délka lyží GS (strana: 4) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

délka lyží GS (strana: 4)

01.11.2010 18:21:27 #91 

Kačka

>> #86, Jenos, 01. 11. 2010 14:05:53

Souhlasím se vším co píšeš, já jen prezentovala svou zkušenost z testování. Navíc mi předvčerem jeden takový rychlejší rekreant skoro sejmul šestiletého prcka. Dle stylu jízdy se dřív nebo později někde rozstřelil. Nemusel by při tom ale nikoho ohrožovat. Ono je nakonec jedno, jestli tihle „lyžaři“ jezdí na slalomkách, obřačkách, nebo v porche. Výsledek je pořád stejný. Jestli tohle vlákno čte široká lyžařská veřejnost, uvědomte si pánové, že máte mnohdy o 80kg více, než ty děti.

Jako obchodník si nemůžu dovolit neprodat někomu Fisové obřačky jen proto, že je nezvládne. Spousta lidí je přesvědčená o své pravdě a nemá smysl diskutovat. Pak jsou i zákazníci, kteří si poradit dají, ti budou určitě s výběrem daleko spokojenější.

>> #88, HOnza, 01. 11. 2010 14:14:05

Kromě těch obřaček mám i slalomky, jenže se začíná na Kaprunu SG. Takže nechám koleno ještě hojit, než je vytáhnu. Je pravda, že delší oblouk se pro invalidy hodí víc. To ale neznamená, že se ten slalom nenaučím.

Rum a sport (v různém pořadí)

01.11.2010 22:58:14 #92 

Martin430

Ahojky, prosím o radu, jsem sl -kář a jaksi letos mne poprvé láká jít do atomic D2 GS. Měřím 189a vážím 89 kg, jaká délka lyží je ideální. bo jako zapřisáhlej atomic mne jiné gs moc nelákají Děkuji

To byla otázka.

Moje odpověď je : 184 cm

Hodně radosti na sněhu. Enjoy.

Nechápu, proč tohle vlákno je tak dlouhý.

02.11.2010 08:01:19 #93 

Martin47 muž

>> #92, Martin430, 01. 11. 2010 22:58:14

Mám odlišný názor. Diskuse v tebou naznačeném duchu by byla pořádná nuda. Mně se vlákno líbilo a možná bylo i užitečné, byť již někdy provařené. Trochu se v něm ale smíchaly dvě roviny, které já mám dost oddělené. První, z mého pohledu nesmyslná část je SL vs. GS. To je téma, kde nemůže padnout rozumný argument. Druhá, mnou vnímaná jako důležitá, je vhodnost těch kterých lyží pro různě vyspělé lyžaře. Ta byla vedena velmi solidně a leckomu může při výběru lyží pomoci.

02.11.2010 09:59:23 #94 

ivan

„Na celé záležitosti nerozumím jedné věci. Proběhla „carvingová revoluce“, která dala rekreačním, sportovním lyžařům možnost kvalitně jezdit díky vykrojeným lyžím. Teď se té výhody někteří dobrovolně zříkají a jsou ochotni se honit za chimérou, že zvládnou bez odpovídajícího množství tréninku mnohem obtížnější lyže místo toho aby používali lyže na dlouhý oblouk s R17–19, které byly vyvinuty aby jim dělali radost a na kterých se mohou zlepšovat na samou hranici jejich možností. Čím to je? Copak ten paradox nevidí?“ (Martin47)

Dovolím si myšlenku rozvinout z pohledu především materiálového, jak se to jeví mně.

Výrobci po „znásilnění“ obřaček Fízou vyvinuli pro nezávodníka svou představu snadnější lyže. Dotáhli ji ale do podoby, kdy mnohé nejvyšší race-modely pro delší oblouk (kdysi též užitečně „racecarver“) už mají blíž ke slalomce. Ty lyže časem, aby hezky a snadno točily, dostaly lopaty špiček jako SL, R v kratších délkách i 14 m. Plácačka vepředu rozhodně chování ve větší rychlosti nepřidá. Kvůli ní, kvůli vyšší univerzálnosti na horším povrchu a kvůli snížení rizika zaříznutí musely ztloustnout ve středu a tím se jejich charakter zase trochu změnil.

Mnoho výrobců (svého času snad většina) tyhle lyže nedělalo jako „správné“ striktní sendviče, nýbrž jako různě zakapované konstrukce, leckdy „poloturistické“ (Atomic své neblaze proslulé Bety posledních let, Dynastar kombinace bočnic a capu, a další). Aby to snadněji jelo? Aby dovydojili už existující formy? Kvůli ceně? Kvůli představám marketingovců? Ať tak či tak, takový materiál ztratil sympatie mnohých, kteří chtějí top product, byť třeba ne racestock.

(Žádný div, že pak TomáSové a podobní, kteří se zorientovali, skočili po Stocklích a podobných s nenačinčanými poctivými konstrukcemi. A asi není náhodou, že i když prodej lyží tvrdě klesl a velcí vyrábějí o třetinu lyží méně, Stockli výrobu od 90. let zdvojnásobil.)

Nedosti toho. Mnozí výrobci znectili „race“ lyže tím, že do nich zaintegrovali lišty pro nasouvací vázání (viz např. roky Volkl) a tím pádem je vnucovali/vnucují jen jako „systém“. Systémem naroste cena, a tak se dává vázání levnější, někdy i DIN 10.

Ergo: nemožnost volby desky, vázání, někdy předozadního posunu, výšky.

Fajnšmekr, který chce volbu a nechce, aby se mu něco vnucovalo („jako blbečkovi, který se nevyzná, a tak mu to usnadníme“), si nad takovými odplivne.

Nedělejme si taky iluze, že všechny top racecarvery vždycky byly skoro tak dobré jako obřačky. Něco byly/jsou fajn lyže (třeba ten zmíněný Atomic D2, má v žilách kus závodní krve), jiné ale až příliš snížily laťku.

Když někdo chce jezdit opravdu rychle (a jakžtakž na to má), ať to raději dělá na racestocku. Je stabilnější, klidnější, lépe vede. Lyžař si pojede po radiusu a bude nadšený, jak mu to ujíždí. Když bude prázdný kopec, bude taková jízda pro něj i bezpečnější, než když to rozhuláká na R 17 s blbým vázáním.

Zkrátka a dobře, oficiální nabídka komerčního „race GS“ má pro modelového fajnšmekra řadu slabin. Paradoxně je i nová GS coby holá lyže levnější. A fajnšmekr mívá své vázání, i desku, dokáže si ji obstarat. Proč by tedy kupoval za 20 – 25k načinčanou komerci, když sežene novou GS třeba za 15k a jetou za pár šupů?

Ad životnost a CzechSkier: „dojebanost“ lyže bývá v dobré úměře s obroušením hran. Riziko unavené špičky, která rozkvete, samozřejmě existuje. Rozdíl bude v lyži po 100kilovém vazounovi, 60kilovém juniorovi a 50kilové holce. Lze kalkulovat, že mnohá lyže bude mít (i méně než) 50 dnů (závodník má dvoje obřačky, trénuje i slalom, možná tu a tam SG, někdy je kus sezony zraněný).

Nová šance: když už se konečně materiálový vývoj promítl do nyní revolučně změněných pravidel materiálu pro Masters, mohli by výrobci udělat cca 175/180/185 obřačku s R cca 19 – 22 m. Střed cca 66, max. 67 mm. Přiměřená tvrdost, ideálně vždy dvě až tři. Konstrukce klasika jako u předpisového racestocku, stejný design, název s nějakým „M“, „mas“ či nenápadným „masters“. Zařadit do závodního katalogu, ale současně i do běžného obchodního. Myslím, že by to byly úspěšné lyže. Díky vazbě na Masters by pořád byly „závodní“, ale současně civilnější, takže někde mezi GS FIS a top racecarverem. Vlastně taková trochu obřákovatější crosska nedávné minulosti. (Milan Luštinec je se svými SCT blízko. Když se kdysi připravovala ve Sportenu AHV 06 GS, snažil jsem se, aby udělali něco takového, ne FISkonformní.)

Myslím, že jako jedinou nebo třeba i druhou obřačku by si takovou pořídilo mnoho z nás.

Takže svůj podíl „viny“ na tom, že amatéři používají FIS-materiál, má nejenom jejich/naše ego, nýbrž i chybějící nabídka.

02.11.2010 12:40:46 #95 

vašek2

>> #94, ivan, 02. 11. 2010 09:59:23 Ivane, ve článku o rockeru jsi popisoval rockerovatění některých GS FIS (yeah, zase jsem ten termín použil :-) )lyží. Nemáš náhodou nějakou fotečku, která by to konkrétněji vystihla a event. seznámek úmyslně „rozkvetlejších“ modelů?

02.11.2010 13:14:28 #96 

ivan

>> #95, vašek2, 02. 11. 2010 12:40:46

Bohužel nemám. Mluví se o tom, ale nikde se to neuvádí. U GS to může být i velice nepatrné, i spíš jen hodně měkká špička, která snadno a hned „uhne“, neryje, nebrzdí a usnadňuje zakrojení.

Taky dost dobře nevím, jak rozlišit lyže „pootevřené“ úmyslně od těch, které rozkvetou coby výsledek únavy materiálu.

02.11.2010 14:54:02 #97 

TNS muž

>> #94, ivan, 02. 11. 2010 09:59:23 *„Nová šance:“*Ako myšlienka to nie je zlé,nechajme sa prekvapiť nakoľko si dobrým prorokom.Otázne je či:

1.Nadbytočná ponuka jednotlivých značiek znesie ďalší druh lyží.Aj keď len „derivátov“.Fir­my,ktoré majú staré formy na R>21m by mali výhodu,lenže tam sú zase tie úzke stredy 65mm a menej.

2.Majú firmy zmapovaný tento špecifický trh.Jazdci Masters jazdia od chlapských R>27 až po racecarver R<20.Nové predpisy(podľa mňa celkom fajn) umožnujú ten racecarver aj oficiálne.Teda ak zostava po podrážku boty nepresiahne povolenú výšku.

..myslím,že zareagujú skôr odporúčaním dámskych obračiek 180cm+ pre kluby,ktorú oficiálne posvätia na MAS recommended:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

02.11.2010 21:41:08 #98 

vašek2

>> #96, ivan, 02. 11. 2010 13:14:28

Díky za info. U baru tedy už i z vypráskanosti můžeme udělat ctnost :-). Ještě si neodpustím dvě otázečky. Jak dlouho se o tom mluví? Jak by se vlastně taková vypráskaná špička lyže měla chovat na sjezdovce – pevný pistě. Nedrží? Vibruje? *

02.11.2010 22:15:28 #99 

Martin47 muž

>> #94, ivan, 02. 11. 2010 09:59:23

Když někdo chce jezdit opravdu rychle (a jakžtakž na to má), ať to raději dělá na racestocku. Je stabilnější, klidnější, lépe vede. Lyžař si pojede po radiusu a bude nadšený, jak mu to ujíždí. Když bude prázdný kopec, bude taková jízda pro něj i bezpečnější, než když to rozhuláká na R 17 s blbým vázáním – A co ti co na to nemají? Jak se ti líbí představa borce, a není jich málo, který se řítí z kopce plného lidí na racestoku velkou rychlostí a jeho možnost ovládat lyže je velmi omezená? A když nemá soudnost a koupí si lyži kterou nezvládne, jak má mít soudnost aby s ní alespoň nelezl na plný kopec? Tam přece nejvíc lidí uvidí co má na nohách a jakej je jezdec.

No a co se týče nevhodných lyží na trhu, byl jsem na pár testovačkách, kde jsem vzal na nohy kdeco sportovního a pojezdil jsem dobře skoro na všem. Taky mám jedny Blizzardy, RCC, který jsou od nejvyšších komerčních řad dost vzdálený, R mají tuším 17, vázání v kolejnici celý z plastu a třeba na manchesteru se na nich jezdí úplně luxusně.

A teď závěr s možností rozpoutat úplně největší flame (aby nebyla nuda). Prohlédl jsem pečlivě videa VL a drtivá většina frekventantů nedozrála ani na vyšší sportovní lyže, takže představa jak brutálně ohýbají FIS GS 192/27, a v prudkém reboundu drtí oblouk pod rádius je úsměvná (neberte to prosím jako výsměch ale jako konstruktivní kritiku).

