Domů Diskuze Technika jízdy Jak zúžit stopu v oblouku

Jak zúžit stopu v oblouku (strana: 4)

05.02.2015 12:36:10 #91 

MirekP

Panove jak chcete prehranit neodlehcene lyze????

EDIT Jinak ten Lajkebuv pocin s pralelni slalome nekloubou je pekny a jsem zvedat na praxi (snad prinese i ovoce a bude zasluzny). Neni legrace zmenit neco v takovem (ne)pruznem molochovi jako SL CR :-D

05.02.2015 12:36:58 #92 

˘Ö˘Krab muž

>> #88, valerius, 05. 02. 2015 12:16:18

Trenér potřebuje ke svým schopnostem už jen tři věci: kávu, zákusky, chlebíčky. 1) dostatečný převis členské základny (aby bylo z čeho vybírat), 2) peníze (aby bylo kde brát) a 3) dostatečnou kapacitu [snahu/dispozi­ce/schopnosti] trénovaného nebožáka (do kterého to má všechno nacpat).

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.02.2015 12:41:24 #93 

˘Ö˘Krab muž

>> #91, MirekP, 05. 02. 2015 12:36:10

Nečekej zázraky. Moloch není jen svaz nahoře. Lidí je málo i dole. Aby svěřence naučili moderně lyžovat, museli by to buď umět nebo alespoň vědět, jak se to dělá. Když v oddíle obětaví rodiče ve funkcích trenérů/cvičitelů (nikdo jiný není po ruce) pokazí předžáčky, je vymalováno – přesto se občas někdo (navzdory) lyžovat naučí.

Ale to je jen můj laický pohled hodně zvenčí.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.02.2015 12:45:23 #94 

oblouk muž

>> #90, kubaNGC, 05. 02. 2015 12:29:55

Technicky správné je CO (CrossOver) i CU (CrossUnder) a teké všechny možné kombinace obou způsobů přehranění. Záleží na mnoha okolnostech (vzdálenost branek, sklon, rychlost, povrch atp…)a lyžař volí víceméně automaticky situační řešení. CU je ale z hlediska využití rozsahu pohybu nohou k efektivnímu a včasnému zakrojení lyže výhodnější. Jde o to, že se u nás (i podle Lajkise) děti učí jen CO a zůstává to s nimi celou jejich kariéru.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

05.02.2015 12:49:10 #95 

valerius

>> #92, ˘Ö˘Krab, 05. 02. 2015 12:36:58

Takhle receno…v tech 3 vecech bych videl problem.

A jejich kombinace s kombinaci (ne-cernobilych, ne-sedivych) schopnosti trenera, ci „trenera“, vytvari nekdy az pitoreskni zazitky.

05.02.2015 12:51:44 #96 

˘Ö˘Krab muž

>> #94, oblouk, 05. 02. 2015 12:45:23

U nás se učí speciální krušnohorská národní verze CZ, cross-zalyžemi. Podle toho, jak moc svěřenci dřepují, z toho vyjde buď COZ (více dřepující) nebo CUZ (více za lyžemi s větší protirotací) – tady má nejspíš základ také oblíbená Ivanova ‚prdelačka‘.
Všechno začíná už dřív, demonstrací „správného“ lyžařského postoje ‚do jazyků‘ a „správného“ zabalení. A tak pořád dokola.

05.02.2015 13:25:40 #97 

05.02.2015 22:02:54 #98 

MirekP

tak jsem mel konecme cas tu prezentaci precist

1/ nerozumim presne tomu, cemu Krab (ohledne zalomeni) i kontextu, ktery Krab uvadi – tj, nevim co autor mysli (coz by asi v ramci prezentace autor osvetlil)

2/ pak bych si netroufal hodnotit ten CO a CU v zaveru, proste nevim a nemyslim, ze to lze nejak zasadne prokazat a ze je podstatne to takto resit (zavodnik je-li sikovny to automaticky spravne aplikuje v ramci komplexu sklon, vzdalenost branek -cas mezi nimi.....)

3/ to co uvadi HOnza (chapu jako chybu v prezentaci – metodickou) mi neprijde divne a domnivam se, ze si vzajemen nepanimali (neb mi neprijde divne, ze se lyze odlehci v ramci ukonceni a prehranuji a predozadne nebyt vzadu je spravne – jakoliv presne nevim, kde jsou hranice – pote dalsim zatezovanim zahajovali novy oblouk…Snad bych to zduraznoval jinym zpusobem nebo vubec neb je to vysledek spravnych predchozuch pohybu a mozna to jen mate????

4/ asi bych mel snahu volit jeste lepe nektere obrazky

5/ jak jsem rekl o neco stabnejsi kultura te prezentacni vrstvy by nebyla na skodu na skoleni treneru _ videa…ale nebyl jsem tam a toto je tak trochu vytrzene z kontextu (ale fereove to je pozlatko – dulezity je samozrejme obsah)

6/ asi jsem divnej, ale nejakej precin nenachazim a nemyslim, ze to souvisi s jizdou SG uvedenych dam (ten zakopany pes je jinde, spis se priklanim k onomu clanku uverejnemem Ivanem)

7/ Je mi jasne, ze know how nelze byt zverejneno (kam by to dotahli treneri oblastnich mladeznickych tymu, ti z lepsich svazovych metodiku ci vedcu kdyby se chteli rozdelit o know how_, hlavne to neprozradte ucitelum gymnazii jinak vasim detem derivaci sdeli jen na soukro doucku;-D, ale par nazoru by me zajimalo, treba Dali, kterey je uvedenym svedkem:-D

Uznavam, ze trochu hecuju, ale o te doby co je Milan Tr mimo je tu malo legrace:-)

06.02.2015 08:11:08 #99 

˘Ö˘Krab muž

>> #98, MirekP, 05. 02. 2015 22:02:54

Včera jsem si znovu pustil celé ženské SG, jakože to obvykle nedělávám. Jízdy našich dvou květinek dokonce opakovaně. Jsem z toho ještě rozpačitější, než po prvním shlédnutí.
Pamatuji si, že jsem kdysi psal o rakouské technice ve smyslu „jen ten Marcel se jim nepovedl“, kdy na tom byli výsledkově špatně a technicky ‚se hledali‘. Zcela kriticky musím napsat, že v SG byly Rakušanky (1. a 4.) technicky nejpohledněji jedoucí závodnice, nakonec technikou dotáhly a udolaly dvě největší legendy (Tinu a Lindsey – 2. a 3.). A hlavně jely úplně jinak oproti Pauláthové a Křížové.

Jasně, technika je přenositelná pouze do jisté míry, záleží na osobních dispozicích a osobní historii. Ale tak nějak mi připadá, že s globálně správnou technikou je úspěch snáze dosažitelný, resp. že to, že je nějaká skupina závodníků výsledkově úspěšná, nebude třeba úplně náhodné.
Snažil jsem se na jejich (Rakušanek) techniku aplikovat metodický pohled propírané prezentace. Byl jsem zcela ztracen. Soudruzi asi někde udělali chybu. Musím se hodně, hodně učit.

EDIT: U SG mužů je to ještě zajímavější, trať vyhovovala nějakému technickému pojetí jízdy, které šlo napříč svazy a národy (stavěl Rakušan Winkler). Ten Hannes se jim fakt nevyved' :-). Kanada tahá na velkých akcích dobré závodníky jako králíky z klobouku. Až do cca 12. místa jeli všichni pěkně (a dost podobně), rozdíl pod 1 s a rozhodovaly drobné chyby spíš, než zásadně jiné pojetí.

Z toho už by metodický komisátor mohl generalizací něco vyplodit, aby příští Bany věděl, co má v SG jet.

06.02.2015 08:24:35 #100 

˘Ö˘Krab muž

>> #98, MirekP, 05. 02. 2015 22:02:54

Drze okomentuji a jen něco:

3) Odlehčení klidně ano, třeba jako opožděné zatížení pro nadriftování oblouku. Potíž je v tom, že ty lepší závodnice driftovaly méně a přesněji, některé oblouky si ty nejlepší dokonce dovolily nestydatě carvovat bez nadlehčení i na prudkém a v rychlosti.
Nejde o to paušálně nadlehčení zavrhovat, je to důležitý prvek – a prospěšný, pokud je situačně používán s citem a rozumem, nikoliv jako absolutní norma.

7) Přenos know-how do nižších pater je snad základním důvodem existence metodické komise. Stejně se technika bez ukázek na svahu nedá uspokojivě aplikovat, takže naopak popisy a prezentace by měly být co nejpřesnější a nejobšírnější.
Raketová věda z EP/SP nikoho nezajímá, stačilo by, kdyby dobře a jasně popsali základní, obecné a moderní principy, podle kterých lyžují a vyhrávají ti aktuálně nejlepší. A podle kterých by učily lyžovat děti přeochotní rodiče z oddílových přípravek.

06.02.2015 08:37:54 #101 

oblouk muž

>> #99, ˘Ö˘Krab, 06. 02. 2015 08:11:08

>> #100, ˘Ö˘Krab, 06. 02. 2015 08:24:35

Snažil jsem se na jejich (Rakušanek) techniku aplikovat metodický pohled propírané prezentace. Byl jsem zcela ztracen. Soudruzi asi někde udělali chybu. – bohužel!!!

Celé toto MS (jakož i jakýkoli závod WC), jak už jsem napsal, byl a bude jen dalším důkazem letité zcestnosti/staroby té prezentace potvrzující omyly v pojetí techniky v českém závodním lyžování. Je úděsné, že nikdo z trenérů přítomných na onom semináři si toho nevšiml. Ach jo.

