Alpine Ski World cup 23/24 (strana: 7)
05.03.2024 23:20:42 #183
>> #182, korsičan, 05. 03. 2024 22:28:03
Můžu tě ubezpečit, že o „brzdícím“ nebezpečí vlajících
cancourů, vlasů, event masivní šály všichni vědí… Je zřejmé, že to
tak chtějí, dodává jim to klid podobné jako jiné „rituály“ –
pořadí obouvání bot a lyží, zapínání přezek… Někdo takovej klid
nalezne třeba v tom, že ten cancourů začne přelepovat lepící páskou
s nadějí, že získá 0,01 sec a tudíž dostane jen necelé 3 sec – hlavně ve slalomu to
bude důležitý.
06.03.2024 08:19:24 #184
>> #183, oblouk, 05. 03. 2024 23:20:42
No jasně že je to v rychlostním sportu důležitý. Překvapuje mě, že to trenéři a celý ten ansábl lidí neví.
Ta jedna setina vteřiny, dělá třeba zlato na olympiádě. Nebo jako v případě Rydinga v posledním závodě, jeden stupínek dolů. A to jsou body vyhozené do kanálu.
06.03.2024 08:43:52 #185
>> #184, korsičan, 06. 03. 2024 08:19:24
Ve. všech svých reakcích píšu, že to vědí!!! – a přesto mají
své důvody to tak nechat bejt… – a mně se to vlastně líbí – celej
ten cirkus kolem to zlidšťuje
06.03.2024 09:00:46 #186
>> #185, oblouk, 06. 03. 2024 08:43:52
Ve. všech svých reakcích píšu, že to vědí!!! – a přesto mají své důvody to tak nechat bejt…
A proto jsem po tobě chtěl, aby jsi ty důvody pokud možno zjistil.
Mimochodem, jakou rychlostí jede závodník při slalomu ???
06.03.2024 09:57:49 #187
06.03.2024 10:17:39 #188
>> #186, korsičan, 06. 03. 2024 09:00:46
Důvody jsem ti vypsal všechny – to, že ti nepřijdou rozumný ti neberu.
Rychlosti cca: SL = 25 – 50 km/h GS = 50 – 80 Km/h SG = 60 – 120 km/h SJ = 60 – 130+ km/h
Odpor vzduchu má znatelný až významný vliv nad cca 30 km/h a s rostoucí rychlosti stále roste – nad cca 80 už velmi významný a cca nad 200km/h už je to jen odpor vzduchu (lyže „plachtí“).
Naopak skluznost lyží (strukura + vosky + způsob aplikace vosku) má rozhodující význam při nízkých rychlostech do cca 50km/h a stále menší čím rychleji to jede až téměř nulový nad 200km/h
06.03.2024 10:51:32 #189
>> #188, oblouk, 06. 03. 2024 10:17:39
Nezlob se, ale to nejsou důvody, to jsou výmluvy.
No a co se té rychlosti týče, tak při běhu na 400m, běží nejrychlejší závodník na planetě 35km/h !!! Pokud by za sebou vláčel takové kurty, co vláčí „vaši“ svěřenci, tak se plácá někde na úrovni okresního přeboru. Sice to není úplně nejlepší příklad, protože on běží, kdežto lyžař se veze, ale ten odpor vzduchu tam prostě je. S takovým plandákem, by podobné časy nikdy nezaběhl. U rychrobruslení je to podobné. A rychlost jízdy odpovídá té, jakou jezdí lyžaři. Takže to při té 50 vliv má. Minimálně v setinách určitě.
Před lety jsme zkoušeli na měřeném úseku rychlost v bundě a bez bundy. A na stojáka, to dělalo tuším rozdíl 6km/h !!! U rekreanta, na komerčních plácačkách.
06.03.2024 11:57:12 #190
>> #189, korsičan, 06. 03. 2024 10:51:32
Napiš Kristoffersenovi – bude rád.
06.03.2024 12:29:18 #191
>> #190, oblouk, 06. 03. 2024 11:57:12
A myslíš, že by to pochopil ??? U tebe jsem nepochodil, přestože jsem
na to vsázel. Mám obavu, že by spíš vyrazil do dalšího závodu s o metr
delším kurtem. Aby
zaujal.
