. Srovnávání vnější a vnitřní je perfektní, nicméně nic nového pod sluncem. A je proveditelné pohybem vnitřní nohy vzad, nikoliv vnější nohy vpřed (ps: s kombinací obou pohybů pokud se jedná již o průběh oblouku také nesouhlasím).

Nezbývá tedy, než opět doporučit, a opět zcela zdarma, abys četl, přemýšlel a pak teprve psal. Ale ono to jde pouze „bez záště a hany“ , což ti je cizí..

www.skiwithme.cz

14.02.2012 16:12:18 #49 

Martin47 muž

>> #45, mski, 14. 02. 2012 13:34:12

Milane, co by se muselo stát, aby si začal příspěvky psát jako slušný člověk? V tomhle ohledu bys mohl brát z fleku od Ondry hodiny a věř, že by ti to prospělo.

14.02.2012 18:59:23 #52 

claid

>> #47, Ondřej Novák – SNOW, 14. 02. 2012 15:22:45 chtělo by aby se znalí domluvili a nedělali nám neznalým v tom bordel.. :-) včera jsem si přečetl zde diskuzi a dnes jsem pilně na sjezdovce propínal a tlačil vnější dopředu a do jazyku lyžáků a vnitřní stahoval zpět.. výsledek? super! moje lyžování udělalo fakt skok dopředu.. cestou domů si říkám – musím je na snow pochválit, že jsou ochotni věnovat čas a snahu poradit.. tak si sednu k PC, že to napíšu a co se nedovím? že předsouvat a propínat vnejší je blbost.. tak fakt nevím a co asi Vojta? ten ví?

14.02.2012 19:28:15 #53 

HonzA_ muž

>> #40, Ondřej Novák – SNOW, 14. 02. 2012 11:26:32

Ondřeji, mrzí mně že si myslíš že má otázka je blbá. Ptal jsem se tě na to naprosto vážně a bez jakékoliv ironie. Prostě by mně zajímalo jestli jsi to zkusil a toto je tvá zkušenost a nebo jestli si to jen myslíš. To je vše.

BTW – i prosté zasouvání vnitřní bude mít IMHO za následek vysunutí vnější. Nedokážu si dost dobře představit jak by to šlo bez toho.

Na propnuté noze bych vážně lyžovat nechtěl a myslím si že ve správných a správně zapnutých botách to snad ani nejde. Budu to muset někdy, čistě ze zvědavosti, zkusit.

Myslím že pro to, co popisuješ termínem „dlouhá noha“, se obvykle používá zažitý termín „pružně napnutá“. Který právě popisuje stav, kdy je noha maximálně napnutá, ale současně je ještě umožněná práce v kloubech, atd.

14.02.2012 19:39:11 #54 

Aldátor muž

...taky bych se povozil,ale jak na to?

14.02.2012 20:34:24 #55 

Tom007 muž

>> #52, claid, 14. 02. 2012 18:59:23 Tak to jsme dva. Bohužel se asi nikdy nedozvíme, kdo má ten správný patent na lyžování. Příště možná vyzkouším do pravého oblouku vnitřní dopředu a u levého dozadu. Nerad se nabourávám do této diskuze, ale tohle dohadování je opravdu pro někoho (např. mne) hodně matoucí. Pokud se chce člověk zlepšit, musí takhle filtrovat koho brát vážně a koho ne… .

14.02.2012 21:03:58 #56 

HonzA_ muž

>> #55, Tom007, 14. 02. 2012 20:34:24

„Pokud se chce člověk zlepšit, musí takhle filtrovat koho brát vážně a koho ne… .“

Ano. Jako ostatně u všeho v životě.

14.02.2012 21:04:09 #57 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #53, HonzA_, 14. 02. 2012 19:28:15

Honzo, upřímně se omlouvám, špatně jsem tvoji otázku pochopil a díky některým jsem už permanentně nastartovaný.

Takže jsem to zkoušel, hodně jsme tady o tom loni debatovali i v souvislosti s nějakými materiály z US a došel jsem k tomu, k čemu jsem došel. Během oblouku s vnější lyží cíleně pohybovat dopředu nejde a pokud to uděláš, začneš postupně tlačit lýtkem do komínu boty, o což, jsem pochopil, někteří diskutéři zde asi cíleně usilují jako o vrcholnou race techniku.

Zatáhnout vnitřní není to samé jako předsouvat vnější. Když zatahuji vnitřní, s vnější nikam nepohybuji. To že se vnější předsouvá oproti vnitřní je jasné, ale to není mnou vyvolaný pohyb, nýbrž pouze důsledek pohybu vnitřní vzad.

Pružně napnutá je přesně ten správný termín. Ale z dotazů a reakcí některých diskutérů si nejsem jist, zda to tak všichni chápou. Pokud ano, omlouvám se. Ale pokud claid napíše: dnes jsem pilně na sjezdovce propínal a tlačil vnější dopředu a do jazyku lyžáků , nezdá se mi, že by věděl co je dlouhá, pružně napnutá noha.

Díky, zdraví O.

www.skiwithme.cz

14.02.2012 21:08:07 #58 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #55, Tom007, 14. 02. 2012 20:34:24

Je to pořád dolů, doprava a doleva. Zbytek musíte profiltrovat. Ale jinak doporučuji (a to zcela zdarma) poslouchat mski. Je tu nejchytřejší ;-).

www.skiwithme.cz

14.02.2012 21:23:26 #59 

Tom007 muž

14.02.2012 21:30:01 #60 

claid

>> #57, Ondřej Novák – SNOW, 14. 02. 2012 21:04:09 zkusím ještě odpovědět.. pod termínem „proplá“ vnější noha jsem pochopil: opřít se do ní, tlačit do jazyku boty a tím že se jí v „rámci možností“ (rychlosti, oblouku, sněhu, terénu, schopností)snažím mít co nejvíc narovnanou (že by – pružně napnutá noha)dostanu se níž, udělám oblouk o menším poloměru a celkově zrychlení jízdy za větší stability.. prostě se mi fakt jelo líp a jsem rád za tuhle radu!! určitě jsem to nepochopil tak, že noha musí být proplá v koleni, to si taky myslím, že nejde.. :-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy