Lusti CCT Wide (strana: 2)
06.11.2012 22:05:16 #31
>> #29, MPS, 06. 11. 2012 15:59:18
Uvažuju o nich (edit: Head Peak 78) jako o pohodových lyžích na rozježděnou sjezdovku a sem tam i nějaký ten výjezd mimo. Na zahr. lyžařských fórech (epicski.com, freeride.se aj.) měly docela dobré hodnocení.
07.11.2012 20:59:34 #33
>> #30, petras, 06. 11. 2012 21:11:09
Contacty jsou takovej průměr,lyže který jsem ti napsal předtim jsou lepší.
07.11.2012 21:08:05 #34
>> #31, fischerbl, 06. 11. 2012 22:05:16
Pohodlný jsou,maj ale dost mizerný vedení a držení na hraně v oblouku.Jízda mimo sjezdovku na nich určitě nebude žádný potěšení(to ale kvůli šířce).
07.11.2012 23:41:19 #35
>> #34, MPS, 07. 11. 2012 21:08:05
Díky za postřehy, nechám to ještě uležet, mám je zamluvený do soboty.
13.12.2012 13:35:38 #37
Tak teď jsme vola do LUSTU a opravdu špička nahoru nevyhazuje.Jsme jelito, že jsemsi to neuvěřil u dodavatele předem. Sice se zdá, jakoby vyhazovala, ale omyl. Ona tam je pružina, která vertikálně vymezuje ("automaticky) proměnlivou výšku podpadku lyžáků. No nic, musím se uitěšovat tím, že mám super vázání, které mě snad přežije.
13.12.2012 14:04:15 #38
>> #36, koudak, 13. 12. 2012 13:18:41
A z jakého důvodu by měla ta špička vyhazovat nahoru ??? Ty lyžuješ pozpátku ???
13.12.2012 14:39:04 #39
>> #38, korsičan, 13. 12. 2012 14:04:15
při mých
držkopádech si dovedu předtavit situci, kdy bychtuto vlastnost využil.
Navíc, chci používat skialp boty, které mají hodně vysokou špičku,
takže tam bych to taky využil. Ale třeba ty boty co vázka půjdou i bez
vyhazování.
13.12.2012 16:31:33 #40
Tak jsem to šel zkusit a botu sem vyškubnul ze špičky směrem nahoru rukama, kaže i kdyby měla pružina sloužit jen k vymezení,každopádně je schopna v extrému povolit tak že bota vyletí.
13.12.2012 17:16:48 #41
>> #40, MPS, 13. 12. 2012 16:31:33
Pozor na to, že „vypínat“ či hovorově „vyhazovat“ není totéž jako botu „uvolnit“. Vypínání nastává v obou definovaných osách (vypínací momenty Mz a My), v nichž je vázání konstrukčně uzpůsobeno fungovat se změřitelnými a nastavitelnými hodnotami podle ISO/DIN. Kdežto uvolnění ve smyslu osy zbývající, tedy špička vázání směrem vzhůru, není předmětem normované funkce na úrovni uvedených. Tvar držáku („čelisti“) boty a určitá elasticita uchycení sice umožní, aby se bota pod tlakem vypáčila či vyvlékla, ale je to jenom jakási doplňková funkce.
Přesněji řečeno je to tak u běžných dvoudílných vázání (špička + automat). Vícesměrové vypínání vykazovala vázání desková. Kdysi dávno i některé špičky, u nás se např. taková prodávala v 60. letech – otáčela se na jednoduchém kloubu a utažením šroubu se tlakem zkracovala vnitřní pružina, víc tlačila na kloub a držela pevněji. Primitivní a v praxi neosvědčené. To ovšem ještě byly měkké a nízké kožené boty. Definitivně tuto snahu zabily pevné a vzadu vysoké boty plastové. Ty už vytvářely takovou páku, že je jednoduchá špička mechanicky povolující nahoru neměla šanci udržet.
Sofistikovaně mechanicky s pomocí zcela oddělené funkce a pružiny se to pokusila vyřešit německá Geze počátkem 80. let. Jenže SE 3 bylo velké, těžké a hlavně stálo jako špičkové závodní lyže. Takže neúspěch. V rámci únosné ceny a stávající normy tak máme to, co máme.
Jinak logiku to samozřejmě má, pády dozadu s přisednutím a na bok jsou obávaným scénářem poranění ACL (tzv. phantom foot).
13.12.2012 18:10:33 #42
>> #41, ivan, 13. 12. 2012 17:16:48
Tak pokud dojde k tomu, že někdo padne dozadu a ještě si přisedne, tak je chyba pouze na jeho straně. Má blbě seřízené vázání, protože pokud by ho měl dobře, tak ten tlak boty na vázko při přisedání mu musí patu vyhodit do boku. Při dosedání na bok zase vylétá špička do strany.
Tento pád je jedním z mých „oblíbených“ a z vázání vylétám dávno před dosednutím na sníh. Stačí si nechat třeba u Vancla vázání za pár korun seřídit na mašině.
13.12.2012 19:13:37 #43
>> #42, korsičan, 13. 12. 2012 18:10:33
Kdyby byl svět tak jednoduchý…
Kdyby to bylo, jak si myslíš, a všechno by za pár korun řešili Vancl-boys, pojmy jako phantom foot by nevznikly, nezabývaly by se tím největší kapacity oboru jako např. níže zmíněný Ettlinger a nedostaly by se do odborné literatury, disertací a výzkumů.
Doporučuju trochu rešerší na google. Pojmy k dohledání: phantom foot, ettlinger, k tomu, jak ti vyhodí pata, nejlépe kneebinding a richard howell (i když jeho zásadní příspěvky k problematice byly před pár lety kvůli zatím prohranému soudu z epicski odstraněny, já to hlavní naštěstí mám včas stažené a uložené). Disertace klidně vynech, stačí lehčí četba.
13.12.2012 19:41:23 #44
>> #43, ivan, 13. 12. 2012 19:13:37
Kdyby byl svět tak jednoduchý …
Koukám, že jsi jedním ze zdejších alergiků na Vancl sport. Možná tě to překvapí, ale mě nějaký google, phantom foot atd vůbec nezajímají. To jsou podle mne kecy o ničem, aby bylo o čem psát. Je to jako ten příklad ohledně americké deklarace nezávislosti, která má pár stránek a manuálu o pěstování zelí v EU, která má těch stránek několik tisíc. Téma pro selský rozum na dvě věty, ale pro „odborníky“ na pár tisíc stránek. Pokud by tito lidé totiž nepopsali tisíce stránek, tak čím se budou živit ??? Vždy si vzpomenu, jak nás obyčejné „dělníky“ z čech školil ve Vídni největší expert firmy. Vystudoval asi 5 VŠ, školil na celém světě a partička z čech pro něj byla odpad. Teoreticky na tom byl opravdu velice dobře a dělal z nás akorát blbce. Tak jsem mu jednou s kolegou ze Zábřehu o polední přestávce přehodil na stanici dvě tlakové hadice a bylo po školení. Tato světová kapacita na to nepřišla ani do večera. A druhý den taky ne. Zato parta obyčejných z ČR se královsky bavila. Když pak druhý den před obědem přišel jeho nadřízený zkontrolovat, jak se nám to školení líbí, tak byl ten mistr světa na dně. A když mu před jejich očima Pepouš ty hadice opět přehodil do správné polohy a stanice opět ukazovala co měla, tak by se nejraději propadl hanbou do východního Německa. Od té doby se k nám už nikdy nechoval tak povýšeně a nedával najevo své „znalosti“. Kolikrát jouda, který vylezl ZŠ v 17 letech ze 3B má více praktických vědomostí, než doktor teoretik vlastnící 5 diplomů z VŠ.
Nevím jak pro tebe, ale pro mne jsou důležité pouze osobní zkušenosti a co píše nějaká „kapacita“ na google je pro mně nepodstatné. Pro mně je podstatné, že z dobře (u Vancla, a nemyslím si, že nejen u něj) seřízeného vázání pokaždé bezpečně vypadnu. Ještě se mi nestalo, že by mě zůstala lyže na noze. To se ovšem o jiných na sjezdovkách říct nedá. I ty jsi byl určitě svědkem, kdy se lyžař v kotrmelcích nemůže své ski zbavit.
Takže z mého „jednoduchého“ pohledu je věc vyřešena pečlivě nastaveným vázáním, což je naprostý základ a jak to řeší desítky odborníků na googlu opravdu netuším. Pouze předpokládám, že i tato elita odborníků vychází z dokonale seřízeného vázka. Jen na toto téma musí popsat tisíce stránek.
Ale třeba se pletu
13.12.2012 21:25:58 #45
>> #44, korsičan, 13. 12. 2012 19:41:23
Už dávno jsem měl neblahé tušení, že informace a vzdělání tíží a škodí. Není lépe být blbem?
A tak se opravdu těším, že v příštím životě budu „jouda, který vylezl ZŠ v 17 letech ze 3B“ (asi jsi myslel „třetí bé“) a budu mít o světě jasno a krásný život bez pochybností. Takový byl už kdysi dávno můj strýc Emil na jihočeské vsi, mám na co navazovat.
To by tak asi bylo maximum, kterým bych rozumně na post 43 měl reagovat. Zcela nekorektně, hnusně, elitářsky a zavrženíhodně řečeno (a snad citováno zpaměti dobře) „Never cast ye your pearls before swine“.
Ale na „Koukám, že jsi jedním ze zdejších alergiků na Vancl sport“ přece jenom zareagovat musím.
Hochu, jsi úplně vedle. S Radkovým tátou jsme společně pracovali u OS TZ ČO ČSTV ve Špindlu v 80. letech. Když Radek začínal s Montanou, obstarával jsem mu tlumočení na úvodní instruktáži Gaspara Kaisera z Montany. Toho pána z ciziny všichni napjatě poslouchali jako velkého guru a byli vděční za každou informaci, která tam padla. Dělal jsem pak pro Radka i další věci, detaily jsou naše obchodní záležitost. Od té doby si lyže dávám zásadně na Montanu (Pavel Šmíd, teď Vrchlabí).
Bože, jak komicky jsi vedle. Ale tvoje jednoduché kruhy ti rušit nebudu.
13.12.2012 22:09:25 #46
>> #45, ivan, 13. 12. 2012 21:25:58
, tak je třeba to
brát trochu s rezervou, ale jak zní staré pořekadlo, v jednoduchosti je
krása........
14.12.2012 09:11:01 #47
Pěkně se tu rozproudilo. Při podobných debatách se často dost bavím. Každopádně si myslím, že výzkum a praxe bez sebe nemohou býti, a to platí oboustranně. Jinak nastavení vypínacích sil, je hoodně o stylu jízdy a o terénu, ve kterém člověk lyžuje.
2 MPS. No vida, potěšující zpráva. Dík. Taky mi to nedalo a sundal jsme tu špičku. Pružina je dost dlouhá, aby umožnila UVOLNĚNÍ a doufám, že i uchycení mojich skiapů (ještě jsem to nemohl vyzkoušet). Jo a ano je pravda, že se u této pružiny nedá nastavit napružení.
19.12.2012 13:11:25 #48
Tak ozkoušeno. Boty mi do vázka jdou. Jen mě překvapilo, že mi v servisu v podstatě odmítli seřídit vypínací síly s tím, že gumová podrážky skialpových bot má strašně velký vliv na vypínací sílu a že by to nedokázali seřídit korektně. No je mi to divné… Budu si to asi mzuset nastavit sám s tím, že nastavím menší vypínací síly (7 – 7,5, vážím 80km, měřím 180 cm, jezdím celkem dobře) a když tak budu na sjezdovce dotahovat.
19.12.2012 17:59:00 #49
*>> #48, koudak, 19. 12. 2012 13:11:25, z pohledu servisu a vlastní dávné zkušenosti opravdu není větší adrenalin, než vzít si skialpovou botu s vibramem a napjatě čekat, co se stane ve sjezdovém vázku při pádu s lehčím přetížení špiček lyží v kombinaci s rotací, při které by měla povolit špička vázání do strany. Na seřizovačce fakt taková kombinace (vibram/sjezdové vázko) nemá co dělat. Za mlada jsem si stříhal z PE folie (z nějakých desek na spisy) provizorní obdélníčky, a když už jsem ve skialpech do sjezdového vázání musel, tak jsem je vždy položil na kluznou podložku na špici a pak teprva nácvakl botu. Byly to takové „jednorázovky“, které jsem vždy s vidinou toho pořádného „týdenního“ pádu rád obětoval.
19.12.2012 18:37:55 #50
>> #48, koudak, 19. 12. 2012 13:11:25
Až teraz mi udrelo do očí, že chceš používať skialpové boty do zjazdového viazania. Prešiel som znovu celé vlákno a uvedomil som si, že to spomínaš skoro v každom príspevku. Neviem, či ostatní boli rovnako nevšímaví ako ja, ale prvý na to upozornil až teraz skijan. Súhlasím s ním, že to vôbec nie je dobrý nápad, hlavne keď spomínaš „držkopády“ ako niečo dosť bežné. Skús si tú kombináciu ešte rozmyslieť, tvoje nohy ti budú vďačné.
19.12.2012 20:56:50 #51
Hm, vy mně děsíte. Doposud jsem netušil, že ten vibram dělá takovéto těžkosti. Boty jsem tedy tuto sezonu řešit nechtěl, ale asi budu muset. No když se nezadaří, tak tam střihnu nějakou tu PE folii. Plastika křížových vazů, není lakavou představou! Děkuji za upozornění!
19.12.2012 22:18:53 #52
>> #51, koudak, 19. 12. 2012 20:56:50
Naprostý souhlas s MMartinem. Osobně jsem vlákno zaregistroval u příspěvku 36, kde jsi chtěl vyhazování špičky nahoru. Proto jsem taky reagoval. Fakt, že chceš jezdit v tomto vázku na skialpech vážně není dobrý nápad.
Je to asi jako když manželce koupíš na nákupy do města Tatru 815.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.