06.03.2024 21:06:17 #192
Sobotní slalom SP v Kranjské Goře se neuskuteční. Křišťálový
glóbus za disciplínu získal Feller
https://www.sport.cz/…ller-5024090#…
06.03.2024 21:14:24 #193
>> #191, korsičan, 06. 03. 2024 12:29:18
Jsem si jistej, že zrovna on, naprostej detailista a závodní fanatik, má ty cancoury na milimetr akorát a ani přísně hysterickej tatík s tím nehne.
07.03.2024 12:00:40 #194
Elitní slalomář Braathen se vrátí k lyžování, bude závodit za
Brazílii
https://www.sport.cz/…ilii-5024145#…
09.03.2024 21:00:52 #195
Federica dnes jako Odermatt .
Skvělá .
https://www.youtube.com/watch?…
24.03.2024 13:18:34 #197
Corni zabojovala a vyšlo jej to
https://www.youtube.com/watch?…
Žiaľ, dnešný zjazd sa stále odkladá. A nakoniec bol zrušený.
24.03.2024 23:19:57 #198
>> #197, stefa, 24. 03. 2024 13:18:34
Conny
Bylo to sympatické
A pěkné, že se rozhodlo až ve finálovém DH
Sofia to letos holkám ulehčila
26.03.2024 12:58:41 #199
https://sportnet.sme.sk/…r-2023-2024/?…
Zaujímavý rozhovor:
„Dnešná generácia vo veku od 25 do 30 rokov je generácia, ktorá je tlačená do dokonalosti. Mnohí sa už neučili prirodzene jazdiť na lyžiach. Naučili sa trénovať, a to je veľký rozdiel. V dokonalých podmienkach fungujú neuveriteľne dobre, limity posúvajú stále vyššie a vyššie. Keď sa však niečo stane, keď sa treba prispôsobiť iným snehovým podmienkam, alebo v podstate čomukoľvek inému, nevedia reagovať. A potom to môže byť nebezpečné.“
Tréner tvrdí, že treba zmeniť prístup vo výchove mladých lyžiarov.
„Začína sa od mala. Od klubov, regionálnych zväzov, aj privátnych tímov. Najmä v rozmedzí 10 až 12 rokov mi chýba všeobecná príprava. Keď tá absentuje, chýba športovcom prirodzená intuícia. Často sa stáva, že v prípade horšieho dňa, napríklad keď napadne nový sneh, sa rušia tréningy. Prečo bola Lara Gutová-Behramiová v tejto sezóne taká silná? Pretože ju zdobí práve táto intuícia.
Spomínate si na Marca Odermatta v obrovskom slalome v Aspene? Bol už takmer šikmo vo vzduchu a predsa to zachránil. Ďalší príklad: keď si vezmete 30 najlepších, koľkí z nich vedia jazdiť freeride? Predpokladám, že dve tretiny nie.“
A na záver:
„Mnohí ľudia nie sú schopní nájsť si čas pre seba. Stále počúvam, že povinností je viac a viac. Áno, môže to byť pravda. Ale pozrite, mobily stále viac a viac požierajú čas. Mnoho mladých ľudí tým trpí.“
10.04.2024 22:49:02 #200
11.04.2024 12:42:28 #201
>> #199, IIIvan, 26. 03. 2024 12:58:41
Keď sa však niečo stane, keď sa treba prispôsobiť iným snehovým podmienkam, alebo v podstate čomukoľvek inému, nevedia reagovať.
IIIvan dále napsal v https://snow.cz/…-spravna/208#…
Z toho by nám mohlo vyplynúť, že jedným z možných spôsobov redukcie(redukcie – nie garantovaného úplneho odstránenie obáv) strachu z rýchlosti by mohol byť cielený nácvik „núdzoviek“.
Núdzovkou myslím napríklad náhlu potrebu prudko brzdiť(=na čo nakratšej dráhe) a to v rôznej fáze (práve idúceho) oblúku, na rôznom povrchu atď. Takže nejaký ten „hokej stop“ – rozbehnúť rovno dolu kúsok a prudko spivotovať lyže kolmo na smer jazdy(naklopiť telo ku svahu, tlak viac na spodnej lyži apod.).
Když už jsme u toho bájného Stohu, který tady rozesévám po všech
místech …
Když se nahoru občas někdo ze závodníků vydá na volnou jízdu, jezdí to
samé jako v GS: takové ty poklidné precizní oblouky v menší rychlosti.
Přijde mi to jako lyžařsky nedobré jednostranné zaměření.
Já jakožto hobík / freerider co-se-snaží-z-volné-jízdy-vyždímat-maximum tam jezdím úplně jinak než oni. Jednak jezdím rychleji, jednak zkouším všechno možné – rychlá přehranění v libovolném i nekomfortním okamžiku, změny frekvence, co největší zavření oblouku… Jezdím na „hraně“ a občas sebou taky fláknu.
Ano, velký tlak do lyží je z hlediska závodníka špatně, to ale neznamená, že by závodník neměl být schopen ve velké rychlosti naplno zabejčit. Pokud ví, že to dokáže, bude se cítit jistěji i při běžné jízdě typu „hlavně žádné tlaky do podložky!“ a „tlak je třeba dávkovat!“ (© oblouk)
11.04.2024 13:26:11 #202
>> #200, johnycek, 10. 04. 2024 22:49:02
No neviem. Maťa mala vždy problém na strmšej trati s presadenými
bránkami. Samozrejme jej budem držať palce.
PS: „sifrina“ je len jedna.
11.04.2024 15:56:23 #203
>> #201, slowthinker, 11. 04. 2024 12:42:28
velký tlak do lyží je z hlediska závodníka špatně,
A na to si ako prišiel prosím ťa?
11.04.2024 18:26:44 #204
>> #202, orim, 11. 04. 2024 13:26:11
S tou sifrin jsem to prehnal ale na moje voko obycejnyho lyžaře to pusobilo jinak nez driv,
hezceji. Ale je fakt , ze to asi nebyl krpal nejvetsi
11.04.2024 18:49:37 #205
>> #203, IIIvan, 11. 04. 2024 15:56:23
Prosím tě. že velký tlak do lyží je z hlediska závodníka špatně,
to jsem slyšel. A z několika úst.
Ale když o tom tak přemýšlím, je možné že toto tvrdí pouze určitá
lyžařská škola/směr. Můj rozhled v těchto věcech je opravdu hodně
omezený.
12.04.2024 08:41:53 #206
>> #205, slowthinker, 11. 04. 2024 18:49:37
Velký tlak do lyží je z hlediska závodníka špatně, to jsem slyšel. A z několika úst.
Argument „lebo to povedala autorita“ neberiem…
Čo je to ten „velký tlak do lyží“? Viem(a ty tiež), že slovo „tlak“ je len lyžiarska hatmatilka a myslená je „sila“(výsledná sila do lyží) a s tlakom v tom pravom slova zmysle to nemá nič spoločné(aj keď niektorí tzv. odborníci tu v okolí si myslia inak).
Ja vidím, že rekreant „produkuje tlak“ dajme tomu
„1G“(preťaženie – sila násobku svojej hmotnosti) a už pomerne
slušný športovec hobbík cca 1,5G. Postupne FIS jazdci nižších úrovní od
2G a viac, sveťákovci cez 3G(obrák). A „nevedno prečo“, ale čím
lepší závodník, tým má ten tlak vyšší – čím to bude?
15.04.2024 10:13:46 #207
>> #206, IIIvan, 12. 04. 2024 08:41:53
Ja vidím, že rekreant „produkuje tlak“ dajme tomu „1G“(preťaženie) … sveťákovci cez 3G(obrák). A „nevedno prečo“, ale čím lepší závodník, tým má ten tlak vyšší – čím to bude?
Čím to bude? Tím, že každý z nich projíždí jinou stopu/trať. To
znamená jinou rychlost a poloměry, a z toho plyne jiné přetížení.
Jenomže já jsem psal o něčem jiném:
Velký tlak do lyží je z hlediska závodníka špatně, to jsem slyšel.
Tedy, uvažoval jsem situaci, kdy dva (stejně těžcí) lyžaři jedou totožnou trať, ale technicky rozdílným způsobem
- pokud se v ní lyžař bude jenom naklánět, víme že na konci oblouku bude „tlak“/přetížení největší zatímco na začátku bude tlak malý (vlivem sčítání vektorů gravitační a odstředivé síly)
- pokud se lyžař do lyží na začátku oblouku opře a na konci lyže naopak odlehčí, tlaky se k sobě srovnají.
- silově jedoucí Vlhová se do toho na začátku oblouku opře víc než techničtěji jedoucí a plynuleji „tlačící“ Shiffrin
- předcarvingový styl znamená, že se lyžař od lyží na konci oblouku odrazí, a tedy vygeneruje velký tlak
- pokud já jako lyžař co na brány není zvyklý pojedu ne-nirvánním způsobem, budu potřebovat korigovat směr jízdy a tedy zabrat (zvýšit tlak) i uprostřed oblouku; a pojedu oblouk nadvakrát nebo natřikrát
Když to shrnu, lepší závodník má lepší časování tlaků v průběhu oblouku (© oblouk), změny tlaků jsou v průběhu oblouku plynulejší a maximální tlak je menší.
(To jsou moje přředstavy intuitivního lyyžaře, který tomu moc nerozumí, ale něco tu a tam zaslechl.)
15.04.2024 11:49:48 #208
Slow: Možno je problém v tom, že ja uvažujem striktne „fyzikálne“ a ty stále podsúvaš nejaké svoje „dojmy“.
Stručne(a teda nutne zjednodušene a „ľudskou rečou“) k tej „fyzike: treba si napríklad uvedomiť, že to, čo zatáča lyžu je ten „tlak“(v nasledovnom texte tým myslím samozrejme „výsledná sila do lyží“). Tj. „niečo“, čo presmeruje hybnosť jazdca z priamočiareho pohybu na krivočiary(=oblúk).
Rádius oblúku závisí práve od toho „tlaku“ – čím vyšší tlak, tým sa viac skráti rádius. (tlakom)Popisujem už len výsledný efekt všetkých možných javov(externé sily, ktoré tam sú bez ohľadu na vedomie jazdca alebo názor komisie na snow) a nejakej(akejkoľvek) „snahy jazdca“.
A stručne k tým „dojmom“: nemýľ si (viditeľnú) uvoľnenosť, alebo naopak „strojenosť“(vonkajší prejav nejakej snahy jazdca čo vidí okom) s tým, aký reálne vyvíja tlak do snehovej podložky! To sa dá objektívne jedine zmerať(a praktických štúdii s jazdcami zo sveťáku je dosť).
Prípadne pre nás(čo nemáme k dispozícii komplexné technológie s 30 senzormi a podobne), tak nám musí na to stačiť posúdenie tvaru ryhy po jazdcovi a tiež jej hĺbky(=praktický prejav kde bol aký tlak). Z tej ryhy nevieme síce konkrétne „G“ ani inú veličinu, ale vieme jednoznačne určiť v ktorej fáze oblúku bol tlak vyšší alebo nižší.
Viac snáď potom…
15.04.2024 12:23:12 #209
>> #208, IIIvan, 15. 04. 2024 11:49:48
to, čo zatáča lyžu je ten „tlak“
Rádius oblúku závisí práve od toho „tlaku“ – čím vyšší tlak, tým sa viac skráti rádius.
Ne, je tomu naopak. Zaměnil jsi příčinu a následek.
Zkrácení radiusu způsobí vyšší odstředivou sílu a tím i vyšší
„tlak“.
Možno je problém v tom, že ja uvažujem striktne „fyzikálne“ a ty stále podsúvaš nejaké svoje „dojmy“.
Mně přijde, že problém je občas v tom, že místo abys ses primárně
snažil pochopit o čem ten druhý mluví a byl schopen reagovat k věci,
snažíš se primárně předvést jak všemu nejlíp rozumíš.
A fyzikou bych se na tvém místě moc neoháněl, „fyzikálně“ sem občas
napíšeš pěknou botu.
( Just my 2 cents od
člověka co tomu nerozumí)
15.04.2024 13:07:02 #210
>> #209, slowthinker, 15. 04. 2024 12:23:12
A ty si si zamenil moju snahu ako snáď jedinej osoby ochotnej tu s tebou občas konštruktívne diskutovať za prejav snahy niečo si dokazovať. WTF, omyl, jedná sa o prejav debility z mojej strany(keďže občas sa trochu snažíš normálnejšie, tak reagujem normálnejšie) a nudy(!).
Ok, do budúcna sa teda posnažím, aby si tie tvoje intuitívne nejasné trolliace kecy diskutoval do budúcna bez mojej účasti na takých debatách…
Asi by som si tu musel dať(napríklad pre teba) ako prílohu každého príspevku nejakú „právnickú prílohu“, kde by boli všetky možné vymedzenia pojmov a vety typu:
- „uvedený popis je zjednodušený a nemusí byť vedecky správny, nakoľko použitie odbornej terminológie je obvykle ťažké na pochopenie občanmi, ktorí daný odbor neštudovali (apod.). Napriek snahe autora príspevku môže dôjsť k nejasnostiam a individuálne odlišnému výkladu každého jedinca“.
- „uvedený popis, návod alebo text nezohľadňuje všetky možné situácie, pokyny, javy, pohybové úlohy a podobne, nemožno teda každú vetu v príspevkoch brať úplne doslovne pre rôzne iné prípady ako autor uvádza“.
Napríklad k tomu bodu 2 by som v súvislosti s tým tlakom, príčine a následku mohol rozpitvať, že ako funguje ten „zpětně-vazební okruh“ a podobne(a aj som to tu pár krát dakedy zmienilv štýle – „lyža sa zatíží, naklopí, tým sa prehne, tým sa skráti rádius, tým sa zatíží ešte viac, ešte viac prehne…et cetera“). Dúfam, že chápeš, ako myslím vyššie uvedený druhý bod, ak nie, tak sme pri debate typu „slepice nebo vejce“…
Boty tu píšeš maximálne tak ty a dokázal si to viackrát, že niekto reaguje na nejaký tvoj nejasne formulovaný nezmysel(„něco…jede za těžištěm“ – ide to SMEROM niekde tam, alebo PRESNE na miesto toho ťažiska, alebo niekde „medzi“, alebo kam myslíš? To bolo viacero príkladov a nebudem sa k nim vracať). Ja sémantiku slov ovládam pomerne dobre, preto som háklivý na formulácie alebo definície(a pri definíciach moc neberiem tú tvoju nejasnosť alebo „intuitívnosť“).
15.04.2024 13:29:28 #211
>> #210, IIIvan, 15. 04. 2024 13:07:02
A ty si si zamenil moju snahu ako snáď jedinej osoby ochotnej tu s tebou občas konštruktívne diskutovať za prejav snahy niečo si dokazovať.
Mně to tak přijde. Poslal jsem to jako zpětnou vazbu.
Nejsem tvůj soudce
18.04.2024 14:16:16 #213
>> #210, IIIvan, 15. 04. 2024 13:07:02
V rámci zpětné vazby zareaguji i na tvůj poslední text.
Přijde jako bys chtěl být neomylný (což ovšem není možné pokud jsi
člověk). A snažíš se z toho, že jsi udělal chybu, za každou cenu
nějak vybruslit …
„lyža sa zatíží, naklopí, tým sa prehne, tým sa skráti rádius, tým sa zatíží ešte viac, ešte viac prehne…et cetera“). Dúfam, že chápeš, ako myslím vyššie uvedený druhý bod, ak nie, tak sme pri debate typu „slepice nebo vejce“…
Nevidím to tak.
V daných podmínkách (hmotnost lyžaře, rychlost, radius …) je třeba
určitý minimální tlak do lyže k tomu, aby se lyže mohla
prohnout.
Ovšem rozhodně není správně, a to ani „striktně fyzikálně“, ani jako
„intuitivní dojmy“, když jsi napsal:.
Rádius oblúku závisí práve od toho „tlaku“ – čím vyšší tlak, tým sa viac skráti rádius.
A ta konstrukce se slepicí a vejcem by platila pouze v teoretické situaci, kdy by tlak do lyží byl neustále roven přesně tomu minimálnímu tlaku potřebnému pro prohnutí lyže. Což se v praxi nestane.
(Píšu z pozice člověka, co lyžování skoro vůbec nerozumí, ale fyzice trošku rozumí)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.