02.11.2010 22:33:40 #100 

vašek2

>> #99, Martin47, 02. 11. 2010 22:15:28

Jako výsměch to člověk brát musí, když se snažíš podsouvat něco, co nikdo netvrdil – „v prudkém reboundu drtí oblouk pod rádius“. To by tě na již umřelém fóru admin jistě blokoval. :-) Celý ten kolovrátek není o tom, na co jsou vyspělí, ale že se chtěj zlepšovat!! Tak už to probůh pochop! Drtivá většina frekventantů FIS GS na těch videích nevozí a velká spousta ani nemá!

02.11.2010 22:41:09 #101 

Pavlos muž

Jak to děláš, že mi vždycky kápneš do noty?

Sám na sobě jsem si vyzkoušel, že na to nemám. Nejtvrdší lyží, na který jsem se protrápil dopolednem, byla zelená Blizzard CMX Pro 06/07 ve 175 cm s příjemným R=15 m. Tu bestii jsem nemohl za žádnou cenu prohnout. Rád jsem jí vrátil.

Proto si vybírám lyže, které zvládnu a které mají ještě rezervu pro moje zlepšení. Proto říkám, před zakoupením VŽDYCKY VYZKOUŠET !!!

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

02.11.2010 23:46:35 #102 

HonzA_ muž

No co, blbec to bude z kopce dolů drtit nesmyslnou rychlostí na čemkoliv (třeba i na 11m slalomkách) a zatímco já se třeba nestydím na oblouk s driftem, případně smykem v místech kde to už čistě nezvládám. A přiom se snažím aby těch míst bylo čím dál tím míň.

To jsem se to krásně pochválil, viďte!

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

03.11.2010 00:09:40 #103 

TNS muž

He,pán sa baví.Som zvedavý čo to spraví s Tvojou aurou:)Tvrdšie trénuj,VL Racing Team Ti za „hlúpe reči“ možno v najbližších pretekoch hodí lyžiarskú rukavicu:)

03.11.2010 00:17:30 #104 

TNS muž

>> #101, Pavlos, 02. 11. 2010 22:41:09

A skúšal si Žirafky?Na susednom webe ich dosť chvália.Ako sa chceš vypracovať na obračky?Pekne krôčik po krôčiku.:-)

Edit: krôčik po krôčiku návod:začneš so Žirafkami a každú sezónu si zaobstaráš lyže s R o 1m väčším než vlani.No a zhruba v 25-ej sezóne máš hotovo.Ak ovšem múdra FIS nezmení parametre lyží:)

03.11.2010 00:32:26 #105 

Jenos

>> #102, HonzA_, 02. 11. 2010 23:46:35 Přesně tak a naprostý souhlas. Toto téma bude asi opravdu nekonečné, ale démonizování delších a méně krojených lyží mi přijde naprosto legrační. Neznám jediného lyžaře, který má už vžitou jakžtakž dobrou techniku, kterého by delší lyže s menším rádiusem nepostrčila dále. Právě naopak, každý se velmi zlepší a tu „náročnější“ lyži si pochvaluje. A když je terén už příliš náročný, tak holt lze jet smykem/driftem nebo s kombinací s řezáním. No a v místech kde už to zvládám, budu řezat ostošest. Názor, že když mám na noze závodní lyži a nemůžu přismýknout za žádných okolností je opravdu k pousmání…

03.11.2010 01:09:33 #106 

TNS muž

>> #105, Jenos, 03. 11. 2010 00:32:26

Používaš v jednom príspevku dosť silné a neurčité výrazy ako** jakžtakž dobrá technika/každý se velmi zlepší**Dovolím si tvrdiť,že to by stroskotalo pri prvom stretnutí s realitou.Podľa tvojich slov to chápem tak,že pôjdem na svah,vytipujem si lyžiara,dám mu svoje obračky,navrch rýchlokurz geniality a po pár jazdách sa začne zlepšovať.Neh­rozí,že by sa zhoršil,píšeš každý sa veľmi zlepší.Já by som to ešte premyslel:)

03.11.2010 02:13:03 #107 

ivan

Ale Martine, držme se formulací.

1. Pro jistotu jsem explicitně upřesnil uváděný segment pomocí „a jakžtakž na to má“ v naději, že jasně navazuju na myšlenku užití „od určité úrovně specifických pohybových dovedností, zde tzv. lyžařské zdatnosti“ a „soudě podle diskuse, většina zdejších „fandů GS“ je užívá uvážlivě a jako výsledek osobní progrese“. A navíc jsem přidal „když bude prázdný kopec“ – co mám ještě víc? To mám pokaždé, když napíšu „carvingový“, přidat do závorky definici carvingu a odvozenin?

(Polemizovat lze samozřejmě o té potřebné úrovni, sebehodnocení a­pod.)

Dramatickou řečnickou otázku „Jak se ti líbí představa borce…“ považuju v intencích TÉTO diskuse (opakuju: této, ne jiné a ne obecně, kapišto?) za zbytečnou, protože na takový případ nepochybně všichni máme shodný názor.

Podobně se mi nelíbí borec nepřiměřeně se řítící kopcem na blejdech z půjčovny, na rockerových twintipech (aktuální nářky na to v USA) i na jakýchkoliv jiných lyžích, stejně jako třeba na igelitu, skibobu nebo sáňkách (Rusy na nich jsem z Malého Hangu vyháněl už před 25 lety).

2. Absolutní souhlas, na manžestru jede výborně spousta lyží, já byl dokonce nadšený z toho, jak i na poměrně tvrdém kopci jely Sporteny Phase za pár tisíc. Ale holt není jen manžestr a od určité tvrdosti a nerovnosti podložky a současně určité rychlosti (je zase jasný, co jsem právě vymezil?) už ta sportovní lyže nedá takové vedení, tolik stability a jistoty, pokud na to jezdec má, pokud na to jezdec má, pokud na to jezdec má – spokojenost?

3. Leckterý fajnšmekr ohrne nos nad dobrou lyží proto, že není dost „sexy race“ – konstrukcí, designem, názvem, deskou. Je to možná až směšné, neracionální, ale k zákaznickému chování to patří.

Zanedbatelná není otázka životnosti a ne neopodstatněná víra v to, že sendvič GS FIS slušně vydrží.

Ale možná to vidím špatně, cílovka pro „modified“ či „soft race“ tak velká není a zdejší adorací racestocku mám(e) zkreslená měřítka.

4. Ke svým VL-ovečkám nechť se vyjádří HOnza, případně ony k sobě samým. Nemám žádný důvod ani zájem VL hájit a ta videa detailně neznám. Jedním z problémů je to, že mnohé se natáčelo (Rokytnice, snad i Dolní Morava) na plackách, na nichž by se IMO spíš měly dělat drily a na něž by se hodila lyže hodně krojená. Podobně diskutovaný Másin na Kaunertalu na Falginu a placce Weissee, tam oblouky pod radius ani předvést nejde. A pak byly jarní Mísečky, kdy se točilo v odměku, kdy já už normálně balím a nanejvýš si dám nějaký cvik, rozhodně ne oblouk „co to dá“.

Připočti k tomu skutečnost, že jde o nehomogenní skupinu lyžařů zahrnující i takové, které/ří patří do LŠ a které/ří dojem ze shlédnutého hodně poníží. To už je ale problém a úkol pro Mr. VL. Včetně toho, jak s kým a s jakými pomůckami pracovat a jak se navenek prezentovat.

5. Abych ti ale pořád jen neoponoval a nezkresloval tak skutečnost, že mnoho z tvých názorů sdílím, připomenu, že jsem už na jaře v diskusi nadšení z FIS GS brzdil a upozorňoval na jejich ošidnost coby cvičebního nářadí. I teď na podzim se k tomu vracím a něco k tomu je i v článcích v printu.

>> #101, Pavlos, 02. 11. 2010 22:41:09

Neměla by ovšem vzniknout falešná zkratka, že tvrdé lyže = race a všechno „sub-race“ je měkčí. Dnes už je to méně časté, ale nevhodně tvrdé mohou být i lyže zcela nezávodní. Krátká tvrdá lyže se prohne hůř, viz blejdy a podobné, které jde rozumně jezdit jen s kolíbkovou deskou. A jak jsem už psal, to, na čem 08/09 tréninkově obřákoval Trejbič, bylo (po sezoně) měkčí než jakýkoliv racestock, který se nám dostane do ruky.

Samozřejmě hrozí racestock příliš tvrdý (neznalost, nezkušenost, absence výběru), ale o tom se tu už psalo mnohokrát.

>> #105, Jenos, 03. 11. 2010 00:32:26

„Toto téma bude asi opravdu nekonečné…“

Vhodně i nevhodně lze k učení/zlepšování použít všelijaké lyže od bigfootů po sjezdovky, takže přít se o jejich (ne)vhodnosti lze v obecné rovině do alelujá. Snad se shodneme, že jde o přiměřenost pomůcky a metody ve vztahu ke konkrétnímu lyžaři.

>> #104, TNS, 03. 11. 2010 00:17:30

Co rok, to +1m radiusu: bezva nápad, tleskám. Jen poněkud materiálově náročné, ale lyžování holt není hobby pro chudý.

Jak říkávám, takhle to vidím já, ale můžu se mýlit jako v životě už nejednou.

03.11.2010 07:18:38 #108 

Martin47 muž

>> #107, ivan, 03. 11. 2010 02:13:03

Klidně oponuj. V tom já vidím půvab debaty. Budu upřímný, začal jsem psát v tomto duchu tak trochu z důvodu, že mi už začala lézt krkem zdejší naprosto nekritická a přehnaná oslava VL, jako jediného správného směru. Evidentně už byl nutný oponent. Tak jsem se té úlohy chopil. Debata nabrala podle mého soudu docela zajímavý směr a myslím že i pro další vývoj VL, zejména jeho Racing Team, bude docela užitečná. Jak ovšem správně podotýkáš, záleží na Mr.VL a členech jak s tím naloží.

Trochu mi uniklo (tahle otázka je i na TNS) co myslíte revoluční změnou v předpisech Masters materiálu. Kromě minimální délky lyží na SG se snad nezměnilo v nic. A že by se dala sehnat SG lyže 185/33 pro dospělého docela pochybuji ale nevím, nedíval jsem se jestli jsou nebo ne.

VL videa jsou určitě zkreslená výběrem kopce a podmínkami. V tom vidím velký problém aktivit jako je právě VL, které jsou organizovány formou kurzů. Musí být naplánovány předem a počasí a sníh nevyberou, navíc se zpravidla nějak musí vmáčknout do svátků a víkendů, kdy jsou kopce plné. Tady se HOnza fakt hodně snaží reagovat co nejpružněji s ledovci, kurzy dělá v časech kdy bývá trochu volněji, třeba ty ledovce ale budou dost narážet na to, že většina lidí se z práce neurve hned. Já vidím budoucnost výuky těch, kteří se chtějí opravdu zlepšit, v najímání osobních učitelů v podmínkách, které určuje klient. To jsem se ale dostal opravdu hodně mimo téma.

03.11.2010 07:59:57 #109 

Martin47 muž

A ještě jedna důležitá věc. Kdo dospěje na úroveň dobře zvládnuté jízdy na Racestoku, nepotřebuje se radit jestli je má koupit nebo ne. Na tuhle úroveň dospěl dlouhodobým tréninkem a má dost zkušeností na to, aby věděl na čem má jezdit a na čem ne.

03.11.2010 08:26:13 #110 

Tom_

>> #108, Martin47, 03. 11. 2010 07:18:38 Já vidím budoucnost výuky těch, kteří se chtějí opravdu zlepšit, v najímání osobních učitelů v podmínkách, které určuje klient.

Ale kde ty osobní učitele vzít?

Dovolím si otázku: Ty jsi, Martine47, v minulé sezóně trénoval sám nebo jsi měl trenéra?

It's only skiing

03.11.2010 08:28:04 #111 

TNS muž

>> #108, Martin47, 03. 11. 2010 07:18:38

Pokial viem,tak doteraz platili rovnaké nariadenia minimálnych rádiusov aj pre MAS.Teda >27m muži.Tolerancia bola len na dĺžku –5cm.Podrobne som to nesledoval,oprav má ak nemám pravdu.

03.11.2010 08:36:25 #112 

Martin430

>> #106, TNS, 03. 11. 2010 01:09:33

cit : Dovolím si tvrdiť,že to by stroskotalo pri prvom stretnutí s realitou…

Ale Jenos to stretnutie s realitou asi celkem často zažívá, když je učitel lyžování, tak jsem nakloněn mu věřit, že ví o čem mluví.

A teď budu jen dovozovat :

Píše sem, čili hladem nezemřel. Nezemřel hlady, tak mu někdo za práci platí. Jenos tudíž nadále vykonává svoji profesi. Jeho pohled na lyžování tedy patrně ve styku s realitou neztroskotal.

Já vím, je to slabý, ale něco by na tom být mohlo, ne ?

03.11.2010 08:46:52 #113 

Martin47 muž

>> #111, TNS, 03. 11. 2010 08:28:04

Vloni to bylo to stejné jako letos, tedy jen doporučení. Další sezóny zpátky nevím.

>> #110, Tom_, 03. 11. 2010 08:26:13

Trénovali jsme ve třech, všichni +/- stejné zkušenosti, konzultovali jsme spolu. Nejvíc jsem ale jezdil sám. Sehnat tréninkového partnera na všechny všední dny dopoledne je problém. Občas se stávalo, že jeden z kamarádů, podnikatel, viděl dopoledne v práci na webkameře jak stavím obřák, nevydržel to a přifrčel. Hodně jsem jezdili s časomírou. Ta prozradí hodně. Divil by ses, kolikrát se pocity z jízdy liší od reality naměřených časů. Dokonce si dovolím tvrdit, že neměřený trénink je kontraproduktivní. Další věc je, že své chyby dobře znám a vím jak je odstraňovat, tady ale mám určitou výhodu v minulosti trenéra.

03.11.2010 08:54:11 #114 

Tom_

>> #113, Martin47, 03. 11. 2010 08:46:52

OK. Jen mě udivuje, že při tréninku nevyužíváte video.

It's only skiing

03.11.2010 09:03:48 #115 

ivan

>> #109, Martin47, 03. 11. 2010 07:59:57

1. Já vím. A chápu, že „VL-outsiderovi“ to zde může připadat poněkud převéelkováno. Taky si myslím, že vlákno bylo/je užitečné, přinejmenším k tříbení a precizaci názorů včetně těch „ne-VL“.

Nepovažuju za nutné se ve všem shodnout. Vždycky si připomínám rozšafný a poučený komentář Grunigenova souseda a kamaráda, když si mu Petr Jireš stěžoval, jak se u nás lyžaři hádají (srov. též diskuse Interski): „už jsi někdy viděl, že by se pár lyžařů v diskusi shodlo?“

(Teď se asi budou v nekrolozích všichni rozplývat nad Joubertem, ale on byl taky pěkně kontroverzní mrcha – to „taky mrcha“ neber osobně…)

2. Masters: pokud se neklamu (EDIT: možná ano – stejně jako TNS jsem nesledoval úpěnlivě, HOnza by měl vědět), až do tohoto materiálu z letošního léta platily (až na drobné odchylky) předpisy FIS pro všechny do 60/70 let. Nyní se staly „doporučením“ a to je ta revoluce. Připadá mi to sice ušitý horkou jehlou a zase všechno na jednu hromadu (na 31letého borce se de facto vztahuje totéž jako na starouška), ale vývoj materiálu a problematická zdatnost pretekárov si zjevně řekly o podřízení pravidel otázce bezpečnosti. Jen blázen by se dneska nekryl proti riziku průšvihů, žalob a potenciálních náhrad škody. S tím asi mají půlky stažené nejvíc, viz např. též „For all events of MASTERS races the course setter should set the number of gates taking the nature of the terrain into consideration, the conditions of the slope and the ability of the competitors.“

Juniorské SG – např. aktuální Atomic 195/28,5 m. Z formulací ovšem vyplývá, že SG lze jet na obřačce 185/21 m a tomu musí být přizpůsobené stavění. Prostě asi něco jako standardní obřák na dolní hranici počtu změn směrů, představuju si.

3. Ano, problém všech naplánovaných akcí využívajících dny volna.

4. Ano. Problémem a tématem je „šedá zóna“ těch, u nichž je „dobře zvládnutá jízda“ (co to vlastně je? – bez definice lze navršit dalších 20 příspěvků) nejasná. Jako chuťovka na někdy a na ráno, když je dokážou vodit bezpečně pro sebe i pro druhé po nějaké té modré až modročervené po radiusu, a ne jako lyže jediná – proč ne, říkám. Podmínkou přece nemusí být utáhnout radius na x metrů či x procent nominálního.

Ale to už se opakuju.

03.11.2010 09:05:31 #116 

Martin47 muž

>> #114, Tom_, 03. 11. 2010 08:54:11

Nebyl kameraman, všichni jsme chtěli jezdit. Trénink sám o sobě je organizačně značně odlišný od lyžování. Přijdeš v 9 na kopec, když nemáš trenéra, musíš vyvozit materiál postavit trať a nainstalovat časomíru (1/2 hod min.), rozcvička a rozježdění (další půlhodina), 1,5 hodiny jezdíš a půlhodinu uklízíš a stahuješ. Kdybys v tom měl ještě natáčet, ztuhneš u toho a den je v háji. Navíc natočit video, které lze k rozboru použít není jednoduché. Měli jsme domluveného kameramana se zkušenostmi na konec ledna, bohužel jsem se toho „sportovně nedožil“.

03.11.2010 09:17:24 #117 

TNS muž

>> #112, Martin430, 03. 11. 2010 08:36:25

Martin,určite.Som osobne moc rád,že si sa pridal na jednu stranu,len to pomáha živiť flameProsím nepokaz mi to.Asi tušíš,že to neberiem úplne vážne:)

03.11.2010 09:22:04 #118 

ivan

Martin47: „Já vidím budoucnost výuky těch, kteří se chtějí opravdu zlepšit, v najímání osobních učitelů v podmínkách, které určuje klient.“

Ideální „golfový“ přístup. Když ale uvážím, jak málo lyžařů vůbec stojí o nějaké zlepšování podložené systematickou prací, bude takových nesmírně málo. Skupinová příprava je reálnější. Ale tohle už mají LŠ zmapované dávno.

Takový Piškot takhle ve Špindlu funguje ke spokojenosti mnohých včetně celkem i své.

03.11.2010 09:29:38 #119 

Martin430

>> #117, TNS, 03. 11. 2010 09:17:24

Jasné.

Akorát se nepřidávám na žádnou stranu. Jen konstatuju jednu skutečnost.

S velkou většinou lidí ve vlákně jsem s potěšením ochoten postávat u bufetu (za předpokladu, že budou stejně pěkně oblečeni jako já. Bez rozdílu stran. Himl jako rekreant – ludia sú ludia). S těmi, co osobně znám i s těmi, které znám jen odsud.

Jenos je ale jediný z lidí, které osobně neznám, komu jsem ochoten zaplatit za to, že se mnou bude lyžovat. A to jsem se tu s ním už kolikrát virtuálně hádal.

Jinak – souhlas s Tebou a slovy Pána Aurory : Let´s flame.

03.11.2010 10:34:17 #120 

Martin47 muž

>> #118, ivan, 03. 11. 2010 09:22:04

To je asi dané tím, že všichni glofisté na světě spolu vlastně neustále soutěží. Golf moc neznám, ale z toho co jsem četl a viděl to tak alespoň vypadá. To je nutí zlepšovat se. Lyžaři většinou jen sjíždějí z kopce. Asi na tom budou třeba líp freeridisté. Ti se musí zlepšovat aby se v náročných terénech nezabili. Ale dav na lyžích v óbr středisku? Vždycky je výběr kudy jet bez problémů. A ti co se snaží zlepšit v rámci kurzů – kde je měřítko toho že se opravdu lepší? Že jim to někdo řekne nebo že si to pochválí navzájem? Navíc si myslím, že komunita těch, kteří se chtějí zlepšovat je velmi malá.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy