jaky servis u novych lyzi??? (strana: 2)
18.03.2009 19:27:39 #31
(arsi, ) Nazdar pbosso.Uhly meriam pomocou sady ocelových planžiet na to určených.Sú tam nakalibrované hodnoty.Takže uhol si zistím v priebehu sekúnd.Sú aj digitálne merače odklonu.Ak ti servisák tvrdil,že sa to nedá zmerať,tak ťa buď šálil,alebo to nevie,alebo nechcel aby si to vedel ty:-)
18.03.2009 21:06:29 #32
(pbosso, kovwclkp@stonline.sk) Ahoj arsi. Nemohol by si tie planžety odfotiť a fotku sprístupniť? Myslím, že väčšina účastníkov tejto diskusie sú dostatoční šialenci a bude ich to zaujímať -mňa teda určite. A ešte k tým planžetám – je to tvoj „výrobok“ alebo sa to dá niekde kúpiť – ak áno, kde? P.S. Ideš na VL 2?
18.03.2009 21:23:34 #33
(arsi, ) Samozrejme,že to nie je môj výrobok.S takým sa mi nechce
naťahovať:-)Tak napríklad tu: http://www.tognar.com/…owboard.html si ich
nájdeš,máš tam uvedené aj uhly.Kupoval som za podstatne nižšiu cenu
z veľkoskladu.
Na VL2 určite neprídem.
19.03.2009 02:04:43 #34
(ivan, ) Desetinu nezměříš, půlstupeň ano. Jak píše arsi, existují šablony. Nejjednodušší na boční hranu (celé stupně) má Kunzmann, sadu planžet tuším Holmenkoll. Montana má hodně přesné měřidlo na boční hranu, ale stojí skoro 10 tisíc . S určitou nepřesností – spíš pro případy prvotního zjištění, kolik odklonu vlastně v které části hrany je – lze použít „šesticentimetrové“ pravidlo: když si něčím rovným (nejlépe radeko apod.) „prodloužíš“ odkloněnou hranu nad skluznici, ukáže ti ve vzdálenosti 6 cm (přesně 57,3 mm) od hrany počet milimetrů mezi tím radekem a skluznicí, kolik stupňů odklonu ta hrana má. Tedy 1 mm = 1 stupeň atd. Nejdokonalejší je zřejmě měřítko digitální, ale nevím o firmě s lyžařským vercajkem, která by je měla v nabídce. Možná nějaký specializovaný shop? Já pro svou praxi beru přesný úhel spíš jako výchozí orientační hodnotu. Když dělám na svých lyžích úhel z boku, je mi celkem fuk, jestli jsem přesně na 87, 86 nebo 85. Pevný vingl 85 je taky problém sehnat, např. Toko ho tuším ani nemá. Snoli ano, ale Ms. Seidl ho sem zase nedováží. Takže mám odhadem k 87 přilepené proužky, které skutečný úhel zvětšují. A světe div se, to desetitisícové měřidlo od Montany mi těch cca 85 (a je mi šumafuk, jestli 85 nebo třeba 85,2) potvrdilo. Od skluznice: na pilník dám vodítko s úhlem (používám takové primitivní plastové Swix, protože jsem na něj zvyklý a vždycky jsem jím dokázal udělat lyži, na níž se mi jezdilo dobře) a přejíždím lehce hranu, dokud pilník bere. Případné zvětšení odklonu na koncích lyže pak už udělám spíš pocitově: víc přitlačím na pilník nebo zmenším vzdálenost vodítka k hraně. A zase desetinu neřeším. Jak jsem už někam psal, takové broušení není soutěž o to, kdo nejdokonaleji dodrží daný úhel. Naopak když dělám zákazníkovi 87 (málokdy a jen jednou loni jsem dělal 86), jedu co nejpřesněji s příslušným vinglem. I jemu by bylo pro jízdu jedno, jestli má 86,9 nebo 87,2 (co já vím, jak úplně přesně se trefím?), ale kdyby si někdo s fixem kontroloval, ať to sedí.
19.03.2009 19:11:16 #35
(pbosso, kovwclkp@stonline.sk) Arsi, Ivan, ďakujem za odpovede. Konečne viem, ako taká mierka na odklon a podbrus vyzerá. Akurát ma šokovala cena, asi si ju v tomto živote nekúpim . Nuž čo, mal som počúvať pani učiteľku a rodičov a lepšie sa učiť. A poctivo pracovať, dnes som mohol vlastniť celé stredisko aj so servisom, ktorý by samozrejme mal aj mierky. Nuž komu neni rady… Ivan, ale skutočne položením radeka na hranu (styčná dĺžka max. 3 mm ) dokážeš odmerať uhol odklonu hrany? Asi sa o mňa prejavuje starecký tras, ale pri pokuse o meranie som nebol schopný dražť radeko tak, aby ležalo na hrane. A hlavne o to mi išlo – zistiť, ako to brúsil súdruh automati u Fischera (výpredajové AMC 73). Ak by som to vedel, potom už naozaj nepotrebujem ďalej bazírovať na nejakých desatinách stupňa. Inak, lyžujem dosť biedne (vraj pekne ale veľmi pomaly) ale najviac mi doteraz paslo brúsenie odklon 0,0 a podbrus 97stupňov. A to tie Fischery určite nemajú. Nedržia tak, ako držali staré.P.S. Ivan,viem, že ťa tu už niekto nabádal k natočeniu inštruktážneho videa-voskovanie, brúsenie – ja sa prihováram ťiež. Myslím, že ak by sa to vydalo ako súčasť samostatného čísla -testy lyží + video o správnej údržbe a nedajboh ešte aj škola lyžovania- mohla by to byť bomba.
16.01.2014 22:21:02 #36
>> #6, administrator, 12. 03. 2009 19:34:04
Ahoj Ivane,prosím zeptám se ohledně servisu nových lyží.Jak jsem četl v diskuzi,i před první jízdou novou skluznici také napustím voskem,doporučuješ i v tomto případě skluznici před voskováním kloudně vykartáčovat bronzovým kartáčem? Nebo až od dalších napouštěcích procedur?
A ještě jedna otázka ohledně čističů skluznice sjezdových lyží. Vím,že tyto produkty není vhodné používat často,pač vysušují skluznice.Víš o nějakém relativně šetrném čističi? Někteří lidé mi doporučovali od Swixu Glide wax cleaner(v černé plechovce),ale chci se zeptat tebe jako odborníka. A nebo používat jen metodu vyplavování voskem.
Možná na tato témata již proběhly diskuze,ale jsem tu nový a je toho tu mraky.
díky moc za odpovědi a rady. Dan
16.01.2014 22:50:05 #37
>> #36, danny.81, 16. 01. 2014 22:21:02
Ahoj.
- budou na to asi různé názory, zejména u nezávodních lyží bych to neřešil. Klonil bych se k tomu skluznici před 1. mazáním „otevřít“, neboť může být zaprášená, špinavá, zoxidovaná, ten povrchový sajrajt může být lehce spečený. Takže bych ji vzal hrubším fibertexem, ten bronz pak neuškodí. A pak voskovat, ideálně hned zatepla stáhnout kvůli vyčištění, pak voskovat znovu už normální cyklus. A klidně zopakovat ještě před prvním ježděním.
- uvádí se, že nejméně agresivní jsou citrusové, ale značky neznám. Alternativou by mohly být slupky od citrusů, pomeranč nebo grep. Ale ne loupat, nýbrž rozříznout, půlky vymačkat a pak tím, co zbyde, čistit.
Já vozím trochu klasického čističe jen na jaro na omytí topsheetů, případně pro případ, že bych někde najel do mastného svinstva. Ale kdy ho jsem naposledy dal na skluznici, nepamatuju.
Čištění voskem zatepla na rozdíl od chemie PE skluznice nevysušuje, nýbrž mastí. A lyže jedou tak dobře, kolik vosku v nich je. Takže každý cyklus vosku jim udělá dobře.
16.01.2014 23:12:43 #38
>> #37, ivan, 16. 01. 2014 22:50:05
Díky za rady.Přikláním se též k variantě čištění voskem.
27.01.2014 16:24:31 #40
>> #37, ivan, 16. 01. 2014 22:50:05
Ahoj, k tomu prvému bodu mam nejaké otázky … mam to chápať tak, že najprv prejsť sklznicu hrubším fibertexom a potom ešte bronzovým kartáčom? Nestačí len bronzový kartáč?
A k tomu voskovaniu a čisteniu zatepla… zatepla stiahnuť ten vosk klasickou škrabkou alebo kefou – nylon alebo bronz?
Ináč z iných vlakien … je naozaj taký veľký rozdiel medzi žehličkou a teplovzdušnou pištoľou pri voskovaní – t.j. žehlička je na tom až tak lepšie?
22.12.2022 11:11:29 #41
Není od věci oživit staré vlákno o přípravě lyží.
Přidám jedno doporučení https://www.instagram.com/…CmdfYz3IFc3/?…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.