Oblbovací fíčury (strana: 2)
14.10.2010 21:39:43 #31
>> #26, sfparnittae, 14. 10. 2010 20:54:31
Neříkám že podobná funkce realizovat vůbec nejde. Jen to že nejde realizovat takhle…
14.10.2010 21:43:26 #33
>> #31, HonzA_, 14. 10. 2010 21:39:43
Honzo, a to pod tím čipem na fotce je nějaká revoluční struktura
skluznice ?
14.10.2010 21:59:19 #34
>> #33, Martin47, 14. 10. 2010 21:43:26
Ano – je to vlastně „odpad“ z vývoje běžeckých lyží. Když testovali nové struktury pro „šupinové“ bežky, tak u tohohle vzoru (říkají mu tkaný – anglicky Woven) zjstili že při odrazu nebrzdí, ale naopak zrychluje – ty běžky jely prostě dozadu rychleji než dopředu. Tak ho jen otočili a použili na sjezdovky. Mají s tím teď ohromný úspěch.
14.10.2010 22:03:04 #35
>> #34, HonzA_, 14. 10. 2010 21:59:19
Až mi vyskočily slzy . Jak z Cimermana
15.10.2010 13:09:58 #36
Fíčur je hafo, řečeno hezky novočesky.
Chápu oprávněnou kritiku a ironii všech, kdo jsou jejich cílovou skupinou. Ano, je to „fuj“, řekli bychom dítěti nebo psovi. Přesto a s vědomím, že mě nepochválíte, se pokusím navodit trochu smířlivý náhled.
Dost často k nim přistupuju s jakýmsi pobaveným porozuměním. Chápu situaci firem, které potřebují a chtějí inovovat. Akcionáři chtějí výsledky a love, CEO na to tlačí a marketing s ekonomy hrozí, že bez inovací bude zle. Vývoj a výzkum, chlapci v chlebodárcově žoldu, si mohou myslet cokoliv, ale nezbyde jim než poslechnout their master´s voice a vymyslet a předhodit něco, co lze vyrobit co nejlevněji a opatřit dobrou story. Důležitější než fíčura samotná bývá právě ta story. Věrohodnost a zpracování těch stories bývá horší i lepší, ne vždy je posvícení. Stories necílí na znalce, nýbrž na většinového kolouška.
Je to sice svým způsobem podfuk, ale když je zákazník spokojený i díky fíčuře a dělá mu dobře ji mít, snad to lze i tolerovat a brát jako jako určitý druh placeba.
Pro mě je předpokladem tolerance fíčury a) aby neškodila a b) aby za ni výrobce/obchodník nechtěli nepřiměřeně zaplatit (jasně, co je „nepřiměřeně“…). Pokud mu slouží jen jako potenciální konkurenční výhoda a tahák, ještě budiž.
Téma je to samozřejmě vděčné a oblíbené. Jako publikovaný materiál bohužel neprůchozí, protože:
- kritika a zavržení by musely být podložena velmi silnými, přímo neprůstřelnými, důkazy, jež je často takřka nemožné obstarat
- kritika a zavržení jdou proti zájmům firem. Netušili byste, pod jakým tlaky se taky publikuje o materiálu.
@ Martin47:
řekl bych, že šlo o několik modelů bot z jedné formy, kdy ty jsi měl botu bez pružin, ale se stejným skeletem existovala i jiná s pružinou. Jinak by samozřejmě nemělo smysl tam tu „krabičku“ vymýšlet. Byly firmy, které vzadu pružiny nedělaly (já jsem třeba takovou botu nikdy neměl), a tak nebyla „nutnost“ je markýrovat. Logiku to má v tom, že forma je neskutečně drahá, a tak se šetří a racionalizuje, viz méně různých skeletů než velikostí bot.
Čip v lyžích, na speciální žádost uvolněný Pentagonem (to není fór, psal to SkiMagazin), přestože už dvě sezony předtím se jím chlubila tenisová raketa, je ovšem marketingově a asi i obchodně úspěšný produkt. A neškodí ani nestojí majlant.
Lochski byla kdysi bomba. Jako první si ji sice do lyží vyřezal neúnavný novátor Erwin Stricker na lyžích Maxel, ale jak bylo jeho zvykem, kašlal na patenty, a tak z toho hit z toho udělal Fischer (a jeho druhá fabrika, Kastle). Šlo spíš o psychiku, ta fungovala. Na ZOH 1976 ničily před závodem nové zázračné Klammerovy Lochschi psychiku konkurence, ačkoliv na nich Franz nakonec nejel. Kamarádka Nicola vzpomínala, jak prý mladá Šoltýska lámaně žadonila o lyže „aber muss Loch haben!“.
Frequency tuning: původní story byla, že se s tím přihlásil nějaký německý stavitel hudebních nástrojů, který tak vylepšoval rezonanci. Jestli tam propašovali Stradivariho hned nebo až dodatečně, nevím. Story velice zajímavá tím, že na rozdíl od obvyklých hi-tech řečí a „kosmických“ materiálů se sáhlo daleko do minulosti.
@ tuším TomáS:
„Vajíčko“ u Dynastarů: myslíš ono červené srdíčko ve špičce?
15.10.2010 13:34:13 #39
Másin: „Od jednoho servisáka sem taky slyšel o super fíčuře a to, že jednou jeho kolega navrtával lyže, vrtá, vrtá a avizovaný titanal nikde (tuším že šlo dokonce o race stock…). To považuju za hodně vymazlenou vychytávku.“
Na obřačce Atomic 11.21 jeden mlaďas skočil na skálu a pod botou ji rozpáral. Odvezl ji do Jablonečku k Liborovi a ten při opravě zjistil, že v ní žádný titanal není. Opravenou lyži jsem měl v ruce, Libor potvrdil.
A přesně tuhle lyži mám a je to ta, která prostě nedrží. Stejnou měl do loňska i Víťa Brejša a ta je jiná, podstatně lepší. Takže fíčura přímo selektivní?
Až se jednou rozhoupu, rozřežu ji před kamerou a uvidíme. I když jsem tehdy vlastně vyhodil prachy, nechtěl jsem to Atomicu udělat, dokud vyráběl a prodával Bety. Teď už je to historie a skoro jedno.
Dodge boots (DB):
v botách se toho děje tak málo, že každá novinka je zralá na referenci. Ale ani skoro hodinové povídání na ISPO s majitelem/výrobcem vymakaných bot Daleboot mě neinspirovalo tak jako recenze DB ze zdroje, jemuž jsem si zvykl naslouchat:
„I predicted on this forum last spring that Dodge boots are game changers… I submit they offer a national caliber racer 1 second a run.”
Jestli ano, výrobci hlavních plugů musejí makat jako blázni na podobných.
Srdíčko se oficiálně jmenovalo Contact System a jak napovídá název, sloužilo ke zlepšení kontaktu špičky lyží se sněhem. Možná to tak marné nebylo. Dynastar začal už koncem 60. let dávat do lyže vyztužení v podobě Omegy a začátkem 70. udělal první Omeglassy s akrylovým jádrem. Ty lyže byly hodně lehké, a tak když se začalo jezdit na tvrdším a tvrdším, mohlo se ukázat jako nutným nějak jim tu chybějící hmotnost (moment setrvačnosti, potřeba zpracovat vibrace ve středním pásmu 15–25 Hz) dodat. Používal se to od roku 1984 (ZOH Sarajevo) nějak do konce 80. let, okolnosti konce neznám.
Zajímavě vypadaly speedski s dvěma srdíčky vedle sebe.
Určité věci vypadají z hlediska dneška zbytečně, ale v tehdejším stavu věcí měly opodstatnění. Viz např. parablacky (zábrany proti překřížení lyží). S dnešní šířkou stopy nesmysl, tehdy dobrá pomůcka a podpora psychiky.
16.10.2010 11:34:15 #41
>> #40, TNS, 16. 10. 2010 11:30:42
Mnohem
Tak tohle je teda brutus. To je prostě energie sbalená na cesty
16.10.2010 17:53:13 #42
>> #41, Pavlos, 16. 10. 2010 11:34:15
tady je něco o té energii (anglicky): http://www.powerpulse.net/…Coverage.php?…
Advanced Cerametrics je firma, která tyhle věci (nejen pro firmu Head) vyvíjí. http://www.advancedcerametrics.com/…tion_control
je to jen jedna část skládačky, netrvdím že to celé funguje.
16.10.2010 18:14:07 #43
>> #40, TNS, 16. 10. 2010 11:30:42
Hezký, koukám že princip zůstal stejný…
>> #42, sfparnittae, 16. 10. 2010 17:53:13
Já vím že fyzikálně je to v pořádku a je to realizovatelné. Ale vysvětli mi jednu věc – proč ten plošňák dělají tak že vypadá na první pohled jako totální kravina a podvod. Ano, můžou všechny spoje od pinů vést do další vrstvy pod IC, ale tak se prostě plošňáky většinou nedělají. Prostě mi to nejde do hlavy…
Navíc se mi ještě líbí text „This active structural control adds up to 15% more power to a ball hit and more functional edge on a ski. The results were "Tennis Racket of the Year“, and three Olympic medals for HEAD and its customers." Podle kterého je tecnologický rozdíl v lyžích to jediné díky čemu mají jejich jezdci medaile…
16.10.2010 18:33:12 #44
>> #43, HonzA_, 16. 10. 2010 18:14:07
to s tím plošňákem nevím, to je mi taky záhadou. Buď diletantský
přístup při návrhu (mám X vrstev, tak proč je nevyužít), nebo zmatení
konkurence nesmyslným rozložením vnější vrstvy (ale to není potřeba,
když mám custom chip) a nebo skutečně mají pravdu posměváčci, že se jim
nepodařilo vyprodukovat nic funkčního, ale rozkaz od CEO zněl jasně –
musíme mít v lyžích čip!
S těma medailema – pro marketing se hodí všechno Asi bychom už marně hledali
firmu, která by se takto nepochlubila.
16.10.2010 18:49:05 #45
>> #44, sfparnittae, 16. 10. 2010 18:33:12
To samý platí ještě i o zbývající mědi na straně plošňáku, která je vidět – všechno, co tam je, je úplně nanic. Včetně úsměvné antény a srandovních čárek vlevo dole. Buď je to technologie tak vesmírná, že už jí vůbec nerozumím, nebo si z nás dělají pr.el…
16.10.2010 19:03:09 #46
To by mě ani ve snu nenapadlo, že o tom může být diskuze … Jestli je to k něčemu.
Propána – no jasně že je, aby se to PRODALO !!!!!!
HonzO, jsem ochoten poslat sem fotku našeho psa, kterého jsem na počest této události pojmenoval Chip. Verlovic pes se dá celkem lehce dohledat. A pojďme se bavit o tom, jakej vliv má ocas našeho psa na medailovej rebound Head-u..
16.10.2010 19:09:12 #47
>> #45, HonzA_, 16. 10. 2010 18:49:05
ty čárky by teor. mohly bejt jen čárovým kódem bez el. funkce (zkusím se podívat, jakej typ by to mohl být a jestli ty čárky dávaj pak smysl), zbytek nevím. U KERS bych ještě čekal něco na způsob kondenzátoru (a to celkem velkýho), v samotném čipu budou asi těžko uchovávat energii.
Víme vlastně na 100%, že ty obrázky plošňáků jsou reálné a ne něco co vzniklo jen pro marketing?
16.10.2010 19:42:54 #48
>> #46, Martin430, 16. 10. 2010 19:03:09
Velký Darku Vardere, neměl by stát dávat na nákup takových lyží dotaci? Vždyť vyrábějí ekologickou energii.
16.10.2010 20:03:19 #49
Slovutný Páne Aurory,
nejen, že by stát rozhodně měl dávat dotaci, ale měl by garantovat i bankovní úvěry na nákup těchto modelů lyží a garantovat výkupní ceny vytvořené zelené elektřiny.
Zdatný lyžař v systému KERS naakumuluje tolik energie, že prostřednictvím anténky na chipu (a proto tam je) může bohatě zásobovat pohony lanovek, zasněžovaci systémy a osvětlení pro večerní lyžování. Poměrně vysokým přebytkem výkonu pak ještě bezdrátově napájet baterie ve svém elektromobilu. K jednoduché účetní evidenci zde vizionářský výrobce již vytvořil – správně odhalený – čárový kód přímo na KERS-CHIPU.
Tady vidím ještě poměrně značný dluh na straně provozovatelů skiareálů (platit majitelům chip-ski – zkráceně CHIPS – za permice), na straně automobilek, i na straně příslušných komisí Evropské unie. Je třeba vyvolat v tomto smyslu celospolečenskou diskuzi, nejen na stránkách SNOW. I když můžeme být právem hrdí na to, že na této půdě vzešla.
16.10.2010 20:24:13 #50
>> #49, Martin430, 16. 10. 2010 20:03:19
Konečně opravdu konstruktivní výsledek diskuse – díky – snad nám to kluci vládnoucí nepokazí a Brusel podpoří.
16.10.2010 20:41:04 #51
>> #47, sfparnittae, 16. 10. 2010 19:09:12
Mojí fotku výše jsem udělal na jaře 2010 v testcentru Headu pod medvědínskou sedačkou. Takže odpověď zní: marketingová sr.ka na běžně prodávaných lyžích…
16.10.2010 20:43:37 #52
>> #46, Martin430, 16. 10. 2010 19:03:09
„Propána – no jasně že je, aby se to PRODALO !!!!!!“
To samozřejmě vím, ale objevila se tu jedna duše, která je ještě na vážkách a myslí si že by to snad i mohlo fungovat. Takže jsem cítil potřebu to jaksi osvětlit.
16.10.2010 20:53:30 #53
>> #49, Martin430, 16. 10. 2010 20:03:19 Uzasna praca.Takto rozmyslaju vizionari.Len sa bojim,aby to nejaky z tych chujov co spravuju nase prachy nahodou necital,lebo hned si to patentuje,a do 3 mesiacov budeme vsetci povinne obrusovat svahy aby sme energeticky zachranili svet.A ked nam za to este budu platit,no koho bude lyzovanie bavit?A velmi ma zaujima,co bude s takto zarobenymi prachami robit taky Hirscher,lebo ten ked zacne sekat tie jeho obluky,tak mu tie cipy na lyziach roztrha,a na buduci rok atomic navrhne silnejsi a vykonnejsi cip.No jasne ze si take lyze za tisic eury uz teraz predobjenavam.Zdar_
16.10.2010 21:15:12 #54
>> #49, Martin430, 16. 10. 2010 20:03:19
Když se před skoro 10 lety poprvé objevil v Headech čip, vzali si to na paškál v diskusi na carving-ski.de. Nějací borci od fochu vyčíslili a spočítali, že by nevelké množství křečků v kolečkách mělo dokázat běžně osvítit celý Mnichov. Úžasná sranda, celá postupně gradující diskuse. Hledal jsem ji, ale bohužel už takhle staré věci nejsou k mání, je tam už jenom moje vzpomínka na ni z roku 2005. Škoda.
Takže nápady na využití už tady byly.
Srandu s tehdejší prezentací chipu (Head) versus Čipa (Verl) na Pitztalu připomínat nebudu, už to tady proběhlo. Stefan byl tehdy docela frajer, nechal si dost líbit. Kdybych tehdy tušil, že na tom budou stavět celou dekádu, asi bych se neodvážil být tak „drzý“.
18.10.2010 12:51:47 #55
Ahoj, přidávám do sbírky jednu fičuru z mých asi tři roky starých lyžáků Rossignol s flexi 90/100. Velikost lyžáky je 305 a ve špici je tahle komora, na fotce to není moc vidět ale lyžáku ještě o cca 1.5cm prodlouží. Nevím jestli je to specifikum téhle velikosti a účel lze odhadovat na zvýšení tuhosti špice a/nebo lepší izolaci. Faktem je, že na palec mi nikdy zima nebyla.
Jako největší úskalí vidím, že když si člověk nastaví vázání podle délky podešve tak že střed boty rovná se ± střed lyže, stojí díky tomu vlastně vzadu…

18.10.2010 13:01:53 #56
>> #55, ludek.stepan, 18. 10. 2010 12:51:47 Ahoj, totéž máme v jedněch Rossi také (žluto-černé, tuším Race2). Myslel jsem, že jde o downsizing.
18.10.2010 13:12:51 #57
>> #56, Krab, 18. 10. 2010 13:01:53
To je možné, ale: mělo by se to dělat takhle??
18.10.2010 13:21:47 #58
>> #57, ludek.stepan, 18. 10. 2010 13:12:51 Nevím. Druhá možnost je, že tam je jen tenký plast a žebra namísto obvyklé masy plastu pro frézování, že mysleli na úpravce – ale tomu se mi nechce věřit.
18.10.2010 13:26:06 #59
>> #58, Krab, 18. 10. 2010 13:21:47
Tomu se mi taky nechce věřit, i vzhledem k tomu, že se jedná o lyžáku spíš pro rekreačního lyžaře. Downsizing je možný, výrobce se takhle může snažit šetřit stejnou formou pro několik velikostí a mění jen délku žeber. Jestli to něčemu skutečně vadí nevím. Úskalí, které mě napadlo, jsem popsal.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.