Rozbor videa - Vojta21 (strana: 6)
02.01.2013 15:44:20 #151
>> #150, ˘Ö˘Krab, 02. 01. 2013 14:18:58
To by bylo dobrý, kdyby sis vzpomněl, protože v dopise je jen toto: „GOLF“ (plynulý tah obou holí dovnitř oblouku). To mi nic neříká. Tedy jestli stojí za to to hledat…
I.
02.01.2013 16:16:43 #152
>> #151, CzechSkier, 02. 01. 2013 15:44:20
Podle popisu mi to připadá jako cvik, který kdysi na trenéráku dvojce rád nabízel Filip Marek. Třeba si vzpomeneš? Ale dohledávat nic nebudu, nemám teď moc času.
02.01.2013 20:57:35 #153
Myslím, že jsem to viděl na nějaké upoutávce k Musilově videu
„Škola carvingu“ (2003).
Velmi podobný cvik je údajně (sekundární zdroj) popsán
v Musil,Reichert (2007):Lyžování od začátků k dokonalosti pod
názvem „Kladivář“:
Lyžař představuje atleta kladiváře při odhodu kladiva. Ruce jsou spojené,
při zahájení oblouku jsou obě paže na vnější straně a v oblouku je
táhneme směrem dopředu. Je možné velké přiklonění pánve ke svahu.
02.01.2013 21:51:57 #154
No to mi ovšem potvrzuje moji původní obavu, když jsem si přečetl název Golf, protože golfový úder je rotační záležitost a řekl bych, že biomechanicky má s kladivem hodně společného. Dokonce jsem na toto spojení přišel sám, když jsem trénoval odpaly… To by se asi hodilo na výcvik funcarvingu možná. Výše citovaný autor by to asi i potvrzoval…
I.
02.01.2013 22:48:02 #155
>> #154, CzechSkier, 02. 01. 2013 21:51:57
Vím, že to působí jako protimluv, léčit rotaci rotací. Ale mám za to,
že by to, v tomto konkrétním případě, pomohlo, protože
jde o naprosto jiné pohybové a sekvenční schéma, než jaké Vojta obvykle
používá, přitom poskládané z jemu veskrze důvěrně známých prvků.
Při mnou doporučeném cviku je oblouk zahajován ve výrazné protirotaci
(obě ruce vně oblouku), do oblouku jde přes lyže nejdříve pánev, až po
ní ramena.
Edit: Zároveň se na spojených rukách dobře kontroluje, že nedochází
k přerotování do oblouku – pohyb je před přehraněním ukončen
v neutrální poloze. Veškerá rotace se tedy odehrává pohybem mezi
výraznou protirotací a neutrální polohou.
Vojta v současnosti lyžuje jaksi „celým tělem najednou“ (chybí mu separace na nohy+pánev+trup), možná bych tipoval právě na vliv funových škol, u nás druhdy tolik populárních. Svým stádiem vývoje se trochu podobá vzrostlejším dětem a dospělým, kteří se sami učí lyžovat na carvových lyžích, ale už jim k tomu nepomáhá bezprostřední motorické zkoumání a učení malých dětí.
A má svůj „blok“ dost dobře zažitý, jede velmi stabilně, odchylky přičítám na vrub pouze situačním řešením povrchu. Je patrné, že už má něco/hodně nalyžováno. Než analytická (postupná) změna jednotlivých prvků, přijde mi účinnější zkusit celostní „napodobovací“ metodu naprosto odlišného celku, třeba se chytí a bude to mít „zadarmo“.
Jakmile jeho tělo a nervy zjistí, že zatáčet se dá i jinak – ne snad, že by to nevěděl, jen na to, při pilování svého osobního „stylu“ jaksi pozapomněl – může se začít bavit jízdou po jedné, pozadu, pícháním holí … čím ho napadne. Ale chce to nějaký výrazný komplexní impuls. Tedy a) zkusit „upgradovat“ stávající styl a dojíždět/začínat v neutrální poloze b) zkusit něco úplně jiného, např. zmíněný golf/kladivo.
Ale třeba jsem vedle jak ta jedle (jako již mnohokrát) a opravdu je jedinou možností začít rozebírat a pilovat jednotlivé cviky a prvky zvlášť a pak se je pokusit poskládat do nového celku nebo začlenit do stávajícího.
03.01.2013 08:04:18 #156
>> #137, CzechSkier, 01. 01. 2013 11:50:42
súhlas včetne cvičení…
>> #155, ˘Ö˘Krab, 02. 01. 2013 22:48:02
Tiež by som mal obavu korigovať rotovanie tela do oblúku protirotáciou: dôležité pre Vojtu je uvedomiť si, že oblúk nie je vytváraný pohybom trupu, ale nôh resp. systému panva – členky; ale to už s uvedeného príspevku Ivana jasne vyplýva.
03.01.2013 09:28:47 #157
>> #155, ˘Ö˘Krab, 02. 01. 2013 22:48:02
No nevím, přijde mi to hodně složitá konstrukce. Ten cvik mi přijde divnej. Dokonce mne nenepadá, k čemu vůbec by mohl být dobrý. Ani nebrání špatnému pohybu ani se mi nezdá, že by naváděl na správný…
Ale možná je to tím, že ho neznám.
I.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.