Sluší se ještě poznamenat, že ve Snow prezentované názory na techniku (autoři např. TomášM, OndraN…) jsou úplně někde jinde a jsou navýsost současné.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

06.02.2015 08:45:14 #102 

˘Ö˘Krab muž

>> #101, oblouk, 06. 02. 2015 08:37:54

Chtělo by to pustit si nějaké závody z dob, kdy bylo Rakousko hodně dole. (Ach ano, FIS mezi tím na nátlak nějaké lobby změnilo předpisy.) A porovnat techniku jejich závodníků a závodnic teď. Obávám se, že je jiná, což by znamenalo, že i ÖSV je schopno, alespoň v nejvyšších patrech, analyzovat a používat praktiky, které vedou k úspěchu. Mají na to aparát, peníze a jsou k tomu ekonomicky tlačeni.

Takže teď, protože to máme za rohem a vazby jsou úzké, by mělo stačit jen analyzovat a použít praktiky ÖSV (seč nám rozum, síly, peníze a závodníci budou stačit), tak se výsledky octnou jen krok pod vrcholem, a nikoliv ve společnosti zkratek jako CAY, DAN, CHI … Šárka už s tím začala.

Sluší se ještě poznamenat, že ve Snow prezentované názory na techniku (autoři např. TomášM, OndraN…) jsou úplně někde jinde a jsou navýsost současné.
Jenže to jsou neoficiální, tedy soukromé a v podstatě anonymní názory, které ve vztahu k závodnímu lyžování v SLČR mají asi takovou platnost a dopad, jako ten Tvůj (o dalších vč. mého nemluvě).

06.02.2015 09:43:00 #103 

Harry žena

Nerád šahám do zaprdených a teplých hniezdočiek.Nie je to moja vec.

Ale ked už vrchnosti nezapáli,že hore na výslnie sa prepracovávajú v podstate len tí,čo sa od ski systému v našich republikách úspešne trhli a odizolovali,tak to už je na zamyslenie.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

06.02.2015 11:25:49 #104 

MirekP

>> #100, ˘Ö˘Krab, 06. 02. 2015 08:24:35

1/To si myslim, ze je prave to nepochopeni se

a/ on podle me, nemluvi o driftu, on jen popisuje, ze se lyze odlehci pri prehrani (ne ze se mas cilene nadzvednout temer v intenci neprime metody) b/ Pri CU zjevne tomu I pomahas (spolu s tema okolnima silama, I CO to nejak zkousis mit pod kontrolou aby te to neprekoplo nekontrolovane a byl ready co nejrychlei, s kratkym rychlo prehranenim zatizit budouci vnejsi, ktera ti neutece c/ a na to prehraneni je treba mit odlehceno a to i jedes-li jak odbornici v TV radi rikaji z hrany na hranu d/ Nemichal bych drift jako takticky prvek (ktery nekdo voli vice, nekdo mene…jak sam poznamenavas kdyz rikas nektere to odkarvovali nebo viz Ted vs Marcel…pak je tam to neviditelne jak moc tim pribrzdi jak dlouho…neni ttiz jen cit pro skluz ale pro mnoho dalsich veci) se situaci kdy chybi technika (z jakychkoli duvodu) lyzar neni mimo lyze, nevyvine potrebne sily k zataceni, zmene smeru coz logicky ovlivni vse (linii, prehraneni, rychlot….) a v tu chvili jde ao alternativni zpusob zatoceni

2/ BTW jsem pred 4 roky rikal, ze ta Anicka jezdi nejak nerakousky (Marcel se mi z hledika techniky nezda jako idealni priklad, ale v tom prehraneni a kratkosti oblouku resp vcasne ukonceni a vcasne zacnuti noveho spolu s jeho atletismem, „gymnasticisme“ je dokonaly), me se libi spis Nemci – Felix N, Nani, nekteri z FRA

3/ Proc ti nezapada zaklad te prezentace do toho obecneho principu jak lyzovaly ty nejlepsi damy? Co ti v ni vadi proti tomu cos videl pri tom opakovanem zkouknuti?

Nepochybuji o klise at uz v CZ ci OSV, nejlepsi se casto vymknou…navic ten system zakladny a pyramid bude v OSV vyhodnejsi (takze za tim nutne a mozna pdost pravdepodobne zadna zadasdne lepsi metodika neni)

06.02.2015 12:07:46 #105 

˘Ö˘Krab muž

>> #104, MirekP, 06. 02. 2015 11:25:49

Tímto toto vlákno, jakož se událo i mnohým předešlým, definitivně degraduji do úrovně hospůdky IV. cenové skupiny. Moje kecy o závodním lyžování proto laskavě berte s kromobyčejnou rezervou. Bez důkazů v podobě rozborů videa a průběžných časů jsou to jen pivní tlachy.

1/ a 3/ Problém je smísení a záměna příčiny a následku, chtěného s nezbytným.

Jedno, jestli drift nebo carv, v (závodním) lyžování bych očekával, že je v zájmu jezdce/jezdkyně mít lyže co nejdelší dobu pod kontrolu, kdy je možno korigovat míru hranění, zatížení a směru jízdy.
Pokud lyže budu chtěně=záměrně a principiálně odlehčovat, zkrátím tuto dobu, čímž se pp. dostanu mimo optimální stopu. Krom toho pojedu déle smykem (nebo větším), čímž přijdu o rychlost. Obojí je na konečném zúčtování s časomírou znát.

Nadlehčení před přehraněním nebo v jeho průběhu je věcí faktickou a samozřejmou, pokud je takto i bráno, není skoro třeba (a z výukových důvodů určitě ne) zmiňovat. [Za DÚ si vyzkoušejte, co udělá s obloukem záměrné odlehčování a jestli a jak se dá přehranit na zatížené lyži.]
Stejně se to má s pohybem dopředu a nahoru. V jízdě květinky šlo výhradně o pohyb nahoru (a dozadu), protože v rychlosti stačí jen pohyb dopředu, nahoru už to je automaticky a samo. Zato když tam ponechám i složku nahoru, setrvačnost mě sklapne dozadu, pěkně do pohodlí.

Pokyn dopředu a nahoru je (ověřeno při plužení na kurzu s Járou, později samostatně i na GS a SG s HOnzou) od určité fáze pokročilosti didaktičtější nahradit jen pokynem ‚dopředu‘. Protože přes vlastní kosti se člověk dopředu neprotlačí, tak se – ale jen v míře nezbytně nutné – i zvedne.

Cílené a záměrné zvedání se vede maximálně ke vzepření se o lyže, jak to bylo vidět u obou květinek, nikoliv k včasnému zatížení zahraněných lyží ve správné stopě.
Nahrazovat zvedáním celého těla jiné pohyby, zejména suplovat jím nedostatky v diferencovaném zatěžování lyží, je věc ještě jiná – o hrubé motorice a používání/nadu­žívání velkých svalových skupin se zde již také diskutovalo.

Jak jsem varoval předem, jsem vedle jak ta jedle, k věci by se museli fundovaně vyjádřit povolanější. Ale, jak sami víte, oni jsou metodičtí komisátoři, oni nemusí.

06.02.2015 12:38:33 #106 

MirekP

>> #105, ˘Ö˘Krab, 06. 02. 2015 12:07:46

Troufam si odhadnout (neb tva odpoved je typicky Krabovska a neni uplne straight forward to my points to answer 1 by 1), ze souhlasis co jsem rekl v predchozich prispevcich (jakoliv jsme u toho nebyli).

Tj. smesice neoptimalnich instrukci, nepochopeni se a zduraznovani ne zrovna stastnych bdu se ma za dusledek spatne prezentovani uzivateli tedy tomu co potencialne prenasi – vyucuje ciloveho uzivatele – detskeho zavodnika

Zamerne odlhcovani PL nezduraznuje naopak tam v prujezu obloukem nabada k vyraznemu zatizeni vnejsi (ve 3 urovnich)

Sorry, ale jestli se da prehranit na zatize je pro me dost nepochopitelny DU, ano chci mit prehraneni co nejkratsi casove, nejrychlejsi a byt ready na dalsi oblouk a nestratit ni pid v lini a spravnem smeru, takze co nejrychleji preklopim, ale proste tam logicky odlehceni byt musi i proto preklopeni z jedne na druhou (jednech na druhe hrany)…

Neznam Lajkeba osobne, ale prislo mi, ze „veset ho“ za tu prezentaci neni fer (ale mozna si to vysvetlili a naopak je! Ja tam nebyl.

HOnzo,

a opravdu v dobrem ten dotaznik na tvych strankach ma nektere otazky, ktere nemohou by spravne odpovezeny treba kdo bude v cili rychlejsi (ten co vyda mene ci vice prace), nemyslim, ze existuje spravna odpoved z hlediska vedy. To jen demonstruji, ze proste clovek nechtene v dobrem udela chybu/nepresnost, pokud ji spravne vykonzultuje pomuze to vsem.

06.02.2015 13:05:12 #107 

˘Ö˘Krab muž

>> #106, MirekP, 06. 02. 2015 12:38:33

Zkusím si najít čas a prokousat se s chladným karpaxem přes formální neobratnosti až k detailům skutkové podstaty prezentace, pak se znovu zamyslím nad bodem 1/.

06.02.2015 14:24:04 #108 

˘Ö˘Krab muž

Hrst drobných
- Název prezentace měl být spíš „Fáze CO oblouku“, protože ten je dále rozfázován a popisován, přestože je skoro na konci zmíněn i CU, ale to už bez fázování.

– Níže uvedeným tvrzením si nejsem jist, tedy jestli prvotním impulzem k naklápění lyží je klopení těla do oblouku, jestli se náhodou tělo neklopí až vůči silám vyvolaným zahraněnou lyží – cituji:
pro zahájení oblouku je charakteristické klopení těla do oblouku, čímž dochází k postupnému zahranění lyží a jejich směřování do nového oblouku.
Nevím, kdo to byl, ale někdo sem pořád tahá práci kotníků, kolen … až pak nějaké boky a výš. Vejce nebo slepice?

– Opět tady máme kouzelníka s koleny zalamovacími do strany:
lyže překonávají spádnici s již dominantním tlakem na vnější lyži, dochází k zalomení těla (v kyčlích, mírně i v kolenou) – zvýšení úhlu zahranění lyží
Už sem někdo psal i přesné hodnoty boční vůle kolenních kloubů, v případě tohoto „zalomení“ jde o rotační pohyby v kyčelním kloubu a kotníku.

– Vůbec nechápu, proč je zdůrazněna eliminace přílišného pokrčení vnější nohy: zalomení je v této fázi charakterizováno snížením těžiště, resp. krčením vnitřní nohy, vnější noha je mírně pokrčena, přičemž snahou by měla být eliminace přílišného pokrčení vnější nohy
Tedy chápu – v CZ technice se „chodí do lyží“ a „tlačí“, tedy dřepuje, k čemuž je používáno pokrčení obou nohou. V tomto ohledu je myšlenka správná – nebudu krčit příliš, nebudu tolik dřepovat. Převedeno do praxe: všechno ostatní tam můžu nechat a tedy nechám.

– Následující bod už jsme bezvýsledně zkoumali:
snahou závodníka by mělo být co největší zkrácení pohybu zalomení těla, čímž se zabrání vzdálení se od spádnice a docílí včasného nasměrování lyží do nového oblouku
Tady bych potřeboval vysvětlení autora, ale stejně se obávám, že příčinná souvislost je uchopena nešťastně.

– Akce a reakce:
dochází k postupnému natažení těla napínáním obou nohou kombinované s pohybem pánve, ramen a paží vpřed a nahoru, což má za následek odlehčení lyží, které je nezbytné k rychlému efektivnímu zahájení nového oblouku
Jenže k odlehčení dojde až zastavením pohybu, protože pohyb nahoru a dopředu lyže neodlehčuje, zvláště ve světle dalšího tvrzení:
veškerý pohyb, resp. síly vzniklé ve fázi ukončování oblouku musí být realizovány ve směru jízdy lyžaře – za špičkami lyží!
Tímto se dostáváme k dojetí do základního postavení ze základního lyžování a ztrátě veškeré dynamiky přechodu přes lyže. Jako ochrana před předčasným trháním se z oblouku a přehnanou protirotací by to fungovat mohlo.

– Jinde ovšem tvrdí, že:
pro efektivní provedení ukončení oblouku je nutné využít rychlosti a působících sil vzniklých na konci fáze vedení. Tyto síly mohou v určitém okamžiku ukončování oblouku způsobit, že lyže mají tendenci „podjet“ pod tělem lyžaře. Tento zrychlující efekt je pozitivně využit pouze v případě, kdy lyžař je schopen přílišné „podjetí“ lyží eliminovat aktivním pohybem pánve (za pomocí paží) nahoru, resp. dopředu. Je velmi důležité v průběhu ukončení oblouku a přechodu do nového oblouku aktivně přemístit pánev, ramena a paže opět vpřed („dostat lyže za sebe“)
Lyže nemají tendenci podjet nebo opačně – lyžař má mít snahu jít přes ně do dalšího oblouku. Pasivní/aktivní.
Přílišné podjetí eliminované aktivním pohybem nahoru si (pp. mylně) vykládám tak, že se lyže zdvihem zavčasu zatíží a dál se modlím, aby to klaplo tak, že mě právě dojedou při ukončení zdvihu a zbytek zatížení plynule obstará odstředivá síla. Chválihodná snaha je dostat se opět vpřed, zpátky ni krok.

– A tady se konečně dostáváme od kobaltu k mědi:
během přechodu z jednoho oblouku do druhého se těžiště lyžaře přesouvá nad lyžemi (cross over), trup může být mírně nasměrován do směru nového oblouku, přičemž dochází k postupnému klopení těla (viz. zahájení oblouku). Snahou závodníka by mělo být provedení ukončení a přechodu mezi jednotlivými oblouky v co nejkratším časovém horizontu tak, aby k zahájení oblouku došlo co možná nejdříve. přechod mezi dvěma oblouky může být také proveden způsobem „cross under“, při kterém dochází ke krčení nohou a lyže se pohybují pod těžištěm nebo kombinací výše uvedených způsobů. Snahou závodníků by mělo být provedení (pokud to situace umožňuje) přechodu mezi oblouky způsobem „cross over“, které je z hlediska využití sil a získané energie nejefektivnější.
Nechápu tak jednoznačnou preferenci CO oproti CU, zejména tvrzení o využití sil a získané energie. Na to jsem asi malý pán.

Zeptám se Daliho.

˘Ö˘

06.02.2015 21:57:05 #109 

m3 muž

>> #81, oblouk, 05. 02. 2015 09:26:22

To co píšete je neustále omílané téma – ambiciozní rodiče jsou příčinou špatné výkonnosti dětí. Je to ale jen jedna z pravd a navíc poměrně snadno řešitelná – prostě podstatné tréninkové zásady a také prvky lyžařské techniky probere trenér s rodiči

Někteří rodičové jsou ambiciozní více než jejich děti.Tak to bylo ,je a bude.Nesouhlasím s tebou ,že příčinou lepší ,horší nebo špatné výkonnosti dětí je míra ambicioznosti rodičů.Může všemu uškodit,to ano.No a poměrně snadno řešitelné je to jen někdy.Za předpokladu,že je trenér silnej v kramflecích = v argumentaci a protistrana bude ochotná si připustit,že nemusí mít pravdu.Kromě toho podpora trenérů ze strany svazu spíše neexistuje,bo­hužel.O finan­ční podpoře klubům- trenérům ,hlavně dětským se mluvit nedá vůbec.Jen si tak říkám,kolik asi stál výlet na MS za těch 2 x cca 5 buchet,který dostala KK.

metodický výstup šéfa metodické komise SL ČR

Co by jsi chtěl za ty prachy ? A navíc prý na to měl chudák málo času,snad jen 9 měsíců( říkala Škopková)…

09.02.2015 10:56:22 #110 

CzechSkier

>> #31, MirekP, 28. 01. 2015 14:49:21

>> #33, milan2, 28. 01. 2015 14:53:34

Že se ještě vracím k paralelním holením. Minulý týden jsem vypil několik termosek čaje s jedním závodníkem ze SP a několikanásobným vítězem EP. Mimo jiné jsme se bavili o technice a aniž bych na to naváděl řeč, sám řekl, že se nikdy nenaučil a už nikdy nenaučí jezdit s paralelními holeněmi, a ne, že by se o to nesnažil. Uvádím to jako argument toho, jak dlouho některé věci trvají, že to není o nějaké zázračné radě, a že to snad (podle mého názoru) pro hobíka ani není důležité. A to ani z hlediska estetiky…

Možná tento rozhovor nejlépe demonstruje, co jsem v minulých příspěvcích chtěl říct.

I.

www.juniorsports.cz

09.02.2015 18:51:29 #111 

HonzA_ muž

>> #110, CzechSkier, 09. 02. 2015 10:56:22

Rozumím. Na druhou stranu se ale dá říct, že hobíci nemají své zlozvyky tak hluboce zafixované a zautomatizované jako závodníci SP a EP.

Mimochodem, my s Kokoskou a Dalim máme zase jinou zkušenost s jedním jezdcem „Európskeho poháru“. Na tak tupých a dobitých lyžích jsem už dlouho nikoho neviděl lyžovat…

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

09.02.2015 22:34:36 #112 

CzechSkier

>> #111, HonzA_, 09. 02. 2015 18:51:29

„Rozumím. Na druhou stranu se ale dá říct, že hobíci nemají své zlozvyky tak hluboce zafixované a zautomatizované jako závodníci SP a EP.“

To asi máš pravdu, i když zase nemají tolik času pro učení. Ale o to nejde. Smyslen není brát někomu naději, že se něco naučí, ale spíše při velmi omezením času na učení vybrat to, co je opravdu podstatné. Ale pochopitelně je to každého volba

I.

www.juniorsports.cz

10.02.2015 08:08:20 #113 

˘Ö˘Krab muž

>> #112, CzechSkier, 09. 02. 2015 22:34:36

Je těžké poznat, zda příčinou technického neúspěchu jsou neparalelní holeně nebo jsou jen bezvýznamnou součástí osobního projevu bez velkého vlivu. Alespoň já to nepoznám (to nic neznamená), respektive po shlédnutí jízd třeba Lindsey a Bodeho jsem nucen připustit, že i takto lze úspěšně a efektivně (trochu neefektně) lyžovat.

Obávám se, že pro amatérskou veřejnost (lyžaře, instruktory, trenéry) je snazší a v >90% účelnější usilovat o paralelní holeně, protože těch, kteří jsou na této úrovni s neparalelními holeněmi schopni na lyžích dobře stát a zatáčet je minimum. Navíc jsou neparalelní holeně dobře vidět, což instruktoři i trenéři mohou jednoduše použít, nedá se o nich moc diskutovat, zkrátka tam jsou a je třeba s tím něco dělat.
Řekněme, že v tomto pojetí jsou neparalelní holeně obvyklým projevem chyby v časování a souslednosti pohybů, naklopení, natočení anebo rozložení zatížení; od určité chvíle značně znesnadňují oddělenou práci nohou a synergickou činnost lyží.
Co taková prdelačka s dokonale paralelními holeněmi?

Na druhou stranu máš pravdu, není to svatý grál lyžování, kdyby šlo o nejzásadnější chybu na svahu, lyžovalo by se mi (nám) krásně.

10.02.2015 08:53:21 #114 

CzechSkier

>> #113, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 08:08:20

Ahoj,

no zdá se, že se mi stále nedaří zformulovat, co mám na mysli. Jedná se o to, PROČ mají být paralelní holeně? Proto mluvím o kontextu. Sice opět nevím, jestli zcela přesně, ale přirovnal bych paralelní holeně ke kontrolce. A zaměření na paralelní holeně k zaměření na to, aby kontrolka nesvítila. A když systém funguje špatně, tak odpojím kontrolku a vše je OK, protože nesvítí. Takto vnímám přehnanou snahu o paralelní holeně. A funguje to i opačně, tedy že kontrolka může svítit, i když systém funguje v podstatě správně.

Taky samozřejmě koukám na holeně. Ale pak se dívám, jestli je něco špatně, když kontrolka svítí. A proč je to špatně. A zaměřuji se na odstranění závady, ne na odpojení kontrolky. Nepamatuji si, jestli jsem někdy vydal pokyn „srovnej si holeně“.

I

www.juniorsports.cz

10.02.2015 09:07:46 #115 

˘Ö˘Krab muž

>> #114, CzechSkier, 10. 02. 2015 08:53:21

To jsem se nepřesně vyjádřil já, s kontrolkou je to přesné přirovnání.
U normální populace svítí červeně → něco je špatně, většinou víc věcí.
Lindsey jezdí na bednu → kontrolka je nepodstatná, je možno ji natrvalo vypnout.

Jsou i podstatnější věci u normální populace, než paralelní holeně, když se zaměřím na ně (ty jiné věci), kontrolka mnohdy zhasne sama a holeně se srovnají.

Rovnat holeně kvůli rovným holením je celkem nesmysl.

P.S. Psal jsem Ti e-mail o tréninku GS, dorazil?

˘Ö˘

10.02.2015 10:46:18 #116 

Harry žena

Nuž,možno keby si Ivan s jazdcom EP dal nie par cajov,ale par frtanov,mozno by mu tento jazdec povedal,jak ho ta neparalelita strasne sere.A ze tento nedostatok ho strasne limituje v slalome,ktory sa jazdi obojnoho,s dost vyraznym vyuzivanim vnutornej nohy v obluku.

A ze v obraku uz tento handicap pocituje trochu menej,ale stale.

V SG este menej ako v obraku,dokonca na niektorych tratiach mu uz neparalelita vobec nepripada ako moc podstatna chyba, a nelimituje ho.

O zjazde by sa asi nevyjadril,tam uz by ho to automaticky nes… vobec.Lebo tato disciplina na paralelite holeni nestoji a nepada.

caute Harry.

P.S.A pre nas hobikov paralelita holeni v bufete po piatom cajorume je uz uplne nepodstatna.Do­lezite je sa na tych holeniach udrzat.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

10.02.2015 12:46:49 #117 

MirekP

Zajimavy komentar od Harryho. A ona i ta LV ma dost paralelnich holeni https://www.youtube.com/watch?… (je to sice DH kde na to nasetovani se poradne ma dost casu, ale o to lepe to projizdi a prave v techto disciplinach DH a SG je nejlepsi). Ciste velmi spekulativni je co kdyby to umela i v GS (nema smysl o tom teoretizovat). O tom, ze to neni jen o technice, ale i dalsich vecech a take o zmenach jsem se vyjadroval mnohokrat, priciny, nasledky, podstatne. Nakonec i to vse dohromady s aktualni vykonnosti a zvazeni zda vubec menit a proc, co by to prineslo, co riskuju (a jestli neumim cas vyuzit lepe na neco co by prineslo vice ci jsem tim tolik neriskoval, pripadne zda nejakou technickou vec obetovat – proste proces rozhodovani). Ale chapu co rika Ivan V. Stale myslim, ze dost veci a nepochopeni plyne z te web formy diskuze, ackoliv kazdy v tom ma kousek sveho ale…a trohu jineho pohledu a vnimani. Snad jen Ivan-Ski ma jasno.

Ivane s tou Klarou to prece nemuze byt justifikace, ze vetsina verejnosti by se tam bala vkrocit:-D. Rozumim a chapu, ale bylo by zajimave videt pripravu v porovnani s tema SLOVINKAMA (ponecham li stranou techniku, ktera, dobre by velmi teoreticky mohla byt tak degradovana strachem o tolik). Treba ma fakt spatne podminky k priprave (ale pokud ne pak je treba vratit se na zacatek). Co z toho plyne pro tebe jako pouceni (teoreticky byt v roli jejiho trenera, nebo metodika svazu, ktery by to chtel napravit):-D

Jako inteligentni clovek (sorry zduraznuji, ze to neni ironie nebo neco co by se z webu spatne pochopilo, jsem seriozni) a s ohledem na lyzarskou vychovu dcery chces vyvodit pro sebe co nespravnejsi abys byl efektivni – v relativne malem usili dosahl co nejvice (ted nemyslim dotahnout ji do repre, neb jak jsem tekl jsi inteligentni a predpokladam, ze trochu pochybujes zda to dava smysl – hromada usili, shaneni penez a stejne byt trochu pro " legraci' tem dobrym). A logicky mas vyhodu neb jses trochu uvnitr deni.

11.02.2015 06:11:43 #118 

CzechSkier

>> #116, Harry, 10. 02. 2015 10:46:18

No takhle to neříkal, ale samozřejmě, že pořád usiloval o něco, co by rád změnil, jako každý. Je to ale přesně, jak píše MirekP. Každý má nějak omezené zdroje – prostor, peníze, čas, rychlost regenerace, atd. A s těmi zdroji prostě nemůže zvládnout a stihnout všechno. Tak se snaží zaměřit na to, co ho podle něj pálí nejvíc. Třeba si zvyknout na ledový prvrch, nebo zrychlit ve vlásenkách, nebo přesnějí nadriftovat, nebo zlepšit kondici nebo jinou disciplínu, nebo taky pořádně se uzdravit z nemoci nebo zranění, atd. A to se mu buď podaří a nebo taky ne. A to, že se rozodl pro něco jiného, než by si přál nezaujatý divák, ještě neznamená, že jeho trenéři jsou boží tupci, že netuší, která bije a konec konců celý svaz a možná celá republika se řítí do pekel. Ty větší a bohatší týmy mají spoustu vybavení a lidí, kteří natáčejí,měří, analyzují a potom taky provádějí. No a malé týmy, nebo netýmy taky natáčejí a měří, diskutují s jinými trenéry a pak se s nejlepším svědomím rozhodují. No a výsledek buď je, nebo není. Tak už to ve sportu chodí. A to, že se divák chová, jako by měl právo na výsledek, je iluze. Ano, divák má asi právo na upřímnou snahu a nasazení. Tam, kde jsou velké divácké peníze a vysílací práva možná i něco navíc. Ale v lyžování? Nevím

I

I.

www.juniorsports.cz

11.02.2015 06:35:13 #119 

CzechSkier

>> #117, MirekP, 10. 02. 2015 12:46:49

„Ivane s tou Klarou to prece nemuze byt justifikace, ze vetsina verejnosti by se tam bala vkrocit:-D.“

To není obhajoba. To je jen popis podmínek, které v televizi vidět nejsou. Prostě je to tak, že někdo neumí vůbec nic. Někdo je schopen něco naučit, ale dost mizerně. Někdo lépe, ale jen v dokonalých podmínkách. A někdo ti zvládne i ve velmi obtížných podmínkách. No a podmínky na takové akce se volí podle těch nejlepších. No a Klára k nim zatím nepatří a její jízda podle toho vypadala. Ale potřebuje kvůli tomu jak Ty říkáš justifikaci? Prostě jela, jak umí, jak jí to sedlo, jak jí sedl materiál, jak byla fit, atd. Že se mi to nelíbilo, to je praqvda. Ale příčinou asi nebyl nějaký bod v prezentaci Petra Lajkeba na nějakém semináři trenérů a nelze z toho asi ani nic vyvozovat o jejím potenciálu. Prostě možná půjde nahoru, možná ne. Ona zase pár výsledků na naše poměry v této sezóně zajela. Uvidíme. Konec konců takováto dabata o potenciálu probíhala před časem i o Petře Kvitové. Dnes už se k ní mnozí nehlásí.

I

www.juniorsports.cz

11.02.2015 09:19:54 #120 

˘Ö˘Krab muž

>> #119, CzechSkier, 11. 02. 2015 06:35:13

Reprezentuje ČR – nikoho lepšího právě nemáme.
Reprezentuje svůj team – dali do toho všechno.
Reprezentuje sebe – na víc právě nemá.
Reprezentuje české lyžování (SLČR) – jsme na tom asi dost blbě.
Zkrátka mi nejde do hlavy, jak je možné, že část reprezentace se technicky může porovnávat s úplnou špičkou a část je na úrovni Kajmanských ostrovů. O potenciálu KK to třeba nic nevypovídá, ale (třeba i ta prezentace) o potenciálu svazu ano.

Když to lehce přeženu, jak to ostatně mám v oblibě, tak je vůči Křížové nefér, že ji nenaučili zatáčet.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy