Jak zúžit stopu v oblouku - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy Jak zúžit stopu v oblouku

Jak zúžit stopu v oblouku

27.01.2015 14:50:35 #1 

˘Ö˘Krab muž

Milan2 (Přeneseno z ‚Obláčku‘)

Prosím poraďte jak zúžit stopu v oblouku. Zahajuji oblouk co nejdříve v úzké stopě na vnější, ale v oblouku mi vnější trochu ujíždí do strany tak že se stopa rozšiřuje, což mi komplikuje větší rozsah a práci s uvolněním vnitřní nohy. Při zahájení dalšího oblouku to srovnám ale problém se opakuje. V nižších rozsazích paralelní holeně udržím ve větších ne. Díky všem.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

27.01.2015 15:18:28 #2 

PetrAT muž

Milane, příliš podléháš módním vlivům :-D

27.01.2015 15:52:58 #3 

CzechSkier

>> #1, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2015 14:50:35

No z toho co píšeš bych si tipnul, že problém bude spíš v tom, že neudržíš váhu na vnějěí a přisedáš si na vnitřní. Tím pádem se ti s odjetím vnější pochopitelně rozšíří stopa. Pokud ale není nějak extrémně široká, tak sama o sobě problémem není. To spíš ta vnitřní. Ale je to jen dohad…

I

www.juniorsports.cz

27.01.2015 16:01:17 #4 

Gravedigger

Milane, podivej se na svoji fotku v avataru a uvidis, ze mas vetsinu vahy na vnitrni. Ta je tim padem prohnuta a zataci, zatimco nezatizena a neprohnuta vnejsi jede rovne. Drahy lyzi se rozchazi. Nauc se spravne pocitit, jak moc mas vnitrni/vnejsi zatizenou, pak uz bude hracka to nadavkovat spravne. Zkousej treba dlouhe oblouky, ktere zahajis s vnitrni ve vzduchu a v prubehu oblouku ji poloz na snih, trochu zatiz a treba zase zvedni. Vyreseni problemu se zatizenim ti taky trochu srovne natoceni panve do lepsi pozice.

27.01.2015 16:06:02 #5 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, CzechSkier, 27. 01. 2015 15:52:58

Milana2 trochu znám, A) i B) i C) i D) i E) … všechny možnosti máš správně. Jak jinak.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

27.01.2015 16:48:36 #6 

HonzA_ muž

>> #5, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2015 16:06:02

Koukám že ta vnitřní je stále nedoléčená… Inu, co naděláš.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

27.01.2015 17:15:56 #7 

oblouk

To co se Milanovi2 děje je standardní potíž, kterou více-méně trpíme skoro všichni, vytrvale, dlouhodobě… Proč se mu děje to co popisuje jste vyhodnotili, chlapci, správně. Také Gravediggerova rada je v podstatě dobrá. Já mám na desítkách lidí odzkoušený dobře fungující návod, ve kterém už dávno nehovořím o tlaku do lyží (neumím totiž do lyží zatlačit). DOPORUČUJU:

1. přizvedni vnitřní bok, čímž:

• zatížíš víc vnější lyži
  • obě lyže se ti začnou naklápět do oblouku

2. v průběhu naklápění lyží a těla do oblouku

• začneš cítit rostoucí tlak hlavně z vnější lyže a lyže začnou zatáčet
  • je třeba, abys u vnitřní lyže v podstatě volně položené na podložce cítil, že krájíš malíkovou hranou
  • při naklápění těla do oblouku je třeba se v pase SOUČASNĚ zalamovat ven z oblouku (abys vyrovnával možné nerovnovážné pozice a nepadal na vnitřní nohu + reguloval tlak z vnější lyže)

3. chodidly a současně i pánví a rameny při tom jeď VOLANT – t.j. tlač vnější bok + lyži + vnější rameno dopředu + koukej do zatáčky kam chceš jet

Body 1. a 2. ti zajistí hlavně správnou distribuci tlaku z lyží do nohou a do těla, bod 3. tě spolehlivě uchrání před záklonem a pomalým provedením oblouku.

Nikde jsem to takto nečetl a neviděl, ale u se mnou jezdících lidí to spolehlivě funguje. Zkus to – eventuelně přijeď do Zásady :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

27.01.2015 18:59:52 #8 

˘Ö˘Krab muž

Ahoj Milane2,

nejdřív bych Ti doporučil – čistě pro odlehčení – přečíst si první stranu tohoto vlákna, ve kterém jsi také participoval.

HOnza už něco poradil, nechci se ho dotknout, ale je toho moc. Ostatně všechno už znáš a vyzkoušel jsi na sobě v minulosti a asi i v současnosti.

Přesto se něco nepovedlo, jsi ve slepé uličce. Chtělo by to návrat, návrat na dětskou loučku, k malým rychlostem, učení se, znovuobjevování. Lyžování je potřeba cítit, hrát si s ním, zkoušet. Začni aktivním překlápěním lyží v malé rychlosti, znovu objev všechny potřebné pohyby a odbourej ty přehnané a předčasné. Placka chyby neodpouští, ale ani netrestá. Rychlost a spěch je na ní nemaskují.

Zapomeň na to, jaké svahy a jakou rychlostí jezdíš, jaké náklony normálně děláš. Jen se klouzej po hranách, soustředěně a čistě, od prvního do posledního oblouku vlnovky. (Na širších lyžích je to řehole, ale také to jde, na užších pak jako když najdeš.)
Na placce placaté nic nedoženeš, neuspěcháš, nepřeženeš, ale budeš mít čas si uvědomit všechny zbytečné a neúčelné pohyby těžiště, které neodpovídají záběru a odezvě lyží. Jen se pár hodin klouzej, vypni nelyžařský svět a soustřeď se na sebe, na své reakce a pocit v lyžích. Hledej, co všechno musíš udělat, aby lyže čistě zatáčely po hranách, a co naopak dělat nemusíš. AŽ na to přijdeš, začne Ti to hranit a zatáčet jaksi samozřejmě a samo.
Pak teprve opatrně a zvolna přidávej po malých troškách přísady z HOnzova doporučení. Buď obezřetný, ať si ty vzácné oblouky nevyplašíš.

Závěrem, tuším HOnzovo, krédo:

„Nikdy nikdo nikoho lyžovat nenaučil, to se musí každý naučit sám.“

Abych nezapomněl i něco za sebe: Síla Tě provázej! :-P

˘Ö˘

27.01.2015 19:20:37 #9 

Harry žena

Jednoznacny problem s nedoslednym zatazenim vonkajsej nohy.Mozno nasadi obluk dobre,ale neustrazi si pocas neho zatazenie vnutornej.

Kreslit,jak hovoria viaceri,s abso­lutnym dorazom na zatazenie vonkajsej nohy pocas CELEHO obluku.Mozno ma Milan2 pocit,ze zatazuje dost,ale vlastne pocity su klamlive,vysledok nepusti.:}

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

27.01.2015 21:20:04 #11 

oblouk

>> #8, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2015 18:59:52

Prdlajs, není toho moc – je to v pořadí ve kterým to má dělat a nelze uvést jen to první, protože se bude muset postupně/současně soustřeďovat a cejtit to co popisuju dál. Pokud to bude dělat na modrý, kde nebude muset regulovat rychlost, půjde to. Jedinej problém, že když ho nikdo nevidí a neupozorní na podstatný v tu kterou chvíli, nepohne se dál. To je důvod, proč vyzývám ke styku :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

27.01.2015 22:06:41 #13 

HonzA_ muž

>> #9, Harry, 27. 01. 2015 19:20:37

„zatazenie“

Harry, myslel jsem že „zatížení“ je slovensky „zatiazenie“. Aby si Milan nemyslel že po něm chceš vnější nohu zatahovat, tam by mohlo dojít k velkým divočinám…

27.01.2015 23:08:35 #14 

ivan-ski

Zuzovat stopu nie je treba, Ligety ma tiez siroku stopu. Zle rozlozena vaha, tak ako v kazdom jednom videu co sa tu prebera.

Ad: „Nikdy nikdo nikoho lyžovat nenaučil, to se musí každý naučit sám.“

Alibisticke zvasty. Samozrejme ze su aj dobri treneri co lyzovat naucia. Skor je naivne si mysliet, ze k tomu pomoze daky 5-bodovy navod.

28.01.2015 06:18:55 #15 

HonzA_ muž

>> #14, ivan-ski, 27. 01. 2015 23:08:35

„Alibisticke zvasty. Samozrejme ze su aj dobri treneri co lyzovat naucia. Skor je naivne si mysliet, ze k tomu pomoze daky 5-bodovy navod.“

Ivane, čteš slova, ale nepochopils smysl. Nedávno na tom byl stejně u nás jeden chlap, který mluvil cosi o vině a házení kamenů.

Ta citace neznamená, že není potřeba nikoho dalšího aby ses lyžovat naučil. To znamená že stejně to nakonec jsi ty, kdo to musí pochopit a přijít na to jak to správně udělat. To za tebe nikdo neudělá.

28.01.2015 08:29:53 #16 

VojtěchV muž

>> #14, ivan-ski, 27. 01. 2015 23:08:35

Opakování je matka moudrosti, minule to zapadlo, tak to sem zkopíruju (vlákno Alpine Ski World Cup 13/14 příspěvek #182:

>> #178, ivan-ski, 11. 12. 2013 14:20:20 Tak tohle mě zaujalo. Podle mě naopak jezdí Ted v GS extrémně úzkou „stopu“. Často mnohem užší než pánev. Samozřejmě, že při jeho maximálním pokrčení vnitřní nohy jsou pak koleje ve sněhu daleko od sebe, ale nohy má v některých obloucích zcela u sebe.

28.01.2015 08:57:54 #17 

Duro

>> #16, VojtěchV, 28. 01. 2015 08:29:53

Tu sa mieša šírku stopy so šírkou postoja. Postoj môže byť úzky a zároveň stopa široká. Tak ako je písané vyššie, extrémny náklon vyžaduje extrémne pokrčenie vnútornej a zároveň napnutie vonkajšej a hoci sú nohy pri sebe ( úzky postoj ) hrany lyží sú ďaleko od seba ( široká stopa ).

28.01.2015 09:05:59 #18 

oblouk

>> #16, VojtěchV, 28. 01. 2015 08:29:53

Jseš všímavej :-). Podstatou toho, co se tu probíralo ale není zúžení stopy (byť to tak tazatel nazval), ale odstranění klasického V-čka (vzniklého špatným rozložením váhy a nadměrně protirotovaným postavením těla včetně nohou). Širší nebo užší stopa je hodně individuální záležitost. Jezdí s ní už skoro všichni slalomáři a velmi mnoho obřákářů.

Ivan-ski se v diskusi vždy vymezí proti nějakému názoru někoho z diskutujících a pronese někde vyčtené moudro – ale co je obsahem onoho moudra sdělit zatím nikdy nedokázal. V případě přirozeně úzké stopy Ligetyho v OS měl Ivan-ski onehdá pravdu – ale docela bych od něj četl zdůvodnění PROČ je užší stopa (užší vedení nohou) výhodné…

28.01.2015 09:07:30 #19 

milan2

Díky všem za reakce. Tem avatar je starý, myslím že jsem trochu jinde. Samozřejmě že od pohledu napadne každého, stojí na vnitřní vnější odjíždí. Je těžké to popsat, ale mám spíš opačný pocit. Jako občasný lyžař s neautomatizovanou motorikou nad každým obloukem přemýšlím a snažím se vše pohlídat. Samozřejmě popsané techniky zahájení oblouku včetně volantu používám díky za ně. Jak jsem psal problém je když se snažím jít do velkých rozsahů, kdy se snažím z výše uvedeného důvodu vnitřní nohu úplně uvolnit. Dochází k tomu, že zatím co vnější lyže se prohýbá, ryje kolej pěchuje sníh, na měkčí podložce dochází i k deformaci stopy, nezatížená vnitřní se veze tak trochu po jiné trajektorii. V oblouku to potom dělá cca 10 –15cm na šířku stopy, což je v geometrii pokrčování vnitřní nohy s vysokým stupněm hranění docela dost. Řešením by bylo určitě paraelní zatížení lyží nebo, alespon 60/40 jak psal Milan Trnka. Má otázka ale je, jak takové náročné svalové motoriky dosáhnout pro občasného lyžaře. Třeba nějakéme memotechnické triky? Samozřejmě že výše popsané uvolnění vntřní dělám z obavy abych se na ní nedostal.

Lyžovat jsem nikdy neuměl a nikdy nebudu.

28.01.2015 09:07:44 #20 

VojtěchV muž

>> #17, Duro, 28. 01. 2015 08:57:54

Díky za terminologické upřesnění, přesně tak jsem to myslel. Pokud chápu dobře, tak Milan2 chce tedy zúžit postoj, a stopu mít širokou podle rozsahu.

28.01.2015 10:07:55 #21 

CzechSkier

>> #19, milan2, 28. 01. 2015 09:07:30

To, co píšeš je ale trochu v rozporu s tvým prvním příspěvkem: „ale v oblouku mi vnější trochu ujíždí do strany tak že se stopa rozšiřuje,“

„Jak jsem psal problém je když se snažím jít do velkých rozsahů, kdy se snažím z výše uvedeného důvodu vnitřní nohu úplně uvolnit. Dochází k tomu, že zatím co vnější lyže se prohýbá, ryje kolej pěchuje sníh, na měkčí podložce dochází i k deformaci stopy, nezatížená vnitřní se veze tak trochu po jiné trajektorii. V oblouku to potom dělá cca 10 –15cm na šířku stopy, což je v geometrii pokrčování vnitřní nohy s vysokým stupněm hranění docela dost.“

No diskuze na internetu je už sama o sobě odsouzená k neúspěchu při výuce lyžování. Ale ještě ji komplikovat takovými to popisy, to už je perverzní. Takže určitou parafrází Komenského: Dodej video nebo pomlč navždy!

„Má otázka ale je, jak takové náročné svalové motoriky dosáhnout pro občasného lyžaře. Třeba nějakéme memotechnické triky?“

Nijak. Zajímavé je, že u tenisu se nido neptá, jak by mohl občasný tenista dosáhnout toho, že při podání bude dvoustovkou trefovat růžek 20×20 cm s pravděpodob­ností 90%.

Navíc si myslím, že řešíš voloviny. Lyžování není krasobruslení. Jedeš, kam chceš? Zatáčí Ti to? Zvládáš nerovnosti? atd. To jsou praktické dopady jízdy. Zaměř se na ně, identifikuj problém a pak řeš příčiny. Tedy pokud nechceš jen tak zábavně lyžovat…

Jinak obecná doporučení pro zlepšení tvé jízdy napsal oblouk i Krab a to je přesně to, co je pro rekreačního lyžaře vhodné a dosažitelné. Samozřejmě pokud řešíš konkrétní, ne estetický, problém tak sem s tím, kluci ti irčitě poradí.

I

I

www.juniorsports.cz

28.01.2015 10:21:47 #22 

vx

>> #21, CzechSkier, 28. 01. 2015 10:07:55

Navíc si myslím, že řešíš voloviny. Lyžování není krasobruslení. Jedeš, kam chceš? Zatáčí Ti to? Zvládáš nerovnosti? atd. To jsou praktické dopady jízdy. Zaměř se na ně, identifikuj problém a pak řeš příčiny.

Pekne napísane :-)

Když na to přijde, taky skáču... Skáču dobře, skáču rád

28.01.2015 11:00:41 #23 

MPS

Je jasný že každý chce to co ho baví dělat co nejlíp,ale já se tentokrát ač nerad musím přidat k tomu co napsal CzechSkier ve smyslu že vše má své limity…

Já třeba před lety přišel na to že zhruba padesátej odlyžovanej den v idealních podmínkách na top lyžích začne bejt člověk vyježděnej tak aby opravdu začal cejtit co se mu vlastně děje pod nohama a mohl začít řešit detajly. Možná že u vnímavějších jedinců by to byl třeba třicátejpátej,ale určitě ne třeba patnáctej.

Taky si myslím že by to chtělo video…

28.01.2015 11:03:10 #24 

Muhe muž

>> #21, CzechSkier, 28. 01. 2015 10:07:55

Jsem na tom asi velmi podobne jako Milan. Mam sirsi stopu a „Acko“. Snazim se drzet doporuceni, ktere tady shrnul Oblouk, i kdyz ne vzdy se mi to uplne dari.

Nicmene jsem dospel k podobne myslence jako Milan. Aby se vnitrni lyze prohnula, musi byt zatizena, coz je trochu v rozporu. Je tedy opravdu pokyn – co nejvic vahy na vnejsi – vzdy spravny? Neni potreba neco delat i s tou vnitrni? staci zatahnout a dal na ni nemyslet?

Nedavno jsem byl na testovacce. Na nekterych lyzich (Head GS RD 183, Stoeckli GS 185) se mi krasne zarezavala malikova hrana a u chlapskych GS zdaleka tolik ne. Tipuji, ze je to tim, ze ty Head/Stoeckli byli mekci – nepotrebovali tolik zatizit. Otazka je, jestli je to moji technikou nebo tim, ze jsou na me chlapske GS moc tvrde (pravdepodobne, jsem lechci vaha).

Aby to bylo konkretnejsi, prikladam video moji jizdy z lonskeho jara. https://www.youtube.com/watch?…

Jinak nemyslim, ze by tohle byla uplne volovina. Verim, ze spravne vychytani vnitrni/vnejsi, Acka, Vcka, sirky stopy dokaze znatelne zvysit stabilitu v oblouku, zejmena na nerovnem povrchu. Ale chapu ze je to beh na dlouho trat.

28.01.2015 11:23:24 #25 

MPS

>> #24, Muhe, 28. 01. 2015 11:03:10

Vnitřní bok dozadu, vnější dopředu a srovná ti to i to áčko, při zahájení oblouku se snaž dívat na jeho konec…

Návod pro oblouk ala Oblouk…

28.01.2015 13:01:39 #26 

ivan-ski

Vojtech, to si koho citoval? Normalne som sa zlakol, ze by som vypustil taky nezmysel z ust, ze Ligety jazdi uzku stopu, dokonca uzsiu ako panva, to sa da? Mozno s prekrizenymi nohami :) V tom prispevku som napisal:

ako by Ted dopadol, keby v GS jazdil uzku stopu, alebo rotoval panvou? Dopadol by zle.

„Sirka stopy“ znamena sirka stopy, aby sme sa tu bavili na nejakej urovni. Sirka postoja je nezmysel.

CzechSkier ma pravdu v tom ze sa na techniku a vsetko okolo treba divat z hladiska cielov. Je zrejme ze ciele rekreanta, sportovca, pretekara/masters, alebo spicky WC su odlisne. Preskakovat z jednej urovne na druhu a miesat rozne rady a rozbory dokopy, nema podla mna zmysel. Napriklad ci ma Ligety stopu uzku alebo siroku nema pre rekreanta velku vypovednu hodnotu.To ze aj najlepsi pretekari sa v sirke stopy lisia napriklad moze pomoct aj beznemu lyziarovi pochopit, ze to asi nie je najdolezitejsie kriterium.

28.01.2015 13:08:21 #27 

oblouk

>> #25, MPS, 28. 01. 2015 11:23:24

Přesně – děkuju.

Muhe, jsi už hodně daleko a tak by ses měl snažit v podstatě:

• o včasnou „rotaci do oblouku“
  • malounko víc i o podtažení (CU), aby byla rezerva ve vnější pro její natahování (vyvození tlaku) hned po přehranění

Aby se vnitrni lyze prohnula, musi byt zatizena, coz je trochu v rozporu. Je tedy opravdu pokyn – co nejvic vahy na vnejsi – vzdy spravny? Neni potreba neco delat i s tou vnitrni? staci zatahnout a dal na ni nemyslet?
- není to v rozporu. Moc se s tím hlavou netrap!!!- nech pracovat instinkt – ono to přesně správné rozložení tlaku z lyží přijde jaksi „samo“ vyježděností. Víc tlaku z vnější=ŘÍDÍCÍ je v podstatě JISTOTA, ale nikoli nutnost. Faktickej borec (a na světě jich ještě moc není, v Česku zatím žádnej) to tak nutně nepotřebuje (už jsem to zmiňoval…)..

No ale i pak je toho ještě stále dost na pokračování… Kopec na kterém jedeš je krááásnej – skoro jako v Zásadě, šíří, sklonem, profilem i těma cca 16ti OS zatáčkama…

28.01.2015 13:28:19 #28 

VojtěchV muž

>> #26, ivan-ski, 28. 01. 2015 13:01:39

Držel bych se toho, co napsal Duro. Je to jednoduše vysvětlené a myslím, že termíny stopa i postoj jsou potřeba, protože prostě nejsou totéž, neboť tam ještě vstupuje ten celkový náklon vůči podložce.

Fotky

28.01.2015 14:26:07 #29 

CzechSkier

" Je tedy opravdu pokyn – co nejvic vahy na vnejsi – vzdy spravny? Neni potreba neco delat i s tou vnitrni? staci zatahnout a dal na ni nemyslet?"

Není. Ale skoro. Je to podobné, jako s pohybem „co nejvíc do předu“. Protože většina lidí v tom sedí a jezdí minimálně druhou půlku oblouku po vnitřní, tak to většinou sedí. Ale jako jakákoliv schématická rada bez znalosti kontextu může selhat. Vzpomínám si na jednu naši dorostovou lékařku. Když jsi měl rýmu, dostal jsi kapky do nosu a Acylpyrin. Když sis vymknul kotník, dostal jsi kapky do nosu a Acylpyrin.

„Jinak nemyslim, ze by tohle byla uplne volovina. Verim, ze spravne vychytani vnitrni/vnejsi, Acka, Vcka, sirky stopy dokaze znatelne zvysit stabilitu v oblouku, zejmena na nerovnem povrchu. Ale chapu ze je to beh na dlouho trat.“

Vychytání úplně všeho může mít smysl. Ale je potřeba znát kontext. Zaměřování se na detailybez zanlosti kontextu vede do pekel. Ale je to módní. U lyžování i golfu. Řada instruktorů ti rovná různé osy a roviny švihu, a když ti je srovná, stejně to hraješ do lesa. A stejně tak je to v lyžování. Takže ti udělají paralelní holeně, ale jezdíš hůř, než dřív. Jenomže pochopit podstatu a ještě se ji naučit předat je těžké. A prostřednictvím fóra asi nemožné.

Co se týká stability, všechno co píšeš je pravda. Ale hlavní pro stabilitu je rovnováha. A dynamická síla, která tě do rovnováhy dostane. A odhad. A odvaha. Když to máš, tak ti srovnám holeně za jedno odpoledne. A když ne, tak nikdy. A to je to, kvůli čemu se musí trénovat a jezdit. Drilování na mírném je dobré, ale lyžovat se tím nenaučíš. Je to dobré proto, aby sis v malé rychlosti, kdy jsi schopný sám vnímat a kontrolovat, co děláš, srovnal všechno v hlavě. A dostal určité věci do podvědomí. Nic víc a nic míň. Silniční motorkář se taky nenaučí náklony, kdy se kolenem dotýká země tím, že bude jezdit 10 km/h na hřišti mezi kužely. Tím ale nehaním drilování na mírném, děláme to hodně. Ale musíš švědět, co děláš a proč to děláš a co tím trénuješ. Tady na fóru vidím tendence vytrhnout jednu, byť dobrou věc, z kontextu, (třeba pluh ať už Trnkův nebo Novákův, nebo kohokoliv jiného) udělat z ní svatou krávu a stejně jako filipínský léčitel to označit za lék na všechno.

Co se týká tvého videa, vypadá to, že tam potenciál je. Ale ta jízda je pořád jen přehazování zadku z jedné strany na druhou. Proto ty áčka, véčka, atd. Popisoval jsem to už mnohokrát.

I

www.juniorsports.cz

28.01.2015 14:45:45 #30 

˘Ö˘Krab muž

Moc nad tím bádáš. Je potřeba umět jezdit po vnější, je dobře umět to i po vnitřní (ale udržet se celý oblouk na vnější je těžší), následně si moci vybrat, kdy a kolik dám na vnitřní – ale ne, že řeším/neřeším, kdy na ni spadnu. A také kam dám vnitřní – jestli blízko nebo daleko, dopředu nebo dozadu.

Při dosažení nějakého osobního sweetspotu přestává debata o tomto tématu ztrácet smysl, vše se děje automaticky. Bohužel, s cca 40–50 dny běžného, leč soustředěného, lyžování, je MPS asi nepříjemně blízko pravdě, cíleným tréninkem by se určitě dal čas zkrátit.

Není to obecné, ale pocitově, když jsem se dokázal vrátit včas a plynule (vše podle svého subjektivního vnímání) opravdu přehnaně dopředu na špičky, tak nebylo třeba dál v průběhu oblouku vzdálenost vnitřní nohy vědomě řešit. Ale to bude možná jen tím, že u lyžování všechno souvisí se vším, jako třeba že jsem kvůli tomu nepadal za lyže a tak.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy